fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 21125 | Inloggade: 153 | Antal medlemmar: 175870
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Fábregas och Thiago måste visa betydligt mer
  Både Fábregas och Thiago kan betydligt bättre än de visade mot Celta Vigo.

  Fábregas och Thiago måste visa betydligt mer

  Med sin spelskicklighet hade de haft en given startplats på de flesta mittfälten i fotbollsvärlden förutom just Barcelonas. När varken Xavi eller Iniesta fanns med från start mot Celta Vigo fick Fábregas och Thiago chansen att visa att de klarar av att styra och ställa på Barcelonas mittfält. Men efteråt tvingades vi istället konstatera att båda två har mycket kvar att bevisa...

  fantv.se
  Det finns nog få uppgifter i fotbollsvärlden som känns så övermäktiga som att gå in och försöka ersätta Xavi och Iniesta på Barcelonas centrala mittfält. Hur du än beter dig kommer du alltid att jämföras med två unikum. Två unikum som tillhör de bästa genom tiderna på positionen. Hur bra du än presterar vet du att det finns någon som hade kunnat göra samma sak, fast ännu bättre. Om du utsätter dig själv för den situationen kan det bara bero på två saker. Antingen är du naiv och lite smått galen eller så besitter du kvalitéer nog för att faktiskt kunna klara av det. Både Fábregas och Thiago har den sortens kvalitéer som krävs. Men när de väl får chansen att bevisa det lämnar de oss ofta besvikna, frustrerade och fundersamma. Det finns ju trots allt få spelare i världen som hade varit bättre lämpade för uppgiften. Men varför lyckas de inte få ut sin fulla potential i ett lag vars spelsätt borde innebära de bästa tänkbara förutsättningarna för succé?

  När jag såg Barcelonas startelva mot Celta Vigo föll det sig naturligt att det var Fábregas och Thiago som skulle regissera Barcelonas anfallsspel tillsammans med Lionel Messi. Att kräva exakt samma höga spelkvalitet som när det ordinarie mittfältet spelar vore både naivt och orimligt. Men visst borde vi kunna kräva att mittfältsduon ska gå in och dominera det centrala mittfältet mot Celta Vigo? Ja, för mig är det ett fullt rimligt minimikrav. Men återigen fick vi se två vilsna själar som gömde sig från allt vad ansvar heter samtidigt som de såg allmänt loja och viljelösa ut. Jag både tror och hoppas innerligt att det inte är motivationen som är problemet. Problemet handlar snarare om att de vill alldeles för mycket, vilket leder till att spelet låser sig för dem. Istället för det enklaste alternativet väljer man ett svårare för att visa att man bemästrar jobbet lika bra och med samma finess och självklarhet som Xavi och Iniesta.

  Prestationsångest skulle alltså kunna ses som en möjlig delförklaring, men inte som en acceptabel ursäkt till att båda spelarna underpresterade så fatalt. Det jag efterfrågar är ett större engagemang och ett tydligare kroppsspråk som sänder ut signaler om att ”här på mittfältet är det jag som bestämmer”. För att ta matchen mot Celta Vigo som ett färskt exempel var det snarare Song som visade upp den här typen av egenskaper och var en drivande kraft på mittfältet. Visst, Song har inte alls samma press på sig att vara kreativ i första hand, men vi får inte heller glömma att även han vikarierar för en av de bästa i världen på den positionen. Skillnaden var att kameruanen istället för att vara överambitiös spelade enkelt, gjorde det som krävdes av honom utan att krångla till det och därmed lämnade planen med ett fullt godkänt betyg. Busquets saknades på så vis inte fullt så mycket mot Celta Vigo som Xavi och Iniesta, eftersom Song fyllde den rollen i laget på ett tillräckligt bra sätt.

  En annan och större del av förklaringen handlar om att både Fábregas och Thiago fortfarande letar efter sina respektive roller i det här laget. När Xavi och Iniesta spelar går allt de gör på automatik. De behöver aldrig stanna upp och fundera över vad de ska göra med bollen – de bara gör det och dessutom långt innan någon annan har hunnit uppfatta vad det är som ska hända. Därför får man känslan av att de båda mittfältseleganterna har dubbelt så mycket tid på sig med bollen som övriga spelare på planen. Hur ofta ser vi inte Fábregas vända upp med bollen för att kort därpå stanna upp och fundera över vad han ska hitta på med bollen? När han väl har stannat upp är det redan för sent och luckan är stängd. Thiago har ofta en idé om vad han ska göra med bollen, men väljer alltför ofta en onödigt svår eller elegant lösning som inte är särskilt effektiv. Båda tillvägagångssätten resulterar i flertalet bolltapp centralt på mittfältet, vilket är förödande för Barcelona som anfaller med i stort sett hela laget. När Xavi och Iniesta hamnar i pressade situationer hade jag kunnat satsa både villa, bil och motorbåt på att de inte kommer att tappa bollen i känsliga lägen som innebär trubbel för försvaret. I Fábregas och Thiagos fall känns det snarare 50/50 i vissa situationer, vilket stör den så viktiga rytmen i Barcelonas spel. Det är en av anledningarna till att skillnaden blir så pass stor när Barcelona väljer att rotera i laget.

  För att dra en parallell till Manchester United använde de sig också av en något reservbetonad elva när de åkte till Stadium of Light och ”hämtade” tre poäng mot Sunderland under lördagen. Slutsatsen som man kan dra efter Uniteds och Barcelonas insatser under helgen är att det är betydligt större skillnad på Barcelonas första- och andrauppställning. Sir Alex vilade ett flertal spelare, men laget uppträdde ändå lika stabilt som vanligt när de relativt enkelt besegrade ett svagt Sunderland. Det handlar såklart inte om att Uniteds reserver är bättre än Barcelonas rent kvalitetsmässigt. Däremot är det tydligt att United-spelarna vet precis vad de ska göra på plan och vad som krävs av dem för att lagets spel ska fungera. Med Fábregas och Thiagos insatser mot Celta Vigo, och flertalet andra mindre imponerande insatser, i åtanke är jag inte övertygad om att de har den kunskapen fullt ut eller att de åtminstone inte vet hur de ska använda sig av den i praktiken. Frågan man kan ställa så då är om de får tillräckligt med speltid? Ja, det tycker jag ändå att de får och båda två måste därför visa upp betydligt mer när de väl får chansen att själva styra mittfältet. Skillnaden ska inte behöva vara så stor att vi sitter och håller tummarna för och inväntar ett inhopp från Xavi och Iniesta. Fábregas och Thiago ska, med sina kvalitéer kunna lösa det och på så vis avlasta i det tuffa matchandet.

  Fábregas och Thiagos roller i Barcelona är dock inget jag tror vi behöver ligga sömnlösa över. Båda två står emellanåt för alldeles utmärkta och helt avgörande insatser. Men jag tycker inte heller att vi ska blunda för att det finns ett problem. Helt klart är att båda två har rätt förutsättningar för att kunna vara drivande spelare på Barcelonas mittfält i många år framöver och att de kommer att växa ju större ansvar de får. Men då pratar vi i ett längre perspektiv. I det korta perspektivet handlar det alltså om att både Fábregas och Thiago måste inse vilken roll de har i laget och vad de behöver uträtta på plan för att Barcelonas spel ska fungera - även när de inte har någon läromästare att luta sig emot.

  Visca el Barca!


   


  13 KOMMENTARER      2912 VISNINGAR
  HENRIK JOHANSSON
  2013-03-31 22:35:22


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  greger:
  RedemptionMn: Har faktiskt köpt Mario Götze till Barca på FIFA 13 så deg skulle nog helt klart kunna passa. Han hade varit en konkret värvning.
  Tumme upp 2013-04-02 01:41:06
  Khalid a:
  Om jag ska säga mitt så har det väldigt mycket med tränaren att göra, visst att dessa herrar är talangfulla men det måste finnas rätt man som utvecklar dessa spelare.

  Jag menar vem hade trott att spelare som Busquets och Pedro skulle kunna direkt slå sig in i barcas A-lag och peta spelare som Yaya som enligt mig är en av de bättre mittfältarna i världen och göra det med en sån övertygelse.

  Det barca saknar är rätt man på bänken som kan övertyga dessa spelare att de kan så mycket mer och hur de ska visa det på plan.

  4 Tumme upp 2013-04-01 15:50:08

  Simon:
  Fabregas duger inte som mittfältare i Barca som det är nu, kanske i en något mer offensiv roll som tia eller falsk nia, men där finns ju Messi... Thiago är given i elvan så fort han slipat bort sin ojämnhet.
  2 Tumme upp 2013-04-01 14:04:07
  Fredrik:
  Om det är någon som ska efterträda Iniesta i framtiden så är det Isco! Och Fabregas lär ju kunna ta över Xavis roll om några år kan man ju tycka. Han har ju potentialen...
  Tumme upp 2013-04-01 13:10:00

  Tjosan:
  Gör nu resten av världen en tjänst o mosa PSG!
  1 Tumme upp 2013-04-01 12:32:44
  RedemptionMn:
  Hade gärna velat se Mario Götze i Barca-tröjan. Killen är mycket bättre än Thiago.
  2 Tumme upp 2013-04-01 11:13:30

  skogås:
  Tack Henrik
  En fantastisk och proffsig analys av Fábregas och Thiagos roller i Barca, borde skickas till Barca träning staben tycker jag.

  8 Tumme upp 2013-04-01 06:59:06
  Ussshhhh:
  Dom har gett upp ligan Real haha vilket skämt. Det är ett fusklag. Men man kan inte fuska sig igenom en hel liga lika enkelt som dubbla möten. I CL är det annorlunda där får dom billiga utvisningar i sin fördel när man ligger under mot United, och "lotar" lag som Galatasaray sen får dom antingen Malaga eller Dortmund efter i semi. Det är ett skämt
  9 Tumme upp 2013-04-01 03:51:43

  Människor...:
  Legenden10 vad har majoriteten av din text att göra med denna artikel? Gå smutsa ner någon annanstans...

  Bra skriven artikel förövrigt! Tycker dock man bör vara mer orolig för fabregas' framtid i klubben än thiago. Känns som att jonathan dos santos skulle kunna prestera bättre än vad cesc gör just nu!

  3 Tumme upp 2013-04-01 01:26:26
  greger:
  När ni säger satsa både villa, bil och motorbåt trodde jag först ni menade David Villa. Hehe.
  3 Tumme upp 2013-04-01 00:56:32

  Legenden10. vet inte vem cristinaär. :
  Real redaktionen har inga pungkulor att skriva en rapport om matchen mot Zaragoza. Måste vara riktigt tungt att bli förnedrade med 13 poäng och att ha en hyena som ledare som säger att man inte satsar på la liga. Haha! Att erkänna sig förnedrad och att inte satsa är en annan sak. Mot liga titeln, jag sätter mourinhos syster på att real inte kommer vinna sin 4 cl titel. Jag räknar inte eurppa league titlar som kom på 40 talet. Haha. Visca el barca 3  Fabregas e jag riktigt less på men dessto mindre på Thiago som inte spelat på så hög nivå lika länge som fabben.


  Por que? haha

  8 Tumme upp 2013-04-01 00:41:30
  Vampiro:
  Är inte det minsta orolig för Thiago, han har gjort en bra säsong tycker jag och vart bra i Xavis frånvaro. Bara att spola tillbaka några veckor och han har varit bland de bästa på plan mot t.ex. Getafe och Deportivo. Han är fortfarande ung och med det följer en ojämnhet speciellt då han inte spelar varje vecka. Är helt övertygad om att han är rätt man för att ta över mittfältet om någon säsong.

  Fábregas däremot är en annan femma. Dags att sluta twittra och börja leverera.

  18 Tumme upp 2013-04-01 00:28:53

  Messi#1:
  Thiago den mest överskattade spelaren, som alla Barca fans hyllar. Han kan bli nått men är inte där än. Inte ens närheten. Kan inte jämföras med Fab i min åsikt
  4 Tumme upp 2013-03-31 23:48:25
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  CA Osasuna - FC Barcelona 0-3
  Barcelona Det dröjde länge för FC Barcelona att spräcka hemmalaget CA Osasunas nolla, men ändå kunde man till slut vinna med betryggande 3-0 i La Ligas 15:e omgång. Segerorganisatören var världens bäste fotbollsspelare Lionel Messi som var inblandad i samtliga mål, varav två kom från hans mästerliga vänsterfot. Dagens vinst innebär att Barcelona fortfarande ligger på andra plats i La Liga.
  2016-12-10 18:31:00

  Inför: CA Osasuna - FC Barcelona
  Barcelona Tvåan FC Barcelona möter jumbon CA Osasuna på bortaplan på lördag i den 15:e omgången av La Liga. Barcelona har med sina mått mätt haft en sviktande form i ligaspelet den senaste månaden och har knappast råd att tappa poäng i den här matchen i jakten på ligaledaren Real Madrid. Allt annat än en seger för katalanerna vore en stor missräkning och förmodligen ödesdigert i titeljakten.
  2016-12-09 15:29:54

  Månadens spelare - november
  Barcelona Bättre sent än aldrig. Julen knackar på dörren och vi är mer än en vecka in i december, men innan vi går vidare och lämnar november bakom oss gör vi en snabb tillbakablick och analyserar vilka spelare som faktiskt presterade för FC Barcelona under denna något miserabla månad.
  2016-12-08 23:20:40

  Arda Turans hattrick sänkte Borussia Mönchengladbach
  Barcelona Barcelona avslutade gruppspelet i Champions League på bästa sätt när Borussia Mönchengladbach besegrades med 4-0 på Camp Nou. Det var förvisso en betydelselös match för båda lagen, men Barcelona bjöd på fint spel och underhållning för fansen. Arda Turan stod i fokus med en assist och ett hattrick och Barças självförtroende bör ha fått en rejäl skjuts efter kvällens dominanta spel och klara seger.
  2016-12-06 23:10:00

  Inför: FC Barcelona – Borussia Mönchengladbach
  Barcelona Barcelona har redan vunnit gruppen och är klara för åttondelsfinal i CL, men en sista gruppspelsmatch återstår innan vi går in i utslagsfasen av turneringen. I morgon kväll gästar Borussia Mönchengladbach Katalonien och för Barcelonas del lär matchen bli en chans för bänknötare och reserver att få visa upp sig.
  2016-12-05 21:50:00

  Skador och avstängningar: Bakslag för Mathieu, avstängning för Neymar
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2016-12-05 13:02:00

  La Setmana Blaugrana – vecka 48: Ljusglimtar
  Barcelona Formsvaga, och långt borta från ligatiteln, törstar Barça-anhängare världen över efter positiva besked och ljusa framtidsutsikter. Say no more! Nyhetssvepet har lyssnat, och väljer att betrakta glaset som halvfullt. Eventuella nyförvärv, erkännanden, lyckade debutanter – La Setmana Blaugrana kommer med goda nyheter!
  2016-12-05 13:00:00

  F.C Barcelona – Real Madrid 1-1: Delad pott i klassikern
  Barcelona Först uselt, sedan briljant, och till sist uselt igen. Ungefär så kan man sammanfatta F.C Barcelonas insats under lördagens El Clásico, som efter många om och men resulterade i ett kryss inför den katalanska hemmapubliken. I matchens sista stund såg Sergio Ramos till att avståndet till marängerna alltjämt är sex poäng.
  2016-12-03 20:40:00

  Inför: El Clásico
  Barcelona Formsvaga, och i skriande behov av poäng, söker F.C Barcelona att bryta den negativa trenden, och krympa avståndet till gästande antagonisten Real Madrid. Med sex poäng till godo befinner sig marängerna tryggt i toppen av tabellen, medan katalanerna har kniven mot strupen – piskade att visa var skåpet ska stå mot värsta rivalen. Väntan är över – El Clásico stundar.
  2016-12-02 14:40:00

  El Clásico – Matcher vi minns
  Barcelona En match, två giganter till fotbollsklubbar – och ännu fler ingångsvärden. När F.C Barcelona möter Real Madrid står det mer än poäng på spel, och rivaliteten klubbarna emellan är lika välkänd som påtaglig. Den katalanska separatismen, de ikoniska drabbningarna, de respektive klubbarnas enorma status – allt detta ligger till grund för den rivalitet som vi alla förknippar med den spanska klassikern. Låt oss ta en titt i backspegeln, och minnas några oförglömliga upplagor av El Clásico.
  2016-12-02 14:40:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Därför är Giffarna ett topplag
  Real Madrid grupptvåa efter kryss
  Champions League:   Real Madrid grupptvåa efter kryss
  Årets Äntligen: Tobias Sana
  Hemmaplan för Toronto i finalen
  PAOK och Olympiakos vidare
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League Unibet U21 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies