fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 16815 | Inloggade: 110 | Antal medlemmar: 177488
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Estació Blaugrana v. 46
  Roterar Luis Enrique för mycket?

  Estació Blaugrana v. 46

  Den här veckan avhandlar panelen Luis Suárez prestationer, Luis Enriques rotationer, Xavis betydelse för laget och vad som händer med Barcelona om Katalonien blir självständigt.

  Medverkande
   
  el Flaco: forumräv och gästkrönikör Barcelona
  Markus Inanoglu: skribent Barcelona
  Taher Mortezaie: redaktör Barcelona
  Emily Ottosson: skribent Barcelona
   
   
  Luis Suárez hoppade in från bänken och räddade Barcelona från en förlust mot Almería. Vad säger du om uruguayanens prestationer hittills? Har han levt upp till dina förväntningar?
   
  el Flaco
  – Svårt att ge ett konkret svar på den frågan redan nu. Sett till prislappen och vad han har presterat i Liverpool skulle jag säga att mina förväntningar är skyhöga på min landsman. Även om hans insatser har sett lovande ut ska man inte dra några stora slutsatser än. Hans inställning däremot går inte att klaga på och han ser hungrig ut. Får hoppas bara att den hungern inte leder till att han försvårar situationerna och blir besatt av målet.
   
  Markus
  – Jag har stora förväntningar på Luis Suarez, men jag väntar mig inte stordåd från honom de två-tre första månaderna efter den långa avstängningen. Även om han har tränat med Barcelonaspelarna under hela hösten så är det inte fullt samma sak som att spela matcher med sina nya lagkamrater. Dessutom kan han behöva tid för att anpassa sig till Barcelonas fotbollsfilosofi. Hur som helst har han varit ganska bra i hans inledande matcher i Barcelonatröjan, vilket bådar gott för framtiden.
   
  Han är en stor målgörare och förhoppningsvis kommer han att gör en hel del mål för Barcelona. I och med att Lionel Messi och Neymar också är synnerligen vassa målskyttar förväntar jag mig inte att Suarez ska ösa in mål i paritet med det han levererade i Liverpool. Suarez är också en kämpe som river och sliter. Det är tacksamt att ha en sådan anfallare i laget. Jag tror att han kommer att bli väldigt nyttig för Barcelona.
   
  Taher
  – Han har helt klart levt upp till förväntningarna trots att han ännu inte gjort mål officiellt. Hans jobb i det tysta, hans framspelningar och hans målsinne har redan hjälpt laget och kommer göra det väldigt mycket framöver.
  Det jag har varit kritiskt så här långt är varför uruguayanen har fått komma in i startelvan så snabbt? Jag tycker att man borde ha gjort det sakta men säkert, både för honom och för resten av laget. Men nu har han fått upp tempot och jag tror inom den närmaste framtiden kommer han visa sin klass ännu mer.
   
  Emily
  – Hittills har han gjort det helt okej, man måste ha i åtanke att han faktiskt inte har spelat på fyra månader och att det är väldigt svårt att komma till Barcelona, anpassa sig och leverera på topp direkt. Han vill väldigt mycket och han kämpar och sliter och känns väldigt hungrig. Jag gillar att han i princip bara tänker framåt hela tiden, men skulle även vilja se honom mer i mitten för att se vad han kan uträtta där. Men tre assist på tre ligamatcher känns som ett fullt godkänt facit och även om det är alldeles för tidigt för att döma honom tycker jag att han har inlett bra och tror att det bara kommer bli bättre. Jag tror dock det är viktigt att han gör mål snart, annars finns det nog en risk för en mental blockering och det är väl det sista man vill ska hända. En frustrerad Suárez känns som en farlig Suárez och då är nog nästa skandal inte långt borta, oavsett vad har han lovat förut…
   
   
  Luis Enrique har inte spelat med samma startelva en enda gång i ligaspelet den här säsongen. Vad tycker du om det? Går hans rotationer till överdrift? Borde han spela ihop en förstaelva?
   
  el Flaco
  – Ja, jag tycker att Lucho borde vid det här laget ha minst 5-6 platser spikade och sen rotera på ett par positioner. En sak som jag inte förstår mig på är att han roterar mellan Bravo och Ter Stegen mellan ligaspelet och Champions League. Det ser jag inte som något lyckad recept. Samtidigt är det kanske normalt när en ny tränare anländer att han vill testa sig fram till en startelva som han är 100% nöjd med, men det börjar bli dags att definiera fram en mer eller mindre tydlig första elva. Till Luis Enriques försvar dock har säkerligen skador och dålig form på spelare som är tänkta att vara startspelare ha kommit i vägen för hans planer.
   
  Markus
  – Nja, Luis Enrique får gärna rotera vidare, men han får inte slaviskt rotera för roterandets skull. Han får visa lite fingertoppskänsla. Barcelona har en av världens bredaste och bästa spelartrupp, så det är befogat att många spelare får en hel del speltid. Det finns spelare som är oersättliga och bör spela så mycket som möjligt. Då åsyftar jag inte enbart Lionel Messi. Neymar har etablerat sig som en av världens bästa spelare och han ska Enrique använda i största möjliga utsträckning.
   
  Taher
  – Rent generellt tycker jag att man alltid borde ha en klar startelva men utan att det ska vara för självklar heller. I Barças fall har det under de senaste säsongerna alltid varit klart på förhand vilka som kommer att spela. Luis Enrique har försökt och ändra på det och det med all rätt. Problemet har kanske varit att det ibland blivit för mycket, speciellt på mittbackspositionerna.

  Jag tycker att han på mitten och i anfallsspelet har gjort det ganska bra. De som är mest i form har fått spela och utan att någon på något sätt har känt sig utanför. Problemet är mest i backlinjen där Montoya inte är med i planerna (Håller med Lucho i det här fallet) men inte heller Douglas verkar det som. Dani Alves är fotfarande enligt mig det absolut bästa alternativet men det går inte och förstå sig på vem som är backup till honom och i så fall varför man valde att både förlänga med Montoya samt värva Douglas bara för att låta Adriano spela när Alves inte gör det?!
  Rent generellt tycker jag hans idé om att renovera laget är rätt bra men det är svårt och göra det på rätt sätt.
   
  Emily
  – Jag är verkligen för roteringar och ser gärna att Luis Enrique fortsätter att ge ynglingar speltid, men helt ärligt tror jag inte att Luchos extrema roterande är bra för laget. Att inte ha spelat med samma startelva en enda gång på elva matcher i ligan är faktiskt att ta det här med roteringar lite för långt. Jag tror att Lucho vill testa sig fram och kanske låta alla spelare få visa upp sig på lika villkor innan han beslutar sig för att spela ihop en förstaelva, eller åtminstone hoppas jag det. På den här nivån känns det väldigt viktigt att ha en klar startelva, även om det självklart behöver roteras för att dels hålla alla spelare på hugget och dels hålla dem friska och hela.
   
  Framför allt är det bland mittbackarna det roteras alldeles för mycket och det är just den positionen som är Barcelonas akilleshäl. Nu är visserligen både Mathieu och Vermaelen skadade, samtidigt som Piqué är placerad i frysen och Lucho inte verkar ha fullt förtroende för Bartra, så det är nog inte en lätt uppgift för Luis Enrique att spela ihop ett mittbackspar. Han vill nog testa olika konstellationer för att avgöra vilka som kompletterar varandra på bästa sätt och det har jag full förståelse för, så vi får nog ändå ha lite tålamod med roteringarna. Samtidigt måste Lucho ge mittbackarna fler än en match tillsammans för att kunna avgöra hur deras samarbete fungerar, men det är helt klart en svår balansgång och det känns som om han får kritik oavsett vad han gör. Klart är i alla fall att det är för mycket roteringar och det är definitivt dags att spela ihop en förstaelva.

   
  Vi har varit inne på Barcelonas mittfält förut och hur dåligt det fungerar för tillfället. När Xavi spelar tycks det dock fungera något bättre och veteranen visar prov på god form, även om han likt resten av laget var blek mot Almería. Hur stor betydelse har Xavi för laget egentligen? Är det hans frånvaro som orsakar de stora problemen på mittfältet?
   
  el Flaco
  – Det är minst sagt kuriöst att Xavi, som man räknade bort inför säsongen, har haft en positiv inverkan de flesta gångerna han har fått spela på sistone. Med tanke på spelsystemet och hierarki är det förståeligt att Xavi har, fortfarande, en stor betydelse. Trots det anser jag att man bör planera inför framtiden och man kan inte korsfästa Lucho för att bänka mittfältsgeniet. Man måste helt enkelt lära sig spela utan legenden Xavi och jag tycker inte hans frånvaro har varit det stora problemet. Det är snarare den dåliga formen på många nyckelspelare, svårigheterna för Luis Enrique att hitta sitt system och frånvaron av det offensiva presspelet som har lett till problemen.
   
  Markus
  – Det är inte nödvändigtvis just Xavi som saknas på Barcelonas mittfältet, i alla fall inte Xavi av anno 2014. Man kan nog inte helt och fullt förlita sig till han ska hålla högsta nivå i längden. Samtidigt ska det sägas att han har visat att han inte är färdig som toppspelare. Om han matchas klokt så kan han defintivt bli värdefull för Barcelona. Jag hoppades att Andres Iniesta skulle ta mer plats som speluppläggare den här säsongen, men han har dessvärre ganska ofta småskavanker och har varit ojämn i höst. En Iniesta i form skulle göra en stor nytta för Barcelonas kreativa passningsspel. Över lag har mittfältarna inte övertygat så här långt i höst. Bästa mittfältaren hittills har anfallaren Lionel Messi varit ...

  Taher
  – Det är lite både och. Xavi när han är på topp är helt klart en av världens bästa mittfältare genom alla tider skulle jag vilja säga. Och fortfarande blixtrar han till och har sina underbara matcher. Men, han håller inte längre i längden och enligt mig bör han endast matchas för viktiga matcher. Samtidigt spelade Barcelona som bäst i början av säsongen när Xavi faktiskt satt på bänken och det var Iniesta och Rakitic som startade. Jag tycker att denna rotering av dessa spelare faktiskt är positivt för laget då all dessa bör vara inblandade för att på så sätt kunna spela på topp när de startar.
  Xavi när han är som bäst bör självklart spela men samtidigt måste Rakitic hålla samma höga nivå som han visade i början av säsongen så att kvalitén inte sänks när legenden från Terrassa inte är med. Även Iniesta bör höja sig ett par snäpp.
   
  Emily
  – Xavi har definitivt en väldigt stor betydelse för laget, eller åtminstone har han haft det under flera års tid när han var som bäst. Xavi har på något sett personifierat Barcelonas identitet de senaste åren och även om han lite hånfullt har kallats för ”sidleds-Xavi” är det nog först nu när han inte längre spelar som man verkligen märker hur viktig han är för att kontrollera matcher. Man saknar inte kossan förrän båset är tomt brukar ju man ju säga och det stämmer verkligen i Xavis fall. Jag vet inte hur många gånger jag har skrikit åt Xavi när han har stoppat upp en kontringsmöjlighet, men faktum är att jag väldigt gärna skulle vilja göra honom 10 år yngre och ha tillbaka honom i sin bästa form. Därmed inte sagt att det är hans frånvaro som orsakar problemen på mittfältet just nu. Det finns många andra anledningar till att det inte riktigt funkar, vilket vi diskuterade förra veckan.

   
  Kataloniens kamp för självständighet är omdebatterat just nu och i helgen genomfördes en inofficiell folkomröstning angående katalanskt självstyre. Enligt rapporter ska ungefär 80 procent ha röstat för självständighet. För några veckor sedan meddelade Spanska fotbollsförbundet att Barcelona inte skulle få spela kvar i La Liga om Katalonien blir självständigt. Hur ser du på detta och vad tror du att det skulle innebära för Barcelona om Katalonien blir självständigt?
   
  el Flaco
  – Även om jag är emot att Katalonien ska bli självständig var jag för omröstningen. Kan aldrig vara fel när folket får göra något så demokratiskt som att få gå till valurnorna. I det här temat tycker jag fotbollen kommer i andra hand då det råder om väldigt starka känslor som sträcker sig bortom de sportsliga ramarna. När man ser hur illa behandlade katalanerna blir runt om i Spanien av vissa idioter kan man förstå varför många röstade för självständigheten.
   
  Jag tror för det första inte på att Katalonien kommer bli självständig, men skulle det ske har Javier Tebas, ordförande för ligaförbundet, sagt att FC Barcelona inte kommer spela i spanska ligan. Sånt kan ju naturligtvis ändras med tiden, men då jag inte tror att Katalonien kommer få sin självständighet är detta inte något jag förlorar någon sömn över. 
   
  Markus
  – Förmodligen är det spel för gallerian från spanska fotbollsförbundet sida. Förbundet vill väl skrämma de självständighetsivrande katalanerna genom att deklarera att Barcelona skulle uteslutas från La Liga om Katalonien en dag skulle bli självständigt. Jag har svårt att tänka mig att förbundet i realiteten skulle utestänga Barcelona. Det ligger självfallet i förbundets stora intresse att ha världens populäraste fotbollsklubb kvar i La Liga. Såvida jag vet är katalanerna positiva till att Barcelona spelar i spanska ligan, oavsett om regionen Katalonien i framtiden separeras från övriga Spanien eller inte.  
   
  Taher
  – Detta är nog en fråga som det behövs en hel artikel för egentligen. I helgen röstade faktiskt undertecknad även i den inofficiella omröstningen som skakade hela Spanien. Omröstningen kan ses från väldigt olika perspektiv och medan man ifrån Katalonien tycker att det var en otrolig succé så tycker Rajoy och majoriteten av den spanska regeringen att det var ett totalt fiasko. Som ni kan förstå så kan det sällan vara så att något är både en succé och ett fiasko på samma gång.
   
  För att få en liten sammanfattning så röstade ca 2,3 miljoner människor där precis som du nämner, 80 % av dessa röstade för att bli självständiga. Det innebär att ungefär 1,8 miljoner katalaner vill bli självständiga. Från ena sidan kan man tycka att 1,8 miljoner av 5 miljoner som kan rösta är ändå ett stort antal som vill bli självständiga. Samtidigt kan man vrida på frågan och tycka att detta inte är majoriteten av de som bor i Katalonien och som har rösträtt. Som sagt, alla kan tolka dessa siffror som de vill.
   
  Angående FC Barcelona så är det en fråga som nästan inte ens nämns här i Barcelona. Anledningen är enligt mig ganska klar, många vet att med nästan all säkerhet skulle Barça uteslutas från den spanska ligan, precis som fotbollsförbundet tidigare nämnde. Även om det helt klart är intressant för både den spanska fotbollen samt för tv rättigheterna och så vidare att Barcelona spelar i den spanska fotbollen, så är jag helt säker på att den första reaktionen kommer bli att man utesluter den katalanska klubben tillsammans med Espanyol. Det är inte logiskt att ha en klubb i den spanska ligan där ”majoriteten” (Ifall man nu skulle bli självständiga) inte vill tillhöra landet Spanien.
   
  Men samtidigt är jag helt säker på att i längden skulle man åter ta in Barça i ligan, för bägges intresse. Men ifall nu detta scenario skulle en dag bli verklighet så tror jag att ekonomiskt skulle den katalanska klubben drabbas rätt ordentligt. Hur sexigt är det och möta Tarragona i en ”het” bortamatch en kall vinterdag? Hur många stjärnor skulle då vilja spela här egentligen? Frågorna är många och svaren är inte lockande.
   
  Hela anledningen till att el Clasico är en så stor match i resten av världen är helt klart bunden till den politiska spänningen mellan Madrid och Barcelona, mellan Spanien och Katalonien. Samtidigt måste jag säga att jag respekterar alla de olika åsikter som finns just nu både här i Katalonien och i resten av Spanien. Jag hoppas bara folket vet vad de röstar på, vare sig de vill eller inte vill bli självständiga. Personligen föredrar jag och ha kvar el Clasico matcherna, precis som de är just nu. 
   
  Emily
  – Det är ingen hemlighet att Barcelona som klubb är för ett självständigt Katalonien och det är svårt att veta om fotbollsförbundet driver någon form av skrämselpropaganda när de säger att Barcelona inte kommer få spela kvar i La Liga om Katalonien skulle bli en självständig stat. Skulle Katalonien en vacker dag bli självständigt, vilket jag är tveksam till och jag tror inte att man ska dra för stora växlar av resultatet i omröstningen, har jag svårt att tänka mig att förbundet skulle utesluta Barcelona. Det skulle innebära att ligan tappar sin största profil (tillsammans med Real Madrid), det mest framgångsrika laget under 2000-talet och därmed en otrolig summa pengar. Som bekant är det ju pengar som styr den moderna fotbollen och jag är rätt säker på att Barcelona och förbundet skulle komma överens om en lösning som skulle hålla Barcelona kvar i La Liga – för bådas skull. Att förbundet just nu hotar med att kasta ut Barcelona om Katalonien blir självständigt ser jag som självklart, men jag tror inte att de skulle göra verklighet av hoten.
   
  Dessutom har väl det franska fotbollsförbundet öppnat upp för att släppa in Barcelona i Ligue 1 om det spanska förbundet skulle utesluta Barcelona, så jag tror helt klart att det finns någon form av plan från klubbens sida om Katalonien skulle bli självständigt. Däremot kan man ju inte påstå att det skulle kännas särskilt hett att se Barcelona i den franska ligan, utan jag hoppas och tror att man kommer fortsätta spela i La Liga.


  0 KOMMENTARER      2492 VISNINGAR
  BARCELONAREDAKTIONEN
  2014-11-15 16:30:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  Barcelona gjorde jobbet. RCD Espanyol - FC Barcelona 0-3
  Barcelona FC Barcelona gästade RCD Espanyol i årets andra Barcelona derby. För att ha chans på ligatiteln krävdes det en Barcelona seger. Barcelona gjorde det som behövdes och tog tre viktiga poäng i jakten på Real Madrid.
  2017-04-30 00:54:58

  Inför: RCD Espanyol- FC Barcelona
  Barcelona Ett Barcelona som spelar med kniven mot strupen gästar Espanyol i ett hett derby. Det är ett titeljagande Barcelona som måste vinna om man vill hålla titeldrömmen vid liv. Klarar Barcelona av att knipa ytterligare en derbyvinst eller agerar den förre Real keepern Diego Lopez mur och stoppar Barcelona?
  2017-04-28 23:26:50

  Barcelona krossade Osasuna med 7-1
  Barcelona Barcelona behöll ligaledningen när Messi och Co krossade Osasuna hemma på Camp Nou med 7-1 och skickade därmed Pamplonalaget ner till Segundan Division.
  2017-04-27 12:48:37

  Inför Barcelona - Osasuna
  Barcelona Efter en härlig vinst på Santiago Bernabeu, tar Barcelona emot jumbon Osasuna i den 34:e omgången av La Liga.
  2017-04-25 23:43:15

  La Setmana Blaugrana – vecka 17: Konstgjord andning, Barça Femení och Lionel Messi
  Barcelona Det är måndag, och dags att sammanfatta ytterligare en blåröd vecka. Och vilken vecka sedan. Helgens klassiker, intensifierade transferrykten, Neymar-gate, Barça Feminís CL-äventyr – allt detta tar plats i veckans La Setmana Blaugrana. Häng med!
  2017-04-24 09:30:00

  Matchrapport: Real Madrid - FC Barcelona 2-3
  Barcelona FC Barcelona besegrade Real Madrid med 3-2 i en fantastiskt händelserik, nervkittlande och välspelat seriefinal som verkligen innehöll det mesta. Världens bäste fotbollsspelare Lionel Messi frälste Barcelona genom att snyggt och säkert placera in 3-2-målet i matchens slutsekunder, ett mål som dessutom var hans 500 mål för Barcelona. I och med segern i El Clasico övertog Barcelona ligaledningen från Real Madrid, men lagen har lika många poäng och katalanerna har spelat en match mer än marängerna.
  2017-04-24 04:56:00

  Inför: Real Madrid - FC Barcelona
  Barcelona På söndagskvällen är det återigen dags för gigantmötet El Clasico när ligatvåan FC Barcelona gästar ligaledaren Real Madrid på Estadio Santiago Bernabéu i den 33:e omgången av La Liga. Barcelona är mer eller mindre piskad att vinna för att i praktiken ha en chans att försvara sin ligatitel, för med endast sex omgångar kvar har katalanerna inte bara tre poäng upp till marängerna i ligatoppen utan även en match mer spelad.
  2017-04-22 22:47:00

  Barcelona överklagar Neymars avstängning till CAS
  Barcelona Efter att ha fått avslag hos det spanska fotbollsförbundet tar Barcelona nu ärendet vidare till CAS, i ett sista försök att få Neymars avstängning upphävd så att brassen kan spela el Clásico på söndag.
  2017-04-21 15:51:00

  F.C Barcelona – Juventus 0-0: Vägs ände
  Barcelona F.C Barcelona är utslaget ur Champions League. Mirakelvändningen uteblev, och istället stötte katalanerna på patrull i form av en italiensk försvarsmur. Den mållösa drabbningen på Camp Nou innebär att Juventus grep det längsta halmstrået, och avancerar till semifinal.
  2017-04-20 00:35:00

  Inför F.C Barcelona – Juventus FC: Remontada 2.0?
  Barcelona Respass, eller ny mirakelvändning? På onsdagskvällen får vi svaret, då Barça återigen söker att resa sig på nio och lämna åskådarna mållösa. I potten ligger en semifinalplats, och i andra ringhörnan står italienska Juventus – redo att en gång för alla släcka katalanernas hopp.
  2017-04-18 20:55:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Tottenham gjorde jobbet
  Förbannelsens återkomst
  ”Kan inte bli annat än fem plus”
  ”Dani är en sann Madridista”
  Kryss hemma för Norlings pojkar
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies