fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 28915 | Medlemmar: 177421

Kom ihåg mig
Veckans Legendar Björn Nord

Veckans Legendar: Björn Nord

Offensive backen Björn Nord var alltid populär i Djurgården. Med två VM-turneringar, ett SM-guld och provspel i Washington Capitals på meritlistan, har han också en intressant karriär att se tillbaka på.
– Det rullade på för min del och jag har fått uppleva mycket, så det är inte mycket att klaga på, berättar Björn.


Det offensiva spelet från backen Björn Nord är fortfarande ihågkommet i Djurgårdskretsar, och den nu 36-årige Björn minns också sin karriär, som tog slut i december 2003, med tillförsikt.
    – Jag hade väl inget uttalat mål om att bli ishockeyspelare, men det kanske ingen har, det vet jag inte. Det rullade på för min del och jag har fått uppleva mycket, så det är inte mycket att klaga på, berättar Björn.
    Totalt blev det elva säsonger i Djurgården.
    – Jag kan känna idag att det man saknar är att åka in i Globen på ett fullsatt derby mot AIK, den känslan var fantastisk. När man är på hockey nu och det är fullsatt i Globen så känns det helt abstrakt att jag har varit med där på isen, jag som knappt orkar gå upp för trapporna nu längre om man ska överdriva lite, skrattar Björn.
    – Då känns det skoj att man vet att man varit med där en gång i tiden.

Nord gjorde sig känd som en offensiv back men fin blick för spelet, och med förmågan att leverera bra passningar.
   – Jag tyckte det var kul att gå framåt och spela med spelare som kunde bädda för mig, skrattar Björn.
   – Jag har fått spela med många spelare, och jag kunde väl i alla fall slå och ta emot en passning, men sedan kanske det fanns brister i det fysiska och defensiva spelet.
    Nord har också alltid fått beröm för sitt fina och precisa skott.
    – Det är väl någonting som man har tränat sig till, och när man var mindre, hur konstigt det kan låta idag, så gillade man, utan att blanda in några kemikalier, att stå och skjuta i parken och liknande. Man fick säkert med sig något från det. Sedan handlar det mycket om timing, och det är många komponenter som måste fungera för att få till skottet.

Liksom många andra framgångsrika Djurgårdsspelare är Björn Nord en produkt av plantskolan Huddinge.
    Där spelade han fram till 1992 innan han valde spel i Djurgården.
    – Jag spelade något år i Hammarby när jag var sju år, och sedan var jag i Huddinge under hela uppväxten, säger Björn och berömmer Huddinge.
    – Man reflekterade inte så mycket över det då eftersom man inte hade så mycket att jämföra med, men sett i backspegeln tycker jag att jag hade det jättebra där. Det var bra ledare, men det var också många bra spelare så man hade många att se och lära av. Det var många bra omständigheter.
    – Sedan så kan man som pojklagsspelare eller junior få träna på väldigt många olika ställen i Stockholm, men Huddinge hade allt samlat på ett ställe och det var en enorm fördel. Det skapar en viss stämning på plats.
     Att man som ung spelare tidigt fick chansen att spela seniorhockey var också viktigt, och något som Huddinge är känt för.
    – Det var ganska många spelare som var på gränsen till Elitserien, så Huddinge kan man säga var det sista steget innan Elitserien och det var en bra inskolning. Vi var många unga spelare som spelade med etablerade spelare, så det var en bra blandning. Vi gick ju aldrig upp i Elitserien, men som spelare var det verkligen utvecklande att spela i just Huddinge.

Passade i ”torpedsystemet”

De stora klubbarna i Stockholm, Djurgården och AIK, har alltid blickat mot plantskolan Huddinge när de ska rekrytera nya spelare.
    – Det var nog ganska naturligt för AIK och Djurgården att blicka mot Huddinge, berättar Björn.
    – Jag valde mellan Djurgården och AIK för jag hade anbud från båda, men till historien hör att jag är född Djurgårdare eftersom det är laget som gäller i hemmet. Djurgården hade dock ruskigt många bra spelare, speciellt många bra backar, vid den här tiden så det var ändå svårt eftersom jag ville spela ishockey och inte sitta på bänken, men jag valde ändå Djurgården till slut eftersom deras bud kändes lite mer seriöst. Även om jag visste att det skulle bli svårt att spela.
   Nord kom till Djurgården efter den så kallade guldperioden, där Stockholmsklubben hade vunnit SM-guld 1989, 1990 och 1991. Under Nords tid i klubben var framgångarna inte desamma – men det artade sig med tiden, och 1998 blev det SM-final, och år 2000 fick Nord vara med och vinna SM-guld.
    – Det var lite lågkonjunktur på medaljsidan i mitten av 90-talet, men man minns ändå många smågrejer som i och för sig är oväsentliga om man ska gå in i medaljskåpet, men som ändå gjorde det till en underbar tid. Och sedan fick jag ju också vara med och vinna ett SM-guld, och var i ytterligare in final, berättar Nord.

Det var under Mats Waltin och Hardy Nilssons ledning som Djurgården vann SM-guld, och man gjorde det med ett riktigt bra lag.
    I finalen spelade man till exempel ut vassa Modo och vann med 3-0 i matcher.
    – Det var inget snack när vi vann guldet, då var vi riktigt bra lag. Det är ögonblick som man inte glömmer.
    Det var också under den här tiden som Waltin och Nilsson introducerade den så kallade ”torpedhockeyn” i Djurgården. Kortfattat gick den ut på att man hade en back som var libero och som låg längst bak, och han hade två ”halvbackar” framför sig, och längst fram fanns två torpeder som tokcheckade.
    Det var ett system som passade Nord bra, då han som ”halvback” fick mer offensivt utrymme.
    – Det passade mig och det passade Djurgårdens trupp just då. Vi hade haft ett knackigt år innan med Djurgårdsmått mätt, och det fanns mer att ta av i laget, och vi stod lite stilla. Mats Waltin och Hardy Nilsson införde det här ”torpedsystemet”, eller vad man vill kalla det, och det blev en tändning och vi hade en fantastiskt bra lag. Det blev bra fart på träningar och matcher, och det var inte en lugn stund.

Samma år blev Nord också uttagen i Tre Kronor, och han fick spela VM i St Petersburg Ryssland.
    – Vad jag minns det då så var det i Ryssland så det var inte så populärt bland proffsen. Kommer NHL-spelarna kan man snabbt reducera VM-platserna, men jag märkte att jag hade chansen, men det var lite överraskande att man fick åka med, berättar Björn som med sex poäng på sju matcher vann den interna svenska poängligan.
    Det är inte många svenska spelare som har den meriten.
    – Nej, det är faktiskt helt otroligt. Det mesta gick min väg i den turneringen, även om det bara gick så där för laget.
    Året efter fick han spela VM igen, då i Tyskland, och noterade två assist på nio matcher, och fick dessutom åka hem med en bronspeng. I båda VM-turneringarna spelade Nord i backpar med Peter Andersson.
    – Hardy Nilsson hade en ganska tydlig bild av att vi skulle spela tillsammans, berättar Björn.
    Två spelskickliga backar tillsammans alltså.
    – Men det gick väl inte så jäkla fort, skrattar Björn.
    – Nu såg jag att Peter spelade någon kväll igen, och då gick det om möjligt ännu långsammare. Han en ruggigt teknisk spelare med fantastisk speluppfattning, så det var en bra spelare att spela med.

Inget NHL-kontrakt

Efter SM-guldet 2000 och VM i Ryssland, valdes Nord något överraskande av Washington Capitals i NHL, i den nionde rundan som spelare nummer 289 totalt. Väljer en NHL-klubb att lista en 28-årig svensk back måste man verkligen tro att han ska tillföra något.
    – De hade väl några mörka år där, skrattar Björn.
    – Jag var faktiskt över och tränade med dem i tio dagar. ”Vi ringer dig, du behöver inte ringa oss”, var beskedet efter de dagarna kan man säga. Jag gjorde mitt bästa. Det gick väl lite upp och ner på campen. Hade jag varit 20 år hade de kanske behållit mig, men nu var jag äldre. Det var typ ”antingen är det kärlek vid första ögonkastet, eller så skiter vi i det”, och det var inga konstigheter med det.
    Något kontrakt med Washington blev det alltså inte, men Nord misströstade inte.
    – Jag lyckades ganska bra utifrån de förutsättningarna som jag hade från grunden, men jag var inte tillräckligt bra för Washington eller NHL helt enkelt. Men det var jäkligt skoj att få åka över och testa på, och se hur det fungerar där borta. 

Istället blev det proffsspel i tyska Nürnberg i en säsong.
    – Jag hade gjort några år i Djurgården och ville testa på något nytt. Det var den enkla anledningen, för skulle man göra det någon gång så var det då, menar Björn som gjorde en okej säsong.
    – Det var lite upp och ner, och spelmässigt var det inte på långa vägar en av mina bästa säsonger. Man blev en erfarenhet rikare i alla fall..
    Insatsen räckte i alla fall till VM-spel framåt vårkanten – som då passande nog alltså spelades i Tyskland – men det blev bara ett år på kontinenten innan Nord valde att flytta hem till Stockholm igen.
    – Hade det gått spikrakt uppåt i Nürnberg kanske man hade stannat, men nu gjorde jag ett val och flyttade hem igen. Jag hade kontakt med Djurgården hela tiden, och jag funderade på vad jag helst ville göra. Vissa kanske säger att jag valde tryggheten, men hur som helst så valde jag att komma hem.

Hemma i Sverige blev det tre säsonger med Djurgården innan han i december 2003 lade skridskorna på hyllan, och som för så många andra spelare var det på grund av en skada.
    Backen var trots allt bara 31 år gammal.
    – Jag hade gått och kämpat med en skada ganska länge. Jag tror den uppdagades första vintern när jag kommit hem från Tyskland, och den blev sämre och sämre. Det var tabletter och sprutor och det var bra och dåligt, och jag blev trött på hela situationen, och det var jobbigt mentalt att inte veta hur ont man skulle ha dagen efter. Det tog mycket energi.
    – Någonstans måste man gå till botten med det. Jag ville ha ett definitivt svar om det skulle bli bra eller inte, för det kändes inte motiverat att fortsätta så där halvdant. Det blev inte bättre.
   – När man går halvskadad så blir det att man börjar tumma på något, och sedan tummar man på något annat, och sedan blir det inte bra. Någonstans märks det till slut, och det blir på matcherna. På så sätt kändes det skönt att jag inte drog ut på eländet, dels för min egen del, dels för lagkamraterna och dels för publiken som betalade för att se eländet.
    Sedan dess har Nord studerat.
    – Jag har pluggat in det jag inte gjorde efter grundskolan, så jag håller på med sista svängen nu, berättar Björn som inte är engagerad i ishockey idag.
    – Nej, det är jag inte. I dagsläget lockar det inte, men jag har faktiskt åkt skridskor någon gång sedan jag lade av. Det kanske kommer i framtiden, man ska aldrig säga aldrig, säger Björn och skrattar.
    Vem vet, en dag kanske vi ser Björn Nord inom ishockeyn, på något sätt. Den som lever får se. 


Namn Björn Nord
Född 1972-04-05
Position Back
Klubbar Hammarby, Huddinge, Djurgården, Nürnberg
Meriter SM-guld 2000
Statistik 535 elitseriematcher, 102 mål, 144 assist, 246 poäng

---

Tidigare legendarer:

Stefan "Skuggan" Nilsson, Jan "X:et" Erixon, Peter Popovic, Tomas Jonsson, Daniel Rydmark, Patrik Carnbäck, Kjell Dahlin, Lars Lindgren, Thomas "Bulan" Berglund, Roger Elvenes, Christer Olsson, Göte Wälitalo, Anders Kallur, Roger Åkerström, Peter Gradin, Mikael Johansson, Pär Djoos, Stefan Persson, Mats Lindgren, Charles "Challe" Berglund, Anders Eldebrink, Tomas Sandström, Magnus Arvedson, Roger Johansson, Mikael Andersson, Peter Sundström, Leif Rohlin, Thomas Rundqvist, Peter Andersson, Stefan Örnskog, Robert Nordmark, Patric Kjellberg, Anders "Masken" Carlsson, Rikard Franzén, Magnus "Sigge" Svensson, Michael Sundlöv, Johan Garpenlöv, Arto Blomsten, Boo Ahl, Tommy Westlund, Dan Labraaten, Bengt-Åke Gustafsson, Fredrik Stillman, Thommie Bergman, Jonas Rönnqvist      


0 KOMMENTARER      8125 VISNINGAR
JONAS GUSTAVSSON
2008-11-22 11:30:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

ANNONS:

Fler artiklar om Hockeyzon

Finalisterna är korade – rösta fram vinnaren av Fansens Pris
Hockeyzon Under de senaste dagarna har vi presenterat de tre finalisterna till Fansens Pris: Brynäs Johan Alcén, Skellefteås Joakim Lindström och Luleås Janne Sandström. Nu är det dags för er att rösta fram vinnaren!
2017-04-14 13:30:00

Trotjänaren sista finalisten till Fansens Pris: ”Ishockeyns svar på Francesco Totti”
Hockeyzon Johan Alcén och Joakim Lindström har redan presenterats. I dag inleder vi omröstningen till Fansens Pris genom att presentera den tredje och sista finalisten: Luleås trotjänare och veteran Jan Sandström. – Jan Allan Sandström är ishockeyns svar på fotbollens Francesco Totti, helt enkelt klubbhjärtat personifierat, säger Luleåsupportern Mattias Sehlberg om kultbacken.
2017-04-14 12:00:00

Poängkung – och en av finalisterna till Fansens Pris: ”Vinnaraura som smittar av sig på publiken”
Hockeyzon Skärtorsdagen till ära passar vi på att presentera den andra finalisten i kampen om Fansens Pris. Den framröstade spelaren är Joakim Lindström, Skellefteå AIK:s poängkung och storstjärna. – Det är nog få spelare i SHL som för sådan respekt med sig, säger Tomas Nordström, Skellefteå AIK-supporter.
2017-04-13 14:19:19

Brynäs slitvarg nominerad till Fansens Pris: ”Duktig på att förmedla sitt budskap ut till samhället”
Hockeyzon Tre finalister i Fansens Pris-kategorin årets SHL-profil är framröstade. I dag presenterar vi den första av dessa SHL-spelare: nämligen Brynäs energiske forward Johan Alcén. – Han har alltid ett leende på läpparna och sprider massor med positiv energi, säger Kristian Nervik Nilsen som jobbar med Alcén inom projektet En Bra Start.
2017-04-12 12:00:00

HV71 klara för SM-final
Hockeyzon Tack vare dagens 4-2-seger tog sig HV71 förbi Malmö och säkrade en finalplats.
2017-04-09 17:39:48

Fansens favorit – han är SHL:s bästa domare: ”Man blir nästan tårögd”
Hockeyzon Det får oftast utstå spott och spe. Men när Fansens Pris skulle delas ut ville vi ge fansens möjligheten att hylla domarkåren. I dag kan vi presentera Mikael Nord som vinnare av utmärkelsen som bästa domare i SHL. – Man blir nästan tårögd när fansen röstar fram en liten arbogapojk till ett sådant här pris, säger Nord om utmärkelsen.
2017-04-07 15:15:00

Han är fansens favoritledare: ”Otroligt hedrad, stolt och glad”
Hockeyzon Säsongen tog slut tidigare än väntat för Sam Hallam och hans Växjö Lakers. Nu får tränaren i alla fall lite plåster på såren. Ni har nämligen röstat fram honom som bästa ledare i Fansens Pris. – Jag är otroligt hedrad, stolt och glad och det här är ju något som spiller över till laget och vår ledarstab, säger Hallam.
2017-04-06 17:00:00

Han är fansens stora favorit i tv-rutan: ”Jag är jäkligt stolt”
Hockeyzon I elva säsonger har Niklas Wikegård varit en av de mest färgstarka hockeypersonligheterna i tv-rutan. Och populariteten har inte falnat. I omröstningen till Fansens pris tog han en jordskredsseger i kategorin årets tv-profil. – Fasiken vad roligt, det där är någonting som värmer i hjärtat när man gnuggar på, säger Niklas Wikegård.
2017-04-05 15:40:00

Fansen har sagt sitt – han är Sveriges bästa hockeyskribent: ”Högst oväntat”
Hockeyzon Han är mest känd för sitt arbete i tv-rutan, men när hockeyfansen har fått rösta om vem som är Sveriges bästa hockeyskribent tog Sanny Lindström hem en jordskredsseger. – Oj, det var som sjutton. Högst oväntat, utbrister C More-profilen och Expressen-bloggaren när han får beskedet.
2017-04-05 11:00:00

Hockeybloggen: Vi välkomnar nya masar till SHL!
Hockeyzon Så fick slaget om Siljan sitt slut efter Moras överkörning mot ett Leksand som såg ut att vifta vit flagg halvvägs in i matchen. Dalarna har fått nya herrar att stoltsera sig med i svensk ishockeys finrum. Bara att välkomna Mora IK!
2017-04-01 23:04:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM HOCKEYZON
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
Monchi ny sportchef i Roma
”Det avgör finalserien”
Semifinalerna på plats
Champions League:   Semifinalerna på plats
”Vi blir att räkna med”
Johan Cruijff hyllas av Ajax
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies