fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 37815 | Inloggade: 474 | Antal medlemmar: 178706
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Gästkrönika Fairplay?

  Gästkrönika: Fairplay?

  Dagen efter turbulensen i samband med Hammarbys 1-1-mål under söndagens allsvenska match inkom en gästkrönika från en av våra läsare.

  Ja, vart ska vi börja? Jag började skriva på något redan igår, efter en vägg av text dog datorn och eftersom jag skrev i notepad så hade det inte sparats någon version. Suck. Men kanske var det bra att man fick en god natts sömn så att man fick lite perspektiv på matchen mellan Hammarby – Häcken.

  Innan vi går in på ”övertrampet” så vill jag kort beskriva hur jag upplevde matchen.
   
  Första halvlek tyckte jag var sömnig, Häcken kändes spelförande och jag tyckte Bajen spelade alldeles för passivt. Ganska jämt, vi har nån nick som Häckens målvakt räddar, Häcken har något läge där Wiland räddar med benet samt lite allmän kalabalik som det brukar bli i Bajens straffområde.
   
  Andra halvek tycker jag Bajen börjar bra, sen tar Häcken över och vid en hörna får de ett i mina ögon slumpmål, men det är sånt som händer. Trist dock att vi fortsätter vara dåliga på defensiva hörnor.
   
  Från och med när Häcken gör mål påbörjas maskandet, de gjorde mål i 57:e minuten enligt min app Forza, vi pratar 33 minuter av filmningar med skadeavbrott, inkast som tar 2 minuter, utsparkar som fördröjs etc. Ni känner alla till detta, oavsett om du är supporter, bajare, expert, spelare, ledare osv men här talar vi inte om de sista 10 minuterna av matchen. Vi pratar 30 minuter! Tydligaste exemplet är Yasin, som när han ska bli utbytt tar en 60 meters löpning till andra sidan… Varning? Nä.
   
  I minut 88-90 så inträffar ”övertrampet”. Spelare i Häcken lägger sig ner i straffområdet och målvakten är snabb på att kasta ut bollen. Killen får lite vatten och reser sig sen upp och småjoggar av planen. Brukar inte det vara standard att man är framme och strechar vid kramp? I mina, och många andra var detta ett solkart sätt att fördröja spelet.
   
  Vi tar inkastet och gör mål, när Häcken spelarna förväntar sig att få bollen tillbakaspelad. Full kalabalik uppstår, enligt intervju med Hamad tar någon strypgrepp och får en 4-5 smällar i ansiktet. Bajen rusar till, och jag ser inget dåligt från Bajen, dom försöker bara ta undan Häcken spelarna och skydda Hamad.
   
  Bänken i Häcken ser helt galna ut, jag ser hur Bajens materialare Biten har en spelare som står och skriker på honom och gestikulerar. Häckens spelare står och skriker på domaren med yviga gester.
   
  Efter några minuter, 5 kanske, sätts spelet i alla fall igång igen och Bajen står på hälarna medan Häcken använder sin ilska på rätt sätt. Frispark och mål av Häcken och i firandet så hetsar flera Häcken spelare publiken, bland annat målvakten. Jag ser hur deras inbytta anfallare springer fram till Bajen spelare och hånar dom rätt upp i ansiktet.
   
  Matchen blåses av och jag är fullkomligt skogstokig, var vart korten? Varningarna för maskning, hetsandet mot publiken, den fullkomligt oacceptabla händelsen när spelarna omringar Hamad och går till fysiskt angrepp, de yviga gesterna mot domarna? Resultatet, två gula kort, ett till Paulsen och ett till en Häcken spelare. Qué?
   
  På vägen hem tar man del av de sociala kanalerna, twitter, facebook, nyhetstidningar och skvallertidningar. Här skrivs det ingenting om Häckens agerande, det skrivs om karma och att Häcken vann välförtjänt då Bajen uppträdde osportsligt, det pratas om fair play och att det är kutym och en oskriven regel att alltid kasta tillbaka bollen till motståndarlaget.
   
  Kommer ni ihåg Pang i Bygget med John Cleese? Det fanns en kille vid namn Manuél som var servitör, han var från Barcelona och har ni sett det så vet ni hur förvirrad han är. Exakt så kände jag. Såg vi samma match? Varför rapporterar man bara om det Bajen gjorde men inte vad som Häcken spelarna gjorde?
   
  Innan vi börjar prata om vad fair play är så ska vi titta lite i regelboken som ni finner på denna länk: http://fogis.se/domare/regelsupporten/
   
  Vi börjar med att klicka oss in på PDF filen Information angående regler och tolkningar våren 2017. Där kan man bland annat läsa på sida två under rubriken Kommentarer till regelefterlevnad (ur Instruktioner från DK 2017).
  Filmning och förstärkning: Kan gälla att förstärka en korrekt fysisk kontakt mellan spelarna, söka kontakt för att kunna förstärka den, samt försöka få det att se ut som en otillåten kontakt trots att det inte förkommit någon kontakt alls.
  Maskning: Här gäller det att vara vaken för när maskning mest sannolikt förekommer. Liksom 6-sekunderregeln är detta ett exempel på när domaren ska vara den som först agerar istället för att det är spelarna som reagerar.
  • Fördröjande av spelets återupptagande
  • Avvikande mening med ord eller handling
  • Olämplig uppträdande
  • Försöker vilseleda domaren t ex genom att simulera skada eller låtsas bli utsatt för otillåtet spel (simulering, ”filmning”)
  • Gör gester på ett provokativt, förlöjligande eller uppviglande sättDröja med att lämna planen då spelaren ska ersättasÖverdrivet dröja med att återuppta spelet
  • Våldsamt eller obehärskat uppträdande
  • Använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester 

  Anser ni som läser texten att regelboken följdes? Jag kan se ett antal röda kort i denna match som inte skedde. Domaren säger själv i intervjun att han tappade det, att det var helt tomt i huvudet och jag har en känsla av att han kände likadant tidigare i matchen, men det har jag inga belägg för annat än min känsla.

  Men Bajen då? Och fair play! Ni uppträdde osportsligt! Det är en oskriven regel! Absolut, låt oss gå in på fair play.

  Definitionen av fair play är lite luddig, jag hittar inga officiella dokument. SEF har något som heter uppförandekoden som alla elitklubbar skrivit under men exakt vad det innebär annat att man ska visa respekt för spelet och varandra hittar jag inte.
  För mig är fair play när man bemöter sin motståndare med respekt, att man erkänner om något gått fel (tänk Miroslav Klose som erkände att han gjorde mål med handen) och att man uppträder som en förebild. Man filmar inte, man maskar inte, man försöker stå upp och man ber om ursäkt om man råkat göra något fel.

  Men är det möjligt att uppträda som en förebild när ens motståndare inte verkar respektera fair play? För kom inte och säg att ni tycker det är ok med filmningar, eller maskningar och att ”det tillhör sporten”. Då är ni inte ärliga mot er själva, ni blir minst lika upprörda när det händer ert eget lag. Men just nu ska vi alltså acceptera det för det drabbar ”äckliga Bajen” som ändå bara har ”folk från Rättvik, Mora och Falun” på läktaren (fattar ni vilken trafik det är när 25 000 oxtokiga männsikor från Rättvik, Falun och Mora åker till Stockholm varje hemmamatch?!).

  Ska Bajen ge sig själva en nackdel, i elitfotboll, där det går ut på att vinna? Om Häcken medvetet kastar ut bollen för en krampkänning (vilket jag är tveksam till), varför ska man ge tillbaka bollen? Då har vi en situation där det går att sätta i system, varje match. Tillbakapressad? Kasta ut bollen och fejka skada. Trötta? Kasta ut bollen och fejka skada.

  Det är helt ORIMLIGT att begära då det skulle utnyttjas alldeles för mycket. Det är nog säkert därför det är en oskriven regel, för alla fattar att man är schysst om någon ligger allvarligt skadad med ett benbrott, men hade det varit en regel att spela tillbaka bollen i alla lägen så hade det utnyttjas in i absurdum.

  Så vad är hönan och ägget? Hade Häcken inte betett sig så som de gjort från minut 57, så hade Bajen garanterat kastat tillbaka bollen. Man satte sig själv i den här situationen men är fräck nog att ta på sig offerkoftan, och det verkar vara en mysig kofta, för ingenstans läser man ett uns av självkritik.

  Det finns också en människa på planen som ska kunna fatta beslut om när spelet ska brytas, han hette i det aktuella fallet Glenn Nyberg och är domare. Hade han ansett att det var en allvarlig skada hade han blåst av matchen. Men det görs inte, istället ska vi förlita oss till att alla förstår ”den oskrivna regeln” och tolkar den på exakt samma sätt. Annars kommer det här ända igen.

  Och det har hänt massor av gånger. Djurgården gjorde det i ett derby mot Bajen, men att det blev så uppförstorat nu är för att vi lyckades göra mål. Men är det konsekvensen som avgör huruvida det är rätt eller inte? Det måste ändå vara agerandet, inte det som händer efteråt.

  Nej, den riktiga skammen i det här är Häcken, som dels har mage att skylla på osportslighet och sen bete sig så svinigt åt att det borde resulterat i ett antal röda kort. Men istället för att angripa sjukdomen ger vi oss på symptomen, det är Bajen som gjorde fel, det är Bajen som är vidriga vrak, det är Bajen som är en skam osv.

  Och ni har allt rätt i världen att tycka det, jag kan till och med acceptera det. Men då vet vi hur ni resonerar, att alla medel är tillåtna och att när vi nästa gång har ledningen i ett derby eller mot ett Malmö eller Göteborg eller vilket lag som helst, så kan vi alltid fejka skada, kasta/spela ut bollen och alltid räkna med att få tillbaka den, OAVSETT vilken matchminut det är (eller står det någon tidsangivelse i den oskrivna regeln??). Och får vi inte tillbaka den, kan vi bete oss som svin utan att få några direkta konsekvenser.

  Men kom ihåg detta nästa gång det drabbar er, så får vi se om ni fortfarande tycker likadant. Jag är tveksam, men ni får gärna bevisa att jag har fel.


  0 KOMMENTARER      16763 VISNINGAR
  PONTUS LUNDIN
  2017-08-07 14:20:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Hammarby

  Matchrapport: Nyförvärven glänste i Örebro
  Hammarby Medan Örebros säsong lutar vagt nedåtsluttande, så har Bajen höjt sig flera snäpp med sommarfönstrets nyförvärv som visade sig instrumentala i kvällens 0-3-seger.
  2017-08-21 23:59:03

  Gästkrönika: När ska Hammarby prata om Kennedy?
  Hammarby Det är dags för match mot Örebro imorgon när jag skriver det här, för ofta så kommer jag på mig själv med att fundera på vad som ska ske. När mina Bajenkamrater ses så är det inte sällan ämnet kommer på tal. Vad kommer att hända med kennedy när säsongen är slut?
  2017-08-21 11:07:44

  Inför Örebro away
  Hammarby Med en veckas träning och två matcher i benen efter den galna avslutningen på sommarens sillydora åker Bajen till Närke för match mot ligatian Örebro SK. Skvallrade veckans Svenska cupenmatch mot Akropolis om hur Michelsen tänkt sig formera laget under hösten? Säkert är i alla fall att Pa Dibba är tillbaka i truppen efter sin avstängning då Hammarby fått i genom sin överklagan hos förbundet.
  2017-08-20 19:14:00

  Bara en poäng till Hammarby mot Östersund
  Hammarby Hammarby såg ut att vinna matchen mot Östersund på söndagen, men efter ett kanonskott från Östersunds Saman Ghoddos och en handssituation på övertid så lyckades bortalaget åka från Stockholm med ett oavgjort resultat.
  2017-08-13 19:53:28

  Inför ÖFK hemma: Full silly-pott, fair play och förlustsviter
  Hammarby Bajen kommer av 2 raka förluster däri det spelas både debattabelt fair play och usel fotboll, men kommer till morgondagens match med triss i nyförvärv och förhoppningsvis en dos nyvunnet självförtroende.
  2017-08-12 22:40:30

  ..och där blev Svendsen presenterad.
  Hammarby Som Söderst@dion hintade om redan under gårdagen blev idag, på sommarfönstrets sista dag, den norske forwarden Sander Svendsen presenterad av Hammarby.
  2017-08-11 14:15:09

  Det där jävla inkastet...
  Hammarby Sorry, folks. Jag grejar det inte. Jag trodde det skulle lägga sig med tiden men det blir fan bara värre för varje inlägg jag läser. Jag måste få fräsa ifrån vad verkar vara den generella bilden från Hammarbyfans, i alla fall i media, gällande "inkastdramat" på Nya Söderstadion i söndags.
  2017-08-11 11:05:00

  Bajen värvar dubbelt...minst
  Hammarby Under sommarfönstrets näst sista dag presenterar Bajen 2 nyförvärv.18-årige ytterbacken Oscar Krusnell från Sunderland och mittfältaren Maumer Tankovic´, 22, från holländska AZ Alkmaar. Flera oberoende källor gör också gällande att den norske anfallaren Sander Svendsen, 20, från Tippeligaklubben Molde är nära att krita på. Detta har dock ej bekftats av Hammarby.
  2017-08-10 19:40:00

  Gästkrönika: Fairplay?
  Hammarby Dagen efter turbulensen i samband med Hammarbys 1-1-mål under söndagens allsvenska match inkom en gästkrönika från en av våra läsare.
  2017-08-07 14:20:00

  Stor oreda när Hammarby föll mot Häcken
  Hammarby Efter att Prideveckan kulminerat i fest över hela Stockholm på lördagsnatten var tanken att Hammarby skulle ta över stafettpinnen idag. Det blev istället en match full av frustration som sedan slutade i ett kaos.
  2017-08-06 19:18:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Premiären stundar för Frölunda
  Girardi köper chefens hus
  Senaste nytt inför NFL-säsongen
  Seger enda som räknas för Örebro
  Celtic till Champions League
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies