fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
Medlem
Besökare: 48630 | Medlemmar: 177483

Kom ihåg mig

NHL-bloggen: Hur mycket är Radulov värd?

Sixten Funquist, Andreas Johnsson och Niclas Viberg bloggar om världens bästa liga.

När Alexander Radulov signade för Montreal var det många som höjde på ögonbrynen. Det var inte direkt någon hemlighet att ryssen ville tillbaka till NHL – men det var inte många som såg Canadiens som ett alternativ.
 
Men Radulov har fungerat mycket bra i Montreal och är en av lagets viktigaste offensiva kuggar. Med tanke på vad han har presterat i KHL och det ryska landslaget under en lång tid så kommer det knappast som en överraskning, men det fanns trots allt vissa orosmoln kring hans NHL-comeback.
 
Radulov har däremot presterat på en hög nivå. Man ska inte säga att han har presterat över förväntan, men det var faktiskt ingen självklarhet. 15 mål och totalt 47 poäng på 65 matcher är fina siffror i dagens NHL. Det är en bit ifrån hans karriärsbästa (26+32) för tio år sedan – men med ett dussin matcher kvar finns definitivt möjligheten att nå de där 58 poängen.
 
En stor del av säsongen har spenderats med Max Pacioretty medan centern har varierat. På papperet ser det fint ut med en kedja där Alex Galchenyuk är center, men trion har inte fungerat perfekt på isen.
 
Visst är det en relativt liten sample size – drygt 100 5-on-5-minuter – men vare sig CF% (51,01), SF% (48,18) eller GF% (46,15) står ut. Produktionen ligger dock på en ok nivå. Galchenyuk har en P60 på 1,76, Radulov ligger på 1,18 och Pacioretty glider in på 2,94, enligt Corsica.
 
I det stora hela bör Radulov kunna kvittera ut ett gott säsongsbetyg – och det är nu som vi kommer till det intressanta. Radulov kan mycket väl målas upp som förra sommarens bästa UFA-värvning och då han bara signade ett ettårskontrakt med Canadiens är det alltså dags att ta ett beslut om det ska förlängas eller ej.
 
Radulov signade för $5,75 miljoner i somras och efter som han lär landa kring 50-60 poäng är det inte alls orimligt att förvänta sig några liknande krav. Det spännande blir däremot längden. Radulov fyller 31 till sommaren och under gårdagen kom det rapporter om att Radulov vill ha ett åttaårskontrakt av Montreal.
 
Nu är det väl bara ett typexempel på en förhandling där den ena parten börjar högt och den andra börjar lågt, och så möts man i mitten. Men längden på Radulovs kontrakt är intressant. Ett treårskontrakt nämns som rimligt, men varför ska man nöja sig med tre år om utgångsbudet är åtta år?
 
Att signa upp en spelare på fel sida 30-årsstrecket på ett långt kontrakt kan visa sig vara ett stort misstag. Förfallet kan komma plötsligt och gå snabbt, hur skicklig man än må vara. Så vågar verkligen Montreal skriva fem eller sex år med Radulov? Och nöjer sig verkligen Radulov med tre år?
 
Hur mycket är egentligen Radulov värd för dagens Montreal? 
Niclas Viberg
2017-03-17 17:00:31

NHL-bloggen: Trepoängssystemet i NHL?

NHL:s 31 – det känns fortfarande så lustigt att behöva vänja sig vid 31 – general managers har samlats i Boca Raton i Florida för att diskutera allt och ingenting.
 
Man förväntas bland annat avhandla offside-regeln, video reviews, bye weeks och slutspelsformatet. Fyra punkter som har skapat stora diskussioner under säsongen. En bredare diskussion kring frågan ”Hur ser du på spelet om 5-10 år?” påbörjades – och här lyftes en av de mer intressanta frågorna.
 
Ska NHL gå över till trepoängssystemet?
 
Med dagens tvåpoängssystem och förlorarpoängen är det både svårt att rycka ifrån och komma ifatt i tabellen. Vi ser också en hel del lag som snarare kryssar sig till en förlorarpoäng än går för två segerpoäng.
 
Så hur skulle då ett trepoängssystem kunna se ut?
 
3 poäng – seger efter ordinarie tid
2 poäng – seger efter förlängning/straffar
1 poäng – förlust efter förlängning/straffar
0 poäng – förlust efter ordinarie tid
 
Kanske kan man förvänta sig att fler lag, under ordinarie tid, skulle gå för en seger då tre poäng ligger i potten.
 
Kikar vi på den här säsongens tabell skulle ett trepoängssystem ha fått nedanstående effekt:
 
Men trepoängssystemet skulle fortfarande innehålla förlorarpoängen. Man är förmodligen naiv om man inte tror att lag fortfarande skulle försöka kryssa sig till en poäng.
 
Så kanske sa gamle Lou Lamoriello det bäst när han föredrog två poäng för seger, oavsett hur, och noll poäng vid förlust. Kanske kan ett tvåpoängssystem enligt nedan locka?
 
2 poäng – seger efter ordinarie tid
1 poäng – seger efter förlängning/straffar
0 poäng – förlust efter ordinarie tid/förlängning/straffar
 
En förlust bör aldrig belönas, som läget är nu. Att sträva efter en eventuell förlust bör inte vara ett rimligt scenario. Om man nu nödvändigtvis vill behålla förlorarpoängen är ett trepoängssystem att föredra. Skillnaderna mellan en seger och en förlust blir helt enkelt större.
 
Ur ett underhållningsvärde skulle ligan förmodligen kunna tjäna på att göra en seger efter ordinarie tid än mer attraktiv.
 
Kommer viljan att vinna väga tyngre än rädslan att förlora för ligans general managers? 
Niclas Viberg
2017-03-06 22:10:00

NHL-bloggen: Ottawa bytte framtid mot knapp nutid

Hur är det man säger nu igen? ”Det enda vi lär av historien är att vi inget lär”. Ottawa Senators GM Pierre Dorion, alla sneglar åt ditt håll nu.

Det var sent på måndagskvällen, jag satt och slötittade på Family Guy samtidigt som jag funderade på om fettisdagen och semlan egentligen är överskattade? Jag menar hade semlan varit så förbaskat god så hade den ju varit populär året om? Som kanelbullen eller en sketen biskvi.

Jaja skit sak samma! Det var iallafall då tog det hus i helvete på Twitter, på det sätt det bara kan göra när någon haft en rejäl tankevurpa. 

Denna någon var Pierre Dorion som tyckte det var ett bra val att byta bort en ung lovande talang i Jonathan Dahlén mot en 35 år gammal tredje kedje-spelare vid namn Alexandre Burrows.
 
Tajmingen för tankevurpan hos Dorion är ju fantastisk, då vi nyligen påmint oss om ett annat snedsteg. För Filip Forsberg har ännu en gång vaknat till liv, lever jävel i Nashville och skjuter mål på allt och alla.
 
Då är det såklart lite smått kul att minnas tillbaka till 2013 när Washington Capitals bytte bort Leksingen till den amerikanska södern och fick tillbaka Martin Erat och Michael Latta.
 
Nu vet vi alla vilket fruktansvärt misstag det var av George McPhee (då GM i Capitals). Filip Forsberg har gjort 110 NHL-poäng de två senaste säsongerna, Latta och Erat har gjort sjut, tillsammans. Varav Erat inte ens spelat i NHL sedan 2015.
 
Att Dahlén ska bli en Filip Forsberg om några år är såklart inte givet, men potentialen finns helt klart där.
 
För Uffes pôjk går det just nu kalasbra i Timrå där han snittar precis under en poäng per match, precis som Forsberg gjorde i Leksand säsongen 12/13.
Dessutom var Dahlén klart produktiv i JVM och gjorde fem mål på sju matcher.

Denna talangen får nu istället Vancouver Canucks förvalta så gott de kan.
 
Vad får då Ottawa Senators för detta?
 
Alexandre Burrows har absolut gjort ett namn för sig i NHL, han har gjort en poängmässig comeback efter fjolårets bottennapp. Men 35-åringen är långt från sin prime och kommer inte bli bättre.
 
Dorions nyckel i bytet är att han vill göra Senators till ett tuffare lag att möta och att Burrows kommer vara nyttig vid ett eventuellt slutspel.
Absolut, 35-åringen kommer att vara en pina för motståndarna (det är han vida känd för) och han kommer göra nytta i en mer defensiv roll.
Men han kommer vara det i ett lagbygge som på sin höjd klarar första slutspelsomgången. Därav är bytet helt lönlöst.
 
Alexandre Burrows kommer varken göra till eller från när det kommer till slutspelet, det spelar ingen roll hur mycket karaktär och defensivt ansvar han kommer bidra med.

Lägg då till att han väntas få ett kontrakt på två år till.

Även om det inte finns några garantier så har Dahlén potential till att bli en stjärna i NHL, samtidigt kommer Burrows bara bli äldre och sämre.
 
Pierre Dorian bytte alltså framtid mot något som knappt kan kallas nutid, och när han adresserade bytet för media summerade han det så bra själv ”It was a no brainer”.

Andreas Johnsson
2017-02-28 15:20:00

NHL-bloggen: Gör Vermette rätt som överklagar?

Först och främst: alla domare ska skyddas, nästan så att det går till överdrift. Det kan man inte understryka nog. All form av våld mot domarna ska resultera i hårda reprimander.
 
NHL har fastslagna standardbestraffningar när det kommer till attacker på domarna. Bedöms man ha för avsikt att skada domaren får man 20 matchers avstängning, medan bestraffningen halveras om man inte har haft för avsikt att skada domaren.
 
Förra säsongen hade vi en uppmärksammad situation där Dennis Wideman gav sig på en domare och fick 20 matchers avstängning. I tisdags var det Antoine Vermettes tur.
 
Efter en tekning – som Vermette ansåg gick felaktigt till – slog han linjedomaren Shandor Alphonso över bakbenet med klubban.


Klicka på bilden för att se situationen.
 
Vermette fick omgående en game misconduct och har nu fått en tio matcher lång avstängning – en avstängning som han har för avsikt att överklaga.
 
Så hur ska man nu förhålla sig till Vermette? Å ena sidan är det ett förkastligt beteende, men å andra sidan är det inte heller helt orimligt att överklaga.
 
Till att börja med ska så klart domarna skyddas. Blir de påhoppade – verbalt eller fysiskt – är det på sin plats med en lång avstängning och spelarna borde ha så pass mycket självinsikt att de tar emot bestraffningen under tystnad.
 
Men det finns så klart en twist eller två.
 
Wideman överklagade sin avstängning och fick den halverad. Nu hade han redan hunnit sitta av 19 matcher, så det hade ingen större verkan än att hans böter betalades tillbaka. Men om en crosschecking bakifrån, som resulterar i hjärnskakning och utdragna problem, i slutändan resulterar i tio matchers avstängning… är det då rimligt att ett lättare slag över låret ger samma bestraffning?
 
Det är svårt att jämföra situationer mellan spelare-spelare och spelare-domare, men häromdagen såg vi Gustav Nyquist slå Jared Spurgeon i ansiktet med sin klubba. Han träffade strax under Spurgeons öga och situationen är så klart väldigt allvarlig.
 
Men NHL fortsätter att inte ta sina avstängningar på allvar och gav Nyquist sex matchers avstängning.
 
En situation där du slår någon i ansiktet med din klubba bedöms alltså vara mindre farlig än en situation där du delar ut en lätt klapp på låret. Det är, som sagt, svårt att jämföra situationerna då en domare är involverad i den ena – men med det i bakhuvudet är det inte helt orimligt att Vermette överklagar.
 
Personligen tycker jag att det är direkt dåligt av Vermette att överklaga. Men hela problematiken grundar sig i det orimliga systemet som finns och att NHL vägrar dela ut kännbara bestraffningar. Så länge man fortsätter att nonchalera sina disciplinära åtgärder kommer de olika bestraffningsskalorna att klinga i otakt. 
Niclas Viberg
2017-02-17 13:35:00

NHL-bloggen: NHL vill utmana vetenskapen

Våld mot huvudet kan leda till huvudskador. En tämligen logisk slutsats att dra.
 
För alla utom NHL.
 
Under en längre tid har NHL varit involverade i en stämning – en så kallad class-action lawsuit, eller grupprättegång på svenska – där tidigare spelare och deras familjer anklagar ligan för att ha dolt faran med huvudskador.
 
Man kan ju tycka att spelarna själva borde ha gjort den kopplingen baserat på sunt förnuft, men nu sitter vi trots allt i ett läge där tidigare spelare har anklagat ligan för att nonchalera problemen – samtidigt som ligan fortsätter att göra just det.
 
NHL vill så klart undvika att betala ut stora summor i ersättning.
 
Därför ger man sig nu på vetenskapen och forskningen kring chronic traumatic encephalopathy – även kallat CTE, som är en degenerativ sjukdom som orsakar symtom liknande det vid Alzheimer, Parkinsons och demens.
 
NHL har nämligen krävt ut information från Boston University och deras forskning kring CTE. Boston University har undersökt hjärnorna hos mer än 200 idrottare och har gjort ett banbrytande jobb. Men nu kräver alltså NHL att få ta del av materialet kring forskningen – för att kunna göra sina egna undersökningar, utredningar och slutsatser. Det skulle också innebära att Boston University, i alla fall tillfälligt, inte kan fortsätta sitt arbete med forskningen.
 
En mer utförlig rapport kring Boston Universitys forskning och NHL:s krav kan läsas hos New York Times.
 
NHL tar strid mot vetenskapen och fortsätter alltså att nonchalera våld mot huvudet. Vi vet redan att man inte är villiga att ta krafttag mot huvudtacklingar och hjärnskakningar. Visst är ligans relativt nya concussion spotters ett steg i rätt riktning – men de tydligaste signalerna kommer trots allt från Department of Player Safety och deras avstängningar.
 
Där fortsätter ligan att vifta undan huvudtacklingar som ett mindre problem och nöjer sig ofta med att bara dela ut någon eller några enstaka matchers avstängning. Eller så blundar man för tacklingarna helt och hållet.
 
När standardbestraffningen i princip består av max en handfull matchers avstängning och några tiotusentals dollar skickar man inte direkt något avskräckande budskap till idrottare som spelar 82 matcher under grundserien och som i många fall tjänar någon eller några miljoner dollar.
 
Kanske är vi helt enkelt fast i en ond cirkel? Skulle NHL och Department of Player Safety börja ta krafttag mot våld mot huvudet signalerar man i samma veva att det är ett problem – och signalerar man att våld mot huvudet är ett problem tar förmodligen ovan nämna stämning en ny twist. NHL kan helt enkelt inte erkänna att våld mot huvudet är ett problem och att våld mot huvudet kan resultera i hjärnskador.
 
Oavsett hur man vrider och vänder på resonemanget kan man bara komma till en slutsats: ekonomiska anledningar gör att NHL inte tar sina spelares hälsa på allvar.
 
Och det är förkastligt. 
Niclas Viberg
2017-02-09 20:08:22

NHL-bloggen: Hinner Tampa Bay resa sig?

Tampa Bay har haft problem en längre tid och i dag hittar vi dem längst ner i Eastern Conference. Man har vacklat titt som tätt, men alla har egentligen bara väntat på att Lightning skulle få ordning på spelet och börja klättra upp på slutspelsplatserna.
 
”Det är gott om tid, man kommer reda ut det här”, har det sagts.
 
Laget är, trots allt, starkt. Men nu börjar tiden bli knapp. Det återstår 30-talet matcher för ligans lag och trade deadline är tre veckor bort.
 
Visst har man bara sex poäng upp till slutspel, men det är också många lag man behöver ta sig förbi. Har Tampa verkligen råd att bara avvakta och vänta in en eventuell formtopp – något man nu har väntat på i veckor, eller kanske månader.
 
Sedan en fyra matcher lång segersvit i november har man bara lyckats vinna två raka matcher vid ett tillfälle. På den här sidan årsskiftet har man gått 4-9-2.
 
Tampa Bay har plågats av skadeproblem den här säsongen. Steven Stamkos har varit borta sedan november på grund av en knäskada. Även Ryan Callahan, Anton Strålman, Jonathan Drouin, Ondrej Palat, Nikita Kucherov, Brayden Point och Ben Bishop har missat ett gäng matcher. Men trots det är Tampa inte det mest skadedrabbade laget i ligan. 13 lag har nämligen högre man-games lost än Tampa.
 
Inför säsongen skulle nog de flesta ha hållit med om att Lightning har en trupp som borde kunna hantera skador. Så vad beror de svaga insatserna på?
 
Om vi börjar längst bak så har målvaktsspelet tillhört ligans bottenskikt. Andrei Vasilevskiy räddningsprocent i 5-mot-5-spelet (91,14) är snäppet sämre än Ben Bishops (91,85) och det är bara sex lag som har fått en sämre räddningsprocent från sina målvakter. För såväl Vasilevskiy som Bishop innebär det klart sämre prestationer än tidigare säsonger.
 
Just målvaktssituationen är en intressant fråga i Tampa. Bishop har ett utgående kontrakt och man lär inte vara intresserade av att tappa honom utan ersättning. Arvtagaren Vasilevskiy har däremot inte övertygat så kanske behöver man trots allt behålla Bishop säsongen ut?
 
Men Bishop är samtidigt Tampas största tillgång på trade-marknaden. Som vanligt lär några lag vara på målvaktsjakt, antingen med kort- eller långsiktiga mål, och även om Bishops säsong är halvdan lär hans namn och status fortfarande locka.
 
Så offrar man Bishop – och går mot ”den trygga veteranen”-resonemanget – för att förstärka exempelvis försvaret, som man ryktas vilja göra? Och har verkligen Tampa Bay råd att ta in ännu en dyr försvarare med tanke på att Tyler Johnson, Ondrej Palat och Jonathan Drouin alla har utgående kontrakt?
 
Tampa är i ett win-now mode. Rimligtvis bör man alltså gå för det även den här säsongen, trots det prekära tabelläget. Så länge Nikita Kucherov fortfarande sitter på ett finfint kontrakt och ovan nämnda RFA-trio spelar billigt kan man alltså argumentera för att Tampa bör satsa – speciellt som det här dessutom är den sista säsongen som Victor Hedman bara kostar $4 miljoner.
 
Förmodligen är det här den sista säsongen innan Tampas fina lagbygge måste ruckas på grund av lönetaket. De flesta förhandstipsen målade garanterat upp Lightning som en fullskalig contender – och konstigt vore väl annat efter en Stanley Cup-final och en Conference-final de två senaste säsongerna.
 
Så hur tacklar man de närmsta veckorna? Utöver en eventuell Bishop-trade kan vi nog utesluta att Tampa säljer av inför trade deadline. Så länge det finns hyggligt goda matematiska förutsättningar att ta sig till slutspel har Tampa investerat för mycket över tid för att inte ge sig själva chansen även den här säsongen.
 
Man kan inte heller bara värva in förstärkningar. Ska någon komma in under lönetaket måste någon bort – och de alternativen är få. Kan man verkligen bli av med en Valtteri Filppula eller Jason Garrison utan att ta något tillbaka?
 
Lyckas man inte få till en Bishop-trade – vill och vågar man ens det? – är det nog den här truppen som ska göra det för Tampa. Man har kvaliteterna för att kunna gå på en fin segersvit, men man har å andra sidan inte gjort det under säsongens första 53 matcher. Vad talar då för att man ska göra det under de 29 avslutande matcherna?
 
Hinner Tampa Bay resa sig? 
Niclas Viberg
2017-02-07 15:54:44

Tidigare blogginlägg

NHL-bloggen: Hur ska Dallas rädda säsongen?
2017-02-01 14:30:00 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: Väljer St. Louis rätt back?
2017-01-20 16:30:00 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: Ovechkin – en av de största
2017-01-12 19:51:17 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: Hur löser Chicago lönetaksproblemen?
2016-12-29 18:51:21 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: Hur stor är Jaromir Jagr?
2016-12-21 12:38:06 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: Flyers – med ligans bästa försvar
2016-11-27 11:29:51 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: The Price Is Right
2016-11-16 20:48:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Äntligen en framtidstro i Kanada
Matthews slår rekord, Laine vänder 0-4 till 5-4 med ett hattrick, McDavid gör det alla förväntar sig och jag känner att jag måste uttrycka min glädje.Det finns en risk att jag sparkar in en vidöppen dörr med detta blogginlägget, men jag väljer att ta risken.
2016-10-20 17:47:00 - Andreas Johnsson
NHL-bloggen: Bästa debuten på 99 år
2016-10-13 14:15:00 - Niclas Viberg
NHL-bloggen: All Hail Hank!
2016-10-06 21:44:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Chaykin' Things Up
2016-09-19 22:52:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Två saker.... Typ
2016-08-29 21:45:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Like an Avalanche
2016-08-11 22:30:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Something Extraordinary
2016-07-26 17:16:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Jim Knows Best (?)
2016-07-14 22:44:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Making perfect(ion)
Seth Jones blev till Ryan Johansen och Shea Weber blev till PK Subban. Att Nashville Predators lägger bitarna på plats är knappast en hemlighet. Var ska detta sluta?
2016-07-05 16:57:00 - Sixten Funqvist
NHL-bloggen: Finders Keepers
?På fredag börjar Free Agency-perioden i NHL. Många affärer är troligen färdiga redan, tack vare ligans beslut att låta klubbar börja prata med blivande free agents redan i lördags, den 25 juni, under draftens andra dag. Störst fokus är det, inte helt överraskande, på Steven Stamkos. Men det finns mer än så. Det finns de som har det lite jobbigare. Målvakterna.
2016-06-27 23:28:00 - Sixten Funqvist

» Alla blogginlägg

SENASTE NYHETERNA OM NHL

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
Lazio starkast i Romderbyt
Ännu ett kryss på Old Trafford
”Tråkig diskussion efter finalen”
Förbannelsens återkomst
”Kan inte bli annat än fem plus”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies