fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 23115 | Medlemmar: 177987

Kom ihåg mig

En supporters vånda

Glädje, sorg, förväntan, oro. Känslor är som en lägereld vi alla samlas runt och identifieras vid.
Hur ska man agera?Precis som för ett fotbollslag är det så enkelt i medgång. Allt flyter och själv glider man med på dom positiva känslorna som oftast infinner sig när laget vinner och spelar bra.
Men hur agerar man när det inte går bra? Vad är rätt och vad är fel?

Som supporter är man en del av föreningen och laget och vi ska stötta laget i med och motvind. Men vad gör man när man tycker att laget går helt fel väg? Blundar man och stöttar laget eller ställer man sig upp och säger det man tycker? Vad vinner man på i längden?

Fotboll är en otroligt komplex idrott. Det gröna fältets schack som det kallats i årtionden. Man kan spela bra fotboll på många olika sätt och åsikterna om vad som är bra fotboll är lika många som sätten man kan spela den på. Och när synpunkterna kan vara så många betyder det också att risken är att det kan bli spretigt om man inte har en tydlig linje.
Men vad gör man om man tror att det föreningen gör inte är rätt väg att gå?

Fotboll innehåller så många delar att det nästan är omöjligt att behärska alla aspekter av det och utföra det väldigt bra. Det innebär att man ofta kan nå framgång genom att försöka nå så högt som möjligt i kvalitet på någon enstaka del av spelet istället för att leta framgång i så många delar av spelet som möjligt. Att man istället för att fokusera mer på att lyfta det man gör lite sämre jobbar ännu hårdare med att förstärka det man gör bra och ser till att man hamnar i sådana situationer oftare under matcherna.

När Arsene Wenger tog över Arsenal för ca 20 år sedan förvandlade han laget från ett tråkigt lag till ett lag som ansågs vara det mest underhållande laget i England. Har man följt Arsenal, som jag gjort, under många år var det ganska enkelt att se vad han gjorde. Det var inte så att han förändrade Arsenals grundspel när han kom, istället tog han det Arsenal var kända för och förfinade det med sin egen touch. Arsenal var ett lag som spelade ett strikt försvarsspel och uttryck som ”boring, boring Arsenal” ekade runt fotbollsarenor i England på 80 och 90-talet. Efter Wengers första år 97-98 ersattes det uttrycket med ”scoring, scoring Arsenal”. Det Wenger gjorde var att han såg till att laget fortfarande spelade ett strikt och lågt försvarsspel, men när Arsenal bröt motståndarnas anfall så ställde laget om i dom snabbaste och bästa omställningar England hade sett på en fotbollsplan. Första passningen skulle alltid gå framåt när man brutit bollen och samtliga spelare skulle direkt sätta full fart framåt i 10 meter så man lyfte laget och satte press på motståndaren. Det var en enkel sak att implementera och dom omställningarna kom att känneteckna hur Arsenal spelade under Wengers första år i klubben. Ett antal år senare i mitten av 2000-talet slutade Arsenal att spela den fotbollen och gick istället över till att börja spela mer possession-spel där man rullade runt bollen till varandra oavbrutet, ungefär som Barcelona. Borta var dom snabba omställningarna och istället prioriterades bollkontroll.

Gefle hade under Pelle Olsson en spelidé som gick ut på att spela ett lågt försvarsspel men ett aggressivt sådant. Och i vårt anfallsspel ville vi minimera riskerna för att tappa bollen i uppspelsfasen vilket gjorde att vi lyfte längre bollar på våra targetspelare och samlade mittfältarna någonstans runt det område vi räknade med att andrabollen skulle ramla ner. Vi var starka i närkampsspelet och kunde därmed sätta press på motståndet genom att vi var duktiga på just den detaljen. Vi hade bra targetspelare och var duktiga på att vinna andrabollar. Det utnyttjade vi till max och det låg som grund till att vi med små resurser kunde bli framgångsrika, vi visste vilka vi var och vi jobbade hela tiden på att bli så bra som möjligt på just det vi redan var bra på och försökte sätta oss i dessa situationer så ofta det gick.

Det leder oss till där vi är idag. Vad är vi bra på? Vad försöker vi göra? Vilka situationer försöker vi skapa som ska leda oss till framgång? Vilken är vår identitet?

Vi är vassa när vi väl kommer in i motståndarnas straffområde. Oremo är en målskytt av hög klass och Hümmet vet också hur man gör mål. Men hur kommer vi in i straffområdet? Våra inläggsförsök håller inte hög klass och det är ett problem om det är inlägg som är vår spelidé. Florén får in ett par bra inlägg per match, men han har också åtta dåliga inlägg av tio vilket gör att det inte blir tillräckligt spetsigt att spela på det viset. Portin har bättre inlägg som regel, men Portin kommer istället inte upp i inläggslägen tillräckligt ofta för att det ska bli ett bra vapen.
Framifrån attackerar vi väldigt sällan. Christian Ljungberg kom in som en frisk fläkt med enorm framåtanda på försäsongen. Det är som bortblåst nu när han ser fastlåst ut på sin position med ett totalt statiskt spel istället för att ta initiativ och gå framåt i plan. Lantto har jag gett upp redan, han tar inga löpningar framåt i plan överhuvudtaget utan gillar hellre att komma joggandes 20 meter bakom situationerna. Det håller naturligtvis inte att spela så statiskt och alibiliknande på innermittfältet som vi gör nu.

Försvarsspelet kan man skriva en uppsats om. Men man kan börja med att försöka få bort passitiviteten. Oavsett hur man väljer att formera sig och spela rent taktiskt måste man spela med en kontrollerad aggressivitet. Klarar man av att få fram en känsla inom gruppen att varje person tar sitt eget ansvar och inte lämnar över ansvaret till personen bredvid sig kommer det att se mycket bättre ut direkt. Lättare sagt än gjort när självförtroendet är som bortblåst, men det är det vi har ledare i laget till, att lyfta och inspirera individen och gruppen.
 
Så vart är vi på väg?
Hur ska vi som följer laget agera?
Vi ska stötta laget i vått och torrt!

Men stöttar man ett lag som driver omkring herrelöst utan något som liknar en uttänkt riktning genom att vara tyst och acceptera det?
Stöttar man ett lag som haft ett halvår på sig att sätta en tydlig spelidé utan att lyckas genom att säga att det löser sig nog till slut bara vi fortsätter att gå på matcherna och låtsas om att det ser bra ut?
Eller stöttar man ett lag och förening som så tydligt kört fast och inte har en tydlig riktning genom att säga ifrån och vara tydlig med att det här inte är hållbart?

Jag säger att det är upp till var och en att välja sin egen väg i sitt supporterskap.

Min väg är att jag säger det jag ser och är ärlig om det. Det är det supporterskap jag tror att vi vinner i längden på.
Andra får välja sina egna vägar och i slutändan vill vi alla samma sak. 
Att Gefle vinner och mår bra som förening.
 
Tack för ordet.


5 KOMMENTARER      2879 VISNINGAR
PATRIK SEVERIN
patrik@oevo.se
2017-05-25 09:58:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Lilywhite,PDH:
Man ska alltid stötta sin förening,klubben i sitt hjärta.
Klubben - och dess själ - är så ofantligt mycket större än de som f.n. finns i styrelsen eller vilken som är tränare/manager. Eller vilka som är spelare.

När det går riktigt dåligt infinner sig lätt blindhet från de styrande;en form av handlingsförlamning.
Alla kan se hur illa det står till.
Utom de som har positioner att göra något åt det;de håller för såväl ögon som öron.

Pelle Olsson ligger risigt till i Eskilstuna utropar en stor tidning med pampig byggnad på Kungsholmen,Stockholm.
Men är det rätt att ta emot gårdagens tränare för dagens och morgondagens fotboll i GIF?
Själv tycker jag inte det.

Bra artikel!

Forza GIF!

2 Tumme upp 2017-05-26 12:44:07
Samba-Erik:
Lennart Det känns som att du missförstod nu. Han skriver ju tydligt att man ska stötta i vått och torrt. Sen tror jag den här föreningen försöker lyssna på sina supportrar och göra dessa nöjda. Men vill man vara med om att förändra en förening så är väl det bästa att bli medlem och börja gå på möten för att diskutera, engagera sig, rösta och kanske själv ställa upp som ledare eller ledamot i styrelsen?
Postat via SvenskaFans-appen
1 Tumme upp 2017-05-26 08:57:33

Lennart Jansson:
Håller 100 procent med vad Severin skriver. Välskrivet! Varför stötta ett lag som går i fel riktning? Har Lagerström över huvud taget förstått någonting!? Är tränarfrågan helig??
4 Tumme upp 2017-05-25 16:09:11
Woxa72:
Intressant krönika som vanligt. Om man ser sitt lag blöda vill man ju försöka vrida det hela rätt, leta efter hopp, och det gör man ju genom att prata om det. Tystnad är aldrig någon bra medicin.
Postat via SvenskaFans-appen
3 Tumme upp 2017-05-25 15:09:13

Bobhundspiprök:
Fantastiskt bra sagt, som vanligt.
Postat via SvenskaFans-appen
3 Tumme upp 2017-05-25 12:55:36
ANNONS:

Fler artiklar om Gefle

Vi är tråkiga Gefle #13 med Deniz Hümmet, segerjublet på O’Learys och en analys av onsdagsträningen
Gefle I detta avsnitt av Geflepodden snackar vi med segerskytten mot Trelleborg, Deniz Hümmet. Han berättar att han var säker på att det skulle bli mål när bollen lämnade foten. Vi testar ett nytt grepp och punktmarkerar fansen på O’Learys under TV-sändningen Trelleborg-Gefle, där allt gick från förtvivlan till hopp. Avsnittet avslutas med en analys av första träningen efter den viktiga 1-0-segern.
2017-06-21 22:47:26

Geflebragden på Vångavallen
Gefle Gefle IF åker alltså ner till Trelleborg för att möta ett lag som har 12 raka hemmamatcher utan förlust. Detta Gefle IF som har åkt på 8 raka förluster och ställer upp utan 3 ordinarie spelare, och dessutom saknar sin notoriske forwardsinhoppare, vinner med 1-0 (1-0). Det, gott folk, är inget annat än en bragd. Och bragder är viktiga, det är sådana som skapar vinnarlag.
2017-06-20 00:31:08

Vi är tråkiga Gefle #12: ”Poya ser människan bakom fotbollsspelaren!”
Gefle I veckans avsnitt av Geflepodden ”Vi är tråkiga Gefle” pratar vi med Malin Rogström som hastigt har klivit upp som ordförande sedan Thomas Badis Andersson tackat för sig. Vi snackar med John Klevebring från Bromma support och undrar hur BP har kunnat vända den dystra trenden. Josef och Hasse analyserar Degerforsmatchen. Och slutligen hör vi med sportjournalisten Kristian Bågefeldt vad Poya Asbaghi har för styrkor.
2017-06-14 15:49:48

Geflepodden #11: Analys av Poyas tränardebut och fansens förslag att locka publik
Gefle – GIF spelade mycket aggressivare och jobbade mycket mer med direkt återerövring. Nu vann de mycket bollar och när de inte vann bollen hade de chansen att komma hem och samla sig. Det var en stor skillnad tycker jag! Jocke Carlson, lärare, samt spelarutvecklare och tränarutbildare på Gästriklands fotbollförbund, är mycket imponerad av det Gefle IF han fick se under Poya Asbaghis första match som tränare.
2017-06-05 22:54:27

Ingen utdelning men ändå framtidstro
Gefle Gefles första match efter den nystart som föreningen gjorde i måndags slutade med förlust med 0-1 mot Örgryte. Gefle var väl så bra som Örgryte i matchen men lyckades inte göra mål på de chanser man skapade och därmed var sjunde raka förlusten ett faktum. Dock finns det en del positiva saker att ta med sig och för första gången i år känns det som att vi är på rätt väg.
2017-06-04 21:54:20

Vi är tråkiga Gefle #10 med Poya Asbaghi
Gefle – Jag ser en potential i Gefle. Hade jag inte känt det så hade jag inte suttit här. Jag ser att det här är ett lag som har en stabil grund, det finns många bra fotbollsspelare och det finns en vilja i truppen och klubben att gå framåt. Då kände jag … det kan ju bli hur kul som helst! Om man ligger sist eller ligger etta … det spelar mindre roll.
2017-05-30 19:11:00

Pulsen börjar slå
Gefle Gefle IF har en ny huvudtränare. Han heter Poya Asbaghi och har skrivit kontrakt i 2.5 år med Gefle IF.
2017-05-29 17:17:00

Just nu: Gefle har presskonferens
Gefle Som Gefle SvenskaFans var först i landet att avslöja kommer Gefle IF att sparka Thomas Andersson från tränarsysslan och ersätta honom med Poya Asbaghi. Just nu har Gefle IF presskonferens, vi uppdaterar kontinuerligt.
2017-05-29 12:58:00

Dalkurds tränare till Gefle?
Gefle Gefle IF förlorar mot Brommapojkarna med 1-3 (0-1), fansen ropar ”Avgå Thomas!” riktat mot Gefle-tränaren Thomas Andersson, en gest som får klubbdirektören och sportchefen Pär Lagerström att bege sig upp på ståplats och prata med fansen. Efter matchen får Geflered in ett tips som säger att Gefle IF pratar med förre Dalkurdtränaren Poya Asbaghi.
2017-05-28 19:53:00

En supporters vånda
Gefle Glädje, sorg, förväntan, oro. Känslor är som en lägereld vi alla samlas runt och identifieras vid. Hur ska man agera?
2017-05-25 09:58:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM GEFLE IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Brommapojkarna1311112334
2Dalkurd FF138231626
3Helsingborg13652023
4Degerfors14635-121
5Örgryte14635-921
6Öster13535-218
7Trelleborg13454817
8Varbergs BoIS FC13454617
9Falkenberg13454117
10IFK Värnamo13526117
11Syrianska FC13436-115
12Norrby IF13436-315
13Åtvidaberg13436-715
14GAIS13436-715
15IK Frej13247-1010
16Gefle13229-158
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
Vill du skriva för Geflered. på SF?

Vill du skriva för Geflered. på SF?

ÄLSKAR DU ATT SKRIVA? ÄLSKAR DU GEFLE IF? SKICKA IN EN SKRIBENTANSÖKAN/GÄSTKRÖNIKA TILL OSS PÅ REDAKTIONEN!
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
Bandyfinalen tillbaka i Uppsala
Avsnitt #14: John Holmström
NBA-draften är avverkad
Lacazette nära Arsenal
Silly Season:   Lacazette nära Arsenal
Kalldusch för Azzurrini
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies