fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 32305 | Inloggade: 517 | Antal medlemmar: 178667
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Fábregas och Thiago måste visa betydligt mer
  Både Fábregas och Thiago kan betydligt bättre än de visade mot Celta Vigo.

  Fábregas och Thiago måste visa betydligt mer

  Med sin spelskicklighet hade de haft en given startplats på de flesta mittfälten i fotbollsvärlden förutom just Barcelonas. När varken Xavi eller Iniesta fanns med från start mot Celta Vigo fick Fábregas och Thiago chansen att visa att de klarar av att styra och ställa på Barcelonas mittfält. Men efteråt tvingades vi istället konstatera att båda två har mycket kvar att bevisa...

  Det finns nog få uppgifter i fotbollsvärlden som känns så övermäktiga som att gå in och försöka ersätta Xavi och Iniesta på Barcelonas centrala mittfält. Hur du än beter dig kommer du alltid att jämföras med två unikum. Två unikum som tillhör de bästa genom tiderna på positionen. Hur bra du än presterar vet du att det finns någon som hade kunnat göra samma sak, fast ännu bättre. Om du utsätter dig själv för den situationen kan det bara bero på två saker. Antingen är du naiv och lite smått galen eller så besitter du kvalitéer nog för att faktiskt kunna klara av det. Både Fábregas och Thiago har den sortens kvalitéer som krävs. Men när de väl får chansen att bevisa det lämnar de oss ofta besvikna, frustrerade och fundersamma. Det finns ju trots allt få spelare i världen som hade varit bättre lämpade för uppgiften. Men varför lyckas de inte få ut sin fulla potential i ett lag vars spelsätt borde innebära de bästa tänkbara förutsättningarna för succé?

  När jag såg Barcelonas startelva mot Celta Vigo föll det sig naturligt att det var Fábregas och Thiago som skulle regissera Barcelonas anfallsspel tillsammans med Lionel Messi. Att kräva exakt samma höga spelkvalitet som när det ordinarie mittfältet spelar vore både naivt och orimligt. Men visst borde vi kunna kräva att mittfältsduon ska gå in och dominera det centrala mittfältet mot Celta Vigo? Ja, för mig är det ett fullt rimligt minimikrav. Men återigen fick vi se två vilsna själar som gömde sig från allt vad ansvar heter samtidigt som de såg allmänt loja och viljelösa ut. Jag både tror och hoppas innerligt att det inte är motivationen som är problemet. Problemet handlar snarare om att de vill alldeles för mycket, vilket leder till att spelet låser sig för dem. Istället för det enklaste alternativet väljer man ett svårare för att visa att man bemästrar jobbet lika bra och med samma finess och självklarhet som Xavi och Iniesta.

  Prestationsångest skulle alltså kunna ses som en möjlig delförklaring, men inte som en acceptabel ursäkt till att båda spelarna underpresterade så fatalt. Det jag efterfrågar är ett större engagemang och ett tydligare kroppsspråk som sänder ut signaler om att ”här på mittfältet är det jag som bestämmer”. För att ta matchen mot Celta Vigo som ett färskt exempel var det snarare Song som visade upp den här typen av egenskaper och var en drivande kraft på mittfältet. Visst, Song har inte alls samma press på sig att vara kreativ i första hand, men vi får inte heller glömma att även han vikarierar för en av de bästa i världen på den positionen. Skillnaden var att kameruanen istället för att vara överambitiös spelade enkelt, gjorde det som krävdes av honom utan att krångla till det och därmed lämnade planen med ett fullt godkänt betyg. Busquets saknades på så vis inte fullt så mycket mot Celta Vigo som Xavi och Iniesta, eftersom Song fyllde den rollen i laget på ett tillräckligt bra sätt.

  En annan och större del av förklaringen handlar om att både Fábregas och Thiago fortfarande letar efter sina respektive roller i det här laget. När Xavi och Iniesta spelar går allt de gör på automatik. De behöver aldrig stanna upp och fundera över vad de ska göra med bollen – de bara gör det och dessutom långt innan någon annan har hunnit uppfatta vad det är som ska hända. Därför får man känslan av att de båda mittfältseleganterna har dubbelt så mycket tid på sig med bollen som övriga spelare på planen. Hur ofta ser vi inte Fábregas vända upp med bollen för att kort därpå stanna upp och fundera över vad han ska hitta på med bollen? När han väl har stannat upp är det redan för sent och luckan är stängd. Thiago har ofta en idé om vad han ska göra med bollen, men väljer alltför ofta en onödigt svår eller elegant lösning som inte är särskilt effektiv. Båda tillvägagångssätten resulterar i flertalet bolltapp centralt på mittfältet, vilket är förödande för Barcelona som anfaller med i stort sett hela laget. När Xavi och Iniesta hamnar i pressade situationer hade jag kunnat satsa både villa, bil och motorbåt på att de inte kommer att tappa bollen i känsliga lägen som innebär trubbel för försvaret. I Fábregas och Thiagos fall känns det snarare 50/50 i vissa situationer, vilket stör den så viktiga rytmen i Barcelonas spel. Det är en av anledningarna till att skillnaden blir så pass stor när Barcelona väljer att rotera i laget.

  För att dra en parallell till Manchester United använde de sig också av en något reservbetonad elva när de åkte till Stadium of Light och ”hämtade” tre poäng mot Sunderland under lördagen. Slutsatsen som man kan dra efter Uniteds och Barcelonas insatser under helgen är att det är betydligt större skillnad på Barcelonas första- och andrauppställning. Sir Alex vilade ett flertal spelare, men laget uppträdde ändå lika stabilt som vanligt när de relativt enkelt besegrade ett svagt Sunderland. Det handlar såklart inte om att Uniteds reserver är bättre än Barcelonas rent kvalitetsmässigt. Däremot är det tydligt att United-spelarna vet precis vad de ska göra på plan och vad som krävs av dem för att lagets spel ska fungera. Med Fábregas och Thiagos insatser mot Celta Vigo, och flertalet andra mindre imponerande insatser, i åtanke är jag inte övertygad om att de har den kunskapen fullt ut eller att de åtminstone inte vet hur de ska använda sig av den i praktiken. Frågan man kan ställa så då är om de får tillräckligt med speltid? Ja, det tycker jag ändå att de får och båda två måste därför visa upp betydligt mer när de väl får chansen att själva styra mittfältet. Skillnaden ska inte behöva vara så stor att vi sitter och håller tummarna för och inväntar ett inhopp från Xavi och Iniesta. Fábregas och Thiago ska, med sina kvalitéer kunna lösa det och på så vis avlasta i det tuffa matchandet.

  Fábregas och Thiagos roller i Barcelona är dock inget jag tror vi behöver ligga sömnlösa över. Båda två står emellanåt för alldeles utmärkta och helt avgörande insatser. Men jag tycker inte heller att vi ska blunda för att det finns ett problem. Helt klart är att båda två har rätt förutsättningar för att kunna vara drivande spelare på Barcelonas mittfält i många år framöver och att de kommer att växa ju större ansvar de får. Men då pratar vi i ett längre perspektiv. I det korta perspektivet handlar det alltså om att både Fábregas och Thiago måste inse vilken roll de har i laget och vad de behöver uträtta på plan för att Barcelonas spel ska fungera - även när de inte har någon läromästare att luta sig emot.

  Visca el Barca!


   


  13 KOMMENTARER      2949 VISNINGAR
  HENRIK JOHANSSON
  2013-03-31 22:35:22


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  greger:
  RedemptionMn: Har faktiskt köpt Mario Götze till Barca på FIFA 13 så deg skulle nog helt klart kunna passa. Han hade varit en konkret värvning.
  Tumme upp 2013-04-02 01:41:06
  Khalid a:
  Om jag ska säga mitt så har det väldigt mycket med tränaren att göra, visst att dessa herrar är talangfulla men det måste finnas rätt man som utvecklar dessa spelare.

  Jag menar vem hade trott att spelare som Busquets och Pedro skulle kunna direkt slå sig in i barcas A-lag och peta spelare som Yaya som enligt mig är en av de bättre mittfältarna i världen och göra det med en sån övertygelse.

  Det barca saknar är rätt man på bänken som kan övertyga dessa spelare att de kan så mycket mer och hur de ska visa det på plan.

  4 Tumme upp 2013-04-01 15:50:08

  Simon:
  Fabregas duger inte som mittfältare i Barca som det är nu, kanske i en något mer offensiv roll som tia eller falsk nia, men där finns ju Messi... Thiago är given i elvan så fort han slipat bort sin ojämnhet.
  2 Tumme upp 2013-04-01 14:04:07
  Fredrik:
  Om det är någon som ska efterträda Iniesta i framtiden så är det Isco! Och Fabregas lär ju kunna ta över Xavis roll om några år kan man ju tycka. Han har ju potentialen...
  Tumme upp 2013-04-01 13:10:00

  Tjosan:
  Gör nu resten av världen en tjänst o mosa PSG!
  1 Tumme upp 2013-04-01 12:32:44
  RedemptionMn:
  Hade gärna velat se Mario Götze i Barca-tröjan. Killen är mycket bättre än Thiago.
  2 Tumme upp 2013-04-01 11:13:30

  skogås:
  Tack Henrik
  En fantastisk och proffsig analys av Fábregas och Thiagos roller i Barca, borde skickas till Barca träning staben tycker jag.

  8 Tumme upp 2013-04-01 06:59:06
  Ussshhhh:
  Dom har gett upp ligan Real haha vilket skämt. Det är ett fusklag. Men man kan inte fuska sig igenom en hel liga lika enkelt som dubbla möten. I CL är det annorlunda där får dom billiga utvisningar i sin fördel när man ligger under mot United, och "lotar" lag som Galatasaray sen får dom antingen Malaga eller Dortmund efter i semi. Det är ett skämt
  9 Tumme upp 2013-04-01 03:51:43

  Människor...:
  Legenden10 vad har majoriteten av din text att göra med denna artikel? Gå smutsa ner någon annanstans...

  Bra skriven artikel förövrigt! Tycker dock man bör vara mer orolig för fabregas' framtid i klubben än thiago. Känns som att jonathan dos santos skulle kunna prestera bättre än vad cesc gör just nu!

  3 Tumme upp 2013-04-01 01:26:26
  greger:
  När ni säger satsa både villa, bil och motorbåt trodde jag först ni menade David Villa. Hehe.
  3 Tumme upp 2013-04-01 00:56:32

  Legenden10. vet inte vem cristinaär. :
  Real redaktionen har inga pungkulor att skriva en rapport om matchen mot Zaragoza. Måste vara riktigt tungt att bli förnedrade med 13 poäng och att ha en hyena som ledare som säger att man inte satsar på la liga. Haha! Att erkänna sig förnedrad och att inte satsa är en annan sak. Mot liga titeln, jag sätter mourinhos syster på att real inte kommer vinna sin 4 cl titel. Jag räknar inte eurppa league titlar som kom på 40 talet. Haha. Visca el barca 3  Fabregas e jag riktigt less på men dessto mindre på Thiago som inte spelat på så hög nivå lika länge som fabben.


  Por que? haha

  8 Tumme upp 2013-04-01 00:41:30
  Vampiro:
  Är inte det minsta orolig för Thiago, han har gjort en bra säsong tycker jag och vart bra i Xavis frånvaro. Bara att spola tillbaka några veckor och han har varit bland de bästa på plan mot t.ex. Getafe och Deportivo. Han är fortfarande ung och med det följer en ojämnhet speciellt då han inte spelar varje vecka. Är helt övertygad om att han är rätt man för att ta över mittfältet om någon säsong.

  Fábregas däremot är en annan femma. Dags att sluta twittra och börja leverera.

  18 Tumme upp 2013-04-01 00:28:53

  Messi#1:
  Thiago den mest överskattade spelaren, som alla Barca fans hyllar. Han kan bli nått men är inte där än. Inte ens närheten. Kan inte jämföras med Fab i min åsikt
  4 Tumme upp 2013-03-31 23:48:25
  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  La Setmana Blaugrana – vecka 33: Down, but not out!
  Barcelona Ny säsong, nya ingångsvärden – och nya käpphästar. Barça-säsongen är igång, och därmed även nyhetssvepet! Bland annat tar vi itu med Iniestas tvivel och Kataloniens självständighetsprocess – för att inte nämna den identitetskris som för tillfället råder i Barça. Häng med!
  2017-08-21 10:30:00

  FC Barcelona - Real Betis 2-0
  Barcelona Genom två sena mål i slutet av den första halvleken vann Barcelona helt välförtjänt med 2-0 i premiäromgången av La Liga. Barcelona behövde inte förta sig nämnvärt för att vinna mot Real Betis på en Camp Nou, där offren för terrorattacken i Barcelona tidigare i veckan planenligt hedrades inför matchen.
  2017-08-21 00:39:00

  Inför: FC Barcelona - Real Betis
  Barcelona På söndagskvällen kickar La Liga-säsongen i gång för FC Barcelona när man tar sig an Real Betis på Camp Nou. Den katalanska jätten behöver om inget annat för lagmoralens skull några vinster i följd nu efter debaclet mot Real Madrid i den spanska supercupen. Barcelona är förstås en stad i förstämning efter terrorattacken häromdagen och utöver att hedra terroroffren med en tyst minut inför i samtliga La Liga-matcher kommer Barcelonaspelarna i morgon i stället för sina egna namn på matchtröjorna an
  2017-08-19 20:46:00

  Hur ska Barça gå vidare utan Neymar?
  Barcelona Neymars flytt har inneburit en smärre chock bland culés världen över och överallt diskuteras det vilken eller vilka spelare Barça ska värva för att ersätta brassen. Med ett välfyllt bankkonto kan Barça i princip välja och vraka bland spelarna på marknaden, men är det verkligen rätt väg att gå?
  2017-08-19 12:35:00

  Gästkrönika: Calma
  Barcelona
  2017-08-19 08:00:00

  Silly Season 2017: Barça bekräftar att Coutinho och Dembélé är nära, Liverpool och Dortmund dementerar
  Barcelona Barcelona har de senaste åren varit väldigt aktiva på marknaden och värvat friskt under sommarmånaderna. Hur kommer klubben agera denna sommaren? I den här artikeln kan ni följa alla rykten i sommarens transferkarusell. Håll i er, för det lär svänga ordentligt…
  2017-08-17 19:05:00

  Skador och avstängningar: Luis Suárez borta en månad, Piqué ljumskskadad
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-08-17 18:30:00

  Real Madrid CF – FC Barcelona 2-0
  Barcelona Barcelona åkte till Madrid piskade att vinna, men bjöd på uselt spel och fick åka hem med en 2-0-förlust i bagaget. Katalanerna förlorade därmed spanska supercupen med totalt 5-1 och säsongen har startat på sämsta möjliga sätt för Valverde och hans manskap.
  2017-08-17 01:45:00

  Inför: Real Madrid CF – FC Barcelona
  Barcelona Barcelona åker till Madrid för att försöka vända underläget mot Real Madrid i den spanska supercupen. Valverdes mannar går in i returen som klara underdogs och det vill till en rejäl prestation på Bernabéu för att Barça ska kunna kamma hem säsongens första titel.
  2017-08-15 22:05:00

  Officiellt: Paulinho till Barça
  Barcelona Paulinho + Barcelona = Sant. Under måndagen avslöjade klubben övergången, som rört upp känslor både till höger och vänster. Den brasilianska mittfältaren anländer från kinesiska Guangzhou Evergrande, och kommer inom kort att skriva på ett fyraårskontrakt med katalanerna. Bem vinda, Paulinho!
  2017-08-14 13:48:12

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM
  Brynäsförlust i Sandviken
  Finnbogason: ”Lagerbäck är större än presidenten”
  ”Fantastiskt tryck”
  Senaste nytt inför NFL-säsongen
  Real Madrid bortaslog Deportivo
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Solly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies