fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 20300 | Medlemmar: 178701

Kom ihåg mig
"Alla lag kan få reklamfria tröjor"

"Alla lag kan få reklamfria tröjor"

Att bara Brynäs kan ha reklamfria tröjor stämmer inte. Däremot är Brynäs IF den enda föreningen som tycks hittat en klar modell som i praktiken fungerar.

Min förhoppning med denna text är att ge lite mer förståelse kring Brynäs, En bra start, Unicef och den rena tröjan.

Häromdagen lade jag ut en bild på Twitter som med glimten i ögat jämförde Brynäs reklamfria tröja med Frölundas reklamsmetade tröja. Min tanke var att belysa själva utseendet hur massa reklam kan mer eller mindre förstöra en matchtröja.

Det blev en hel del kommentarer, både på Twitter men också ett annat håll.

Det var allt ifrån ”Brynäs får pengar av kommunen.”, ”Bara Brynäs som kan ha reklamfritt, en orättvis jämförelse.”, ”Frölunda får inte ett jota av kommunen, till skillnad från Brynäs kommundoping.”

Det var inte många påståenden som var rätt. Men jag dömer absolut ingen för det... Även jag som anser mig vara rätt så nördigt överdriven insatt i Brynäs IF och En bra start måste då och då vända mig till Brynäs marknadschef Johan Cahling som gärna svarar på dylika frågor. 
Problematiken, anser jag,  ligger i att många bara ser den reklamfria tröjan utan att tänka på allt som finns och står bakom den.

Tröjan står egentligen för något mer än bara Brynäs IF. Det finns alltså ett annat symboliskt värde i det. 

LÄS ÄVEN: Det symboliska värdet i tröjan

Faktum är att alla SHL-lag skulle kunna ha reklamfria tröjor. det gäller bara för klubbarna att hitta en organisation och struktur som håller för det. Jag vet att många SHL-klubbar kikar på Brynäs och vill gå åt samma håll men frågan är när nästa klubb kommer lyckas. 

 Det krävs en hel del tålamod, hårt arbete och investeringar.

Så hur fungerar det egentligen för Brynäs?
Till att börja med har UNICEF egentligen ganska lite med den reklamfria tröjan att göra. Det var helt och hållet Brynäs som bestämde sig för att köra reklamfritt och under diskussionens gång med UNICEF valde man att även ha dit UNICEF-loggan. Samarbetet med UNICEF skulle från första början igång med eller utan deras logga på tröjan, samt med eller utan annan reklam.

Viktigt också att poängtera att det är Brynäs som sponsrar UNICEF, inte tvärtom. Klubben skänker en miljon varje år till världsorganisationen samt arbetar praktiskt med socialt arbete för att främja barns förutsättningar i kommun, region och nationellt genom verksamheten En bra start – med syfte att alla barn ska få en bra start i livet.

Hur löser en organisation som är beroende av sponsring nått så dylikt rent ekonomiskt?

Det är lät att förstå när ett företag betalar en viss summa till exempelvis Luleå för att få sin logga på Luleås matchtröja.

Den logiken förstår vi allihopa.

Hos Brynäs IF fungerar det annorlunda.

Den rena tröjan är en symbol för det arbete som En bra start gör tillsammans med sina partners. Det är Brynäs Huvudpartners som bland annat bekostar den rena tröjan (Länsförsäkringar Gävleborg, Bauer, Bilbolaget och Gävle Kommun). Det intressanta är dock inte själva tröjan i sig.
Det är inte själva tröjan som generar inkomster till Brynäs IF.  Det intressanta är vad klubben tjänar från annat håll tack vare En bra start. 


Se den reklamfria tröjan med UNICEF och En bra start som en investering.
UNICEF kostar en miljon kronor om året för klubben, och En bra start kräver fast anställda personer som arbetar heltid i verksamheten samt att övrig reklam från tröjan plockas bort.

Men istället blir det en "goodwill-empowerment" att gå in som partner till Brynäs IF. En matchtröja har bara en begränsad yta för sponsorer. En hockeyarena är också det en begränsad yta trots den nya tekniken som tillkommit. 

En reklamfri tröja däremot är obegränsat och att dessutom sponsra något som sysslar med socialt arbete blir en samhällsinvestering som stärker det egna varumärket.
Brynäs kan i den teorin egentligen ha hur många Huvuds-, officiella- samt övriga partners som helst som väljer att gå in med miljonbelopp. Den rena matchtröjan har ju obegränsat med yta för det - alla får plats! 

Det är här alla partners kommer in i bilden (Huvudpartners, Officiella partners, Guldpartners samt övriga samarbetspartners). 

Istället för att bara skänka pengar till föreningen och få sitt företag att synas på tröjan, arenan eller på själva hemsidan blir sponsorerna mer delaktiga samtidigt som de gör samhällsnytta. Det ger ett större värde tillbaka till det egna företaget som stärker sitt eget varumärket.

Plötsligt blir En bra start en grund för aktörer att bidra till socioekonomiska vinster till samhället. Det stärker som sagt både samhället och företagen.

Win-Win.


Det är exempelvis företagen själva som valt att plocka bort sina egna varumärken på sargerna i Gavlerinken och istället haft värdeord utvalda av Gävles skolbarn. Det är ingenting som Brynäs IF bestämt.

På samma sätt hade alla partners lika gärna kunnat sagt nej och krävt att sina loggor ska synas på Brynäströjan. Brynäs hade kunnat blivit helt överkörda av sina sponsorer men blev inte det.

Det symboliska kapitalet generar till ekonomiska samt sociala vinster för alla. 

Gävle Kommun och En bra start
En bra start är en gren i Brynäs IFs organisation. Det är själva kärnan i klubbens arbete. Men så kommer Gävle Kommun som förutom att se till att arenan heter Gavlerinken även vill gå in som Huvudpartner till En bra start.

Att bli Huvudpartner kräver ett avtal på 3–5 år som handlar om X-antal miljoner.

Kommunala pengar är skattepengar och därför blir det alltid ett känsligt ämne.

Jag vet inte i detalj hur avtalet mellan Gävle Kommun och Brynäs IF ser ut. Men det jag vet är att pengarna som klubben får av kommunen är öronmärkta att bara gå till En bra start. Ingenting av kommunens pengar går till Brynäs sportsliga verksamhet.

Detta är noga att poängtera och mig vetandes är kommunen den enda samarbetspartnern som har ett sådant avtal. Anledningen till att kommunen valt att gå in i En bra start är för att det finns socioekonomiska vinster för kommunen i verksamheten. Vi skattebetalare i Gävle tjänar alltså långsiktigt på det här. 

Kommunen ingår i En bra start samt att verksamheten skall årligen redovisa sina resultat till kommunstyrelsen. 

Vad jobbar En bra start med rent praktiskt?
  • Besöker kontinuerligt Gävles skolor i arbete med att motverka mobbing, skaffa förebilder, läxhjälp samt anordnar lekar för barnen.
  • Lyfter fram barnkonventionen i alla sammanhang som är en central del i hela det sociala arbetet som En bra start utgör.
  • Anordnar ledarskapsakademin för ledare som arbetar med barn och unga.
  • Play-day där 20-tals andra aktörer (idrottsföreningar samt andra föreningar som arbetar med barn och unga) erbjuder alla barn gratis aktiviteter.
  • Hockey för alla där Brynäs bjuder in barn att prova på hockey helt gratis och utan krav på medlemskap i någon förening. En bra start delar även ut gratis hockeyutrustning andra hockeyklubbar i Gästrikland som i sin tur erbjuder skridskoaktiviteter till barnen i närområdet.
  • Tjejer för tjejer där Brynäs damlag engagerar sig tillsammans med Gästriklands Idrottsförbund i syfte att stärka unga kvinnors självkänsla och identitet.
  • Samarbete med Arbetsförmedlingen för att få fler arbetslösa ungdomar in i arbetsmarknaden. Genom Brynäs egna (stora) företagsnätverk har En bra start en praktikmodell där varje företag erbjuder 3–4 praktikplatser årligen i en tre månaders period. En bra start anordnar även mötesplatser för arbetssökande och företag.
  • Olika typer av föreläsningar för aktörer och professioner som arbetar med barn och ungdomar där En bra start bjuder in kunniga föreläsare/professorer i det berörda ämnet. Ett exempel är barn på flykt som Brynäs bjöd in till gratis föreläsning. 
 Och mycket, mycket mer…

GÅ GÄRNA IN PÅ EN BRA STARTS HEMSIDA OCH LÄS MER

Brynäs får alltså ingen ren tröja gratis. Det kräver investeringar, långsiktigt arbete och ett stort engagemang. Men Brynäs IF har hittat en modell som faktiskt fungerar.

Personligen önskar jag att alla övriga klubbars tröjor blev kvitt reklamen. Jag hoppas och tror att fler än bara Brynäs inom en snar framtid hittar vägar och strukturer att göra detta genomförtbart. 

Särskilt om det betyder gott för samhället. 


0 KOMMENTARER      9550 VISNINGAR
VIKTOR ALNER
viktor.alner@svenskafans.com
På Twitter: @ViktorAlner
2017-05-06 16:05:00


ANNONS:

Fler artiklar om Brynäs

Då var vi igång
Brynäs Då har allvaret rullat igång. Sandviken fick äran att beskåda förra säsongens ena finallag, vicemästarna Brynäs. Jag reagerar sent, 4 dagar efter match med min artikel men jag hoppas jag kan få synpunkter på mina iakttagelser.
2017-08-21 21:53:05

Brynäsförlust i Sandviken
Brynäs Drömstart räckte inte för oprövade Brynäs när man utmanades av Djurgården som redan hade två spelade matcher bakom sig.
2017-08-17 21:07:17

Brynäs möter Djurgården
Brynäs Då var det dags för Brynäs första riktiga träningsmatch mot klassiska rivalen Djurgården.
2017-08-16 19:00:00

Aaron Palushaj - 14 lag på 13 år
Brynäs Från HoneyBaked Hockey Club till Brynäs Livonia i delstaten Michigan, en del av stor-Detroit, är en stad i Gävles storlek. Det är nye brynäsaren Aaron Palushajs födelsestad. 27-åringens hockeykarriär började på allvar i HoneyBaked Hockey Club från Oak Park en mil norr om Livonia. Ja, en hockeyklubb kan faktiskt heta så.
2017-08-15 22:56:18

Brynäs svart mot Brynäs vit – en prestigefylld tradition
Brynäs Imorgon, torsdagen den 10 augusti spelas den traditionsenliga internmatchen med anor från 70-talet.
2017-08-09 17:49:00

Fansen besvikna på nya Brynässhopen
Brynäs Det har nu gått cirka ett år sedan Brynässhopen slog upp portarna under Intersports regi. Ett viktigt ekonomiskt avtal för klubben.
2017-08-03 11:21:00

Bengtzens lagbygge!
Brynäs Ett skott från guldet och nu väntar en ny säsong där SM-finalisterna bevarat sin grundstomme väl. Laget tror jag definitivt kommer att gå långt trots av man tappat Lindblom, Westerholmarna och Pudas. Min favorittränare Roger Melin gör comeback och vi får se om Melin kan få sitt andra guld. Kring lagbyggen finns alltid ekonomifrågan.
2017-07-13 12:21:13

Målvakterna – Del 1 De kom, de sågs, men segrade aldrig
Brynäs Brynäs har inför varje säsongsstart en debatt i debatten och det handlar om målvakterna. Varje ”silly season” är det klara åsikter om vilka målvakter som sportchefen ska kontraktera. Ofta är det önskemål om före detta ”brynäsare” som man nu anser självklart ska hem igen. Betraktar man delar av det jag skriver här nedan känns det egentligen ganska betryggande med Felix Sandström och David Rautio för andra året i rad.
2017-07-08 12:28:41

Champions Hockey League
Brynäs Med en träningsmatch mot Djurgården i kroppen börjar allvaret den 25 augusti. Premiär i Champions Hockey League, CHL, med hemmamatch mot IFK Helsingfors, HIFK. Brynäs grupp innehåller i övrigt Red Bull Münich och Comarch Cracovia från Polen. Det känns jättebra med CHL-spel, bättre än att spela några matcher mot Almtuna och AIK.
2017-07-06 15:47:00

Gefles sak är vår – Brynäs ber fansen att hjälpa
Brynäs Gefle IF, Sveriges äldsta levande förening står i krisens inferno och ber gävleborna om hjälp. Någon som svarat upp är Brynäs IF som ber sina fans, medlemmar och partners att stötta Gefle.
2017-07-05 10:40:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM BRYNÄS IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Brynäs000000
2Djurgården000000
3Frölunda000000
4Färjestad000000
5HV71000000
6Karlskrona 000000
7Linköping000000
8Luleå000000
9Malmö000000
10Mora000000
11Rögle000000
12Skellefteå000000
13Växjö000000
14Örebro000000
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
SENASTE NYTT FRÅN SHL
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
”Kyrie Irving en bra värvning?”
Inter budar på Mustafi – Milan för Rafinha?
Hulk matchhjälte mot Guangzhou
Senaste nytt inför NFL-säsongen
#2: Premiären avklarad
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies