fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 18865 | Medlemmar: 178248

Kom ihåg mig
Idrottsparken, 2017-07-01 16:00
Sundsvall - Sirius

En ny dag gryr?

Mötet mellan GIF Sundsvall och Sirius klockan 16.00 lördag den 1 juli är en av de två första matcherna i trettonde serieomgången som bryter det påtvingade och plågsamt långa speluppehållet i allsvenskan. Sirius kunde gå på semester med gott självförtroende och tillförsikt inför framtiden. För GIF kom uppehållet som när gonggongen räddar en mycket trängd boxare från knockout. Blir seriestarten en fortsättning på framgångsvägen för Sirius? Innebär omstarten att en ny dag gryr för GIF Sundsvall?

GIF Sundsvall och Sirius har aldrig tidigare mötts i allsvenskan. Men matchen blir ett intressant mått på hur GIF förmått reorganisera sig under uppehållet. De avslutande matcherna under våren var en prövning för både laget och supportrarna. Okontrollerade förluster tär på både självförtroende och självbild (alla förluster med mer än två mål är okontrollerade). Nu ska mycket ha blivit bättre. Ja, det måste helt enkelt bli bättre. Det finns sakliga skäl att tro på en förbättring. Så som GIF:s trupp 2017 ser ut är Gerson en oersättlig spelare, hans frånvaro under våren ekade som ett ångestskri i ett högt trapphus. Matchen mot ÖFK, då GIF tvingades ställa upp med två offensiva mittfältare/släpande anfallare som innermittfältare, var möjligen det mest prövande jag sett sedan 2006 i termer av att en lagdel inte förmår att fylla sin mest elementära funktion. Vi kan också hoppas att Myrestam ska ha kommit i matchform och därmed kan ge GIF en fungerande vänstersida. Om vi blickar framåt ska också vårt spanska sparkapital i form av Batanero och Gracia kunna ge ett rejält lyft till laget. Men de kan som tidigast bli klara efter att sommarfönstret öppnats (15 juli).
 
Sirius är ett märkligt fenomen. Staden Uppsala har äntligen fått ett lag i fotbollsallsvenskan, genom ett framgångsrikt lagbygge av den mycket skickliga tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Laget har presterat anmärkningsvärt väl under vårsäsongen och ligger efter tolv omgångar femma i tabellen med 19 poäng, en poäng före Djurgården och Hammarby. Man är endast två poäng efter ÖFK, som media anser vara något som högre makter förlänat allsvenskan. I endast en match presterade man ett sämre resultat än vad som kunde förväntas, när man i näst sista matchen före uppehållet förlorade borta mot ÖSK. Man har tagit tunga bortasegrar mot Norrköping och Djurgården och man krossade Elfsborg hemma med 4-1. Varför har Sirius inte fått mer erkännande? Deras tränare är lågmälda, det finns inga utpräglade profiler i truppen och det finns inget intresse hos huvudstadsmedia att rikta uppmärksamheten mot Uppsala. Totalt sett har nog Sirius tjänat på att inte hamna i blickfånget. Under uppehållet blev det några utspel fram och tillbaka i samband med Kingsley Sarfos övergång till MFF, en affär som till sist slutade med ett gott utfall för alla parter. Frågan är hur stort avbräck den spelarförlusten innebär för Sirius? Sarfo är en spelare av högsta allsvenska kvalitet, men det är inte så att Sirius varit beroende av honom som spelmotor eller målgörare. Han har snarare varit en extra tillsats i ett gediget grundspel och särskilt viktig i mötena mot de bästa lagen i serien. Men man kan nog också hävda att en del av lagets spelare är underskattade, många håller gedigen allsvensk klass och några få bättre än så. Moses Ogbu är trots sin målfabrikation inte en spelare som fått särskilt mycket uppmärksamhet. Man har dessutom något så gammaldags som en riktig lagkapten. En litet äldre centralmittfältare, som är en funktionell, gedigen spelare och den som leder laget – Niklas Busch Thor. Under lördagens match får dock någon annan leda laget, då Busch Thor inte är tillgänglig.
 
Det är svårt att förutse vilken slags matchbild som kan förväntas. Sirius torde med all säkerhet ha kartlagt de många och svåra brister i GIF:s försvarsspel som uppenbarade sig under vårsäsongens slutskede. Men de bristerna ska åtminstone delvis vara åtgärdade nu. GIF kommer säkert att sträva efter att kontrollera bollinnehavet, en ambition man ofta lyckas med men utan att det alltid ger utdelning. I korthet kan man konstatera att försvarsspelet naturligtvis måste upp till den nivå det höll före de avslutande matcherna. Därtill måste man komma till fler avslut, det håller inte att rulla boll runt straffområdet och vänta på öppningar för instick. Anfallsspelet måste gå snabbare från bollvinst och framåt. Det görs väldigt få mål mot uppställda försvar elitfotboll.
 
Tre avgörande moment mot Sirius:
  • Återuppväckt försvarsspel, inte minst genom att mittfältet måste bidra med mer än att vara stillastående koner när motståndarlaget anfaller. Det bör Gerson säkerställa.
  • Snabbare anfall efter bollvinst.
  • Se upp för Ogbu. Han är tillräckligt bra för att motivera specialbevakning från någon i vår trebackslinje. Det bör bli ett uppdrag för Danielsson.
 
Än så länge behöver vi inte befara att startelvan ska tunnas ut av oönskade spelarförsäljningar. Steindorsson är skadad och kommer sannolikt att bli borta länge. Bland övriga möjliga startspelare är Gall och Pirttijoki skadade. Jag vill gärna se Myrestam starta, men det är långt ifrån säkert. Om så inte sker fortsätter Dennis Olsson som vänster wing-back.
Vi kan tänka oss följande startelva:
 
                                                               Tommy Naurin
 
                            Markus Danielsson – Eric Björkander - Noah Sonko Sundberg
 
                            Eric LarssonSmajl Suljevic – Lars Gerson –David Myrestam

                                                     Linus HalleniusJonathan Morsay
                                                                       
                                                                    Peter Wilson

SundsvallSirius
Sundsvall-Sirius
Tommy Naurin
Marcus Danielsson
Eric Bjorkander
Noah Sonko Sundberg
Eric Larsson
Smajl Suljevic
Lars Gerson
Dennis Olsson
Kristinn Freyr Sigurdsson
Linus Hallenius
Jonathan Morsay

Avbytare
Samuel Aziz
William Eskelinen
David Myrestam
Sebastian Rajalakso
Linus Sahlin
Jaudet Salih
Peter Wilson
Josh Wicks
Karl Larson
Kim Skoglund
Oscar Pehrsson
Jesper Arvidsson
Philip Haglund
Diego Montiel
Christer Gustafsson
Alexander Nilsson
Moses Ogbu
Ian Sirelius

Avbytare
Johan Andersson
Andreas Eriksson
Daniel Jarl
Lukas Henrik Jonsson
Kyria Kambusi
Dragan Kapcevic
Oscar Kindlund
3 KOMMENTARER      1298 VISNINGAR
HANS HASSELBLADH
2017-06-30 09:47:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fantastiskt:
Mycket bra inför-artikel!
Tumme upp 2017-07-01 11:34:09
GIF-Masthugget:
Visst är det 1 Juli i morgon Giffarna vänder på det i år bäst på hösten
Postat via SvenskaFans-appen
Tumme upp 2017-06-30 18:56:15

Jan Johansson:
Vill tacka Hans för en intressant artikel. Hasselbladhs analys av BlåSvart som utanförstående betraktare är det bästa jag läst, proffs"journalister" i tex slaskpressen i våra "storstäder" inräknade. Alla är vi hemmablinda i någon mening. Men det är väl att vara supporter? Hans orkar bry sig om att analysera andra Lag. Själv är jag för lat. Heder åt Hasse.
1 Tumme upp 2017-06-30 18:32:14
ANNONS:

Fler artiklar om Sundsvall

Oavgjort borta mot Halmstad för Giffarna
Sundsvall Det var en märklig match där Halmstad tidigt hade 2-0 ledning trots att Giffarna hade spelövertaget men det ändå stod 2-2 i halvtid. Halmstad var inte värda ledning i halvtid trots 2-0 ledning men kanske ändå var värd en seger efter att ha varit det bättre laget i andra halvlek. En viktig poäng för Giffarna samtidigt som Halmstad tappade viktiga poäng i bottenstriden när man endast fick med sig en poäng mot ett lag man historiskt haft det väldigt lätt mot hemma.
2017-07-22 19:17:40

Inför Halmstad-GIF Sundsvall: Ödesmatch!?
Sundsvall Förra helgen möttes lagen i Sundsvall och när serien vänder så möts lagen igen, den här gången följaktligen i Halmstad. Sundsvall tog hem alla tre poängen på hemmaplan, kan man repetera detta på bortaplan?
2017-07-22 13:46:09

Dubbelmötets första akt – seger utan glans
Sundsvall Dramat i två akter inleddes i Sundsvall med strålande väder. Skulle den första av matcherna i dubbelmötet mot Halmstads BK bli den seger GIF Sundsvall är i så förtvivlat behov av? Det blev så och nu ser framtiden något ljusare ut.
2017-07-15 18:26:25

Inför GIF Sundsvall – Halmstad BK
Sundsvall Det finns inga omskrivningar för det vad här dubbelmötet bär med sig. Det här är på riktigt. Det handlar om kamp för överlevnad i allsvenskan, där den återstående delen av säsongen kan formas av dubbelmötets utfall.
2017-07-14 15:21:23

Det var trevligt, ett tag….
Sundsvall Skulle GIF Sundsvall förmå vända sin negativa trend med fyra raka förlustmatcher? Skulle Djurgårdens IF fortsätta på sin väg mot att etablera kontakt med seriens tätgrupp? GIF började bättre än väntat. Men tyvärr ändade matchen väldigt förväntansrätt.
2017-07-10 21:49:00

Inför Djurgårdens IF – GIF Sundsvall
Sundsvall Två lag på väg åt olika håll? Kommer Djurgårdens relativt positiva säsong att fortsätta i riktning mot en hägrande toppstrid? Kommer GIF att få ett nytt obarmhärtigt besked om vart det bär hän? Hur pressat kommer GIF att vara när man i nästa omgång inleder dubbelmötet mot bottenkonkurrenten HBK?
2017-07-09 19:41:31

En svidande förlust
Sundsvall Osäkerheten var stor inför mötet mot Sirius. Hade GIF återhämtat sig efter den plågsamma avslutningen på vårsäsongen? Skulle Gersons återkomst bli en hästmedicin? Skulle vi få se konturerna av ett nyskapat anfallsspel? Tyvärr blev svaren på de frågorna tämligen nedslående.
2017-07-01 20:49:31

En ny dag gryr?
Sundsvall Mötet mellan GIF Sundsvall och Sirius klockan 16.00 lördag den 1 juli är en av de två första matcherna i trettonde serieomgången som bryter det påtvingade och plågsamt långa speluppehållet i allsvenskan. Sirius kunde gå på semester med gott självförtroende och tillförsikt inför framtiden. För GIF kom uppehållet som när gonggongen räddar en mycket trängd boxare från knockout. Blir seriestarten en fortsättning på framgångsvägen för Sirius? Innebär omstarten att en ny dag gryr för GIF Sundsvall?
2017-06-30 09:47:00

Mellannorrländskt derby utan spänning
Sundsvall Ett möte mellan ett lag som nyligen nått allsvenskan och redan haft viss framgång och ett lag som stretat med att hålla sig kvar i svensk elitfotboll i fem decennier och som nu förtvivlat kämpar för att överleva. Utgången kunde tyckas given på förhand. Skulle ÖFK bekvämt ta ytterligare en hemmaseger och GIF förlora sin tredje match i rad? Svaret på den frågan blev ett eftertryckligt ”JA!”.
2017-06-03 18:11:00

Inför Östersund FK – GIF Sundsvall
Sundsvall Lördagens mellannorrländska derby är kanske inte en internationell klassiker. Den sänds inte på teve i andra länder och journalister kommer inte från Japan och Mexiko för att rapportera om de särpräglade traditioner och konflikter som präglar mötet. Men matchen betyder mycket för de inblandade föreningarna. Oavsett tabelläget är det ett prestigefyllt möte där heder och ära står på spel.
2017-06-02 23:06:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM GIF SUNDSVALL
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
Neymar nära – kommer även Sanchez?
Arnautovic klar för West Ham
Så spelas Svenska Cupen 2017
Virgil Van Dijk vill lämna – Hummels till Juventus?
La Liga drar igång 18-21:a augusti
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies