fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 33245 | Inloggade: 251 | Antal medlemmar: 177481
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Att landa i verkligheten

  Krönika: Att landa i verkligheten

  "Men att vi samtidigt lyfter blicken och försöker se en ny framtid för Blåvitt. Den framtid som måste byggas tillsammans. Inte återskapas, för så kommer det aldrig att kunna bli."

  Söndagen den 28 oktober 2007 hade kunnat passera som vilken skitsöndag som helst. En gråkall förmiddag som övergick till hällregn på tvären efter lunch. Utan förskönande omständigheter, ett jävla pissväder. Men det här var ingen söndag vilken som helst. Runt Ullevi samlades människor med nervösa blickar, förväntansfulla blickar, människor med nerverna utanpå. Vädret var det egentligen ingen som riktigt orkade bry sig i. Det fick vara hur det ville. För nu skulle guldet hem igen. Efter de exempellösa framgångarna på 80- och 90 talet, följde år av otaliga felbeslut, en pengakassa som rämnade och ”toppvärvningar” som visade sig vara rena katastroferna. Men nu skulle allting läka igen. Vi skulle födas på nytt, och Blåvitt skulle återigen komma att dominera den svenska fotbollen. För vilket annat lag skulle annars kunna göra det?

  Den enda konkurrenten om guldet, Djurgården, orkade inte med att göra den avslutande omgången spännande. Inför drygt 40 000 åskådare besegrade IFK Göteborg Trelleborg med 2-0, efter mål av Tomas Olsson och Pontus Wernbloom.  En underbart regnig och euforisk eftermiddag övergick sedan ikväll, och eftersom jag arbetade dagen efter var jag och brorsan tvungen att ta bilen direkt hem till Uppsala. Festen fick vänta.  Med värmen på fulla reglage och i bar överkropp, styrde vi hemöver. Guldet var hemma igen, och ingen jävel skulle komma och säga att Blåvitts tid som maktfaktor i svenska fotboll var förbi. Nej, det här var förstås början på nästa era. ”Vi är Blåvitt”, det räcker så.

  Februari 2017. Jag sitter vid mitt skrivbord och titta ut genom fönstret. Det är grått, och jag tänker på hur jag själv ser på Blåvitt idag. Sedan guldet 1996 har Blåvitt stått som segrare i Allsvenskan en enda gång. Den där regniga söndagen i oktober 2007. Det blev ingen ny era. Istället blev vi brutalt nedskjutna några år senare, en motbjudande novemberkväll 2009, på vår egen hemmaplan, av det lag som kanske framkallar mest avsmak bland oss Blåvita. Jag tror inte riktigt att vi har hämtat oss från den skadan än, även om vi har varit och nosat på guldet ett par gånger efter det. Även om vi fick en halv revansch på Friends arena, inför ett enormt bortafölje den näst sista omgången 2015. Den matchen betydde en hel del för oss supportrar, men i slutänden hade den ingen som helst betydelse ändå. Guldet hamnade i Norrköping, och året efter vann Malmö. Vi kunde inte ens titulera oss Mesta mästarna längre. Vi hade blivit avklädda en del av vår identitet.

  Hur hanterar man som supporter en sådan 20-årsperiod? Framgången och dominansen sitter i Blåvitts DNA. Vi vet om det allihop, eller är vi snett ute? Kan DNA bara förändras sådär? Och har det funnits där från tidernas begynnelse? Självklart inte. Men vad som rörde sig i huvudena på det tjogotalet tappra på Café Olivedal den där oktoberdagen 1904, det vet inte jag. Jag vet inte heller om det uppstod drömmar om framtida segrar, när man radade upp 4 raka i de inledande träningsmatcherna på Karlsrofältet. Men jag tror inte att man tog någonting för givet. Jag tror att man arbetade hårt, att man arbetade målmedvetet. Att man stod med fötterna i en verklighet, som inte stördes av en skev självbild, eller av en sanning som helt plötsligt hade tappat i relevans.

  Det är i den skeva verkligheten jag tror att vi supportrar står idag. Kanske också klubben IFK Göteborg. Vi har oförtrutet spelat i den högsta ligan sedan 70-talet. Och det är ju där vi hör hemma. Men vi har inte råkat ut för det stålbad som bl.a. Malmö och AIK utsatts för, degradering till Superettan. Den totala förnedringen. Och jag säger inte att vi borde utsättas för det, men jag menar att vi inte heller har blivit tvingade till den självrannsakan som blir den omedelbara följden av ett sådant sportsligt fiasko.
   
  Som om det inte vore nog med frånvaron av de sportsliga framgångarna, förutom ett par cupframgångar som delvis läkte våra rispiga sår, så meddelades en dag i december 2015 att IFK Göteborg tvingas sälja Kamratgården. För att ”få bort våra lån och få en stabil soliditet”. Supportrarna rasade, med all rätt. Tänk dig själv att du går till jobbet på morgonen, och när du kommer hem till ditt eget hus så har helt plötsligt grannen tagit över både nyckel och äganderätten. Klart som fan att det påverkar både självkänsla och stolthet. IFK Göteborg kan när som helst köpa tillbaka fastigheten – för exakt samma summa. Men för supportern kändes det som en kniv i ryggen. Och på många av oss sitter den kvar där än.

  På något sätt känns det som ett trauma vi har gått igenom de senaste tjugo åren. Utan att egentligen veta om det, eller att ens ha en vilja att ta oss till det. Fortfarande jämför vi med hur det såg ut på 80- och 90-talet, vi kräver att Blåvitt varje år ska slåss om guldet, vi sjunger om att bli det vi en gång var. Sanningen är den, att det kommer vi aldrig att bli. Inget lag kommer någonsin att komma i närheten av de framgångarna IFK Göteborg stod för. Det är en annan tid, och det började redan skaka i mitten av 90-talet. Fotbollskartan ritades om. Vi kommer att ha perioder när något lag dominerar, men förmodligen inget bestående över någon längre tid, och framförallt inte ute i Europa. I skrivande stund är vi ifrånsprungna av Malmö FF och AIK, hur mycket det än tar emot att erkänna det. Vi kan inte längre locka till oss de bästa spelarna, ändå kräver vi det. Gång på gång. Vi famlar i ett mörker, vi tar desperat tag i det förflutna, försöker skapa oss en bild av IFK Göteborg som en gång var för stora för Sverige. Men det är inte där vi är idag. Frågan är förstås vart vi är, men framförallt, vart är vi på väg?

  IFK Göteborg som varumärke och klubb är fortfarande starkt. Blåvitt är fortfarande ”folkets lag”. Vi har mycket bra förutsättningar vad gäller träningsfaciliteter (även om Kamratgården fortfarande ägs av någon annan) och vi har en ungdomsakademi som verkar ha tagit nya grepp och är på väg uppåt och framåt. Vi har en ny styrelse med nya mål. Vi lägger grunden för framtiden. Men framförallt har vi en supporterbas som aldrig kommer att ge vika. Vår uppgift är som jag ser det idag att ta med oss vår historia, känna stolthet för den, berätta om den, vårda den, men att vi samtidigt lyfter blicken och försöker se en ny framtid för Blåvitt. Den framtid som måste byggas tillsammans. Inte återskapas, för så kommer det aldrig att kunna bli. Vi behöver också locka till oss ungdomar som vill vara med oss in i det nya.

  Blåvitt kommer att vinna guld igen, men när det sker vet ingen idag. Och när det sker kommer det att vara frukten av någonting nytt. Därför krävs det tålamod, och jag vet själv hur svårt det kan vara. Man vill bara uppleva den där känslan igen. Men framtiden måste byggas från den verklighet vi står i nu, på den grund vi har under våra fötter idag. Och det är stoltheten och kärleken till Blåvitt som är grundpelarna i det bygget. Jag menar inte att vi inte ska ha krav, för det ska vi alltid ha. Jag menar inte att vi ska vara nöjda med att komma femma, för det kommer vi aldrig att vara. Men kanske måste vi lära oss att ta en sådan placering på vägen mot nästa guld. Kanske måste vi lära oss att landa i verkligheten, för att kunna få syn på den framtid vi alla drömmer om och längtar efter.
   
  Magnus Thorn, februari 2017.
   


  4 KOMMENTARER      5559 VISNINGAR
  MAGNUS THORN
  2017-02-14 07:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Wico TB:
  Domkraft:

  Problemet med försäljningen av KG är ju att det borde få oss supportrar att inse hur allvarligt det prekära läget är och det är väl därför Magnus tar upp det i sin krönika. Trots detta desperata beslut av klubben finns det fortfarande supportrar som rasar över uteblivna värvningar. Man har ju helt enkelt inte fattat något över huvud taget. Det är precis det här Magnus vill säga med sin krönika. Det är dags att välja väg. Antingen behåller vi målsättningen och riskerar hela klubbens framtid med hänseende till att en klubb med vår historia aldrig kan vara nöjda med att inte vinna guldet eller så lägger vi vår historia bakom oss och börjar bygga på något nytt istället. Sätt upp nya målsättningar istället där vi supportrar är mer delaktiga. Sätt upp en målsättning om att ha 14000 i snitt på matcherna eller att sponsorintäkterna och medlemsintäkterna skall öka med X % Allt som berör klubbens framgång och framtid är inte upp till ledning och styrelse. Vi medlemmar och supportrar kan göra mycket vi också.

  1 Tumme upp 2017-02-14 10:54:21
  Domkraft:
  Ett väldigt tjat om KG. En bättre jämförelse är att du har ekonomiska problem och en kompis till dig låter dig skriva över hus och lån på honom så att du ska kunna bo kvar där. Inte jätteovanligt bland egenföretagare som kanske skriver över huset på sambon.

  I övrigt så kommer vi igen. På -80 och -90 talet tog vi 10 guld totalt. Övriga årtionden ligger vi på ett snitt på ett guld per årtionde. Vi har fortfarande 3 år på oss att klara det även detta årtionde.

  Som du skriver kommer inget svenskt lag åstadkomma det vi gjorde inom överskådlig tid. Dock ger det mer pengar idag att gå till ett CL-gruppspel än det gav att vinna UEFA cupen på -80 talet eller spela CL semi på -90 talet.

  Bara att gilla läget och kämpa på. Vi är så mycket mer än alla våra guld. Det viktiga är att vår supporterskara i avsaknad av sportslig framgång inte förfaller till de avarter vi ser hos många andra lags supportrar.

  2 Tumme upp 2017-02-14 10:06:13

  Wico TB:
  Mycket bra skrivet! Vi supportrar har en stor del i att bygga om Blåvitt för framtiden genom att skapa ett positivt drag kring klubben. De senaste åren har vi tyvärr mest skapat negativa rubriker när det alls skrivits om oss supportrar. Med en positivare bild och stämning och ett bra drag kommer fler supportrar, fler sponsorer och med det ökade inkomster. För att komma dit är det oerhört viktigt att vi som supportrar är eniga med klubben om vart vi vill ta vägen i framtiden.
  1 Tumme upp 2017-02-14 09:27:08
  Aston:
  Bra skrivet Magnus!
  Tumme upp 2017-02-14 08:25:14

  ANNONS:

  Fler artiklar om IFK Göteborg

  Alltid Blåvitt tycker till efter 1-1 mot Hammarby "Vi är inte bäst förbereda de här två senaste hemmamatcherna"
  IFK Göteborg Efter ännu en 1-1 match, fjärde under säsongen, tredje raka hemma, är det en besviken Alltid Blåvitt redaktion som delar med sig av sina tankar efter matchen.
  2017-04-27 11:03:51

  Spelarbetyg IFK Göteborg - Hammarby IF: "Jörgie-time"
  IFK Göteborg Det blev inte alltför höga betyg till de blåvita spelarna sedan laget återigen kvitterat sent i matchen mot Hammarby.
  2017-04-26 22:41:14

  Matchrapport: IFK Göteborg - Hammarby IF 1-1 (0-1): Fortfarande obesegrade - men till vilken nytta?
  IFK Göteborg På ett kyligt Gamla Ullevi fick hemmapubliken se IFK Göteborg spela 1-1 för tredje matchen i rad. En match med en skrämmande låg kvalitet där Blåvitt återigen räddar sitt skinn i slutminuterna.
  2017-04-26 20:56:52

  AB inför Hammarby: "Vem stiger fram?"
  IFK Göteborg Redaktionen ger er sina tankar inför matchen mot Hammarby på Gamla Ullevi.
  2017-04-26 00:10:00

  Inför: IFK Göteborg - Hammarby IF: Mot första hemmavinsten!
  IFK Göteborg Det är dags för säsongens första möte mot ett lag från den kungliga huvudstaden och även hög tid för årets första hemmavinst för Blåvitt.
  2017-04-25 15:46:00

  Rasmus i BBpodd – igen
  IFK Göteborg Alltid Blåvitts Rasmus Forsström gästade BBpodd i början av veckan och pratade om matchen mot Östersund och det som komma skall mot Hammarby.
  2017-04-24 21:08:00

  Supporterkollen: Inför Hammarby IF hemma
  IFK Göteborg Efter matchen mot Östersund på bortaplan väntar nu ett möte mot Hammarby IF på Gamla Ullevi. Alltid Blåvitt har tagit sig ett snack med Pernilla Olsson som är Bajen-supporter och redaktör för Söderstadion, för att ta tempen inför mötet.
  2017-04-24 15:30:00

  Veckan som gått - Orsak och verkan, en fråga om varför.
  IFK Göteborg I den gångna veckan har mycket av snacket kring Blåvitt inte handlat så mycket om fotboll som om saker runt fotbollen. Veckan avslutades dock med fotboll och en oavgjord match uppe i Östersund, och efter fyra omgångar är Blåvitt ett av möjligtvis två lag som är fortsatt obesegrade.
  2017-04-24 07:00:00

  AB efter kryss mot Östersund: "Vi ska vara glada att vi har Dahlberg"
  IFK Göteborg Redaktionen tycker till efter söndagens oavgjorda bortamatch mot Östersund.
  2017-04-23 22:45:31

  Spelarbetyg: Östersunds FK - IFK Göteborg 1-1 (0-0)
  IFK Göteborg En löpvillig norrman var Blåvitts bäste spelare i en för övrigt uddlös insats mot cupmästarna från Östersund.
  2017-04-23 20:38:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Professionalism gäller för Osasuna
  ”Kan inte bli annat än fem plus”
  Semifinalerna på plats
  Champions League:   Semifinalerna på plats
  Förbannelsens återkomst
  Viktig streckmatch för HSV
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies