fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 49520 | Medlemmar: 177400

Kom ihåg mig
Veckobrev 22 | Den höga-lägsta-nivån!

Veckobrev 22 | Den höga-lägsta-nivån!

I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.


Veckobrev 22.
Den höga-lägsta-nivån!

 
1. Kyrkoåret
Andra söndagen efter Påsk har som firningsämne "Herren vår herde". Ordet Herre ses i regel som Gud själv. För judarna var det hebreiska namnet Jahve för gud så heligt att endast översteprästen kunde ta ordet i sin mun. Istället för Jahve användes just ordet Herre. Detta innebar att viss osäkerhet uppstod hur det hebreiska  JHWH skulle uttalas då  hebreiskan inte skrev ut några vokaler. JHWH står för  "Jahve" judarnas namn på Gud men som bekant finns även hos vissa varianten Jehova, som hos Jehovas vittnen.
 
2. Efterdyningar Degerfors-Norrby
Första ska sägas det som glömdes bort i förra brevet. Domaren Jonas Karlsson från Målilla var bäst på plan, konsekvent och kompetent.
På frågan om hur det känns efter andra raka svarar Jonas Olsson:
"Det känns jäkligt skönt- Och det känns väntat också med det lag vi har. Vi har en jäkla bra moral och jag tycker att det är det som gjort att vi vunnit de här matcherna."
Där kom det igen det där med moralen i laget och det är så bra för det är så viktigt och betyder så mycket inte minst psykologiskt att Degerfors har fått ett "riktigt lag", ett homogent lag,  där alla drar åt samma goda håll.
Jonas O får massor med beröm för sitt spel och det ska han också ha.
"Jag tycker försvarsspelet fungerar jäkligt bra. framför allt i trebackslinjen. Det känns som om vi lärde känna varandra väldigt bra på försäsongen, det går per automatik där nu" , säger Jonas.
 
Serietabellen ljuger inte. Där finns ett lag som heter Degerfors IF med i toppen. Och vi frågar oss varför just nu?
Svaren kan bli många men sammanfattningsvis handlar det om nyckeln till det nya effektiva spelet och då gäller det både det defensiva spelet och det offensiva spelet.
 
Enklast beskrivs det defensiva med orden:
1.Den höga pressen.
2 Det täta spelet.
3.De krympta ytorna.
Kanske i och för sig  tre rubriker för en och samma sak och i så fall så mycket enklare, Kanske till och med ett par nyckelord täcker allt: Stabilitet och Kontroll.
 
Det offensiva spelet kanske är något svårare att kortfattat formulera men möjligen så här:
1.Det rörliga passningsspelet
2 Det tekniska spelet.
3 Det bollsäkra spelet.
4.De rakare bollarna.
Undrar om inte också spelarna har tagit till sig dessa nya "budord". Det märktes ganska klart  hur de egentligen olika spelarna ändå var lika på sätt och vis. Det hade samma spelintentioner, de visade samma snabba fötter och detta såg vi i  en homogen grupp.
 
Stefan J lyfter fram  laget och helheten i spelet.
"Jag är oerhört nöjd med sättet killarna genomför matchen. Det var en riktig laginsats och försvarsarbetet var klockrent. I andra halvlek fick vi också lite mer djupledslöpningar och fick isär deras försvar. Då kom ju också målen".
En spelare som nu är i ropet är Marcus deBruin. En lojal spelare som flyttat runt på olika positioner menar Stefan J, som säger att deBruin egentligen är allt, både back, mittfältare och anfallare och en av våra vingar på mitten. Själv säger Marcus att han trivs allra bäst som yttermittfältare.
Serietabellen är en angenäm läsning. Där tronar Degerfors med i toppen med full poäng tillsammans med Värnamo och Öster. Och ser man på antal gjorda mål så ligger  vi även där tvåa.
Men med spelare som Shpetim Hasani, Sargon Abraham, Erik Lindell  och "gubben i lådan" Marcus deBruin så är det inte så konstigt att det kan bli en del mål. Pressen visar bilder på Shpetim Hasanis spänst. Han hoppar klart högst och gör mål med både huvud och fötter. Tag nu vara på Shpetim H! Han är guld värd. Sedan finns ju också Kevin Gustafsson-Stolpe i U-21 där han gör en massa mål. 4 st nu senast.
 
3. Degerfors och den allsvenska Visionen.
Det är kanske dags att plocka fram drömmarna igen. Det är så bra att klubben vågar skriva ut att den allsvenska Visionen finns  "att klubben åter ska spela i Allsvenskan". Det handlar dock om en långsiktig målsättning som kräver ekonomisk och fotbollsmässig planering och framförhållning.
Degerfors är laget! Degerfors är folkets lag. Degerfors är hela Sveriges lag och Degerfors är ett lag  som kan slå vilken motståndare som helst som t ex Djurgården och Helsingborg. Men varför finns då klubben bara i Superettan, visserligen en del av Svensk Elitfotboll men ändå?
 
Ser vi tillbaka så framstår egentligen sedan länge, en klar tendens. Det har funnits höga berg och djupa dalar. Det har saknats en hög-lägsta-nivå. Det har saknats Stabilitet.
Vi kan bara se på 2013 då vi slog Falkenberg borta med 4-2. Var hamnar FFF efter detta? Jo i Allsvenskan.
Vi kan bara se på 2014 då vi slog Sundsvall med 4-1 på Stora Valla och var hamnar Sundsvall efter detta? Jo, i allsvenskan och är där fortfarande.
Vi kan bara se på 2015 då vi slog Jönköpings Södra både borta och hemma. Var hamnar J-Södra efter detta? Jo, de vinner Superettan och går upp i allsvenskan och är där fortfarande.
Vi kan bara se på 2016 då vi först slog Halmstad BK på bortaplan med 1-0 och sedan på höstkanten slog Sirius hemma med 1-0 och var hamnar Sirius efter detta? Jo, de vinner Superettan och går upp i Allsvenskan.och var hamnar HBK,  jo i Allsvenskan förstås.
Visserligen finns klyschan "Degerfors spelar bättre mot bättre lag" och nog  ligger det något i den men det är nog inte hela sanningen.
 
Men varför  går då inte även Degerfors IF upp i allsvenskan? Svaren kanske i och för sig är flera men ett huvudsvar finns det.
"Den låga-lägsta-nivån".
Bästa exemplet är 2015 med förlust både borta och hemma mot bottenlaget Utsikten som också åker ur Superettan.
Degerfors första halva det året var en mycket bra period och laget ligger med i topp. Men spelåret slutar bara snöpligt med bl  a en förlust hemma mot bottenlaget Mjällby som åker ur serien.
Ett annat belysande exempel är 2016 matchen hemma mot Assyriska , förlust med 0-3, mot ett Assyriska som sedan åker ur Superettan.
Ett fenomen, ett  ytterligare men positivt fenomen ser vi i resultatraden nämligen att när laget måste vinna, när det verkligen  gäller så klarar man av det. 2016 är ett bra exempel. Vi slog Sirius på hemmaplan på höstkanten med 1-0 trots att det handlade om serieledarna som "gick som tåget". Vi slog Ljungskile borta vilket vi sällan gör men just då var det nödvändigt, vinst 4-2 i en sen höstmatch 2016. Vi vinner den nödvändiga poängen hemma mot Syrianska näst sista matchen och räddar kontraktet.
Sammanfattningsvis, vad göra? Hur skall det bli bättre mot just de sämre lagen och just när det kanske inte direkt är en på förhand svår motståndare och kanske inte en så viktig match.?
 
Men frågan är om inte Stefan Jacobsson redan har löst den "gordiska knuten". Stefan är säkert väl medveten om fenomenet.  Han har säkert detta i sina tankar och med i den långsiktiga planeringen. Och Stefan J får bli mannen som fixar problemet genom att skapa en-hög-lägsta-nivå och han är som det verkar redan på god väg, genom att han har skapat som han säger en "grym lagmoral" i truppen.och ett spelsystem med "gardering". Och nu har vi slagit två lag som knappast kan räknas till de blivande topplagen och därmed kanske brutit "det gamla mönstret" och visat Stabilitet och en hög nivå även i sådana matcher.
Jonas Olsson är inne på något som vi tror bidrar till den-höga-lägsta-nivån. Han säger:
"Vi har en jäkla bra moral, jag tycker att det är det som gjort att vi vunnit de här matcherna".
Vi instämmer! För är inställningen den rätta, är lagmoralen hög då gör man inga dåliga matcher utan möjligen på sin höjd mindre bra och då kommer poängen även i "sådana fall".
Sedan kan man ju fråga sig varifrån den "höga moralen" kommer, vem som har skapat den och då är svaret givet. Med en ny tränare, med en ny mycket positiv inställning och attityd, har laget med alla nya spelare påverkats i helt rätt riktning. Och börjar det sedan att gå bra så "rullar det bara på" och  så förstärks det positiva genom framgången. Och framgång föder framgång.
 
Nyckelordet i sammanhanget bör alltså vara "Stabilitet" och med det flexibla nya spelsystemet tror vi att laget är på god väg med ett spel som innebär att varje spelare dels vet sin plats i laget och dels vet hur han ska bete sig. Och har vi fått det "Wåhlemarkska systemet" där varje man i backlinjen vet "sin plats", plus det Stefan Jacobssonska  systemet med dels ett "grundförsvarsspel" och dels ett flexibelt försvar med löpande "wingspelare" och den höga pressen och det täta spelet därtill, så är vi på mycket god väg.
Att det sedan ibland handlar om individuella misstag som "ställer till det" är än så länge kanske i och för sig inte så onaturligt, men det kan slipas bort allt eftersom.
 
4. Inför Falkenberg -Degerfors.
Forna allsvenska  och tidigare superettanrivalen FFF står på programmet annandag Påsk och Stefan J är väl förberedd. Han har sett båda FFF:s matcher och är beredd på att möta ett passningsorienterat lag. Degerfors känner ju väl till FFF sedan tidigare i Superettan. Att det nedflyttade allsvenska laget inlett med endast 1 poäng på 2 matcher är inte ovanligt. Det brukar vara svårt för f d allsvenskar i starten på Superettan. Dessutom har FFF förlorat flera viktiga spelare jämfört med tidigare och det sista året i Allsvenskan blev en stor besvikelse för laget  Möjligen kan detta tala för Degerfors.
Stefan J ser i alla fall fram emot matchen med stor tillförsikt och hoppas på fortsatt god form. Laget ser ut att bli detsamma som neutraliserade Norrby på Stora Valla.
Även vi hoppas givetvis på att "den nya looken" skall stå sig för Degerfors del, d v s det stabila försvaret med det täta spelet, med den höga pressen, med de  krympta ytorna och  det offensiva spelet med det snabba spelet, med det rörliga passningsspelet, med de raka bollarna och att "den grymma lagmoralen" består. Då kan det bli utdelning.
 
5. Falkenberg FF -Degerfors 1-1
Ännu en bra match av  Stefan Jacobssons nya skapelse. Efter ledning i paus med 1-0 får Degerfors åka hem  med en poäng.
Men skottstatistiken vann laget med 10-6 och hade ett antal chanser, främst Mayambela. Efter ett finurligt förarbete av Sebastian O och Shpetim H fick Mayambela "friläge"  men bränner detta. Borde nog ha  gjort mål.
Men  serietabellen är fortfarande ett stort glädjeämne och "det nya Degerfors" håller stilen och har nu skapat just "Stabilitet".
Oroväckande dock med Sargons skada. Sparkade tydligen i gräset och stukade foten. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt för denne Sargon Abraham är den bästa värvning Patrik Werner gjort på år och dag. Inte nog med att han är hur farlig som helst framför målet. Han har en mycket stor arbetskapacitet dessutom, något ovanligt hos målskyttar och assistspelare som Sargon verkligen är. Men pratar vi om lyckade värvningar så måste även Sebastian O nämnas. Där har Degerfors en verklig fotbollsspelare på mittfältet. Och vem var det som frispelade Sargon vid 1-0 målet om inte Sebastian
Men även Shpetim hade chanser, även deBruin  även Mayambela ytterligare chans och Erik L  skjuter utanför på volley, Sebastian skjuter utanför, Nikola L skjuter över. Så visst ger vi godkänt till Degerfors där försvaret med Oskar skötte sig bra.
 
Det är helt klart och tydligt att Stefan J skapat ett nytt Degerfors. Nu har vi ett lag med Stabilitet. Nu har vi ett lag med hög moral och  nu har vi ett lag med en hög-lägsta-nivå,  något som vi saknat tidigare.
 
Avslutning.
Nu blir det en tidig "seriefinal" mot Värnamo på Stora Valla. Tänk att vi är med i en tidig "seriefinal".
Nu finns det anledning att göra ett Stora Valla-besök  för där  spelar Degerfors IF i en "tidig seriefinal".
Heja Rövitt!
 
                                                                                                          Stefan H

Veckobrev 21
"Toppen"!

 
1. Kyrkoåret.
Stilla Veckan fortsätter.
Inledning av denna för Kyrkoåret så oerhört stora vecka skedde ju i och med Palmsöndagen som vi beskrev i  föregående brev och fortsättningen följer här med onsdagen i denna vecka. En speciell onsdag och ingen vanlig onsdag utan "Dymmelonsdagen"..
Begreppet Dymmelonsdag är väldigt speciellt. Stilla Veckan kallas också "Dymmelveckan"och för att markera påskfriden användes förr i många socknar en träkläpp en "dymbel" i kyrklockorna i stället för den vanliga järnkläppen och därmed dämpades klockljudet i ringningen och stillhet skapades. En annan variant  som användes i många dalasocknar förr var att inlinda klockläppen med halm och på så vis dämpa ljudet i denna "stilla vecka". 
 
Skärtorsdag.
Skärtorsdagen firades som helgdag fram till år 1772. Därefter blev Långfredagen påskens första helgdag. Enligt gammal folktro går kampen  mellan gott och ont, mellan Gud och "fördärvningsmakterna" in i sitt slutskede på skärtorsdagen. Ordet "skär" i skärtorsdagen handlar om skära = rena, här ifrån det onda. Påskeldar tändes förr på kullarna för att hålla kringfarande häxor på väg till Blåkulla borta från bygden. Många olika skyddsmedel föreskrevs mot ondskans makter, alltifrån att rita korstecken på stalldörrar, ställa undan kvastar och grepar, till att smälla med piskor, skrika och tuta i horn, ett slags tidiga "påsksmällare".
 
Långfredagen.
Långfredagen kallades i gammal folktro för "Svarte fredagen" eller "Piskefredagen". Den dagen skulle man hålla klä sig i svart, hålla sig hemma i stillhet.
Långfredagen är ingen högtidsdag i Kyrkoåret. En högtidsdag är en festdag. Långfredagen är det svenska Kyrkoårets yngsta helgdag och började firas 1772. Men denna helgdag är unik. Det är kyrkans bittraste sorgedag. Psalmerna och den liturgiska sången går i moll. Och den liturgiska färgen är ensam i sitt slag. Den är svart. Gudstjänsten genomförs utan klockringning och orgelmusik.
 
Påskdagen
*Påskdagen, den stora dagen, den tredje dagen, uppståndelsedagen och kyrkans största helgdag infaller som tidigare sagts den första söndagen efter första fullmånen efter Vårdagjämningen.
Brytningen mellan passionstidens mörka allvar och påskens jublande segerbudskap är det mest dramatiska skeendet i kyrkans liv och Kyrkoåret. Uppståndelsen har alltid framstått som "högtidernas högtid", den största glädjefesten av alla.
Psalmen  "Vad ljus över griften. Han lever o fröjd. Fullkomnad är skriften", förkunnar uppståndelse budskapet.
 
Vad berör nu oss allt detta? Ja, det är upp till var och en  att närma sig och ta del av denna tid på sitt sätt. Men vi kommer egentligen inte "undan". Vi kan inte undgå att märka att något annorlunda gäller. Att dagarna har sina speciella namn och att allt går tillbaka till ett historiskt och religiöst ursprung i en helt annan tid och frågan är om man  inte ändå känner att allt detta berör oss alla  på något sätt. Påsken behöver ju inte handla om enbart påskägg, påskbrev, påskbomber och påskkärringar.
 
Och vi som läser detta har redan tagit ställning, men i ett helt annat ämne. Ett världsligt och kanske trivialt ämne, men icke desto mindre ett för oss viktigt ämne, nämligen det rödvita lagets fotbollsspel i Superettan. Den 2 april började kampen, inte mellan gott och ont utan kampen på den gröna rektangelns yta, en kamp mellan de olika lagen i den hårdaste av serier, nämligen Superettan och förhoppningsvis kanske vi kan få ta del av påskens jublande segerbudskap i seriens inledning.
 
Påskdagens symbol är Fågel Fenix som enligt legenden stiger upp ur sin egen aska till ett nytt liv.
Kan vi möjligen applicera detta även på Degerfors? Kan vi uppstå ur fjolårets "aska" med en ständig kamp i botten, dock med ett lyckligt slut? Kan Degerfors med Stefan J, Andreas Holmberg och Tobias Solberg återuppstå i en ny gestalt, till ett nytt "liv" med ett nytt spelsystem, med nya spelare, med nya bättre prestationer, med ett nytt försvarsspel, med nya tongivande signaler?
 
2. Efterdyningar till premiärmatchen.
Ännu har vi inte riktigt hämtat oss efter den stora matchen i Södertälje mot Syrianska. Tänk att det blev en vinst!
Vi gratulerar alla, Stefan Jacobsson, Patrik Werner, Tobias Solberg, Andreas Holmberg och samtliga spelare i hela truppen. Så ska en slipsten dras. Och det stämde detta att det låg något luften. Det var något på gång. Alla positiva ord stämde. Allt som olika spelare i olika sammanhang sagt, stämde!
 
"Jag är väldigt nöjd med hela laget. Vi får en bra start med ett snabbt mål och sedan vaskar vi fram lite halvchanser. Vi klarar av anstormningen mot slutet och sedan visar vi återigen vilken grym lagmoral vi har som kan vända matchen", säger en mycket nöjd Stefan Jacobsson. "Detta är ingen seger vi ber om ursäkt för", fortsättet Stefan.
Han framhåller också att han  förutom 3 poäng är mycket nöjd med att Degerfors  som han uttrycker det "kunde/försökte och vågade spela som vår spelidé".
"Vi lyckades  väl inte fullt ut men en bra bit på väg", tillägger Stefan.
"Och nu laddar laget om mot Norrby", avslutar han..
 
Matchhjälten Shpetim Hasani säger:
"Jag tycker vi är det bättre laget fram till deras kvitteringsmål. Men det är vi som bjuder in dem i matchen, de skapar inga lägen själva utan det är våra misstag som de tar vara på", säger Shpetim H.
Just detta har vi sett i tidigare matcher att Degerfors försvarsspel är stabilt och motståndarna skapar inte så mycket på egen hand utan de utnyttjar individuella misstag i Degerfors.
"Jag har kunnat köra på  ordentligt sista veckan men inte vågat nicka bollen. Detta var min första nick så det var extra skönt att det blev mål," skrattar vår matchhjälte.
"Shpetim säger i Na :
Så fort jag ser att han (Erik Lindell) får bollen försöker jag bara hitta en bra yta att attackera bollen på. Lindell slår en perfekt boll över första mittbacken och jag kommer in där med bra fart, inte så mycket mer än att  bara sätta huvudet till."
Så talare en fotbollslirare och nickspecialist.
 
Där har Degerfors verkligen ett vapen och detta har vi sett i tidigare lag och matcher men undrar om inte Shpetim har utvecklat sitt huvudspel de senaste åren. Han har fått en underbar timing i sitt nickande.
 Som redan sagts- se nu till att säkra kontrakt med dessa båda, Degerfors f n främsta vapen, till nästa säsong. Det kostar förstås men det får kosta. Kosta vad det  kosta vill. Starta insamlingen nu. Det finns starka ekonomiska intressen som alltid när det gäller Degerfors. Sponsorer! Klubb 100 , "Supporterpengen" och allt vad de heter.
Nog ska vi räkna Shpetim som  en nästan "ur- Degerforsare". Han har visserligen lämnat klubben i olika omgångar men alltid kommit tillbaka. Han kom tidigt till Degerfors med ett helt annat tempo i sig, ifrån Nanne B i Kalmar där han inledde 2005
Sedan blev det KFF igen, innan SH såldes till Degerfors och  kom tillbaka. Det bedrövliga 2008 var han den siste av de stora som försvann och det förstår vi ju att en spelare som Shpetim inte kan husera i division 1 när han var van Allsvenskan. och hamnade nu i Sirius. Så blev det Norrköping 2009 i tre år och sedan ÖSK 2012. Därefter en period i Polen och sedan tillbaka till Allsvenskan, nu i Sundsvall. 2016 skedde sedan "hemkomsten" till Degerfors.
 
 Vi tackar verkligen denne storspelare att han "bryr sig" om Degerfors och i år i synnerhet har han blivit vår matchvinnare, kosovoalbanen Shpetim Hasani. Frågan är om inte Shpetim på senare år blivit än mer målfarlig, speciellt i och med huvudspelet. Annars minns vi väl 2007 då Milenko Vukcevic satte rätt man på rätt plats och placerade Andreas Drugge på topp  och Shpetim och Mano Garcia som framspelare. Ett verkligen lyckat schackdrag av Mille. På den tiden kunde man även se hur Shpetim gjorde ett och annat mål genom en lång dribblingsrush på motståndarnas planhalva. Men nu är han som sagt där han hör hemma och det är bara för Patrik Werner att skriva ett längre kontrakt med denne eminente fotbollsspelare med albanskt ursprung från Kosovo. Med Shpetims anknytning till Karlskoga förstår vi att han vill avsluta en lång karriär i Degerfors.
Shpetim Hasani uttrycker sin belåtenhet med nya Degerfors och säger:
Det känns som om vi har något bra även om det är mycket nytt på gång".
 
Sedan har vi nästa nyckelspelare i dagens och framtidens Degerfors och det handlar om Erik Lindell. Den "högerfoten" måste vi ta vara på och speciellt samarbetet med Shpetim H är verkligen ovärderligt och  en "guldgruva". Nu måste operation insamling sättas igång så att Degerfors har råd att lösa Erik från Norrköpingskontraktet framöver. Det är klart att en sådan spelare som Erik vill spela i Allsvenskan och ska spela i Allsvenskan men vad hindrar att han kan göra det även med Degerfors. Vi har ju tidigare läst Sargon Abrahams och Eriks ord om ett framtida spel i "Allsvenska Degerfors".
Erik Lindell säger bl a:
"Vi är tajta bakåt nu. Även om vi i sekvenser blivit tillbakatryckta på försäsongen så har motståndarna haft svårt att skapa chanser på oss. Vi är för kompakta", menar Erik L
 
Johan Hedlund i Vf kommer med ett väsentligt påpekande och framhåller att det segrande Degerforslaget mot Syrianska skiljer sig på alla punkter utom två jämfört fjolårets premiärlag. Det är bara Christoffer W och Sebastian Ohlsson av årets spelare som var med  i premiären 2016 som ju innebar en förlust.
Detta kan vara ett verkligt gott omen inför fortsättningen. Nya tränare och nya spelare. Borta är som Hampus uttryckte det, "skiten 2016".
VF framhåller att vikten av den här segern  inte ska underskattas.och skriver:
"Efter den miserabla fjolårssäsongen tror jag att den här premiärsegern kan få nybygget att lyfta- även om alla bitar inte riktigt är på plats än".
Det enda negativa om denna match kan sägas vara två gula kort, det ena för Marcus deBruin och det andra för Sebastian O och det får inte bli för många sådana, vi behöver verkligen båda spelarna
 
3.Inför Degerfors-Norrby.
Glädjande rapporter kommer angående Shpetim Hasanis och Jonas Olssons status. Jonas är enligt Stefan i "full blom" inför hemmapremiären mot Norrby. Mycket bra! Jonas är inte vem som helst utan nu en mittback med allsvensk rutin och erfarenhet. Shpetim är också högaktuell för en plats i startelvan och "han är på "g" ordentligt" och mycket tyder på att han  kan spela från start. Även detta mycket bra då Shpetim nog är Degerforslagets stora nyckelspelare med erkänd målfarlighet och  med mycket stor rutin från en massa allsvenska lag och även som proffs. Med dessa båda i laget ser vi inget annat än en mycket klar förstärkning jämfört med laget mot Syrianska.
 
Övriga skadade får vi vänta på. Govend Haidar ligger tydligen närmast en comeback medan Hampus, Emil  fortfarande dröjer. Men Stefan räknar med att om fem skall  samtliga  vara 100% och vi undrar om Degerfors inte då har ett mycket slagkraftigt lag på gång. Om vi nu inte redan har det?  Och det är nog anledning att citera Stefans tidigare yttrande angående laget.
"Jag tror vi  kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider".
Det enda negativa nya är att Alexander "Nutt" nu får ansluta till de skadades skara efter problem på träningen.
Och så avrundar vi med Stefan Jacobssons ord "Nu laddar vi om mot Norrby".
 
4.Degerfors-Norrby 2-0.
Nu har vi sett nya Degerfors. Ett nytt lag, ett ungt lag, ett tekniskt lag, ett speltekniskt lag och ett vinnande lag.
Det nya syntes ganska tydligt, kanske främst i det defensiva spelet där nyckelordet var tätt spel, kalla det gärna markering.
Det har vi inte sett så mycket av tidigare. och speciellt ytterbackarnas positioner skiljde sig rejält från det gamla, får vi kalla det "Sundgrensspelet". Nu kanske inte det så mycket vara Sundgrens "fel" och vi vet inte direkt hur spelordern från tränarduon såg ut på den tiden.Den enda förklaring vi fick "var att "det görs fler mål inne i straffområdet är ute på kanten och det kan ju ha sin riktighet.
Men  Pontus Kåmark skulle har blivit nöjd om han hade sett Degerfors nya försvarsspel. Ingen låg 10 m från sin motståndare, ingen försvarare "sprang baklänges eller i sidled" in i  eget straffområde. Vi tackar Stefan Jacobsson för att han skalat bort detta ineffektiva sätt att spela försvarsspel. Som vi har tjatat, men nu var det "frid och fröjd".
Överhuvudtaget präglades Degerfors nya defensiva spel av  närkontakt. Borta var den tid då Abgar Barsom kunde husera totalt ensam på mittplanen, borta var den tid då Tobias Nilsson kunde göra sammalunda. För  nu täckte man inte inåt och släppte spelet på kanten utan nu täckte man både "inåt och utåt" och på hela mittplanen.. Följaktligen skapade inte Norrby så mycket av farligheter och det lilla som fanns klarade Oscar enkelt av. Det måste känns bra, det måste kännas tryggt att spela i nya täta, stabila, markerande Degerfors.
 
De nya namnen i Degerfors som Sargon Abraham, Nikola Ladan, Erik Lindell, Mayambela, även Mohanad Jeahze det lilla vi såg när han kom in, verkar vara en homogen grupp och man anar Stefan Jacobssons spelidéer bakom rekryteringen.
Stefan J är nu historisk. Aldrig i Degerfors Supperettanhistoria har man inlett med 2 raka segrar och 6 poäng. Sällan ha man som supporter känt en sådan belåtenhet med mycket av det som visades upp, speciellt i andra halvlek.
Vi har tidigare efterlyst ordet Stabilitet men nu verkar det som om just detta kommit in i Degerforsspelet. Samtidigt såg vi hur laget "föll ner lite, samlade ihop sig efter 2-0-ledningen och bevakade sin klara ledning.
 
Nu är det en fröjd att läsa serietabellen med Degerfors på andra plats med full poäng, visserligen en haltande tabell men i alla fal
Visst kan man säga att första halvlek blev mycket med "småspel", teknisk spel på trånga ytor och kanske en aning ineffektivt spel därmed, men det som imponerade var att man kontrollerade detta svåra spel med väldigt fin bollkontroll och väldigt god teknik, så visst kan man spela på små ytor med sådana grundförutsättningar. I andra blev det bättre. I andra kom lite genomskärare, lite längre bollar som genast gav resultat. Farligheterna och målen kom.
Kort sagt Degerforslaget har nog funnit sin nya stil, har nog spelat in ett nytt system med grundorden Stabilitet och Kontroll.
 
Några enskilda spelare måste nämnas som t ex Sargon Abraham som till sin teknik och målfarlighet jobbade och låg i. Sällan ser man en målgörare och avslutare som är med så mycket i spelet och löper så mycket.. Och vilket lag har ett en mittfälttsduo som Sebastian Ohlsson och Nikola Ladan. Två spelskickliga, bollsäkra, passingssäkra och konstruktiva mittfältare. Precis det ett bra lag måste ha. Så har vi då han som gör målen Shpetim Hasani. Visserligen en straffspark denna gång men en straffspark där Shptetim på sitt oefterhärmliga sätt, håller inne näst sista steget och får målvakten att röra sig, Det lyckades verkligen den här gången. Tack för Shptetim Hasani. Och Töcksfors-Jonas spred lugn omkring sig i försvaret.
Erik Lindell förnekar sig inte. Nu var han inblandad i båda målen  Dels upphovet till straffsparken och dels ett inspel till Hasani som träffade ribban och på returen dyker det upp en spelare som tydligen har näsa för vad som kan hända, nämligen Marcus deBruin som satte dit det avgörande 2-0-målet. Nu gjorde han alltså mål igen!
Många andra var också bra utan att direkt glänsa utan nyckelordet är  nu nog Stabilitet.
Publiksiffran var klart bättre än fjolårets dryga 1800 och det kommer fler nästa gång! En annan pluspoäng är "den hållna nollan".
 
Falkenberg borta nästa gång och nu blir det nog svårare. Men med de nya intentioner som Stefan J skapat i spelet och med den nya given som helhet  har vi  i alla fall ett hopp om en bra match, Vi har slagit FFF borta förut.
Heja rövitt!
 
                                                                                                                                    Stefan H.
.Veckobrev 20
"Än leva gamla gudar!"

 
1.Kyrkoåret med Ingen vanlig vecka.
Ingen vanlig vecka väntar utan Stilla veckan med ingen vanlig söndag utan Palmsöndag, med ingen vanlig onsdag utan Dymmelonsdagen, med ingen vanlig torsdag utan Skärtorsdagen, med ingen vanlig fredag utan Långfredagen, med ingen vanlig lördag utan Påskafton, då vi byter ut de blålila fjädrarna mot de rödvita och gula och med ingen vanlig söndag utan Påskdagen, kyrkans största högtid  med påskens jublande segerbudskap.
Men vi delar påsken och tar en bit i taget.
 
Palmsöndag.
Vi delar som sagt på Stilla Veckan och börjar förstås med Palmsöndag, en söndag  med namn efter Jesu intåg i Jerusalem, den sista påsken, då Jesus rider in i Jerusalem på en åsna och mottages  som Messias av  jublande människor som ropar Hosianna och "strör palmer och breder ut kläder" / mantlar/ framför honom, inleder Stilla Veckan. Det är denna jublande folkmassa som på Långfredagen ropar "korsfäst".
Det gamla hyllningsropet Hosianna  står egentligen för "Hjälp oss"! 
Hur ska man förklara denna vändning? Vi har här två symboliska handlingar som "krockar" med varandra. Palmkvisten har visserligen blivit ett kristet hyllnings- och segertecken men är ursprungligen att betrakta som ett palestinensiskt stridstecken och en symbol för triumf och segerglädje och många i den jublande folkmassan med palmkvistar i händerna ser Jesus som Gamla Testamentets Messias som skall komma och befria landet från den romerska makten. Jesus är väl medveten om detta och gör sin motdemonstration och kommer därför ridande på en åsna enligt profeten Sakarjas beskrivning på Messias "se din konung kommer rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ridande på en åsna på en åsninnas fåle. Och han skall tala frid till folket".
 
Jesus vill alltså markera att  han inte är någon politisk Messias som står för "strid" utan den kommande Fridsfursten som omtalas även hos en annan profet nämligen Jesaja i kapitel 9. 
 "Ty ett barn varder oss fött, en son bliver oss given och på hans skuldror skall herradömet vila och hans namn skall vara:
Underbar i råd, Väldig Gud, Evig Fader, Fridsfurste".
Jesus står alltså i detta sammanhang icke för "strid" utan i stället för "frid".
Jesus visste också att Hosiannahyllningarna skulle förvandlas till förbannelser några dagar senare men han hade tagit på sig kampen. Hans stora uppgift gick nu mot sin fullbordan. Berättelsen om Jesu intåg i Jerusalem är en berättelse om en man som visste  vad han måste göra. Osökt ställer man sig frågan "Vad får det kosta att utföra det som man vet är sant och rätt"?
Mera om fortsättningen av Stilla Veckan i nästa brev.
 
2. Inför  seriepremiären Syrianska-Degerfors.
Så är vi åter där! Framme vid en premiär. Inga lugna dagar längre.
Men vad kan ändå tala för att vi kan känna  ett visst lugn i alla fall och att vi kanske kan få se en bättre inledning än de  senaste åren?
1. Först och främst två strålande resultat i Svenska Cupen med bortasegrar mot Djurgården och Helsingborg. Där ser vi vilka resurser som ändå finns inom laget.
2. Stefan Jacobsson och de två spelmässigt rutinerade andretränarna  som kan få en dubbel effekt på laget.
3. Stefan J har fått ännu mer tid på sig att inpränta och spela in sina idéer i laget  och har byggt truppen efter dessa.
4. Att spelarna normalt sett nu ska och kan känna sig trygga i  sin roll i laget 
5. Att gemenskapen och lagandan nu bör vara den bästa med en inspelad, homogen grupp med  nya hungriga motiverade spelare.       .
6. Att vi har målgörare i den nya truppen. Målgörare som Shpetim Hasani, Sargon Abraham och inte minst inte minst "gamle" Alexander
7. Att Stefan J:s nya försvarsmodell med tremmannamittbackar och ett  "totalförsvar" och spel med hög press ska kunna ge en hög-lägsta-nivå och ett stabilt försvarsspel.
8. Ett förhoppningsvis offensivare spel med en wingspelare ute på var sin kant och förträffliga inlägg från båda kanterna, inte minst från Erik Lindell.
9. Oscar Klassons aktiva, energiska, engagerade och hängivna målvaktsspel.
10. Att Degerfors IF alltid är Degerfors IF, en fotbollsklubb och ett brukslag med en mångårig kultur och ett lag som alltid    kommer igen även om en massa yttre problem dyker upp, även om stora ekonomiska problem dyker upp och även om   tongivande spelare försvinner ur truppen.
 
"Nederlagstippat Degerfors bjöd på flertalet skratt" är nwt:s och Dennis Pavlovics rubrik angående Superettanträffen inför seriestarten, Mycket trevligt! Positivt med en gång.  Det handlar ju om laget som "spelar boll på skoj".
Stefan Jacobssons målsättning är tydlig. Degerfors släppte in 54 mål förra säsongen och det håller inte. 
"Vi har pratat om att  skala bort 14 insläppta mål. Max 40, helst färre, om vi ska nå en placering där vi vill vara och inte behöva ligga i skiten och kämpa", säger Degerforstränaren.
 
Förståndigt nog tas Jörgen Wåhlemark och Varberg som förebild och jämförelse för "bättringen". Varberg före Wåhlemark släppte in 64 mål och Varberg med Jörgen W hamnade till slut på 27 insläppta spelåret 2015. Då vet vi att det går att förändra bilden. Det skall bara till en försvarsanalytiker  och det tror vi att Degerfors nu har fått.
Vi har tidigare pratat om förutom Wåhlemark, även om Conny Karlsson en gång i Trelleborg, vi har pratat om inte minst Lars Lagerbäck, vi har nämnt Pontus Kåmarks försvarsidéer och vi har varit inne på flera "försvarsrävar", inte minst han i Torsby som en gång sade "Försvaret är grunden i mina tankar" och bevisade vad han kunde hösten 2007.
 
"Det går inte att vara ett mittenlag eller topplag och släppa in 54 mål. Vi måste bli ett stabilare lag, baklängesmålen måste bort på något sätt. Vi måste bli ett lag som kan försvara oss på ett jäkla bra sätt. Det är min största bestämdhet att det skall bli så", säger Stefan. Jo men visst är det så, säger vi.
 
Stefan J är med andra ord helt rätt ute då hans målsättning främst handlar om just detta.
Det nya spelsättet med 3-4-2-1 skall vara grunden i "det nya". 
"Vår grundläggande målsättning är att klara nytt kontrakt. Vi hoppas på en topp-tio placering" säger Stefan J i Joakims Strands artikel i VF, som precis som  nwt:s  bjuder på en mycket trevlig bild med två positiva Degerforsare, Stefan J och Christoffer Wiktorsson.
 
3. Truppen.
Stefan J är inte orlig över truppens grundkapcitet. Han tycker att spelarna har bevisat att det finns en hög sådan, inte minst i Svenska Cupen..
Men skadesituationen i laget oroar dock och den känner vi till -Emil, Hampus, Jonas O,  Govend H och tidigare Shpetim H.
Men som den positive person han är säger Stefan J att det är ingen idé att gnälla över det, det är bara att gilla läget. Rätt så säger vi!.
"Jag tror att vi kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen lider", fortsätter han..
 
Skadeläget gör dock att det jobbas febrilt i klubben då förstärkning är nödvändig.och det är främst Govend Haidars skada som gör läget prekärt,  alltså en yttermittfältare som behövs men kanske även en mittback då Hampus tidigare och Jonas O  och dessutom Emil J har skador. Transferfönstret stänger den sista mars så tiden är knapp. Jonas deltar till viss del i veckans träning. Men visst kan Andreas H och Tobias S hoppa in om det kniper
Annars är återväxten god som alltid i Degerfors. U 21 -laget går bra med 7 poäng på tre matcher och nu senast vinst mot VSK med 2-0. Kevin G-S förnekar sig inte  och gjorde ett av målen och där kanske Degerfors har en ny Peter Samuelsson på gång. Ett bekant namn stod för avgörande passningen nämligen Emil Portén med säkerligen västvärmländskt påbrå.
 
En mycket positiv rapport om skadeläget lämnar sedan Stefan J i VF.
Klart kortare skadetid för Gowend H
50/50 för Jonas O och Stefan J tror att konstgräs har slitit mer på Jonas rygg. Syrianska har konstgräs men sedan blir det 7 raka matcher på naturgräs så Jonas kanske skall "sparas"-
Hampus tränade kollektiv förra veckan
Äntligen en positiv skaderapport! 
 
Nikola Ladan ger oss positiva vibrationer i Dan Prags intervju. På frågan hur känslan är inför premiären och resten av säsongen svarar Nikola:
-Jag tycker att känslan är väldigt bra och samspelet i laget sitter bättre och bättre. Så länge vi jobbar hårt som en enhet är jag övertygad om att vi kan se fram emot en rolig säsong.
Vad bra! Så ska det låta och det är tydligt att Stefan med Tobias S och Andreas H skapat just den där känslan som är ett  måste i ett lag om det ska kunna gå bra. Fotboll är en lagsport med olika individer men även om individerna är olika måste de samarbeta då de spelar alla för ett och samma lag och det är det som gör att man "blir starka".
Även Stefan J är inne på samma tankar. Stefan vågar också vara lite optimist och menar att det finns mycket som talar för att hans lag ska ta med tre poäng hem till Degerfors. Vi hoppas verkligen att han har rätt.
"Vi har en grupp som jobbar hårt tillsammans och det måste man verkligen göra mot Syrianska. Dessutom har vi satt ett bra och tight försvarsspel utifrån den spelidén vi har", säger huvudtränaren
 
Nwt och Kenneth Olsson bjuder på ett fylligt reportage inför Superettanpremiären och skriver bl a att förväntningarna finns där alltid och att  drömmen om allsvensk comeback aldrig dör. Degerfors visade på 1990-talet att det var möjligt.
Och att Degerfors är favoritlaget  "sitter i alltsedan de unga tonåren" när han såg de första allsvenska matcherna på Stora Valla. 
Och vi instämmer självklart!  Att få se "Skjorta" Bergström ,att få se Olle Åhlund och de övriga storheterna gjorde ett outplånligt intryck på en 14-åring en gång i tiden. Och alltsedan dess är det bara ett lag som gäller för oss.
 
Mycket i reportaget handlar om Sargon Abraham och Erik Lindell. Bl a att de båda inte har något  emot att vara med och skriva ytterligare ett stycke fotbollshistoria, för ordet Allsvenskan finns med i bilden.
Målet inför årets säsong handlar om övre halvan för båda två. Mycket bra! Positiva tankar måste man ha  och vågar man inte uttala det stora målet når man aldrig dit.
Om framtiden, om ca tre år, hur ser det ut då  är frågan båda får. Sargon A säger det bästa tänkbara svaret för en Degerforssupporter:
"Jag spelar i allsvenskan men fortfarande i Degerfors"!   
Men även Erik L uttrycker samma framtidsoptimism och just i Degerfors. 
Vi tackar båda för sådana uttalanden.
 
Sammanfattningsvis har väl sällan intresset för Degerfors i media varit så stort  som i år. Det formligen "dräller" av intressant artiklar och reportage om och kring Degerfors. Det ligger liksom något i luften inför denna säsong. 
Hampus Z bidrar på sitt sätt med kloka ord.
"Den galna bortamatchen mot Ljungskile tror jag fällde avgörandet säger Hampus om det jobbiga 2016. Hampus beskriver också målande glädjen efter förra säsongen, efter att kontraktet var klart och så var som han säger "skitsäsongen 2016" slut.
"Nu är det ny säsong, nytt lag, nytt spelsystem och nya tränare, säger Hampus vidare och så lägger han till att "lagmoralen är högre än någonsin och vi hoppas kunna bjuda på härligt spel och många vinster".
Orden kring lagmoralen är det viktigaste Hampus säger, tror vi. Det handlar om nyckeln till framgången för ett kollektiv. Utan gemenskap, utan sammanhållning, utan lagmoral går det inte. Och det för osökt tanken till genomklappningen hösten 2015 då tydligen viss oenighet och splittring fanns i truppen.
 
4. Försäsongssammanfattning.
Huvudpersonen i sammahanget är utan tvekan sportchefen Patrik Werner. Dennis Pavlovic ger en klar bild av hur hela försäsongen och "silly seasonperioden" varit för sportchefen. Det har handlat om att, trots en hårt nedskuren budget, se till att laget fått nya kompetenta ej alltför dyra spelare och det har tydligen PW helt klart lyckats med. Dennis P uttrycker sin "beundran" över resultatet och skriver att han "är väldigt imponerad över "soppan" sportchefen fick till".
"Rätt man på rätt plats" har vi tjatat om i spelarsammanhang men även här ser vi nu en lyckad konstellation med PW som sportchef och Stefan Jacobsson som tränare. Dessa båda har tillsammans byggt upp en trupp utifrån ett oerhört svårt utgångsläge där den ene skött "pengarna" och letat på marknaden och den andre uttryckt sina spelarönskemål för att kunna bygga upp en slagkraftig trupp allt enligt sina spelidéer..
 
5. Nya avtalet än en gång.
Några förhastade slutsatser drog vi i förra inlägget. Det visar sig nu att det är de till SEF anslutna klubbarna som själva bestämmer fördelningsprincipen av miljonerna i avtalet.
I Allsvenskan gäller redan i nuvarande avtal 2015-2019 en procentuell fördelning baserad på s k "historisk tabellplats" vilket innebär att de senaste 5 åren är underlag för lagens inbördes ordning och i nuvarande avtal gäller åren 2010 -2014 som underlag. Rangordning bland lagen är den att MFF toppar med Elfsborg på andra och AIK på tredje plats.
Men i Superettan är det fortfarande annorlunda och där gäller en procentuell fördelning baserad på endast ett spelår och det är klubbarna själva som fastställt fördelningsprincipen. Så vi får se hur de 16 Superttanlagen nu ställer sig när det gäller det nya avtalet som gäller 2020-2025 och om man kommer att tillämpa samma fördelningsprincip som de Allsvenska lagen, nämligen baserad på de 5 senaste spelåren. Den som lever får se. Och i alla fall är det bra om, Degerfors kan göra goda resultat åren 2017,  2018, 2019.
 
6. Syrianska -Degerfors 2-3.
Andra lag har Messi, och Ronaldo och Neymar men Degerfors har Shpetim Hasani.
Nickspecialister har det funnits i alla år i många lag. Ungerska Honved med Sandor Kocsic, Gais en gång med Karlalfred Jakobsson för att nämna några vi kommer ihåg på rak arm.
Nu trädde han fram igen Kosovoalbanen Shpetim Hasani efter att ha varit "utslagen länge och väl" efter båda nickmålen mot Djurgården i Cupen med hjärnskakning som följd. Nu kom han in i den 75:e minuten och vad gör denne eminente nickspecialist? Jo i matchens 3:e tilläggsminut sätter han dit segermålet med ytterligare en nick och Degerfors vinner sin första bortapremiär sedan 2011. Någon "där uppe" måste gilla Degerfors!
Vi har väl aldrig varit med om en sådan match. Ledningsmål redan i 3:e minuten och segermålet i :3:e tilläggsminuten.  Och vem låg bakom detta inlägg till Shpetim om inte Erik Lindell.
Det är inte klokt. Men så kan det gå för ett lag som i Runebergs anda aldrig ger upp:
 
    "Vi såg ett lag som kunde allt 
    blott ej sin ära svika.
    vi såg ett gäng som stred för allt
    och segrade tillika".
 
Många var bra i denna match även om Syrianska vann skottstatistiken med 10-8 och hörnor med 9-4
Men i Degerfors mål står nu för tiden en yngling vid namn Oscar Klasson och då är det inte lätt att "scora".,
VF skriver "Tack vare Klassons storspel  var ställningen 1-1 i paus". 
Och nwt skriver "21-åringen kan nog redan ha kvalificerat sig för säsongens räddning". 
Liggande på mage fick Oscar upp  vänsterhanden och stoppade ett Syrianskt skott  med nära nog öppet mål. Publiken hade redan börjat jubla. Detta för tanken tillbaka till de stora i målet som spanjoren  Rikardo Zamora och ryssen Jasjin en gång i tiden.
Sebastian Ohlsson låg bakom de Bruins ledningsmål med en frispark från vänster som Marcus deB perfekt nickade in och kvitteringsmålet till 2-2 började med att Shpetim H spelade ut bollen till Erik L som i sin tur slog ett av sina "berömda" inlägg som till slut hamnade hos Sargon A som välplacerat kvitterade. Tilläggas skall  att Jonas Ohlsson kom in i 81:a minuten och sparades förståndigt nog till kommande duster.
Nwt avslutar sitt referat med orden "Degerfors fick med sig alla poängen från Södertälje" Vi gratulerar!
 
Avslutning:
Nu fick vi vara med om något sällsynt. Nu fick vi vara med om en Degerfors-seger på bortaplan i en Superettan-premiärmatch och detta om något är nog ett tecken på "de nya tiderna"" med det nya laget med som Hampus säger med en enorm sammanhållning. Om inte förr så stärktes nu alla självförtroenden hos tränare och spelare.
Hemmapremiär nästa gång mot nykomlingen Norrby och då hoppas vi att den stora publiken förstår vad det nu handlar om och kommer "mangrant".
Heja Rövitt!
 
                                                                                                            Stefan H


Veckobrev 19 
Starten går snart.

 
1.Efterdyningar till Forwardmatchen.
Bara ett fåtal kommentarer och det säger nog det mesta om matchen mot Forward. Ganska ointressant och inget att  hetsa upp sig för. Det var tydligen en sådan där match där allt mer eller mindre bara "rullade på". Inget speciellt , ingen som glänste, bara en vanlig vardagsmatch som skulle spelas av. Nej det blir nog andra bullar mot Åtvidaberg i sista träningsmatchen.
Men förhoppningsvis dras vissa lärdomar ändå av det som skedde. Det var godkänt i 60 minuter men sedan "tog det slut".
Varför? Analys!
Var det motivationen som tog slut eller vad hände. Det krävs nog mera när allvaret kommer och visst kan vi förstå att ingen direkt "brydde sig" . Men som tidigare sagts, Sargon A gjorde två mål och han var bra, Marcus deBruin var bäst i försvaret och det ska han ha lovord för. 
 
2. Inför Åtvidaberg-Degerfors.
Det ser illa ut inför Åtvidabergsmatchen. En hård försäsong har tagit på spelarna och nu har ytterligare avbräck tillkommit. Än en gång vad bra att cupen slutade som den gjorde.
"Det manskap vi ställer på benen får lösa uppgiften", säger Stefan J.
Tidigare Emil, Hampus och Oliver N har nu fått sällskap av Jonas Olsson som dras med sin onda rygg och det är verkligen illa. Dessutom saknas Erik Lindell och Marcus deBruin p g a sjukdom. Men Stefan J är realist och erfaren:
"Det är tunga namn som är borta och det blir en ny startelva, men så kan det bli även under seriens gång och det är ingenting som oroar", säger Stefan.
Men det verkligt positiva är att Shpetim Hasani  är tillbaka i full träning.
"Han kommer att få spela 30 minuter mot Åtvidaberg och även Gowend Haidar gör comeback och spelar från start i andra halvleken.
Givetvis Oscar K i mål och vi får verkligen en rutinerad tremannamittbackslinje i denna match då båda andretränarna Andreas H och Tobias S ställer upp tillsammans med Christoffer W.
Ytterbackar och wingspelare- Erik Sachs och Mohanad Jeahze
Stabila Nikola Ladan och Sebastian O tar hand om det defensiva mittfältet. Sargon A och nye snabbe Mihlali Mayambela ser vi på den offensiva mitten och Alexander A på topp i spelsystemet 3-4-2-1.
Och med Shpetim H tillbaka och med Sargon och Alexander bör det ändå kunna bli ett och annat mål. Om inte annat så får Kevin G-S hoppa in och sätta dit ett par för det kan han ju. Och så hoppas vi att den rutinerade tremannamittbacklinjen håller tätt.
 
"Jag vill att vi sätter helheten  med en bra prestation och ett bra resultat. Det känns nu att det är dags att börja säsongen på riktigt", säger huvudtränaren Stefan J.
 
Det blir tydligen en svår nöt att knäcka då Åtvid på bortaplan slog ett Norrköping utan bästa laget med 4-1. En viss Bellander får rödvitt se upp med då han gjorde 3 av Åtvids mål.
 
3. SEF och det kommande TV-avtalet.
SEF- svensk elitfotboll håller f n  på att slutförhandla med en ny TV -operatör om det avtal som ska gälla från och med 2020. Några detaljer är inte officiella ännu men i ett pressmeddelande som SEF skickat ut  skriver man:
"Föreningen Svensk elitfotboll tillkännager härmed  att vi efter att ha utvärderat buden i den öppna anbudsprocess vi  genomfört rörande mediarättigheter för Allsvenskan och Superettan för 2020 och framåt nu har valt att gå in i en exklusiv förhandling med en av anbudsgivarna".
 
Man räknar nu med att slutföra avtalet och presentera det för medlemsklubbarna / 32 st/ på ett medlemsmöte den 24 mars.
Ryktet säger att det är Discovery som vunnit rättighetskampen och att det nya avtalet kommer att röra sig om ca 500 miljoner kronor årligen, alltså en fördubbling,jämfört med dagens avtal med CMore på 240 miljoner. Detta borde rimligtvis även innebära bortåt en fördubbling i TV-intäkter för klubbarna.
 
Det gäller nu för Degerfors att verkligen hänga med och prestera de närmaste åren då fördelningen av TV-pengarna nu troligen kommer att baseras på de fem senaste årens tabellplacering, precis som redan i Allsvenskan. Alltså ännu mera prestationsbaserat än tidigare avtal.
Detta om inte annat borde bli en verklig motivationshöjande faktor för brukslaget Degerfors med ortens små resurser och ge en möjlighet att få chansen att närma sig "de stora klubbarna" rent ekonomiskt.
 
Tycker att vi kan ta Östersundslaget som förebild. En förening och ett lag som med "extra" resurser målmedvetet satsat uppåt och nu är där. Det var inte länge sedan Degerfors var minst lika bra som Östersund som nu ståtar med tre av våra bästa spelare, nämligen Johan Bertilsson, Ludvig Fritzon och August Strömberg.
Vi tar  Östersund som ett tecken och en förebild och ett bevis på att "allt är möjligt". även för en liten ort med det sett stort fotbollslag. Och om huvudtränaren Stefan J  redan har skapat lite extra motivation och lite extra sammanhållning i laget så finns här ännu mera "tändvätska" inför framtiden. Så nu gäller det att klara 2017, 2018 och 2019, tre säsonger innan vi är framme vid 2020 och "de stora pengarna". Detta är den stora chansen för den lilla föreningen. Heja på Degerfors!.
 
Så kom också bekräftelsen på ovanstående.
"Svensk Elitfotboll (SEF) har ett TV-avtal med med en ny samarbetspartner. Från och med 2020 kommer Allsvenskan och Superettan visas i Kanal 5, Eurosport och Eurosport Player. Avtalet mellan Discovery Networks Sweden och SEF gäller rättigheterna till Allsvenskan och Superettan från 2020 till 2025, skriver man på Svenskfotboll.se.
Enligt Aftonbladet landade prislappen nu på 540 miljoner   kronor per år att fördela till de allsvenska lagen och lagen i Superettan.
Discovery har redan idag rättigheterna till VM-kvalet och U21-EM i sommar och det känns tryggt för en tittare och supporter då CMore inte varit det lättaste att hantera. Tyvärr återstår tre spelår med CMorekontrakt och extra kostnader och extra mottagningskrångel. Nu återstår att se hur mycket av kakan som Degerfors kan spela till sig framöver. Men då måste vi helst tillhöra Superettan i tre ytterligare år för att får största möjliga andel. Men det skall väl kunna gå!
 
4. Åtvidaberg -Degerfors 3-0.
Stora siffror kan tyckas men av Stefan Jacobssons kommentarer att döma verkar det ändå ha varit en godkänd match av Degerfors
Stefan är tydligen nöjd med första halvlek.
"Förutom deras två mål var det faktiskt vi som var det bättre laget. Vi förde spelet men skapade för få målchanser", säger Stefan.
Gowend Haidar kom in i andra och gjorde det "jäkligt bra" innan han drabbades av en bristning i baksidan av  ena låret och troligen blir han borta i ca 8 veckor. Hårda bud för Degerfors.
 
"Självklart svider det att förlora med 3-0 men under långa stunder i matchen var vi bra. Vi åkte dit på individuella misstag och det har man inte råd med", säger Stefan J.
"Sett till spelet  skulle vi haft ett oavgjort resultat" menar Stefan i VF
Första baklängesmålet var en för lös bakåtnick av någon i Degerforsförsvaret och vid andra målet var Degerfors för sena upp i pressen på målskytten.
"Det är bara att ta lärdom av det här", tillägger den förståndige tränaren.
 Ja,just så skall det vara. Man lär av misstagen.
 
Och visst hade Degerfors chanser, speciellt Alexander och Sargon.
Det känns ändå ganska bra då Stefan J är klar över misstagen och säkert vet hur det ska rättas till framöver. Inte minst vet den enskilde försvarsspelaren var det brast. Och  dessutom bra att bristerna blev tydliga i en sådan här träningsmatch.
"Den rutinerade backlinjen med Andreas Holmberg, Tobias Solberg och Christoffer Wiktorsson får beröm av DIF-tränaren, likaså de centrala mittfältarna Sebastian Ohlsson och Nikola Ladan," skriver Fredrik Narvelid  i karlskogatidning i ett mycket fylligt referat av matchen. Vi tackar.
"Med tanke på vår sjukdoms. och skade situation har jag pratat med Patrik W om att förstärka truppen", säger Stefan J i Joakims Strands lika fylliga referat i VF. Det handlar främst om en mittback
 
AVSLUTNING AV FÖRSÄSONGEN..
Nu börjar SNART allvaret, det stora allvaret. Ännu en Superettansäsong smäller igång. Härligt! Superettan är inte vad som helst utan det är en del av Svensk Elitfotboll. OBS! Elit!
Där har vi varit med i  7 raka år, samtliga år avklarade med tränarduon Werner-Lindskog., bortsett från hösten 2016 då Stefan J kom in i bilden.  En prestation i sig. Nu  är vi  inne på den 8:e. säsongen.
Många stora lag har spelat i just Superettan och många bra lag har åkt ur Superettan, så det handlar inte om någon "andraklassdivision", några "blåbärslag"i inte utan om en del av Svensk Elitfotboll. Och där skall  ock Degerfors vara! Och där vill vi vara för att på sikt försöka nå upp till "Visionen" Allsvenskan.
Nedflyttade allsvenska lag har hamnat i Superettan och därefter åkt ur även denna illustra serie. Lag som Öster, BP, LBoIS, Ängelholm och Trelleborg.
 
Men hur ska det gå? Vad ska vi få? Kommer Stefan J med nya överraskningar som mot Djurgården och Helsingborg i Cupen?
Sällan har vi väl varit så spända, så nyfikna, så hoppfulla som inför denna den 8:e raka Superettansäsongen för brukslaget Degerfors IF.
Vi kommer ihåg Patrik Werners början 2010 och 2011 då allt flöt på åt rätt håll inledningsvis  och vi ledde serien i slutet av juni månad båda åren. Vi kommer även ihåg 2013 med en strålande svit på 6 raka vunna matcher och en svit på 10 raka obesegrade matcher och en 4:e plats som avslutning.
Hoppas nu Johan Ludvig Runeberg får vara med på ett hörn även denna säsong för det brukar ju gå bra när "de runebergska takterna" finns med.
 
"Vi vill se ett lag som kan allt
blott ej sin ära svika.
Vi vill se ett gäng som strider för allt
och segrar tillika".
/ travestering från inledningsdikten i Fänrik Ståls sägner/
 
Och kanske även de klassiska raderna i inledningen till Fänriks Ståls sägner kan "uppfyllas":
"Till flydda tider återgår min tanke än så gärna".
 
Eller varför inte följande:
"Det var storm, det var brak, det var strid på den plan
där det Degerforska laget var ställt"
"travestering ur dikten Sandels"
 
Och så säger vi till trebackslinjen, som  general Sandels till Sven Duva vid Virta bro:
"Släpp ingen djävul över bron"
 
Tyvärr är inte premiärer Degerfors starka sida. Endast en av 7 spelade matcher har vunnits, den borta mot Qviding 2011.
Nu är det åter en bortamatch, denna gång mot Syrianska och tänk om Stefan Jacobssons mannar nu kunde bryta den negativa trenden. Och med det "Helsingborgska första-halvleks-spelet" i bagaget kanske vi kan få se en lyckosam premiär.
Angående detta att ha "ett eget spel" säger Viktor Nilsson-Lindelöf som tog plats i årets lag i Portugal:
"Vi fokuserar på att ha ett eget spel. Det är väldigt utvecklande fotboll som gör att  man blir trygg i sig själv och vågar göra mer med bollen". Undrar om inte Stefan J och laget är på god väg att skapa just detta "ett eget spel", där man känner sig trygg med bollen".
 
Men visst, Syrianska är inte bättre än Djurgården och Syrianska är inte bättre än Helsingborg men skillnaden är att nu är det seriespel och då behövs nog lite extra Runebergsska kämpatag. Men om laget ställer upp för Värmlands fotboll och visar vilken Värmlands i särklass genom tiderna bästa fotbollsklubb är, nämligen Degerfors IF, så kan det gå vägen. Nu kör vi "ända in i kaklet"!
 
Vi avslutar med en liten rank inför Supettansäsongen. Skall vi tro att följande lag hamnar på den övre halvan i årets serie- ordnade i bokstavsordning: BP, Dalkurd, Gefle. Helsingborg, Falkenberg och Åtvidaberg
Heja Rövitt!
 
                                                                                                                            Stefan H.


Veckobrev 18
Ljusare tider.

 
1. Vårdagjämning.
Nu är tiden inne! Vårdagjämning! Nu har vi avverkat den tunga perioden och kan andas vårluft. Mycket att att vara på i dessa tider. Nu är vi en bit in i den spännande månaden mars med många speciella dagar att tänka på. Och nu närmast Vårdagjämningen den 20:e, sedan Jungfru Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen med Våffeldagen och inte minst "den gamla "Tranafton" kvällen före. Och dessutom börjar snart Sommartiden gälla, den stora vändpunkten.
 
Vårdagjämningen är ingen kyrklig högtid men icke desto mindre en viktig dag som bådar ljus och värme.och dagen kanske ändå har en slags religiös prägel. Dag och natt lika långa.En psykologiskt viktig dag för många vintertrötta människor. En dag som markerar ett skifte  av årstid. Samtidigt är vi fortfarande inne i Fastans tunga tid och under denna period var det enligt gammal folktro mörkrets makter som styrde och då tar vi gärna till oss mera ljus.
Gabriel Jönsson har tagit fasta på detta i sin dikt "Nytändning":
 
    "Nu är det vårdagjämning och nytändning,
    två löftestecken i vår almanack,
    och nu vill vind och väder ta den vändning
    som skeppar lärkor hit med första sändning
    en lyximport som vi tar emot med tack".
 
Vårdagjämningen är en viktig dag också då den och månen styr  Påskdagens infallande. Vi firar Påskdagen den första söndagen efter första fullmånen efter Vårdagjämningen.
 
2. Kyrkoåret.
Jungfru Marie Bebådelsedag är en dag att fira den "främsta bland jordens kvinnor", nämligen Jungfru Maria. Denna dag är verkligen en stor kyrklig dag, speciellt inom katolicismen . Mera allmänt började man fira dagen redan på 600-talet. Och på denna dag dyker "de där våfflorna" upp. "Våffeldagen" heter det ju. Men egentligen handlar det om en slags skröna och ett missförstånd. Jungfru Marie bebådelsedag kallas även VårFru-dagen och av "vårfrudagen" har det blivit "våffeldagen" med lite slarvigt uttal. Men det vore ju synd att ta bort en sådan trevlig sed och dag.
Och mitt i allt detta har vi  det där med "tranorna". Det finns ytterligare ett gammalt namn för den 25 mars och det är Trandagen. Kvällen före,Tranafton, har i gamla tider varit en dag med allehanda "barnskrämselmetoder". Tranan har räknats som en magisk fågel och det har skrockfullt berättats att häxor och trollkarlar gärna tog den fågelns skepnad när de vill förvandla sig.
Ebbe Schön poängterar  i sin bok "Folktrons år" att framför allt av pedagogiska skäl har de vuxna sagt till barnen att tranan blev arg om man inte gick och lade sig i dagsljus från och med tranekväll. Annars kom tranan och sket i sängen.
Uttrycket  "Tranan bär ljus i säng" innebar att man nu inte längre skulle tända ljus om kvällen.
 
3. Grundspelet med "prototypspelet", den goda förebilden.
Även Degerforslaget bör nu ha avverkat "den tunga perioden" med en massa fysisk träning, hård grundträning, och laget har verkligen tagit till vara allt slit och nått lyckade resultat främst i Cupen.
Nu bör det handla om finslipning, finputsning och mycket bör handla om spelsystem, ett grundspel, taktiska finesser och inspelande av en startelva med rätt man på rätt plats.
Men vi tror nog att Stefan J vet vad han vill. Vet hur spelsystemet skall se ut. Vet vem som spelar var, bara vi nu får våra skadade spelare tillbaka.
 
Stefan kommer säkert att utgår från den "i det närmaste perfekta" första halvleken mot Helsingborg som  var "förträfflig"  och som Stefan sade:
"Vi är trygga i vårt försvarsspel och jag gillar att se hur vi kan erövra bollen högt upp i banan när vi tappat den. Det är något vi tränat på väldigt mycket".
Hoppas nu verkligen att denna match är bandad så att "prototypspelet"  kan plockas fram vid behov
Med detta spel i ryggen bör nu laget kunna gå vidare och finputsa och finslipa inför fortsättningen och inte minst inför seriespelet. Det känns tryggt att ha ett grundspel som man vet, dels hur det ska se ut och dels att man kan och behärskar. Dessutom finns ju numera i laget en intränad extra "försvarsvariant" när det gäller att bevaka t ex en viktig ledning i matchens slutskede att ta till. Då ställer man om till en femmanna-mittbackslinje där varje man också skall veta  och känna till sin roll.
Och skulle små "missöden" dyka upp så finns ännu tid att reparera.
 
4.Truppen.
Så kom kanske sista puzzelbiten. En 20-årig offensiv mittfältare vid namn Mihlali Mayambela.  Han är snabb och gör en hel del mål, bra en mot en.
"Han har de egenskaper som vi letat efter", säger Stefan J och det låter väldigt bra.
Han är en offensivt bra spelare som kan spela forward eller i position precis bakom, skriver VF som har en  innehållsrik artikel om den nye.
 
Stefan J beskriver på ett bra sätt Degerfors situation.
"Det är ett pussel hur vi ska  använda de sista kronorna".
Sånt är livet för en liten klubb! Vi  måste säga att Degerfors med sportchefen i spetsen helt klart har använt sina kronor på ett väldigt ekonomiskt sätt det här året. Det handlar tydligen om att göra en bra affär med ett bra ekonomiskt resultat och samtidigt få en bra fotbollsspelare. till klubben. Och är Stefan J nöjd då är vi också nöjda.
Nu har vi fått ännu en spelare med allsvensk erfarenhet till Degerforslaget. Det här verkar arta sig till något extra. Unga, snabba, utvecklingsbara, målfarliga och ändå erfarna spelare "strömmar in" i laget. Nu har vi  23 registrerade spelare och det kanske räcker.
 
Och sportchefen Patrik W bekräftar att så är fallet. Truppen är spikad.
"Just nu känns det så", säger PW.
"Och utifrån hur det ser ut så känns det som om vi har en slagkraftig trupp", tillägger PW.
Han sammanfattar  läget för "de nya".
Nikola L, Sargon A och Jonas O har imponerat
"Det är spelare som vi ville ha och de har visat redan nu att de är att räkna med", säger PW i karlskogatidning.
Speciellt Erik Lindell har varit ett stort glädjeämne.
"Han har fått mycket beröm och  har gjort det väldigt bra", säger PW
Nikola Ladan är mycket bolltrygg  och passningsskicklig. Sargon Abraham, där hoppas man på en hel del poäng och Jonas O
håller väldigt hög kapacitet
"Vi tror mycket på honom och vill spela honom så mycket som möjligt säger PW i VF.
Visst minns vi när Jonas O dök upp i Degerfors på en backplats i en match i Kongsvinger för många år sedan och imponerade direkt
Degerfors genomför en föryngringsprocess och Erik Lindell, Mohanad Jeahze och nu senast Mihlali Mayambela är alla blott 20 år. Visserligen är det inlånade spelare  men säkert beredda att ge allt för Degerfors och bevisa sin kapacitet för moderklubben
"Det känns väl som att det har varit läge för ett generationsskifte. Hittills tycker jag att alla har gjort det bra", menar sportchefen.
Truppen består nu av 2 målvakter, 9 backar , 10 mittfältare och 2 anfallare- totalt 23 spelare.
 
Skadeläget.
Shpetim är nu igång men utan att gå för fullt. Han känner fortfarande sviterna efter sin  hjärnskakning, men det går sakta framåt och Stefan J är glädjande nog optimistisk inför seriestarten.
"Det går framåt hela tiden och mina förhoppningar är att han ska vara redo till premiären, säger Stefan J.
Jonas O har tyvärr fått bakslag  och måste stå över mot Forward. Vilar gör även Gowend H. Hampus Z löptränar men förväntas vara borta från spel ännu en tid.och Emil. ligger förstås ännu sämre till men dock i takt med sin rehabiliteringsplan.
Än en gång betonar vi att det kanske ändå var det bästa att Cupäventyret tog slut. Men truppen fick ändå med sig en massa självföroende genom vinsterna not topplagen Djurgården och Helsingborg.
 
5. Inför Forward-Degerfors.
Det verkar som om Degerfors nu har ett extra utropstecken med i laget inför BK Forward. Djurgårdslånet Mihali Mayambela imponerar på träningen och ger förhoppningar om ett genombrott.
"Han har sett grymt het ut  på träningarna, speciellt den här senaste inför Forwardmatchen. Det märks att han kommer att bidra i det offensiva spelet", säger Stefan J
Stefan J betonar nu och det gläder vi oss extra mycket åt, att det  handlar om att göra rätt i det man tränat på.
"Vi har satt vår spelidé och den försöker vi gnugga på så mycket som möjligt. Jag vill att vi fortsätter med det som vi har åstadkommit under försäsongen och sedan förbättrar de sakerna som vi själva vet att vi behöver bli lite bättre p, "framhåller den nye tränaren.
"Framför allt handlar det om detaljer i vårt anfallsspel som vi finslipat och nu vill se hur det fungerar i match, fortsätter Stefan J
 
Just detta är det som ger oss nya förhoppningar. Nu finns en metodisk tanke och idé som man hela tiden försöker utveckla.
Kontinuitet är viktigt. Varje spelare ska känna igen sig, varje spelare ska veta vad han förväntas göra, varje spelare ska kunna sin roll. Och det bästa av allt är det presspel som Stefan J lanserat och som har varit ett utropstecken under försäsongen och Stefan J bekräftar att just den delen att fallit väl på plats.. Det är speciellt glädjande för oss som länge och väl saknat just den biten. Det är lite Svennis över det hela. "Press med understöd", sade Torsbysonen en gång i tiden. Nu kan laget säkert få ökad stabilitet och därmed en högre lägsta-nivå
.
Laget se ut att bli som följer.
Oskar  K får givetvis fortsatt förtroende.
"Han har gjort det väldigt bra nu när han har fått förtroendet och så länge han sköter sig kommer han att  fortsätta att stå, skrattar Stefan J enligt nwt.
Tremittbackslinjen Andreas Holmberg, Marcus deBruin och Christoffer Wiktorsson. "Wingbackar" Mohanad Jeahze och Erik Lindell,
Sebastian O och Nikola L mittfältare och offensiva Mihali Mayambela och Sargon Abraham och Alexander A på topp. 1-3-4-2-1
 
6  Forward-Degerfors 1-2.
Vinst är vinst om än med 2-1 mot Forward. Sargon gör det han är bäst på nämligen mål och dessutom två st.
Det första med en elegant lobb. Det andra efter fint samarbete mellan Mohanad J och Kevin G-S, den senare med inspel klassiskt snett bakåt till Sargon som gör sitt andra. Det är viktigt att han som skall göra mål också gör mål!
Baklängesmålet var väl Oskars första misstag i buren men bra att det skedde i en sådan här oviktig match. Man lär av misstagen.
Stefan J var inte nöjd med så mycket. bortsett från de första 60 minuterna. Menar att hela laget med undantag från Marcus deB kunde ha gjort det bättre. Men Sargon gjorde i alla fall 2 mål och det räckte.
 
Avslutning.
Endast en enda träningsmatch återstår. Åtvidaberg borta  och kanske är det också den på sätt och vis viktigaste matchen inför seriepremiären. Det är nu allt skall vara klart. Det är nu spelet ska sitta. Det är nu varje spelare ska ha "tränat in" sin uppgift. Och det är nu vi möter en seriemotståndare. En match som kan ge en fingervisning inför seriespelet. Vi hade svårt mot  Åtvidaberg förra året och matchen nu kan ge en fingervisning om Degerfors formmässiga läge detta år jämfört med förra året.
Truppen är klar men är spelet klart? I varje  fall är spelidén klar och sedan tar det väl några matcher innan det hela sitter som det ska.  Men Degerfors har i varje fall ett bonuskapital kvar och det är alla skadade spelare som förr eller senare är tillbaka och förstärker laget.
Måtte vi nu få en bra avslutning och måtte vi nu med gott mod och gott samvete kunna går till seriepremiären. Och skulle vissa brister ännu finnas så hoppas vi att den  sista träningsmatchen, den mot kvalificerat motstånd, kan indikera var ev.brister sitter.
Heja rövitt!
                                                                                                                        Stefan H.

Veckobrev 17.
Det drar ihop sig.

 
1. Kyrkoåret.
Tredje söndagen i Fastan aktuell med sitt tema "kampen mot ondskan". Det onda i tillvaron  är huvudtemat och det kommer vi inte förbi.Vi får vara hur bra som helst enligt egen uppfattning, men som en av de stora biskoparna sade:
"Det onda begäret kommer vi inte ifrån. Vi har det inom oss".
Trots det får vi aldrig ge upp. Värmlandspoeten Nils Johan Einar Ferlin, en gång fotbollsaktiv i Filipstad,  har på sitt underfundiga, karaktäristiska sätt beskrivit människans situation i följande vers:
 
    "Finns någon som vandrat
    utan skuld i vår dal
    då gick han ej på stövel,
    inte ens på sandal".
 
Fastan är just en kampens tid med strid mot det onda som fördärvar gemenskapen. Jesus stred mot det onda i alla dess former.-från själviskhet och kärlekslöshet till hunger törst och lidande.
Jesu vapen mot det onda var hans förkunnelse om det onda som predikant och lärare , hans kamp mot ondskan i form av sjukdom och död som läkare, hans förlåtande verksamhet som själasörjare.
Det handlar alltså mycket om s k "mänskliga svagheter"  och inte direkt om några stora "förbrytelser". Det handlar om den "grå vardagen" med dess medmänskliga situationer. Och i denna grå vardag har vi vår speciella fotbollskamp att utkämpa även om det inte direkt handlar om gott eller ont utan snarare om vinst eller förlust. Och självklart är kampen för de rödvitas seger också¨viktig i vår tillvaro.
 
2. Efterdyningar Cupen
Några funderingar så här i Cupens kölvatten.
Man får en känsla av att matchen mot BP blev något helt annat än de två föregående mot två i princip allsvenska lag, dessutom på bortaplan. Ställer vi dessa två allsvenska lag mot BP nyuppflyttat till Superettan från division 1 så är det något som inte direkt stämmer .
Att slutet blev som det blev är inget att säga om. Som Gowend H säger "luften gick ut oss"  efter Brandeborns mål. Och självklart är Sebastians utvisning redan i första halvlek en avgörande faktor, men vi måste berömma  Gowend Haidar som skickligt och elegant sätter dit 1-0 för Degerfors  när han snappar upp en dålig passning av målvakten och sedan lätt chippar bollen över denne och med öppet mål gör 1-0. Då skulle det ha funnits "time out" i fotboll
 
Stefan J säger om matchen att "de första 25 är jag nöjd med och det är väl där BP tog över matchen och vi kom inte upp i presspelet".
 Stefan har gjort analysen och finner en förklaring till varför. De sista 30 minuterna av första halvlek mot Helsingborg gjorde ju Degerfors det mesta rätt. Men icke nu! 
Men analytiske Stefan J säger om orsaken till att man tappade presspelet att han  tror att det berodde på att BP som Stefan säger "tappade ner"  deras centrale mittfältare  i "fickan" mellan deras mittback och ytterback och därmed skapade man ett "numerärt överläge" gentemot Sargon och Gowend H och BP kunde spela sig ur "vårt presspel".
"Och det vi föll på var att vi inte klarade av att etablera ett bättre anfallsspel. BP fick tryck på oss hela tiden", menar Stefan.
Men han  säger också att BP var riktigt bra och att de "känns mer färdiga" än vad Degerfors är. Det är tydligt att Olof Mellberg inte bara kan spela fotboll utan även träna fotbollsspelare.
Men som, Stefan J även säger "träningen fortskrider enl., planerna" och att man "redan har identifierat som ett litet problem att det gick som det gick mot BP".
Och så citerar vi Pia Sundhage som tar med sig förlusten mot Holland och ser framåt och säger att
"det är läropengar" och "när det väl smäller är vi väl förberedda". Tror att Stefan J kan säga detsamma
 
Och  med all säkerhet var det en kanske till och med nyttig lärdom inför seriespelet. Och bra att "problemet redan är identifierat" som Stefan säger. Degerfors skall absolut "inte glömma" denna matchutveckling då spelet/resultatet/  säger en hel del. Annars var det ju vissa som hellre ville glömma misstagen istället för att analysera och ta lärdom av dem. Vi tänker inte minst på matchen borta mot J-Södra spelåret 2013, då Degerfors ledde med l-0 i paus efter mål av Rennie men sedan släppte in 4 mål på ca 25 minuter i andra halvlek och förlorade med 1-4. Det skulle man glömma!
 
3. Truppen och skadorna.
Stefan J nämner även skadorna som en bidragande orsak till matchutvecklingen mot BP och säger att laget av olika anledningar fick klara sig utan Shpetim, Jonas O, CW, Hampus Z och Sebastian O och poängterar att Sebastian  är "hyperviktig" för laget och spelet. Och visst är han det. En så duktig central mittfältare som Sebastian O ersätter man inte hur som helst.
Stefan J rapporterar om skadorna och att Shpetim H och Hampus Z är troligen tillbaka i träning i slutet av månaden. Emils skada kommer att ta tid. I Jonas  fall handlade det  snarare om en säkerhetsåtgärd inför seriestarten och CW hade tydligen "bara blivit sjuk".
 
Egentligen har Degerfors nästan "en allsvensk trebackslinje" med CW med fyra säsonger i allsvenska ÖSK och Jonas Olsson med allsvenska meriter från Gefle. Kompletterar man sedan denna duo med en fulltränad Hampus eller Marcus deB eller Erik S  kan det bli en riktigt hög superettanklass där bak. Och med super-Oskar i mål och med, nye Mohanad J som har en kanon och senare en återställd rutinerad Emil, med ännu högre meriter, på ena "wingen" och Erik Lindell på den andra  kan Degerfors när allt "är färdigt"  ha "ett omutligt försvar" Och mittfältet tar Sebastian och Nikola L hand om
Sedan handlar det förstås det offensiva spelet och om målfabrikationen. Men med Shpetim H tillbaka, med Sargon, med Alexander med Gowend H skall väl en och annan boll ramla in i målet. 4 st senast mot FBK är en bra början.
 
4. Degerfors-FBK. 4-0
Och så blev det plötsligt träningsmatch mot division 2-laget Färjestad.
Stefan Jacobsson sammanfattar tydligen  matchen bäst med orden i VF:
"Vi gjorde fyra mål och höll nollan bakåt."
Och då måste man vara nöjd även om väderförhållandena var usla.
Nye Mohanad Jeazhe har tydligen en kanon. Han dundrade in 2-0-målet från långt håll och Gowend H satte dit 4-0 också med ett långskott. Bra att Gowend har skjutit in sig. Tobias S och Kevin G-S gjorde de två övriga målen.
Det viktigaste med matchen var att Degerfors visade effektivitet både framåt och bakåt där Jesse Ö tydligen vill ha ett ord med i laget. Men eftersom Oskar Klason, som Na  skriver "spelar  sitt livs fotboll just nu" får nog Jesse svårt att återta förstemålvaktsplatsen. Men bra dock att ha två goda målvakter. 30 seriematcher ingår i spelprogrammet.
Men samtidigt sliter de och drar i Jesse. Han har nu nekat anbud från tre klubbar, men utesluter inte att han kan lämna Degerfors. "Men det är klart att det inte är roligt att sitta och titta på", säger Jesse.
 
5. TV-avtal SEF och CMore
Har nu försökt läsa vidare på det ersättnings-TV-avtal som  gäller från och med 2016 och fram till och med 2019.
"Systemet fungerar så  att TV-pengarna skickas ut enligt en särskild fördelningsnyckel där sportslig placering styr. Tabellettan i allsvenskan får 9.35 procent av den totala kakan medan jumbon får 5.4 procent. Övriga lag ligger på olika procentsatser däremellan. Det rör sig om cirka 17 miljoner resp. ca 10 miljoner.
 
Att det handlar om klart höjda ersättningsnivåer framgår av följande exempel:
Det tidigare avtalet  medförde samlade intäkter på ungefär 180 miljoner varav 75 procent gick till allsvenska klubbar och övriga 25 procent till Superettan. I det nya avtalet från och med 2016 är det istället ca 240 miljoner kronor som skall fördelas enligt samma formel. Det innebär att de allsvenska lagen nu får dela på ungefär 180 miljoner istället för tidigare 135 miljoner.
Tyvärr har vi inga siffror för Superettan men har förgäves sökt efter detta. Men klart är att samma princip gäller där dock med skillnaden att det rör sig om lägre nivåer, men fördelningsprincipen är tydligen densamma. Och då rör det sig om 60 miljoner som skall fördelas. Fortsättning följer då ett nytt avtal från och med 2020 är på gång med helt andra beräkningsgrunder.
 
6.Det drar ihop sig!
Det drar ihop sig.. Bara två träningsmatcher återstår. Forward hemma den 18 mars och Åtvidaberg borta den 25/3.
Och sedan "smäller det" som Pia S säger och måtte vi då  vara väl förberedda.
Heja Rövitt                                                                                                                                            Stefan H


Veckobrev 16 | Vårmånaden mars.
1. Vårmånaden mars
Nu är vi inne i den gyllene månaden mars, vårmånaden mars med alla speciella dagar att tänka på . Mars månad, en månad med Fastan, med Vårdagjämningen, med Jungfru Marie bebådelsedag eller vårfrudagen och i folkmun Våffeldagen, med sommartidens inträde och alltmera fotboll. Den andra söndagen i Fastan är aktuell denna vecka. Söndagens motto är "den kämpande tron" och kampmotivet präglar denna tid. Förtröstan och tillit är två nyckelord i sammanhanget, två nyckelord vi kan ta till oss  även i vårt vardagliga fotbollsliv. Vi måste ha tro på och tillit till våra rödvita favoriter. Och det är ju fotboll det handlar om. Vi är nu inne i slutspurten för den hittills så lyckosamma Cupen och möter nu BP med Olof Mellberg i avgörandet.
 
Men Cupspelet får inte bli en extra tyngd att bära, "en kvarnsten om halsen". Det handlar om nya matcher , extra matcher och svåra matcher och vi minns speciellt två lag som kom att lida av ett framgångsrikt Cupspel nämligen Enköping en gång och Åtvidaberg. Bägge två åkte ur sina serier just den framgångsrika Cupsäsongen. Flera matcher, bättre motstånd, större skaderisker o  s v.
 
2. Fasteriset.
Vi hoppas att Fasteriset nu står där med sina blålila färger och påminner om "stundens allvar". Riset är inte enbart ett prydnadsföremål, utan främst hemmets egen symbol för fastetidens budskap. Riset har ingen grönska då det ju skall stå torrt. Det får stå där från Askonsdagens morgon och kastas ut på påskaftonen före helgmålsringningen.
 
3. Efterdyningar till den andra stora segern.
Degerfors första halvlek mot Helsingborg var nog i det närmaste perfekt om vi förstår kommentarerna  rätt.
"Det är en fantastisk halvlek från vår sida. Det märks att vi är trygga i vårt försvarsspel och jag gillar att se hur vi kan erövra bollen högt upp i banan när vi tappar den. Det är något vi har tränat väldigt  mycket på och det är kul att det ger resultat. Sista 30 minuterna av halvleken gjorde vi det mesta rätt och hotade Helsingborg hela tiden", säger Stefan J
Tänk att den gamla Akilleshälen nu har blivit vår styrka, säger vi. Nu finns ingen "ångest i spelet" och inget "spretigt försvarsspel". Äntligen har den höga pressen och det kompakta försvarsspelet blivit en realitet i Degerforsfotbollen.
 
En annan intränad taktisk variant är att Degerfors kunde ställa om till en mer defensiv uppställning när man försvarade 3-2- ledningen i slutet av matchen
"Återigen låg vi väldigt bra i försvarspositionerna och det är det som bärgar segern i kväll ", säger Stefan.
Roligt för Andreas Holmberg att få komma in på slutet och uppleva den "nya melodin". Andreas var annars den som en gång använde uttrycket ett "spretigt försvarsspel".
 
Många var bra i denna match har vi förstått. Oskar i målet, backlinjen, mittfältet, Sargon, Gowend H, Alexander N, Marcus de Bruin och inte minst Erik Lindell med ett nytt precisionsinlägg, denna gång till Marcus deB. Förra matchen var det till Shpetim H. Helt klart är att Degerfors nu uppträder som ett lag där alla vet sin position och tar sitt ansvar i sin "rollacceptans"
"Fantastiskt kul för laget och föreningen" säger tränare Stefan J. Mycket bra att betona även "föreningen".

4.Truppen.
Den tidigare aktuelle amerikanske målvakten är nu avskriven men fortfarande saknas en pusselbit i lagbygget.
"Det är först och främst "en  tia" vi söker", säger Patrik Werner. Visst, nu har vi 20 man klara plus Andreas Holmberg och Tobias Solberg. Och PW vill inte ta några risker utan väntar in det rätta budet.

Hemsidan intervjuar Nikola Ladan och vi får veta en hel del om vår nye mittfältare "Jag är en bolltrygg, tvåvägsmittfältare, jobbar hårt i defensiven och sätter mina medspelare i spel i speluppbyggnaden", säger Nikola. Sedan säger han något extra bra: "Vi jobbar hårt för varandra i laget". BRA och det är då resultaten kommer, Tillsammans med Sebastian Ohlsson kommer nog Nikola behärska mittfältet i många matcher.

5.Svenska Cupen.
Final mot BP. 1 poäng räcker efter att BP-Djurgården spelat 1-1. "Spännande" som Kristian Luuk säger -även om det står 9-0.
"Härliga tider, strålande tider" som Thor Modén sade en gång. Sällan har väl det rödvita gänget skapat sådana möjligheter som i detta Cupspel. Lite extra krydda blir det nu när det är just Olof Mellberg som kommer tillbaka till Degerfors för att spela fotboll, även om han är tränare den här gången. Och vi vet ju vilken fighterinstinkt Olof M har. Det första han gjorde när han dök upp på träning med Degerfors en gång i tiden var att ge sig på Dusko Radinovic av alla.
 
Stefan J vet nog hur han skall lägga upp det och även om BP inte är något allsvenskt gäng som Djurgården och tidigare HIF så är nog Degerforscoachen beredd på en hård match. Men tänk vad trevligt, tänk vad roligt att Degerfors än en gång spelar en stor match.Och nog har gänget i laget fått råg i ryggen efter två kanoninsatser. Så självförtroende bör finnas där. Men även nyckelordet "ödmjukhet" och det förstår vi att laget har och förstår betydelsen av..
Nu hoppas vi också att Shpetim H snart är på gång för med målgörare som han, som Alexander Nutt och som Sargon A känner vi oss starka. Och hur det än går mot BP så har de rödvita redan gjort en strålande insats.
 
6. Årsmötet.
Dystra rapporter från Degerfors årsmöte tyvärr, men egentligen visste vi nog vartåt det lutade. Men nu har vi ny tränare. Nu har vi ett nytt lag! Nu har vi ett nytt spelsystem med nya spelidéer och nu har redan allt det nya satt sina spår. Presterar laget bra. Ger spelet resultat o  s v så kommer snart publiken tillbaka. Den publik som fanns första halvan år 2015 som försvann under senare delen 2015 och under hela den miserabla sviten med 5 vunna matcher av 31 framtill "spurten 2016". Men nu har laget visat att de kan, nu har laget plockat fram "nya takter" med strålande facit i Cupen och då kan vi kanske förvänta oss att den stora publiken kommer tillbaka.
 
I budgetplanen för 2017 ligger bl a att man utgått från en 12:e plats och med det följer den ersättning från SEF:s TV- avtal - som platsen genererar. Låter i och för sig vettigt att "ligga lågt" för en budget är ju  "bara" en plan över inkomster och utgifter och inte ska man  i onödan skapa ett läge där risken för bakslag kan vara ekonomiskt stor. Och det handlar ju i och för sig om antaganden, förhoppningar och gissningar men  man måste  ändå försöka bygga på de "reella fakta" som kan finnas. Men som sagt presterar laget bra kommer publiken tillbaka och det var nog där vi hade "boven i dramat" då hösten 2015 blev som den blev och rubriken i en intressant artikel i na.se var just "Många ledsnade hösten 2015". Leif Rosén säger: "Vi spelade rätt dålig fotboll hösten 2015. Jag tror att många ledsnade där och slutade gå på matcherna. Sen fortsatte trenden in på 2016. Efter förändringarna i föreningen på hösten började publiksnittet öka igen".
 
Men nu skall vi inte dras med detta längre, "Nu tänder vi "nya ljus" istället för att förbanna mörkret".
Nu har vi nya tider, nu har vi ny tränare, nu har vi nya spelare som redan har presterat. Och skulle den 12:e platsen bli  något ännu bättre, kanske mycket bättre så har vi  detta bara tillgodo. Så bättre spel, med ett bättre lag, med en ny  tränare med nya idéer och nytt spelsystem kommer kanske resultaten och därmed  publiken tillbaka. De där 2661 vi hade hemma mot GAIS, de där 2229 vi hade hemma mot Athletic, de där 2565 vi hade hemma mot Utsikten, de där 2934 vi hade hemma mot Östersund, de där 2687 vi hade hemma mot J-Södra, de där 2285 vi hade hemma mot BP, för inte tala om de där 3624 vi hade hemma mot Värnamo, men då handlade det också om en viss Emil Johansson och hans återkomst. Alla siffror från 2015.  Och som ordförande Leif Rosén säger i na:s artikel :
"Det är väldigt viktigt för vår publik att vi spelar bra fotboll".
 
7. Inför Degerfors-BP.
Inte begär vi vinst, vi är nöjda med oavgjort, men skulle det ändå bli vinst så har vi chans att bli en av de fyra bästa  gruppettorna och därmed hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Men det räcker med som som Leif Rosén säger "skulle vi gå vidare till kvarten vore det en fin bonus". Degerfors, AIK, Göteborg, Sirius, Häcken, Östersund är de lag som hittills nått full poäng. "Vi ska försöka lägga en matchplan för att vinna, så får vi se hur långt det räcker", säger Stefan J. Och  det är inspirerande att spela om gruppsegern tillägger den nye tränaren.
 
8. Degerfors-BP 1-4
Tyvärr, Tyvärr! Det gick inte. Det höll inte. Det rasade till slut. Lite oroväckande dock. 10 man. Sebastian O utvisad i första halvlek.
Men vad skall vi tycka? Var det kanske lika bra. Lika bra för en liten trupp. En sargad trupp! En viktig serieomgång på 30 matcher väntar Ett skadedrabbat Degerfors kanske inte skulle ha orkat med ytterligare en Cupmatch. Eller är detta bara "Surt sa räven"? Degerfors  får som skomakaren "stanna vid sin  läst". Det är nog bäst
 
Men trots allt, Degerfors har gjort det bra med sina knappa resurser. Och kanske tränare och spelare lärt sig en del och kan dra nytta av Cupäventyret. En försvarslärdom om inte annat. Men visst hade vi chansen. Sargon hade  en ribbträff  strax efter BP:s kvittering och kunde ha avgjort allt. Istället var det "gamle Brandeborn" som förstörde allt. Gowend Haidar har många kloka ord om matchen: "Luften gick ur oss och sedan rann de igenom två gånger till och det känns väldigt tungt". säger han. "Jag försöker att komma in i spelet mer och mer. Nu är jag mer centralt i mitten och det är bara att lyssna på vad Stefan säger och ta åt sig så mycket som möjligt.  Här har vi ett ypperligt exempel på vad Stefan J säger om rollacceptans, där den förre kantspelaren Gowend H nu har fått en ny roll. Gowend säger mera kloka ord: "Nu vet vi att vi kan stå emot bra lag. Fortsätter vi att jobba som vi har gjort med inställningen på plats, kan vi ta många vinster i år", menar "förre kantspringaren" Gowend som också menar att resultaten i cupen "gett laget en boost" inför kommande seriespel.  "Killarna jobbade och slet. Jag kan inte begära mer än vad vi fick ut idag", säger Stefan J. Här har vi ett ypperligt exempel på just "laganda" i ett lag som förstått vad den nye tränaren vill och ställer upp på detta.
 
Sammanfattning av Cupäventyret::
Vi ska inte gråta över missad Cupfortsättning. Vi ska hellre ta vara på  allt det positiva detta Cupäventyr gett.  Och laget ska inför fortsättningen känna att "vi kan" och med stort självförtroende  "spela vidare" i de kommande mera vardagliga matcherna och senare i seriens inledning. Och som Stefan J säger: "Ska man summera  de här tre matcherna har vi naturligtvis gjort väldigt bra ifrån oss".
 
Nu vill vi ha tillbaka alla skadade spelare i god tid före seriestarten, Hampus, Emil J, Jonas O, Christoffer W, Shpetim H.
Alltså hela 5 skadade spelare och det har en så liten trupp inte råd med i längden. Nu återgår vi till vardagen och ser med stor spänning framemot fortsättning med match mot BK Forward den 18 mars närmast.

Heja Rövitt!

Veckobrev 15 | Nu stundar allvaret. 
1. Kyrkoåret.
Plötsligt byter Kyrkoåret kynne. Psalmerna går i moll. Det har hänt något.
Fastlagen med Carne Vale, karnevalerna, festivaltiderna med "köttsöndag, "fläskmåndag" och "fettisdag har passerat och Askonsdagen är aktuell och därmed Fastans inledning. "Nu stundar allvaret!" Egentligen är det Jesus som vänder  sina steg  upp mot Jerusalem, den sista påsken. Och nu är psalmen "Se vi gå upp till Jerusalem" bokstavligen aktuell. Nu börjar de "tunga och rika veckorna" i Fastan.
"Tjällossningens bottenlösa byavägar ger bilden av den tunga vägen upp mot Jerusalem" som en biskop en gång uttryckte det och ville därmed visa hur naturens skiftningar vävs samman med kyrkans budskap.
"Björkhagarna börjar skifta i violett och violett klär kyrkans altare".
 
Askonsdagen har sitt speciella namn och det handlar ursprungligen precis som det låter om aska och uttrycket ! "säcka och aska", för nu är det fråga om botgöringstid. Askonsdagens symbol är gisslet som symboliserar bot och bättring.. Men den tid är nog över då människan "gisslade sin kropp och strödde aska över huvudet". Vi söker nog idag befrielse från synd  och skuld genom tron på förlåtelsens ord, men bön och fasta, meditation, försakelse och offer är kanske inte helt främmande för nutidsmänniskan.
Askan kan ses som en symbol för döden och vill i det här sammanhanget mana till eftertanke om hur vi lever våra liv.
Att göra bot och bättring handlar egentligen inte  att i första hand bli "fullkomlig*" för det klarar ingen utan det handlar mera om att tänka efter. bli medveten och försöka sträva åt rätt håll. Märk väl försöka!
Men om nu ingen dels klarar "det fullkomliga" och det egentligen inte heller krävs att vara fullkomlig och man får del av nåden i alla fall, hur ska man då leva? Jo, som en elev i årskurs 7 en gång mycket förståndigt sade "en ska göre så gôtt en kan" och just där ligger svaret.
Författaren Lars Ahlin brottades länge med dessa frågor och kom fram till ett liknande svar men använde förstås helt andra ord:
 "Vita religiosa" / det religiösa livet/ förlorar  därmed sin betydelse. Det gäller inte att bli "barfotamunk" utan vara trogen i det profana kall man fått sig förelagt", säger Lars Ahlin.  Man måste inte "prestera" en massa s k goda gärningar. Man får del an guds nåd i alla fall.  Som Lars Ahlin också säger: "Gud ser inte på oss utifrån någon värdesynpunkt".
 
Tillvaron är ingen idyll. Den är tvärtom ett dualistiskt drama, en kamp mellan gott och ont, mellan sanning och lögn, mellan ljus och mörker, mellan Gud och "fördärvningsmakterna". och denna kamp pågår mitt ibland oss och vi är alla med i den.
Denna realitet kräver ett engagemang från människans sida. Fastan utgör ett tillfälle att ta ställning och välja sida.
Och även i fotbollsammanhang väljer vi sida. Nu stundar även där allvaret. Nu väntar snart nästa svåra match i Svenska Cupen, den mot Helsingsborg IF på bortaplan. Men som Stefan J så positivt säger "Vi ger aldrig upp" och Djurgårdsmatchen  gick ju rätt bra!
 
Nu byter vi fjädrar i riset.. Fastlagsrisets färggranna fjädrar byts ut mot Fasterisets blålila ton för "nu stundar allvaret".
Nu är tid för bot och bättring. Nu är det dags att välja sida. Nu är det prövningens tid och den långa Fastans fasteris bör nog stå där och ge oss en liten påminnelse om vad det egentligen handlar om. Och några färggranna fjädrar  är det inte fråga om längre utan "nu är det allvar". Nu är det den blålila tonen som gäller och nu skall riset stå torrt med sina lite "dystra färger". Men vi Degerforssupporters kan väl stoppa in något lite rött i alla fall.
 
2. Efterdyningar Djurgården-Degerfors.
Stefan J säger på frågan vad som fällde avgörandet i matchen:
"Vi var kompakta i vårt försvarsspel matchen igenom och fick även till att par väldigt fina anfall som vi lyckades utnyttja".
Mera kloka ord av Stefan J:
"Vi visste hur matchbilden skulle bli och då gäller det att alla spelare underkastar sig jobbet och har den  rollaccceptans som krävs. Det hade vi idag", säger Stefan J.
Just ordet "rollacceptans" tycker vi är bra för det speglar just nödvändigheten av att alla spelar för laget och inser sin betydelse i det sammanhanget. Och vi undrar om inte Stefan just fått gruppen att inse och förstå att fotboll är en lagsport och det gäller att få alla spelare att passa in i bilden. Hur bra de än är annars!
Och ser vi sedan till kämpamatchen på Tele 2 Arena mot Djurgården så har vi där ett verkligt bevis.
 
"Vi gjorde en  jäkla arbetsinsats. Vi fick slita i 96 minuter och självklart var det en häftig seger och det är bara att gratulera killarna och det är en enorm fjäder i hatten för hela laget att lyckas besegra Djurgården på deras hemmaplan. Vi jobbar extremt hårt för varandra och spelar ett imponerande försvarsspel", säger en lycklig tränare.
Det som imponerade på oss en gång i tiden och klargjorde vilken kapacitet Stefan J besitter var när han efter en U-21-match sade att laget hade spelat ett "perfekt försvarsspel". Nu har han överfört denna kunskap till A-laget och det tackar vi för.
"Försvaret är grunden i mina tankar". Den devisen håller nu på att bli verklighet på nytt i Degerfors. Och ingen kan bli gladare än vi! Conny Karlsson, Lars Lagerbäck. Pontus Kåmark, Milenko Vukcevic och Jörgen Wåhlemark har nu fått sällskap av ännu en Degerforsare! Vi tackar allra ödmjukast.
Självklart kommer det att dyka upp något bakslag förr eller senare men det ser vi snarare som undantaget som bekräftar regeln. Vi minns Åtvidabergsmatchen från i höstas med tre snabba baklängesmål och vi minns Athleric U med förlust 1-5 men sedan blev det mer eller mindre stabilt igen med 5 hållna nollor på 9 matcher.  
Och nu har Stefan fått tid och möjlighet att drilla laget i detta så oerhört viktiga spel.  Och nu kan den nye tränaren använda ord som "kompakt försvarsspel" i beskrivningen av en match.. Nu ståtar vi med 2 insläppta mål på 4 träningsmatcher och däribland med Djurgården som motståndare.
 
Fredrik Narvelid i karlskogatidning framhåller en poäng, en Degerforspoäng och påpekar att det de sista 20 minuterna fanns fyra Degerforsspelare på planen födda 1996 eller senare. Erik Sachs, Erik Lindell, Andreas Jansson och Oliver Nilsson. Plantskolan Degerfors förnekar sig aldrig!
"Det är jättebra, det är framför allt massor av lärdom och erfarenhet för de här spelarna. Det är killar som jobbar hårt. Vi är i en generationsväxling i Degerfors och det måste finnas en mix av  både unga och äldre spelare. Vi jobbar med väldigt små medel  så det är viktigt att ha en bra akademi och det har vi verkligen", säger Stefan.
Javisst- de gamle är på väg ut och de nya på väg in. Peter S, Tobias S och Andreas H har inlett "avgången" och kvar över 30-strecket är nu Alexander "Nutt" och inte minst Shpetim Hasani. Men en spelare som Shpetim är inte vilken nestor i laget som helst. Här går han ut vid 34 års ålder och sätter dit två "baljor" mot självaste Djurgården. Och en sådan lättränad spelare som han håller länge till, speciellt i just den position han nu har. Med den tekniken och med det huvudspelet kan vi förvänta oss mera, bara Shpetim blir återställd..
 
Erik Lindell säger på frågan hur han mår efter matchen:
"Det är en fantastisk känsla. Nu är det bara att jobba vidare. Idag var det en rejäl laginsats där samtliga gjorde ett riktigt bra jobb".
Och vi kan nog börja inse att Erik L är ett fynd som Degerfors gjort. Visserligen bara ett lån från Norrköping, men vi förstår att han är angelägen att göra bra ifrån sig och det gör han verkligen.
 
För vår del känns det väldigt stabilt det där med Degerfors "nya försvar". Stefan J använder ord som "kompakta i försvarsspelet" och detta är för en kritiker av Degerfors tidigare, som Andreas Holmberg en gång uttryckte det, "spretiga försvarsspel", oerhört glädjande. Som vi tjatat och nu kommer ordet "kompakt". Tack och Lov! Detta bådar gott inför fortsättningen. Nu är 4 matcher spelade och med totalt 2 insläppta mål. Oerhört bra! Och borta är ord som "ångest i spelet" och "spretigt försvarsspel". Men som redan sagts "bakslag kommer att dyka upp" men nu är laget berett på ett helt annat sätt och kan säkert rätta till tillfälliga brister.
 
3. Truppen
Det rör sig på målvaktsfronten. Det verkar nu som om Oskar K spelat till sig förstaplatsen i målet och Jesse ryktas på väg. Degerfors provar i U-21- match en amerikansk målvakt som gardering. Jesse har tydligen fått anbud av en norsk klubb men tackat nej men klart och tydligt är att Jesse nog inte vill acceptera rollen att vara andremålvakt. Amerikanen är alltså lite backup  f n.
18 "små Degerforsare" vi hade men nu är de 19. Även 18-årige innermittfältaren Filip Stankovic från Karlskoga har nu fått ta steget upp i A-laget. Precis som med Kevin Gustavsson-Stolpe säger Stefan J att "de besitter fina kvalitéer". Truppen närmar sig nu "sitt fullbordande" men än återstår nog ett par spelare-eller?
 
Och så blev 19 "små Degerforsare" plötsligt 20 .Ännu ett lån från mästarlaget Norrköping är klart. En ny wingspelare till vänster i skadade Emils ställe. Mohanad Jeahze heter han 19 år gammal med meriter från U-17 och U-19- landslaget. Han lånas in till och med sommaren och är han lika bra som som kollegan Erik Lindell också från Norrköping så tackar vi verkligen. Man måste berömma Degerfors sätt att hantera en knepig ekonomisk situation och samtidigt skaffa nya spelare på ett smidigt sätt. Det är tydligt att Erik L talat gott om Degerfors och övertygat "den nye" om att komma till laget. Vi får tydligen en vänsterfot som vill ha mycket boll in i laget.
 
4. Inför HIF-DIF
"Vi gjorde en jättebra insats  mot Djurgården och är mycket nöjda med försvarsspelet," säger Andreas Holmberg.
Skrällsegern har bidragit till en hög stämning i Degerforstruppen. Men det är ny match mot Helsingborg nu och "det blir nog en tuff match", säger Tobias Solberg. Men kan Degerfors upprepa det kompakta försvarsspelet som Stefan J var så nöjd med senast så kan det åtminstone bli en jämn match. Men eftersom HIF förlorade klart borta mot BP så vill de säkert ha ett ord med i laget denna gång. Så vi begär ingen seger men helst en bra match där spelet fungerar "både bakåt och framåt". Och helst inga nya skador. Det har vi inte råd med. Hampus, Emil, Adrian J och Shpetim H saknas denna gång.
"Det känns bra inför matchen och stämningen i truppen är såklart hög efter en bra insats senast", säger Stefan J.
"Vi har haft en bra träningsvecka och hoppas kunna stå för en lika bra prestation mot Helsingborg, inte minst när det gäller vårt försvarsspel", fortsätter Stefan J.
Samma trupp som senast men nyförvärvet från Norrköping kan ej spela än. Är inte spelklar.
 
5 Träningsmatcher- Superettanlag.
Degerfors-C United 3-0
Degerfors-Brage 0-1
Degerfors-Husqvarna 0-0
Värnamo-Trelleborg 1-3
Falkenberg-Tvååker 3-0
Syrianska-Enskede 0-6
ÖIS-Assyriska BK 8-0
Dalkurd-Västerås SK 5-1
GAIS-Norrby 2-0
Norrköping-Frej 6-1
Syrianska-Akropolis 0-2
Varberg-Ullared 3-0
Norrby-Falkenberg 1-1
Dalkurd-C United  3-2
Varberg-ÖIS 3-2
Norrby-Qviding 2-2
Öster- Husqvarna 1-3
Syrianska-Djurgården 1-2
BP-Sollentuna  0-2 !!
 
6. Helsingborg-Degerfors 2-3 (0-2)
Pigg start igen av Degerfors och Gowend H har två skott redan i 2 och 4:e minuten. Redan i 9:e minuten kommer första målet genom Sargon , Mål nummer två kommer i 33:e. Än en gång denne Erik Lindell som snart är assistkungen. Erik får en passning från "Nutt" och Erik spelar in i mitten där Marcus DeB tar  emot och trycker in bollen från nära håll allt enligt Dan Prags utomordentliga referat. 0-2 i Paus.
I andra halvlek gör HIF snabbt ett mål men Alexander "Nutt" replikerar direkt med en "låg tåfjutt". Slutresultatet 2-3 fastställer HIF från nära håll.
Degerfors vinner alltså på nytt en bortamatcher mot i princip ännu ett allsvenskt lag. Vad är det Stefan Jacobsson håller på med? Det var fruktansvärt länge sedan vi upplevde något sådant. Degerfors har nu gjort fem mål på två matcher och utan Shpetim H i den andra. Nu har Stefan J fått ordning på även anfallsspelet. Det ska bli väldigt intressant att se hur baklängesmålen kom till.  Ska vi börja tro på Allsvenskan igen?
Nej vi tar det lugnt men får han ytterligare något år på sig den nye analytiske, idéfulle, tänkande tränaren Stefan J, så vet man aldrig vad som kan hända framöver. Nu har vi chansen gå vidare i Svenska Cupen som Degerfors vann 1993. BP hemma blir sista matchen.
 
7. Svenska Cupen grupp 6
BP-Helsingborg 3-0
Djurgården-Degerfors 1-2
Helsingborg-Degerfors 2-3
BP-Djurgården 27/2
Degerfors-BP 4/3
Djurgården-Helsingborg  4/3.
 
Fullfart nu mot den avgörande Cupmatchen. 1 p mot BP bör kunna räcka.
Heja Rövitt!
 
                                                                                                        Stefan H.Veckobrev 14.
Än leva gamla gudar!.

 
1. Kyrkoåret.
Nu möter vi en period i  Kyrkoåret som kallas Fastlagen och som inleds med Fastlagssöndagen. Och det ska sägas med en gång att Fastlagen är något helt annat än Fastan. Fastlagen som nu börjar är Fastetidens raka motsats. Enligt den gamla kyrkliga traditionen präglas denna tid av glädje och fest, karneval och  maskerad.
Fastlagen består av tre dagar, nämligen Fastlagssöndagen, Blåmåndagen och Fettisdagen. Kanske, för att maskera vad det handlar om, nämligen festen och glädjen i denna tid, som föregår den egentliga Fastan, kallas Fastlagssöndagen även för "köttsöndagen", Blåmåndagen kallas även för "fläskmåndagen". Dessa dagar tillsammans med Fettisdagen har alltså en mycket speciell prägel och nu gäller det att "lägga in" inför den hårda Fastan på 40 dagar.
 
Alla dessa tre dagar i Fastlagen markerar alltså var och en på sitt sätt vad det handlar om, nämligen gamla tiders festliga avskedstagande till god mat och dryck och alla former av nöjen under 40 dagar, söndagarna ej inräknade.
Psalm 135 "Se vi gå upp till Jerusalem i heliga fastetider" ljuder i våra kyrkor på Fastlagssöndagen och kan ses som en introduktion till den annalkande fastetiden, som ju kommer  i och med Askonsdagen i samma vecka, men den tar vi upp i nästa brev.
 
Seden att äta semlor hör egentligen inte till tisdagarna under Fastan utan strängt taget endast till just tisdagen i Fastlagen, alltså Fettisdagen. Fastlagsbullar heter det ju  och seden kom egentligen från Tyskland tidigt på 1500-talet. Den är ett arv från den katolska fastlagstraditionen och "den bullen" lyckades inte Gustav Vasa "baka bort" som med så mycket annat katolskt.
Men idag äter vi ju dessa bullar lite hur som helst och vi har fått ett helt annat förhållningssätt till "bullen". Och det är nog mer än en  som räknar "det moderna ätandet" som ett oskick. Äter man semlor vilken dag som helst i Fastan och dessutom långt före Fastlagstiden  har man ju tappat bort själva poängen med semlan som en Fastlagsbulle.
Men urgamla seder! Vem bryr sig idag? Och visst, det är upp till var och en att "ta vara på våra gamla fina seder!". Men nog förgyller det tillvaron  och den grå vardagen att delta i detta drama som  tiden från Septuaginta, över Fastlagen, Fastan och ända fram till Påsk, utgör. Och som någon sade "Kyrkoåret skall upplevas".
 
Fastlagstidens tre dagar är de stora karnevalernas tid. Carne Vale betyder egentligen "farväl till köttet". Sedan stundar den 40 dagar långa Fastan med egentligen torkad fisk som huvudrätt. Men vem bryr sig idag om gamla katolska seder?'
Nu har vi väl inte så mycket till Carneval i våra trakter och vi har heller ingen "Copacabana", men lite feststämning kan vi väl unna oss och kanske Degerfors fotbollslag  kan bidra till detta genom lyckade fotbollsmatcher, inte minst Cupmatchen mot Djurgården nu med Kim Källström i leden.
 
Sedan har vi också det där med Fastlagsris och Fasteris om nu någon skulle bry sig om de gamla traditionerna. Men det kan vi väl göra för det här är en trevlig tradition och ett enkelt sätt att följa Kyrkoåret med Fastlagen och Fastan.
Det börjar med Fastlagsriset i tre dagar. Björkris prytt med  fjädrar i glada granna färger. Det riset skall stå i vatten under Fastlagens tre dagar och påminner om dessa dagars "glada innehåll". Men sedan är det slut. För då kommer Askonsdagen.
Askonsdagen markerar att nu är det allvar. Slut på den glada tiden för nu börjar Fastan med sitt allvar och sin tyngd. Nu är tid för bot och bättring och nu skall risets fjädrar påminna oss om  "stundens allvar". Nu byter vi till blålila fjädrar och nu skall riset stå torrt i 40 dagar egentligen ända till Påskafton klockan 18:00. Men mer om detta i nästa brev.
 
2. Eterdyningar till matchen Degerfors-Husqvarna.
Om Stefan J var relativt nöjd med matchen mot Brage så var det tydligen klart sämre den här gången.
"Denna match är den klart sämsta av de tre vi spelat, spelmässigt med mycket tekniska fel i både passningar och mottagningar".
Angående "de uteblivna målen" säger huvudtränaren att Degerfors ändå skapat målchanser och borde ha gjort ett par mål både mot Brage och Husqvarna. Och speluppbyggnaden har varit bra  och laget har lyckats etablera ett anfallsspel sista tredjedelen och skapat chanser. Samtidigt betonar Stefan J att när man möter division 1-lag så möter man lag som  försvarar  sig enormt starkt runt straffområdet.
 
Degerfors bytte ut flera spelare i matchen något som inte direkt framkommit i pressen men Shpetim Hasani, Erik Sachs, Andreas Jansson och Kevin Stolpe spelade alla  ca  30 minuter. Däremot, som vi misstänkte, sågs aldrig Sargon A och Sebastian O på planen och det betydde nog en hel del. Nyckelspelaren Sargon Abraham vilade helt från matchen. Har problem med en tå, en blödning, men är troligen snart tillbaka, kanske missar han Djurgårdsmatchen men då av säkerhetsskäl, menar Stefan J. Förståndigt!
 
Positiva ord kommer från Stefan J när det gäller Djurgårdsmatchen i Cupen.
"En härlig utmaning"  Degerfors kommer inte att lägga sig på försvar utan ska "försöka pressa dem i början av matchen lite högre upp" men samtidigt ändå ha en plan för ett lågt försvarsspel. Det låter förståndigt tycker vi. Den höga pressen har förstört för större lag än Djurgården.
Så spel med hög press och ett organiserat defensivt försvarsspel finns med i ritningarna men som Stefan säger "det svåra är att orka med anfallsspelet". Så avrundar han med de härliga orden:
"Men vi ger aldrig upp"! Tack och Lov, säger vi.
 
3. Truppen.
Det finns fortfarande ingen prognos för Emils skada. Magnetröntgen i veckan ger svaret. Patrik Werner kan "stå ut " med  tre fyra veckors frånvaro för Emil men skulle det kräva längre rehabilitering så "måste vi göra något", säger PW .
Gentrit Citaku är ett avskrivet kapitel. Var tydligen ganska otränad och "låg för långt efter". Angående Karl Cunningham så är det "tystnad" och då får vi väl tro att även han är avskriven. Men nu börjar det väl "brinna i knutarna". Truppen är ju näst intill "minimal, 17 klara spelare plus Solberg och Holmberg. och var finns det lediga "stjärnor"? Men Andreas Jansson 17 år kommer väl att ta en plats efter sitt fina inhopp.
Angående provspelare säger PAW att det har varit ganska många på den senaste tiden men ingen som man fastnat för. PW tillägger också att det får inte bli så att det stör lagets försäsongsträning för mycket, det är en balansgång. Förståndigt sagt!
"Jag är nöjd med vad vi fått in hittills", säger PW. Men det krävs tydligen "två pusselbitar till".
"Vi vill ha färdiga spelare  i det här läget", fortsätter PW.
 
Men nu måste PW "göra något".
Emil borta minst två månader. Det handlar om en läkningsprocess och om rehabträning och Emil har redan satt igång och han tar det hela på rätt sätt.
Lätt rörelseträning i början för att få igång blodcirkulationen och sedan tillkommer förstås styrketräning.
Två månader och då hamnar vi i serieinledningen så det kunde har varit sämre. Men med bara Erik Lindell, Marcus deBruin och Erik Sachs kvar så måste nog PW göra något. Extra synd på Emil just i Stefans nya offensiva "wingspel". Hampus är väl på gång så småningom men det dröjer  nog för länge ändå. Men Jonas Ohlsson har spelat ytterback i Degerfors förut.
Men så har vi plötsligt "18 små Degerforsare". Kevin Gustafsson-Stolpe har fått ett A-lagskontrakt, en bra lösning i kärva ekonomiska tider. Vi gratulerar  den 20-årige yttern och hoppas på fortsatt utveckling i rödvitt.
 
4. Inför Djurgården-Degerfors.
Positiva ord kommer från Stefan J när det gäller Djurgårdsmatchen i Svenska Cupen.
"En härlig utmaning", säger Stefan.
Degerfors kommer inte att lägga sig på försvar utan ska "försöka pressa dem i början av matchen lite högre upp", men samtidigt ändå ha en plan för ett lågt försvarsspel. Det låter mycket förståndigt tycker vi. Den höga pressen har förstört för större lag än Djurgården. Så spel med hög press och ett organiserat defensivt försvarsspel finns med i ritningarna, men som Stefan säger "det svåra är att orka med anfallsspelet", Så avrundar han med de härliga orden:
"Men vi ger aldrig upp". Tack och Lov, säger vi.
 
Tre viktiga  matcher i Cupen stundar alltså med förutom allsvenska Djurgården även två Superettanlag som HIF och BP.
"Roligt och inspirerande", säger Stefan J som nu verkligen får all möjlighet att se vad som fungerar bra i laget och vad som kan vara mindre bra.
"Den stora utmaningen när man möter lag från en högre serie är hur vi klarar övergången från försvars- till anfallsspel", menar Stefan J.
Truppen innehåller de vanliga namnen bortsett från de skadade Emil, Hampus och Adrian J.
Ska vi tro på Oskar i målet, den vanliga tre-fem backlinjen med Erik S, Jonas O, Christoffer W med Marcus de B och Erik L som wingspelare. Sebastian O och Nikola L på defensiva mitten och Gowend H, Sargon A  offensivt och så Shpetim H på topp.
Mycket viktigt att Sargon  kan spela nu. På bänken Alexander A, Filip S, Oliver N, AndreasJ, Jesse Ö, Kevin G-S, Andreas H.
 
5. Diverse
I Degerfors grupp i Svenska Cupen besegrade BP- Helsingborgs IF med hela 3-0. Olof Mellberg har gjort och gör ett mycket gott jobb i BP. Undrar om inte laget blir "farliga" i Superettan. Olof Mellberg borde jobba för Degerfors i stället.
Har förstått att han har viss anknytning till kansliet och det är ju en bra början.
Nu är listan ute med Tv 4 Sports och C-Mores  TV-sändningar av Superettanmatcher och det "dräller" av TV -sända Degerforsmatcher. Tack och Lov för oss långväga och  "ensamstående" supporters. Dessutom en massa bortamatcher som vi annars aldrig skulle kunna se.
 
6.Djurgården-Degerfors 1-2.
Än leva gamla gudar. Det var ett skimmer från fornstora dagar över brukslaget från Degerfors i denna match. Stefan J hade bestämt att man inte skulle backa hem och det gjorde han helt rätt i. Nej istället satsade Degerfors framåt redan från start och klämmer in ledningsmålet redan  i första minuten. Det var "gamle gode" Shepetim Hasani som satte dit bollen efter fint förarbete av Sargon eller Gowend H / olika uppgifter finns/ men i alla fall hamnade den hos Erik Lindell ute på kanten, som i sin tur spelar det klassiska  snett inåt bakåt och där finns förstås Sheptim H.
"Jag såg att deras back gick djupt och drog mig inåt och fick bollen perfekt från Erik L . Jag fick en bra träff och bollen gick in mellan benen på målvakten / ingen mindre än Isaksson/", säger vår nygamle storspelare.
Andra målet, återigen Erik L ute till höger som avancerar framåt och slår ett perfekt innåtskruvat inlägg mot Shpetim H som med en "språngskalle"i bästa Henke Larssonstil  sätter dit vinstmålet.
 
"Härföraren ensam vinner icke slaget, de djupa leden vinner det åt honom", bevingade ord av Esaias Tegner.
Och här har vi ett strålande exempel på hur härföraren Stefan J tillsammans med de djupa leden vinner slaget mot allsvenska Djurgården. Sällan har väl ett lag, så nederlagstippat,  ställt upp och plockat fram både tränarens snillrika taktik och samtidigt det egna kämpandet och därmed avgått med segern.
Det nya Degerfors, ja det är sannerligen ett nytt Degerfors, visade i denna match upp "det kompakta försvarsspelet" och samtidigt det effektiva anfallsspelet och detta parat med tränarens väl genomtänkta spelmodell.
"Detta var en fantastisk vinst som man knappt vågat drömma om.. Det är bara att bocka och buga för insatsen som grabbarna gör",  säger huvudtränaren Stefan J.
 
Vår matchrapportör sammanfattar lagets prestation med;
Mycket bra försvarsspel.
Mycket bra kämpatakter äver hela banan.
Extremt bra målvaktsspel / Oskar Klasson/.
Bra målskytte.
 
"Sorgen och glädjen de vandra tillsammans" står det i psalmen och smolken i denna fina bägare blev förstås Shpetim Hasanis otäcka skada. Det är bara att hoppas att han kan återhäma sig relativt snabbt för vi behöver denne Shpetim H. En sådan "äkta degerforsare" har vi väl sällan sett. Nu för tredje gången tillbaka i det lag han en gång för ca 10 dryga år sedan kom till från allsvenska Kalmar.
Nästa spelare som måste berömmas är Erik Lindell, lånet från Norrköping. Där har vi kanske den perfekte "wingsspelaren" och nye assistkungen i laget. Speciellt hans inlägg till Shpetim H vid andra målet imponerar. Man ser på reprisen hur Erik bemödar sig om att få till ett perfekt inlägg och det lyckas han med - det blir ett väl avvägt innåtskruvat inlägg som Shpetim sätter dit med akuratess.
Tredje spelare som plockas fram är ständigt imponerande Oskar Klasson. Vår rapportör menar att Oskar var lagets absolut främste spelare med ett flertal räddningar i värsta Djurgårdspressen. Oskar spelar med en intensitet och ett engagemang som vi sällan sett och bör nu ha erövrat platsen som förstemålvakt för gott.
 
Efter denna match pustar vi ut och samlar ihop oss till nästa drabbning, cupmatchen borta mot Helsingborg.
Heja Rövitt!
                                                                                                                    Stefan H.


Veckobrev 13.
Nu rullar det på.

 
1. Kyrkoåret.
Ännu en söndag med konstigt namn. Denna gång står Sexagesima inför dörren. Det innebär 60 dagar före Påsk och samtidigt den sista söndagen före Fastlagen. Vi närmar oss onekligen mera spännande tider både i Kyrkoåret och för Degerfors IF
För nu börjar Cupen. Nu börjar det stora allvaret. Snart möter vi Djurgårdens IF på bortaplan. Hur ska det gå?.
 
2. Efterdyningar till Bragematchen.
Två matcher avklarade. En vinst och en förlust men båda matcherna tydligen med bra spel men skillnaden tror vi var Sargon Abraham. Extra glädjande var 17-årige Andreas Janssons inhopp i andra halvlek.
"Väldigt kul att se hur han tar för sig", säger Stefan J, som ger ett extra plus till Christoffer W och Sebastian O och det är mycket bra för där handlar det om två mycket viktiga spelare i viktiga spelpositioner. Kan hända att CW i år kommer att göra en toppsäsong.
 
Stort bollinnehav, många målchanser men inget mål. Synd. Men helt godkänt spel enligt Stefan J ,
"En snöplig förlust då vi gjorde det mesta rätt.", säger huvudtränaren. 
Han  menar att laget hade ett högt tempo i speluppbyggnaden och detta är ofta mycket avgörande men man undrar hur Brages mål gick till? En fast situation, en hörna. Men vad var det som klickade? Var det markeringen i zonen eller vad var det?
Enligt tränaren  var försvarsspelet i princip bra nästan till 100% , förutom vid 3 tillfällen under hela matchen och hörnan det blev baklängesmål på handlade om "en slarvig aktion vid markeringen".
 
3.Truppen
Ännu ej klart. Ännu ej fullt. Några platser kvar och kanske Emil B kan vara en lösning även om motstridiga känslor lever kvar i i Degerfors. Men vi hoppas på Emil B.
Och så är han på gång igen, Gentrit Citaku. Tränar med Degerfors i veckan och spelar med mot Husqvarna. Så får vi se vad han säger den här gången, men hans förra uttalande om Superettan var väl inte så lyckat. Men alla är välkomna till Degerfors bara de kan spela fotboll och det kan han väl? Det är en  storväxt, "lurig spelare" det handlar om enligt PW.
För engelsmannen Karl Cunningham blir det inget mera Degerfors, står nu klart, enligt VF, men samtidigt kommer motsatt uppgift från nwt.se. Vi får väl se.
 
4. Inför Degerfors-Husqvarna.
Hoppas nu att denna match blir en urladdning av Degerfors med  starka forwards som Shpetim Hasani, Sargon Abraham och Alexander Nutt. Visst kan och bör denna trio kunna åstadkomma ett och annat mål på smålänngarna.
Kan dessutom försvarsspelet fungera,  näst intill 100 % som senast och kan dessutom passningsspelet i speluppbyggnaden fungera lika bra som mot Brage och kan man som Stefan J säger förflytta spelet snabbt från egen backlinje fram till mål  och kan man komma rätt med  med presspelet, när det skall sättas in och hur högt upp man" vågar gå", så bör det nog bli bra.
Men i och för sig väldigt bra med denna försäsongsmatchning av både lag och spelsystem, för förvisso tar det tid att trimma in  så stora förändringar och samtidigt med nya spelare.
En något annorlunda uppställning nu, med nye Citaku och Alexander Nutt i startelvan. Dessutom ser vi Gowend Haidar för första gången från start, medan Hasani och  Sargon sitter på bänken. Stefan J vill väl prova något nytt. Sebastian O finns inte alls med. skadad? Nikola Ladan och Filip Stankovic startar som centrala mittfältare, Alexander på topp, Haidar och Citaku  som offensiva mittfältare. Oskar i mål denna gång.
 
5. Degerfors-Husqvarna 0-0.
Stefan J verkar ha lyckats med försvarsspelet  men har en bit kvar i anfallsväg. Nu ett enda insläppt mål på tre matcher och det bådar gott. Borta med vinden är Degerfors "öppna sätt" att spela försvarsfotboll. Men hur ska han nu få ordning på offensiven?
I det säkra försvaret ingår definitivt Oskar Klasson som nu räddade både en straff och närskott men målvakten hör ju till laget.
Det känns  i alla fall tryggt att veta att det nya försvarsspelet fungerar, "Försvaret är grunden i mina tankar", har vi hört förut.
"Men övergången till anfallsspel fungerade inte och vi var för trubbiga och slarviga med boll," säger Stefan J
"I andra halvlek kommer vi högre upp i press och successivt tar vi över matchen", tycker han
Men det stora samtalsämnet var Emil Johanssons skada. Oroväckande med tanke på den tunna truppen.
Även Gentrit Citaku fick utgå efter skada. 
 
Intressant är att Degerfors medvetet skulle ligga lågt  i sina utgångspositioner och detta gjorde ´ju att Husqvarna fick mera boll.
"Helt gratis" som Stefan säger. I andra halvlek ändrade Degerfors "på steken" och gick högre upp, pressade tuffare med wingspelarna Erik och Emil och ju längre matchen gick tog Degerfors över utan att egentligen spela bra.
"Vi började få lite mer struktur på speluppbyggnaden" säger huvudtränaren.
Men ändå är detta bra, nämligen att använda träningsmatcher för att just träna på olika spelsätt och spelmoment.
"Resultatet är inte mycket att säga om. Vi skapade för lite för att jag ska vara nöjd med anfallsspelet. Positivt är dock att vi håller nollan och ju längre matchen led desto bättre agerade vi," avslutar Stefan J.
Svårt att få en bild av vilka byten rödvitt gjord i paus. Var t ex Sargon med? Han som står för poängen!
Degerfors måste vara ganska bra i alla fall. Hårdsatsande Dalkurd slog C United med bara 3-2, Degerfors vann med hela 3-0.
 
Emils skada förbryllar tydligen. Vi får verkligen hoppas att det inte är så allvarligt. Degerfors behöver en Emil i form. Magnetröntgenbilderna får ge svaret. Gentrit Citaku spelade endast en halvlek, Fick problem med en vad och är ju helt otränad.
"Han visade ändå att han besitter fina offensiva kvalitéer" enligt tränare Stefan. Och då kan vi väl behålla honom. Men hur blir det egentligen med Karl C?
 
6. Djurgården nästa!
Stor Cupmatch och då gäller det på ett helt annat vis.
"Det gäller att samla ihop trupperna. Mot Djurgården är det skarpt läge", säger Stefan J..
Men bra att laget nu har provat lite olika spelsätt och bör därmed kunna starta på rätt sätt mot ett Djurgården som ju kommer med ett helt annat motstånd. Kim Källström kanske? Andreas Isaksson i mål kanske? I varje fall ett bra motstånd för att  testa och avslöja bristerna i laget inför fortsättningen. Skulle tro att Stefan väljer att ligga lågt till en början och spela "tätt".
Heja Rövitt!
 
                                                                                            Stefan HVeckobrev 12.
Bakslag.

 
En bit in i februari. Nu ser vi bara framåt. Nu tar vi till oss det gamla talesättet att när kylan viker en bit in i februari så har vi "brutit ryggen av vintern*" Dagarna blir längre och ljusare och Degerfors har "debuterat" med första träningsmatchen och mycket mer fotboll blir det ju.
 
1. Kyrkoåret.
Alla söndagarna har sina "kyrkliga namn" En del namn är "normala" och lättfattliga och en del andra är kanske svårbegripliga som t ex namnet på den kommande söndagen den 12 februari. I almanackan står det "Septuagesima" vilket egentligen betyder den 70:e och står för 70 dagar före påsk. Septuagesima markerar övergången från "Julens eftertid och Påskens förberedelsetid.
Tiden från Septuagesima fram till Askonsdagen kallas enligt svensk tradition för "Förfastan". Denna Förfasta är en kvarleva från 500-talet men i stora delar av kristenheten är Förfastan avskaffad och är numera unik för Sverige. Från och med Askonsdagen kommer den "egentliga Fastan" i 40 dagar även kallad "Långfastan".
 
Det handlar nu om en förberedelsernas tid. Vi börjar förbereda oss för Påskens firande.
På  samma sätt har vi en annan "förberedelsernas tid", nämligen förberedelserna inför Superettanstarten "fotbollens Septuagesima".
Den långa förberedelsen inför Påsken  består av olika traditioner som den långa Fastan 40 dagar, med Fastlagssöndagen,  Blåmåndagen, Fettisdagen, Askonsdagen och Våffeldagen. Men förberedelserna inför Superettanstarten handlar främst om ett antal träningsmatcher.
Men nu börjar alltså de 70 dagarnas ljuva tid med olika förberedelser inför en stor Påskhögtid, vårens sakta nalkande och Superettanstarten. Vad mer kan vi begära!
 
2. Efterdyningar till första matchen.
Väldigt glädjande var att de nya utmärkte sig. Sargon Abraham stod för två assist
Erik Lindell, som han själv säger,  "det kändes bra och det nya systemet kommer att passa mig som är en löpstark, offensiv ytterback och gillar upp följa med upp i anfallen". Dessutom stod Erik för ett mål. Nikola Ladan var en bra speluppläggare och låg bl a bakom Erik Lindells mål.
Så nog blir det ett bra Degerforslag vi får se i år och dessutom är det ju ännu inte färdigt.
 
3-. Truppen I
17 "små Degerforsare" har vi nu och mycket glädjande att Alexander "Nutt" kunde göra come-back. Så nu återstår normalt sett ett par-tre spelare sedan är saken "oscar".
Läget f n ser ut ungefär så här:
Målvakter Oskar Klasson, Jesse Öst
Försvarsspelare: Erik Lindell, Jonas Olsson, Erik Sachs, Christoffer Wiktorsson, Emil Johansson. Marcus deBruin samt rehabtränande Hampus Z= 7 st
Mittfältare: Sebastian Olsson, Gowend Haidar, Nikola Ladan, Oliver Nilsson, Adrian Johansson, =5
Forwards: Shpetim Hasani, Sargon Abraham, Alexander Andersson= 3
 
Det blir inget Degerfors för nye Rodriguez.
"Han gjorde det ganska bra, var pigg och sådär. Men vi behöver en annan spelartyp Vi kände att vi redan hade den spelartypen i laget," säger Patrik Werner.
Degerfors vill nu ha in två centrala mittfältare. Antingen två mer defensivt inriktade innermittfältare eller en central mittfältare och en "tia", en offensiv central mittfältare, skriver karlskogatidning. Och studerar vi uppställningen ovan så ser vi ganska klart att det nog behövs förstärkning där. Det är helt klart att StefanJ och PW bygger laget efter klara riktlinjer. Man vet vad man vill ha och ser vad som saknas. Men var finns nu dessa?
Men  ryktet säger att Emil Berger i BK Forward är ett aktuellt namn och egentligen inte vilket namn som helst. Alla vet vad en Berger kan alltsedan Göran med 55 mål på 153 matcher och sedan Henrik hela ca 400 matcher i rödvitt. Och alla i Degerfors vet vem Emil B är och allt   "det gamla" bör vara glömt nu.Så söker Stefan J en spelare bredvid Sebastian Ohlsson så finns han på nära håll. Det är bara att slå till!  Emil är välkommen.
 
Men Emil får konkurrens. Internationellt i Degerfors så det förslår. Nu dyker det upp en engelsman, visserligen i Sverige sedan 2015. Karl Cunningham heter han och han tränar med Degerfors denna vecka och spelar samtidigt med i matchen mot Brage på lördag. Bra. Spännande!
Cunningham får enormt fina lovord, speciellt efter perioden i Ånge, division 2, 2015.
"Han är extremt målfarlig, har ett fruktansvärt bra avslut.det är helt extremt, de bara sitter där. Han ha ett brett register, bra passningsfot, jobbar hårt!" Han gjorde 16 mål och 9 assists som mittfältare.
Det är en central mittfältare precis som Stefan J vill ha. "Kan även spela som "tia" säger agenten Kallbäck.
 
Admir Catovic definitivt borta från Degerfors. Synd! Hamnar nu i ryskt divisiontvålag i Moskva. Förstod väl att han ville längre än till Degerfors, men att det var en kompetent spelare med stort register såg vi speciellt i den avgörande hemmamatchen mot Syrianska där Catovic spelade ut hela registret och låg bakom det mesta i Degerfors väg. Har en känsla av att han aldrig helt kom till sin rätt i Degerfors och han kände sig nog lite missnöjd med de chanser han fick efter vad vi förstår av hans kommentarer. Men en fotbollsspelare var det!
 
Christoffer Wiktorsson ny kapten i Degerfors. CW säger en del kloka ord om föregående säsong.
"Trots att det gick tungt höll vi  ändå humöret uppe och jag tror ,i slutändan, att det var det som gjorde att vi lyckades vända på det hela. Man märkte inte att vi var nere i skiten", säger CW.
För vår del tror vi att CW har helt rätt i det han säger och  att den positiva känslan som Stefan J tog med sig in i laget säkert var en avgörande ingrediens  i det lyckade slutresultatet. Positiv energi betyder oerhört mycket. Och inte minst CW själv bidrog
mycket med en förhöjd formkurva i de sista matcherna.
Om premiärmatchen mot C United säger CW:
"Det kändes som att vi gjorde mycket av det som vi tränat på"
Och då handlade det säkert om det nya spelsystemet med 3 mittbackar för CW:s del.
"Självklart är det lite annorlunda i början men  tror att det kan bli väldigt  bra", menar CW. Och det tror även vi
"Försvaret är grunden i mina tankar", sade han som nu finns uppe i Torsby. Och därmed nära till Degerfors.
 
4. Inför Bragematchen.
Så får vi se hur det går i match nr 2, nu med en engelsman istället för en mexikansk amerikanare, Karl Cunningham låter intressant. och kan tydligen spela både som balansspelare längre bak och även i en mera offensiv roll som mittfältare och det är väl vad Stefan J söker nu..
"En tanke är att han får en halvlek på vardera platsen i match mot Brage", säger PW. Förståndigt och målmedvetet sagt.
Namnet Cunningham känner vi f ö till från silvermedaljören på 1500 m i Berlin-OS 1936, Glenn Cunningham, om vi  minns rätt, men han var dock amerikan. Vann gjorde Nya Zeeländaren Jack Lovelock.
Annars blir det väl det gamla vanliga gardet och det nya spelsystemet med 3 mittbackar, troligen Jonas Olsson, Erik Sachs och CW. Måste säga att det känns extra spännande med ett  nytänkande och ett helt nytt försvarsspel för det är onekligen där det har brustit mest de två sista åren, speciellt hösten 2015 och  våren 2016.
Men som sagt det krävs nog ett antal matcher för att få det hela att fungera och det är ju just i matchsituationer brister och svagheter kommer fram. Sedan ställs ju laget inför allra svåraste motstånd i och med cupspelet mot Djurgården, Helsingborg och BP. Men känner vi Stefan Jacobsson rätt så är vi nog på rätt spår.
 
Vi tackar Dan Prag på hemsidan för info kring laget.
Tydligt är att Brage står för ett anat spelsystem och att Stefan J vill "se vad en match mot ett sådant motstånd kan ge oss för möjligheter och utmaningar".
Det nya glädjande presspelet som Stefan står för är tydligen det centrala för Degerfors och där ser vi nog lite Svennisinfluerat tänkande. Dessutom vill Stefan se att man agerar samlat i försvarsspelet.Bra stämning i truppen och man inleder med följande 3-4-2-1 uppställning. Denna gång Jesse i målet som tidigare sagts.
3: Mittbackar : Erik Sachs, Jonas Olsson, Christoffer W.
4: Erik Lindell och Emil som "wingspelare" + centrala mittfältare Sebastian O och Nikola Ladan
2: offensiva mittfältare Karl Cunningham och Oliver Nilsson
1: ensam på topp Shpetim Hasani.
Än en gång, detta nya spelsystem ger oss goda vibrationer och därtill goda förhoppningar. Visst tar det tid, men det är värt alla försök
 
5. Degerfors-Brage 0-1.
Degerfors föll med uddamålet efter sen hörna. Vad skall man nu tro?
Bra att förlusten kom tidigt, i och för sig, men aldrig trevligt med förluster,
Men när vi läser referatet efter match ser vi att Degerfors inte alls spelade dåligt.
 
"Jag tycker att vi i det stora hela gör en ganska bra match. Men vi skapade för lite heta målchanser utifrån spelövertaget," säger Stefan J. Kanske var det Sargon Abraham som saknades säger vi.
"Annars är jag nöjd med vår speluppbyggnad. Fram till det sista, att skapa målchanser var det riktigt bra", fortsätter han.
"Killarna gjorde allt rätt till 90 %," menar tränaren. Men stort bollinnehav räcker inte.
Sedan lägger han till något mycket viktigt:
"Det gäller att dra lärdom av hur matchbilden blev". Just det ! En förlust så här i inledningen av säsongen kan vara bra på sätt och vis.bara man lär av misstagen.
Nye Karl Cunningham gjorde väl inte direkt någon succé men han gjorde det okej och klart godkänt speciellt i andra halvlek när han fick lite mer boll. Om det blir något kontrakt eller inte säger Stefan J:
"Vi får ta en diskussion om vi ska gå vidare eller inte".
Lite oroväckande är att Brage gör sitt mål på en fast situation, en hörna. Då vet alla att det normalt sett  brister i markering eller att målvakten är passiv.
 
Speciellt glädjande var 17-årige Andreas Janssons A-lagsdebut. Bidrog tillsammans med Filip Stankovic genom sitt inhopp till en stark Degerforsperiod i andra halvlek.
"Det var jäkligt kul . Vi ser att vi får till det här sättet vi vill spela på, vi får mycket boll. Det är positivt", säger Stefan J.
I Degerfors finns det alltid coming men det visste vi förut.
 
Husqvarna nästa helg. Ännu ett tillfälle att testa, prova, timma in det nya systemet och dra lärdom av "missen mot Brage".
Men då är nog Sargon Abraham tillbaka och det är tydligt att han är "tungan på vågen"!
Heja Rövitt
 
                                                                                                            Stefan H
 


Veckobrev 11.
Seger direkt.

 
1. Första matchen.
Spännande premiär med nya namn, med nya spelare, med nytt spelsystem med ny uppställning och ett grundspel med 
1-3-4-2-1 i speluppbyggnad och anfallssspel. En uppställning som dock kan se annorlunda ut i försvarsspel
Nu får vi se Jonas Olsson igen, nu får vi se Sargon  Abraham för första gången, nu får vi se Erik Lindell på högerytterbackplatsen för första gången, nu får vi se Esteban "Stevie" Rodriguez, Mexico, USA och allt möjligt internationellt för första gången. Spännande minst sagt!
En del spelare dras med skavanker och spelar inte som Sebastian O, deBruin, G Haidar, Adrian J. Hampus Z går på rehab fortfarande.
Kommer nu Stefan J att lyckas med sina idéer, har Patrik Werner och Stefan J skakat fram rätta spelartyper för Stefans spelsystem? Sällan har väl en premiär fört med sig så många nya nästan revolutionerande spelidéer och spelartyper. Det kan inte bli mer spännande än så! Vi hoppas verkligen på en lyckad premiär.
 
"Det ska bli skönt och kul att komma igång. Vi är på god väg med vårt lagbygge men naturligtvis är det mycket kvar att slipa på. Det jag framför allt vill se är att vi hittar linjer i vårt spel utifrån det nya spelsystemet", säger Stefan J inför premiären.
 
2. Kyrkoåret rullar på. 
Fjärde söndagen efter Trettondedagen har redan passerat. Men vi vill ta vara på den i alla fall.
Aktuell text handlar om hur Jesus stillar stormen  och visar sin makt.  Ankaret är symbolen för denna söndag och ankaret står för "Hoppet".
I våra hädiska sammanhang för vi över "stormen" till Superettan. Självklart hoppas vi att även Degerfors kan reda ut alla stormar som dyker upp i våra sammanhang. Ingen begär av Stefan J att han skall vara någon "undergörare" men "de jordiska stormarna" på fotbollsplanen kan han nog klara av.
Vem blir då den som står för hoppet? Vem blir ankaret i laget? Lagets ankare brukare oftast finnas ner i de nedre regionerna. Ofta talar man om försvarsklippan o s v. Frågan är om inte Degerforstruppen i år innehåller några presumtiva ankare?
Kanske Christopher W, kanske Jonas Olsson, kanske en återställd Hampus? Vi får väl se.
 
Men egentligen är det Kyndelsmässodagen den andra februari som står för dörren. En oerhört viktig dag på många sätt. En symbolisk dag med en symbol för de ljusare tiderna. I Kyrkoåret räknar man Kyndelsmässodagen som julens definitiva avslutning.
Någonstans i skarven mellan trettondedagen och fastan, när det är kallt och längtan efter vårvärmen växer möter vi ännu en ljushelg nämligen denna Kyndelsmässodag.
Vid Kyndelsmäss menade man förr att halva vintern hade gått. Precis som i Luciatidens mörker behöver människan en påfyllning av ljus för att orka fram till våren. Kyndel betyder "bloss" efter det isländska Kyndill och vi ser självklart detta ljus som en markering av slutet på den "mörka tiden".
 
Gabriel Jönssons dikt "Vid Kyndelsmässa" försvarar sin plats i detta sammanhang:
   
    Nu ingår den korta men ljusnande månad
    då Kyndelsmässoljuset drar upp emot nord
    och kvällarna får den förtunnade blånad
    som inte kan fångas i ord.
    -----
    Välkommen igen gamla ljusnande Göje!
    Kom dagsmeja, snödropp och bondkarneval!
 
Med andra ord är hoppfulla februari här och med den rullar fotbollen igång på allvar och vintern är förhoppningsvis på retur. I Värmland hette det i gamla tider, att från och med Kyndelsmäss börjar solen att råda över kölden. Och i praktiken har dagen blivit en timme längre i varje ände jämfört med Vintersolståndet.
Vi ser alltså fram emot en ljusare och varmare tid, förhoppningsvis även för Degerfors IF och fotbollen. Och vi låter Kyndelsmässoljuset bli en symbol för en ljus och framgångsrik Supertettansäsong för det rödvita laget.
 
3. Mera Svennis.
"Det finns städer  där fotboll är större än religion och det finns städer där fotboll är religion, sedan finns det Degerfors".
Svennis klassiska ord säger allt och kanske lite till om vad fotboll betyder i Degerfors och det är så glädjande att i nuvarande prekära ekonomiska läge Degerfors kommun ställer upp med sitt stora stöd till den lilla föreningen med den stora fotbollen.
Svennis framgångar berodde mycket på att han var före sin tid. Först skrev han en avhandling  i steg-4 i tränarkursen och lanserade där i sin  sina idéer om spel och spelsystem. "Press med understöd" handlade det om.
Sedan tränade han på detta som tränare i Degerfors och blev ett namn.
Även när det gäller den mentala träningen var han en föregångsman. Klassiskt är att när Degerfors för tredje gången vann sin serie och skulle kvala igen anlitade Svennis den mentale coachen Willi Railo från Oslo. Efter kvalmiss nummer 2 skriver Svennis att "det var som en kollektiv mental blockering". Och Willi Railo kom till Degerfors!
 
"Vi träffades i Folkets hus i Degerfors en söndagsmorgon i december", skriver Svennis. Det var egentligen spelarnas lediga dag och "extraträningen var inte populär och inte blev det bättre när spelarnas förstod att de skulle träffa en norsk psykolog och stämningen var negativ. Men det tog inte många minuter innan Willi hade allas koncentration" och så fortsatte det.
Svennis talade om för Railo vad han ville att spelarna skulle koncentrera sig på och Railo talade in detta på band.
Svennis berättar  också hur han på bortamatcherna stannade bussen ett par timmar innan man var framme. Spelarna fick slappna av, fälla tillbaka ryggstödet eller lägga sig på golvet. Sedan spelades Railos band upp. Spelarna låg där "utslagna" och lyssnade på Railos rogivande röst "som trummade in vikten av press och understöd", som ju var Svennis nyckelpunkter i spelsystemet.
 
"Vi spelade bra fotboll hela säsongen 1978 och vann serien", skriver Svennis. Och för tredje gången stod nu laget inför ett kval
"Men den här gången använde vi Willi Railos metoder och vann alla tre matcherna". Degerfors var tillbaka i den tidens division 2, närmast allsvenskan.
Svennis avslutar med " jag skulle använda mig av Willis idéer resten  av min karriär".
Klassiskt är också hur Torbjörn Nilsson genom Svennis försorg övervann sina problem med dåligt självförtroende tack vara Willie R och blev en av Europas absolut bästa spelare, kanske den bäste.
 
4. Diverse.
Läser i karlskogatidning en mycket trevlig och spännande text om Degerfors akademi.
"Vårt mål är att utbilda spelare till A-laget Det är den viktigaste uppgiften vi har", säger chefen Lars Ekman om U 19, U 17 och U 16.
Det handlar om hur Degerfors gör det de just har varit bra på i alla tider, nämligen försöker släppa fram de unga lovande fotbollsämnena. Och Degerfors har egentligen ett gyllene läge med fotbollsgymnasiet på hemmaplan.
Roger Werner chefstränare för U19-laget ser en tydlig trend i svensk elitfotboll. "Alla satsar på ungdomar och  man måste utbilda och våga ge dem chansen", menar han.
Och där finns både Stefan J, Tobias S  och Peter S som  tränare.
"Det binder ihop det hela", säger  Lars Ekman.
Tränare Petter Toivonen och Tobias Solberg planerar tillsammans så det blir en röd tråd genom allt. De får en väldigt bra uppfattning av spelarna", fortsätter Ekman. Plantskolan Degerfors förnekar sig inte.
 
De styrande i Degerfors kommun har helt klart insett Degerfors IF:s och fotbollens betydelse för kommunen även om viss "strid" uppstått kring hjälpen till fotbollen. Men Peter  Pedersen, kommunstyrelsens ordförande, försvarar och förklarar beslutet med att "ett lån till Degerfors IF är till stor nytta för kommuninnevånarna, det bidrar tillkommunens attraktivitet." Helt rätt. Vi instämmer till fullo.
 
5.Truppen klar?
Det hetaste tipset f n är Alexander "Nutt".
"Vi har suttit och pratat med Werner  vid ett antal tillfällen och det rör sig enbart om en ekonomisk fråga."Nutt" vill spela i Degerfors och de vill ha honom", säger hans agent
"Vi är ganska nära, det är ingen jätteskillnad. Jag tror att det kommer att lösa sig", fortsätter han .
Nästa träff blir på lördag i samband med matchen mot C United.
 
15 "små degerforsare" vi hade men så blev det 16. Nikola Ladan har skrivit på för Degerfors, ett tvåårskontrakt.
"Nikola är en bollsäker och passningsskicklig  mittfältare" säger sportchefen PW.
Nikola har BK Häcken som moderklubb
Dessutom är det mera på gång. Ännu en Rodriguez i Degerfors. Storväxte Renato kommer vi ihåg. Nu ska Esteban Rodriguez provspela med Degerfors i matchen mot C United.
"Han är en sydamerikansk tia , en central mittfältare. Han har de kvalitéer som Degerfors har efterfrågat och som Stefan J och tränarteamet söker", säger agenten Kallbäck.
Det är Andronic-storlek på honom. Kompenserar sina 168 cm med bra spelförståelse, säger agenten Kallbäck.
Allt som kan  påminna om Gheorghe Andronic tidigare i Värnamo och Degerfors är bra för Gheorghe var extra bra men ´fick aldrig sin rättmätiga chans i Degerfors. Hamnade sedan i Moldaviens landslag. Aldrig har vi sett en sådan one-touch-spelare i Degerfors, en spelare som skapade tempo, och nu kanske det kommer ännu en. BRA!
Så nu kanske 16 "små degerforsare" kan bli 17.
"Det går sakta men säkert framåt men det kommer att ta mer tid.  Vi behöver ett par spelare till", säger PW. Det är en forward och en  offensiv mittfältare.
Det är tydligt att Stefan J bygger sitt lag efter sina spelidéer, sina intentioner och sitt spelsystem.
 
5. Degerfors- C United 3-0.
Första matchen spelad. Degerfors mötte Carlstad United på träningsplanen vid Stora Valla och vann en komfortabel seger med 3-0. Det ser ut som om Stefan J fick som han vill. 3 mål framåt och hållen nolla bakåt. Tack!
Shpetim Hasani gjorde först det han är så bra på nämligen att göra mål. Den här gången redan efter 5 minuter. Förarbetet stod Sargon A för. Sedan har vi tydligen fått en offensiv högerback som gör mål. Erik Lindell  nickar in 2-0 via ribban efter förarbete av Nikola Ladan och till slut Emil också på nick. Igen förarbete av Sargon A. Så Emil kan tydligen även den konsten. Grattis. Vilken lyckad premiär!
Stefan J är väldigt nöjd och säger att helheten var bra med starkt presspel försvarsmässigt, Offensivt bra speluppbyggnad med långa anfall. Dessutom hade Degerfors 2 stolpskott och ett par heta målchanser ytterligare. Stefan ger beröm till samtliga spelare och nyförvärven levererade.
"Alla levererade på bästa sätt. Lindell var riktigt bra, Jonas O säkerheten själv, Ladan bra speluppläggare och Abraham visade att han är den poängproducent vi hoppades att han skulle vara", säger en nöjd Stefan J. Vi tackar!
 
6 Truppen II
Bara 16 klara! Nu deltog en del U-spelare i första matchen som Filip Stankovic från start och med Oliver Nilsson, Joel Kyrksjö Beckman, Jonathan Sjökvist, Andreas Jansson och Alexander Karlsson Claesson på bänken men nog behöver vi bli fler än  de 16 vi nu har. Så inte räcker det än.
Men vi har redan ett lag som slår CU med 3-0 och håller nollan.
Enligt Stefan J och PW behövs åtminstone ett par tre namn till. En forward och en offensiv mittfältare. Är kanske "Nutt" forwarden eller  kommer det att handla om Esteban Rodriguez som nu provspelar?
 
16 "små degerforsare" vi hade och så blev det klart med Alexander "Nutt" och vi var 17.
Det blev på söndagen som agenten Kallbäck antydde. Alexander Nutt är klar för ännu en period i den klubb där han givetvis hör hemma, nämligen Degerfors IF. Bra jobbat!
 
Vi går nu vidare in i säsong 2017 efter en mycket god start som ger en hel del förhoppningar. Brage nästa på lördag.
Heja Rövitt!
                                                                                            Stefan HVeckobrev 10.
Börjar det klarna?

 
1. Kyrkoåret.
I förordet till en nyutkommen bok beskrivs Kyrkoårets stora betydelse på ett intressant sätt. Vi citerar:
"Kyrkoåret är en uråldrig väg att följa genom det dagliga livet, genom nuet. Söndagarna fungerar som viloplatser  och riktmärken även för nutidsmänniskan i hennes konkreta tillvaro". Någon skrev också  "med färgsprakande ämnesrikedom, högstämt allvar och obeskrivlig glädje är kyrkoåret ett allmänkyrkligt arv".
Men vi gör ett tillägg. Genom att anknyta Degerfors väg genom Superettan  till Kyrkoåret får vi  anledning att på ett naturligt sätt ta del av denna "uråldriga sed".
En biskop skrev en gång  "Kyrkoåret hör till livets "dolda rikedomar". Kyrkoåret skänker varje månads särskilda kynne en symbolisk betydelse och väver samman årstidernas växling med kyrkans högtider till en fast fogad rytm" och biskopen poängterar att Kyrkoåret skall upplevas!
Just detta med en symbolisk betydelse tar vi alltså i vårt Degerforssammanhang fasta på och överför Kyrkoårets alla växlingar och symboler till vårt favoritlag Degerfors IF i Superettan.
 
2. Truppen 2017.
"Pärlan" ur leken och kanske lika bra det. Han har inte lyckats på senare tid. Men Admir Catovic har lyckats på senare tid.
Och roligt för Johan W i Kongsvinger. Och så får vi hoppas på "gamle Nutt". Han är ju ledig och ställer säkert upp med hela sin kapacitet och det säger inte lite. En ovanlig "Striker", en slitstark, energisk målgörare som säkert vore värdefull för Degerfors. Tror inte att det finns många av den spelartypen som Alexander utgör. Han har ju länge haft en otacksam roll i Degerfors. Bara inhoppare, men ändå en massa mål, rent procentuellt kanske mer än Peter S sett till speltiden. Nu hoppas vi på Alexander "Nutt". Vi vet vad han går för och vad han kan.
 
Som ett brev på posten kommer sedan karlskogtidning med rubriken "Degerfors i samtal med "Nutt".
Och i och med att Pärlan gick till Kongsvinger ökar ju möjligheten.
"Hoppas att det löser sig lyder en annan rubrik och det pågår egentligen förhandlingar och förhoppningsvis ska det lösa sig", säger agenten Kallbäck. Alexander är välkommen, säger vi.
 
3. Ny tränare- ny träning?
Vi spinner vidare på temat kondition.
Ska vi våga tro att Degerfors nu får en fjärde tränare som på "konditionens väg" når fram till de goda resultaten.
För den som kan påverka mest är ju självklart tränaren och kan nu den nye tränaren Stefan J på sätt och vis gå i Istvan Wampetits fotspår, i Gunnar Nordahls fotspår och i Sören Cratz fotspår och satsa på "rätt häst", nämligen att ge laget en god grundkondition så kanske vi kan få ännu en "god årgång". Vi vet ju resultatet 1941, vi vet ju resultatet 1963 och vi vet ju resultatet 1992.
Många klassiska kommentarer har bevarats från dessa gyllene år. Wampetits körde så hårt med laget att en del spelare protesterade. En av dem var stjärnan Karl-Erik "Hambo" Jakobsson som efter alltför hårda, upprepade startövningar skulle ha protesterat och sagt att "den här träningen är ju livsfarlig".
"Inget lag  var mer vältränat än vårt. Utan Wampetits hade vi aldrig nått så höga höjder som vi gjorde, sade ingen mindre än Olle Åhlund.
En annan som fick utstå sådan här "grundträning" var Tord Grip som beskrev läget så:
"Vi hade  några magra år men sedan kom Gunnar Nordahl och körde skiten ur oss. Det dröjde ett tag innan vi förstod, men snart blev det ordning och 1963 Stora silver".
Sedan kom en tredje tränare som gjorde samma resa. Även han förstod vad som krävdes i grunden, nämligen kondition Han hette Sören Cratz och körde så att fler än Ulf Ottosson spydde. och så blev det allsvenskan igen.
 
Nu menar inte vi att Stefan J skall anamma just den typen av "roadwork" som dessa tre "gamla" tränare gjorde. De gjorde bara det enda som var möjligt utan konstgräs, utan inomhushall, nämligen bokstavligt fysiskt slit.
I det "moderna" samhället finns nu helt andra möjligheter, men fortfarande är grundkonditionen samma "förutsättning", fortfarande krävs det "slit" men på ett annat sätt.
Svennis säger i sin bok "Vi försökte använda boll så mycket som möjligt även i den fysiska träningen". Och där är vi idag. Nu handlar det om fotboll till nästan 100%. Men som sagt fortfarande är det samma grundkonditionskrav på ett lag som vill nå de stora resultaten.
Självklart måste vi nu ge Stefan J tid. Ingen kan begära att på en säsong kunna omvandla ett lag som kämpat för sitt liv i bottenregionerna till att plötsligt genomgå någon slags metamorfos och likt fågel Fenix stiga upp  ur askan i ny gestalt och nå de höga höjderna. Men med målmedveten träning, med idogt arbete, med konsekvent tänkande och med ett nytt spelsystem ska mycket ändå på sikt vara möjligt.
 
4. Diverse.
Läser om MFF:s första värvning Lasse Nielsen från Danmark. Är tydligen en aggressiv och snabb mittback som blir viktig i speluppbyggnaden och när det gäller att vinna tillbaka boll. Just "snabb och aggressiv" tror vi är modellen för en modern mittback.  Vi har väl bara haft "Bjärred" i landslaget med en sådan kapacitet på de senaste åren. "Snabb och aggressiv" var det.
Kanske Olof Mellberg platsade, i varje fall aggressiv.
I Östersund där finns de nu, två avgörande Degerforspsleare som Johan Bertilson och Ludvig Fritzon. Hur bra skall nu inte hårdsatsande Östersund bli ? Ett lag som redan förra säsongen slog MFF borta med 3-0
 
5. Totalfotboll.
Det är inte bara träningsmetoderna som förändrats genom tiderna.Utan även spelsystemen genomgår ständigt förnyelse.
Inte minst Johan Cruyff och Holland kom i VM 1974 mer ett nytt spel, totalfotboll. Nu handlade det inte längre om anfall och försvar utan om s k "totalfotboll. Alla hjälper till, alla deltar i försvaret som Stefan J säger. Och vice versa, ytterbackarna får ofta även en offensiv roll som redan Emil i Degerfors och förhoppningsvis även nye Erik L. Få spelare har nu en renodlad roll som enbart anfallare eller enbart försvarare. Men Shpetim Hasani kommer nog att finnas mest "där framme" och Hampus Z kommer nog att finns mest "där bak". Hur det blir med Sagon Abraham vet vi ej men det ska bli väldigt spännande att se hur Stefan J  formerar laget och spelarna. Det ska bli intressant att se vilken ev. renodlad roll Jonas Olsson ny kommer att få i sin Degerforscomeback.
Men ett snabbt tekniskt och offensivt anfallsspel och ett tätt fysiskt och samtidigt ett mer eller mindre "markerande" försvarsspel bör visa vägen mot toppen. Men just anfallsspel har aldrig varit något problem i Degerfors. Och i själva uppbyggnadsperioden och i själva anfallsspelet finns ett nyckelord som är nödvändigt nämligen "tempo". Flera stora tränare som Åge Hareide, Nanne Bergstrand och Hasse Backe har poängterat vikten av just detta med "tempot, obs både i speluppbyggnaden och i själva anfallsspelet. Men vi får inte fastna i det där plotterspel som blev Degerfors signum en period men guskelov nu är borta. Och vi kan nog säga utan att nämna några namn att de spelare de mest handlade om i detta "spel" nu är borta ur laget. Och glädjande i sammanhanget är att Stefan J tidigt poängterade att bollhållandet i försvarslinjen och i speluppbyggnaden  inte får gå till överdrift utan laget måste snabbt komma till anfall." Tempo" var det ju!
 
6. Vågar vi inte tro?
Vågar vi inte tro att nye tränaren blir en succé
Vågar vi inte tro att det nya spelsystemet kommer att slå`)
Vågar vi inte tro att det nya spelsystemet ger stadga i försvaret.
Vågar vi inte tro att Degerfors nu bokstavligen satsar på ett mera fysiskt spel?
Vågar vi inte tro att Degerfors kommer med ett snabbare och  rakare spel?
Vågar vi  inte tro att Sargon Abraham blir en fullträff?
Vågar vi inte tro att Jonas Olssons återkomst ger stadga åt spelet?
 
7. Match till helgen.
Äntligen är det dags. Kulan i luften "snart är det  vår". Spännande att se hur laget kommer att se ut. Spännande att se vilka nya som kommer. Spänande att se hur Stefan J formerar sitt lag.
Heja Rövitt"
                                                                                                            Stefan H


Veckobrev 9
Det ljusnar!

 
1. Första träningen och Truppen I
Vilka var med?
Alla var där förutom Hampus Z
Vilka nya kom?
Nu kom det en ny Falkmar! Inte Gösta den här gången utan sonsonen Johan Falkmar som tydligen går i farfars fotspår.
Johan F är en eftertraktad man. Kommer från Vasalund som vill ha honom kvar. Men inte nog med det. Carlstad U och KBK är också ute efter Johan F- Men denna vecka tränar han med Degerfors- Och då Stefan J redan tidigare har haft  nye Falkmar i träning så förstår man nog vartåt det lutar.
"Jag ser honom som ytterback eller eventuellt en yttermittback. Johan är snabb med en bra passningsfot men framför allt är det en väldigt, väldigt bra kille, säger Stefan J.
"Vi känner oss väldigt inspirerade , det ska bli intressant att jobba med det nya spelsystemet och se vart det landar", fortsätter Stefan J. Och just där ligger den stora spänningen. Hur ska det bli? Hur ska det gå? Kommer Stefan att lyckas med sina nya intentioner i viss mån "hämtade" från Chelsea och Tottenham.
 
Mera bud. Nya provspelare i Degerfors under veckan
Det är tydligt att noggrannheten och säkerheten avgör. För hur många namn har det inte handlat om inför den nya säsongen och vi förstår att Degerfors nu verkligen vill göra "det rätta valet" av spelare som ska "passa in".
Nu är två nya på gång. Gentrit Citaku 20 år tidigare utlånad från Norrköping till Värnamo i Superettan.
"Det är en offensiv spelare som kan spela både som "tia" och på kanten", säger Stefan J i karlskogatidning.
Nästa man är Kenan Mechovic från Trollhättan. Även Kenan är en offensiv spelare.
"Det är två spelare vi vill titta på och de var sugna på att komma hit. Vi är i första hand på jakt efter centrala spelare och anfallare", menar Stefan J.
Patrik Werner tillägger dessutom  i VF: "Vi letar även efter något mer etablerat" och i det sammanhanget antyder  tidningen att Pär Eriksson kan vara aktuell. utan att få någon bekräftelse av PW.
Där ser vi att det verkligen handlar om att skaffa rätt typ av spelare inför det nya spelsystem och noggrannhet är tydligen ett måste. Spännande att se vem eller vilka det blir av "alla provtränande" i Degerfors.
.
2. Pengar.
Visst är det pengarna som styr och därför finns det i alla fall något positivt med Ludvigs övergång.
" Trots det sportsliga tappet kan Degerfors  i alla fall glädjas åt pengarna som kommer in tack vare försäljningen", skriver VF.
Och visst är det så. Någon övergångssumma har vi inte sett men enligt "fotbollstransfers.com"  står Ludvig i ett värde av 1.100 000 kr, klart högst i hela truppen, närmast  finns Sebastian O, Hasani och Emil. Så några kronor bör det ju kunna bli och ett välbehövligt tillskott i den "magra kassan". Ska vi gissa på ca 500 000?
 
3. Truppen II
Men nu behövs det ersättare. Sargon kan ju inte ersätta både Ludvig och förmodat Admir C.
"Vi behöver mer", säger PW.
Vilken typ av spelare det sedan handlar om beror helt på spelsystemet som Stefan J tidigare klargjort.
"Det kan bli aktuellt med någon mer spelare senare i veckan", säger PW.
Spännande att se vad det blir, men det blir inte Admir C? Han går tydligen andra vägar. Stod mellan honom och Sargon och den lilla budgeten klarade tydligen inte av bägge.
 
Någon Citaku kom det aldrig till Degerforsträningen men väl en islänning  uppvuxen i Göteborg vid namn Bragi Bergsson med förflutet i GAIS. Bergson är en central mittfältare  och har spelat i högstaligan på Island och  spelade 2015-2016 även i GAIS.
Det handlar tydligen om en central spelare med "gedigen kämpaglöd". Kanske vi här har vår "jordfrässpelare".
"Både han och Kenan gjorde ett väldigt bra intryck, speciellt Bragi. Vi gör en utvärdering efter lördag men det ser lovande ut," säger Stefan J.
Kanske ännu en "göteborgare" i Degerfors, känner Hampus Z sedan tidigare, kanske ett plus?
Degerfors siktar främst på förstärkning i centrallinjen. Försvaret är inte lika aktuellt, så kanske det inte finnes plats för Johan Falkmar.
Ihärdiga rykten bekräftas nu av PW. Samtal med Pär Eriksson pågår..
"Det finns ett ömsesidigt intresse ", säger PW. På frågan om Degerfors har råd med Pärlan svarar PW :
"Visst skulle vi fixa det"!
Ronny Sabo säger upp sig i Degerfors,.Det har inte gått som han hoppas varken för honom eller laget. Och när han förstår att Stefan J vill satsa på, som Ronny själv säger, "de vill spela 3-5-2 eller något i den stilen", så passar han nog inte riktigt in i bilden. Men Ronny S menar att "alla människor både de som jobbade ideellt och för klubben har varit snälla, trevliga och varma".
16 "små Degerforsare" vi hade men så försvann Ronny Sabo och det blev bara 15.
Hur ska detta sluta?
 
4. Våra visioner
Vi är nog framme vid ett avgörande vägskäl för lagets framtid, Nye tränaren Stefan J är ju full av idéer med spelsystem och grupperingar i olika sammanhang, i olika spelsekvenser och har tydligen en klar analytisk förmåga och vet vad han vill. Sedan blir ju spelarmaterialet klart viktigt för att kunna välja  "rätt system" och "rätt man på rätt plats". Men visst är det positivt! Visst blir det spännande att se vart vi landar. I alla fall är det nog välbehövligt med ett nytänkande efter 8 år. Tror inte att det var någon slump att förra tränarduon nådde sitt bästa tidigt i "karriären". Först klar serievinst i div 1 och sedan Serieledning i Superettan första och andra året och en kanonsäsong fjärde året. Det behöver ju inte handla om en "Svennisrevolution" men i varje fall kan ett helt nytt sätt att spela överraska både en och annan motståndare.
Kanske också ett nytt spelsystem kan bidra till ett nytt och ökat speltempo!  Yngre spelare besitter normalt sett en större snabbhet, här lika med snabbhet med bollen. Dessutom som vi tidigare flera gånger påpekat stod de två nya allsvenskarna 2015  J-Södra och Östersund inte bara för ett ökat speltempo utan också för ett mera fysiskt spel. Men märk väl Degerfors höll dem stången det året. Så det gäller bara att hitta den där Stabiliteten! Kanske också ett nytt spelsystem kan bidra till mer variation i spelet.
 
Vad vi förstår så blir det en avsevärt yngre trupp vi får se detta år.  "De gamle" som Peter S, Tobias S och Andreas H är mer eller mindre borta ur bilden och nya klart yngre och utvecklingsbara spelare har kommit till. Det passar utomordentligt bra att Stefan J kommer in i bilden just nu. Nya, unga, "oförstörda" coming men har anslutit till truppen och ambitionsnivån har nog höjts en del i och med nya tränare och nya spelare.
Det gäller nu att skapa det som kanske brast tidigare nämligen "Stabiliteten",  jämnheten. Att få till en hög-lägsta-nivå.
 I sina bästa stunder har ju laget presterat resultat på toppnivå, tänk bara på dubbla segrar i dubbla möten mot serievinnarna och allsvenskarna J-Södra säsongen 2015. Så med dessa nya "möjligheter" kanske det kan  bli "bättre och bättre dag-för-dag" som refrängen går. Investeringar i olika spelares speciella kompetens och förmåga bör kunna leda till ökad produktion och en bättre produkt. Så med ett nytt spelsystem, ett högre speltempo, mer variation i spelet och ett mera fysiskt spel bör Degerfors kunna nå ett klart bättre resultat jämfört med det "kämpiga 2016".
Och med ett bättre spel, med ett bättre resultat, med en högre tabellplacering ökar intresset och publiken kommer tillbaka och därmed ökade intäkter till klubben. Investering ger ökad produktion, en bättre produkt och därmed ökad vinst.
 
5. "Mille",
Aftonbladet presenterade måndagen den 9 januari  en "tresidare" om Milenko Vukcevic och Degerfors, Rekommenderas verkligen! Sportjournalisten Erik K Lagnelius fick med allt. Det var en fröjd att läsa allt som vi redan visste men detta kan inte nog upprepas. Mille är en ikon. Mille är en levande legend. Sören C säger sitt, Hulån säger sitt. Allt kom med! Även Bosse Nilssons försvarsmisstag med Ottosson nere i straffområdet när Degerfors ledde med 2-1 och 10 minuter kvar mot Öster, även om B Nilssons namn aldrig nämns.
 
Så är första träningsveckan avklarad och nu rullar det på. Hoppas nu bara att truppen kan utökas med nödvändiga "ingredienser", så att vi får en konkurrenskraftig elva till seriestarten.
Heja Rövitt!
 
                                                                                                                            Stefan H.Veckobrev 8.
Starten har gått.

 
1. Starten har gått.
Nu  har vi börjat den långa marschen mot slutmålet. Nu börjar kampen om platserna i startelvan. Nu börjar tränarnas funderingar på spelsystem och vilka som skall spela var. "Rätt man på rätt plats" kan ta sin tid att klura ut men ger sig nog så småningom, Hoppas alla träningsmatcher med speciellt tre cupmatcher kan ge bra svar.
Men har väl inte alla kommit? Vilka återstår?
 
2. Kyrkoåret .
Bröllopet i Kana. Texten om Jesus underverk vid bröllopet i Kana  ger andra söndagen efter trettondedagen dess karaktär
Det handlar om underverk. Om vatten som förvandlas till vin på ett bröllop i Kana i Galiléen
Kommer det ske några underverk i Degerfors, månne? Visst är det hädiskt att tänka så men ändå bara ett försök att spinna vidare på ett aktuellt tema och i det här sammanhanget är ju fotbollen viktigast.
Vad kan vi förvänta  oss? Blir det det normala eller kan vi hoppas på något underverk? 2015 slog vi serievinnarna och de blivande allsvenskarna i dubbla möten men förlorade mot bottenlag i dubbla möten. Vi kräver dock inga underverk i fortsättningen, vi kräver bara lite Stabilitet, lite jämnhet så att när vi slår serieledarna  så knäpper vi även bottenlagen på näsan för då hamnar vi "där uppe". Och då kanske det inte behöver handla om "direkta underverk".
 
Och så handlar veckan  förstås om "Knut", Tjugondedag Knut och julens slut. Men vem var nu Knut?
Det är lätt att tro att det handlar om Knut den helige av Danmark men så enkelt är det inte. Men nära på. Det handlar om en annan Knut, en brorson till just Knut den helige. Vi befinner oss i Danmark på 1100-talet med typisk rivalitet mellan de kungliga och det är inte enda gången. Vi känner i Sverige till speciellt brödratrion Erik, Birger och Valdemar i Håtunaleken och Nyköpings gästabud och kampen om kungatronen.
Den danske Knut blev mördad av sin kusin Magnus, noga räknat den 7 januari 1131 och därmed fick dagen i gamla tider bära  "Knutnamnet".
Men det stämmer ju inte. Knut har ju namnsdag den 13 januari! Fel datum? Inte riktigt  men i gamla tider och fram till 1600-talet hade den 7 januari varit namnsdag för Knut, men  någon gång  på 1600-talet flyttades Knuts namnsdag till 13 januari ( det var inte Gustav Vasa den här gången) och plötsligt hade julen förlängts med en vecka.
"Tjugondedag Knut dansas julen ut. Tjugondedag Knut är är julen slut", heter det ju!
 
3. Det självklara försvarsspelet!
Såg  storlaget Manchester U spela. Det som gladde mest förutom Zlatans spel var försvarsspelet och ytterbacksspelet. Ja just ytterbacksspelet! Vad var det då vi såg? Jo, detta självklara täta försvarsspel, där ingen lämnades ensam i lugn och romed bollen  ute på en kant utan snabbt var försvararen framme, gick på, satte till, täckte upp. "Sökte inte bara boll utan även kropp" som Pia S säger. Ingen fick vara ifred med bollen. Ingen låg 10 m ifrån. "Detta självklara försvarsspel"!
Nu med Jonas Olsson i laget kanske även Degerfors kan prestera något liknande.
 
"Försvaret är grunden i mina tankar" sade han en gång, ni vet säkert vem! Undrar om vi inte även nu har en tränare som kan stå för samma paroll. En tränare som presterade 5 hållna nollor på 9 matcher i slutspurten i höstas. Och då har vi ju en tränare som kan! Som kan det där med försvarsspel. Och kan denne tränare sedan bygga på med ett offensivt spel av "samma kaliber" så är vi ju med "där uppe".
Men visst det är inte så lätt! Men vem har sagt att det ska vara lätt? Omöjligt är det dock icke!
Och så har vi ju klyschan "anfall är bästa försvar" och hur bra skall inte försvaret då bli om vår nye tränare fixar till även anfallet"! Ja då är vi ju med "där uppe", igen.
Veckans  Kåmark:" Varför ska man vänta med att sätta press på bollhållaren tills den sista tredjedelen av planen"?
 
Läser f n Svennis bok "Min  historia"- Det mest intressanta i sammanhanget är Svennis resonemang kring spelsystem och hans tydliga beskrivning av zonförsvarsspeket. Det är egentligen första gången någon enkelt och tydligt ger en bra bild av detta sätt att försvara sig och självklart är det Svennis själv, en av föregångsmännen, som står för "den enkla" beskrivningen.
 
"Ett zonspel där spelarna var ansvariga för en bestämd zon och markerade motståndarna som dök upp i just den zonen. Det var inte mer komplicerat än så", skriver Svennis.
Nej just det, så okomplicerat är det om det fungerar. Men det kanske är lättare sagt än gjort. För det handlar ju om att den enskilde spelaren i zonen vet sin roll, vem han skall markera i "sin zon", vem som gör vad när motståndaren dyker upp i zonen, Och i denna zon finns ju i regel mer än en försvarare. Och där är det som det oftast brister i denna "diffusa zon".
"Vem gör vad"? "Var tar sin" är enkelt i man-man-spel men i  en zon med en helt annan rörlighet ställs spelarna inför helt andra krav. Krav på rörlighet, krav på blick för spelet, krav på "den enskilde att veta sin uppgift". Och detta är givetvis inte så enkelt som det låter. Vet  att Jörgen Wåhlemark i Varberg lyckades då han förändrade Varbergs antal insläppta mål från 65 mål 2013 till  27 insläppta mål 2015.. På frågan hur han gjorde sade Jörgen W att varje spelare i backlinjen skulle veta sin uppgift även i ett mera "rörligt zonförsvar". Hoppas nu att Stefan J kan gå samma väg så att  Degerfors 54 insläppta kan bantas ner i samma utsträckning.
 
Har en känsla av att vi i Degerfors och i många andra lag ofta sett osäkerhet med medföljande  passivitet då man inte alla gånger riktigt vet sin uppgift, vet "vem som gör vad" och vem som ska ingripa i första hand. Lätt gjort att det blir "pojklagsspel flera på samma boll". Men som Svennis säger "det handlar om att markera den spelare som dyker upp i zonen".
Svennis berättar att han på träningen flera gånger gått ut och handgripligen flyttat på spelare till "rätt position". Och självklart är att det inte kan vara så enkelt att skapa "rätt struktur inne i zonen".
 
Svennis beskriver också hur tidigare väldigt effektiva försvarsspelare fått problem med det "nya spelet".
Sammanfattningsvis så kräver det moderna zonförsvarsspelet mycket mer av en spelare i backlinjen än det tidigare "enkla" man-man-spelet.Vi har i modern fotboll fått se en helt annan backtyp än "de gamla stenhårda ytterbackarna" som visste var de skulle vara, vem de skulle markera och hur de skulle agera. Men visst, fungerar det nya zonförsvarsspelet så har vi självklart fått ett helt  annat, smidigare, effektivare, följsammare och kanske offensivare försvarsspel. Men oavsett system så är nyckelordet fortfarande "markering". För utan någon form av markering får motståndaren onödigt stort utrymme, får både tid och rum att skapa sina "farligheter".
 
Även Svennis insåg dock att som han skriver förändring och variationer ibland var nödvändigt:
"Jag hade börjat inse att uppställningar emellanåt måste underordnas  det spelarmaterial man hade tillgång till"
. Och det betydde att Svennis även i vissa fall kunde tänka sig att använda en försvarsspelare som libero.
Just detta att anpassa spelsystemet efter de spelare man har tillgängliga har vi förstått att även Stefan J är inne på. Och vad vi förstår även Lasse Lagerbäck.
 
.4. Truppen.
Hur blir det med Tobias Nilsson, hur blir det med Erik Lindell, hur blir det med Ihab Naser, hur blir det med Loyola Nydén, hur blir det med Sargon Abraham, hur blir det med Nikola Ladan och först och främst hur blir det med Admir Catovic? Vi är ju bara 15 st +2 men Solberg-Holmberg skall ju "inte spela".Några ytterligare behövs ju. Men vilka blir det? Bara PW och Stefan J vet.
 
Men med Erik Lindell blir det bra! Han är klar för Degerfors på lån från Norrköping. Och detta med Norrköping borgar för att det blir bra för där kan man spela fotboll alltifrån Gunnar Nordahls, "Skinnet" Wigrens, Åby Ericssons, "Smälla" Carlboms, Knut Nordahls, "Mulle  och Masses" dagar, för att inte tala om Torsten Lindbergs..
Erik beskriver sig själv som en" löpstark, offensiv ytterback som älskar att fylla på framåt". Han är även en bra passningsspelare
Samtidigt bekräftas förvärvet av Jonas Olsson, som vi ju redan visste om. Det vi inte visste var att Stefan J satsar på Jonas Olsson som mittback. Spännande. Jonas spelade som mittback i Carlstad United så han är "inne i rollen" och har hittat glädjen till fotbollen igen efter  lång skada.
Dock inget kontrakt med Ihab Naser och Tobias Nilsson som satsar på en civil karriär.
 
14 "små degerforsare" det fanns. Så kom Jonas Olsson och så  blev det 15. 15 "små degerforsare" vi hade men så dök Erik Lindell upp och så var det 16.
"Vi börjar närma oss", säger PW, "men det tar nog ett par veckor till innan truppen är helt klar".
Efter att Jonas O och Erik L tillkommit siktar nu PW och Stefan J in sig på innermittfält-spelare och anfallsspelare.
På frågan om hur många ytterligare spelare som behövs, svarar PW:
"Svårt att säga men ett par till". Det skulle innebära en trupp på 20 spelare i  så fall. Låter lagom dyrt.
 
16 små degerforsare det var men så värvades skyttekungen Sargon Abraham och det blev 17.
Sargon Arbraham är spelaren som verkligen producerat i Skövde AIK, seriesegrare i norra Götaland i division 2. Sargon är en snabb spelare, skicklig framför mål och med bra spelförståelse Han säger att det viktigaste för honom är att komma till en bra förening som har en bra miljö där han kan utvecklas ytterligare. Sedan är det viktigt att han har en tränare som tror på honom..
Det är nog ingen slump att Stefan Jacobsson i Degerfors har ett förflutet i just Skövde AIK.  Det handlar tydligen om ett 2-årskontrakt. Detta låter verkligen bra!
2016 gjorde Sargon  22 mål på 25  matcher och 18-19 assists för Skövde AIK..Ett kanonresultat!
"Han är en "late bloomer" som tagit stora steg de senaste två, tre åren", säger Stefan J.
"Sargon har alltid varit otroligt bolltrygg med ett bra tillslag. Har väldigt fin teknik och sinne för målet, kommer till mycket avslut och har  en väldigt  fin vänsterfot", säger Stefan J.  Det låter sannerligen bra säger vi.
 
Namn som  Sargon och Abraham står inte för vem som helst. Namnet Abraham är nog bekant för de flesta från de tre patriarkerna i Gamla Testamentet. Men Sargon  kanske kräver sin "förklaring". Kung Sagon I var en mycket tidig stor konung omkring 2350 f Kr borta i Babylonien. Störtade ett av de äldsta riken vi känner till nämligen det sumeriska, ett rike som kanske var först med ett skrivspråk.
Kung Sargon II var en assyrisk konung i det stora assyriska världsväldet. Regerade på 700-talet f Kr. Så namnet Sargon Abraham står verkligen före något stort och förhoppningsvis även för något stort inom fotbollen och  Degerfors.
 
Men så kommer dråpslaget: "Ludvig Fritzon till Östersund". Enda trösten är att han kostar, har ju kontrakt för 2017. Och kanske kan det öppna för Admir Catovic, som i dagens läge är lika bra om inte bättre- Förstod att just Östersund visste hur bra Ludvig kan bli  när det såg hans genombrott i just  Östersund 2015.
Men sånt är livet! Bollen är rund. Vi behöver ny en 10:a och vi har redan en 10:a inom räckhåll, nämligen Admir Catovic. honom  tar vi för "Ludvigpengarna".
17 "små degerforsare" vi hade men så försvann Ludvig och så blev det bara 16.
Och så kommer det definitiva beslutet, men Patrik W är nöjd med uppgörelsen med Östersund vilker bör betyda att Degerfors fått sin ersättning och samtidigit på sätt och vis gjort en bra affär med en tidigare div. 2 spelare som nu blir allsvensk. I Degerfors finns det fotbollskultur! Spännande att se vem som övertar Ludvigs roll i laget. Skall Sargon kunna ersätta både Ludvig och Admir C? Knappast möjligt och mindre  troligt.
 
Men Degerfors har ständigt något på gång, Nu pratas det om en central mittfältare från J-Södra, Liridon Silka 26 år.och ursprungligen från Kosovo. Det handlar om ett lån från Jönköpingsklubben.
"Silka gjorde ett positivt intryck. Jag ser honom som en central mittfältare men kan användas även som balansspelare!", säger Stefan J.
Även namnet Johan Falkmar dyker upp, kanske en ättling till "gamle" Gösta i Degerfors en gång i tiden. Johan senast i Vasalund men tidigare Karlstad BK..
Även Nyköpings  offensive mittfältare Romain Gall, född i Paris som en gång Abder Kabous, tyvärr lite "misshandlad i Degerfors under Tony Gustavssons tid, finns med "i ropet". Romain G har spelat juniorlandslagsfotboll för USA enligt alltid alerta Vf.
Mera bud: Joel Enarsson med allsvenskt i Mjällby, Norrköping och Sundsvall, kanske på gång?
Vi får väl se på första träningen vilka som kommer. Kanske 3 nya? I varje fall skall Ludvig ersättas efter vad vi förstår. Och dessutom ska ett par juniorer flyttas upp i A-truppen. Så det ska nog bli bra till slut!. Spännande!
.
5. Spelsystem.
Väldigt intressant att läsa hur Stefan J tänker inför säsongen. Tydligt är att Jonas Olsson är tänkt som en av tre! mittbackar.
Degerfors bygger tydligen truppen efter önskvärt spelsystem. Påminner faktiskt liter om Svennis sätt att tänka.
"Vi bygger  i alla fall efter en fembackslinje i försvarsläge", säger Stefan J.
"Med en fembackslinje och "något framför" hoppas vi att det blir svårt att göra mål på oss men systemet kräver vissa spelartyper, fortsätter Stefan J. Påminner igen om Svennis som gick till klubbägaren i Italien och  klargjorde vilka spelare han ville ha. Och där fanns det förstås en massa pengar! Men Nya Degerfors har tydligen ambitioner och tränaren Stefan J har tydligen den analytiska förmågan att se vad som behövs.
"Vi är jättenöjda", säger Stefan J angående Emil J  och Marcus deBruin till vänster och Jonas O och Erik Lindell till höger.
"Det känns som om vi hittat rätt, menar Stefan J.
"Det krävs bra fysisk kapacitet och bra en-mot-en- spel både defensivt och offensivt för att vara kantspelare när man spelar med tre mittbackar", säger den analytiske tränaren.
Vi måste säga att detta låter synnerligen  intressant. Och försäsongen är lång och det kommer säkert att krävas ett antal matcher innan ett nytt försvarsspel sitter. De tre cupmatcherna kommer sannerligen bli "avslöjande".
Detta låter verkligen bra och kunde Varberg och Jörgen W så kan väl även Degerfors.
 
6. Träningen i gång.
Första träningsveckan har startat .Träning varje dag utom onsdag. Normalt sett på konstgräset, annars inne i Stora Halla. Allt klart inför fortsättingen? Första träningsmatchen den 28 januari närmar sig.
Heja Rövitt!
                                                                                                                    Stefan H


Veckobrev 7
Vise män i Degerfors?

 
1. Kyrkoåret.
Den 6 januari, Trettondedagen efter Jul handlar om "vise män från Österns länder". Antalet vet vi egentligen ej men det heliga tretalet  har kommit att dominera.
Enligt legenden var de vise männen stjärntydare, som på 200-talet blev tre vise män. Tretalet kom  in i den kristna traditionen på grund av de tre olika gåvor som de hade med sig, guld, rökelse och myrra. På 500-talet blev de också konungar  varför högtiden också kallas "heliga tre konungars dag". Så småningom fick de också sina namn Caspar, Melchior och Balthazar.
Trettondedag jul blev en av kyrkans  äldsta helgdagar och har firats alltsedan 300-talet. I gamla tider räknade man dagen efter trettondedagen som julens sista dag.
 
De vise männen hade sett "den nyfödde  judakonungens stjärna i öster" och kom nu för att bringa honom sin hyllning.
Men vad kan de i verkligheten ha sett? Bibeln är ju ingen historiebok, men skildrar ändå historiska händelser, kanske inte alltid i exakt tidsordning. Bibeln är en religiös  och litterär bok som behandlar historiska religiösa händelsers betydelse.
Den tyske professorn Ethelbert Stauffer har presenterat en mycket intressant och faktiskt vetenskaplig teori bakom "stjärnan över Betlehem" i boken "den historiske Jesus i ny belysning".  
Vi vet att de visste. Borta i Babylonien, vid floden Eufrats strand var stjärntydarkonsten en stor vetenskap. Och vi vet genom funna planetkalendrar från både Baylonien och även Egypten att man kände till stjärnhimlens förändringar och planeternas gång,
 Vad hade de då sett? Man var helt medveten om att år 7 f Kr. inträffade en mycket ovanlig konstellation på stjärnhimlen mellan planeterna Jupiter och  Saturnus vars banor sammanföll  i Fiskarnas stjärnbild. Detta sker blott vart 794:e år. Denna konstellation  finns i förväg noterad inte mindre än fem gånger med exakta data. Men vad har detta med Jesu födelse att göra?
Jo, planeten Jupiter ansågs vara världshärskarens tecken och Fiskarnas stjärnbild stod för "den yttersta tiden". Planeten Saturnus i sin tur sades vara Palestinas tecken. Alltså hade "den yttersta tidens härskare fötts i Palestina". Detta har de vise männen registrerat på sin stjärnhimmel och detta inträffade år 7 före Kristus och sker blott vart 794:e år. 
 
Men räknas inte Jesu födelse  som "nollpunkten" i tideräkningen och därmed starten för den moderna tideräkningen.?( Romarna i sin tur räknade med en nollpunkt "ab urbe conditam" från stadens (Roms) grundläggning ca 750 f Kr).
Jo. men det där med att "börja om" och sätta en ny nollpunkt i tideräkningen var nog inte så lätt och det blev lite fel, minst 4 år fel. Vi vet nämligen att Herodes den store, härskaren över Palestina dog år 4 f Kr och han är ju huvudpersonen  i berättelsen om "barnamorden i Betlehem". Alltså minst 4 år fel och skall vi gå efter de vise männens uppdykande bör det handla om ett "fel " på 7 år. Men att det skulle vara fel i tideräkningen ändrar ju egentligen inget. Förhållande och avståndet mellan olika historiska händelser rubbas ju inte av denna "felräkning".
 
2. Vise män i Degerfors?
I det praktiska livet är trettondedagen en tid då vi vilar ut efter helgerna och inför arbetet. Och samma sak gäller även Degerfors fotbollslag, för nu startar träningen igen, den 9 januari.
Dagen efter den 6 januari räknades ju förr som julens sista dag och Degerforsledningen följer det schemat och nu startar allvaret. Nu är det dags. De lugna dagarna är förbi  och nu börjar det.
Hur det blir med "vise män" i Degerfors är ovisst. Några nya namn kan det dock handla om. Kanske inga konungar och inte frågar de efter någon nyfödd judakonung utan snarare efter Stora Valla och inte har de kommit från "Österns länder"  utan snarare från orter som Töcksfors, Borås, Örebro och Jönköping. För den här gången handlar det inte om vise män utan om fotbollsspelare som ska förstärka Degerforslaget .Om dessa "vise män" har några gåvor med sig vet vi ej för det de ska bidra med är deras förmåga att spela bra fotboll. Och därmed kan de också bidra med poäng till det Degerforska.laget och det är ju "gåvor" minst lika bra som något annat. Men en vis man kan nog Degerfors sägas redan ha fått även om det var ett tag sedan han dök upp. En man som behärskar det svåra försvarsspelet. "Mannen med 5 hållna nollor på 9 matcher", Stefan Jacobsson. Och om sedan de andra två nya i tränarleden Tobias Solberg och Andreas Holmberg kan klassas som "vise män" så har vi då där "Tre vise män" och det vore väl fint.
 
Lite kuriosa kring de tre  heliga männen kanske?  Enligt legenden fann man på 300-talet kvarlevorna efter de vise männen och dessa hamnade  till slut i Köln och där byggdes den stora  Kölnerdomen över deras gravplats och makthavarna i staden placerade tre kungakronor i sitt vapen. Sedan kom de tre kronorna genom Albrecht av Mecklenburg, tysk men svensk konung 1364, att pryda vårt riksvapen, enligt  teorin. I vår moderna tid är det bl a ishockeylandslaget Tre kronor som fört detta tecken vidare.
Med andra ord skulle tre kronorna på ishockeylandslagets dräkt, de tre kronorna på Stockholms stadshus och de tre kronorna i riksvapnet  kunna vara en symbol för de "tre" vise männen.
 
3. Träningen börjar.
Nu börjar det på allvar igen. Träningen startar som sagt den 9 januari. och då är alle man förhoppningsvis på plats. Första träningsmatchen den 28 januari mot Carlstad United och nu handlar det om att spela ihop laget och finna rätt spelsystem och finna "rätt man på rätt plats". Men det tror vi nog att Stefan J klarar av.  Och redan 20 februari startar första cupmatchen, borta mot Djurgården. Bra med en skarp början som "avslöjar bristerna".
 
4. "Rätt man på rätt plats".
Uttrycket "rätt man på rätt plats" må vara en klyscha men icke desto mindre en viktig sådan. Vi har flera exempel på detta.
Det mest talande i Degerforshistorien är följande:
"Jag skall göra honom till en stjärna", sade en gång Milenko Vukcevic efter att ha tillträtt som tränare sommaren 2007, studerat truppens utseende och sedan funnit en spelare som han skulle "placera om". Det handlade om  Andreas Drugge.
"Jag skall göra honom till en stjärna", sade Mille och så blev det. Andreas Drugge placerades på topp medan Hasani och Garcia blev mera framspelare. Och vilken lyckad förändring det blev!  I Milles vidunderliga avslutning hösten 2007 blev Andreas "tungan på vågen". Tidigare framspelaren Andreas Drugge gjorde totalt 13 mål denna säsong och hamnade bland de främsta i skyttteligan.
Bl.a. stod han för vinstresultatet 1-0 i Degerfors match borta mot Häcken. Sedan gjorde han samma sak borta mot Sundsvall, seger 1-0. Och i sista matchen hemma mot Norrköping klämde han in en "rökare" utifrån högerkanten med segerresultatet 2-1. Och vi märker vilka motståndare det handlar om, Sundsvall och Norrköping gick det året upp i allsvenskan och är nu tillsammans med Häcken allsvenska lag. Andreas värvades sedan av Tom Prahl till allsvenska Trelleborg och sedan blev det Göteborg.
 
Vi har fler exempel på degerforsspelare i det här sammanhanget fast åt "båda hållen". Bästa exemplet är Johan Bertilsson som till slut, säsongen 2013, definitivt hamnade  på rätt plats. Inte ens Nanne Bergstrand i Kalmar FF förstod Johans begåvning fullt ut. Ute på en kant skulle han absolut inte spela. Då kunde det hända att han på Stora Valla gick och hängde med huvudet. Men Patrik Werner förstod  att Johans plats var "mitt i spelet" 2010 och speciellt 2013. I matchen borta mot Brage som stod 0-0  sade PW till "Berra":
"Gå ut och avgör" och det gjorde han.
Vi har några tänkvärda ord av Johan i minnet, när han kommenterade tränareperioden Stahre år 2008.
"Då visste man inte om man skulle spela, sitta på bänken eller på läktaren", sade Johan den gången
 
Men andra gånger har det blivit "fel". Fysiske, mindre konstruktive  Niklas Klingberg fick i en match spela som nr 10, speluppbyggare och speluppläggare och det gick inte så bra, Mittbacken och defensive Andreas Holmberg fick i en annan match samma roll och det gick inte heller så bra. Avslutaren och "straffområdesmålgöraren" Peter Samuelsson spelade en defensiv roll som mittback i de två första matcherna säsongen 2015 och det gick inte alls bra. Så visst är det där med "rätt man på rätt plats" inte alls så oviktigt. Och  det begrep Mille!
 
5. Vinterträning då och nu.
Förr, före alla inomhuslokaler  och uppvärmda konstgräsplaner i samband med fotbollsträning på vintern, var det en enahanda typ av träning som blev starten för året. Det handlade enbart om att skaffa sig kondition. Och likt en boxare inför den viktiga matchen var det "roadwork" det handlade om,. Vi sprang och vi sprang och vi sprang utomhus långa sträckor. Ett slags evigt malande. Trist, men nyttigt. Det handlade enbart om grundkondition och vi vet att två av de store  tränarna i Degerfors  fotbollshistoria bedrev detta i högsta grad. 
Håkan Höglander och Ulf Ottosson har vittnat om hur först Gunnar Nordahl som slavdrivare drev laget ut på landsvägen  och övervakade  det hela per bil. Sedan kom Ulf Ottosson och berättade om hur "vi sprang så vi spydde" efter Sören Cratz "hårda tag".
Men observera! Det gav resultat. Gunnar förde laget till Stora Silver 1963 och Sören nådde "ända fram" till allsvenskan 1992. Hoppas nu nya tränartrion kan fortsätta denna trend så  att "jubileumsåret" 2017 blir ett verkligt jubileumsår även om dagens träningsmöjligheter givetvis ser helt annorlunda ut med möjligheter till inomhusträning på vintern och uppvärmda konstgräsplaner dessutom. Men konditionen är grunden. Utan den "håller det inte". Så Fysisk träning bör vara huvudmomentet så här i inledningen.
 
Det ska inte vara för lätt. Det gör inget om det tar emot. Det får göra ont!
Föregångarna Gunnar Nordahl och Sören Cratz visste detta och de hade heller ingen möjlighet att spela kvadraten på små ytor inomhus. Inget fel på inomhus men en lagom blandning skall det vara. Bollen måste naturligtvis vara med i träningen så mycket som möjligt men för att klara av att utföra det som skall utföras med bollen krävs i längden, just kondition.
 
6. Truppen.
Jonas Olsson klar för Degerfors är glädjande nyheter enligt VF. Även om Jonas själv tydligen förnekar, men PW har varit i kontakt i alla fall. Vi hoppas på "Töcksfors"! Jonas är bara 26 och har mycket kvar att ge.
Senare kommer mer om Jonas O nu i nwt och saken skall vara klar enligt Stefan J. Man har muntligt kommit överens så inget är officiellt än, men i realiteten klart Vi gläder oss högeligen! Och så var vi 15 st..
Efter 4 år så kommer han tillbaka. Vi tackar. Nu har han allsvensk rutin med sig i bagaget och nu blir det Degerfors igen. Vad bra! Nu får Emil och Marcus slåss om platsen ute till vänster för på högersidan skall Jonas Olsson spela, så det så!
Hur blir det med Admir Catovic då? Ingen vet men i varje fall pågår samtal, så kanske ändå. "Man pratar i alla fall".
 
Avslutning.
"Nu blir dagarna längre. Nu viker  de grå decemberdimmorna  för januarikölden och snart kommer februari med sina  vita snöveckor. Och solskenet glittrar  i snöfältens iskristaller, röken stiger rakt mot himmelen", skriver biskop Giertz med  sina hoppfulla ord i sin beskrivning av denna kommande allt ljusare tid.
Heja Rövitt!
 
                                                                                                                        Stefan H.


Veckobrev 6
Nyårstider.

 
1. Sista brevet.
Sista brevet för året. Nytt år aktuellt. Nya tider. Nya tränare.  Kanske nya spelare? Nytt spel, kanske nytt spelsystem.
Nya förhoppningar inför en ny och extra spännande och löftesrik säsong. Vad bra! Nu kör vi på!
 
I våra tider är det självklart med ett nytt år den 1 januari, men så har det inte alltid varit. Gustav Vasa styrde och ställde lite som han ville och vi får nog "skylla" på honom när det gäller 1 januari som årets första dag. och därmed nyårsdag.
Tidigare gällde ganska logiskt den 25 december som årets första dag. Tideräkningen började med Kristi födelse varför det var naturligt att det nya  årets första dag var dagen efter födelsen,  alltså den 25 december. Detta gällde ända fram till 1529 då den enväldige kungen bestämde att årsskiftet skulle förläggas till den 1 januari och där är vi fortfarande och någon ny Gustav Vasa skall vi nog inte räkna med.
 
2. Vad skall vi då tro om det nya året?
Vad skall vi då tro om det nya Degerforsåret och Superettan-spelåret 2017? Har vi inte anledning  att ha vissa förhoppningar.? Har vi inte anledning att förvänta oss ett bättre år än det senaste som ju blev väldigt jobbigt?
Med alla förändringar, med alla nyheter, med nya tränare, kanske nya spelare, må vi väl kunna tänka oss en annan och ny situation detta år, 2017. Detta i sig ganska unika på sätt och vis trefaldiga jubileumsår. 110 år fyller klubben. 25 -års jubileum har vi sedan den allsvenska comebacken 1992, och ett kanske  mera tragiskt jubileum men som vi helst vänder till något positivt. Det blir 20 år sedan nedflyttningen ur allsvenskan, men det ska vi nu "sudda ut" och börja sträva uppåt igen.
 
Men ska vi kunna vara med lite högre upp i tabellen än 2016 så krävs nog en del förändringar. Kanske ett nytt spelsystem i botten, men det kommer att bli avhängigt av de spelare som Stefan J får till förfogande, för som han själv säger gäller det att skapa spelsystemet utifrån det spelarmaterial som finns att tillgå.
Men ett par faktorer blir nog avgörande. Stefan J har redan nämnt det där med bollinnehav i backlinjen som i och för sig inte är fel men bollinnehavet måste leda till anfall och ett offensivt spel på motståndarnas planhalva. Kanske genom ett snabbare, rörligare och rakare spel? Och i detta ligger också nyckelordet "tempo". Varför inte ta efter J-Södra och Östersund som 2015 var två lag som visade upp just detta tillsammans med ett mera fysiskt och hårdare spel.än "det vanliga" Superettanspelet. Och vi glömmer inte att Degerfors var minst sagt jämbördigt med dessa två seriesegrare och då blivande Allsvenska lag. Vi slog J-Södra dubbelt och spelade jämnt med Östersund hemma och borta.
Men som tidigare sagts handlar det mycket om den höga-lägsta-nivån när vi möter de andra lagen de "vanliga lagen", lag som Värnamo, som Varberg, som ÖIS, som Trelleborg, som GAIS och de  övriga "vanliga lagen".
 
3. Det nya laget.
En gammal bekant på gång. En "gammal" mycket bra ytterback, speciellt första året han kom, Jonas Olsson, och fick spela sitt "eget" spel. Rejäl, resolut, effektiv och bollsäker. Men sedan kom han in i det där "plotterspelet" ute på högerkanten och då försvann en hel del effektivitet. Men vi ser gärna att Töcksfors-Jonas kommer tillbaka med allsvenska meriter från Gefle. Han är värd att satsa på. Skrev tidigare att en bättre högerback än Jonathan Azulay skulle vi inte få, men med  Jonas är det nog frågan om om vi ändå inte kan ha en sådan på gång.
I övrigt är det tydligen ett noggrant arbete PW och Stefan J håller på med men man skyndar långsamt. Man vill absolut satsa pengarna på "rätta spelare". Men så mycket vet vi i alla fall att Jonas och en sån som Admir C är "rätta spelare"  och kanske Tobias Nilsson också. Ännu inget klart med Emil och Marcus deBruin men det kommer nog. "Vi vill ha båda kvar" säger PW i VF. Men före jul skall det vara klappat och klart.
 
Inga provspelare tydligen avskrivna än.  Loyola  Nydén med det intressanta namnet Loyola är tydligen den ende provspelaren sista  veckan före uppehållet. Bara namnet Loyola ger oss vissa vibrationer. Den store Loyla var ju Ignatius av Loyola jeusiternas grundare och ledare. på 1500-talet. Jesuiterna var reformationens farligaste motståndare och påvetrogna katoliker.Termen jesuit har än idag en negativ klang men det var nog så att jesuiterna medvetet svartmålades från protestantiskt håll och detta lever fortfarande kvar. Men vi hoppas förstås att "vår nye Loyola" skall framstå i verkligt positiv dager. Det handlar om en spelskicklig mittfältare med Elfsborg och Örebro som bakgrund.
 
Och så blev det "klappat och klart med Marcus deBruin. Spelar i rödvitt även 2017. Polisen deBruin har blivit en verklig trotjänare i Degerfors. En spelare som vi vet vad han kan och var han kan spela. Rutin betyder mycket. Nu är det bara Admir C och Emil kvar av "de gamle".
 
Tror att Marcus säger de förlösande orden:
"Efter att det blev klart med tränartrion har det känts väldigt bra. Där har jag stort förtroende och deras upplägg kommer att bli bra. Personligen känns det väldigt inspirerande att se vad vi kan åstadkomma".
Tror att många instämmer i  Marcus polisord. Det känns inspirerande.
Och efter Marcus kom snabbt även Emil J. Nytt kontrakt klart för 2017. En revanschsugen Emil säger "det  är bara Degerfors som gäller". Emil är också inne på samma linje som Marcus och ser positivt  på nya tränartrion.
"Jag har en bra känsla. Stefan gjorde det bra i höstas när han kom in  och är en väldigt duktig tränare. "Tobbe" och "Adde" känner jag sedan tidigare och vet vilket fotbollskunnande de har".
"Jag ser fram emot säsongen", avslutar Emil och vi instämmer.
 
Och så var det bara Admir Catovic kvar, den kanske bäste av dem alla. Och det måste ju även sportchefen och tränarna förstå. Det räcker med att plocka fram Admirs första halvlek mot Syrianska i den avgörande matchen på Stora Valla. Ganska typiskt för en klasspelare att plocka fram det bästa när det verkligen gäller. Förstår att han kanske blir dyr men ibland kostar det och ibland måste det få kosta. Det handlar ju om det där med investering och ökad produktion. Och med  en Degerfors-offensiv bestående av Catovic, Hasani och Ludvig får nog de flesta försvar se upp. Dessutom finns det en viss Haidar ute till höger.
"Giv åt Admir Catovic en penning även", säger vi med Runebergsk formulering.
Och är det nu så att Stefan J har löst "den gordiska knuten" i  försvarsspelet med 5 hållna nollor på 9 matcher så kan det här bli riktigt roligt.
 
Sista träningen före uppehållet avklarad. Sedan bör det ju vara klart med truppen, i stora drag i varje fall. Eller?
Blir det några nykomlingar? Blir det någon Admir Catovic? Truppen består ju av bara 14 spelare i dagens läge  och då är förstås Adrian J och Oliver N inräknade. Dessutom finns tränarna Tobias Solberg och Andreas Holmberg tillgängliga men det är ju inte riktigt meningen om man ska förstå sportchefen rätt. Så vad kommer till? Spännande! Och några ytterligare krävs ju även om truppen bantas jämfört med förra året. Ska vi tro på Loyola Nydén? Ska vi tro på Tobias Nilsson, han behövs nog? Och visst vill vi tro på Admir C.
Den 9 januari återupptas träningen och sedan är det bara full fart som gäller. Och då måste de komma. Då måste de nya och de andra komma för 14 spelare räcker ju inte.
Men vilka fler kan komma? Vilka kan vi tänka oss? Men nog handlar det om de där som vi egentligen redan "har sett", redan vet om, redan nästan räknat med som Jonas Olsson, kanske  till och med Alexander Andersson för han måste ju spela någonstans han med . Och vi får inte heller glömma alla de där provspelarna som varit här. Eller kommer det några helt nya namn? För bara 14 st räcker ju inte, även om PW säkert kommer att räkna in någon eller några juniorer.
Men när träningen återupptas igen den 9 januari borde det  väl vara mer eller mindre klart. Spännande i alla fall.
 
4. Träningsmatcher.
Första matchen mot Carlstad United 28/1. Sedan Degerfors-Brage 4/2. Degerfors- Husqvarna 11/2, Degerfors-Forward 18/3,
Åtvidaberg-Degerfors 25/3. En lagom stegrad svårighetsgrad. Dessutom tre cupmatcher förstås, i februari-mars.
 
5. Allvaret!
Den 8 april klockan 14:00 smäller det på Stora Valla.
Första hemmamatchen går av stapeln mot nykomlingen Norrby. Normalt sett en bra chans för rödvitt och förhoppningsvis med någon poäng i ryggen efter bortamatchen mot Syrianska den 2 april. Tar man bara hand om Mathias Mete bör den kunna gå bra.
Sedan rullar det på med  bortamatch mot Falkenberg, nedflyttade från allsvenskan. FFF slog vi med 4-2 på bortaplan 2013 med Bertilsson i högform. Och sedan ny hemmamatch, nu mot Värnamo, ett rimligt motstånd. Så med en gnutta flax kan det ju bli en bra öppning, Bättre än de senaste åren.
Läser annars om Ljungskile som tydligen får det svårt i division 1. 12 förlorade spelare hittills med bl.a. August Strömberg, dock ej klart vart han går. Vad skulle han i LSK och göra? Det gick ju så bra i Degerfors.
 
6. Svar på julenötter.
1. Istvan Wampetits, förstås. 2.Olle Åhlund och Tore Karlsson. 3 Gunnar Nordahl, förstås. 4.Svennis. förstås. 5.Sören Cratz förstås. 6.L-O Matsson från Köla. 7 Dave Mosson. 8. Patrik Werner och Jonas Lindskog. 9.Stefan Jacobsson, förstås. 10. Stefan J, Tobias Solberg och Andreas Holmberg.
.
Gott Nytt spännande Superettanår och Heja Rövitt!!
 
 
                                                                                                                    Stefan H.


Veckobrev 5
Vändpunkten
 
1. Vintersolståndet.
Äntligen kan vi se framåt igen. Vintersolståndet i år den 21 december är aktuellt. Denna dag markerar  något psykologiskt viktigt och är för många en avslutning på en lång mörk och kanske dyster period och samtidigt inledningen på en ljusare och hoppfullare tid som människan går till mötes. Poeten Gabriel Jönsson har i dikten "Vintersolstånd" skildrat denna "vändning".
 
    Nu vänder jordens halva klot
    sig sakta mot vår sol igen.
    Omärkligt ljusnar dagen mot
    vår svala vår och sommaren.
 
Man kan inte annat än bli optimist av dessa rader. Tankarna om en ljusare tid måste vi ta till oss, oavsett om det handlar om Kyrkoår, Kalenderår eller Fotbollsår. Vi kan alltid hoppas på och önska oss ljusare tider.
Men hur är det med Degerforsoptimismen? Finns den? Har vi inte anledning till att vara optimister med tanke på den intressanta förändring som skett i tränarleden?
 
2. Nya Superettan.
Vad ska vi tro om den nya Superrettan? Egentligen ganska anonymt. Men vissa lag är nog kandidater till den övre avdelningen.
Nedflyttade Gefle, Falkenberg och Helsingborg borde hamna där även om en del tidigare nedflyttade lag som Mjällby, BP, Trelleborg, Öster och Enköping åkt direkt ned i division 1 och kanske är FFF ett sådant lag?. Det beror nog på vad de förlorat i och med nedflyttningen. Det brukar bli manfall. I övrigt är det svårt att sia om toppen. Men satsande Dalkurd får nog räknas dit.
Mellangruppen? Kanske Åtvidaberg, Trelleborg, Varberg och GAIS.
I botten är det lika ovisst. Men Syrianska normalt sett. Nya BP och Öster är garvade men Norrby ett oskrivet blad.
 
Degerfors då? Vill tro att de positiva förändringarna som skett uppifrån ska sprida sig "neråt" och ska kunna leda framåt. Tränargruppen väldigt spännande. Och kan Stefan J fortsätta att utveckla sin försvarsidé ska det inte behöva bli några 54 insläppta i alla fall. Och kan Stefan J finna tillbaka till det "passningsorienterade spelet" och kan Stefan J finna rätt spelsystem för "rätta spelare" och kan Stefan J hitta "den utvecklande vägen" han söker så kan kanske Degerforslaget bli en outsider i Superettan år 2017.
Får sedan Admir Catovic ett kontrakt och kan sedan Andreas Holmberg och Tobias Solberg bidra med sitt  och laget finna Stabiliteten och den höga-lägsta-nivån så kan det bli riktigt roligt nästa år.
 
Många unga spelare i laget blir normalt sett ett snäpp bättre nästa år. Ludvig, Sebastian, Gowend, och inte minst Erik S, Oliver och Adrian som verkligen är unga. En som säkert blir ännu bättre är Oskar Klasson som med mer rutin, ännu större självförtroende nog blir förste målvakt nästa säsong.
Shpetim Hasani håller minst ett år till och så får vi se hur det kan bli med "de gamle" som Peter S, Marcus deB och Emil J. Nyutnämnda spelande tränarna Andreas H och Tobias S ska vi tydligen inte räkna så mycket med på planen.
 
3. Spelarkontrakt.
Sportchefen Patrik Werner beklagar verkligen  att Jonathan Azulay inte kunde få "fortsatt förordnande" i Degerfors. Jonathan var verkligen besviken och det kan kanske sägas även om sportchefen, i varje fall låter det så och det är hedrande. PW säger att han gillar Azulay både som spelare och person.
"Vi hade räknat med att behålla honom", säger PW.
Vi får nu se vem som ska spela högerback och någon måste det ju vara och ingen är gratis! Men det är klart att en operation inte är någon "fördel", men en bättre högerback än Jonathan Azulay får vi nog inte tag på. Dessutom skall han enligt "säkra källor" vara ännu bättre som mittback.
 
Istället handlar det om nya namn. I sig en aning ologiskt men så är  "spelet". Precis som vi trodde är hårdföre Tobias Nilsson en av Degerfors provtränande spelare. Tobias minns vi från matcher på Stora Valla  i bl.a lag som ÖSK, FFF,främst som en robust och hårdför spelare. Kanske han kan bli den där "jordfrässpelaren" som drar de andra med sig. Tobias senast i J-Södra.
"Jag är en mittback som kan vara mittfältare. Jag är ganska bra på fötterna", säger Tobias N.
Frågan är om Degerfors haft en sådan spelare tidigare. En fysiskt stark, ganska "ful i spelet" och därmed effektiv, förut Tror nog att han kommer väl till pass vår "jordfrässpelare".
Två spelare från IFK Norrköping också på plats.Erik Lindell  U-21 spelare  tänkt som högerback och Ihab Naser mittfältare, även han från U-21 i Norrköping .
Fjärde mannen är Josef Ibrahim från Mariehamn men, tidigare i Forward,  bor nu i Örebro, en tänkbar offensiv mittfältare. Kanske Stefan J nu satsar på de där tre centrala mittfältarna han "vill se". Kan det handla om 4-3-3 tro?
Senare i veckan ännu en Sebastian Loyola Nydén en central mittfältare från Elfsborg.
Det hela avgörs nog på tisdag och torsdag då "lägger vi mer krut  på spel med elva mot elva", säger den analyserande tränaren Stefan J. Hoppas det blir bra, säger vi. Dessutom spelar samtliga med i helgens cup i Karlstad inomhus.
Det verkar vara en bra blandning som sportchefen fått ihop.
OBS! Enligt Vf så är "ryktena om Pär Pärlan Ericsson intensiva"
"Vi får se", säger PW. Han avfärdar med andra ord inte ryktet.
 
Så var det klart att han slutar, Peter Samuelsson, efter 201 matcher och 100 mål och visst bäddar det för en viss Ericsson.
Frågan är om det inte är Mr Degerfors som nu slutar. Peter har varit med länge. Visserligen en period i Norge och en i ÖSK men i alla fall.
Minns Peter som inhoppare 2004 i matchen hemma mot Forward. Matchen som säkrade seriesegern. Ulf Ottosson gör sina mål och Peter kommer in, en något tunnare Peter S den gången. Sedan blev det Norge av någon anledning men åter när Degerfors hamnar i div 1 2009 och sedan var det raka spåret. En massa mål varje säsong. 2011 dock till ÖSK av någon anledning men tillbaka 2012 och mera mål! Många stora matcher och Peter nämner själv Hammarby på Stora Valla med hattrick i seger 4-2 med bl a en bicykleta. En annan framgångsrik match var 2015 hemma mot Frej där rödvitt vann med 4-0 och Peter stod för ett äkta hat trick i första halvlek och kunde faktiskt gjort ännu fler.
Peter stod  inte bara för en massa mål, han stod för något kanske t o m ännu viktigare i stort, nämligen en positiv inställning med positiv energi och  ett sällsynt gott humör.
Ta nu vara på detta i Degerfors. Peter kunde få en roll  som "inspiratör", som pådrivare, som energispridare i samband med varje match. Tror att skulle betyda mycket för hela laget. Peter har varit en sådan där spelare som Janne A i landslaget vill ha. De där som "ej gräver ner sig".
Vi tackar givetvis Peter S för allt i den rödvita dressen och hoppas på en fortsättning i någon form.
Nu återstår endast Emil J, Marcus deB och Admir Catovic. Och förhoppningsvis finns det plats för samtliga, speciellt Admir C!
 
"En skön tränare och ett skönt gäng". Vem säger så? Jo provtränande Sebastian Loyola Nydén. Så ska det låta! Den killen behåller vi! Vem är han då? Ännu en Örebroare och en hårt jobbande mittfältare som gillar att ha mycket boll och har bra blick för spelet. Bra! Då passar han i Degerfors. Stefan J är nöjd och då är vi också nöjda.
"Som helhet har det sett bra ut. Det är en trupp som vill ge allt och visa upp sig. Jag är nöjd med samtliga, de som redan finns i laget och de som är här och provtränar. Det är en lång väg att vandra med truppbygget och sedan framför allt spelidén beroende på vilka spelare som vi får tillgängliga".
Dessa kloka ord säger den analyserande nye huvudtränaren Stefan J och det låter ju fruktansvärt förståndigt. Klart att man bygger laget och spelidén efter vilka spelare man har. Detta gjorde även Lasse "Lager" med Island. Men nog låter det som om vi har flera mittfältare på gång plus en "jordfrässpelare" något som Degerfors länge har saknat och nu behöver för att komma lite längre och för att undvika den alltför låga-lägsta-nivån. Kan det bli 4-3-3?
 
Ryktet går! I Skövde finns en spelare som gjort 22 mål på 26 matcher för Skövde AIK seriesegrare i division 2 Norra Götaland. Sargon Abrahmam heter han och Stefan J känner denne spelare från Skövdetiden-
"Det är en spelare som vi har haft koll på under de två senaste åren. Han har haft en jättebra utveckling i Skövde", säger Stefan J. I Degerforsleden finns redan tidigare Skövdespelaren Sebastian Ohlsson.
Vi hoppas på det bästa. 22 mål!
 
Blir det några nya besked före jul? Spännande i varje fall att se om Lucia  kommer med ljuset och tänk om vi kunde får en riktig "ljus- och glädjespridare in i truppen nu när Peter S slutat.
"Samtliga nya spelare har visat kvalitéer och presterat bra", säger Stefan J. och  tillägger  att "efter matcherna i cupen i Karlstad kommer vi att göra en snabb utvädering för att sedan kontakta spelarna".
 
4.Träningen och Träningsmatcher.
Första matchen i vanlig ordning mot Carlstad U sista helgen i januari.
Men innan dess en något annorlunda turnering inomhus i Karlstad mot lag som FBK, Hertzöga, Norrstrand, Ölme och Karlstad BK. Korta 25 minuters matcher som inleds med straffsparkar!. Degerfors möter Hetzöga och FBK före en ev final.
Men någon Degerforssuccé blev det inte. Förlust i båda matcherna och väldigt  knapphändig info kring dessa. Skall tydligen helst glömmas bort. Enda förklaringen är väl att det handlade om ett orutinerat lag och att motståndarna  tog ledningen på straffar innan matchen ens hade börjat och sedan  fanns det bara 25 minuter  att ta i kapp på. Minst sagt originellt.
"Absolut inte godkänt. Vi såg sega ut och skapade alldeles för få målchanser. Bara två mål på 50 minuters spel, nej det var för dåligt säger", Stefan J
 
5 Seriestart.
"Snart" smäller det! Nu är Superettans preliminära matchprogram ute. Omgång 1 med huvuddatum  2 april startar för Degerfors del med bortamatch mot Syrianska. Sedan följer första hemmamatch- mot nykomlingen Norrby. Tack och Lov att vi är med! "Eja vore vi där" som det står i psalm 606 vers 4 i 1937-års psalmbok.
 
5. Julenötter.
Nya tränare i Degerfors inspirerar till några frågor kring stora Degerforstränare. Vi väljer tränare i samband med klubbens stora framgångar.
 
1. Vem var "den store" tränaren som har satt som prägel på Degerforslaget ända in i vårt tid? Vann Stora Silver 1941
 
........................................................................................................................
 
2. Vilka två kända Degerforstränare ledde laget till nytt Allsvenskt kontrakt 1959? Båda en gång försvarsspelare. De ene en ytterback och den andre en ikon  Degerfors.
 
..............................................................................................................................................................................
3. Vem var den store, kanske den störste inom svensk fotboll och speciellt i Milan i Italien,  som tränade laget till Stora Silver 1963?
 
..................................................................................................................................
4. Vem förde upp Degerfors igen till division 2 ( långt före Superettan) 1978? Det internationellt sett största tränarnamn Degerfors någonsin haft.
 
..........................................................................................................................................................
5.Vilken östgöte ledde Degerforslaget i två framgångsrika perioder och gjorde Degerfors till ett allsvenskt lag igen 1992?
 
...................................................................................................................................................................
.6.. Vilken tränare ledde 1993 laget fram till den enda Cupvinsten i klubbens historia, även om han inte direkt fick äran av denna bedrift?
 
..............................................................................................................................................................
7. Vilken tränare startade återkomsten och förde upp  laget till Elitfotbollen igen år 2004?  Verkar fortfarande som tränare.
 
..............................................................................................................................................................................
8 Vilka "långvariga tränare" ledde laget i Superettan till serieledning  juni 2010 och  juni 2011?
 
...........................................................................................................................................................................
9. Vilken tränaren trädde in  sommaren 2016 och ledde laget till nytt Superettankontrakt denna säsong?
 
............................................................................................................................................................................
10 Vilken tränartrio har nu fått förtroendet att leda Degerfors öden och äventyr säsongen 2017?
 
.....................................................................................................................................................................................
 
Avslutar med förhoppningen om att åter få uppleva "ett stort år" för Degerfors IF. Det skulle passa utomordentligt bra med tanke på att klubben år 2017 upplever på sätt och vis ett trefaldigt jubileum, först med Degerfors 110 år, dessutom blir det 25 år sedan Sören Cratz fixade det allsvenska kontraktet. Sedan ett slags "jubileum", har  20 år gått efter vad som hände 1997. Nu har vi chansen att efter 20 år "sudda ut" eländet från 1997 och börja sträva uppåt igen..
 
God Jul önskas alla läsare, och alla spelare, tränare och ledare, ordförande och hela styrelsen, alla på kansliet, alla matchfunktionärer och alla som jobbar i och med Degerfors IF, den bästa av fotbollsklubbar.
 
    Midvinternattens köld är hård,
    stjärnornas gnistra och glimma.
    Alla sova i enslig gård,
    djupt under midnattstimma.
    Månen vandrar sin tysta ban,
    snön lyser vit på fur och gran,
    snön lyser vit på taken,
    endast tomten är vaken.
        /Viktor Rydberg/
 
Heja Rövitt!

Veckobrev 4
Vägröjaren.

 
1. Kyrkoåret.
Vi är framme vid tredje söndagen i Advent som har som "Firningsämne": Vägröjaren.
Det är Johannes Döparen det handlar om. Han som går före och visar vägen, förkunnar profetiornas uppfyllelse och förberedelse till Messias-konungens ankomst till jorden.
 
Vem blir nu Degerfors vägröjare? Vem går före  i Degerfors och visar vägen  och då menar vi vägen till framgång genom det rakare och snabbare spelet. Får vi in en vägröjare i laget? Eller har vi redan en sådan. Vem skulle det i så fall kunna vara.
Ja det skulle kunna vara  någon i trion Sebastian O, Ludvig F eller Admir C..
Men vi skulle inte säga nej till den där tidigare påtalade spelaren som på sätt och vis kan kallas "vägröjaren".  Den där rivige, slitstarke mittfältaren som går,i spetsen och "drar de andra med sig" och skapar en hög-lägsta-nivå. En dröm att stilla bedja om!
 
2.  Lucia.
I nästa vecka som handlar om Luciatider med "Ljusdrottningens" firande. Lucia som kommer med hopp om ljus och värme. Positiva tider med andra ord. Men nog är det lite bedrägligt. För egentligen handlade det ursprungligen om mörker och "den längsta natten". Men det stämmer ju inte för den längsta natten inträffar i år den 21 december i och med med vintersolståndet.
Har man räknat fel? Nej egentligen inte, för det handlar om en gammal och en ny kalender. Det handlar ursprungligen om den Julianska kalendern som styrde i gamla tider och våra förfäder hade rätt då de räknade lucianatten som den längsta natten. Men den Julianska kalendern ersattes 1753 av den den Gregorianska som fortfarande styr vårt kalenderår och då flyttades den längsta och mörkaste  natten mellan 12 och 13 december till 21-22 december.
Folk hade förr ganska dimmiga begrepp om vem kristendomens Lucia egentligen var. Genom ljudlikheten kom hon att jämföras med Lucifer-Fan själv och det kunde bli Lucia-Lusse -Lucifer och då handlade det mera om mörkrets makter, om årets mörkaste, kanske farligaste natt än om ljusets drottning.
 
Att sedan en italiensk flickmartyr från Surakusa på Sicilien och 300-talet, i våra dagar mer eller mindre blivit omgestaltad till en sorts modern "skönhetsdrottning" och att en gammal venetiansk sjömanssång blivit en känd Luciamelodi kan kanske vara svårare att förklara. Klart är dock att dagens Luciafirande  egentligen är en sammansmältning av gamla folkseder med moderna påhitt och lite religiöst innehåll med ett katolskt helgonfirande av flickmartyren Lucia.
Och den stora spridningen av Luciaseden är en modern företeelse där kanske rädslan för ondskan och mörkrets makter har bytts ut mot ljusdrottningens glädjebudskap i den mörka vinternatten. "Lussebruden" med ljuskrans i håret kan nog också symbolisera den annalkande ljusare tiden.
Att Luciafirandet idag till stor del består av hopplockade delar från olika kulturer gör förstås inte sedan sämre. Den tillfredsställer vårt behov av ljus, skönhet och värme under vinterns dystraste och mörkaste tid.
 
3. "Degerforsljuset".
Ställde i tidigare Veckobrev frågan Vem kommer i Adventstider och  markerade att första Advent handlar om Jesus Kristus som ånyo rider in i Jerusalem, andra söndagen i Advent om Riket som kommer och nu tredje söndagen med Johannes döparen i centrum och sedan kommer Jesusbarnet som ju blir julens höjdpunkt. Ställer nu frågan. Vem kommer med Degerforsljuset i dessa tider?
Kommer det någon  med ljuset och lyser upp de rödvita färgerna? Blir det en ny stjärna eller får vi lita på de gamla? Men eftersom tredje Adventssöndagen handlar om "Vägröjaren", han som går före och visar vägen kanske vi även i Degerforssammanhang  kan få någon eller några som går före, röjer vägen, lyser upp  och visar den rätta riktningen mot målet precis som en gång Johannes Döparen, fast i ett helt annat sammanhang. Men någon Lucifer vill vi absolut inte se. Nej  vi vill se ljusa glada optimistiska skrattande Degerfors som på fullt allvar "spelar fotboll på skoj" med samma tränare som räddade laget kvar. Den belöningen bör han få.
 
4. Nya tränare.
Och den belöningen fick han STEFAN JACOBSSON som tillsammans med assisterande Tobias Solberg och Andreas Holmberg   kommer att ingå i Degerfors IF:s nya tränarstab.
Nu är Istvan tillbaka, fast inte Wampetits utan Jacobsson, för  namnet Istvan i Ungern är detsamma som det svenska Stefan
Och nu  tror  vi fullt och fast att det blir den nya tränartrion  Stefan J, Tobias Solberg och Andreas Holmberg som kommer att sprida sitt varma ljus över Degerforslaget nu när tränarfrågan äntligen är löst. Och viktigt är att det är just förstahandsvalet det handlar om. Vi måste tacka den eller de som  har tänkt, planerat och konstruerat denna till synes smidiga lösning. Givetvis har sportchefen tillika nye kanslichefen Patrik Werner stått bakom det mesta. Och nu kan han använda kraft och tid till det han är bäst på, sportchefens jobb med att skaffa bra spelare till klubben.
 
Och kanske de nya tränarna samtidigt blir "vägröjarna"  för den "nya vägen", en väg med tempo, en väg med speed, en rakare väg med ett snabbare spel och med det täta försvaret. Nog känns det som om Degerforsklubben tagit ett nytt och avgörande steg mot det långsiktiga målet.
Mycket spännande med Tobias S och Andreas Holmberg som spelande tränare. Säkert en ekonomisk, praktisk men samtidigt psykologisk och pedagogisk lösning. Dessutom är det nyckelordet "kontinuitet i fokus. Som Janne Andersson i landslaget säger:
"Att utveckla  spelet i laget är en process som måste få ta den tid det tar.
Den gamle lagkaptenen och gamle mittbacken blir nu även nya tränare med alla möjligheter att tillsammans med Stefan J få hela truppen med sig.Helt klart räknar man med att Solberg-Holmberg i första hand ska vara tränare och spelare endast undantagsvis. 
"Målet är att hjälpa de andra spelarna", säger Tobias Solberg 
"Jag hoppas att vi slipper se  dem på planen", säger Patrik Werner. 
Det blåser nu nya friska vindar över Degerfors IF. Nytt friskt kapital till ekonomin och nya friska idéer till spelet på planen och kanske sportchefen sedan hittar den där spelaren vi vill ha, vägröjaren, den rivige, slitstarke, "medryckande" kraften på mittfältet. Han som "väcker de andra till liv", han som drar de andra med sig, han som står för den höga lägsta-nivån.
 
5. Rosor och positiva tongångar.
"Ett ärligt alternativ i en värld som präglas av pengar, arenakrav och tv-rättigheter. Då är det skönt att Degerfors finns"," skriver VF.
"En klubb med något så ovanligt som lojala fotbollsspelare som faktiskt spelar för´klubbmärket och för vännerna på Stora Vallas läktare, mera VF.
"Degerfors är helt enkelt ett speciellt lag med en speciellt stämning", skriver karlskogatidning.
Och angående Tobias Solberg och Andreas Holmberg: "Vilka lär upp den nya stommen bättre än den gamla"?
"--- kanske Degerfors också är supersympatiske och perfekt analyserande Stefan Jacobsson i framtiden", allt enligt karlskogatidning.
 
Degerfors ordförande Leif Rosén har gott hopp om att Degerfors skall bli en välmående förening på sikt.
"Vi har fått energi på slutet, saker och ting börjar trilla på plats. Nu är det bara att publiken kommer tillbaka. Jag tror att vi gått stärkta ur det här", menar Rosén.
"Vi ska försöka flytta fram positionerna  och bli ett bättre fotbollslag", säger nye huvudtränaren Stefan Jacobsson.
Och lyckas han med detta så är vi säkra på satt publiken kommer tillbaka, kanske inte riktigt till vårens 2015 siffror men  ändå en bit på väg.
 
Och visst känns det bra! Ärligt talat har vi sällan känt hur det positiva strålar ut från Degerfors ledarstab som i "dagens läge". Kan inte tänka annat än att detta kommer att bli bra. En ny trio som ger energi. En trio "i gänget". De "tre musketörerna".
"Alla bitar föll på plats", sade Leif Rosén och vi undrar om inte det här med nya pengar och nya tränare och ev. nya sponsorer kommer att innebära ett lyft för "den lilla klubben på den lilla orten" med det stora laget och de stora möjligheterna.
 
6.Träningen
Träningen startade på nytt den 1 december med "alla nya tränare".
"Kosläpp"! Det var det bästa ordet i Dennis Pavlovic artikel om första Degerforsträningen. Det säger allt.
"Det var en väldig intensitet i spelet och en bra kvalité också," säger Stefan J om den första träningen.
Stefan J har många synpunkter på Degerforsspelet framöver. Han vill först och främst utveckla offensiven.
Det måste vara stimulerande för både spelare och tränare att stampa igång på nytt. Att börja på noll  och sikta mot en positiv fortsättning i rödvita färger. December månad handlar dock mest om att få en så bra fysisk status som möjligt inför fortsättningen. Stefan har sina funderingar.
 
Stefan har sina funderingar om varför det blev ett så tungt år 2016. Och han träffar nog rätt  när han säger att "det mentala spelade oss ett spratt". Som Marcus deBruin uttryckte det tidigare "det är ångest över vårt spel" efter den olyckliga inledningen. Stefan J har som vi tycker flera vettiga synpunkter på det offensiva spelet.
"Bollinnehav handlar inte bara om att hålla bollen i egen backlinje. Det gäller att förflytta bollen från egen backlinje fram till mål. Där måste vi bli bättre", menar han.
Äntligen! Precis säger vi. Dessa ord gläder en supporter. Det var i många matcher ett "evigt" bollande framåt, snett bakåt, i sidled, ofta med passningar bakom den mottagande spelaren. Detta förhöjde definitivt inte tempot. Detta skapar inga luckor, snarare tvärtom. Och "det förflyttade inte spelet från egen backlinje fram till mål".
"Vi måste få en slutprodukt med vårt passningsspel, vi måste få en målchans", säger den analyserande nye tränaren som också tror att "ett större djupledshot är en viktig del i ambitionen att bli spetsigare framåt". 
Stefan menar också att lagen med bäst ekonomi  får enklare den bästa kvalitén på spelarna, spelare som kan göra det lite på egen hand. Men så säger han även  att ¨"de spelarna finns här också". "Jag tror att vi kan en hel del vi också".
 
Undrar om inte det här är början till något "nytt", kanske något stort för nu kan Stefan J fortsätta att bygga på det han skapade i höstas. Nu får han tid på sig och med två verkligen initierade medhjälpare kan laget bara sikta framåt. Och med ljusbärare  och vägröjare i spetsen kan det bara gå åt rätt håll.
Och Stefan J vet redan vad han vill. Precis som nye MFF-tränaren som säger;
"Det är viktigt att ha en  tydlig idé för sitt spel. En offensiv fotboll med bra balans och en bra defensiv".
"Jag har en egen filosofi  om hur jag vill spela och den skiljer sig inte så mycket från den Patrik och Jonas har haft", säger Stefan J
 
"I Degerfors vill man vara ett passningsorienterat lag men det klarade vi inte av i år", säger  Stefan J
Han menar att Degerfors nästa år får utgå från den spelartrupp laget kommer att ha och därifrån lägga upp en spelidé. Han vill här se tre centrala mittfältare men det beror förstås på det spelarmaterial klubben kommer att få.
Stefan pratar om 3-5-2, 5-3-2 eller 4-3-3 och detta låter ju hur spännande som helst. Det är tydligt att Degerfors fått en tränare med idéer och det tackar vi för.
"Vi ska försöka hitta en utvecklande väg. Jag vill att Degerfors hittar tillbaka till ett anfallsspel  där man måste skapa fler målchanser än i år. Vi måste även skala bort antalet insläppta mål, det går inte att släppa in 54 mål och tro att vi ska klara oss kvar. Där måste det bort 10-12 mål för att komma på säker nivå. Vill vi vara ett topplag måste 20 mål bort och så  måste vi producera 10-15 mål ytterligare", säger Stefan J på ständigt  alerta VF-sporten.
Vi instämmer och känner igen en del av våra käpphästar. Nu kanske vi kan ta det där steget? Nu kanske vi kan nå den där höga lägsta-nivån. Nu kanske Rödvitt kan bli ett stabilt lag igen. Vi drömmer om 2013 med Johan Bertilsson i spetsen. Men då hade vi en Johan. Men tror ändå att vi idag med Admir Catovic i den form han visade i avgörande hemmamatchen mot Syrianska också kan nå väldigt långt.
 
7. Kontrakt.
Tobias Solberg och Andreas Holmberg nu är klara. Återstår Peter S, Emil J, Marcus deBruin och förhoppningsvis den viktigaste av dem alla Admir Catovic. Och nog finns det väl "någon krona" även till honom. "Giv åt Admir en penning även" känner vi igen sedan tidigare. Och hur blir det med Alexander Andersson?
I varje fall är det nu klart att Magnus Solum inte återvänder till Degerfors trots ett år kvar på kontraktet. Solum och Degerfors är överens om att bryta. Läser om Solum att han blev besviken på Degerfors. Tyckte det gick bra på träningen men  fick ingen speltid. och ingen förklaring.I Norge helt annorlunda
 
Sportchefen Patrik W sätter nu igång samtalet med de spelare som har utgående kontrakt och säger också att det kommer att bjudas in spelare till provträning och samtidigt letar han efter spelare som är så bra att de inte behöver provträna.
En spelare som Pär Eriksson är "ständigt aktuell".
PW menar också att Degerfors behöver fler spetsspelare i truppen men gör sig ingen direkt brådska med lagbygget. Som helhet kommer truppen dock att bantas jämfört med tidigare år mycket beroende på det kärva ekonomiska läget
Marcus deBruin tveksam till sin fortsättning. Har ej hört från Degerfors men har möte spikat med klubben och har KB Karlskoga som reträttlag, men vill nog fortsätta i Degerfors.
Men i och med nyheten att Jonathan Azulay får gå, hade tydligen ej kontrakt över 2017 som tidigare uppgivits är det ganska troligt att deBruin får fortsätta. Vi måste ju ha några backar kvar. Vi beklagar att Jonathan får gå, han var egentligen vår defensivt bäste ytterback. Jonathan är verkligen besviken. Skall opereras nu i december för höftskadeproblem han haft hela säsongen.
Men får nu ingen hjälp från Degerfors i dessa kärva ekonomiska tider. Förstår verkligen hans besvikelse.
"Jag har liksom ingen klubb som hjälper mig. Det  blir en konstig tid  framöver", säger han.
"Skadan har begränsat mig extremt mycket på alla sätt", fortsätter Jonathan och då förstår man hur bra han kan bli den dagen han är fulltränad. Verkligen synd att Degerfors inte hade möjlighet att behålla en sådan spelare som Jonathan Azulay.
Troligen får vi nu behålla både Emil och Marcus men båda spelar helst till vänster. Är det Erik Sachs som hamnar på högerkanten?
 
Nu inväntar vi sportchefens rapporter om ev förstärkningar och nya spelare, schemat för träningsmatcherna och ser framtiden an med stora förhoppningar.
Heja Rövitt!
 
                                                                                                            Stefan H.


Veckobrev 3.
Det glada budskapet.

 
1. Kyrkoåret.
Andra söndagen i Advent har som tema "Riket som kommer" och självklart är det Guds rike eller Himmelriket det handlar om.
Söndagens evangelietext handlar just om detta som är grunden i Jesu förkunnelse. Denna förkunnelse kan enklast sammanfattas i fyra punkter:
 
    Tiden är fullbordad.
    Guds rike är nära.
    Gör bättring!
    Tro evangelium!.
 
Som säkert många vet betyder ordet "evangelium" glatt budskap och Jesus säger att vi ska Tro=Lita på det glada budskapet som är att det onda ska besegras och att Guds rike ska komma och att Gud ska förlåta synder.
Hur ska det då gå med vårt eget "rödvita Himmelrike", Degerfors i Superettans rike? Får vi något glatt budskap?
 
Tyvärr är inte tiderna så goda. Små klubbar som Degerfors IF  som ska försöka vara en del i stora sammanhang där stora krav ställs har det inte lätt och inte minst handlar det om ekonomi.
Vi har i  tidigare brev försökt beskriva hur en bra fotboll är beroende av en bra ekonomi och att en dålig ekonomi ofta renderar en sämre fotboll där man lätt hamnar i bottenstriden och riskerar nedflyttning och få en ännu sämre ekonomi.
Det uppstår lätt en ond spiral med snöbollseffekt.
Men i år gick det bra! I år lyckade Degerfors lägga om kursen i grevens tid och föra in fotbollsskutan på säkert vatten vad det gäller det sportsliga.
Och nu hoppas vi inför fortsättningen på ett "glatt budskap" som kan trygga ekonomin. Och detta glada budskap kanske inte kommer i något himmelskt sammanhang utan är nog så jordnära det tänkas kan.
Men inför fortsättningen måste vi har visioner. Vi får aldrig ge upp.Vi kan inte "lägga oss ner och dö". Och hur det än är måste vi satsa, måste  vi se framåt!  Vi måste ha visioner!
 
2. Vi måste ha visioner.
Degerfors, en liten ort med med en stor fotbollsklubb med stora anor . Degerforslaget har i långa tider varit en del av svensk elitfotboll, alltsedan Istvan Wampetits dagar. Från 1938 har det anrika laget i den anrika klubben på den lilla orten funnits med i fotbollsveriges finrum. 29 allsvenska säsonger. Stora Silver 1941 och 1963, Cupvinst 1993 och ett superettanlag från i princip 2005 fram till nu, med ett enda olyckligt undantag men det glömmer vi. Detta är unikt!
 
De goda och de sämre åren har kommit och gått under denna långa tid. Men  den långa Superettantiden är i sig en prestation. Men vi supporters är aldrig nöjda. Nu vill vi har något mer! Och det vi vill ha är präglat av nyckelordet Stabilitet eller kalla det för "en hög-lägsta-nivå", som ger Framgång och en möjlighet att slippa de ojämna, osäkra tiderna. Vi vill sikta framåt i första hand men kanske även uppåt. I varje fall vill vi ha lite nya visioner, lite större framgång och medgång och slippa det regelbundet återkommande "lindanseriet" i botten. Men hur ska det gå till?
 
Vi gör ett försök:
a. Vad vill vi kortsiktigt och långsiktigt?
b. Vad krävs för att möjliggöra detta bortsett från god ekonomi förstås?
c. Vad har vi?
d. Vad behöver vi?
 
a). Det kortsiktiga målet är självklart, nämligen att vara ett stabilt Superettanlag och  successivt försöka skapa en bättre trupp och ett stabilare lag med ett bättre spel. Vi har nu chansen att börja om. Vi har nu chansen att skapa något nytt och något mer.
Men till detta krävs kontinuitet. Det krävs att en och samma kraft får stabila möjligheter att börja bygga upp "det nya". Och som landslagstränaren Janne Andersson säger:
"Att utveckla spelet är en process som måste få  ta den tid det tar".
Där är vi idag. Där är vi dag med en ny blivande tränarkonstellation, sedan den gamla trätt åt sidan efter 8 års helt klart godkänt arbete.
Men vi är som sagt inte nöjda. Vi vill ha mer. Och därmed är vi inne på det långsiktiga målet.
 
En klar och tydlig inledning har vi sett. Och den indikerar helt klart mot en långsiktig förbättring. Men då måste den som har påbörjat processen få en chans att både fortsätta och avsluta denna. Och vi kan inte annat än tro att även Degerfors IF inser och förstår  vad som krävs i det långa loppet. Om nu Degerfors är en liten ort med den lilla ortens begränsade möjligheter är det nödvändigt att ta alla till  buds stående medel, både innanför och utanför kommungränserna, till hjälp.
Och där ligger antagligen "knuten eller spärren" eller vad vi ska kalla det?
 
b. Vad krävs alltså för att möjliggöra förbättringen och nå det ökade målet. Något som vi inte klarat av tidigare. Alla Superettanår har präglats av bra prestationer men även ojämna prestationer. Vi har klarat av uppgiften. Vi har klarat nytt Superettankontrakt genom åren. Men för att nå ännu längre behövs något mer!
Då handlar det om att förstärka på alla plan. Inte bara spelare och tränare utan att även ta vara på de "resurser" som finns runt omkring laget och föreningen. Och just detta har Degerfors IF "runt omkring sig". Klubben har ett antal personer och krafter som dels säkert är villiga att ställa upp och dels har kunskap, engagemang, möjligheter, kontakter för att förstärka på spelarsidan.
 
Vem glömmer Rade Micic som med sina kontakter fixade de stora namnen som Dusko Radinovic, Milenko Vukcevic och Vujadin Stanoikovic på 1990-talets inledning, något som snabbt ledde till Cupvinst 1993 och förstärkning till det nyblivna Allsvenska laget från 1992.
Vi kanske inte ska begära av Rade Micic att han även nu ska kunna bidra men det finns idag andra namn och andra personer med andra kontakter och möjligheter, Vi har tidigare tjatat om Milenko Vukcevic med serbiska kontakter, vi har tidigare nämnt både Tord Grip med engelska kontakter och Börje Andersson med inhemska kontakter som tänkbara resurser för Degerfors IFs del. Vi har Östersund som ett klart exempel på en klubb som utnyttjat just precis sådana möjligheter och därmed också raskt avancerat upp i seriesystemet.
Men säger någon Pengarna då? Ekonomin! Hur ska detta bli möjligt? Visst! Men det är egentligen en helt annan fråga. I det här sammanhanget handlar det om visioner. Det gäller att veta vad man vill. Det gäller att ha en målsättning. Något att sträva emot. Och har man inte det då blir kanske pengarna i grunden inte direkt "ointressanta" men kanske näst intill.. Kanske lite av hönan och ägget. Det gäller att veta vad man vill med pengarna den dagen man har dem.
 
Men skulle det vara så att vi nu får ett glatt budskap inte direkt från något himmelskt rike utan snarare från det "kommunala riket" så finns det anledning att försöka förvalta detta! En bekant liknelse av Jesus är "Skatten i åkern". Det handlar om att det gäller att förvalta sitt pund. och "ej gräva ner det". Och det är kanske där visionerna kan komma in. .Det kanske gäller lite att" våga" satsa.
Degerfors IF har egentligen ett stort kapital och kapitalet i det här sammanhanget är varumärket Degerfors. I fotbollssammanhang är fotbollslaget Degerfors ett namn med mycket god klang och egentligen med ett stort marknadsvärde och ett mycket känt varumärke. Degerfors står för positiv fotboll. Degerfors står för teknisk fotboll. Degerfors står publikvänlig fotboll. Degerfors står för tradition och kultur och namnet Degerfors har  i sig ett stort marknadsvärde. Och det gäller att utnyttja och använda detta positiva varumärke i alla sammanhang och försöka dra till sig ytterligare sponsorer.
Men vi får inte glömma visionerna. eller att Goda resultat ger Goda intäkter. Så det gäller att försöka förvalta  pundet.
 
c. Vad har vi då i dagens läge.
Vi har ett utvecklingsbart Superettanlag med  låg medelålder. Vi har ett lag med tekniskt skickliga spelare. Och vi  citerar Andreas Holmberg med 9 år i klubben:
"Kommer den här gruppen få det att studsa rätt nästa säsong kan det bli riktigt bra".
Vi har en trupp, en stomme  med kontrakt inför 2017 bestående av Christoffer Wiktorsson, Hampus Z, Jonathan Azulay, Erik Sachs i backlinjen. Vi har mittfältare som Sebastian Ohlsson, Ludvig Fritzon i "mellanrummet". Vi har anfallare som Shpetim Hasani, Gowend Haidar, Ronny Sabo och vi har två målvakter som Oskar Klasson och Jesse Öst redan klara.Inalles  11 spelare.
Och så har vi ju de gamle förstås- Peter Samuelsson, Andreas Holmberg och Marcus deBruin och Emil Johansson även om de två senare inte är direkt gamla, bara 30 år, som säkert vill vara med ännu ett tag. Det gör ytterligare 4 st. Men det räcker ju inte!
Men vi har också spelare från  de yngre leden som Oliver Nilsson och Adrian Johansson som flyttats upp i A-gruppen med kontrakt över 2018 och därmed är vi uppe i 17 st.
Tobias Solberg räknar vi bort i detta sammanhang. Han skall ju bli tränare. Även Amor Layouni räknar vi bort då han är ryktets man på annat håll.
 
d. Vad behöver vi ytterligare?
Självklart behöver vi den bäste av dem alla Admir Catovic och han finns ju redan "på plats" dock med utgående kontrakt. Men se nu för allt i världen till att denne spetsspelare "får som han vill". Vi upprepar återigen vad vi hela tiden framhållit- Admir Catovic är ett måste. Han skulle därmed bli nummer 18. Dessutom har vi ju Alexander Andersson tillbaka i Sverige och hur blir det med Magnus Solum som ju är utlånad till Norge?
 
Men 18 räcker ju inte!
 Vad skulle vi behöva mer?Jo, vi har tidigare flera gånger varit inne på den där pådrivande kraften, den där spelaren som drar de andra med, den där spelaren som kan vara en garant mot den låga-lägsta-nivån. "Rolf Zetterlundtypen". Ett sådant komplement behöver Degerfors absolut!  I det tekniska Degerfors måste "rätt mix till". En eller flera spelare av denna lite annorlunda ( i just Degerfors) spelartyp behöver vi . En sådan mix måste till även i Degerfors. Och den kan vara skillnaden mellan ett topplag och ett bottenlag.
Sådana spelare kan få de andra att "vakna till" och dra med sig laget. Ibland kallas sådana spelare för karaktärs- eller attitydspelare. Man kan också kalla dem för grovjobbare eller "jordfrässpelare" utan att mena något illa, snare tvärtom. 
Med andra ord- en rivig, slitstark, konditionsstark spelare som komplement till Sebastian O.
Inte minst Janne Andersson, tränare för landslaget hyllar den här spelartypen.
Men var finns de? Är möjligen hårdföre Tobias Nilsson, ledig från J-Södra, ett alternativ? Tydligen hoppas sportchefen "få hit ett par provspelare som diskuterats".
Hoppas sportchefen vet  och att ekonomin tillåter. Men enligt ovanstående genomgång är det ju inte så mycket nytt som behövs. Vi har det mesta redan!
 
3.Tränarfrågan.
Varför är det så tyst kring tränarfrågan? Vi har ju redan en tränare! Vi har ju redan en kompetent tränare som redan bevisat sin skicklighet och förmåga. Vad funderar sportchefen på? Nyckelordet är ju kontinuitet! Och nu vill vi inte se ett da-capo på vad som skedde med den effektive tränaren, räddaren i nöden, som bevisade sin storhet 2007 men ändå måste gå.
Men så publicerar VF rubriken "Degerfors nära en tränarlösning". Och enligt sportchefen är det nog klart efter helgen. Men allt han säger handlar om ekonomi och då förstår vi att "billigast vinner". Sportchefen har som VF skriver länge suttit med bakbundna händer p g a Degerfors ekonomiska läge".
Sportchefen har m a o varit ursäktad.
Sportchefen vill i skrivande stund inte säga varken ja eller nej även om det låter som om han vet vad han vill, vilken målsättning han har och vad det ska bli.
"Tränarfrågan går framåt. Det kan vända hit eller dit", säger sportchefen och det påminner nog lite om orakelsvaren  i templet i Delfi i det gamla Grekland, där "pytian" gav sina grumliga svar, orakelsvar, som sedan uttyddes av prästerna.
Men oavsett tränare instämmer vi i den nye MFF-tränarens paroll:
"Det är viktigt att ha en tydlig idé för sitt spel. En offensiv fotboll med bra balans och även en bra defensiv.
 
I elfte timmen presenterar så VF-sporten "det glada budskapet" att "Stefan Jacobsson och Tobias Solberg är Degerfors tränarlösning". Dessutom får Tobias Solberg  en roll som spelande tränare.
Vi tackar Degerfors IF för ett bra beslut och därmed blir nyckelordet som hoppats "kontinuitet".
 
4. Att se fram emot.
Nu ser vi fram emot att "vinterträningen" börjar.
Nu ser vi fram emot spelprogrammet för träningsmatcherna.
Nu ser vi fram emot spelprogrammet för Superettan och nu ser vi fram emot de tre cupmatcherna i februari-mars.
Tack och Lov finns vi med i skaran av Elitfotbollslagen i Superettan även nästa år.
Superettans mesta lag Assyriska åkte i år ur serien och nu har andra lag chansen att gå ikapp. Assyriska nådde upp till 14 säsonger innan det blev division 1. Degerfors har för närvarande 11 säsonger i Superettan och kan nog nå upp till ytterligare. Men i och för sig skall vi väl inte stanna i Superettan hur länge som helst? Förr eller senare är det väl dags för avancemang till den högsta av serier. Och nedflyttning skall vi inte tala om- Påminner om det franska uttrycket efter förlusten av landskapen Alsace och Lorraine som blivit de tyska Elsass-Lothringen.. "Vi skall aldrig tala därom, men alltid tänka därpå", sade man i Frankrike om den förlusten. Och så säger vi om ev. nedflytting till division 1. Vi skall aldrig prata om det, men  vi ska ha en ständig beredskap mot det.
Så avrundar vi och inväntar med stor spänning kommunfullmäktiges oerhört viktiga beslut inför 2017.
Heja Rövitt!
 
                                                                                                            Stefan H


Veckobrev 2
Ett rakare, snabbare spel!

 
1.  Nytt Kyrkoår.
"När vintermörkret kring oss står
då gryr på nytt vårt kyrkoår".
 
Den gamla adventspsalmen är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas.
Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår med start 1 advent. Vi har kalenderår med start 1 januari. Vi har kanske Väderår och vi har  Bondepraktikans gamla "jordbruksår", men frågan är om inte Fotbollsåret känns som det viktigaste. Men nog vore det bättre med det gamla fotbollsåret höst-vår i dessa tider med de viktiga kvalmatcherna. Varför ska de viktigaste matcherna spelas under de sämsta förhållandena?
 
Första Advent inleder som bekant Kyrkoåret och ordet Advent betyder ju ankomst.och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och i världsligt sammanhang och kanske även i Degerforssammanhang. Vi hänger upp våra Adventsstjärnor, tar fram adventsljusstaken och ser fram emot ett nytt förhoppningsfullt Kyrkoår. Mitt i mörkret tänder vi  hoppets ljus som sedan brinner allt klarare genom adventshelgerna . Med full kraft strålar sedan ljusen i julens glädje.
 
"Ett kyrkoår begynner
vi tänder väntans vita ljus.
Nu ljuder åter glädjesånger
i helgat rum till orgelbrus".
 
Men vem kommer? På första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Det är konungen i Guds rike som kommer. Adventus Domini betyder Herrens ankomst. Det är kyrkans stora jubeldag. Traditionen har här tagit en av påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid kyrkoårets början.
Meningen förstår vi. Han som red in i Jerusalem kommer på nytt. Herren drar in i sin Kyrka såsom han en gång drog in i Jerusalem Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
"Kristus drar fram genom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna  och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna, Davids son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn", skriver biskop Giertz. 
På Kyrkoårets första dag första dag får Jesus Kristus den hyllning som är honom värdig.
 
2. NYA SUPERETTAN.
Nedflyttade från allsvenskan:
GEFLE
FALKENBERG
KvaL.
HALMSTAD-HELSINGBORG 1-1
Helsingborg-HBK 1-2
Halmstad överraskande tillbaka i allsvenskan.
Helsinborg flyttas ner i Superettan.
Kvar från 2016:
DALKURD
VARBERG
ÅTVIDABERG
TRELLEBORG
GAIS
ÖIS
FREJ
VÄRNAMO
DEGERFORS
Upp från div. 1
ÖSTER
BP
kval i botten:
NORRBY-ASSYRISKA 2-0 + 2-2- Norrby till Superettan.
VASALUND-SYRIANSKA  0-2+ 1-3 Syrianska kvar i Superettan.
Som synes inga avskräckande lag i synnerhet som Gefle nog förlorar Johan Bertilsson.
 
3. Svenska Cupen.
Guskelov att vi är med i Cupens avslutning så vi får lite spänning och trevliga matcher på vårvintern före seriestartern.
Basgrupperingen är klar med de 16 främsta lagen  i 8 grupper enligt rangordninen med 13 lag från Allsvenskan och de  3 bästa från Superrettan.
Sedan lottas ytterligare 16 lag ut i de olika grupperna. Ett av dem är ju Degerfors IF. Dels lottas de 8 Superettanlagen in i de 8 grupperna och dels lottas de 8 lagen från lägre serier in i de 8 grupperna.
Och då gäller det att ha lite tur i lottningen och hamna i en bra grupp, helst med något av outsiderlagen som Nyköping,Ytterhogdal, Arameiska-Syriansk, Norrtälje Kristiansstad och Vänersborg. Och definivt inte BP eller LBoIS.
Gärna en grupp med Östersund,.Hammarby, Degerfors och t ex Ytterhogdal.
Och vi slipper MFF den här gången då de redan är utslagna.
Lottningen sker den 20 november.
 
4. Blandat.
Röst från Assyriska:
"Sista livlinan är att Degerfors inte klarar det ekonomiska".
Men det har ju Degerfors redan gjort!
Janne Andersson:
"Att utveckla spelet i landslaget är en process som måste ta den tid det tar"
Förståndig man. Kontinuitet är nyckelordet även i Degerfors.
Och Stefan J har redan börjat processen.
Nanne B går i Hammarby.
Motivering:
"Ny röst, ny energi behövs i klubben".
Helt rätt tänkt. Förr eller senare blir det dags.
Hammarbyröst:
"Hade önskat ett snabbare rakare spel".
Något för Degerfors att tänka på!
Försvarsspel i HIF:
Såg det effektiva försvarspelet i HIF mot HBK:
"Två man gick direkt på bollhållaren ute på kanten!.
Något för Degerfors att tänka på!
Påminner om Conny Karlssons Trelleborg 2006, då Trelle släppte in 13 mål på 30 matcher och vann Superettan äverlägset.
 
5.Cupen igen.
Och så lotttades Svenska Cupen och Degerfors hade  ingen tur alls.
Två i princip Allsvenska lag Djurgården och Helsingborg och kanske bästa laget av de övriga, BP
En enda hemmamatch- den mot BP som inte drar speciellt med folk.
Matcherna spelas  18-19 februari Djurgården borta och 25-26 Helsingborg borta. Hemmamatch mot BP den 4-5 mars.
Men det är ju serien som är viktigast!
 
6. Önskelista inför Advent och Jul:
Vi vill ha Stefan Jacobsson som tränare
Vi vill se ett nytt kontrakt till Admir Catovic.
Hoppas jultomten kommer med dessa besked.
 
7. Vågar vi inte tro?
Vågar vi inte tro att Degerfors får en allt bättre ekonomi som leder till ett bättre lag?
Vågar vi inte tro att Degerfors försvarsspel blir ännu stabilare nästa säsong?
Vågar vi inte tro att flera spelare tar ett kliv framåt nästa säsong?
Vågar vi inte tro att konstellationen Hasani-Catovic blir tungan på vågen nästa säsong?
Vågar vi inte tro att Degerfors höjer speltempot nästa år?
Vågar vi inte tro att Degerfors  spelar med ett tätt försvarsspel med hög press och ett rakare snabbare spel  nästa år?
Vågar vi inte tro att Sebastian och Ludvig dominerar mittfältet nästa år?
Vågar vi inte tro att Hampus och "Wiktor" finner rätta melodin i mittbacksspelet nästa år?
Vågar vi inte tro att Degerfors har lyckats skapa en hög-lägsta-nivå rill nästa år.
Vågar vi inte tro att Degerfors har utvecklat en mental beredskap och ett positivt tänkande mot svackor nästa år?
Visst vågar vi det!
 
Nu sparkar vi igång inför nästa spelår. Kyrkoåret har startat och fotbollsåret börjar, med nya lag, med nya spännande lag och med förväntningar och drömmar inför en ny säsong.
Heja Rövitt!
 
                                                                                                                        Stefan H.Veckobrev 1
Nystart med Förväntningar och Drömmar.

 
1. Cirkeln sluten.
Sommartiden slut. Superettan slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgonahelgen har passerat. Våra gravljus har vi tänt. Gustav Adolfbakelsen har vi "satt i oss". Fars dag har vi snart firat och Kyrkoåret snart till ända.
Novembermörkret sänker sig och Domsöndagen närmar sig.
 
Sedan kommer nya tider. Nytt Kyrkoår. Ny säsong. Nya lag.Nya spännande lag. Nya spelare. Och lugna dagar med förväntan och drömmar inför en ny kommande säsong.
 
2.Jubileum.
Men först vårt jubileum, vårt 10 års-jubileum. Starten med Veckobreven skedde i blygsam skala i november 2006 med tankar inför säsongen 2007. Sedan har det vuxit en del genom åren.
Vi citerar några rader i det första brevet från november 2006:
"Som helhet måste man säga att laget innehåller flera spelare med extra kvalitéer som Abder Kabous med förhoppningsvis mera speltid. Han kan nog bli säsongens stora plustecken med rätt matchning och  rätt tränare. Dessutom har vi ju kvar Hasani, Mano Garcia och Andreas Drugge. Kan den nye tränaren sy ihop de olika komponenterna till ett lag och få ut det bästa av varje enskild spelare, vilket Tony G ej klarade av, kan det bli en riktigt trevlig säsong". Slut citat.
 
Den som till slut klarade av att sy ihop dessa utomordentligt duktiga spelare till ett lag var ingen mindre än Milenko Mille Vukcevic som hösten 2007 presterade M M M = Milles Mäktiga Mirakel, myntat av Arvikasonen Bo Hylander. Vilket lag vi hade!
Det var då det men än hänger vi med! Superettan 2017! Det åttonde raka året. Heja Degerfors!
 
3.Kyrkoåret med "programförklaring".
.I vanlig ordning  för vi över Kyrkoårets helger, högtider och traditioner och lite  historiskt perspektiv till våra rödvita favoriter. I det sammanhanget kan inte en del av  kristendomens grunder, historiens vingslag och en och annan poetisk dikt undvikas, men det kan väl inte göra så stor skada.
 
Domsöndagen.
Den  långa Trefaldighetstiden är slut. Kyrkoåret går mot sin avslutning och den sista söndagen i Kyrkoåret är aktuell.
Denna dag har sitt speciella tema. Det handlar om Domen, om den yttersta domen med Människosonen som domare, men det handlar också om Hopp och Seger och Kristi Återkomst med den slutliga segern över det onda. Domsöndagen är den sista söndagen  i kyrkoåret och följdriktigt handlar det om tidens slut då Jesus ska återkomma.
Denna kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd med domens allvar och samtidigt med samma dags firande av Kristi återkomst och segerns glädje, kan sägas återspegla kristendomens förlåtande huvudtema.
Söndagen vid Kyrkoårets slut, Domsöndagen, binds temamässigt ihop med söndagarna vid kyrkoårets början- Advent.
På Kyrkoårets sista söndag, Domsöndagen, kommer han tillbaka "på himmelens skyar" för att återupprätta sitt rike.
 
Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag som i världen har grytt", markerar Domsöndagens betydelse och framhäver att det är Ljuset och Hoppet och kärlekens seger det handlar om mera än om domen.
På något vis är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår. Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus och värme och förhoppningar får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning. Människa har gjort ännu ett "varv" och kan förhoppningsvis se tillbaka på det gångna med tacksamhet, men är samtidigt beredd på det nya som skall komma.
 
Degerfors har också gjort ett varv fast då handlar det om 30 hårda matcher i Superettan och även där kan vi se tillbaka  på den gångna tiden med tacksamhet och viss positiv känsla. Vi sammanfattar det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord Hopp och Seger inför det nya året och nästa säsong.
 
4. Inför nästa säsong.
Tomas Nilsson levererar i karlskogatidning ett "stalltips" angående nästa säsongs tränarpar i Degerfors Superettanfotboll.
"Vilka ska då träna Degerfors IF nästa säsong"?, skriver han. Svaret är för Tomas N och många av oss andra helt självklart och det har för Tomas N varit självklart under en lång tid.
"Stefan Jacobsson och Tobias Solberg" är svaret.
"Hösten har understrukit att Stefan J med mycket lång erfarenhet som tränare bl a sex år i division 1, klarar den här uppgiften på ett mycket bra sätt" framhåller Tomas N.
Vi instämmer fullt och fast och hoppas nu att Degerfors IF inte gör samma ödesdigra misstag som skedde 1997 och inför 2008. Först 1997 då Sören Cratz efter två lyckade säsonger i Allsvenskan ersattes av Bosse Nilsson och sedan ännu olyckligare då framgångsrike Milenko V efter den formidabla hösten 2007 petades till förmån av en viss Stahre från huvudstaden. I båda fallen blev det katastrofala följder av dessa, i och för sig horribla och dessutom onödiga misstag.
Förde själv en förtvivlad kamp i pressen 2007 men utan framgång.
 
Se nu till att ge Stefan Jacobsson ett kontraktsförslag för en lång period. Det behöver inte vara 8 år men erfarenheten  säger att när det gäller Degerfors framgångar handlar det om en och samma tränare för en längre period och inte tillfälliga "dagsländor".
Studerar vi översikten över Degerfors tränare Ifrån Istvan Wampetits och fram till idag ser vi att de stora framgångarna har kommit i samband med samma tränare under en längre tid. Några exempel:
 
Istvan Wampetits 1937-1944- bl a Stora Silver 1941 och 4:e plats 1942-1943.
Olle Åhlund/ Tore Karlsson 1957-1959- Allsvenskt kontrakt åter.
Gunnar Nordahl 1961-1964- Stora silver 1963.
Sven-Göran Eriksson (Tord Grip) 1976-1978- division II-kontrakt igen.
Sören Cratz 1990-1992- Allsvenskan igen.
Sören Cratz 1995-1996 -2 fina allsvenska placeringar.
Dave Mosson 2002-2004- Superettankontrakt för första gången.
Patrik Werner-Jonas Lindskog 2009-2016-  serieseger div 1+ 7 raka Superettankontrakt.
Ingen av alla övriga "tillfälliga ett-års-tränare" har förmått att ge avtryck i historien bortsett från Milenko Vukcevic.
 
Dessa siffror talar för sig själv. Nyckelordet är kontinuitet! Så se nu till att Stefan J får tid på  sig. Tid att börja bygga upp det nya, tid att skapa ett nytt Degerforslag med en stabil Superettangrund, kanske med allsvenska ambitioner och enligt egna intentioner. Men ingen tränare förmår detta på något enstaka år utan behöver som sagt tid!  Heja Stefan och kanske Tobias Solberg 
 
"ALLT FOKUS PÅ TRÄNARFÅRGAN", skriver VF.
"Hur nära är ni en tränarlösning", blir VF:s fråga till Patrik Werner?
"Vi vet vad vi vill och jobbar med att hitta en lösning med de alternativ som vi vill ha", svarar PW.
Ett något dunkelt svar i sig. Behövs det alternativ?
"Får Stefan Jacobsson fortsatt förtroende", är nästa fråga?
PW svarar varken ja eller nej. "Men, säger han, det är klart att Stefan har gjort det bra under hösten, han var med och bidrog till att det gick vägen", blir svaret denna gång.  
Ännu ett dunkelt svar! "Var med och bidrog"? Var det inte Stefan J som såg till att det gick vägen?
 
Tyvärr osar det katt! Och ryktena surrar! Dett påminner lite om de svar som Andreas Andersson gav Mille angående tränarskapet inför 2008 och vi vet mycket väl hur det gick! Mille petades och det gick käpprätt åt skogen.
Snälla Degerfors IF, gör nu inte om samma misstag än en gång!
 
5. Erfarenheter från den första nya tränarperioden hösten 2016:
Stefan Jakobssons inträde innebar som helhet ett nytt Superettankontrakt och det var ju det stora målet som uppnåddes.
Ser vi över hela Stefans tränarperiod hösten 2016 med 14 spelade matcher så finner vi en klar tendens med nyckelordet "ojämnhet". Det började mycket bra med en svit på 4 matcher. Sedan bakslag i en svit på fem matcher med en enda poäng.
Därefter obesegrade i 4 matcher. Avslutning förlust borta mot Frej
Den ojämna kurvan kan nog ses som ett tecken på att  Stefan J behövt tid på sig för att sätta sin prägel på spelet och få Stabiliteten in i spelet.. Bakslagen med flera insläppta mål får nog tillskrivas att en del av de gamla svagheterna fortfarande fanns kvar och så snabbt kan ingen begära att det hela skall vända. Men avslutningens svit på fyra raka matcher med bra resultat säger att man närmade sig målet.  Slutmatchens förlust kan nog ses som tillfälligheter efter matchrapporten att döma.
 
Det som imponerar mest är självklart sviten med 5 hållna nollor på 9 matcher även om det bland dessa 9 matcher fanns svackor. Den dagen försvarsspelet sitter där blir "stabiliteten bara stabilare". Den dagen de olika spelarna känner sin defensiva position, har den i ryggmärgen, agerar mer eller mindre utan att behöva tveka eller "tänka", den dagen finns laget med avsevärt högre upp i tabellen. Och den dagen kommer förr eller senare för med samma tränare, med kontinuitet, där den enskilde försvarsspelaren känner och kan sin uppgift. Men Rom byggdes inte på en dag.
 
Ge Stefan J  som sagt tid, ge laget och spelarna förtroende och tålamod så kommer ett strikt och tätt försvarssystem att sitta där en vacker dag. För försvarsspelet är som Mille säger "grunden i mina tankar". Och då skall de 54 insläppta målen på 30 matcher i årets säsong vara ett minne blott. För klarar man 5 hållna nollor på 9 så finns där en viktig grund att bygga vidare på.
Bakslag kommer alltid men de skall begränsas till undantagen. Serieledande MFF förlorade hemma mot nykomlingen Östersund med 3-0. Enstaka bakslag kommer alltid.
 
6. Nya Superettan.
Nedflyttade från allsvenskan: Falkenberg och Gefle.
Uppflyttade från div. 1: BP och Öster.
Kvalar: Norrby- Assyriska
           Vasalund-Syianska.
           Halmstad-Helsingborg.
Nedflyttade LSK och Ängelholm.
 
7. Kontrakt
Kontraktsläget ser i stort bra ut. Vi har en gedigen stomme klar redan som tidigare nämnts. Men huvuduppgiften för sportchefen är att nu försöka binda upp en nyckelspelare som Admir Catovic till truppen. Han är ett "måste" för att kunna skapa den framtida stabiliteten. Vi måste ha spetsspelare. Vi måste ha spelare som kan avgöra och dessa får emellanåt "misslyckas" men vi måste ha dem i leden. Det går flera gedigna spelare på en sådan kraft och de måste få kosta!
I övrigt som sagt ett mycket gynnsamt läge speciellt jämfört med fjolåret då alltför många försvann.
Christoffer Wiktorsson, Hampus Zackrisson, Jonathan Azulay, Erik Sachs, Sebastian Ohlsson räknat "nedifrån" är klara. Gowend Haidar, Ludvig Fritzon, Amor Layoni ?, Shpetim Hasani, Ronny Sabo "där framme " är klara. Dessa tillsammans med Oskar Klason och Jesse Öst utgör en betydande  del av laget.
 
Per Pärlan Ericsson lös och ledig. Det gick nog inte så bra i J-Södra som löser honom från ett 2-årskontrakt. Bör betyda att han inte blir så dyr. Degerfors tydligen ett alternativ. Men vilken klass håller Pärlan idag? Har blivit något av en hoppjerka.
 
Avslutning.
Så har vi inlett ett nytt Fotbollsår före både Kyrkoåret och Kalenderåret.  Ett nytt fotbollsår som förhoppningsvis ger oss positiva vibrationer med bra tränare och bra spelare för 2017.
Heja rövitt!
 
                                                                                                                            Stefan H.
 0 KOMMENTARER      12812 VISNINGAR
REDAKTIONEN
2017-04-20 08:00:00


ANNONS:

Fler artiklar om Degerfors

Årets första förlust
Degerfors Efter tre raka matcher med poäng så var det dags att ta emot Värnamo på hemmaplan. Tyvärr slutade matchen i moll, då bortalaget lyckades göra mål på matchens sista nick(!) och avgöra.
2017-04-23 09:07:14

Inför: Degerfors IF - IFK Värnamo
Degerfors Dags för toppmöte på Stora Valla! Årets andra hemmamatch spelas mot ett nytänt IFK Värnamo där bland annat nuvarande skytteligaledaren Pär Cederqvist leder sina trupper.
2017-04-21 12:00:00

Veckobrev 22 | Den höga-lägsta-nivån!
Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
2017-04-20 08:00:00

Kryss i Falkenberg
Degerfors DIF klev in på det gröna gräset på Falcon Alkoholfri arena med två raka segrar och tog emot det gulklädda laget från havet som hittills inte vunnit i Superettan. Matchen borde vunnits av ett välspelande rödvitt lag, men istället kvitterades ledningen under de sista femton minutrarna och lagen fick varsin poäng.
2017-04-19 10:21:29

Inför: Falkenbergs FF - Degerfors IF
Degerfors Nu är det dags för ett besök på Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg! En ny bekantskap för DIF i arenasammanhang, men en gammal bekant i Superettan-sammanhang.
2017-04-15 11:00:00

Degerfors vann i hemmapremiären
Degerfors Degerfors tog sig an nykomlingen Norrby på hemmaplan och vann matchen med 2 - 0.
2017-04-09 09:31:45

Inför: Degerfors IF - Norrby IF
Degerfors Hemmapremiär och nykomlingarna Norrby IF från Borås står för motståndet på Stora Valla.
2017-04-07 10:00:00

Degerfors söker storpublik!
Degerfors Med morgondagens premiärmatch i fokus gör DIF flera satsningar för att få tillbaks publiken som under förra året lös med sin frånvaro.
2017-04-07 08:46:22

Supporterresa till Falkenberg
Degerfors Åk med supporterbussen till Falkenberg
2017-04-03 21:31:18

Ändringar gällande sektion A på Stora Valla
Degerfors Degerfors IF har meddelat alla via officiella hemsidan att det kommer bli ändringar gällande supporterläktaren, sektion A inför kommande säsong.
2017-04-03 16:49:15

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM DEGERFORS IF
ANNONS:
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Brommapojkarna4310710
2IFK Värnamo430179
3Öster430139
4Dalkurd FF422028
5Degerfors421127
6Helsingborg413016
7Örgryte4202-76
8Trelleborg412155
9Varbergs BoIS FC412105
10Gefle4121-25
11IK Frej4112-14
12Syrianska FC4103-23
13Falkenberg4031-23
14GAIS4022-22
15Norrby IF4022-52
16Åtvidaberg4013-61
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
”Har vi tålamod så kan det bli bra”
Olympiakos mästare – eller inte
Ett steg framåt för Schalke 04
Vad händer i Boston efter uttåget?
Alustizas konststycke gav tre poäng
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies