fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 35270 | Inloggade: 537 | Antal medlemmar: 176920
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Atleti-blogg FIFAs straff och dess konsekvenser

  Atleti-blogg: FIFA:s straff och dess konsekvenser  Att FIFA:s registreringsförbud offentliggjordes i torsdags förra veckan överraskade väldigt få i Atlético-lägret. Undersökningen hade pågått sedan november 2014 och under den här perioden hade mängder av dokument skickats mellan Vicente Calderón och det internationella fotbollsförbundets huvudkvarter i Zürich. Atlético arrangerade till skillnad från Real Madrid inga presskonferenser för att förklara sin syn på situationen. Klubbens offentliga ståndpunkt har varit densamma sedan spanska medier avslöjade att man faktiskt löper risk att få ett registreringsförbud som varar två övergångsfönster: "Små misstag har begåtts vid inskrivningen av spelare, men vi förväntar oss enbart böter" är ungefär vad man sagt från klubbledningshåll sedan den 29 april ifjol, men bakom stängda dörrar var tongångarna, som i så många andra fall helt annorlunda. En halvtimme innan FIFA offentliggjorde det faktum att klubben inte får registrera nyförvärv de kommande 18 månaderna, damp ned ett e-mail som innehöll ett över 100 sidor långt dokument hos kommunikationsavdelning i Atlético. Det var det här mailet man hade fruktat skulle dyka upp i inboxen sedan undersökningen inleddes.

  Undersökningen pågick i knappt ett halvår och FIFA hade snabbt kommit fram till ett beslut gällande Atléticos övertramp, men det skulle visa sig ta över åtta månader innan någon kunde skriva under dokumenten för att de sedemera skulle skickas vidare till den spanska huvudstaden. Anledningen var FIFA:s egna problem med den korruption som uppdagats och där många mäktiga ledare blivit offer för sina egon. Det saknades bara att en till person skulle sparkas ut innan FIFA:s etiska kommitée kunde skicka det där e-mailet. Efter att man gjort sig av med generalsekreteraren Jêrome Valcke fick slutligen Atlético reda på vad som gäller..och i samband med det drog man en lättnandens suck. 

  Bakom den offentliga fasaden fruktade klubbledningen att det internationella fotbollsförbundet skulle straffa Atlético med ett registreringsförbud på tre, potentiellt fyra övergångsfönster. Den höga böteslappen på ungefär €821,000 (som är nästan tre gånger så hög som Madrids) är också sammankopplad med antalet fall som FIFA undersökt och bestraffat klubben för. Undersökningen genomfördes av Kimberly Morris som är åklagare till yrket och densamma omfattar mellan 150-183 enskilda fall där kanadensiskan som tidigare representerat METRAC (Metropolitan Commitee on Violence Against Women and Children) analyserat varje fall detaljerat innan man klassat de som man gjort.

  De senaste dagarna har det framkommit att Atlético fällts i sammanlagt 54 av fallen där graden av övertrampen som gjorts varierar enligt klubben. I 43 av fallen handlar det om mindre övertramp samtidigt som de resterande elva anses vara allvarliga. Av naturliga skäl har det inte framkommit särskilt många namn då det trots allt handlar om ungdomar och i vissa fall barn, men det finns ett antal exempel som det pratats om i röd-vitrandiga kretsar. Ett sådant är senegalesen Arona Sané som kom till Atlético som 14-åring och spelar i Tercera División med Atlético B. Detsamma gäller Xu Xin som var 16 år gammal när han anlände till klubben. Kuriöst nog lånades just kinesen ut till Guangzhou Evergrande i december där hans nya klubb även har en köpoption inbakad i spelarens kontrakt. 

  Det internationella fotbollsförbundet skall också ha gått in och tittat på det projekt som Atlético styr ihop med en av minoritetsägarna i form av Wanda. De köpte 20% av Atléticos aktier ifjol och har investerat sammanlagt €20 miljoner i 180 kinesiska ungdomar som kommer få en utbildning på fotbollsplanen och en annan utanför densamma. Hoppet är att de en dag skall kunna representera Atlético, men också höja nivån på det kinesiska landslaget. I det här fallet fick Atlético enbart en varning för att man inte informerat FIFA om att de unga kineserna befinner sig i Spanien, något som klubben inte trodde att de behövde göra med tanke på att de inte spelar tävlingsmatcher. Det är i varje fall vad det pratas om i röd-vitrandiga kretsar. 

  Utöver de många fallen där de röd-vitrandiga ungdomarna spelat med fel typ av spelarlicens. Vissa har nämligen varit inskrivna med en tillfällig spelarlicens som givits ut av Madrids fotbollsförbund. Spelarlicensen borde ha givits ut av det spanska fotbollsförbundet. Andra som FIFA undersökt är knutna till ett scenario: en familj flyttar till Spanien för att bo där och i samma veva börjar barnen spela fotboll i en av klubbens fotbollsskolor i Cotorruelo, Orcasitas, Alcobendas eller Casarrabuelos. Här finns ungefär 1,200 barn vars föräldrar betalar €900 i inträdesavgift varje år. I priset ingår också träningskläder. De som står ut i dessa fotbollsskolor tas upp i klubbens egna ungdomssystem. Föräldrarna till barnen från Alevín-lagen (den yngsta kategorin i canterasystemet) får en symbolisk summa för bensinutlägg och det är just bytet från fotbollsskolan till klubbens ungdomssystem som FIFA anser vara ett problem och att Atlético bryter mot de bestämmelser som gäller för minderåriga fotbollsspelare.

  Trots FIFA:s beslut har Atlético inte ställt över sina utländska spelare i deras respektive tävlingsmatcher. Den gångna helgen var allt som vanligt. 

  Precis som det stod i FIFA:s kommuniké har Atlético 90 dagar på sig att reglera situationen kring de spelarna som blivit påverkade av straffet. Den spanska huvudstadsklubbens jurister påbörjade det första av antagligen många försvarstal under de kommande månaderna i samma veva som FIFA skickade över det 100-sidiga dokumentet under torsdagen. Det är dock inte med någon större övertygelse som man förbereder den första överklagan gentemot registreringsförbudet. Den 27 januari måste överklagan vara inne hos FIFA och om man inte får grönt ljus att registrera spelare i samband med det går man vidare till idrottens skiljedomstol TAS i Lausanne. Atlético-ledningen förväntar sig nästan att FIFA kommer avslå överklagan eftersom man förväntade sig ett betydligt värre straff, det är delvis därför som man inte uttalar sig offentligt i media om fallet.

  Det positiva är någonstans att registreringsförbudet enbart gäller två övergångsfönster och det kanske man har det spanska fotbollsförbundets (RFEF) ordförande Ángel María Villar att tacka för. Enligt uppgifter i spansk media flög den högst kontroversielle Villar till FIFA:s huvudkvarter i Schweiz i slutet av 2015 för att försöka sänka Atléticos och Real Madrids respektive straff. Samma källor uppger att det var en högt uppsatt person i Atlético (antagligen Enrique Cerezo som har en god relation med RFEF-presidenten) som bad Villar medla eftersom man hade på känn att undersökningen skulle kunna sluta riktigt illa för de båda klubbarna. 

  Med allt det här i åtanke har Atlético förberett sig för den här typen av scenario sedan i somras. Den sportsliga ledningen har mer eller mindre säkrat upp klubbens nyckelspelare och framtidslöften. Bara sedan ifjol har Saúl, Lucas Hernández, Antoine Griezmann, Diego Godín, José María Giménez och Ángel Correa förlängt sina kontrakt och höjt sina utköpsklausuler mot bättre lönevillkor. Näst på tur är Jan Oblak. I somras köptes Luciano Vietto, Yannick Carrasco, Stefan Savic, Matías Kranevitter och Rafael Santos Borré loss för att man innerst inne visste att det behövdes en uppväxling, men kanske framförallt säkras upp innan FIFA:s registreringsförbud träder i kraft. Utöver det har Filipe Luís återvänt för att stanna samtidigt som Augusto Fernández anslöt från Celta Vigo under januarifönstret. Klubben har en hel del spelare på lån och de kommer analyseras efter säsongen.

  I nuläget är det enbart Fernando Torres situation som ligger på is p.g.a. hans utgående lånekontrakt (Atleti måste lösa honom permanent innan fönstret stänger i januari om man vill behålla spelaren) samtidigt som Tiagos framtid avgörs beroende på hur återhämtningen från skenbensbrottet går. 

  Atlético har å sin sida bestämt sig för att inte värva i januari, men det kan komma att andras, speciellt med tanke på att klubben skickat Luiz Pereira och Oscar Mena till Brasilien i jakt på potentiella värvningar innan fönstret stänger. Vad de kommer tillbaka med återstår att se. Spelartruppen är väl förberedd för registreringsförbudet, men det betyder inte att ett sådant beslut från FIFA sätter käppar i hjulen. När övergångsfönstret öppnar i juli är det nämligen tänkt att Atlético skall försöka köpa loss Nico Gaitán för tredje sommaren i rad. Man vill också ha hem Diego Costa. Man har jobbat på båda affärerna under en längre tid, men i nuläget behöver man förbereda ett försvar som håller tillräckligt länge, dvs. att TAS skjuter upp beslutet om registreringsförbud fram tills övergångsfönstret öppnar. Ungefär som Barcelona gjorde, men om tidsramen är densamma som i katalanernas fall kommer det bli svårt. 

  Om det inte blir fallet har man i varje fall förberett sig för det som komma skall. 

  2 KOMMENTARER      1971 VISNINGAR
  ZORAN ZORIC
  zoranzoric@gmail.com
  På Twitter: zoranzoric
  2016-01-18 20:30:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Villa:
  Bästa skribenten på hela svenskafans
  7 Tumme upp 2016-01-19 11:05:23
  pego1031:
  lysande skrivet! informativt!
  6 Tumme upp 2016-01-19 00:29:13


  Tidigare blogginlägg

  Atleti-blogg: Det förflutna jagar alltjämt Atlético
  Atlético

  Atleti-blogg: Jackson Martínez övergång till Kina
  Atlético

  Atleti-blogg: Målskyttet, sekundärt målskytte, den felande målskytten och målskytten som spelar i fel lag
  Atlético

  Atleti-blogg: FIFA:s straff och dess konsekvenser
  Atlético

  Atleti-blogg: Raúl García, uno de los nuestros
  Atlético

  Atleti-blogg: Det hemliga målet
  Atlético

  Atleti-blogg: Att ersätta någon som är för dyr att ersätta..
  Atlético

  Atleti-blogg: Styrkan att tro på något som ingen annan tror på
  Atlético Patrik Johansson bloggar om Atlético de Madrid.

  Jugadores cedidos: Fin debut av Pacheco
  Atlético Atlético-redaktionen håller ett öga på klubbens utlånade spelare under 2010-2011 års tävlingssäsong med regelbundna uppdateringar och händelser kring huvudpersonerna.

  Jugadores cedidos: Atléti-redaktionens lånekoll
  Atlético Atlético-redaktionen håller ett öga på klubbens utlånade spelare under 2010-2011 års tävlingssäsong med regelbundna uppdateringar och händelser kring huvudpersonerna.

  Rött på vitt: Ahora, Atléti, ahora!
  Atlético Redaktionen erbjuder sina läsare nya alster i form av tankar, idéer, förslag och andra funderingar kring Club Atlético de Madrid S.A.D.. Håll till godo!

  Los Colchoneros 2010: Varningens finger!
  Atlético

  El Colchonero - Caso Adams och Puerta 0, Violencia 0
  Atlético En serie funderingar kring Atlético de Madrid, dess seniortrupp, organisation och cantera i bloggform.

  El Colchonero - Otro año, otro equipo?
  Atlético En serie funderingar kring Atlético de Madrid, dess seniortrupp, organisation och cantera i bloggform.

  El Colchonero - Pacheco es un crack!
  Atlético En serie funderingar kring Atlético de Madrid, dess seniortrupp, organisation och cantera i bloggform.

  Atleti-blogg: Nunca dejes de creer
  Atlético

  ANNONS:

  Fler artiklar om Atlético

  Atlético-spelare på landslagsuppdrag
  Atlético Den här gången är det 15 spelare som återfinns på landslagsuppdrag under FIFA-datumet i mars månad.
  2017-03-20 22:04:09

  Diego Simeone: "Jag antar att alla pappor och deras söner fick en magnifik fotbollssöndag"
  Atlético Atlético de Madrids tränare var nöjd efter 3-1-segern mot Sevilla och passade förstås på att dra till med en farsdag referens.
  2017-03-20 00:56:20

  Misstänkt korsbandsskada på Šime Vrsaljko
  Atlético Den kroatiske landslagsmannen kan ha dragit på sig en korsbandsskada mot Sevilla.
  2017-03-19 22:07:17

  Spelschema 2016/17
  Atlético
  2017-03-19 20:37:00

  Tre tunga poäng mot Sevilla
  Atlético Två mål på fasta situationer och en boll i öppet mål räckte för att Atlético skulle slå tillbaka ett formsvagt Sevilla på söndagen.
  2017-03-19 18:40:00

  Simeone: "Ranieri har skapat historia med Leicester"
  Atlético MAJADAHONDA. På lördagsförmiddagen gjorde Atlético Madrid sin sista träning inför den viktiga matchen mot Sevilla. Diego Pablo Simeone höll även presskonferens på träningsanläggningen och det var en motiverad argentinare som steg in i pressalen.
  2017-03-18 13:07:29

  Rapport och betyg från avancemanget i CL
  Atlético Resultatet från första mötet i Tyskland stod sig när Atleti bekvämt kunde ta sig vidare till kvarten i år igen. För en match som slutade 0-0 innehöll den flera kvalitativa målchanser men det var målvakternas match. Leno och Oblak hade var sin halvlek där slovenen i Atléticos mål vinner matchen på poäng.
  2017-03-16 02:31:45

  Simeone: "Stolt över att spela kvartsfinal för fjärde året i rad"
  Atlético MADRID. 0-0 räckte och Atlético Madrid är för fjärde året i rad vidare till kvartsfinal. Diego Pablo Simeone var nöjd med avancemanget, något som märktes på presskonferensen efter.
  2017-03-16 00:56:00

  Simeone: "Samma mentalitet som alltid"
  Atlético MADRID. På onsdagskvällen ställs Atlético Madrid mot Bayer Leverkusen hemma på Estadio Vicente Calderón. Det första mötet slutade 2-4 till det spanska huvudstadslaget och det är nu det definitivt ska avgöras vilket av lagen som går till kvartsfinal.
  2017-03-15 01:22:57

  Inför: Atlético de Madrid-Bayer Leverkusen
  Atlético Dags för retur i UEFA Champions League. Atlético de Madrid leder med 4-2 efter första matchen på BayArena.
  2017-03-14 19:35:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Behöver skadefria spelare vila?
  DIF jagar Kujovic och mister X
  Supermål och ”Tschö Poldi”
  Färjestad måste vinna fyra raka
  Spanien ska rycka i gruppen
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies