fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 15105 | Inloggade: 122 | Antal medlemmar: 176545
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Veckobrev 13 | Nu rullar det på

  Veckobrev 13 | Nu rullar det på

  I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.

  fantv.se

  Veckobrev 13.
  Nu rullar det på.

   
  1. Kyrkoåret.
  Ännu en söndag med konstigt namn. Denna gång står Sexagesima inför dörren. Det innebär 60 dagar före Påsk och samtidigt den sista söndagen före Fastlagen. Vi närmar oss onekligen mera spännande tider både i Kyrkoåret och för Degerfors IF
  För nu börjar Cupen. Nu börjar det stora allvaret. Snart möter vi Djurgårdens IF på bortaplan. Hur ska det gå?.
   
  2. Efterdyningar till Bragematchen.
  Två matcher avklarade. En vinst och en förlust men båda matcherna tydligen med bra spel men skillnaden tror vi var Sargon Abraham. Extra glädjande var 17-årige Andreas Janssons inhopp i andra halvlek.
  "Väldigt kul att se hur han tar för sig", säger Stefan J, som ger ett extra plus till Christoffer W och Sebastian O och det är mycket bra för där handlar det om två mycket viktiga spelare i viktiga spelpositioner. Kan hända att CW i år kommer att göra en toppsäsong.
   
  Stort bollinnehav, många målchanser men inget mål. Synd. Men helt godkänt spel enligt Stefan J ,
  "En snöplig förlust då vi gjorde det mesta rätt.", säger huvudtränaren. 
  Han  menar att laget hade ett högt tempo i speluppbyggnaden och detta är ofta mycket avgörande men man undrar hur Brages mål gick till? En fast situation, en hörna. Men vad var det som klickade? Var det markeringen i zonen eller vad var det?
  Enligt tränaren  var försvarsspelet i princip bra nästan till 100% , förutom vid 3 tillfällen under hela matchen och hörnan det blev baklängesmål på handlade om "en slarvig aktion vid markeringen".
   
  3.Truppen
  Ännu ej klart. Ännu ej fullt. Några platser kvar och kanske Emil B kan vara en lösning även om motstridiga känslor lever kvar i i Degerfors. Men vi hoppas på Emil B.
  Och så är han på gång igen, Gentrit Citaku. Tränar med Degerfors i veckan och spelar med mot Husqvarna. Så får vi se vad han säger den här gången, men hans förra uttalande om Superettan var väl inte så lyckat. Men alla är välkomna till Degerfors bara de kan spela fotboll och det kan han väl? Det är en  storväxt, "lurig spelare" det handlar om enligt PW.
  För engelsmannen Karl Cunningham blir det inget mera Degerfors, står nu klart, enligt VF, men samtidigt kommer motsatt uppgift från nwt.se. Vi får väl se.
   
  4. Inför Degerfors-Husqvarna.
  Hoppas nu att denna match blir en urladdning av Degerfors med  starka forwards som Shpetim Hasani, Sargon Abraham och Alexander Nutt. Visst kan och bör denna trio kunna åstadkomma ett och annat mål på smålänngarna.
  Kan dessutom försvarsspelet fungera,  näst intill 100 % som senast och kan dessutom passningsspelet i speluppbyggnaden fungera lika bra som mot Brage och kan man som Stefan J säger förflytta spelet snabbt från egen backlinje fram till mål  och kan man komma rätt med  med presspelet, när det skall sättas in och hur högt upp man" vågar gå", så bör det nog bli bra.
  Men i och för sig väldigt bra med denna försäsongsmatchning av både lag och spelsystem, för förvisso tar det tid att trimma in  så stora förändringar och samtidigt med nya spelare.
  En något annorlunda uppställning nu, med nye Citaku och Alexander Nutt i startelvan. Dessutom ser vi Gowend Haidar för första gången från start, medan Hasani och  Sargon sitter på bänken. Stefan J vill väl prova något nytt. Sebastian O finns inte alls med. skadad? Nikola Ladan och Filip Stankovic startar som centrala mittfältare, Alexander på topp, Haidar och Citaku  som offensiva mittfältare. Oskar i mål denna gång.
   
  5. Degerfors-Husqvarna 0-0.
  Stefan J verkar ha lyckats med försvarsspelet  men har en bit kvar i anfallsväg. Nu ett enda insläppt mål på tre matcher och det bådar gott. Borta med vinden är Degerfors "öppna sätt" att spela försvarsfotboll. Men hur ska han nu få ordning på offensiven?
  I det säkra försvaret ingår definitivt Oskar Klasson som nu räddade både en straff och närskott men målvakten hör ju till laget.
  Det känns  i alla fall tryggt att veta att det nya försvarsspelet fungerar, "Försvaret är grunden i mina tankar", har vi hört förut.
  "Men övergången till anfallsspel fungerade inte och vi var för trubbiga och slarviga med boll," säger Stefan J
  "I andra halvlek kommer vi högre upp i press och successivt tar vi över matchen", tycker han
  Men det stora samtalsämnet var Emil Johanssons skada. Oroväckande med tanke på den tunna truppen.
  Även Gentrit Citaku fick utgå efter skada. 
   
  Intressant är att Degerfors medvetet skulle ligga lågt  i sina utgångspositioner och detta gjorde ´ju att Husqvarna fick mera boll.
  "Helt gratis" som Stefan säger. I andra halvlek ändrade Degerfors "på steken" och gick högre upp, pressade tuffare med wingspelarna Erik och Emil och ju längre matchen gick tog Degerfors över utan att egentligen spela bra.
  "Vi började få lite mer struktur på speluppbyggnaden" säger huvudtränaren.
  Men ändå är detta bra, nämligen att använda träningsmatcher för att just träna på olika spelsätt och spelmoment.
  "Resultatet är inte mycket att säga om. Vi skapade för lite för att jag ska vara nöjd med anfallsspelet. Positivt är dock att vi håller nollan och ju längre matchen led desto bättre agerade vi," avslutar Stefan J.
  Svårt att få en bild av vilka byten rödvitt gjord i paus. Var t ex Sargon med? Han som står för poängen!
  Degerfors måste vara ganska bra i alla fall. Hårdsatsande Dalkurd slog C United med bara 3-2, Degerfors vann med hela 3-0.
   
  Emils skada förbryllar tydligen. Vi får verkligen hoppas att det inte är så allvarligt. Degerfors behöver en Emil i form. Magnetröntgenbilderna får ge svaret. Gentrit Citaku spelade endast en halvlek, Fick problem med en vad och är ju helt otränad.
  "Han visade ändå att han besitter fina offensiva kvalitéer" enligt tränare Stefan. Och då kan vi väl behålla honom. Men hur blir det egentligen med Karl C?
   
  6. Djurgården nästa!
  Stor Cupmatch och då gäller det på ett helt annat vis.
  "Det gäller att samla ihop trupperna. Mot Djurgården är det skarpt läge", säger Stefan J..
  Men bra att laget nu har provat lite olika spelsätt och bör därmed kunna starta på rätt sätt mot ett Djurgården som ju kommer med ett helt annat motstånd. Kim Källström kanske? Andreas Isaksson i mål kanske? I varje fall ett bra motstånd för att  testa och avslöja bristerna i laget inför fortsättningen. Skulle tro att Stefan väljer att ligga lågt till en början och spela "tätt".
  Heja Rövitt!
   
                                                                                              Stefan H  Veckobrev 12.
  Bakslag.

   
  En bit in i februari. Nu ser vi bara framåt. Nu tar vi till oss det gamla talesättet att när kylan viker en bit in i februari så har vi "brutit ryggen av vintern*" Dagarna blir längre och ljusare och Degerfors har "debuterat" med första träningsmatchen och mycket mer fotboll blir det ju.
   
  1. Kyrkoåret.
  Alla söndagarna har sina "kyrkliga namn" En del namn är "normala" och lättfattliga och en del andra är kanske svårbegripliga som t ex namnet på den kommande söndagen den 12 februari. I almanackan står det "Septuagesima" vilket egentligen betyder den 70:e och står för 70 dagar före påsk. Septuagesima markerar övergången från "Julens eftertid och Påskens förberedelsetid.
  Tiden från Septuagesima fram till Askonsdagen kallas enligt svensk tradition för "Förfastan". Denna Förfasta är en kvarleva från 500-talet men i stora delar av kristenheten är Förfastan avskaffad och är numera unik för Sverige. Från och med Askonsdagen kommer den "egentliga Fastan" i 40 dagar även kallad "Långfastan".
   
  Det handlar nu om en förberedelsernas tid. Vi börjar förbereda oss för Påskens firande.
  På  samma sätt har vi en annan "förberedelsernas tid", nämligen förberedelserna inför Superettanstarten "fotbollens Septuagesima".
  Den långa förberedelsen inför Påsken  består av olika traditioner som den långa Fastan 40 dagar, med Fastlagssöndagen,  Blåmåndagen, Fettisdagen, Askonsdagen och Våffeldagen. Men förberedelserna inför Superettanstarten handlar främst om ett antal träningsmatcher.
  Men nu börjar alltså de 70 dagarnas ljuva tid med olika förberedelser inför en stor Påskhögtid, vårens sakta nalkande och Superettanstarten. Vad mer kan vi begära!
   
  2. Efterdyningar till första matchen.
  Väldigt glädjande var att de nya utmärkte sig. Sargon Abraham stod för två assist
  Erik Lindell, som han själv säger,  "det kändes bra och det nya systemet kommer att passa mig som är en löpstark, offensiv ytterback och gillar upp följa med upp i anfallen". Dessutom stod Erik för ett mål. Nikola Ladan var en bra speluppläggare och låg bl a bakom Erik Lindells mål.
  Så nog blir det ett bra Degerforslag vi får se i år och dessutom är det ju ännu inte färdigt.
   
  3-. Truppen I
  17 "små Degerforsare" har vi nu och mycket glädjande att Alexander "Nutt" kunde göra come-back. Så nu återstår normalt sett ett par-tre spelare sedan är saken "oscar".
  Läget f n ser ut ungefär så här:
  Målvakter Oskar Klasson, Jesse Öst
  Försvarsspelare: Erik Lindell, Jonas Olsson, Erik Sachs, Christoffer Wiktorsson, Emil Johansson. Marcus deBruin samt rehabtränande Hampus Z= 7 st
  Mittfältare: Sebastian Olsson, Gowend Haidar, Nikola Ladan, Oliver Nilsson, Adrian Johansson, =5
  Forwards: Shpetim Hasani, Sargon Abraham, Alexander Andersson= 3
   
  Det blir inget Degerfors för nye Rodriguez.
  "Han gjorde det ganska bra, var pigg och sådär. Men vi behöver en annan spelartyp Vi kände att vi redan hade den spelartypen i laget," säger Patrik Werner.
  Degerfors vill nu ha in två centrala mittfältare. Antingen två mer defensivt inriktade innermittfältare eller en central mittfältare och en "tia", en offensiv central mittfältare, skriver karlskogatidning. Och studerar vi uppställningen ovan så ser vi ganska klart att det nog behövs förstärkning där. Det är helt klart att StefanJ och PW bygger laget efter klara riktlinjer. Man vet vad man vill ha och ser vad som saknas. Men var finns nu dessa?
  Men  ryktet säger att Emil Berger i BK Forward är ett aktuellt namn och egentligen inte vilket namn som helst. Alla vet vad en Berger kan alltsedan Göran med 55 mål på 153 matcher och sedan Henrik hela ca 400 matcher i rödvitt. Och alla i Degerfors vet vem Emil B är och allt   "det gamla" bör vara glömt nu.Så söker Stefan J en spelare bredvid Sebastian Ohlsson så finns han på nära håll. Det är bara att slå till!  Emil är välkommen.
   
  Men Emil får konkurrens. Internationellt i Degerfors så det förslår. Nu dyker det upp en engelsman, visserligen i Sverige sedan 2015. Karl Cunningham heter han och han tränar med Degerfors denna vecka och spelar samtidigt med i matchen mot Brage på lördag. Bra. Spännande!
  Cunningham får enormt fina lovord, speciellt efter perioden i Ånge, division 2, 2015.
  "Han är extremt målfarlig, har ett fruktansvärt bra avslut.det är helt extremt, de bara sitter där. Han ha ett brett register, bra passningsfot, jobbar hårt!" Han gjorde 16 mål och 9 assists som mittfältare.
  Det är en central mittfältare precis som Stefan J vill ha. "Kan även spela som "tia" säger agenten Kallbäck.
   
  Admir Catovic definitivt borta från Degerfors. Synd! Hamnar nu i ryskt divisiontvålag i Moskva. Förstod väl att han ville längre än till Degerfors, men att det var en kompetent spelare med stort register såg vi speciellt i den avgörande hemmamatchen mot Syrianska där Catovic spelade ut hela registret och låg bakom det mesta i Degerfors väg. Har en känsla av att han aldrig helt kom till sin rätt i Degerfors och han kände sig nog lite missnöjd med de chanser han fick efter vad vi förstår av hans kommentarer. Men en fotbollsspelare var det!
   
  Christoffer Wiktorsson ny kapten i Degerfors. CW säger en del kloka ord om föregående säsong.
  "Trots att det gick tungt höll vi  ändå humöret uppe och jag tror ,i slutändan, att det var det som gjorde att vi lyckades vända på det hela. Man märkte inte att vi var nere i skiten", säger CW.
  För vår del tror vi att CW har helt rätt i det han säger och  att den positiva känslan som Stefan J tog med sig in i laget säkert var en avgörande ingrediens  i det lyckade slutresultatet. Positiv energi betyder oerhört mycket. Och inte minst CW själv bidrog
  mycket med en förhöjd formkurva i de sista matcherna.
  Om premiärmatchen mot C United säger CW:
  "Det kändes som att vi gjorde mycket av det som vi tränat på"
  Och då handlade det säkert om det nya spelsystemet med 3 mittbackar för CW:s del.
  "Självklart är det lite annorlunda i början men  tror att det kan bli väldigt  bra", menar CW. Och det tror även vi
  "Försvaret är grunden i mina tankar", sade han som nu finns uppe i Torsby. Och därmed nära till Degerfors.
   
  4. Inför Bragematchen.
  Så får vi se hur det går i match nr 2, nu med en engelsman istället för en mexikansk amerikanare, Karl Cunningham låter intressant. och kan tydligen spela både som balansspelare längre bak och även i en mera offensiv roll som mittfältare och det är väl vad Stefan J söker nu..
  "En tanke är att han får en halvlek på vardera platsen i match mot Brage", säger PW. Förståndigt och målmedvetet sagt.
  Namnet Cunningham känner vi f ö till från silvermedaljören på 1500 m i Berlin-OS 1936, Glenn Cunningham, om vi  minns rätt, men han var dock amerikan. Vann gjorde Nya Zeeländaren Jack Lovelock.
  Annars blir det väl det gamla vanliga gardet och det nya spelsystemet med 3 mittbackar, troligen Jonas Olsson, Erik Sachs och CW. Måste säga att det känns extra spännande med ett  nytänkande och ett helt nytt försvarsspel för det är onekligen där det har brustit mest de två sista åren, speciellt hösten 2015 och  våren 2016.
  Men som sagt det krävs nog ett antal matcher för att få det hela att fungera och det är ju just i matchsituationer brister och svagheter kommer fram. Sedan ställs ju laget inför allra svåraste motstånd i och med cupspelet mot Djurgården, Helsingborg och BP. Men känner vi Stefan Jacobsson rätt så är vi nog på rätt spår.
   
  Vi tackar Dan Prag på hemsidan för info kring laget.
  Tydligt är att Brage står för ett anat spelsystem och att Stefan J vill "se vad en match mot ett sådant motstånd kan ge oss för möjligheter och utmaningar".
  Det nya glädjande presspelet som Stefan står för är tydligen det centrala för Degerfors och där ser vi nog lite Svennisinfluerat tänkande. Dessutom vill Stefan se att man agerar samlat i försvarsspelet.Bra stämning i truppen och man inleder med följande 3-4-2-1 uppställning. Denna gång Jesse i målet som tidigare sagts.
  3: Mittbackar : Erik Sachs, Jonas Olsson, Christoffer W.
  4: Erik Lindell och Emil som "wingspelare" + centrala mittfältare Sebastian O och Nikola Ladan
  2: offensiva mittfältare Karl Cunningham och Oliver Nilsson
  1: ensam på topp Shpetim Hasani.
  Än en gång, detta nya spelsystem ger oss goda vibrationer och därtill goda förhoppningar. Visst tar det tid, men det är värt alla försök
   
  5. Degerfors-Brage 0-1.
  Degerfors föll med uddamålet efter sen hörna. Vad skall man nu tro?
  Bra att förlusten kom tidigt, i och för sig, men aldrig trevligt med förluster,
  Men när vi läser referatet efter match ser vi att Degerfors inte alls spelade dåligt.
   
  "Jag tycker att vi i det stora hela gör en ganska bra match. Men vi skapade för lite heta målchanser utifrån spelövertaget," säger Stefan J. Kanske var det Sargon Abraham som saknades säger vi.
  "Annars är jag nöjd med vår speluppbyggnad. Fram till det sista, att skapa målchanser var det riktigt bra", fortsätter han.
  "Killarna gjorde allt rätt till 90 %," menar tränaren. Men stort bollinnehav räcker inte.
  Sedan lägger han till något mycket viktigt:
  "Det gäller att dra lärdom av hur matchbilden blev". Just det ! En förlust så här i inledningen av säsongen kan vara bra på sätt och vis.bara man lär av misstagen.
  Nye Karl Cunningham gjorde väl inte direkt någon succé men han gjorde det okej och klart godkänt speciellt i andra halvlek när han fick lite mer boll. Om det blir något kontrakt eller inte säger Stefan J:
  "Vi får ta en diskussion om vi ska gå vidare eller inte".
  Lite oroväckande är att Brage gör sitt mål på en fast situation, en hörna. Då vet alla att det normalt sett  brister i markering eller att målvakten är passiv.
   
  Speciellt glädjande var 17-årige Andreas Janssons A-lagsdebut. Bidrog tillsammans med Filip Stankovic genom sitt inhopp till en stark Degerforsperiod i andra halvlek.
  "Det var jäkligt kul . Vi ser att vi får till det här sättet vi vill spela på, vi får mycket boll. Det är positivt", säger Stefan J.
  I Degerfors finns det alltid coming men det visste vi förut.
   
  Husqvarna nästa helg. Ännu ett tillfälle att testa, prova, timma in det nya systemet och dra lärdom av "missen mot Brage".
  Men då är nog Sargon Abraham tillbaka och det är tydligt att han är "tungan på vågen"!
  Heja Rövitt
   
                                                                                                              Stefan H
   


  Veckobrev 11.
  Seger direkt.

   
  1. Första matchen.
  Spännande premiär med nya namn, med nya spelare, med nytt spelsystem med ny uppställning och ett grundspel med 
  1-3-4-2-1 i speluppbyggnad och anfallssspel. En uppställning som dock kan se annorlunda ut i försvarsspel
  Nu får vi se Jonas Olsson igen, nu får vi se Sargon  Abraham för första gången, nu får vi se Erik Lindell på högerytterbackplatsen för första gången, nu får vi se Esteban "Stevie" Rodriguez, Mexico, USA och allt möjligt internationellt för första gången. Spännande minst sagt!
  En del spelare dras med skavanker och spelar inte som Sebastian O, deBruin, G Haidar, Adrian J. Hampus Z går på rehab fortfarande.
  Kommer nu Stefan J att lyckas med sina idéer, har Patrik Werner och Stefan J skakat fram rätta spelartyper för Stefans spelsystem? Sällan har väl en premiär fört med sig så många nya nästan revolutionerande spelidéer och spelartyper. Det kan inte bli mer spännande än så! Vi hoppas verkligen på en lyckad premiär.
   
  "Det ska bli skönt och kul att komma igång. Vi är på god väg med vårt lagbygge men naturligtvis är det mycket kvar att slipa på. Det jag framför allt vill se är att vi hittar linjer i vårt spel utifrån det nya spelsystemet", säger Stefan J inför premiären.
   
  2. Kyrkoåret rullar på. 
  Fjärde söndagen efter Trettondedagen har redan passerat. Men vi vill ta vara på den i alla fall.
  Aktuell text handlar om hur Jesus stillar stormen  och visar sin makt.  Ankaret är symbolen för denna söndag och ankaret står för "Hoppet".
  I våra hädiska sammanhang för vi över "stormen" till Superettan. Självklart hoppas vi att även Degerfors kan reda ut alla stormar som dyker upp i våra sammanhang. Ingen begär av Stefan J att han skall vara någon "undergörare" men "de jordiska stormarna" på fotbollsplanen kan han nog klara av.
  Vem blir då den som står för hoppet? Vem blir ankaret i laget? Lagets ankare brukare oftast finnas ner i de nedre regionerna. Ofta talar man om försvarsklippan o s v. Frågan är om inte Degerforstruppen i år innehåller några presumtiva ankare?
  Kanske Christopher W, kanske Jonas Olsson, kanske en återställd Hampus? Vi får väl se.
   
  Men egentligen är det Kyndelsmässodagen den andra februari som står för dörren. En oerhört viktig dag på många sätt. En symbolisk dag med en symbol för de ljusare tiderna. I Kyrkoåret räknar man Kyndelsmässodagen som julens definitiva avslutning.
  Någonstans i skarven mellan trettondedagen och fastan, när det är kallt och längtan efter vårvärmen växer möter vi ännu en ljushelg nämligen denna Kyndelsmässodag.
  Vid Kyndelsmäss menade man förr att halva vintern hade gått. Precis som i Luciatidens mörker behöver människan en påfyllning av ljus för att orka fram till våren. Kyndel betyder "bloss" efter det isländska Kyndill och vi ser självklart detta ljus som en markering av slutet på den "mörka tiden".
   
  Gabriel Jönssons dikt "Vid Kyndelsmässa" försvarar sin plats i detta sammanhang:
     
      Nu ingår den korta men ljusnande månad
      då Kyndelsmässoljuset drar upp emot nord
      och kvällarna får den förtunnade blånad
      som inte kan fångas i ord.
      -----
      Välkommen igen gamla ljusnande Göje!
      Kom dagsmeja, snödropp och bondkarneval!
   
  Med andra ord är hoppfulla februari här och med den rullar fotbollen igång på allvar och vintern är förhoppningsvis på retur. I Värmland hette det i gamla tider, att från och med Kyndelsmäss börjar solen att råda över kölden. Och i praktiken har dagen blivit en timme längre i varje ände jämfört med Vintersolståndet.
  Vi ser alltså fram emot en ljusare och varmare tid, förhoppningsvis även för Degerfors IF och fotbollen. Och vi låter Kyndelsmässoljuset bli en symbol för en ljus och framgångsrik Supertettansäsong för det rödvita laget.
   
  3. Mera Svennis.
  "Det finns städer  där fotboll är större än religion och det finns städer där fotboll är religion, sedan finns det Degerfors".
  Svennis klassiska ord säger allt och kanske lite till om vad fotboll betyder i Degerfors och det är så glädjande att i nuvarande prekära ekonomiska läge Degerfors kommun ställer upp med sitt stora stöd till den lilla föreningen med den stora fotbollen.
  Svennis framgångar berodde mycket på att han var före sin tid. Först skrev han en avhandling  i steg-4 i tränarkursen och lanserade där i sin  sina idéer om spel och spelsystem. "Press med understöd" handlade det om.
  Sedan tränade han på detta som tränare i Degerfors och blev ett namn.
  Även när det gäller den mentala träningen var han en föregångsman. Klassiskt är att när Degerfors för tredje gången vann sin serie och skulle kvala igen anlitade Svennis den mentale coachen Willi Railo från Oslo. Efter kvalmiss nummer 2 skriver Svennis att "det var som en kollektiv mental blockering". Och Willi Railo kom till Degerfors!
   
  "Vi träffades i Folkets hus i Degerfors en söndagsmorgon i december", skriver Svennis. Det var egentligen spelarnas lediga dag och "extraträningen var inte populär och inte blev det bättre när spelarnas förstod att de skulle träffa en norsk psykolog och stämningen var negativ. Men det tog inte många minuter innan Willi hade allas koncentration" och så fortsatte det.
  Svennis talade om för Railo vad han ville att spelarna skulle koncentrera sig på och Railo talade in detta på band.
  Svennis berättar  också hur han på bortamatcherna stannade bussen ett par timmar innan man var framme. Spelarna fick slappna av, fälla tillbaka ryggstödet eller lägga sig på golvet. Sedan spelades Railos band upp. Spelarna låg där "utslagna" och lyssnade på Railos rogivande röst "som trummade in vikten av press och understöd", som ju var Svennis nyckelpunkter i spelsystemet.
   
  "Vi spelade bra fotboll hela säsongen 1978 och vann serien", skriver Svennis. Och för tredje gången stod nu laget inför ett kval
  "Men den här gången använde vi Willi Railos metoder och vann alla tre matcherna". Degerfors var tillbaka i den tidens division 2, närmast allsvenskan.
  Svennis avslutar med " jag skulle använda mig av Willis idéer resten  av min karriär".
  Klassiskt är också hur Torbjörn Nilsson genom Svennis försorg övervann sina problem med dåligt självförtroende tack vara Willie R och blev en av Europas absolut bästa spelare, kanske den bäste.
   
  4. Diverse.
  Läser i karlskogatidning en mycket trevlig och spännande text om Degerfors akademi.
  "Vårt mål är att utbilda spelare till A-laget Det är den viktigaste uppgiften vi har", säger chefen Lars Ekman om U 19, U 17 och U 16.
  Det handlar om hur Degerfors gör det de just har varit bra på i alla tider, nämligen försöker släppa fram de unga lovande fotbollsämnena. Och Degerfors har egentligen ett gyllene läge med fotbollsgymnasiet på hemmaplan.
  Roger Werner chefstränare för U19-laget ser en tydlig trend i svensk elitfotboll. "Alla satsar på ungdomar och  man måste utbilda och våga ge dem chansen", menar han.
  Och där finns både Stefan J, Tobias S  och Peter S som  tränare.
  "Det binder ihop det hela", säger  Lars Ekman.
  Tränare Petter Toivonen och Tobias Solberg planerar tillsammans så det blir en röd tråd genom allt. De får en väldigt bra uppfattning av spelarna", fortsätter Ekman. Plantskolan Degerfors förnekar sig inte.
   
  De styrande i Degerfors kommun har helt klart insett Degerfors IF:s och fotbollens betydelse för kommunen även om viss "strid" uppstått kring hjälpen till fotbollen. Men Peter  Pedersen, kommunstyrelsens ordförande, försvarar och förklarar beslutet med att "ett lån till Degerfors IF är till stor nytta för kommuninnevånarna, det bidrar tillkommunens attraktivitet." Helt rätt. Vi instämmer till fullo.
   
  5.Truppen klar?
  Det hetaste tipset f n är Alexander "Nutt".
  "Vi har suttit och pratat med Werner  vid ett antal tillfällen och det rör sig enbart om en ekonomisk fråga."Nutt" vill spela i Degerfors och de vill ha honom", säger hans agent
  "Vi är ganska nära, det är ingen jätteskillnad. Jag tror att det kommer att lösa sig", fortsätter han .
  Nästa träff blir på lördag i samband med matchen mot C United.
   
  15 "små degerforsare" vi hade men så blev det 16. Nikola Ladan har skrivit på för Degerfors, ett tvåårskontrakt.
  "Nikola är en bollsäker och passningsskicklig  mittfältare" säger sportchefen PW.
  Nikola har BK Häcken som moderklubb
  Dessutom är det mera på gång. Ännu en Rodriguez i Degerfors. Storväxte Renato kommer vi ihåg. Nu ska Esteban Rodriguez provspela med Degerfors i matchen mot C United.
  "Han är en sydamerikansk tia , en central mittfältare. Han har de kvalitéer som Degerfors har efterfrågat och som Stefan J och tränarteamet söker", säger agenten Kallbäck.
  Det är Andronic-storlek på honom. Kompenserar sina 168 cm med bra spelförståelse, säger agenten Kallbäck.
  Allt som kan  påminna om Gheorghe Andronic tidigare i Värnamo och Degerfors är bra för Gheorghe var extra bra men ´fick aldrig sin rättmätiga chans i Degerfors. Hamnade sedan i Moldaviens landslag. Aldrig har vi sett en sådan one-touch-spelare i Degerfors, en spelare som skapade tempo, och nu kanske det kommer ännu en. BRA!
  Så nu kanske 16 "små degerforsare" kan bli 17.
  "Det går sakta men säkert framåt men det kommer att ta mer tid.  Vi behöver ett par spelare till", säger PW. Det är en forward och en  offensiv mittfältare.
  Det är tydligt att Stefan J bygger sitt lag efter sina spelidéer, sina intentioner och sitt spelsystem.
   
  5. Degerfors- C United 3-0.
  Första matchen spelad. Degerfors mötte Carlstad United på träningsplanen vid Stora Valla och vann en komfortabel seger med 3-0. Det ser ut som om Stefan J fick som han vill. 3 mål framåt och hållen nolla bakåt. Tack!
  Shpetim Hasani gjorde först det han är så bra på nämligen att göra mål. Den här gången redan efter 5 minuter. Förarbetet stod Sargon A för. Sedan har vi tydligen fått en offensiv högerback som gör mål. Erik Lindell  nickar in 2-0 via ribban efter förarbete av Nikola Ladan och till slut Emil också på nick. Igen förarbete av Sargon A. Så Emil kan tydligen även den konsten. Grattis. Vilken lyckad premiär!
  Stefan J är väldigt nöjd och säger att helheten var bra med starkt presspel försvarsmässigt, Offensivt bra speluppbyggnad med långa anfall. Dessutom hade Degerfors 2 stolpskott och ett par heta målchanser ytterligare. Stefan ger beröm till samtliga spelare och nyförvärven levererade.
  "Alla levererade på bästa sätt. Lindell var riktigt bra, Jonas O säkerheten själv, Ladan bra speluppläggare och Abraham visade att han är den poängproducent vi hoppades att han skulle vara", säger en nöjd Stefan J. Vi tackar!
   
  6 Truppen II
  Bara 16 klara! Nu deltog en del U-spelare i första matchen som Filip Stankovic från start och med Oliver Nilsson, Joel Kyrksjö Beckman, Jonathan Sjökvist, Andreas Jansson och Alexander Karlsson Claesson på bänken men nog behöver vi bli fler än  de 16 vi nu har. Så inte räcker det än.
  Men vi har redan ett lag som slår CU med 3-0 och håller nollan.
  Enligt Stefan J och PW behövs åtminstone ett par tre namn till. En forward och en offensiv mittfältare. Är kanske "Nutt" forwarden eller  kommer det att handla om Esteban Rodriguez som nu provspelar?
   
  16 "små degerforsare" vi hade och så blev det klart med Alexander "Nutt" och vi var 17.
  Det blev på söndagen som agenten Kallbäck antydde. Alexander Nutt är klar för ännu en period i den klubb där han givetvis hör hemma, nämligen Degerfors IF. Bra jobbat!
   
  Vi går nu vidare in i säsong 2017 efter en mycket god start som ger en hel del förhoppningar. Brage nästa på lördag.
  Heja Rövitt!
                                                                                              Stefan H  Veckobrev 10.
  Börjar det klarna?

   
  1. Kyrkoåret.
  I förordet till en nyutkommen bok beskrivs Kyrkoårets stora betydelse på ett intressant sätt. Vi citerar:
  "Kyrkoåret är en uråldrig väg att följa genom det dagliga livet, genom nuet. Söndagarna fungerar som viloplatser  och riktmärken även för nutidsmänniskan i hennes konkreta tillvaro". Någon skrev också  "med färgsprakande ämnesrikedom, högstämt allvar och obeskrivlig glädje är kyrkoåret ett allmänkyrkligt arv".
  Men vi gör ett tillägg. Genom att anknyta Degerfors väg genom Superettan  till Kyrkoåret får vi  anledning att på ett naturligt sätt ta del av denna "uråldriga sed".
  En biskop skrev en gång  "Kyrkoåret hör till livets "dolda rikedomar". Kyrkoåret skänker varje månads särskilda kynne en symbolisk betydelse och väver samman årstidernas växling med kyrkans högtider till en fast fogad rytm" och biskopen poängterar att Kyrkoåret skall upplevas!
  Just detta med en symbolisk betydelse tar vi alltså i vårt Degerforssammanhang fasta på och överför Kyrkoårets alla växlingar och symboler till vårt favoritlag Degerfors IF i Superettan.
   
  2. Truppen 2017.
  "Pärlan" ur leken och kanske lika bra det. Han har inte lyckats på senare tid. Men Admir Catovic har lyckats på senare tid.
  Och roligt för Johan W i Kongsvinger. Och så får vi hoppas på "gamle Nutt". Han är ju ledig och ställer säkert upp med hela sin kapacitet och det säger inte lite. En ovanlig "Striker", en slitstark, energisk målgörare som säkert vore värdefull för Degerfors. Tror inte att det finns många av den spelartypen som Alexander utgör. Han har ju länge haft en otacksam roll i Degerfors. Bara inhoppare, men ändå en massa mål, rent procentuellt kanske mer än Peter S sett till speltiden. Nu hoppas vi på Alexander "Nutt". Vi vet vad han går för och vad han kan.
   
  Som ett brev på posten kommer sedan karlskogtidning med rubriken "Degerfors i samtal med "Nutt".
  Och i och med att Pärlan gick till Kongsvinger ökar ju möjligheten.
  "Hoppas att det löser sig lyder en annan rubrik och det pågår egentligen förhandlingar och förhoppningsvis ska det lösa sig", säger agenten Kallbäck. Alexander är välkommen, säger vi.
   
  3. Ny tränare- ny träning?
  Vi spinner vidare på temat kondition.
  Ska vi våga tro att Degerfors nu får en fjärde tränare som på "konditionens väg" når fram till de goda resultaten.
  För den som kan påverka mest är ju självklart tränaren och kan nu den nye tränaren Stefan J på sätt och vis gå i Istvan Wampetits fotspår, i Gunnar Nordahls fotspår och i Sören Cratz fotspår och satsa på "rätt häst", nämligen att ge laget en god grundkondition så kanske vi kan få ännu en "god årgång". Vi vet ju resultatet 1941, vi vet ju resultatet 1963 och vi vet ju resultatet 1992.
  Många klassiska kommentarer har bevarats från dessa gyllene år. Wampetits körde så hårt med laget att en del spelare protesterade. En av dem var stjärnan Karl-Erik "Hambo" Jakobsson som efter alltför hårda, upprepade startövningar skulle ha protesterat och sagt att "den här träningen är ju livsfarlig".
  "Inget lag  var mer vältränat än vårt. Utan Wampetits hade vi aldrig nått så höga höjder som vi gjorde, sade ingen mindre än Olle Åhlund.
  En annan som fick utstå sådan här "grundträning" var Tord Grip som beskrev läget så:
  "Vi hade  några magra år men sedan kom Gunnar Nordahl och körde skiten ur oss. Det dröjde ett tag innan vi förstod, men snart blev det ordning och 1963 Stora silver".
  Sedan kom en tredje tränare som gjorde samma resa. Även han förstod vad som krävdes i grunden, nämligen kondition Han hette Sören Cratz och körde så att fler än Ulf Ottosson spydde. och så blev det allsvenskan igen.
   
  Nu menar inte vi att Stefan J skall anamma just den typen av "roadwork" som dessa tre "gamla" tränare gjorde. De gjorde bara det enda som var möjligt utan konstgräs, utan inomhushall, nämligen bokstavligt fysiskt slit.
  I det "moderna" samhället finns nu helt andra möjligheter, men fortfarande är grundkonditionen samma "förutsättning", fortfarande krävs det "slit" men på ett annat sätt.
  Svennis säger i sin bok "Vi försökte använda boll så mycket som möjligt även i den fysiska träningen". Och där är vi idag. Nu handlar det om fotboll till nästan 100%. Men som sagt fortfarande är det samma grundkonditionskrav på ett lag som vill nå de stora resultaten.
  Självklart måste vi nu ge Stefan J tid. Ingen kan begära att på en säsong kunna omvandla ett lag som kämpat för sitt liv i bottenregionerna till att plötsligt genomgå någon slags metamorfos och likt fågel Fenix stiga upp  ur askan i ny gestalt och nå de höga höjderna. Men med målmedveten träning, med idogt arbete, med konsekvent tänkande och med ett nytt spelsystem ska mycket ändå på sikt vara möjligt.
   
  4. Diverse.
  Läser om MFF:s första värvning Lasse Nielsen från Danmark. Är tydligen en aggressiv och snabb mittback som blir viktig i speluppbyggnaden och när det gäller att vinna tillbaka boll. Just "snabb och aggressiv" tror vi är modellen för en modern mittback.  Vi har väl bara haft "Bjärred" i landslaget med en sådan kapacitet på de senaste åren. "Snabb och aggressiv" var det.
  Kanske Olof Mellberg platsade, i varje fall aggressiv.
  I Östersund där finns de nu, två avgörande Degerforspsleare som Johan Bertilson och Ludvig Fritzon. Hur bra skall nu inte hårdsatsande Östersund bli ? Ett lag som redan förra säsongen slog MFF borta med 3-0
   
  5. Totalfotboll.
  Det är inte bara träningsmetoderna som förändrats genom tiderna.Utan även spelsystemen genomgår ständigt förnyelse.
  Inte minst Johan Cruyff och Holland kom i VM 1974 mer ett nytt spel, totalfotboll. Nu handlade det inte längre om anfall och försvar utan om s k "totalfotboll. Alla hjälper till, alla deltar i försvaret som Stefan J säger. Och vice versa, ytterbackarna får ofta även en offensiv roll som redan Emil i Degerfors och förhoppningsvis även nye Erik L. Få spelare har nu en renodlad roll som enbart anfallare eller enbart försvarare. Men Shpetim Hasani kommer nog att finnas mest "där framme" och Hampus Z kommer nog att finns mest "där bak". Hur det blir med Sagon Abraham vet vi ej men det ska bli väldigt spännande att se hur Stefan J  formerar laget och spelarna. Det ska bli intressant att se vilken ev. renodlad roll Jonas Olsson ny kommer att få i sin Degerforscomeback.
  Men ett snabbt tekniskt och offensivt anfallsspel och ett tätt fysiskt och samtidigt ett mer eller mindre "markerande" försvarsspel bör visa vägen mot toppen. Men just anfallsspel har aldrig varit något problem i Degerfors. Och i själva uppbyggnadsperioden och i själva anfallsspelet finns ett nyckelord som är nödvändigt nämligen "tempo". Flera stora tränare som Åge Hareide, Nanne Bergstrand och Hasse Backe har poängterat vikten av just detta med "tempot, obs både i speluppbyggnaden och i själva anfallsspelet. Men vi får inte fastna i det där plotterspel som blev Degerfors signum en period men guskelov nu är borta. Och vi kan nog säga utan att nämna några namn att de spelare de mest handlade om i detta "spel" nu är borta ur laget. Och glädjande i sammanhanget är att Stefan J tidigt poängterade att bollhållandet i försvarslinjen och i speluppbyggnaden  inte får gå till överdrift utan laget måste snabbt komma till anfall." Tempo" var det ju!
   
  6. Vågar vi inte tro?
  Vågar vi inte tro att nye tränaren blir en succé
  Vågar vi inte tro att det nya spelsystemet kommer att slå`)
  Vågar vi inte tro att det nya spelsystemet ger stadga i försvaret.
  Vågar vi inte tro att Degerfors nu bokstavligen satsar på ett mera fysiskt spel?
  Vågar vi inte tro att Degerfors kommer med ett snabbare och  rakare spel?
  Vågar vi  inte tro att Sargon Abraham blir en fullträff?
  Vågar vi inte tro att Jonas Olssons återkomst ger stadga åt spelet?
   
  7. Match till helgen.
  Äntligen är det dags. Kulan i luften "snart är det  vår". Spännande att se hur laget kommer att se ut. Spännande att se vilka nya som kommer. Spänande att se hur Stefan J formerar sitt lag.
  Heja Rövitt"
                                                                                                              Stefan H


  Veckobrev 9
  Det ljusnar!

   
  1. Första träningen och Truppen I
  Vilka var med?
  Alla var där förutom Hampus Z
  Vilka nya kom?
  Nu kom det en ny Falkmar! Inte Gösta den här gången utan sonsonen Johan Falkmar som tydligen går i farfars fotspår.
  Johan F är en eftertraktad man. Kommer från Vasalund som vill ha honom kvar. Men inte nog med det. Carlstad U och KBK är också ute efter Johan F- Men denna vecka tränar han med Degerfors- Och då Stefan J redan tidigare har haft  nye Falkmar i träning så förstår man nog vartåt det lutar.
  "Jag ser honom som ytterback eller eventuellt en yttermittback. Johan är snabb med en bra passningsfot men framför allt är det en väldigt, väldigt bra kille, säger Stefan J.
  "Vi känner oss väldigt inspirerade , det ska bli intressant att jobba med det nya spelsystemet och se vart det landar", fortsätter Stefan J. Och just där ligger den stora spänningen. Hur ska det bli? Hur ska det gå? Kommer Stefan att lyckas med sina nya intentioner i viss mån "hämtade" från Chelsea och Tottenham.
   
  Mera bud. Nya provspelare i Degerfors under veckan
  Det är tydligt att noggrannheten och säkerheten avgör. För hur många namn har det inte handlat om inför den nya säsongen och vi förstår att Degerfors nu verkligen vill göra "det rätta valet" av spelare som ska "passa in".
  Nu är två nya på gång. Gentrit Citaku 20 år tidigare utlånad från Norrköping till Värnamo i Superettan.
  "Det är en offensiv spelare som kan spela både som "tia" och på kanten", säger Stefan J i karlskogatidning.
  Nästa man är Kenan Mechovic från Trollhättan. Även Kenan är en offensiv spelare.
  "Det är två spelare vi vill titta på och de var sugna på att komma hit. Vi är i första hand på jakt efter centrala spelare och anfallare", menar Stefan J.
  Patrik Werner tillägger dessutom  i VF: "Vi letar även efter något mer etablerat" och i det sammanhanget antyder  tidningen att Pär Eriksson kan vara aktuell. utan att få någon bekräftelse av PW.
  Där ser vi att det verkligen handlar om att skaffa rätt typ av spelare inför det nya spelsystem och noggrannhet är tydligen ett måste. Spännande att se vem eller vilka det blir av "alla provtränande" i Degerfors.
  .
  2. Pengar.
  Visst är det pengarna som styr och därför finns det i alla fall något positivt med Ludvigs övergång.
  " Trots det sportsliga tappet kan Degerfors  i alla fall glädjas åt pengarna som kommer in tack vare försäljningen", skriver VF.
  Och visst är det så. Någon övergångssumma har vi inte sett men enligt "fotbollstransfers.com"  står Ludvig i ett värde av 1.100 000 kr, klart högst i hela truppen, närmast  finns Sebastian O, Hasani och Emil. Så några kronor bör det ju kunna bli och ett välbehövligt tillskott i den "magra kassan". Ska vi gissa på ca 500 000?
   
  3. Truppen II
  Men nu behövs det ersättare. Sargon kan ju inte ersätta både Ludvig och förmodat Admir C.
  "Vi behöver mer", säger PW.
  Vilken typ av spelare det sedan handlar om beror helt på spelsystemet som Stefan J tidigare klargjort.
  "Det kan bli aktuellt med någon mer spelare senare i veckan", säger PW.
  Spännande att se vad det blir, men det blir inte Admir C? Han går tydligen andra vägar. Stod mellan honom och Sargon och den lilla budgeten klarade tydligen inte av bägge.
   
  Någon Citaku kom det aldrig till Degerforsträningen men väl en islänning  uppvuxen i Göteborg vid namn Bragi Bergsson med förflutet i GAIS. Bergson är en central mittfältare  och har spelat i högstaligan på Island och  spelade 2015-2016 även i GAIS.
  Det handlar tydligen om en central spelare med "gedigen kämpaglöd". Kanske vi här har vår "jordfrässpelare".
  "Både han och Kenan gjorde ett väldigt bra intryck, speciellt Bragi. Vi gör en utvärdering efter lördag men det ser lovande ut," säger Stefan J.
  Kanske ännu en "göteborgare" i Degerfors, känner Hampus Z sedan tidigare, kanske ett plus?
  Degerfors siktar främst på förstärkning i centrallinjen. Försvaret är inte lika aktuellt, så kanske det inte finnes plats för Johan Falkmar.
  Ihärdiga rykten bekräftas nu av PW. Samtal med Pär Eriksson pågår..
  "Det finns ett ömsesidigt intresse ", säger PW. På frågan om Degerfors har råd med Pärlan svarar PW :
  "Visst skulle vi fixa det"!
  Ronny Sabo säger upp sig i Degerfors,.Det har inte gått som han hoppas varken för honom eller laget. Och när han förstår att Stefan J vill satsa på, som Ronny själv säger, "de vill spela 3-5-2 eller något i den stilen", så passar han nog inte riktigt in i bilden. Men Ronny S menar att "alla människor både de som jobbade ideellt och för klubben har varit snälla, trevliga och varma".
  16 "små Degerforsare" vi hade men så försvann Ronny Sabo och det blev bara 15.
  Hur ska detta sluta?
   
  4. Våra visioner
  Vi är nog framme vid ett avgörande vägskäl för lagets framtid, Nye tränaren Stefan J är ju full av idéer med spelsystem och grupperingar i olika sammanhang, i olika spelsekvenser och har tydligen en klar analytisk förmåga och vet vad han vill. Sedan blir ju spelarmaterialet klart viktigt för att kunna välja  "rätt system" och "rätt man på rätt plats". Men visst är det positivt! Visst blir det spännande att se vart vi landar. I alla fall är det nog välbehövligt med ett nytänkande efter 8 år. Tror inte att det var någon slump att förra tränarduon nådde sitt bästa tidigt i "karriären". Först klar serievinst i div 1 och sedan Serieledning i Superettan första och andra året och en kanonsäsong fjärde året. Det behöver ju inte handla om en "Svennisrevolution" men i varje fall kan ett helt nytt sätt att spela överraska både en och annan motståndare.
  Kanske också ett nytt spelsystem kan bidra till ett nytt och ökat speltempo!  Yngre spelare besitter normalt sett en större snabbhet, här lika med snabbhet med bollen. Dessutom som vi tidigare flera gånger påpekat stod de två nya allsvenskarna 2015  J-Södra och Östersund inte bara för ett ökat speltempo utan också för ett mera fysiskt spel. Men märk väl Degerfors höll dem stången det året. Så det gäller bara att hitta den där Stabiliteten! Kanske också ett nytt spelsystem kan bidra till mer variation i spelet.
   
  Vad vi förstår så blir det en avsevärt yngre trupp vi får se detta år.  "De gamle" som Peter S, Tobias S och Andreas H är mer eller mindre borta ur bilden och nya klart yngre och utvecklingsbara spelare har kommit till. Det passar utomordentligt bra att Stefan J kommer in i bilden just nu. Nya, unga, "oförstörda" coming men har anslutit till truppen och ambitionsnivån har nog höjts en del i och med nya tränare och nya spelare.
  Det gäller nu att skapa det som kanske brast tidigare nämligen "Stabiliteten",  jämnheten. Att få till en hög-lägsta-nivå.
   I sina bästa stunder har ju laget presterat resultat på toppnivå, tänk bara på dubbla segrar i dubbla möten mot serievinnarna och allsvenskarna J-Södra säsongen 2015. Så med dessa nya "möjligheter" kanske det kan  bli "bättre och bättre dag-för-dag" som refrängen går. Investeringar i olika spelares speciella kompetens och förmåga bör kunna leda till ökad produktion och en bättre produkt. Så med ett nytt spelsystem, ett högre speltempo, mer variation i spelet och ett mera fysiskt spel bör Degerfors kunna nå ett klart bättre resultat jämfört med det "kämpiga 2016".
  Och med ett bättre spel, med ett bättre resultat, med en högre tabellplacering ökar intresset och publiken kommer tillbaka och därmed ökade intäkter till klubben. Investering ger ökad produktion, en bättre produkt och därmed ökad vinst.
   
  5. "Mille",
  Aftonbladet presenterade måndagen den 9 januari  en "tresidare" om Milenko Vukcevic och Degerfors, Rekommenderas verkligen! Sportjournalisten Erik K Lagnelius fick med allt. Det var en fröjd att läsa allt som vi redan visste men detta kan inte nog upprepas. Mille är en ikon. Mille är en levande legend. Sören C säger sitt, Hulån säger sitt. Allt kom med! Även Bosse Nilssons försvarsmisstag med Ottosson nere i straffområdet när Degerfors ledde med 2-1 och 10 minuter kvar mot Öster, även om B Nilssons namn aldrig nämns.
   
  Så är första träningsveckan avklarad och nu rullar det på. Hoppas nu bara att truppen kan utökas med nödvändiga "ingredienser", så att vi får en konkurrenskraftig elva till seriestarten.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                              Stefan H.  Veckobrev 8.
  Starten har gått.

   
  1. Starten har gått.
  Nu  har vi börjat den långa marschen mot slutmålet. Nu börjar kampen om platserna i startelvan. Nu börjar tränarnas funderingar på spelsystem och vilka som skall spela var. "Rätt man på rätt plats" kan ta sin tid att klura ut men ger sig nog så småningom, Hoppas alla träningsmatcher med speciellt tre cupmatcher kan ge bra svar.
  Men har väl inte alla kommit? Vilka återstår?
   
  2. Kyrkoåret .
  Bröllopet i Kana. Texten om Jesus underverk vid bröllopet i Kana  ger andra söndagen efter trettondedagen dess karaktär
  Det handlar om underverk. Om vatten som förvandlas till vin på ett bröllop i Kana i Galiléen
  Kommer det ske några underverk i Degerfors, månne? Visst är det hädiskt att tänka så men ändå bara ett försök att spinna vidare på ett aktuellt tema och i det här sammanhanget är ju fotbollen viktigast.
  Vad kan vi förvänta  oss? Blir det det normala eller kan vi hoppas på något underverk? 2015 slog vi serievinnarna och de blivande allsvenskarna i dubbla möten men förlorade mot bottenlag i dubbla möten. Vi kräver dock inga underverk i fortsättningen, vi kräver bara lite Stabilitet, lite jämnhet så att när vi slår serieledarna  så knäpper vi även bottenlagen på näsan för då hamnar vi "där uppe". Och då kanske det inte behöver handla om "direkta underverk".
   
  Och så handlar veckan  förstås om "Knut", Tjugondedag Knut och julens slut. Men vem var nu Knut?
  Det är lätt att tro att det handlar om Knut den helige av Danmark men så enkelt är det inte. Men nära på. Det handlar om en annan Knut, en brorson till just Knut den helige. Vi befinner oss i Danmark på 1100-talet med typisk rivalitet mellan de kungliga och det är inte enda gången. Vi känner i Sverige till speciellt brödratrion Erik, Birger och Valdemar i Håtunaleken och Nyköpings gästabud och kampen om kungatronen.
  Den danske Knut blev mördad av sin kusin Magnus, noga räknat den 7 januari 1131 och därmed fick dagen i gamla tider bära  "Knutnamnet".
  Men det stämmer ju inte. Knut har ju namnsdag den 13 januari! Fel datum? Inte riktigt  men i gamla tider och fram till 1600-talet hade den 7 januari varit namnsdag för Knut, men  någon gång  på 1600-talet flyttades Knuts namnsdag till 13 januari ( det var inte Gustav Vasa den här gången) och plötsligt hade julen förlängts med en vecka.
  "Tjugondedag Knut dansas julen ut. Tjugondedag Knut är är julen slut", heter det ju!
   
  3. Det självklara försvarsspelet!
  Såg  storlaget Manchester U spela. Det som gladde mest förutom Zlatans spel var försvarsspelet och ytterbacksspelet. Ja just ytterbacksspelet! Vad var det då vi såg? Jo, detta självklara täta försvarsspel, där ingen lämnades ensam i lugn och romed bollen  ute på en kant utan snabbt var försvararen framme, gick på, satte till, täckte upp. "Sökte inte bara boll utan även kropp" som Pia S säger. Ingen fick vara ifred med bollen. Ingen låg 10 m ifrån. "Detta självklara försvarsspel"!
  Nu med Jonas Olsson i laget kanske även Degerfors kan prestera något liknande.
   
  "Försvaret är grunden i mina tankar" sade han en gång, ni vet säkert vem! Undrar om vi inte även nu har en tränare som kan stå för samma paroll. En tränare som presterade 5 hållna nollor på 9 matcher i slutspurten i höstas. Och då har vi ju en tränare som kan! Som kan det där med försvarsspel. Och kan denne tränare sedan bygga på med ett offensivt spel av "samma kaliber" så är vi ju med "där uppe".
  Men visst det är inte så lätt! Men vem har sagt att det ska vara lätt? Omöjligt är det dock icke!
  Och så har vi ju klyschan "anfall är bästa försvar" och hur bra skall inte försvaret då bli om vår nye tränare fixar till även anfallet"! Ja då är vi ju med "där uppe", igen.
  Veckans  Kåmark:" Varför ska man vänta med att sätta press på bollhållaren tills den sista tredjedelen av planen"?
   
  Läser f n Svennis bok "Min  historia"- Det mest intressanta i sammanhanget är Svennis resonemang kring spelsystem och hans tydliga beskrivning av zonförsvarsspeket. Det är egentligen första gången någon enkelt och tydligt ger en bra bild av detta sätt att försvara sig och självklart är det Svennis själv, en av föregångsmännen, som står för "den enkla" beskrivningen.
   
  "Ett zonspel där spelarna var ansvariga för en bestämd zon och markerade motståndarna som dök upp i just den zonen. Det var inte mer komplicerat än så", skriver Svennis.
  Nej just det, så okomplicerat är det om det fungerar. Men det kanske är lättare sagt än gjort. För det handlar ju om att den enskilde spelaren i zonen vet sin roll, vem han skall markera i "sin zon", vem som gör vad när motståndaren dyker upp i zonen, Och i denna zon finns ju i regel mer än en försvarare. Och där är det som det oftast brister i denna "diffusa zon".
  "Vem gör vad"? "Var tar sin" är enkelt i man-man-spel men i  en zon med en helt annan rörlighet ställs spelarna inför helt andra krav. Krav på rörlighet, krav på blick för spelet, krav på "den enskilde att veta sin uppgift". Och detta är givetvis inte så enkelt som det låter. Vet  att Jörgen Wåhlemark i Varberg lyckades då han förändrade Varbergs antal insläppta mål från 65 mål 2013 till  27 insläppta mål 2015.. På frågan hur han gjorde sade Jörgen W att varje spelare i backlinjen skulle veta sin uppgift även i ett mera "rörligt zonförsvar". Hoppas nu att Stefan J kan gå samma väg så att  Degerfors 54 insläppta kan bantas ner i samma utsträckning.
   
  Har en känsla av att vi i Degerfors och i många andra lag ofta sett osäkerhet med medföljande  passivitet då man inte alla gånger riktigt vet sin uppgift, vet "vem som gör vad" och vem som ska ingripa i första hand. Lätt gjort att det blir "pojklagsspel flera på samma boll". Men som Svennis säger "det handlar om att markera den spelare som dyker upp i zonen".
  Svennis berättar att han på träningen flera gånger gått ut och handgripligen flyttat på spelare till "rätt position". Och självklart är att det inte kan vara så enkelt att skapa "rätt struktur inne i zonen".
   
  Svennis beskriver också hur tidigare väldigt effektiva försvarsspelare fått problem med det "nya spelet".
  Sammanfattningsvis så kräver det moderna zonförsvarsspelet mycket mer av en spelare i backlinjen än det tidigare "enkla" man-man-spelet.Vi har i modern fotboll fått se en helt annan backtyp än "de gamla stenhårda ytterbackarna" som visste var de skulle vara, vem de skulle markera och hur de skulle agera. Men visst, fungerar det nya zonförsvarsspelet så har vi självklart fått ett helt  annat, smidigare, effektivare, följsammare och kanske offensivare försvarsspel. Men oavsett system så är nyckelordet fortfarande "markering". För utan någon form av markering får motståndaren onödigt stort utrymme, får både tid och rum att skapa sina "farligheter".
   
  Även Svennis insåg dock att som han skriver förändring och variationer ibland var nödvändigt:
  "Jag hade börjat inse att uppställningar emellanåt måste underordnas  det spelarmaterial man hade tillgång till"
  . Och det betydde att Svennis även i vissa fall kunde tänka sig att använda en försvarsspelare som libero.
  Just detta att anpassa spelsystemet efter de spelare man har tillgängliga har vi förstått att även Stefan J är inne på. Och vad vi förstår även Lasse Lagerbäck.
   
  .4. Truppen.
  Hur blir det med Tobias Nilsson, hur blir det med Erik Lindell, hur blir det med Ihab Naser, hur blir det med Loyola Nydén, hur blir det med Sargon Abraham, hur blir det med Nikola Ladan och först och främst hur blir det med Admir Catovic? Vi är ju bara 15 st +2 men Solberg-Holmberg skall ju "inte spela".Några ytterligare behövs ju. Men vilka blir det? Bara PW och Stefan J vet.
   
  Men med Erik Lindell blir det bra! Han är klar för Degerfors på lån från Norrköping. Och detta med Norrköping borgar för att det blir bra för där kan man spela fotboll alltifrån Gunnar Nordahls, "Skinnet" Wigrens, Åby Ericssons, "Smälla" Carlboms, Knut Nordahls, "Mulle  och Masses" dagar, för att inte tala om Torsten Lindbergs..
  Erik beskriver sig själv som en" löpstark, offensiv ytterback som älskar att fylla på framåt". Han är även en bra passningsspelare
  Samtidigt bekräftas förvärvet av Jonas Olsson, som vi ju redan visste om. Det vi inte visste var att Stefan J satsar på Jonas Olsson som mittback. Spännande. Jonas spelade som mittback i Carlstad United så han är "inne i rollen" och har hittat glädjen till fotbollen igen efter  lång skada.
  Dock inget kontrakt med Ihab Naser och Tobias Nilsson som satsar på en civil karriär.
   
  14 "små degerforsare" det fanns. Så kom Jonas Olsson och så  blev det 15. 15 "små degerforsare" vi hade men så dök Erik Lindell upp och så var det 16.
  "Vi börjar närma oss", säger PW, "men det tar nog ett par veckor till innan truppen är helt klar".
  Efter att Jonas O och Erik L tillkommit siktar nu PW och Stefan J in sig på innermittfält-spelare och anfallsspelare.
  På frågan om hur många ytterligare spelare som behövs, svarar PW:
  "Svårt att säga men ett par till". Det skulle innebära en trupp på 20 spelare i  så fall. Låter lagom dyrt.
   
  16 små degerforsare det var men så värvades skyttekungen Sargon Abraham och det blev 17.
  Sargon Arbraham är spelaren som verkligen producerat i Skövde AIK, seriesegrare i norra Götaland i division 2. Sargon är en snabb spelare, skicklig framför mål och med bra spelförståelse Han säger att det viktigaste för honom är att komma till en bra förening som har en bra miljö där han kan utvecklas ytterligare. Sedan är det viktigt att han har en tränare som tror på honom..
  Det är nog ingen slump att Stefan Jacobsson i Degerfors har ett förflutet i just Skövde AIK.  Det handlar tydligen om ett 2-årskontrakt. Detta låter verkligen bra!
  2016 gjorde Sargon  22 mål på 25  matcher och 18-19 assists för Skövde AIK..Ett kanonresultat!
  "Han är en "late bloomer" som tagit stora steg de senaste två, tre åren", säger Stefan J.
  "Sargon har alltid varit otroligt bolltrygg med ett bra tillslag. Har väldigt fin teknik och sinne för målet, kommer till mycket avslut och har  en väldigt  fin vänsterfot", säger Stefan J.  Det låter sannerligen bra säger vi.
   
  Namn som  Sargon och Abraham står inte för vem som helst. Namnet Abraham är nog bekant för de flesta från de tre patriarkerna i Gamla Testamentet. Men Sargon  kanske kräver sin "förklaring". Kung Sagon I var en mycket tidig stor konung omkring 2350 f Kr borta i Babylonien. Störtade ett av de äldsta riken vi känner till nämligen det sumeriska, ett rike som kanske var först med ett skrivspråk.
  Kung Sargon II var en assyrisk konung i det stora assyriska världsväldet. Regerade på 700-talet f Kr. Så namnet Sargon Abraham står verkligen före något stort och förhoppningsvis även för något stort inom fotbollen och  Degerfors.
   
  Men så kommer dråpslaget: "Ludvig Fritzon till Östersund". Enda trösten är att han kostar, har ju kontrakt för 2017. Och kanske kan det öppna för Admir Catovic, som i dagens läge är lika bra om inte bättre- Förstod att just Östersund visste hur bra Ludvig kan bli  när det såg hans genombrott i just  Östersund 2015.
  Men sånt är livet! Bollen är rund. Vi behöver ny en 10:a och vi har redan en 10:a inom räckhåll, nämligen Admir Catovic. honom  tar vi för "Ludvigpengarna".
  17 "små degerforsare" vi hade men så försvann Ludvig och så blev det bara 16.
  Och så kommer det definitiva beslutet, men Patrik W är nöjd med uppgörelsen med Östersund vilker bör betyda att Degerfors fått sin ersättning och samtidigit på sätt och vis gjort en bra affär med en tidigare div. 2 spelare som nu blir allsvensk. I Degerfors finns det fotbollskultur! Spännande att se vem som övertar Ludvigs roll i laget. Skall Sargon kunna ersätta både Ludvig och Admir C? Knappast möjligt och mindre  troligt.
   
  Men Degerfors har ständigt något på gång, Nu pratas det om en central mittfältare från J-Södra, Liridon Silka 26 år.och ursprungligen från Kosovo. Det handlar om ett lån från Jönköpingsklubben.
  "Silka gjorde ett positivt intryck. Jag ser honom som en central mittfältare men kan användas även som balansspelare!", säger Stefan J.
  Även namnet Johan Falkmar dyker upp, kanske en ättling till "gamle" Gösta i Degerfors en gång i tiden. Johan senast i Vasalund men tidigare Karlstad BK..
  Även Nyköpings  offensive mittfältare Romain Gall, född i Paris som en gång Abder Kabous, tyvärr lite "misshandlad i Degerfors under Tony Gustavssons tid, finns med "i ropet". Romain G har spelat juniorlandslagsfotboll för USA enligt alltid alerta Vf.
  Mera bud: Joel Enarsson med allsvenskt i Mjällby, Norrköping och Sundsvall, kanske på gång?
  Vi får väl se på första träningen vilka som kommer. Kanske 3 nya? I varje fall skall Ludvig ersättas efter vad vi förstår. Och dessutom ska ett par juniorer flyttas upp i A-truppen. Så det ska nog bli bra till slut!. Spännande!
  .
  5. Spelsystem.
  Väldigt intressant att läsa hur Stefan J tänker inför säsongen. Tydligt är att Jonas Olsson är tänkt som en av tre! mittbackar.
  Degerfors bygger tydligen truppen efter önskvärt spelsystem. Påminner faktiskt liter om Svennis sätt att tänka.
  "Vi bygger  i alla fall efter en fembackslinje i försvarsläge", säger Stefan J.
  "Med en fembackslinje och "något framför" hoppas vi att det blir svårt att göra mål på oss men systemet kräver vissa spelartyper, fortsätter Stefan J. Påminner igen om Svennis som gick till klubbägaren i Italien och  klargjorde vilka spelare han ville ha. Och där fanns det förstås en massa pengar! Men Nya Degerfors har tydligen ambitioner och tränaren Stefan J har tydligen den analytiska förmågan att se vad som behövs.
  "Vi är jättenöjda", säger Stefan J angående Emil J  och Marcus deBruin till vänster och Jonas O och Erik Lindell till höger.
  "Det känns som om vi hittat rätt, menar Stefan J.
  "Det krävs bra fysisk kapacitet och bra en-mot-en- spel både defensivt och offensivt för att vara kantspelare när man spelar med tre mittbackar", säger den analytiske tränaren.
  Vi måste säga att detta låter synnerligen  intressant. Och försäsongen är lång och det kommer säkert att krävas ett antal matcher innan ett nytt försvarsspel sitter. De tre cupmatcherna kommer sannerligen bli "avslöjande".
  Detta låter verkligen bra och kunde Varberg och Jörgen W så kan väl även Degerfors.
   
  6. Träningen i gång.
  Första träningsveckan har startat .Träning varje dag utom onsdag. Normalt sett på konstgräset, annars inne i Stora Halla. Allt klart inför fortsättingen? Första träningsmatchen den 28 januari närmar sig.
  Heja Rövitt!
                                                                                                                      Stefan H


  Veckobrev 7
  Vise män i Degerfors?

   
  1. Kyrkoåret.
  Den 6 januari, Trettondedagen efter Jul handlar om "vise män från Österns länder". Antalet vet vi egentligen ej men det heliga tretalet  har kommit att dominera.
  Enligt legenden var de vise männen stjärntydare, som på 200-talet blev tre vise män. Tretalet kom  in i den kristna traditionen på grund av de tre olika gåvor som de hade med sig, guld, rökelse och myrra. På 500-talet blev de också konungar  varför högtiden också kallas "heliga tre konungars dag". Så småningom fick de också sina namn Caspar, Melchior och Balthazar.
  Trettondedag jul blev en av kyrkans  äldsta helgdagar och har firats alltsedan 300-talet. I gamla tider räknade man dagen efter trettondedagen som julens sista dag.
   
  De vise männen hade sett "den nyfödde  judakonungens stjärna i öster" och kom nu för att bringa honom sin hyllning.
  Men vad kan de i verkligheten ha sett? Bibeln är ju ingen historiebok, men skildrar ändå historiska händelser, kanske inte alltid i exakt tidsordning. Bibeln är en religiös  och litterär bok som behandlar historiska religiösa händelsers betydelse.
  Den tyske professorn Ethelbert Stauffer har presenterat en mycket intressant och faktiskt vetenskaplig teori bakom "stjärnan över Betlehem" i boken "den historiske Jesus i ny belysning".  
  Vi vet att de visste. Borta i Babylonien, vid floden Eufrats strand var stjärntydarkonsten en stor vetenskap. Och vi vet genom funna planetkalendrar från både Baylonien och även Egypten att man kände till stjärnhimlens förändringar och planeternas gång,
   Vad hade de då sett? Man var helt medveten om att år 7 f Kr. inträffade en mycket ovanlig konstellation på stjärnhimlen mellan planeterna Jupiter och  Saturnus vars banor sammanföll  i Fiskarnas stjärnbild. Detta sker blott vart 794:e år. Denna konstellation  finns i förväg noterad inte mindre än fem gånger med exakta data. Men vad har detta med Jesu födelse att göra?
  Jo, planeten Jupiter ansågs vara världshärskarens tecken och Fiskarnas stjärnbild stod för "den yttersta tiden". Planeten Saturnus i sin tur sades vara Palestinas tecken. Alltså hade "den yttersta tidens härskare fötts i Palestina". Detta har de vise männen registrerat på sin stjärnhimmel och detta inträffade år 7 före Kristus och sker blott vart 794:e år. 
   
  Men räknas inte Jesu födelse  som "nollpunkten" i tideräkningen och därmed starten för den moderna tideräkningen.?( Romarna i sin tur räknade med en nollpunkt "ab urbe conditam" från stadens (Roms) grundläggning ca 750 f Kr).
  Jo. men det där med att "börja om" och sätta en ny nollpunkt i tideräkningen var nog inte så lätt och det blev lite fel, minst 4 år fel. Vi vet nämligen att Herodes den store, härskaren över Palestina dog år 4 f Kr och han är ju huvudpersonen  i berättelsen om "barnamorden i Betlehem". Alltså minst 4 år fel och skall vi gå efter de vise männens uppdykande bör det handla om ett "fel " på 7 år. Men att det skulle vara fel i tideräkningen ändrar ju egentligen inget. Förhållande och avståndet mellan olika historiska händelser rubbas ju inte av denna "felräkning".
   
  2. Vise män i Degerfors?
  I det praktiska livet är trettondedagen en tid då vi vilar ut efter helgerna och inför arbetet. Och samma sak gäller även Degerfors fotbollslag, för nu startar träningen igen, den 9 januari.
  Dagen efter den 6 januari räknades ju förr som julens sista dag och Degerforsledningen följer det schemat och nu startar allvaret. Nu är det dags. De lugna dagarna är förbi  och nu börjar det.
  Hur det blir med "vise män" i Degerfors är ovisst. Några nya namn kan det dock handla om. Kanske inga konungar och inte frågar de efter någon nyfödd judakonung utan snarare efter Stora Valla och inte har de kommit från "Österns länder"  utan snarare från orter som Töcksfors, Borås, Örebro och Jönköping. För den här gången handlar det inte om vise män utan om fotbollsspelare som ska förstärka Degerforslaget .Om dessa "vise män" har några gåvor med sig vet vi ej för det de ska bidra med är deras förmåga att spela bra fotboll. Och därmed kan de också bidra med poäng till det Degerforska.laget och det är ju "gåvor" minst lika bra som något annat. Men en vis man kan nog Degerfors sägas redan ha fått även om det var ett tag sedan han dök upp. En man som behärskar det svåra försvarsspelet. "Mannen med 5 hållna nollor på 9 matcher", Stefan Jacobsson. Och om sedan de andra två nya i tränarleden Tobias Solberg och Andreas Holmberg kan klassas som "vise män" så har vi då där "Tre vise män" och det vore väl fint.
   
  Lite kuriosa kring de tre  heliga männen kanske?  Enligt legenden fann man på 300-talet kvarlevorna efter de vise männen och dessa hamnade  till slut i Köln och där byggdes den stora  Kölnerdomen över deras gravplats och makthavarna i staden placerade tre kungakronor i sitt vapen. Sedan kom de tre kronorna genom Albrecht av Mecklenburg, tysk men svensk konung 1364, att pryda vårt riksvapen, enligt  teorin. I vår moderna tid är det bl a ishockeylandslaget Tre kronor som fört detta tecken vidare.
  Med andra ord skulle tre kronorna på ishockeylandslagets dräkt, de tre kronorna på Stockholms stadshus och de tre kronorna i riksvapnet  kunna vara en symbol för de "tre" vise männen.
   
  3. Träningen börjar.
  Nu börjar det på allvar igen. Träningen startar som sagt den 9 januari. och då är alle man förhoppningsvis på plats. Första träningsmatchen den 28 januari mot Carlstad United och nu handlar det om att spela ihop laget och finna rätt spelsystem och finna "rätt man på rätt plats". Men det tror vi nog att Stefan J klarar av.  Och redan 20 februari startar första cupmatchen, borta mot Djurgården. Bra med en skarp början som "avslöjar bristerna".
   
  4. "Rätt man på rätt plats".
  Uttrycket "rätt man på rätt plats" må vara en klyscha men icke desto mindre en viktig sådan. Vi har flera exempel på detta.
  Det mest talande i Degerforshistorien är följande:
  "Jag skall göra honom till en stjärna", sade en gång Milenko Vukcevic efter att ha tillträtt som tränare sommaren 2007, studerat truppens utseende och sedan funnit en spelare som han skulle "placera om". Det handlade om  Andreas Drugge.
  "Jag skall göra honom till en stjärna", sade Mille och så blev det. Andreas Drugge placerades på topp medan Hasani och Garcia blev mera framspelare. Och vilken lyckad förändring det blev!  I Milles vidunderliga avslutning hösten 2007 blev Andreas "tungan på vågen". Tidigare framspelaren Andreas Drugge gjorde totalt 13 mål denna säsong och hamnade bland de främsta i skyttteligan.
  Bl.a. stod han för vinstresultatet 1-0 i Degerfors match borta mot Häcken. Sedan gjorde han samma sak borta mot Sundsvall, seger 1-0. Och i sista matchen hemma mot Norrköping klämde han in en "rökare" utifrån högerkanten med segerresultatet 2-1. Och vi märker vilka motståndare det handlar om, Sundsvall och Norrköping gick det året upp i allsvenskan och är nu tillsammans med Häcken allsvenska lag. Andreas värvades sedan av Tom Prahl till allsvenska Trelleborg och sedan blev det Göteborg.
   
  Vi har fler exempel på degerforsspelare i det här sammanhanget fast åt "båda hållen". Bästa exemplet är Johan Bertilsson som till slut, säsongen 2013, definitivt hamnade  på rätt plats. Inte ens Nanne Bergstrand i Kalmar FF förstod Johans begåvning fullt ut. Ute på en kant skulle han absolut inte spela. Då kunde det hända att han på Stora Valla gick och hängde med huvudet. Men Patrik Werner förstod  att Johans plats var "mitt i spelet" 2010 och speciellt 2013. I matchen borta mot Brage som stod 0-0  sade PW till "Berra":
  "Gå ut och avgör" och det gjorde han.
  Vi har några tänkvärda ord av Johan i minnet, när han kommenterade tränareperioden Stahre år 2008.
  "Då visste man inte om man skulle spela, sitta på bänken eller på läktaren", sade Johan den gången
   
  Men andra gånger har det blivit "fel". Fysiske, mindre konstruktive  Niklas Klingberg fick i en match spela som nr 10, speluppbyggare och speluppläggare och det gick inte så bra, Mittbacken och defensive Andreas Holmberg fick i en annan match samma roll och det gick inte heller så bra. Avslutaren och "straffområdesmålgöraren" Peter Samuelsson spelade en defensiv roll som mittback i de två första matcherna säsongen 2015 och det gick inte alls bra. Så visst är det där med "rätt man på rätt plats" inte alls så oviktigt. Och  det begrep Mille!
   
  5. Vinterträning då och nu.
  Förr, före alla inomhuslokaler  och uppvärmda konstgräsplaner i samband med fotbollsträning på vintern, var det en enahanda typ av träning som blev starten för året. Det handlade enbart om att skaffa sig kondition. Och likt en boxare inför den viktiga matchen var det "roadwork" det handlade om,. Vi sprang och vi sprang och vi sprang utomhus långa sträckor. Ett slags evigt malande. Trist, men nyttigt. Det handlade enbart om grundkondition och vi vet att två av de store  tränarna i Degerfors  fotbollshistoria bedrev detta i högsta grad. 
  Håkan Höglander och Ulf Ottosson har vittnat om hur först Gunnar Nordahl som slavdrivare drev laget ut på landsvägen  och övervakade  det hela per bil. Sedan kom Ulf Ottosson och berättade om hur "vi sprang så vi spydde" efter Sören Cratz "hårda tag".
  Men observera! Det gav resultat. Gunnar förde laget till Stora Silver 1963 och Sören nådde "ända fram" till allsvenskan 1992. Hoppas nu nya tränartrion kan fortsätta denna trend så  att "jubileumsåret" 2017 blir ett verkligt jubileumsår även om dagens träningsmöjligheter givetvis ser helt annorlunda ut med möjligheter till inomhusträning på vintern och uppvärmda konstgräsplaner dessutom. Men konditionen är grunden. Utan den "håller det inte". Så Fysisk träning bör vara huvudmomentet så här i inledningen.
   
  Det ska inte vara för lätt. Det gör inget om det tar emot. Det får göra ont!
  Föregångarna Gunnar Nordahl och Sören Cratz visste detta och de hade heller ingen möjlighet att spela kvadraten på små ytor inomhus. Inget fel på inomhus men en lagom blandning skall det vara. Bollen måste naturligtvis vara med i träningen så mycket som möjligt men för att klara av att utföra det som skall utföras med bollen krävs i längden, just kondition.
   
  6. Truppen.
  Jonas Olsson klar för Degerfors är glädjande nyheter enligt VF. Även om Jonas själv tydligen förnekar, men PW har varit i kontakt i alla fall. Vi hoppas på "Töcksfors"! Jonas är bara 26 och har mycket kvar att ge.
  Senare kommer mer om Jonas O nu i nwt och saken skall vara klar enligt Stefan J. Man har muntligt kommit överens så inget är officiellt än, men i realiteten klart Vi gläder oss högeligen! Och så var vi 15 st..
  Efter 4 år så kommer han tillbaka. Vi tackar. Nu har han allsvensk rutin med sig i bagaget och nu blir det Degerfors igen. Vad bra! Nu får Emil och Marcus slåss om platsen ute till vänster för på högersidan skall Jonas Olsson spela, så det så!
  Hur blir det med Admir Catovic då? Ingen vet men i varje fall pågår samtal, så kanske ändå. "Man pratar i alla fall".
   
  Avslutning.
  "Nu blir dagarna längre. Nu viker  de grå decemberdimmorna  för januarikölden och snart kommer februari med sina  vita snöveckor. Och solskenet glittrar  i snöfältens iskristaller, röken stiger rakt mot himmelen", skriver biskop Giertz med  sina hoppfulla ord i sin beskrivning av denna kommande allt ljusare tid.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                          Stefan H.


  Veckobrev 6
  Nyårstider.

   
  1. Sista brevet.
  Sista brevet för året. Nytt år aktuellt. Nya tider. Nya tränare.  Kanske nya spelare? Nytt spel, kanske nytt spelsystem.
  Nya förhoppningar inför en ny och extra spännande och löftesrik säsong. Vad bra! Nu kör vi på!
   
  I våra tider är det självklart med ett nytt år den 1 januari, men så har det inte alltid varit. Gustav Vasa styrde och ställde lite som han ville och vi får nog "skylla" på honom när det gäller 1 januari som årets första dag. och därmed nyårsdag.
  Tidigare gällde ganska logiskt den 25 december som årets första dag. Tideräkningen började med Kristi födelse varför det var naturligt att det nya  årets första dag var dagen efter födelsen,  alltså den 25 december. Detta gällde ända fram till 1529 då den enväldige kungen bestämde att årsskiftet skulle förläggas till den 1 januari och där är vi fortfarande och någon ny Gustav Vasa skall vi nog inte räkna med.
   
  2. Vad skall vi då tro om det nya året?
  Vad skall vi då tro om det nya Degerforsåret och Superettan-spelåret 2017? Har vi inte anledning  att ha vissa förhoppningar.? Har vi inte anledning att förvänta oss ett bättre år än det senaste som ju blev väldigt jobbigt?
  Med alla förändringar, med alla nyheter, med nya tränare, kanske nya spelare, må vi väl kunna tänka oss en annan och ny situation detta år, 2017. Detta i sig ganska unika på sätt och vis trefaldiga jubileumsår. 110 år fyller klubben. 25 -års jubileum har vi sedan den allsvenska comebacken 1992, och ett kanske  mera tragiskt jubileum men som vi helst vänder till något positivt. Det blir 20 år sedan nedflyttningen ur allsvenskan, men det ska vi nu "sudda ut" och börja sträva uppåt igen.
   
  Men ska vi kunna vara med lite högre upp i tabellen än 2016 så krävs nog en del förändringar. Kanske ett nytt spelsystem i botten, men det kommer att bli avhängigt av de spelare som Stefan J får till förfogande, för som han själv säger gäller det att skapa spelsystemet utifrån det spelarmaterial som finns att tillgå.
  Men ett par faktorer blir nog avgörande. Stefan J har redan nämnt det där med bollinnehav i backlinjen som i och för sig inte är fel men bollinnehavet måste leda till anfall och ett offensivt spel på motståndarnas planhalva. Kanske genom ett snabbare, rörligare och rakare spel? Och i detta ligger också nyckelordet "tempo". Varför inte ta efter J-Södra och Östersund som 2015 var två lag som visade upp just detta tillsammans med ett mera fysiskt och hårdare spel.än "det vanliga" Superettanspelet. Och vi glömmer inte att Degerfors var minst sagt jämbördigt med dessa två seriesegrare och då blivande Allsvenska lag. Vi slog J-Södra dubbelt och spelade jämnt med Östersund hemma och borta.
  Men som tidigare sagts handlar det mycket om den höga-lägsta-nivån när vi möter de andra lagen de "vanliga lagen", lag som Värnamo, som Varberg, som ÖIS, som Trelleborg, som GAIS och de  övriga "vanliga lagen".
   
  3. Det nya laget.
  En gammal bekant på gång. En "gammal" mycket bra ytterback, speciellt första året han kom, Jonas Olsson, och fick spela sitt "eget" spel. Rejäl, resolut, effektiv och bollsäker. Men sedan kom han in i det där "plotterspelet" ute på högerkanten och då försvann en hel del effektivitet. Men vi ser gärna att Töcksfors-Jonas kommer tillbaka med allsvenska meriter från Gefle. Han är värd att satsa på. Skrev tidigare att en bättre högerback än Jonathan Azulay skulle vi inte få, men med  Jonas är det nog frågan om om vi ändå inte kan ha en sådan på gång.
  I övrigt är det tydligen ett noggrant arbete PW och Stefan J håller på med men man skyndar långsamt. Man vill absolut satsa pengarna på "rätta spelare". Men så mycket vet vi i alla fall att Jonas och en sån som Admir C är "rätta spelare"  och kanske Tobias Nilsson också. Ännu inget klart med Emil och Marcus deBruin men det kommer nog. "Vi vill ha båda kvar" säger PW i VF. Men före jul skall det vara klappat och klart.
   
  Inga provspelare tydligen avskrivna än.  Loyola  Nydén med det intressanta namnet Loyola är tydligen den ende provspelaren sista  veckan före uppehållet. Bara namnet Loyola ger oss vissa vibrationer. Den store Loyla var ju Ignatius av Loyola jeusiternas grundare och ledare. på 1500-talet. Jesuiterna var reformationens farligaste motståndare och påvetrogna katoliker.Termen jesuit har än idag en negativ klang men det var nog så att jesuiterna medvetet svartmålades från protestantiskt håll och detta lever fortfarande kvar. Men vi hoppas förstås att "vår nye Loyola" skall framstå i verkligt positiv dager. Det handlar om en spelskicklig mittfältare med Elfsborg och Örebro som bakgrund.
   
  Och så blev det "klappat och klart med Marcus deBruin. Spelar i rödvitt även 2017. Polisen deBruin har blivit en verklig trotjänare i Degerfors. En spelare som vi vet vad han kan och var han kan spela. Rutin betyder mycket. Nu är det bara Admir C och Emil kvar av "de gamle".
   
  Tror att Marcus säger de förlösande orden:
  "Efter att det blev klart med tränartrion har det känts väldigt bra. Där har jag stort förtroende och deras upplägg kommer att bli bra. Personligen känns det väldigt inspirerande att se vad vi kan åstadkomma".
  Tror att många instämmer i  Marcus polisord. Det känns inspirerande.
  Och efter Marcus kom snabbt även Emil J. Nytt kontrakt klart för 2017. En revanschsugen Emil säger "det  är bara Degerfors som gäller". Emil är också inne på samma linje som Marcus och ser positivt  på nya tränartrion.
  "Jag har en bra känsla. Stefan gjorde det bra i höstas när han kom in  och är en väldigt duktig tränare. "Tobbe" och "Adde" känner jag sedan tidigare och vet vilket fotbollskunnande de har".
  "Jag ser fram emot säsongen", avslutar Emil och vi instämmer.
   
  Och så var det bara Admir Catovic kvar, den kanske bäste av dem alla. Och det måste ju även sportchefen och tränarna förstå. Det räcker med att plocka fram Admirs första halvlek mot Syrianska i den avgörande matchen på Stora Valla. Ganska typiskt för en klasspelare att plocka fram det bästa när det verkligen gäller. Förstår att han kanske blir dyr men ibland kostar det och ibland måste det få kosta. Det handlar ju om det där med investering och ökad produktion. Och med  en Degerfors-offensiv bestående av Catovic, Hasani och Ludvig får nog de flesta försvar se upp. Dessutom finns det en viss Haidar ute till höger.
  "Giv åt Admir Catovic en penning även", säger vi med Runebergsk formulering.
  Och är det nu så att Stefan J har löst "den gordiska knuten" i  försvarsspelet med 5 hållna nollor på 9 matcher så kan det här bli riktigt roligt.
   
  Sista träningen före uppehållet avklarad. Sedan bör det ju vara klart med truppen, i stora drag i varje fall. Eller?
  Blir det några nykomlingar? Blir det någon Admir Catovic? Truppen består ju av bara 14 spelare i dagens läge  och då är förstås Adrian J och Oliver N inräknade. Dessutom finns tränarna Tobias Solberg och Andreas Holmberg tillgängliga men det är ju inte riktigt meningen om man ska förstå sportchefen rätt. Så vad kommer till? Spännande! Och några ytterligare krävs ju även om truppen bantas jämfört med förra året. Ska vi tro på Loyola Nydén? Ska vi tro på Tobias Nilsson, han behövs nog? Och visst vill vi tro på Admir C.
  Den 9 januari återupptas träningen och sedan är det bara full fart som gäller. Och då måste de komma. Då måste de nya och de andra komma för 14 spelare räcker ju inte.
  Men vilka fler kan komma? Vilka kan vi tänka oss? Men nog handlar det om de där som vi egentligen redan "har sett", redan vet om, redan nästan räknat med som Jonas Olsson, kanske  till och med Alexander Andersson för han måste ju spela någonstans han med . Och vi får inte heller glömma alla de där provspelarna som varit här. Eller kommer det några helt nya namn? För bara 14 st räcker ju inte, även om PW säkert kommer att räkna in någon eller några juniorer.
  Men när träningen återupptas igen den 9 januari borde det  väl vara mer eller mindre klart. Spännande i alla fall.
   
  4. Träningsmatcher.
  Första matchen mot Carlstad United 28/1. Sedan Degerfors-Brage 4/2. Degerfors- Husqvarna 11/2, Degerfors-Forward 18/3,
  Åtvidaberg-Degerfors 25/3. En lagom stegrad svårighetsgrad. Dessutom tre cupmatcher förstås, i februari-mars.
   
  5. Allvaret!
  Den 8 april klockan 14:00 smäller det på Stora Valla.
  Första hemmamatchen går av stapeln mot nykomlingen Norrby. Normalt sett en bra chans för rödvitt och förhoppningsvis med någon poäng i ryggen efter bortamatchen mot Syrianska den 2 april. Tar man bara hand om Mathias Mete bör den kunna gå bra.
  Sedan rullar det på med  bortamatch mot Falkenberg, nedflyttade från allsvenskan. FFF slog vi med 4-2 på bortaplan 2013 med Bertilsson i högform. Och sedan ny hemmamatch, nu mot Värnamo, ett rimligt motstånd. Så med en gnutta flax kan det ju bli en bra öppning, Bättre än de senaste åren.
  Läser annars om Ljungskile som tydligen får det svårt i division 1. 12 förlorade spelare hittills med bl.a. August Strömberg, dock ej klart vart han går. Vad skulle han i LSK och göra? Det gick ju så bra i Degerfors.
   
  6. Svar på julenötter.
  1. Istvan Wampetits, förstås. 2.Olle Åhlund och Tore Karlsson. 3 Gunnar Nordahl, förstås. 4.Svennis. förstås. 5.Sören Cratz förstås. 6.L-O Matsson från Köla. 7 Dave Mosson. 8. Patrik Werner och Jonas Lindskog. 9.Stefan Jacobsson, förstås. 10. Stefan J, Tobias Solberg och Andreas Holmberg.
  .
  Gott Nytt spännande Superettanår och Heja Rövitt!!
   
   
                                                                                                                      Stefan H.


  Veckobrev 5
  Vändpunkten
   
  1. Vintersolståndet.
  Äntligen kan vi se framåt igen. Vintersolståndet i år den 21 december är aktuellt. Denna dag markerar  något psykologiskt viktigt och är för många en avslutning på en lång mörk och kanske dyster period och samtidigt inledningen på en ljusare och hoppfullare tid som människan går till mötes. Poeten Gabriel Jönsson har i dikten "Vintersolstånd" skildrat denna "vändning".
   
      Nu vänder jordens halva klot
      sig sakta mot vår sol igen.
      Omärkligt ljusnar dagen mot
      vår svala vår och sommaren.
   
  Man kan inte annat än bli optimist av dessa rader. Tankarna om en ljusare tid måste vi ta till oss, oavsett om det handlar om Kyrkoår, Kalenderår eller Fotbollsår. Vi kan alltid hoppas på och önska oss ljusare tider.
  Men hur är det med Degerforsoptimismen? Finns den? Har vi inte anledning till att vara optimister med tanke på den intressanta förändring som skett i tränarleden?
   
  2. Nya Superettan.
  Vad ska vi tro om den nya Superrettan? Egentligen ganska anonymt. Men vissa lag är nog kandidater till den övre avdelningen.
  Nedflyttade Gefle, Falkenberg och Helsingborg borde hamna där även om en del tidigare nedflyttade lag som Mjällby, BP, Trelleborg, Öster och Enköping åkt direkt ned i division 1 och kanske är FFF ett sådant lag?. Det beror nog på vad de förlorat i och med nedflyttningen. Det brukar bli manfall. I övrigt är det svårt att sia om toppen. Men satsande Dalkurd får nog räknas dit.
  Mellangruppen? Kanske Åtvidaberg, Trelleborg, Varberg och GAIS.
  I botten är det lika ovisst. Men Syrianska normalt sett. Nya BP och Öster är garvade men Norrby ett oskrivet blad.
   
  Degerfors då? Vill tro att de positiva förändringarna som skett uppifrån ska sprida sig "neråt" och ska kunna leda framåt. Tränargruppen väldigt spännande. Och kan Stefan J fortsätta att utveckla sin försvarsidé ska det inte behöva bli några 54 insläppta i alla fall. Och kan Stefan J finna tillbaka till det "passningsorienterade spelet" och kan Stefan J finna rätt spelsystem för "rätta spelare" och kan Stefan J hitta "den utvecklande vägen" han söker så kan kanske Degerforslaget bli en outsider i Superettan år 2017.
  Får sedan Admir Catovic ett kontrakt och kan sedan Andreas Holmberg och Tobias Solberg bidra med sitt  och laget finna Stabiliteten och den höga-lägsta-nivån så kan det bli riktigt roligt nästa år.
   
  Många unga spelare i laget blir normalt sett ett snäpp bättre nästa år. Ludvig, Sebastian, Gowend, och inte minst Erik S, Oliver och Adrian som verkligen är unga. En som säkert blir ännu bättre är Oskar Klasson som med mer rutin, ännu större självförtroende nog blir förste målvakt nästa säsong.
  Shpetim Hasani håller minst ett år till och så får vi se hur det kan bli med "de gamle" som Peter S, Marcus deB och Emil J. Nyutnämnda spelande tränarna Andreas H och Tobias S ska vi tydligen inte räkna så mycket med på planen.
   
  3. Spelarkontrakt.
  Sportchefen Patrik Werner beklagar verkligen  att Jonathan Azulay inte kunde få "fortsatt förordnande" i Degerfors. Jonathan var verkligen besviken och det kan kanske sägas även om sportchefen, i varje fall låter det så och det är hedrande. PW säger att han gillar Azulay både som spelare och person.
  "Vi hade räknat med att behålla honom", säger PW.
  Vi får nu se vem som ska spela högerback och någon måste det ju vara och ingen är gratis! Men det är klart att en operation inte är någon "fördel", men en bättre högerback än Jonathan Azulay får vi nog inte tag på. Dessutom skall han enligt "säkra källor" vara ännu bättre som mittback.
   
  Istället handlar det om nya namn. I sig en aning ologiskt men så är  "spelet". Precis som vi trodde är hårdföre Tobias Nilsson en av Degerfors provtränande spelare. Tobias minns vi från matcher på Stora Valla  i bl.a lag som ÖSK, FFF,främst som en robust och hårdför spelare. Kanske han kan bli den där "jordfrässpelaren" som drar de andra med sig. Tobias senast i J-Södra.
  "Jag är en mittback som kan vara mittfältare. Jag är ganska bra på fötterna", säger Tobias N.
  Frågan är om Degerfors haft en sådan spelare tidigare. En fysiskt stark, ganska "ful i spelet" och därmed effektiv, förut Tror nog att han kommer väl till pass vår "jordfrässpelare".
  Två spelare från IFK Norrköping också på plats.Erik Lindell  U-21 spelare  tänkt som högerback och Ihab Naser mittfältare, även han från U-21 i Norrköping .
  Fjärde mannen är Josef Ibrahim från Mariehamn men, tidigare i Forward,  bor nu i Örebro, en tänkbar offensiv mittfältare. Kanske Stefan J nu satsar på de där tre centrala mittfältarna han "vill se". Kan det handla om 4-3-3 tro?
  Senare i veckan ännu en Sebastian Loyola Nydén en central mittfältare från Elfsborg.
  Det hela avgörs nog på tisdag och torsdag då "lägger vi mer krut  på spel med elva mot elva", säger den analyserande tränaren Stefan J. Hoppas det blir bra, säger vi. Dessutom spelar samtliga med i helgens cup i Karlstad inomhus.
  Det verkar vara en bra blandning som sportchefen fått ihop.
  OBS! Enligt Vf så är "ryktena om Pär Pärlan Ericsson intensiva"
  "Vi får se", säger PW. Han avfärdar med andra ord inte ryktet.
   
  Så var det klart att han slutar, Peter Samuelsson, efter 201 matcher och 100 mål och visst bäddar det för en viss Ericsson.
  Frågan är om det inte är Mr Degerfors som nu slutar. Peter har varit med länge. Visserligen en period i Norge och en i ÖSK men i alla fall.
  Minns Peter som inhoppare 2004 i matchen hemma mot Forward. Matchen som säkrade seriesegern. Ulf Ottosson gör sina mål och Peter kommer in, en något tunnare Peter S den gången. Sedan blev det Norge av någon anledning men åter när Degerfors hamnar i div 1 2009 och sedan var det raka spåret. En massa mål varje säsong. 2011 dock till ÖSK av någon anledning men tillbaka 2012 och mera mål! Många stora matcher och Peter nämner själv Hammarby på Stora Valla med hattrick i seger 4-2 med bl a en bicykleta. En annan framgångsrik match var 2015 hemma mot Frej där rödvitt vann med 4-0 och Peter stod för ett äkta hat trick i första halvlek och kunde faktiskt gjort ännu fler.
  Peter stod  inte bara för en massa mål, han stod för något kanske t o m ännu viktigare i stort, nämligen en positiv inställning med positiv energi och  ett sällsynt gott humör.
  Ta nu vara på detta i Degerfors. Peter kunde få en roll  som "inspiratör", som pådrivare, som energispridare i samband med varje match. Tror att skulle betyda mycket för hela laget. Peter har varit en sådan där spelare som Janne A i landslaget vill ha. De där som "ej gräver ner sig".
  Vi tackar givetvis Peter S för allt i den rödvita dressen och hoppas på en fortsättning i någon form.
  Nu återstår endast Emil J, Marcus deB och Admir Catovic. Och förhoppningsvis finns det plats för samtliga, speciellt Admir C!
   
  "En skön tränare och ett skönt gäng". Vem säger så? Jo provtränande Sebastian Loyola Nydén. Så ska det låta! Den killen behåller vi! Vem är han då? Ännu en Örebroare och en hårt jobbande mittfältare som gillar att ha mycket boll och har bra blick för spelet. Bra! Då passar han i Degerfors. Stefan J är nöjd och då är vi också nöjda.
  "Som helhet har det sett bra ut. Det är en trupp som vill ge allt och visa upp sig. Jag är nöjd med samtliga, de som redan finns i laget och de som är här och provtränar. Det är en lång väg att vandra med truppbygget och sedan framför allt spelidén beroende på vilka spelare som vi får tillgängliga".
  Dessa kloka ord säger den analyserande nye huvudtränaren Stefan J och det låter ju fruktansvärt förståndigt. Klart att man bygger laget och spelidén efter vilka spelare man har. Detta gjorde även Lasse "Lager" med Island. Men nog låter det som om vi har flera mittfältare på gång plus en "jordfrässpelare" något som Degerfors länge har saknat och nu behöver för att komma lite längre och för att undvika den alltför låga-lägsta-nivån. Kan det bli 4-3-3?
   
  Ryktet går! I Skövde finns en spelare som gjort 22 mål på 26 matcher för Skövde AIK seriesegrare i division 2 Norra Götaland. Sargon Abrahmam heter han och Stefan J känner denne spelare från Skövdetiden-
  "Det är en spelare som vi har haft koll på under de två senaste åren. Han har haft en jättebra utveckling i Skövde", säger Stefan J. I Degerforsleden finns redan tidigare Skövdespelaren Sebastian Ohlsson.
  Vi hoppas på det bästa. 22 mål!
   
  Blir det några nya besked före jul? Spännande i varje fall att se om Lucia  kommer med ljuset och tänk om vi kunde får en riktig "ljus- och glädjespridare in i truppen nu när Peter S slutat.
  "Samtliga nya spelare har visat kvalitéer och presterat bra", säger Stefan J. och  tillägger  att "efter matcherna i cupen i Karlstad kommer vi att göra en snabb utvädering för att sedan kontakta spelarna".
   
  4.Träningen och Träningsmatcher.
  Första matchen i vanlig ordning mot Carlstad U sista helgen i januari.
  Men innan dess en något annorlunda turnering inomhus i Karlstad mot lag som FBK, Hertzöga, Norrstrand, Ölme och Karlstad BK. Korta 25 minuters matcher som inleds med straffsparkar!. Degerfors möter Hetzöga och FBK före en ev final.
  Men någon Degerforssuccé blev det inte. Förlust i båda matcherna och väldigt  knapphändig info kring dessa. Skall tydligen helst glömmas bort. Enda förklaringen är väl att det handlade om ett orutinerat lag och att motståndarna  tog ledningen på straffar innan matchen ens hade börjat och sedan  fanns det bara 25 minuter  att ta i kapp på. Minst sagt originellt.
  "Absolut inte godkänt. Vi såg sega ut och skapade alldeles för få målchanser. Bara två mål på 50 minuters spel, nej det var för dåligt säger", Stefan J
   
  5 Seriestart.
  "Snart" smäller det! Nu är Superettans preliminära matchprogram ute. Omgång 1 med huvuddatum  2 april startar för Degerfors del med bortamatch mot Syrianska. Sedan följer första hemmamatch- mot nykomlingen Norrby. Tack och Lov att vi är med! "Eja vore vi där" som det står i psalm 606 vers 4 i 1937-års psalmbok.
   
  5. Julenötter.
  Nya tränare i Degerfors inspirerar till några frågor kring stora Degerforstränare. Vi väljer tränare i samband med klubbens stora framgångar.
   
  1. Vem var "den store" tränaren som har satt som prägel på Degerforslaget ända in i vårt tid? Vann Stora Silver 1941
   
  ........................................................................................................................
   
  2. Vilka två kända Degerforstränare ledde laget till nytt Allsvenskt kontrakt 1959? Båda en gång försvarsspelare. De ene en ytterback och den andre en ikon  Degerfors.
   
  ..............................................................................................................................................................................
  3. Vem var den store, kanske den störste inom svensk fotboll och speciellt i Milan i Italien,  som tränade laget till Stora Silver 1963?
   
  ..................................................................................................................................
  4. Vem förde upp Degerfors igen till division 2 ( långt före Superettan) 1978? Det internationellt sett största tränarnamn Degerfors någonsin haft.
   
  ..........................................................................................................................................................
  5.Vilken östgöte ledde Degerforslaget i två framgångsrika perioder och gjorde Degerfors till ett allsvenskt lag igen 1992?
   
  ...................................................................................................................................................................
  .6.. Vilken tränare ledde 1993 laget fram till den enda Cupvinsten i klubbens historia, även om han inte direkt fick äran av denna bedrift?
   
  ..............................................................................................................................................................
  7. Vilken tränare startade återkomsten och förde upp  laget till Elitfotbollen igen år 2004?  Verkar fortfarande som tränare.
   
  ..............................................................................................................................................................................
  8 Vilka "långvariga tränare" ledde laget i Superettan till serieledning  juni 2010 och  juni 2011?
   
  ...........................................................................................................................................................................
  9. Vilken tränaren trädde in  sommaren 2016 och ledde laget till nytt Superettankontrakt denna säsong?
   
  ............................................................................................................................................................................
  10 Vilken tränartrio har nu fått förtroendet att leda Degerfors öden och äventyr säsongen 2017?
   
  .....................................................................................................................................................................................
   
  Avslutar med förhoppningen om att åter få uppleva "ett stort år" för Degerfors IF. Det skulle passa utomordentligt bra med tanke på att klubben år 2017 upplever på sätt och vis ett trefaldigt jubileum, först med Degerfors 110 år, dessutom blir det 25 år sedan Sören Cratz fixade det allsvenska kontraktet. Sedan ett slags "jubileum", har  20 år gått efter vad som hände 1997. Nu har vi chansen att efter 20 år "sudda ut" eländet från 1997 och börja sträva uppåt igen..
   
  God Jul önskas alla läsare, och alla spelare, tränare och ledare, ordförande och hela styrelsen, alla på kansliet, alla matchfunktionärer och alla som jobbar i och med Degerfors IF, den bästa av fotbollsklubbar.
   
      Midvinternattens köld är hård,
      stjärnornas gnistra och glimma.
      Alla sova i enslig gård,
      djupt under midnattstimma.
      Månen vandrar sin tysta ban,
      snön lyser vit på fur och gran,
      snön lyser vit på taken,
      endast tomten är vaken.
          /Viktor Rydberg/
   
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 4
  Vägröjaren.

   
  1. Kyrkoåret.
  Vi är framme vid tredje söndagen i Advent som har som "Firningsämne": Vägröjaren.
  Det är Johannes Döparen det handlar om. Han som går före och visar vägen, förkunnar profetiornas uppfyllelse och förberedelse till Messias-konungens ankomst till jorden.
   
  Vem blir nu Degerfors vägröjare? Vem går före  i Degerfors och visar vägen  och då menar vi vägen till framgång genom det rakare och snabbare spelet. Får vi in en vägröjare i laget? Eller har vi redan en sådan. Vem skulle det i så fall kunna vara.
  Ja det skulle kunna vara  någon i trion Sebastian O, Ludvig F eller Admir C..
  Men vi skulle inte säga nej till den där tidigare påtalade spelaren som på sätt och vis kan kallas "vägröjaren".  Den där rivige, slitstarke mittfältaren som går,i spetsen och "drar de andra med sig" och skapar en hög-lägsta-nivå. En dröm att stilla bedja om!
   
  2.  Lucia.
  I nästa vecka som handlar om Luciatider med "Ljusdrottningens" firande. Lucia som kommer med hopp om ljus och värme. Positiva tider med andra ord. Men nog är det lite bedrägligt. För egentligen handlade det ursprungligen om mörker och "den längsta natten". Men det stämmer ju inte för den längsta natten inträffar i år den 21 december i och med med vintersolståndet.
  Har man räknat fel? Nej egentligen inte, för det handlar om en gammal och en ny kalender. Det handlar ursprungligen om den Julianska kalendern som styrde i gamla tider och våra förfäder hade rätt då de räknade lucianatten som den längsta natten. Men den Julianska kalendern ersattes 1753 av den den Gregorianska som fortfarande styr vårt kalenderår och då flyttades den längsta och mörkaste  natten mellan 12 och 13 december till 21-22 december.
  Folk hade förr ganska dimmiga begrepp om vem kristendomens Lucia egentligen var. Genom ljudlikheten kom hon att jämföras med Lucifer-Fan själv och det kunde bli Lucia-Lusse -Lucifer och då handlade det mera om mörkrets makter, om årets mörkaste, kanske farligaste natt än om ljusets drottning.
   
  Att sedan en italiensk flickmartyr från Surakusa på Sicilien och 300-talet, i våra dagar mer eller mindre blivit omgestaltad till en sorts modern "skönhetsdrottning" och att en gammal venetiansk sjömanssång blivit en känd Luciamelodi kan kanske vara svårare att förklara. Klart är dock att dagens Luciafirande  egentligen är en sammansmältning av gamla folkseder med moderna påhitt och lite religiöst innehåll med ett katolskt helgonfirande av flickmartyren Lucia.
  Och den stora spridningen av Luciaseden är en modern företeelse där kanske rädslan för ondskan och mörkrets makter har bytts ut mot ljusdrottningens glädjebudskap i den mörka vinternatten. "Lussebruden" med ljuskrans i håret kan nog också symbolisera den annalkande ljusare tiden.
  Att Luciafirandet idag till stor del består av hopplockade delar från olika kulturer gör förstås inte sedan sämre. Den tillfredsställer vårt behov av ljus, skönhet och värme under vinterns dystraste och mörkaste tid.
   
  3. "Degerforsljuset".
  Ställde i tidigare Veckobrev frågan Vem kommer i Adventstider och  markerade att första Advent handlar om Jesus Kristus som ånyo rider in i Jerusalem, andra söndagen i Advent om Riket som kommer och nu tredje söndagen med Johannes döparen i centrum och sedan kommer Jesusbarnet som ju blir julens höjdpunkt. Ställer nu frågan. Vem kommer med Degerforsljuset i dessa tider?
  Kommer det någon  med ljuset och lyser upp de rödvita färgerna? Blir det en ny stjärna eller får vi lita på de gamla? Men eftersom tredje Adventssöndagen handlar om "Vägröjaren", han som går före och visar vägen kanske vi även i Degerforssammanhang  kan få någon eller några som går före, röjer vägen, lyser upp  och visar den rätta riktningen mot målet precis som en gång Johannes Döparen, fast i ett helt annat sammanhang. Men någon Lucifer vill vi absolut inte se. Nej  vi vill se ljusa glada optimistiska skrattande Degerfors som på fullt allvar "spelar fotboll på skoj" med samma tränare som räddade laget kvar. Den belöningen bör han få.
   
  4. Nya tränare.
  Och den belöningen fick han STEFAN JACOBSSON som tillsammans med assisterande Tobias Solberg och Andreas Holmberg   kommer att ingå i Degerfors IF:s nya tränarstab.
  Nu är Istvan tillbaka, fast inte Wampetits utan Jacobsson, för  namnet Istvan i Ungern är detsamma som det svenska Stefan
  Och nu  tror  vi fullt och fast att det blir den nya tränartrion  Stefan J, Tobias Solberg och Andreas Holmberg som kommer att sprida sitt varma ljus över Degerforslaget nu när tränarfrågan äntligen är löst. Och viktigt är att det är just förstahandsvalet det handlar om. Vi måste tacka den eller de som  har tänkt, planerat och konstruerat denna till synes smidiga lösning. Givetvis har sportchefen tillika nye kanslichefen Patrik Werner stått bakom det mesta. Och nu kan han använda kraft och tid till det han är bäst på, sportchefens jobb med att skaffa bra spelare till klubben.
   
  Och kanske de nya tränarna samtidigt blir "vägröjarna"  för den "nya vägen", en väg med tempo, en väg med speed, en rakare väg med ett snabbare spel och med det täta försvaret. Nog känns det som om Degerforsklubben tagit ett nytt och avgörande steg mot det långsiktiga målet.
  Mycket spännande med Tobias S och Andreas Holmberg som spelande tränare. Säkert en ekonomisk, praktisk men samtidigt psykologisk och pedagogisk lösning. Dessutom är det nyckelordet "kontinuitet i fokus. Som Janne Andersson i landslaget säger:
  "Att utveckla  spelet i laget är en process som måste få ta den tid det tar.
  Den gamle lagkaptenen och gamle mittbacken blir nu även nya tränare med alla möjligheter att tillsammans med Stefan J få hela truppen med sig.Helt klart räknar man med att Solberg-Holmberg i första hand ska vara tränare och spelare endast undantagsvis. 
  "Målet är att hjälpa de andra spelarna", säger Tobias Solberg 
  "Jag hoppas att vi slipper se  dem på planen", säger Patrik Werner. 
  Det blåser nu nya friska vindar över Degerfors IF. Nytt friskt kapital till ekonomin och nya friska idéer till spelet på planen och kanske sportchefen sedan hittar den där spelaren vi vill ha, vägröjaren, den rivige, slitstarke, "medryckande" kraften på mittfältet. Han som "väcker de andra till liv", han som drar de andra med sig, han som står för den höga lägsta-nivån.
   
  5. Rosor och positiva tongångar.
  "Ett ärligt alternativ i en värld som präglas av pengar, arenakrav och tv-rättigheter. Då är det skönt att Degerfors finns"," skriver VF.
  "En klubb med något så ovanligt som lojala fotbollsspelare som faktiskt spelar för´klubbmärket och för vännerna på Stora Vallas läktare, mera VF.
  "Degerfors är helt enkelt ett speciellt lag med en speciellt stämning", skriver karlskogatidning.
  Och angående Tobias Solberg och Andreas Holmberg: "Vilka lär upp den nya stommen bättre än den gamla"?
  "--- kanske Degerfors också är supersympatiske och perfekt analyserande Stefan Jacobsson i framtiden", allt enligt karlskogatidning.
   
  Degerfors ordförande Leif Rosén har gott hopp om att Degerfors skall bli en välmående förening på sikt.
  "Vi har fått energi på slutet, saker och ting börjar trilla på plats. Nu är det bara att publiken kommer tillbaka. Jag tror att vi gått stärkta ur det här", menar Rosén.
  "Vi ska försöka flytta fram positionerna  och bli ett bättre fotbollslag", säger nye huvudtränaren Stefan Jacobsson.
  Och lyckas han med detta så är vi säkra på satt publiken kommer tillbaka, kanske inte riktigt till vårens 2015 siffror men  ändå en bit på väg.
   
  Och visst känns det bra! Ärligt talat har vi sällan känt hur det positiva strålar ut från Degerfors ledarstab som i "dagens läge". Kan inte tänka annat än att detta kommer att bli bra. En ny trio som ger energi. En trio "i gänget". De "tre musketörerna".
  "Alla bitar föll på plats", sade Leif Rosén och vi undrar om inte det här med nya pengar och nya tränare och ev. nya sponsorer kommer att innebära ett lyft för "den lilla klubben på den lilla orten" med det stora laget och de stora möjligheterna.
   
  6.Träningen
  Träningen startade på nytt den 1 december med "alla nya tränare".
  "Kosläpp"! Det var det bästa ordet i Dennis Pavlovic artikel om första Degerforsträningen. Det säger allt.
  "Det var en väldig intensitet i spelet och en bra kvalité också," säger Stefan J om den första träningen.
  Stefan J har många synpunkter på Degerforsspelet framöver. Han vill först och främst utveckla offensiven.
  Det måste vara stimulerande för både spelare och tränare att stampa igång på nytt. Att börja på noll  och sikta mot en positiv fortsättning i rödvita färger. December månad handlar dock mest om att få en så bra fysisk status som möjligt inför fortsättningen. Stefan har sina funderingar.
   
  Stefan har sina funderingar om varför det blev ett så tungt år 2016. Och han träffar nog rätt  när han säger att "det mentala spelade oss ett spratt". Som Marcus deBruin uttryckte det tidigare "det är ångest över vårt spel" efter den olyckliga inledningen. Stefan J har som vi tycker flera vettiga synpunkter på det offensiva spelet.
  "Bollinnehav handlar inte bara om att hålla bollen i egen backlinje. Det gäller att förflytta bollen från egen backlinje fram till mål. Där måste vi bli bättre", menar han.
  Äntligen! Precis säger vi. Dessa ord gläder en supporter. Det var i många matcher ett "evigt" bollande framåt, snett bakåt, i sidled, ofta med passningar bakom den mottagande spelaren. Detta förhöjde definitivt inte tempot. Detta skapar inga luckor, snarare tvärtom. Och "det förflyttade inte spelet från egen backlinje fram till mål".
  "Vi måste få en slutprodukt med vårt passningsspel, vi måste få en målchans", säger den analyserande nye tränaren som också tror att "ett större djupledshot är en viktig del i ambitionen att bli spetsigare framåt". 
  Stefan menar också att lagen med bäst ekonomi  får enklare den bästa kvalitén på spelarna, spelare som kan göra det lite på egen hand. Men så säger han även  att ¨"de spelarna finns här också". "Jag tror att vi kan en hel del vi också".
   
  Undrar om inte det här är början till något "nytt", kanske något stort för nu kan Stefan J fortsätta att bygga på det han skapade i höstas. Nu får han tid på sig och med två verkligen initierade medhjälpare kan laget bara sikta framåt. Och med ljusbärare  och vägröjare i spetsen kan det bara gå åt rätt håll.
  Och Stefan J vet redan vad han vill. Precis som nye MFF-tränaren som säger;
  "Det är viktigt att ha en  tydlig idé för sitt spel. En offensiv fotboll med bra balans och en bra defensiv".
  "Jag har en egen filosofi  om hur jag vill spela och den skiljer sig inte så mycket från den Patrik och Jonas har haft", säger Stefan J
   
  "I Degerfors vill man vara ett passningsorienterat lag men det klarade vi inte av i år", säger  Stefan J
  Han menar att Degerfors nästa år får utgå från den spelartrupp laget kommer att ha och därifrån lägga upp en spelidé. Han vill här se tre centrala mittfältare men det beror förstås på det spelarmaterial klubben kommer att få.
  Stefan pratar om 3-5-2, 5-3-2 eller 4-3-3 och detta låter ju hur spännande som helst. Det är tydligt att Degerfors fått en tränare med idéer och det tackar vi för.
  "Vi ska försöka hitta en utvecklande väg. Jag vill att Degerfors hittar tillbaka till ett anfallsspel  där man måste skapa fler målchanser än i år. Vi måste även skala bort antalet insläppta mål, det går inte att släppa in 54 mål och tro att vi ska klara oss kvar. Där måste det bort 10-12 mål för att komma på säker nivå. Vill vi vara ett topplag måste 20 mål bort och så  måste vi producera 10-15 mål ytterligare", säger Stefan J på ständigt  alerta VF-sporten.
  Vi instämmer och känner igen en del av våra käpphästar. Nu kanske vi kan ta det där steget? Nu kanske vi kan nå den där höga lägsta-nivån. Nu kanske Rödvitt kan bli ett stabilt lag igen. Vi drömmer om 2013 med Johan Bertilsson i spetsen. Men då hade vi en Johan. Men tror ändå att vi idag med Admir Catovic i den form han visade i avgörande hemmamatchen mot Syrianska också kan nå väldigt långt.
   
  7. Kontrakt.
  Tobias Solberg och Andreas Holmberg nu är klara. Återstår Peter S, Emil J, Marcus deBruin och förhoppningsvis den viktigaste av dem alla Admir Catovic. Och nog finns det väl "någon krona" även till honom. "Giv åt Admir en penning även" känner vi igen sedan tidigare. Och hur blir det med Alexander Andersson?
  I varje fall är det nu klart att Magnus Solum inte återvänder till Degerfors trots ett år kvar på kontraktet. Solum och Degerfors är överens om att bryta. Läser om Solum att han blev besviken på Degerfors. Tyckte det gick bra på träningen men  fick ingen speltid. och ingen förklaring.I Norge helt annorlunda
   
  Sportchefen Patrik W sätter nu igång samtalet med de spelare som har utgående kontrakt och säger också att det kommer att bjudas in spelare till provträning och samtidigt letar han efter spelare som är så bra att de inte behöver provträna.
  En spelare som Pär Eriksson är "ständigt aktuell".
  PW menar också att Degerfors behöver fler spetsspelare i truppen men gör sig ingen direkt brådska med lagbygget. Som helhet kommer truppen dock att bantas jämfört med tidigare år mycket beroende på det kärva ekonomiska läget
  Marcus deBruin tveksam till sin fortsättning. Har ej hört från Degerfors men har möte spikat med klubben och har KB Karlskoga som reträttlag, men vill nog fortsätta i Degerfors.
  Men i och med nyheten att Jonathan Azulay får gå, hade tydligen ej kontrakt över 2017 som tidigare uppgivits är det ganska troligt att deBruin får fortsätta. Vi måste ju ha några backar kvar. Vi beklagar att Jonathan får gå, han var egentligen vår defensivt bäste ytterback. Jonathan är verkligen besviken. Skall opereras nu i december för höftskadeproblem han haft hela säsongen.
  Men får nu ingen hjälp från Degerfors i dessa kärva ekonomiska tider. Förstår verkligen hans besvikelse.
  "Jag har liksom ingen klubb som hjälper mig. Det  blir en konstig tid  framöver", säger han.
  "Skadan har begränsat mig extremt mycket på alla sätt", fortsätter Jonathan och då förstår man hur bra han kan bli den dagen han är fulltränad. Verkligen synd att Degerfors inte hade möjlighet att behålla en sådan spelare som Jonathan Azulay.
  Troligen får vi nu behålla både Emil och Marcus men båda spelar helst till vänster. Är det Erik Sachs som hamnar på högerkanten?
   
  Nu inväntar vi sportchefens rapporter om ev förstärkningar och nya spelare, schemat för träningsmatcherna och ser framtiden an med stora förhoppningar.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                              Stefan H.


  Veckobrev 3.
  Det glada budskapet.

   
  1. Kyrkoåret.
  Andra söndagen i Advent har som tema "Riket som kommer" och självklart är det Guds rike eller Himmelriket det handlar om.
  Söndagens evangelietext handlar just om detta som är grunden i Jesu förkunnelse. Denna förkunnelse kan enklast sammanfattas i fyra punkter:
   
      Tiden är fullbordad.
      Guds rike är nära.
      Gör bättring!
      Tro evangelium!.
   
  Som säkert många vet betyder ordet "evangelium" glatt budskap och Jesus säger att vi ska Tro=Lita på det glada budskapet som är att det onda ska besegras och att Guds rike ska komma och att Gud ska förlåta synder.
  Hur ska det då gå med vårt eget "rödvita Himmelrike", Degerfors i Superettans rike? Får vi något glatt budskap?
   
  Tyvärr är inte tiderna så goda. Små klubbar som Degerfors IF  som ska försöka vara en del i stora sammanhang där stora krav ställs har det inte lätt och inte minst handlar det om ekonomi.
  Vi har i  tidigare brev försökt beskriva hur en bra fotboll är beroende av en bra ekonomi och att en dålig ekonomi ofta renderar en sämre fotboll där man lätt hamnar i bottenstriden och riskerar nedflyttning och få en ännu sämre ekonomi.
  Det uppstår lätt en ond spiral med snöbollseffekt.
  Men i år gick det bra! I år lyckade Degerfors lägga om kursen i grevens tid och föra in fotbollsskutan på säkert vatten vad det gäller det sportsliga.
  Och nu hoppas vi inför fortsättningen på ett "glatt budskap" som kan trygga ekonomin. Och detta glada budskap kanske inte kommer i något himmelskt sammanhang utan är nog så jordnära det tänkas kan.
  Men inför fortsättningen måste vi har visioner. Vi får aldrig ge upp.Vi kan inte "lägga oss ner och dö". Och hur det än är måste vi satsa, måste  vi se framåt!  Vi måste ha visioner!
   
  2. Vi måste ha visioner.
  Degerfors, en liten ort med med en stor fotbollsklubb med stora anor . Degerforslaget har i långa tider varit en del av svensk elitfotboll, alltsedan Istvan Wampetits dagar. Från 1938 har det anrika laget i den anrika klubben på den lilla orten funnits med i fotbollsveriges finrum. 29 allsvenska säsonger. Stora Silver 1941 och 1963, Cupvinst 1993 och ett superettanlag från i princip 2005 fram till nu, med ett enda olyckligt undantag men det glömmer vi. Detta är unikt!
   
  De goda och de sämre åren har kommit och gått under denna långa tid. Men  den långa Superettantiden är i sig en prestation. Men vi supporters är aldrig nöjda. Nu vill vi har något mer! Och det vi vill ha är präglat av nyckelordet Stabilitet eller kalla det för "en hög-lägsta-nivå", som ger Framgång och en möjlighet att slippa de ojämna, osäkra tiderna. Vi vill sikta framåt i första hand men kanske även uppåt. I varje fall vill vi ha lite nya visioner, lite större framgång och medgång och slippa det regelbundet återkommande "lindanseriet" i botten. Men hur ska det gå till?
   
  Vi gör ett försök:
  a. Vad vill vi kortsiktigt och långsiktigt?
  b. Vad krävs för att möjliggöra detta bortsett från god ekonomi förstås?
  c. Vad har vi?
  d. Vad behöver vi?
   
  a). Det kortsiktiga målet är självklart, nämligen att vara ett stabilt Superettanlag och  successivt försöka skapa en bättre trupp och ett stabilare lag med ett bättre spel. Vi har nu chansen att börja om. Vi har nu chansen att skapa något nytt och något mer.
  Men till detta krävs kontinuitet. Det krävs att en och samma kraft får stabila möjligheter att börja bygga upp "det nya". Och som landslagstränaren Janne Andersson säger:
  "Att utveckla spelet är en process som måste få  ta den tid det tar".
  Där är vi idag. Där är vi dag med en ny blivande tränarkonstellation, sedan den gamla trätt åt sidan efter 8 års helt klart godkänt arbete.
  Men vi är som sagt inte nöjda. Vi vill ha mer. Och därmed är vi inne på det långsiktiga målet.
   
  En klar och tydlig inledning har vi sett. Och den indikerar helt klart mot en långsiktig förbättring. Men då måste den som har påbörjat processen få en chans att både fortsätta och avsluta denna. Och vi kan inte annat än tro att även Degerfors IF inser och förstår  vad som krävs i det långa loppet. Om nu Degerfors är en liten ort med den lilla ortens begränsade möjligheter är det nödvändigt att ta alla till  buds stående medel, både innanför och utanför kommungränserna, till hjälp.
  Och där ligger antagligen "knuten eller spärren" eller vad vi ska kalla det?
   
  b. Vad krävs alltså för att möjliggöra förbättringen och nå det ökade målet. Något som vi inte klarat av tidigare. Alla Superettanår har präglats av bra prestationer men även ojämna prestationer. Vi har klarat av uppgiften. Vi har klarat nytt Superettankontrakt genom åren. Men för att nå ännu längre behövs något mer!
  Då handlar det om att förstärka på alla plan. Inte bara spelare och tränare utan att även ta vara på de "resurser" som finns runt omkring laget och föreningen. Och just detta har Degerfors IF "runt omkring sig". Klubben har ett antal personer och krafter som dels säkert är villiga att ställa upp och dels har kunskap, engagemang, möjligheter, kontakter för att förstärka på spelarsidan.
   
  Vem glömmer Rade Micic som med sina kontakter fixade de stora namnen som Dusko Radinovic, Milenko Vukcevic och Vujadin Stanoikovic på 1990-talets inledning, något som snabbt ledde till Cupvinst 1993 och förstärkning till det nyblivna Allsvenska laget från 1992.
  Vi kanske inte ska begära av Rade Micic att han även nu ska kunna bidra men det finns idag andra namn och andra personer med andra kontakter och möjligheter, Vi har tidigare tjatat om Milenko Vukcevic med serbiska kontakter, vi har tidigare nämnt både Tord Grip med engelska kontakter och Börje Andersson med inhemska kontakter som tänkbara resurser för Degerfors IFs del. Vi har Östersund som ett klart exempel på en klubb som utnyttjat just precis sådana möjligheter och därmed också raskt avancerat upp i seriesystemet.
  Men säger någon Pengarna då? Ekonomin! Hur ska detta bli möjligt? Visst! Men det är egentligen en helt annan fråga. I det här sammanhanget handlar det om visioner. Det gäller att veta vad man vill. Det gäller att ha en målsättning. Något att sträva emot. Och har man inte det då blir kanske pengarna i grunden inte direkt "ointressanta" men kanske näst intill.. Kanske lite av hönan och ägget. Det gäller att veta vad man vill med pengarna den dagen man har dem.
   
  Men skulle det vara så att vi nu får ett glatt budskap inte direkt från något himmelskt rike utan snarare från det "kommunala riket" så finns det anledning att försöka förvalta detta! En bekant liknelse av Jesus är "Skatten i åkern". Det handlar om att det gäller att förvalta sitt pund. och "ej gräva ner det". Och det är kanske där visionerna kan komma in. .Det kanske gäller lite att" våga" satsa.
  Degerfors IF har egentligen ett stort kapital och kapitalet i det här sammanhanget är varumärket Degerfors. I fotbollssammanhang är fotbollslaget Degerfors ett namn med mycket god klang och egentligen med ett stort marknadsvärde och ett mycket känt varumärke. Degerfors står för positiv fotboll. Degerfors står för teknisk fotboll. Degerfors står publikvänlig fotboll. Degerfors står för tradition och kultur och namnet Degerfors har  i sig ett stort marknadsvärde. Och det gäller att utnyttja och använda detta positiva varumärke i alla sammanhang och försöka dra till sig ytterligare sponsorer.
  Men vi får inte glömma visionerna. eller att Goda resultat ger Goda intäkter. Så det gäller att försöka förvalta  pundet.
   
  c. Vad har vi då i dagens läge.
  Vi har ett utvecklingsbart Superettanlag med  låg medelålder. Vi har ett lag med tekniskt skickliga spelare. Och vi  citerar Andreas Holmberg med 9 år i klubben:
  "Kommer den här gruppen få det att studsa rätt nästa säsong kan det bli riktigt bra".
  Vi har en trupp, en stomme  med kontrakt inför 2017 bestående av Christoffer Wiktorsson, Hampus Z, Jonathan Azulay, Erik Sachs i backlinjen. Vi har mittfältare som Sebastian Ohlsson, Ludvig Fritzon i "mellanrummet". Vi har anfallare som Shpetim Hasani, Gowend Haidar, Ronny Sabo och vi har två målvakter som Oskar Klasson och Jesse Öst redan klara.Inalles  11 spelare.
  Och så har vi ju de gamle förstås- Peter Samuelsson, Andreas Holmberg och Marcus deBruin och Emil Johansson även om de två senare inte är direkt gamla, bara 30 år, som säkert vill vara med ännu ett tag. Det gör ytterligare 4 st. Men det räcker ju inte!
  Men vi har också spelare från  de yngre leden som Oliver Nilsson och Adrian Johansson som flyttats upp i A-gruppen med kontrakt över 2018 och därmed är vi uppe i 17 st.
  Tobias Solberg räknar vi bort i detta sammanhang. Han skall ju bli tränare. Även Amor Layouni räknar vi bort då han är ryktets man på annat håll.
   
  d. Vad behöver vi ytterligare?
  Självklart behöver vi den bäste av dem alla Admir Catovic och han finns ju redan "på plats" dock med utgående kontrakt. Men se nu för allt i världen till att denne spetsspelare "får som han vill". Vi upprepar återigen vad vi hela tiden framhållit- Admir Catovic är ett måste. Han skulle därmed bli nummer 18. Dessutom har vi ju Alexander Andersson tillbaka i Sverige och hur blir det med Magnus Solum som ju är utlånad till Norge?
   
  Men 18 räcker ju inte!
   Vad skulle vi behöva mer?Jo, vi har tidigare flera gånger varit inne på den där pådrivande kraften, den där spelaren som drar de andra med, den där spelaren som kan vara en garant mot den låga-lägsta-nivån. "Rolf Zetterlundtypen". Ett sådant komplement behöver Degerfors absolut!  I det tekniska Degerfors måste "rätt mix till". En eller flera spelare av denna lite annorlunda ( i just Degerfors) spelartyp behöver vi . En sådan mix måste till även i Degerfors. Och den kan vara skillnaden mellan ett topplag och ett bottenlag.
  Sådana spelare kan få de andra att "vakna till" och dra med sig laget. Ibland kallas sådana spelare för karaktärs- eller attitydspelare. Man kan också kalla dem för grovjobbare eller "jordfrässpelare" utan att mena något illa, snare tvärtom. 
  Med andra ord- en rivig, slitstark, konditionsstark spelare som komplement till Sebastian O.
  Inte minst Janne Andersson, tränare för landslaget hyllar den här spelartypen.
  Men var finns de? Är möjligen hårdföre Tobias Nilsson, ledig från J-Södra, ett alternativ? Tydligen hoppas sportchefen "få hit ett par provspelare som diskuterats".
  Hoppas sportchefen vet  och att ekonomin tillåter. Men enligt ovanstående genomgång är det ju inte så mycket nytt som behövs. Vi har det mesta redan!
   
  3.Tränarfrågan.
  Varför är det så tyst kring tränarfrågan? Vi har ju redan en tränare! Vi har ju redan en kompetent tränare som redan bevisat sin skicklighet och förmåga. Vad funderar sportchefen på? Nyckelordet är ju kontinuitet! Och nu vill vi inte se ett da-capo på vad som skedde med den effektive tränaren, räddaren i nöden, som bevisade sin storhet 2007 men ändå måste gå.
  Men så publicerar VF rubriken "Degerfors nära en tränarlösning". Och enligt sportchefen är det nog klart efter helgen. Men allt han säger handlar om ekonomi och då förstår vi att "billigast vinner". Sportchefen har som VF skriver länge suttit med bakbundna händer p g a Degerfors ekonomiska läge".
  Sportchefen har m a o varit ursäktad.
  Sportchefen vill i skrivande stund inte säga varken ja eller nej även om det låter som om han vet vad han vill, vilken målsättning han har och vad det ska bli.
  "Tränarfrågan går framåt. Det kan vända hit eller dit", säger sportchefen och det påminner nog lite om orakelsvaren  i templet i Delfi i det gamla Grekland, där "pytian" gav sina grumliga svar, orakelsvar, som sedan uttyddes av prästerna.
  Men oavsett tränare instämmer vi i den nye MFF-tränarens paroll:
  "Det är viktigt att ha en tydlig idé för sitt spel. En offensiv fotboll med bra balans och även en bra defensiv.
   
  I elfte timmen presenterar så VF-sporten "det glada budskapet" att "Stefan Jacobsson och Tobias Solberg är Degerfors tränarlösning". Dessutom får Tobias Solberg  en roll som spelande tränare.
  Vi tackar Degerfors IF för ett bra beslut och därmed blir nyckelordet som hoppats "kontinuitet".
   
  4. Att se fram emot.
  Nu ser vi fram emot att "vinterträningen" börjar.
  Nu ser vi fram emot spelprogrammet för träningsmatcherna.
  Nu ser vi fram emot spelprogrammet för Superettan och nu ser vi fram emot de tre cupmatcherna i februari-mars.
  Tack och Lov finns vi med i skaran av Elitfotbollslagen i Superettan även nästa år.
  Superettans mesta lag Assyriska åkte i år ur serien och nu har andra lag chansen att gå ikapp. Assyriska nådde upp till 14 säsonger innan det blev division 1. Degerfors har för närvarande 11 säsonger i Superettan och kan nog nå upp till ytterligare. Men i och för sig skall vi väl inte stanna i Superettan hur länge som helst? Förr eller senare är det väl dags för avancemang till den högsta av serier. Och nedflyttning skall vi inte tala om- Påminner om det franska uttrycket efter förlusten av landskapen Alsace och Lorraine som blivit de tyska Elsass-Lothringen.. "Vi skall aldrig tala därom, men alltid tänka därpå", sade man i Frankrike om den förlusten. Och så säger vi om ev. nedflytting till division 1. Vi skall aldrig prata om det, men  vi ska ha en ständig beredskap mot det.
  Så avrundar vi och inväntar med stor spänning kommunfullmäktiges oerhört viktiga beslut inför 2017.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                              Stefan H


  Veckobrev 2
  Ett rakare, snabbare spel!

   
  1.  Nytt Kyrkoår.
  "När vintermörkret kring oss står
  då gryr på nytt vårt kyrkoår".
   
  Den gamla adventspsalmen är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas.
  Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår med start 1 advent. Vi har kalenderår med start 1 januari. Vi har kanske Väderår och vi har  Bondepraktikans gamla "jordbruksår", men frågan är om inte Fotbollsåret känns som det viktigaste. Men nog vore det bättre med det gamla fotbollsåret höst-vår i dessa tider med de viktiga kvalmatcherna. Varför ska de viktigaste matcherna spelas under de sämsta förhållandena?
   
  Första Advent inleder som bekant Kyrkoåret och ordet Advent betyder ju ankomst.och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och i världsligt sammanhang och kanske även i Degerforssammanhang. Vi hänger upp våra Adventsstjärnor, tar fram adventsljusstaken och ser fram emot ett nytt förhoppningsfullt Kyrkoår. Mitt i mörkret tänder vi  hoppets ljus som sedan brinner allt klarare genom adventshelgerna . Med full kraft strålar sedan ljusen i julens glädje.
   
  "Ett kyrkoår begynner
  vi tänder väntans vita ljus.
  Nu ljuder åter glädjesånger
  i helgat rum till orgelbrus".
   
  Men vem kommer? På första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Det är konungen i Guds rike som kommer. Adventus Domini betyder Herrens ankomst. Det är kyrkans stora jubeldag. Traditionen har här tagit en av påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid kyrkoårets början.
  Meningen förstår vi. Han som red in i Jerusalem kommer på nytt. Herren drar in i sin Kyrka såsom han en gång drog in i Jerusalem Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
  "Kristus drar fram genom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna  och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna, Davids son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn", skriver biskop Giertz. 
  På Kyrkoårets första dag första dag får Jesus Kristus den hyllning som är honom värdig.
   
  2. NYA SUPERETTAN.
  Nedflyttade från allsvenskan:
  GEFLE
  FALKENBERG
  KvaL.
  HALMSTAD-HELSINGBORG 1-1
  Helsingborg-HBK 1-2
  Halmstad överraskande tillbaka i allsvenskan.
  Helsinborg flyttas ner i Superettan.
  Kvar från 2016:
  DALKURD
  VARBERG
  ÅTVIDABERG
  TRELLEBORG
  GAIS
  ÖIS
  FREJ
  VÄRNAMO
  DEGERFORS
  Upp från div. 1
  ÖSTER
  BP
  kval i botten:
  NORRBY-ASSYRISKA 2-0 + 2-2- Norrby till Superettan.
  VASALUND-SYRIANSKA  0-2+ 1-3 Syrianska kvar i Superettan.
  Som synes inga avskräckande lag i synnerhet som Gefle nog förlorar Johan Bertilsson.
   
  3. Svenska Cupen.
  Guskelov att vi är med i Cupens avslutning så vi får lite spänning och trevliga matcher på vårvintern före seriestartern.
  Basgrupperingen är klar med de 16 främsta lagen  i 8 grupper enligt rangordninen med 13 lag från Allsvenskan och de  3 bästa från Superrettan.
  Sedan lottas ytterligare 16 lag ut i de olika grupperna. Ett av dem är ju Degerfors IF. Dels lottas de 8 Superettanlagen in i de 8 grupperna och dels lottas de 8 lagen från lägre serier in i de 8 grupperna.
  Och då gäller det att ha lite tur i lottningen och hamna i en bra grupp, helst med något av outsiderlagen som Nyköping,Ytterhogdal, Arameiska-Syriansk, Norrtälje Kristiansstad och Vänersborg. Och definivt inte BP eller LBoIS.
  Gärna en grupp med Östersund,.Hammarby, Degerfors och t ex Ytterhogdal.
  Och vi slipper MFF den här gången då de redan är utslagna.
  Lottningen sker den 20 november.
   
  4. Blandat.
  Röst från Assyriska:
  "Sista livlinan är att Degerfors inte klarar det ekonomiska".
  Men det har ju Degerfors redan gjort!
  Janne Andersson:
  "Att utveckla spelet i landslaget är en process som måste ta den tid det tar"
  Förståndig man. Kontinuitet är nyckelordet även i Degerfors.
  Och Stefan J har redan börjat processen.
  Nanne B går i Hammarby.
  Motivering:
  "Ny röst, ny energi behövs i klubben".
  Helt rätt tänkt. Förr eller senare blir det dags.
  Hammarbyröst:
  "Hade önskat ett snabbare rakare spel".
  Något för Degerfors att tänka på!
  Försvarsspel i HIF:
  Såg det effektiva försvarspelet i HIF mot HBK:
  "Två man gick direkt på bollhållaren ute på kanten!.
  Något för Degerfors att tänka på!
  Påminner om Conny Karlssons Trelleborg 2006, då Trelle släppte in 13 mål på 30 matcher och vann Superettan äverlägset.
   
  5.Cupen igen.
  Och så lotttades Svenska Cupen och Degerfors hade  ingen tur alls.
  Två i princip Allsvenska lag Djurgården och Helsingborg och kanske bästa laget av de övriga, BP
  En enda hemmamatch- den mot BP som inte drar speciellt med folk.
  Matcherna spelas  18-19 februari Djurgården borta och 25-26 Helsingborg borta. Hemmamatch mot BP den 4-5 mars.
  Men det är ju serien som är viktigast!
   
  6. Önskelista inför Advent och Jul:
  Vi vill ha Stefan Jacobsson som tränare
  Vi vill se ett nytt kontrakt till Admir Catovic.
  Hoppas jultomten kommer med dessa besked.
   
  7. Vågar vi inte tro?
  Vågar vi inte tro att Degerfors får en allt bättre ekonomi som leder till ett bättre lag?
  Vågar vi inte tro att Degerfors försvarsspel blir ännu stabilare nästa säsong?
  Vågar vi inte tro att flera spelare tar ett kliv framåt nästa säsong?
  Vågar vi inte tro att konstellationen Hasani-Catovic blir tungan på vågen nästa säsong?
  Vågar vi inte tro att Degerfors höjer speltempot nästa år?
  Vågar vi inte tro att Degerfors  spelar med ett tätt försvarsspel med hög press och ett rakare snabbare spel  nästa år?
  Vågar vi inte tro att Sebastian och Ludvig dominerar mittfältet nästa år?
  Vågar vi inte tro att Hampus och "Wiktor" finner rätta melodin i mittbacksspelet nästa år?
  Vågar vi inte tro att Degerfors har lyckats skapa en hög-lägsta-nivå rill nästa år.
  Vågar vi inte tro att Degerfors har utvecklat en mental beredskap och ett positivt tänkande mot svackor nästa år?
  Visst vågar vi det!
   
  Nu sparkar vi igång inför nästa spelår. Kyrkoåret har startat och fotbollsåret börjar, med nya lag, med nya spännande lag och med förväntningar och drömmar inför en ny säsong.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                          Stefan H.  Veckobrev 1
  Nystart med Förväntningar och Drömmar.

   
  1. Cirkeln sluten.
  Sommartiden slut. Superettan slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgonahelgen har passerat. Våra gravljus har vi tänt. Gustav Adolfbakelsen har vi "satt i oss". Fars dag har vi snart firat och Kyrkoåret snart till ända.
  Novembermörkret sänker sig och Domsöndagen närmar sig.
   
  Sedan kommer nya tider. Nytt Kyrkoår. Ny säsong. Nya lag.Nya spännande lag. Nya spelare. Och lugna dagar med förväntan och drömmar inför en ny kommande säsong.
   
  2.Jubileum.
  Men först vårt jubileum, vårt 10 års-jubileum. Starten med Veckobreven skedde i blygsam skala i november 2006 med tankar inför säsongen 2007. Sedan har det vuxit en del genom åren.
  Vi citerar några rader i det första brevet från november 2006:
  "Som helhet måste man säga att laget innehåller flera spelare med extra kvalitéer som Abder Kabous med förhoppningsvis mera speltid. Han kan nog bli säsongens stora plustecken med rätt matchning och  rätt tränare. Dessutom har vi ju kvar Hasani, Mano Garcia och Andreas Drugge. Kan den nye tränaren sy ihop de olika komponenterna till ett lag och få ut det bästa av varje enskild spelare, vilket Tony G ej klarade av, kan det bli en riktigt trevlig säsong". Slut citat.
   
  Den som till slut klarade av att sy ihop dessa utomordentligt duktiga spelare till ett lag var ingen mindre än Milenko Mille Vukcevic som hösten 2007 presterade M M M = Milles Mäktiga Mirakel, myntat av Arvikasonen Bo Hylander. Vilket lag vi hade!
  Det var då det men än hänger vi med! Superettan 2017! Det åttonde raka året. Heja Degerfors!
   
  3.Kyrkoåret med "programförklaring".
  .I vanlig ordning  för vi över Kyrkoårets helger, högtider och traditioner och lite  historiskt perspektiv till våra rödvita favoriter. I det sammanhanget kan inte en del av  kristendomens grunder, historiens vingslag och en och annan poetisk dikt undvikas, men det kan väl inte göra så stor skada.
   
  Domsöndagen.
  Den  långa Trefaldighetstiden är slut. Kyrkoåret går mot sin avslutning och den sista söndagen i Kyrkoåret är aktuell.
  Denna dag har sitt speciella tema. Det handlar om Domen, om den yttersta domen med Människosonen som domare, men det handlar också om Hopp och Seger och Kristi Återkomst med den slutliga segern över det onda. Domsöndagen är den sista söndagen  i kyrkoåret och följdriktigt handlar det om tidens slut då Jesus ska återkomma.
  Denna kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd med domens allvar och samtidigt med samma dags firande av Kristi återkomst och segerns glädje, kan sägas återspegla kristendomens förlåtande huvudtema.
  Söndagen vid Kyrkoårets slut, Domsöndagen, binds temamässigt ihop med söndagarna vid kyrkoårets början- Advent.
  På Kyrkoårets sista söndag, Domsöndagen, kommer han tillbaka "på himmelens skyar" för att återupprätta sitt rike.
   
  Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag som i världen har grytt", markerar Domsöndagens betydelse och framhäver att det är Ljuset och Hoppet och kärlekens seger det handlar om mera än om domen.
  På något vis är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår. Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus och värme och förhoppningar får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning. Människa har gjort ännu ett "varv" och kan förhoppningsvis se tillbaka på det gångna med tacksamhet, men är samtidigt beredd på det nya som skall komma.
   
  Degerfors har också gjort ett varv fast då handlar det om 30 hårda matcher i Superettan och även där kan vi se tillbaka  på den gångna tiden med tacksamhet och viss positiv känsla. Vi sammanfattar det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord Hopp och Seger inför det nya året och nästa säsong.
   
  4. Inför nästa säsong.
  Tomas Nilsson levererar i karlskogatidning ett "stalltips" angående nästa säsongs tränarpar i Degerfors Superettanfotboll.
  "Vilka ska då träna Degerfors IF nästa säsong"?, skriver han. Svaret är för Tomas N och många av oss andra helt självklart och det har för Tomas N varit självklart under en lång tid.
  "Stefan Jacobsson och Tobias Solberg" är svaret.
  "Hösten har understrukit att Stefan J med mycket lång erfarenhet som tränare bl a sex år i division 1, klarar den här uppgiften på ett mycket bra sätt" framhåller Tomas N.
  Vi instämmer fullt och fast och hoppas nu att Degerfors IF inte gör samma ödesdigra misstag som skedde 1997 och inför 2008. Först 1997 då Sören Cratz efter två lyckade säsonger i Allsvenskan ersattes av Bosse Nilsson och sedan ännu olyckligare då framgångsrike Milenko V efter den formidabla hösten 2007 petades till förmån av en viss Stahre från huvudstaden. I båda fallen blev det katastrofala följder av dessa, i och för sig horribla och dessutom onödiga misstag.
  Förde själv en förtvivlad kamp i pressen 2007 men utan framgång.
   
  Se nu till att ge Stefan Jacobsson ett kontraktsförslag för en lång period. Det behöver inte vara 8 år men erfarenheten  säger att när det gäller Degerfors framgångar handlar det om en och samma tränare för en längre period och inte tillfälliga "dagsländor".
  Studerar vi översikten över Degerfors tränare Ifrån Istvan Wampetits och fram till idag ser vi att de stora framgångarna har kommit i samband med samma tränare under en längre tid. Några exempel:
   
  Istvan Wampetits 1937-1944- bl a Stora Silver 1941 och 4:e plats 1942-1943.
  Olle Åhlund/ Tore Karlsson 1957-1959- Allsvenskt kontrakt åter.
  Gunnar Nordahl 1961-1964- Stora silver 1963.
  Sven-Göran Eriksson (Tord Grip) 1976-1978- division II-kontrakt igen.
  Sören Cratz 1990-1992- Allsvenskan igen.
  Sören Cratz 1995-1996 -2 fina allsvenska placeringar.
  Dave Mosson 2002-2004- Superettankontrakt för första gången.
  Patrik Werner-Jonas Lindskog 2009-2016-  serieseger div 1+ 7 raka Superettankontrakt.
  Ingen av alla övriga "tillfälliga ett-års-tränare" har förmått att ge avtryck i historien bortsett från Milenko Vukcevic.
   
  Dessa siffror talar för sig själv. Nyckelordet är kontinuitet! Så se nu till att Stefan J får tid på  sig. Tid att börja bygga upp det nya, tid att skapa ett nytt Degerforslag med en stabil Superettangrund, kanske med allsvenska ambitioner och enligt egna intentioner. Men ingen tränare förmår detta på något enstaka år utan behöver som sagt tid!  Heja Stefan och kanske Tobias Solberg 
   
  "ALLT FOKUS PÅ TRÄNARFÅRGAN", skriver VF.
  "Hur nära är ni en tränarlösning", blir VF:s fråga till Patrik Werner?
  "Vi vet vad vi vill och jobbar med att hitta en lösning med de alternativ som vi vill ha", svarar PW.
  Ett något dunkelt svar i sig. Behövs det alternativ?
  "Får Stefan Jacobsson fortsatt förtroende", är nästa fråga?
  PW svarar varken ja eller nej. "Men, säger han, det är klart att Stefan har gjort det bra under hösten, han var med och bidrog till att det gick vägen", blir svaret denna gång.  
  Ännu ett dunkelt svar! "Var med och bidrog"? Var det inte Stefan J som såg till att det gick vägen?
   
  Tyvärr osar det katt! Och ryktena surrar! Dett påminner lite om de svar som Andreas Andersson gav Mille angående tränarskapet inför 2008 och vi vet mycket väl hur det gick! Mille petades och det gick käpprätt åt skogen.
  Snälla Degerfors IF, gör nu inte om samma misstag än en gång!
   
  5. Erfarenheter från den första nya tränarperioden hösten 2016:
  Stefan Jakobssons inträde innebar som helhet ett nytt Superettankontrakt och det var ju det stora målet som uppnåddes.
  Ser vi över hela Stefans tränarperiod hösten 2016 med 14 spelade matcher så finner vi en klar tendens med nyckelordet "ojämnhet". Det började mycket bra med en svit på 4 matcher. Sedan bakslag i en svit på fem matcher med en enda poäng.
  Därefter obesegrade i 4 matcher. Avslutning förlust borta mot Frej
  Den ojämna kurvan kan nog ses som ett tecken på att  Stefan J behövt tid på sig för att sätta sin prägel på spelet och få Stabiliteten in i spelet.. Bakslagen med flera insläppta mål får nog tillskrivas att en del av de gamla svagheterna fortfarande fanns kvar och så snabbt kan ingen begära att det hela skall vända. Men avslutningens svit på fyra raka matcher med bra resultat säger att man närmade sig målet.  Slutmatchens förlust kan nog ses som tillfälligheter efter matchrapporten att döma.
   
  Det som imponerar mest är självklart sviten med 5 hållna nollor på 9 matcher även om det bland dessa 9 matcher fanns svackor. Den dagen försvarsspelet sitter där blir "stabiliteten bara stabilare". Den dagen de olika spelarna känner sin defensiva position, har den i ryggmärgen, agerar mer eller mindre utan att behöva tveka eller "tänka", den dagen finns laget med avsevärt högre upp i tabellen. Och den dagen kommer förr eller senare för med samma tränare, med kontinuitet, där den enskilde försvarsspelaren känner och kan sin uppgift. Men Rom byggdes inte på en dag.
   
  Ge Stefan J  som sagt tid, ge laget och spelarna förtroende och tålamod så kommer ett strikt och tätt försvarssystem att sitta där en vacker dag. För försvarsspelet är som Mille säger "grunden i mina tankar". Och då skall de 54 insläppta målen på 30 matcher i årets säsong vara ett minne blott. För klarar man 5 hållna nollor på 9 så finns där en viktig grund att bygga vidare på.
  Bakslag kommer alltid men de skall begränsas till undantagen. Serieledande MFF förlorade hemma mot nykomlingen Östersund med 3-0. Enstaka bakslag kommer alltid.
   
  6. Nya Superettan.
  Nedflyttade från allsvenskan: Falkenberg och Gefle.
  Uppflyttade från div. 1: BP och Öster.
  Kvalar: Norrby- Assyriska
             Vasalund-Syianska.
             Halmstad-Helsingborg.
  Nedflyttade LSK och Ängelholm.
   
  7. Kontrakt
  Kontraktsläget ser i stort bra ut. Vi har en gedigen stomme klar redan som tidigare nämnts. Men huvuduppgiften för sportchefen är att nu försöka binda upp en nyckelspelare som Admir Catovic till truppen. Han är ett "måste" för att kunna skapa den framtida stabiliteten. Vi måste ha spetsspelare. Vi måste ha spelare som kan avgöra och dessa får emellanåt "misslyckas" men vi måste ha dem i leden. Det går flera gedigna spelare på en sådan kraft och de måste få kosta!
  I övrigt som sagt ett mycket gynnsamt läge speciellt jämfört med fjolåret då alltför många försvann.
  Christoffer Wiktorsson, Hampus Zackrisson, Jonathan Azulay, Erik Sachs, Sebastian Ohlsson räknat "nedifrån" är klara. Gowend Haidar, Ludvig Fritzon, Amor Layoni ?, Shpetim Hasani, Ronny Sabo "där framme " är klara. Dessa tillsammans med Oskar Klason och Jesse Öst utgör en betydande  del av laget.
   
  Per Pärlan Ericsson lös och ledig. Det gick nog inte så bra i J-Södra som löser honom från ett 2-årskontrakt. Bör betyda att han inte blir så dyr. Degerfors tydligen ett alternativ. Men vilken klass håller Pärlan idag? Har blivit något av en hoppjerka.
   
  Avslutning.
  Så har vi inlett ett nytt Fotbollsår före både Kyrkoåret och Kalenderåret.  Ett nytt fotbollsår som förhoppningsvis ger oss positiva vibrationer med bra tränare och bra spelare för 2017.
  Heja rövitt!
   
                                                                                                                              Stefan H.
   


  0 KOMMENTARER      7959 VISNINGAR
  REDAKTIONEN
  2017-02-13 10:30:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Degerfors

  Silly Season | 2016/2017 | Jakten fortsätter
  Degerfors Degerfors IFs ångestfyllda säsong är äntligen slut. Trots en trupp som Patrik Werner uttryckte var en av de bästa han haft att göra med så blev det ingen toppstrid, utan man fick inrikta sig på att ta tillräckligt med poäng för att klara sig undan en nervös kvalhistoria. Nu påbörjas jobbet med att göra 2017-års trupp till den bästa DIF haft i Superettan. Här samlar vi spelare som blivit klara in/ut eller som ryktas in/ut till klubben.
  2017-02-16 09:30:00

  Veckobrev 13 | Nu rullar det på
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2017-02-13 10:30:00

  God Jul!
  Degerfors
  2016-12-24 21:16:00

  DIF notiser: Patrik Werner fortsätter som sportchef
  Degerfors Här kommer det upp kortare nyheter som handlar om laget eller saker omkring laget som dykt upp.
  2016-12-01 19:35:00

  Veckobrev 54 | Sammanfattningsbrev
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2016-11-08 20:29:00

  Säkrat kontrakt i nästsista omgången
  Degerfors 2-1 i paus, 3-1 med fem minuter kvar. 3-3 när Anti Kanerva blåste av lördagens bottenkamp mellan Degerfors IF och Syrianska FC. Två mål på övertid gav båda lagen varsin poäng. Poäng som i sin tur innebär att DIFs kontrakt i Superettan är säkrat och vi kommer återse vår favoritklubb i landets nästhögsta serie även 2017.
  2016-10-30 10:36:40

  Degerfors vann mot GAIS!
  Degerfors Efter fem raka matcher utan seger så kom äntligen en efterlängtad tre poängare mot Göteborgslaget GAIS. Detta efter ett frisparksmål av kapten Solberg i första halvlek. Matchens avslutning blev nervig, då målvakten Jesse Öst drog på sig en frilägesutvisning, men Oskar Klasson som kom in fortsatte hålla nollan och DIF tog sig återigen över kvalstrecket. Nu återstår fyra cupfinaler i årets Superetta.
  2016-10-04 17:20:00

  Kraftsamla Degerfors!
  Degerfors En höst fylld av ångest väntar. Fem matcher återstår, tre på hemmaplan och på två bortaplan. Nu är det dags att vi tillsammans, supportrar och spelare, visar att Degerfors IF ska tillhöra Superettan även 2017.
  2016-09-30 10:00:00

  Bedrövligt
  Degerfors Att DIF återigen skulle starta våren lite segt är nog ingen förvånad över. Att DIF har startat våren SÅHÄR segt är nog alla förvånade över. Speciellt med "den bästa truppen någonsin". Rannsakan pågår?
  2016-04-26 08:35:29

  Premiärförlust på Valla
  Degerfors Omkring 1600 människor hade tagit sig till Stora Valla på premiärdagen för att åskåda det nya Degerfors IF, som tog emot AFC United. Tyvärr slutade dagen i moll då hemmalaget inte lyckades få in bollen bakom Josh Wicks i AFC-målet och dessutom fick Jesse Öst plocka ut två bollar bakom sig i buren.
  2016-04-04 14:04:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  1-1 och ett bakslag för Schalke 04
  Loobs efterträdare utsedd
  Barças själ på väg att försvinna?
  ”Spände musklerna när det gällde”
  DeMarcus Cousins tradad till Orleans
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies