fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 31775 | Medlemmar: 178702

Kom ihåg mig
Idrottsparken, 2017-04-02 15:00
Sundsvall - AFC Eskilstuna
3-1


Oväntat lätt seriepremiär

Seriepremiären var mer konsekvensfylld än vanligt. Förutom den stora ovissheten kring vad GIF 2017 egentligen kan prestera i skarpt läge, mötte man dessutom ett lag som alla bedömare menar att vi ska konkurrera med i botten. Sådana bör man, ska man, slå. Dessutom var den motståndaren okänd materia. Hur bra var AFC? När matchen är över är det oklart hur många frågetecken som egentligen rätats ut. Men en seger är en seger!

Premiären för GIF Sundsvall i allsvenskan 2017 inträffade en vårdag som inte kommer att gå till hävderna för sin värme (kommentatorn såg matchen på teve på annan ort). En gnagande oro kändes, kommer det här att bära eller brista? Var befinner vi oss?
 
GIF ställde upp med följande startelva:
Naurin - Danielsson, Björkander, Sonko - Larsson, Krogh Gerson, Suljevic, Steindorsson, Olsson - Sigurdsson, Wilsson
Det var en i stort sett förväntad startelva. Erik Björkander var det mest oväntade valet, som gick in i trebackslinjen på Pirttijokis bekostnad. Hallenius på bänken var tydligen en följd av att han fått tillökning i familjen under det senaste dygnet.
 
AFC såg inte ut att vara tagna av stundens allvar, det var ganska öppet spel i inledningen där lagen bytte chanser med varandra. Den första farligheten för GIF infaller i 6:e min då Steindorsson fick skjuta ganska ostört efter en hörna, men skottet gick en bra bit över ribban. Strax därefter följer en dunderchans efter ett inkast, då AFC:s stabile målvakt Erlandsson gör en stark räddning på en nick av Gerson från nära håll, efter att Danielsson nickskarvat inåt. I 19:e minuten slår Gerson en bra, pressad frispark som Steindorsson nickar lågt, men den räddas med en ny kvalificerad räddning av Erlandsson.
 
I halvlekens första del står GIF för ett ganska flytande och fint anfallsspel men det var också uppenbart att AFC hade en defensiv matchplan. GIF dominerar klart första halvan av första halvlek. Men matchen får en oväntad vändning genom ett galet mål av AFC i 25:e minuten, då man tar ledningen genom att Matic slår ett hårt inlägg (efter att Sonko upphävt offsiden) som riktas för nära målet, tillräckligt nära för att bli ett skott på mål ur snäv vinkel. Mycket hårt men Naurin är kanske något passiv.
 
Ett mycket bra anfall av GIF i 31:a i minuten utjämnar dock ställningen. Suljevic slår en mycket lång passning från nära hörnflaggan ned i vänsterkorridoren som Steindorsson hinner upp. Han slår ett mycket vårdat inlägg som Peter Wilson nickar in från nära håll. AFC:s mittback Michel briljerade inte direkt i luftspelet, han borde ha klarat av att nicka undan inlägget.
 
I det här skedet är matchbilden ganska jämn, då AFC var litet mer benägna att attackera. Men ställningen skiftar till GIF:s favör. Efter ett glimrande kombinationsspel mellan Dennis Olsson och Gerson i 41:a minuten gör Gerson 2-1 med ett mycket vårdat och balanserat skott. Kort därefter är det inte långt ifrån att ledningen utökas. Larsson gör en bra insats mot AFC:s vänsterback Meade (som fick det allt tyngre under matchens gång) och tråcklar loss bollen och får in den till Suljevic som skjuter nära stolpen. Efter en halvlek känns det förvånansvärt lugnt, bedrägligt lugnt. Vad skulle Häxmästaren av att karva till sig poäng med halvdana lag – Pelle Olsson - hitta på?
 
Inte mycket visade det sig. Direkt i inledningen av andra halvlek var Wilson mycket nära att lobba in ett mål efter en lång passning av Steindorsson. Några minuter senare får Sigurdsson en målchans efter ett inlägg av Larsson, men hans skottförsök blir oförklarligt lamt. Matchen avgörs genom en tilltrasslad situation efter en hörna i 51:a minuten, där bollen forceras in till 3-1 av Danielsson. Mittbacken Michel är åter olycklig då han misslyckas med att rensa bort bollen och istället sparkar Danielsson i huvudet. Danielsson ruskade dock bara på sig, spelade vidare och klippte därmed ytterligare en kupong i den eviga tävlingen ”Hur man blir en riktig mittback”.
 
Efter 3-1 går matchen ned i tempo och kvalitet, framför allt från AFC:s sida. Larsson dominerar på sin kant på ett sätt som man sällan ser i elitfotboll. GIF skapar bra chanser emellanåt, flera distansskott kommer efter inlägg från Larsson. Wilson framstår som en fullgod allsvensk anfallare i den här matchen. Han hade exempelvis ett bra volleyskott efter en lång svepande passning i 62:a minuten som var värt ett bättre öde. I 67:e minuten är Matic nära att åter bli målgörare. Hans skott från nära håll räddades dock av Naurin. Efter en frispark i 70:e minuten nickar Danielsson inte helt kontrollerat en boll som kunde ha letat sig in i krysset, men bollen går några decimeter över.
 
Kort därefter byts Hallenius in och Wilson går ut och Sigurdsson byts ut mot Morsay. GIF spelar nu bitvis ganska såsigt och det finns tendenser till att bjuda in AFC. AFC är dock inte särskilt alerta och har inte heller individuell kvalitet nog för att vända matchen. I 76:e minuten spelas Eddahri fri och Naurin tvingas till en reflexräddning på nära håll. På den efterföljande hörnan klackar Albornoz men Naurin tippar bollen över ribban.  I 83 minuten byts Steindorsson ut mot Gall. Under den orimligt långa stopptiden tvingades Naurin till enhandsräddning på ett skott av Eddahri, bra skott och bra räddning. Det fanns intermittenta tendenser till forcering av AFC men det möjliggörs framför allt av ett litet håglöst och trött spel av GIF då man alltför uppenbart väntar på att matchen ska sluta.
 
En seger i hemmapremiären är så klart alltid bra, oavsett allt annat. Men gav matchen svar på de frågor vi hade? Hur bra kraftmätare var AFC? Det måste man nog konstatera är oklart. Vi måste se GIF spela mot bättre motstånd innan vi verkligen kan bedöma laget. Det kommer i omgång två och tre; MFF och Häcken väntar. Men man kan åtminstone göra några observationer.
 
Det verkar finnas några skillnader i hur GIF spelar i år jämfört med förra året, om vi antar att de övergripande linjerna i dagens match speglar tränarnas intentioner. Åtminstone fram till 3-1 pressade GIF högre än man i regel gjorde förra året. Pressen var litet mer synkroniserad och mer kollektiv. Möjligen gick man också in litet hårdare i dueller högt uppe i planen?
Något som däremot kändes igen till fullo var det ambitiösa passningsspelet. Men med bättre växling mellan kortpassningar och längre öppnande passningar. Vi får se hur det ser ut mot bättre motstånd.
Många av spelarnas förtjänster och brister var också klart igenkännbara. Men Wilson visade att han fortsätter där han slutade i höstas, han är helt klart mogen att axla Dibbas roll som hot i djupled. Mest glädjande: är det nu vi ser Steindorssons verkliga kvaliteter? Det här var hans klart bästa match i GIF.
 
Tre i topp i GIF:
+++ Eric Larsson, kunde få fyra, eller fem, eller fler plus. ”Proffs i Holland-bra”, fortsätter han så här lämnar han i GIF under sommarfönstret.
 
++ Kristinn Steindorsson, ser ut som en ny spelare. Kanske en liten övervärdering av hans insats sakligt sett, men hans lyft i förhållande till tidigare är så glädjande att det må vara hänt.
 
+ Lars Krogh Gerson, mycket stabil, uppträder som det nav vi förväntar oss att han ska vara.


0 KOMMENTARER      3356 VISNINGAR
HANS HASSELBLADH
2017-04-02 17:51:48


ANNONS:

Fler artiklar om Sundsvall

Ovädret är här men det kommer bli värre
Sundsvall GIF klarade inte att utnyttja läget som gavs i mötet med Kalmar hemma. Delar av laget försökte men det räcker inte till. GIF 2017 räcker inte till på något plan och jag tänker inte hålla igen. Fullt blås i neggoventilen. Jag beundrar de som ännu tror på detta, jag gör det inte.
2017-08-22 14:23:50

Inför Kalmar hemma
Sundsvall GIF mot Kalmar, plats 14 mot plats 13. Det är bara omgång 20 men nu börjar det brännas ordentligt. Bottenkollegorna tar poäng och det är dags för GIF att göra det också, först och främst är det hög tid att börja göra mål.
2017-08-20 22:08:37

En väntad förlust
Sundsvall Giffarna hade som väntat inget att hämta på Hisingen och Häcken kunde vinna ganska bekvämt med 2-0. Spelet över stora delar av planen ser bra ut men det är, som vanligt, väldigt trubbigt framåt. Det är faktiskt lite svårt att se hur det här laget ska kunna börja göra mål.
2017-08-14 21:46:00

Inför Häcken borta
Sundsvall Efter den turliga poängen senast mot Östersund laddar Giffarna om för match mot tabellsexan Häcken på Hisingen. Joel Cedergren kan använda en video från förra årets match för att måla upp en lämplig målbild.
2017-08-13 22:53:18

Öppen match som aldrig stängdes
Sundsvall Mötet mellan GIF Sundsvall och ÖFK var viktigt för GIF av långt mer akuta skäl än lokalrivaliteten med den jämtländska framgångssagan. Medan ÖFK under sommaren har prioriterat EL-kvalet, utkämpar GIF en kamp för överlevnad i tabellbotten. Poäng eller vinst var om inte ett måste mycket viktigt för att inte börja glida nedåt i tabellen. I 88:e minuten slet domaren GIF ur förlustens käftar genom att hitta en straff som ingen annan kunde se.
2017-08-06 17:18:30

Inför GIF Sundsvall - Östersunds FK
Sundsvall Söndagens match mellan GIF Sundsvall och Östersunds FK är som vanligt prestigefyllt. Men för GIF handlar det också om en hemmamatch där man helst bör ta poäng, allra helst vinna, oavsett den mellannorrländska rivaliteten.
2017-08-06 00:05:00

Hedersam förlust?
Sundsvall GIF Sundsvalls hade inget att förlora i sin match mot Malmö FF. Det är säsongens mest planenliga hemmaförlust och allt annan än en rejäl förlust är ett godtagbart resultat. Malmö FF å andra sidan var pressade att vinna för att inte matcherna mot Vardar och Sirius skulle bli början på en obehaglig trend. Men GIF Sundsvall är ett pålitligt att lag att studsa tillbaka mot. Man bjöd upp till böljande fotboll utan spets framåt och kvällen slutade med en ”hedersam förlust”.
2017-07-29 21:29:00

Inför GIF Sundsvall – Malmö FF
Sundsvall GIF Sundsvall kan gå ut helt avslappnade i hemmamötet mot Malmö FF. Det är en av de matcher under säsongen då man är mest nederlagstippad på förhand. Ingen väntar sig att man ska kunna ta poäng, och än mindre vinna, mot seriesuveränen.
2017-07-28 10:49:00

Oavgjort borta mot Halmstad för Giffarna
Sundsvall Det var en märklig match där Halmstad tidigt hade 2-0 ledning trots att Giffarna hade spelövertaget men det ändå stod 2-2 i halvtid. Halmstad var inte värda ledning i halvtid trots 2-0 ledning men kanske ändå var värd en seger efter att ha varit det bättre laget i andra halvlek. En viktig poäng för Giffarna samtidigt som Halmstad tappade viktiga poäng i bottenstriden när man endast fick med sig en poäng mot ett lag man historiskt haft det väldigt lätt mot hemma.
2017-07-22 19:17:40

Inför Halmstad-GIF Sundsvall: Ödesmatch!?
Sundsvall Förra helgen möttes lagen i Sundsvall och när serien vänder så möts lagen igen, den här gången följaktligen i Halmstad. Sundsvall tog hem alla tre poängen på hemmaplan, kan man repetera detta på bortaplan?
2017-07-22 13:46:09

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM GIF SUNDSVALL
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
Inter budar på Mustafi – Milan för Rafinha?
”Fantastiskt tryck”
”Kyrie Irving en bra värvning?”
Senaste nytt inför NFL-säsongen
Leicester väntar för Liverpool
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies