fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 31240 | Inloggade: 283 | Antal medlemmar: 178000
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  <i>Edman</i> Cyniker och snorungar

  Edman: Cyniker och snorungar

  Känslorna har sannerligen gått på högvarv den här sommaren. Glädje har förvandlats till chock och ilska.

  I stort sett varenda gång man blir sårad av att någon lämnar Milan får man höra av cynikerna att tiderna när spelare valde med hjärtat är svunna, att det är blåögt att tro att det finns något hjärta kvar i fotbollen, att tiderna är nya. Det är tomma ord som har sagts i decennier. Det är inget nytt fenomen att spelare utan själ och hjärta klampar omkring på de största arenorna och håller sig själva större än vilken klubb som helst. Det har varit så sedan Nordahls tid.

  Pengarna blir större och större inom fotbollen, men det saknas inte spelare med stora hjärtan för sina klubbar, och det kommer inte att saknas i framtiden heller. De tillhör inte majoriteten men hyllas desto mer den dag de slutar, såsom Totti strax innan sommaren. Ett utsålt Olympiastadion och miljoner tittare som inte brydde sig om matchen ett dugg. Jag minns inte ens vilka Roma mötte, det var inte det viktiga. Det viktiga var att hylla och minnas Totti, liksom som för alla andra som var på plats och alla andra som tittade på TV.

  Det märkliga var att även cynikerna hyllade Totti. Hur går det ihop? Cynikerna propagerar för att man är mer eller mindre dum i huvudet om man inte förstår att alla spelare byter klubb för att tjäna en extraslant och att man är mer eller mindre dum i huvudet om man som spelare inte går dit där de mesta pengarna finns. Slutsatsen måste bli att cynikerna tycker att Totti varit dum i huvudet, han hade ju kunnat byta klubb och tjänat mer pengar någon annanstans. De stod alltså och hyllade en människa som de i själva verket föraktade? Det är möjligt att det fungerar på en del planeter men inte där jag lever.

  Samma cyniker tycker att Raiola endast gör sitt jobb och att han dessutom gör det jävligt bra. Måttstocken är densamma, ju mer pengar man drar in åt sin spelare desto duktigare är man. Totti m.fl måste således haft världens sämsta agenter, vilket förefaller lite märkligt med tanke på hur uppmärksammade de var under sina karriärer.

  Jag förstår ärligt talat inte varför dessa cyniker överhuvudtaget är intresserade av fotbollen. Om man ser klubbar som renodlade företag och spelare som anställda som bara jobbar för att få ut sin lön, kan man minst lika gärna köpa en IKEA-flagga och springa runt och vifta med. Glädjas åt framgångarna varje gång IKEA öppnar en ny butik i en stad någonstans i världen. Sjunga en sång varje gång IKEA ökar sin vinst. Och den dag då Ingvar Kamprad verkligen slutar kan de alla träffas och dunka varandra i ryggen till tonerna av Money, Money, Money.

  Det är skillnad på agenter och agenter, det finns agenter som faktiskt ser till sina klienters bästa utifrån en helhet, agenter som tänker långsiktigt för att deras klienter ska må så bra som möjligt. Mino Raiola är den värsta sorten som finns för oss icke-cyniker. Det har han alltid varit och han befäste naturligtvis sin tron när Snorungen genomförde det ultimata sveket mot vår klubb, den klubb vars märke han kysst i ett alldeles oäkta ömhetsbevis.

  Raiola har inget hjärta och jag kan lova att han bryr sig inte ett smack om snorungen Donnarumma. Allt han gör är för sin egen vinning (ekonomisk givetvis, annat finns ju inte) och därför är han livrädd för att Milan tvingar Snorungen att sitta kontraktet ut, då Raiola i stort sett blir helt utan pengar. Raiola har redan hotat med domstol och all världens ondska om Milan inte ser till att han kan inkassera väldigt snart. Så kanske det blir, att Raiola inkasserar ännu mer pengar samtidigt som cynikerna applåderar honom i kör.

  Nu är inte beslutet att begå det ultimata sveket Raiolas, det är naturligtvis Snorungen själv som valt. Men en agent ska tillse sin klients bästa, och det är sällan de snabba pengarna som är bäst på sikt. Jag är helt övertygad om att Raiolas råd i det här fallet har varit helt avgörande. Det hade självfallet inte fungerat om Raiolas klient hade haft ett hjärta, men Raiola känner sina klienter.

  Att Donnarumma kunnat bli en framtida härförare, som både kunnat tjäna stora pengar och tituleras en framtida legendar samtidigt, är inget Raiola är intresserad av. Det ger ju inga snabba pengar och att Donnarumma skulle kunna bli helgonförklarad, det skiter Raiola fullständigt i. Och cynikerna. Donnarumma själv har inte förstånd nog att inse det.

  Alla äkta milanisti är naturligtvis grymt besvikna nu, vi känner oss bedragna. För egen del jublade jag faktiskt när beskedet kom, 15 juni, men det beror inte på att jag inte ville bygga en ny framtid med Donnarumma om frågan kommit under våren. Det beror istället på att Donnarumma visade sitt sanna jag redan innan detta datum, genom att helt ignorera kontraktsförslaget och låta oss alla gå omkring och lida. Jag kände inte till den sidan hos Donnarumma under våren. Hjärtlöst och inget att satsa på för en stolt klubb.

  Klubben gjorde helt rätt som satte ett sista datum och höll fast vid det, en stolt klubb följer inte vägen, en stolt klubb talar om var vägen finns, var den börjar och var den slutar. Raiola hade räknat med att kunna dra ut på tiden för att hitta mer pengar. När tiden rann ut hade han således inget förberett och var tvungen att vifta bort allt för att skyla sitt eget misslyckande.

  Det är ord och inga visor som gäller i det nya Milan. Ledningen har sagt att man inte säljer Donnarumma utan kommer att låta honom sitta ett år på läktaren. De flesta räknar med att Milan ändå kommer att försöka få in så mycket pengar som möjligt på honom och därmed säljer honom senare i sommar, men jag är inte så säker. Räkna inte bort stoltheten den här gången.

   


  21 KOMMENTARER      3246 VISNINGAR
  HENRIK EDMAN
  1968maldini@gmail.com
  2017-06-17 18:28:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Henrik Edman:
  @Lorenzo
  Inte konstigt att Raiola inte gillar det nya Milan. Tidigare har han gjort ungefär hur han vill, det gör han inte längre. Han är märkbart skakad nu Raiola, och det är bra både för Milan och för fotbollen. Raiola har duperat både klubbar och sina klienter tidigare, så även den här gången vad gäller Donnarumma. Det är grymt oprofessionellt gjort.
  Apropå den lag som du hänvisar till så vet du säkert lika väl som jag att den inte är särskilt effektiv såvida det inte är helt uppenbart att man sitter på läktaren pga kontraktstaktiska åtgärder. Finns mängder av vägar att gå däremellan, vill Milan sätta honom på läktaren under säsongen så hittar de med lätthet ett sätt att göra det utan att lagen kan stoppa dem. Och att du hade gjort precis vad som helst för pengar är också tydligt beskrivet i krönikan, som ju till stor del handlar om gruppen du tillhör - cynikerna.

  11 Tumme upp 2017-06-19 12:12:30
  Lorenzo:
  Angående din beskrivning av Raiola så verkar den vara hämtad lite ur luften. Man kan säga och tycka vad man vill om honom men en sak ska du veta, han har aldrig lurat någon i affärer för då hade han bränt ut sig fortare än du hinner tända tändstickan. Han har alltid uppfört sig på ett korrekt sätt mot alla, såväl sina egna spelare som han sköter om, såväl med klubbarna han förhandlat med. Problemet idag med Raiola vs Milan är, som han själv säger, ett annnat Milan idag, inte alls lika seriöst att förhandla med som på den "gamla goda tiden". Donnarumma kan och får inte sitta ett år på läktaren då det är förbjudet enligt lag, man kan bara sätta en spelare där av disciplinära åtgärder...och detta handlar inte om det. Romantiken inom fotbollen har försvunnit, varför tycker ni det är konstigt med att någon, trots att man bara är 18, vill tjäna så mycket som möjligt, speciellt om man kanske är värd det. Jag för min del hade aldrig tvekat en sekund om jag fått den möjligheten, för i grunden är han inte skyldig er något. Låt honom vara, ert (fansen) uppträdande gör det bara hela mycket sämre...det är det inte värt. Det är i grunden bara en pojke...och DET är ord och inga visor...
  1 Tumme upp 2017-06-19 11:56:01

  Gunnar Gren:
  Kika på bilder från CL-finalen 1994. Då hade lagen ännu inte börjat trycka spelarnamn på tröjorna. Var du Milans nr 9 så var det snarare en roll i klubben än att du var ett namn och ett eget varumärke. I mina ögon var det där någonstans i tiden som individualiseringen började. Agenter och individualisering har sedan samverkat för att skapa legoknektar. Många yngre idag verkar också snarare hålla på spelare än på lag. Det gäller förstås inte bara Zlatan. Om Ronaldo lämnar RM kommer säkert många följa honom.

  Även om det finns klubbar som agerar mer eller mindre syniskt så är det ju klubbarna som är "offren" i just denna process. Deras makt har minskat på bekostnad av individernas makt.

  Håller med Edman och vill betona det vackra i att fotboll är en lagsport. Ett lag sammansatt av färre fixstjärnor kan besegra ett lag med individuellt sett bättre stjärnor om de samarbetar på rätt sätt. Kan nog tycka att oavsett vad man tycker om individualiseringen så ogillar jag att fokus flyttas från fotbollen till någon slags kändisdimension. Känns ytligt och plastigt och långt ifrån fotboll. Fotboll är vackert som det är. Det behövs inte en massa glamortjaffs. :)

  Tumme upp 2017-06-19 09:18:53
  Henrik Edman:
  @Jacques
  Önskar dig lycka till i ditt arbete med att införa anarki inom fotbollen och att samtidigt övertyga alla om idiotin att det är en lagsport. Känns inte som att fotbollen som sport är hotad, men man vet aldrig, det kanske blir en individuell sport efter lite förarbete av dig.

  1 Tumme upp 2017-06-19 00:06:27

  Gunnar Gren:
  Gigios beteende är extremt illojalt. Hoppas framtiden visar att det inte är rätt väg att gå.

  Milan som klubb har visat prov på illojalitet mot t ex Maldini och Ambrosini men i de fallen tror jag mer att det berott på tuppfäktning på individnivå än en hel klubbs illojalitet. Åtminstone i fallet amsldini tror jag det var Silvio dom var rädd att bli petat från tronen. Med Ambro vet jag inte.

  I vilket fall är Gigios beteende lika svekfullt.

  Tumme upp 2017-06-18 23:49:50
  Jacques:
  Precis! Själva fundamentet är att klubbar gör precis som det passar dem med spelare, oavsett nivå av lojalitet, hängivenhet, skicklighet o.s.v, medan spelarna ses som cyniska svikare så fort de gör likadant. En orättvisa slutar inte att vara en orättvisa bara för att den är strukturell.
  Tumme upp 2017-06-18 23:48:42

  Henrik Edman:
  @Jacques
  Men Milan är en fotbollsklubb och i fotbollens natur ligger att det är en lagsport.
  Laget/klubben måste därmed sättas högre än en enskild spelare. Alltid. Annars faller ju den grundval som hela fotbollen vilar på. Ifrågasätter du att fotbollen är en lagsport?

  2 Tumme upp 2017-06-18 18:53:24
  Jacques:
  @Henrik Edman
  Förstår inte hur du kopplar det jag skriver till anarki? Och exemplet med Honda är precis vad jag menar. Han är inte älskad, ingen legend, har visat upp medioker kvalitét. Milan har inga rationella eller ekonomiska skäl att behålla honom, och kommer därför att dumpa honom. Vad han själv tycker, eller vilken nivå av lojalitet och hängivenhet han visat, är helt irrelevant. Så länge det förhållandet inte är ifrågasatt förstår jag att spelare agerar som Donnarumma. Uppskattar inte, men förstår.

  1 Tumme upp 2017-06-18 18:11:09

  Henrik Edman:
  @M79
  Tack!
  Jag håller med dig i varenda ord, har funderat i precis samma banor:).

  Tumme upp 2017-06-18 17:57:18
  Henrik Edman:
  @Jacques
  Jag svarade exakt på den frågan nedan, antar att du medvetet vill undvika svaret eftersom du förhoppningsvis nu själv inser hur dumt det är att förorda anarki.
  Jag kan tillägga att trots att jag alltid håller klubben högre än spelaren, så hade jag blivit grymt besviken på Milan om de på ett par dagar går från att kyssa en spelare match efter match, talar om för alla i hans närhet hur mycket de älskar honom, gråter av lycka när de förknippas med honom, till att sparka ut honom på gatan helt utan en annan rimlig förklaring än att de tjänade en liten peng på att göra det. Riktigt där var vi inte med Honda eller?
  Till sist, du går in på SF Milans klubbsajt och blir förvånad att hitta folk som håller klubben högre än spelarna?
  Forza IKEA!;)

  2 Tumme upp 2017-06-18 17:56:05

  M79:
  Bra skrivit Henrik.

  Några saker jag inte riktigt förstår i allt detta elände. Raiola är en orm, men hans girighet förstår jag inte med tanke på hur mycket pengar han redan gjort och har. Någonstans måste han även vara orolig att fler klubbar/spelare tillslut inte vill ha med honom att göra eftersom någon kommer sätta ner foten och förhoppningsvis är det vårt Milan!

  Jag stödjer klubben om dom sätter Dollarrumma på läktaren i 1år. Han får gärna helt tappat suget för fotboll eller missa VM, jag bryr mig inte för han bryr sig uppenbart inte heller. Någon måste ändå förklarat hans möjligheter men även andra sidan myntet, något som grisen Raiola inte räknar med och jag förstår inte vad en domstol ska göra om en klubb inte väljer att spela en spelare som är under kontrakt. Finns många exempel där spelare låtit en spelare vara aktiv på annat sätt trots ett A-lags kontrakt. W Bogarde är ett lysande exempel

  Hoppas vi får läsa mer från redaktionen eller dig iaf.

  1 Tumme upp 2017-06-18 17:14:35
  Jacques:
  @Henrik Edman
  Tycker att du illustrerar poängen ganska bra. Kucka, Fernandez och Honda är inga legender, det är mediokra eller misslyckade spelare som Milan gör sig av med för att maxa chanserna till segrar och ekonomisk framgång. Var finns lojaliteten och respekten där? När klubbar kan få ett bättre alternativ agerar de på deras spelares bekostnad utan att någon höjer på ögonbrynen, varför gäller isf inte samma sak för spelarna?

  2 Tumme upp 2017-06-18 17:12:02

  Henrik Edman:
  @Greveng Marcus, Redondo, Grande09
  Tack för fina ord, det uppskattas:)

  @Marko
  Visst är det så, tillgång och efterfrågan styr i alla branscher i den fria världen. Men det är stor skillnad på inkomsten för en agent att få igenom en affär med en spelare med jämfört med utan kontrakt. Det var därför jag skrev att han i stort sett blir utan pengar. Det är relativt.

  @Jacques
  Vet inte om du skojar eller är allvarlig, men förutsatt att du menar allvar:
  Om man inte tycker att klubben är större än spelaren så förordar man ju i praktiken anarki. Det har mig veterligen aldrig testats i fotbollsvärlden, men skulle definitivt bli en lustig historia om inte annat. Alla drar åt olika håll, och vem sätter ihop startelvan? Eller ska alla spela samtidigt och på vilken position som helst? Vem står för ungdomsverksamheten, alla tillsammans när man känner för det och inte annars? Finns mycket att fundera på, men personligen gillar jag att det är klubben som styr och att den är större än spelarna.
  Du har självklart rätt att ha den åsikten. Det var därför jag skrev stycket om IKEA, för att belysa en del av den åskådningen som jag vet att du inte är ensam om.
  Däremot har jag svårt att förstå hur du kan föra in spelare som Kucka, Fernandez och Honda i samma sammanhang som Totti och andra potentiella fanbärare? Du tror alltså att de skulle kunna bli legendarer inom Milan om de bara fick fortsätta i klubben?

  10 Tumme upp 2017-06-18 15:55:22
  Jacques:
  En viktig aspekt som saknas i argumentationen: Klubbars agerande. Draget till sin spets är det ju underligt om det ska finnas starka lojalitetskrav på spelare, medan klubbarna samtidigt kan sälja, ersätta, bänka eller dumpa dem hur som helst utan att någon höjer ett ögonbryn. Klubbarna agerar ju i så fall precis lika cyniskt när de inte ger spelare som Kucka, Fernandez eller Honda nya kontrakt bara för att de inte passar in i klubbens visioner om större framgångar och högre ekonomisk vinst.
  2 Tumme upp 2017-06-18 14:19:50

  Marko:
  Bra krönika Henrik! Jag vill dock påpeka att Raiola sällan blir utan pengar. T.ex. så inkasserade han den nätta summan 8 miljoner € från Galliani när vi värvade tillbaka Rodrigo Ely som då var utan kontrakt. Mino vet alltså var när och hur han får sin beskärda del.
  3 Tumme upp 2017-06-18 06:12:00
  DonFabio:
  Vi i Roma ska vara glada att Raiola inte tilläts köpa klubben, utan amerikanerna fick göra det. Mama Mia vilket kaos vi hade haft, tusen gånger värre än det redan är.

  När det gäller Donnarumma-gate så skäms man som fan av Serie A. Hade inte Mihajlovic tagit upp honom och spelat honom istf Lopez hade Gio fortfarande putsat skor i San Siros katakomber. Höjden av svek, äckligt!

  Extra stolt över Totti och De Rossi när det kommer i jämförelse. De har tackat nej till betydligt fler troféer och massor av fler slantar.

  Donnarumma skulle ju vara er målvakt under de kommande 25 åren. Blir uppriktigt ledsen för er skull, ni är den enda storklubben i Italien med heder och dignitet!

  15 Tumme upp 2017-06-17 22:16:06

  Greveng:
  Riktigt riktigt bra krönika. Sätter ord på vad som är skit med den "moderna fotbollen". IKEA-jämförelsen är spot on!
  Postat via SvenskaFans-appen
  11 Tumme upp 2017-06-17 21:20:44
  Marcus:
  Fyfan vilken bra krönika. Huvudet på spiken!
  10 Tumme upp 2017-06-17 21:16:05

  Redondo:
  Just denna anledning som jag inte vill ha spelare med Mino Raiola som agent i Real Madrid som jag håller på. Kommer Donnarumma stannar han i max 3-4 år, sen är det dags att tjäna nya pengar.

  Bra skrivet!

  13 Tumme upp 2017-06-17 19:25:34
  Grande09:
  "En stolt klubb följer inte vägen, en stolt klubb talar om var vägen finns och var den slutar."

  Underbar krönika, bra jobbat :)

  29 Tumme upp 2017-06-17 18:40:39

  ANNONS:

  Fler artiklar om Milan

  Edman: Cyniker och snorungar
  Milan Känslorna har sannerligen gått på högvarv den här sommaren. Glädje har förvandlats till chock och ilska.
  2017-06-17 18:28:00

  Donnarumma: Ängel eller demon?
  Milan Donnarumma har ställts inför ett ultimatum, Milan har krävt svar om hans framtid, senast 15 juni. Svaret kommer att avgöra hans framtida status hos milanisti, och det står mellan två ytterligheter – ängel eller demon?
  2017-06-11 18:47:00

  Matchrapport Cagliari-Milan 2-1: Första förlusten på 19 år
  Milan Milan åkte ner till Sardinien för att spela säsongens sista match. Matchen speglade i princip den här säsongen, sett till helheten. En match där det egentligen inte finns så mycket att rapportera, förutom att det äntligen är över. För ett tag.
  2017-05-29 11:49:00

  Dopopartita Cagliari-Milan 2-1: Avskedsföreställning för många
  Milan Milan kryssade mot Cagliari i säsongens sista match. Bacca passade på att bränna ett par bra lägen, däribland en straff, i matchen som mycket väl kan vara hans sista i Milantröjan.
  2017-05-28 16:57:27

  Voce dei Rossoneri: "En vilsen liten kalv ute på en alldeles för stor och farofylld åker"
  Milan Säsongens sista Voce dei Rossoneri utser säsongens toppar och floppar, diskuterar Milans säsong i stort samt funderar över Juventus storhet.
  2017-05-23 22:22:00

  Matchrapport Milan-Bologna 3-0 : en kortare semester för rossonerofamiljen
  Milan Vi Rossoneri får en kortare semester i år, vi blev till slut ”tvungna” att spela i Europaleague nästa säsong. Är det verkligen så tragiskt? Jag tycker inte alls att vi ska skämmas, låt oss istället njuta av all fotboll vi kommer att få se nästa år. Rent egoistiskt blir det egentligen en lyx att äntligen få se två, ibland tre, matcher i veckan istället för att jaga nya spännande tv-serier i vintermörkret.
  2017-05-22 12:00:00

  Inför Milan-Bologna: Fortsätter eländet?
  Milan Under söndagen står Bologna för motståndet, en match där Milan bara måste gå som vinnare. Sett till Milans spel den senaste tiden kan detta faktiskt sluta precis hur som helst.
  2017-05-20 16:40:00

  Matchrapport Atalanta-Milan 1-1: Hemmalaget klart bäst i Bergamo
  Milan Milan åkte de få milen till Bergamo för att ta sista chansen att nå femteplatsen och en direktplats in i Europa League. Frågan är om det är något man verkligen vill?
  2017-05-14 12:40:00

  Dopopartita Atalanta-Milan 1-1: En räddad poäng
  Milan Ett Milan med nytt spelsystem kvitterade sent i Bergamo
  2017-05-13 22:38:47

  Voce dei Rossoneri: Grazie di tutto Pupone!
  Milan Voce dei Rossoneri börjar så smått att summera säsongen med betyg på lagdelarna och Montella. Säsongens nyförvärv utses och sist men inte minst hyllar panelen Totti, vars karriär med största sannolikhet är över.
  2017-05-13 21:54:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Italiensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Dahlin, Bahoui och Kusk i fokus
  NBA-draften är avverkad
  Chile kryssade mot Australien
  Omotiverat Tyskland avancerade
  Besiktas-stjärnan på ingång?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies