fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 27525 | Inloggade: 259 | Antal medlemmar: 177421
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  El Clásico – Mittbacksfrågan
  Full rulle för Piqué på lördag?

  El Clásico – Mittbacksfrågan

  Det närmar sig. I skrivande stund är det två dygn kvar innan säsongens första el Clásico går av stapeln. För Gerardo ”Tata” Martino innebär detta det första riktiga testet (med all respekt för Atlético och Milan), och den kanske största utmaningen blir att lösa försvarsspelet i allmänhet och i synnerhet då att välja vilka mittbackar som ska få förtroendet från start.
  Här kommer mina ”two cents” på temat.


  Det är otvivelaktigt så att Real Madrid hade ett övertag på Barcelona förra säsongen. Visserligen presterade Barça bra fotboll i supercupen, men titeln gick ändå till Real. I ligamötet på Camp Nou blev det 2-2 i en jämn tillställning, men efter nyår tippade vågen markant över till los Blancos fördel med vinster såväl i ligan som i Copa del Rey. Sammanlagt under sex matcher släppte Barcelona in tolv mål, alltså två i snitt per match. Försvarsspelet måste alltså förbättras markant om vågskålen ska tippa tillbaka, särskilt som målformen efter landskampsuppehållet uteblivit.

  Gerardo Martino kommer på förhand inte att ha en lätt uppgift i avseendet att välja vilka de mittbackar som ska få äran att stoppa Ronaldo och Benzema på lördag. Visserligen är det på ett sätt ett angenämt problem – Puyol är ju tillbaka och Bartra har visat god utveckling – men samtidigt finns det frågetecken för Piqué som fortfarande dras med känningar i ljumsktrakten medan Mascheranos misstag mot Milan lämnade en del i övrigt att önska. Så, hur kommer Tata att resonera när det gäller vem av dessa fyra herrar som ska starta? Här följer förutsättningarna och mina högst personliga tankar och åsikter.

  Förutsättningar

  Det finns ett antal parametrar att väga in gällande en laguttagning. Dels är det så klart spelarnas status fitnessmässigt. Till detta ska självfallet formen, både prestation- som matchmässigt, sättas i relation till motstånd och matchens betydelse. Även den individuella skickligheten gentemot motståndarnas spetskompetens bör finnas med i beräkningarna. Vidare finns de mer abstrakta aspekterna att ta väga in, t ex motivation, hunger, inställning och andra mer psykologiska bitar. Och sedan finns ju allting som vi fans inte vet ett skvatt om, det som händer bakom lykta dörrar.Räkna dock med en massa rykten av både Madrid- som Barcellonabaserad media fram till avspark.

  Gerard Piqué

  Det som talar för att Piqué kommer att vara en av två mittbackar från start är det faktum att han spelat flest minuter av de fyra misstänkta denna säsong. Han är en spelartyp som Martino av erfarenhet värderar högt med bland annat bra uppspel och förmågan att läsa spelet. Rutin finns i massor och formmässigt har han tagit ett kliv framåt gentemot förra säsongen även om han är ett par nivåer under den sanslösa form han hade 2009/10.

  På minuskontot sätter jag frågetecken för den mentala biten. Dels tänker jag då på att han dras med skadekänning vilket omedvetet kan göra att spelaren i fråga inte går in med 100 % i löpningar etc. Men mest är det utifrån perspektivet att Ronaldo har ett övertag på Piqué efter förra säsongens möte där anfallarens speed och ryck inte alls matchades av mittbacken. Slå upp stabbigt och seg på wikipedia och risken finns att Gerards nuna poppar upp. Viktigt då att koncentrationen är på topp i stället. Tyvärr är inte den heller så skarp från gång till gång.

  Statusmässigt torde Gerard tilldelas en av de två platserna. Samtidigt har Tata Martino visat att han inte är rädd för att testa nytt eller rotera efter motstånd. Lägg till hälsostatusen och det kanske inte är helt omöjligt att 26-åringen får nöja sig med bänken. Det finns dock inget i den nye tränarens sätt att matcha laget som antyder att han, till skillnad från en stor del culés, inte har förtroende för Pique. Men sådant kan ju komma att förändras över tid. Grejen är väl att den tiden inte varit tillräcklig för att Tata ska känna sig bekväm i att peta en i ledningens ögon nyckelspelare. Särskilt inte i ett clásico.
   
  Javier Mascherano

  El Jefecito tog efter matchen mot Milan på sig poängtappet och menade att han var den avgörande faktorn till att laget tappade poäng. Självinsikt visst, men faktum är att han å andra sidan var den som erövrade boll flest gånger. Nyss tillbaka efter skada skall definitivt ett frågetecken för matchformen sättas. Jag vill också passa på att slå ett slag för argentinarens aggressiva och ibland ogenomtänkta försvarsspel. Mot ett lag som är erkänt skickliga på fasta situationer bör Barcelona inte ge bort några onödiga frisparkar utanför straffområdet. Det finns ju som bekant mer än en i motståndarlaget som inte drar sig för att förstärka (och med det menar jag filma) när chansen dyker upp.

  Javier har dock en del som talar till hans fördel också. Inställning och motivation finns allt som oftast i överflöd och crossbollarna ut till Dani Alves brukar sitta åtta gånger av tio. Rutinen åker även den in på pluskontot, sedan 2011 har han kamperat med Piqué otaliga gånger och de känner varandra utan och innan. Med de andra är han dock inte lika inspelad. Något som möjligtvis kan spela in i valet för Martino.

  Om Martino har för avsikt att inte fortsätta med det strävsamma paret i försvarslinjen kommer han otvivelaktigt ha lättare att motivera en bänkning av Mascherano än t ex Piqué. Även om tränarens landsman definitivt fortsatt är ett mittbacksalternativ skulle effekten(eventuellt) inte bli lika omstörtande som om Piqué valdes bort. Sådana saker ska man också ta i beaktande. Tata har visat att han inte är rädd för att bänka (läs rotera) i truppen, den stora frågan är dock hur han väljer att matcha i de stora matcherna. Vem får den vita respektive svarta kamelen (för er som upplevde Villa Medusa) på lördag?

  Carles Puyol

  Finns det över huvudtaget några frågetecken kring kaptenen, hjärtat & krullet himself? Det som talar till hans nackdel är så klart det uppenbara – att han gjorde sin första hela match på sju månader så sent som i lördags mot Osasuna. Visserligen såg han allt annat än ringrostig ut, men låt oss för den skull vara ödmjuka nog att medge att marängerna har en annan tyngd i anfallsspelet än vad Osasuna hade senast.

  I mina ögon är Puyol ett givet val i vad som skulle bli hans 33:e el Clásico. Försvaret har saknat en naturlig ledare vilket satt sina spår, inte minst just mot storlagen. Carles har förmågan att motivera såväl försvarslinjen som mittfältet, och de sistnämnda kommer definitivt att behöva skrikas tillbaka då och då med tanke på Reals (förmodade) kontringsspel. Visserligen har Ancelotti försökt införliva något som ska likna ett possessionspel, men mot Barcelona är det inte troligt att man varken vill eller kommer försöka rulla ut katalanerna utan snarare köra blitzkrieg a la Mourinho.

  Jag nämnde de psykologiska aspekterna tidigare. En av de som definitivt brukar höja sig under Puyols närvaro är Piqué som verkar hitta sig själv (eller i alla fall en bättre version av sig) när han får stå i skuggan av kaptenen. De båda kompletterar varandra på ett ypperligt sätt. Nu var det visserligen ett bra tag sedan sist, men varför inte. Jag kan inte komma på något negativt. Det skulle väl i så fall vara risken att di Maria fallet som ett löv när den gode Carles ryter till. Men å andra sidan brukar det räcka med en liten vindpust för att få samma effekt.

  Marc Bartra

  22-åringen är definitivt the dark horse bland de fyra mittbackarna. Under Piqués och Mascheranos frånvaro har talanget fått förtroendet från Martino, något han aldrig riktigt fick under Vilanova. Bra så, men vad bättre är att han tackat för det och bevisat att han besitter kvalitéterna som krävs för att spela i blaugrana. Tveklöst är han den som har den bästa formkurvan såväl prestations- som matchmässigt. Inga skadebekymmer och en utvecklingskurva som pekar uppåt i en hyfsat brant riktning. Motivationen att få spela mot Real borde vara av oändliga proportioner och inställningen från den tvättäkta culén går inte att ifrågasätta. Risk för övertändning?

  Det som talar emot en startplats är så klart den bristande rutinen i dessa sammanhang. Senaste stormatchen han kastades in i (mot Bayern i CL) slutade inte så lyckligt. Å andra sidan hade han inte samma förtroende som nu när han faktiskt väljs (i stället för att kastas) in i en eventuell startelva. Ungdomlig entusiasm och en duglig dagsform i all ära. Det finns mer än en spelare som totalt havererat under pressen som uppkommer i samband med matcher som el Clásico. Det är ett risktagande att sätta en 22-årings framtid på spel i ett läge där Martino som tränare också har möjlighet att spela den normala startspelaren. Har tränaren cojones till detta?

  De andra

  Även om det ofta är individuella prestationer eller misstag som avgör stora matcher är fotboll lagspel i all sin enkelhet. Det spelar ingen roll vem Martino väljer att spela i mittlåset om inte ytterbackarna hittar rätt balans i det defensiva positionsspelet kontra att erbjuda offensiva löpningar. Ponera att balansen skulle infinna sig, ja då hänger det ändå på mittfältet att skydda försvaret med kliniska passningar och att ge understöd till anfallarna i presspelet. Allt hänger ihop – likväl anser jag att just mittbacksfrågan är Martinos största utmaning. Ett tryggt försvar ger en bra grund att bygga anfallsspel utifrån. Sen är det onekligen så att om det ändå skulle gå åt skogen försvarsmässigt finns det andra som kan rädda anseendet och äran. Längst bak står Victor Valdés på vakt, och längst fram finns Lionel Messi redo att skära djupa sår i motståndarnas försvarslinje.

  Summering

  I min värld, och den är inte alltid densamma som verkligheten, blir det Piqué och Puyol som bildar mittbackspar på lördag. Det är visserligen samma par som startade mot Real Madrid i hemmamötet i Copa del Rey och som slutade med en svidande 1-3 förlust. Piff och Puff får i den matchen ta på sig varsitt mål. Revanschlustan måste vara stor. Och den gamle har inte längre ont. Bara en sån sak.
  Om Piqué (eller Piff) inte skulle få grönt ljus eller vara tveksam till start kommer Martino att få välja mellan Bartra som med facit i hand nyligen funkat med Puyol, eller en Mascherano med rutin i massor.
  Att välja både Bartra och Masken känns däremot väldigt långsökt för att inte säga utopiskt.

  Visst hade det varit underbart att få se Marc Bartra plocka ner marängerna ordentligt, men kanske är det mer en önskedröm och förhoppning än en solklar sanning och förväntning. Är det rätt läge att spela den oslipade talangen i detta nu när lagets form inte är på topp. Är det inte då man i stället ska satsa på rutin.
  Å andra sidan, är det någonsin rätt läge?
  Det finns ju bara här och nu, och sen. För Bartra var det mycket ”sen” förra säsongen.
  Är det nu det är ”nu”?

  Visst hade det också smakat mumma med en revanschsugen Mascherano som inte ger bort en millimeter när anfallarna ska vända upp med boll. Ofrånkomligt får jag ändå allt som oftast alla hans individuella misstag (som dessutom ofta har lett till baklänges- eller självmål) på näthinnan. Eftersmaken blir allt som oftast något bitter och inte särskilt behaglig. På alla sätt upplever jag hellre en fräschare arom bredvid gamle Tarzan.

  Gerardo Martino gör på lördag sitt första el Clásico som tränare för den vackraste av klubbar. Den gröna pikétröjan lär hänga kvar på galgen hemma i garderoben. I stället lär kostymen plockas fram och ur kavajens ärm får han gärna plocka fram både ett äss och en joker för att sedan krönas som kung när klockan tickar fram mot 20.00.
  Förhoppningsvis har han valt rätt kort och synat Ancelottis 11 (lego)knektar.
  Till dess går dock spekulationerna vidare.
  Vilket par satsar du själv på?
   


  0 KOMMENTARER      2857 VISNINGAR
  DANIEL OLSSON
  2013-10-24 18:15:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  Inför Barcelona - Osasuna
  Barcelona Efter en härlig vinst på Santiago Bernabeu, tar Barcelona emot jumbon Osasuna i den 34:e omgången av La Liga.
  2017-04-25 23:43:15

  La Setmana Blaugrana – vecka 17: Konstgjord andning, Barça Femení och Lionel Messi
  Barcelona Det är måndag, och dags att sammanfatta ytterligare en blåröd vecka. Och vilken vecka sedan. Helgens klassiker, intensifierade transferrykten, Neymar-gate, Barça Feminís CL-äventyr – allt detta tar plats i veckans La Setmana Blaugrana. Häng med!
  2017-04-24 09:30:00

  Matchrapport: Real Madrid - FC Barcelona 2-3
  Barcelona FC Barcelona besegrade Real Madrid med 3-2 i en fantastiskt händelserik, nervkittlande och välspelat seriefinal som verkligen innehöll det mesta. Världens bäste fotbollsspelare Lionel Messi frälste Barcelona genom att snyggt och säkert placera in 3-2-målet i matchens slutsekunder, ett mål som dessutom var hans 500 mål för Barcelona. I och med segern i El Clasico övertog Barcelona ligaledningen från Real Madrid, men lagen har lika många poäng och katalanerna har spelat en match mer än marängerna.
  2017-04-24 04:56:00

  Inför: Real Madrid - FC Barcelona
  Barcelona På söndagskvällen är det återigen dags för gigantmötet El Clasico när ligatvåan FC Barcelona gästar ligaledaren Real Madrid på Estadio Santiago Bernabéu i den 33:e omgången av La Liga. Barcelona är mer eller mindre piskad att vinna för att i praktiken ha en chans att försvara sin ligatitel, för med endast sex omgångar kvar har katalanerna inte bara tre poäng upp till marängerna i ligatoppen utan även en match mer spelad.
  2017-04-22 22:47:00

  Barcelona överklagar Neymars avstängning till CAS
  Barcelona Efter att ha fått avslag hos det spanska fotbollsförbundet tar Barcelona nu ärendet vidare till CAS, i ett sista försök att få Neymars avstängning upphävd så att brassen kan spela el Clásico på söndag.
  2017-04-21 15:51:00

  F.C Barcelona – Juventus 0-0: Vägs ände
  Barcelona F.C Barcelona är utslaget ur Champions League. Mirakelvändningen uteblev, och istället stötte katalanerna på patrull i form av en italiensk försvarsmur. Den mållösa drabbningen på Camp Nou innebär att Juventus grep det längsta halmstrået, och avancerar till semifinal.
  2017-04-20 00:35:00

  Inför F.C Barcelona – Juventus FC: Remontada 2.0?
  Barcelona Respass, eller ny mirakelvändning? På onsdagskvällen får vi svaret, då Barça återigen söker att resa sig på nio och lämna åskådarna mållösa. I potten ligger en semifinalplats, och i andra ringhörnan står italienska Juventus – redo att en gång för alla släcka katalanernas hopp.
  2017-04-18 20:55:00

  Luis Enrique: ”Vi siktar på att göra fem mål”
  Barcelona Luis Enrique mötte pressen inför returen mot Juventus på onsdag och verkade hoppfull inför den svåra uppgiften laget står inför. Här är ett axplock av vad asturiern sa på tisdagseftermiddagens presskonferens.
  2017-04-18 18:15:00

  La Setmana Blaugrana – vecka 16: Tifo, tränare och vidskeplighet
  Barcelona Barcelona går mot en vecka av ännu en omöjlig returmatch och ett monumentalt El Clasico – Vad vore då bättre än att starta veckan med lite kuriosa, uppdateringar och rykten som vi klämmer ihop i La Setmana Blaugrana!
  2017-04-17 14:07:14

  FC Barcelona – Real Sociedad 3-2 (3-2)
  Barcelona En sevärd första och en sömnig andra halvlek när Barcelona tog tre nödvändiga poäng mot Real Sociedad inför ligaavslutningen...
  2017-04-15 23:33:14

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Ineffektivt Atlético förlorade
  #175 Oskar Kiisk pratar Tottenham
  Stark insats gav tre poäng
  Johan Cruijff hyllas av Ajax
  Vad händer i Boston efter uttåget?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies