fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions league 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 22055 | Inloggade: 142 | Antal medlemmar: 177720
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | COACHER
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Spelarbetyg 15/16 – Målvakter och försvarare
  Hur skötte sig egentligen försvaret under den gångna säsongen?

  Spelarbetyg 15/16 – Målvakter och försvarare

  Redaktionen betygsätter Barçaspelarna efter säsongen 2015/2016, som resulterade i en inhemsk dubbel. Först ut att bedömas är de defensiva pjäserna.

  Ruben Baron och Emily Ottosson delar ut betygen.

  Artikeln skrevs innan det var klart att Dani Alves och Marc Bartra lämnar Barcelona.


  Betygsskala:

  1 = underkänd
  2 = godkänd
  3 = bra
  4 = mycket bra
  5 = världsklass


  Jordi Masip och Douglas spelade för lite för att betygsättas.


  Målvakter:

  Claudio Bravo

  Ruben
  – Som Enriques utpräglade liga-målvakt har den chilenske landslagsmålvakten återigen imponerat mellan stolparna. Med mittfältsliknande fötter, och kattlika reflexer, har Bravo utgjort en oundgänglig del av Barcelonas försvar. 18 hållna nollor på 38 matcher får betraktas som klart godkänt.

  Valet av ter Stegen i Champions League och Copa del Rey, i kombination skadefrånvaron under säsongsupploppet, drar emellertid ner betyget en smula. För högsta betyg krävs ju avgörande insatser, i avgörande matcher.

  Betyg: 3+


  Emily
  – Chilenaren är väldigt stabil och har följt upp sina fina prestationer från fjolårssäsongen med minst lika fina prestationer den här säsongen. Han har stått för några avgörande räddningar och det känns i princip alltid tryggt och säkert med honom mellan stolparna. Det är sällan Bravo kan lastas för de mål Barcelona släpper in och hade det inte varit för en viss Ter Stegen hade chilenaren haft många år framför sig som Barças förstekeeper. Bravo har självförtroende, rutin och ett grymt bra facit även den här säsongen. Av de 32 matcher han spelat har han hållit nollan i hälften. Frågan är om det räcker för att behålla startplatsen i mål även nästa säsong. Om inte beror det åtminstone inte på att han inte är bra nog – för det är han.

  Betyg: 4


  Marc-André ter Stegen

  Ruben
  – Medan Bravo har tagit hand om ligaspelet, har den unge tysken återigen fått chansen i såväl Champions League som Copa del Rey.

  Fått chansen, och tagit den. Med sin bolltrygghet och utmärkta linje-spel har ter Stegen bevisat att han har en framtid i Katalonien. Uppträder emellanåt valpigt, men i allt mindre utsträckning än tidigare.

  Trots den ringa speltiden förtjänar tysken enligt undertecknad ett förhållandevis högt betyg. Insatsen i Copa del Rey-finalen är mitt främsta argument – missräkningen i Champions League motargumentet.

  Betyg: 3


  Emily
  – Ter Stegen inledde säsongen horribelt med åtta (!) insläppta mål på två (!) matcher. Nu är det självklart inte bara tysken som ska skuldbeläggas för alla bakåtmål, men han ingav inget säkert intryck mellan stolparna. Ett och annat misstag blev det för 24-åringen under hösten och ett och annat skott från mittlinjen resulterade i mål för motståndarna, men det är inte heller något Ter Stegen kan lastas för – det var helt enkelt otur. Efter den skakiga inledningen spelade tysken upp sig och avslutade säsongen riktigt starkt. Ter Stegen fick den svåra uppgiften att ersätta Bravo i de två sista ligamatcherna, som Barça var piskade att vinna. Han tog sig an uppgiften och skötte den galant, utan ett enda insläppt mål. I cupfinalen visade han dessutom världsklass. Han är oerhört kylig – ibland kanske lite väl kylig – och extremt bolltrygg, vilket han visar i match efter match. Med mer regelbunden speltid har han potential att blomma ut till en av världens bästa målvakter.

  Betyg: 4


  Försvarare:

  Gerard Piqué

  Ruben
  – Periscope- och Twitter-skandaler till trots – Gerard Pique har gjort en fantastisk säsong.

  Den gänglige spanjoren har växt ut till en ledargestalt i Barcelonas försvar, och har under säsongen stått för åtskilliga, imponerande insatser. Relativt snabb, brytsäker, följsam, bra i luften, bolltrygg – Pique har det mesta, och ser ut att – en gång för alla – ha slipat bort den ojämnhet som han länge förknippades med.

  Kronan på verket var Copa del Rey-finalen, där Pique med en enastående insats cementerade sin plats bland världens allra främsta mittbackar.

  Betyg: 5


  Emily
  – Klart bäst av försvararna i Barcelona. Växer mer och mer, trots att han inte längre har Puyol bredvid sig som ser till att hålla honom på tårna. Geri är kanske inte den mest eleganta försvararen världen har skådat, men han besitter egenskaper som får vilken försvarare som helst att bli avundsjuk. Piqué är limmet som håller ihop Barcelonas försvar och han leder backlinjen på ett oftast magnifikt sätt. Katalanen är oerhört trygg och mycket stabil i allt han gör. Har hållit en väldigt jämn och hög nivå under hela säsongen. En vägg helt enkelt.

  Betyg: 4+


  Dani Alves

  Ruben
  – Sergi Robertos framfart till trots kan vi än en gång konstatera att Dani Alves har varit oumbärlig för F.C Barcelona. Att ansvara för Barcelonas högerkant är ingen picknick (Oftare än inte lämnas man helt ensam, i och med Messis tendens att söka sig inåt i plan), men Alves klarar det, trots sin höga ålder, galant.

  Snabbhet, check. Teknik, check. Ledaregenskaper, check. (Filmningar, check.)

  Åldern kommer ikapp med oss alla. Alla utom Dani Alves, verkar det som. Med bestämdhet hävdar jag att brassen fortfarande är en av de få högerbackarna i världen som ensam kan ta hand om Barcas högerkant.

  Sälj honom INTE!

  Betyg: 4


  Emily
  – En legend i Barçatröjan, men tyvärr alltför svajig den här säsongen. Blandar och ger för mycket och har haft svårt att hålla en jämn nivå under säsongens gång. Fantastiska prestationer har blandats med direkt usla och brassen har stundtals slarvat något enormt, både när det gäller passningar och bollkladdande som lett till bolltapp. Det råder inget snack om att han är klubbens bästa högerback genom tiderna och han har stora ytor att arbeta på både defensivt och offensivt så han har inget lätt jobb att sköta. Frågan är om han verkligen klarar av den rollen till 100 procent nu för tiden. Rakitic har fått agera städare åt Alves och räddat hans skinn åtskilliga gånger. Dani tycks ha lagt sina bästa dagar bakom sig, men överlag gör han en rätt bra säsong ändå.

  Betyg: 3


  Javier Mascherano

  Ruben
  – Tillsammans med Pique har det argentinska råskinnet till mittback gjort en väl godkänd säsong. Med sin hårdföra spelstil och mittfältsegenskaper passar han alltjämt bra i Barcelonas ”ovanliga” försvarsspel, där återerövring, speldjup och bollbehandling prioriteras.

  Med det sagt tycker jag att han, om någon, bör ersättas med en yngre, snabbare och mer mångsidig mittback. Trots många fina egenskaper spelar Mascherano med en hög risk, vilket emellanåt får konsekvenser. Ibland är följsamhet att föredra framför stötbrytningar.

  Betyg: 3


  Emily
  – Snabb, tuff och med sin vanliga krigarinställning har Mascherano gjort bra ifrån sig den här säsongen. Positionsspelet ser allt bättre ut, även om han ibland är ute på små förvirrade äventyr. De brister han har uppvägs dock i mångt och mycket av hans inställning. Lite klumpig i vissa situationer och har en tendens att gå in lite väl hårt i situationer och chansbryta då och då, men oftast går det vägen. Argentinaren vinner en hel del boll, läser spelet bra och känns allt säkrare i mittbacksrollen. Har oftast ett fint samarbete med Piqué.

  Betyg: 3+


  Marc Bartra

  Ruben
  – Ännu en gång lämnar Marc Bartra en konfunderad.

  Å ena sidan har spanjoren gjort bra ifrån sig när han väl fått chansen, å andra sidan har han oförtjänt ofta lämnats utanför truppen av Luis Enrique. Undertecknad tycker att Bartra är en mittback att satsa på, medan Enrique uppenbarligen inte håller med. 22 spelade matcher i alla turneringar, varav 13 kom som inhoppare, talar sitt tydliga språk.

  Huruvida det handlar om en ”beef” mellan spelaren och tränaren, eller petningar på rent sportsliga grunder, låter jag vara osagt. Rapporter skvallrar dock om att Bartra, efter ännu en säsong där speltiden varit knapp, nu vänder blickarna mot England. Den klubb som kniper Bartra gör, enligt mig, ett kap.

  Betyg: 2


  Emily
  – Canteranon har inte lyckats övertyga Lucho den här säsongen heller och har varit fjärdevalet bland mittbackarna. Att katalanen har talang kan väl ingen förneka, problemet är att brist på regelbunden speltid har gjort att han inte riktigt fått möjlighet att visa vad han går för på allvar. När han väl har spelat har han i huvudsak varit stabil, även om han stundtals har varit något svajig. Bartra är trots sina 25 år fortfarande ganska valpig på plan och väger ibland för lätt i dueller. Han har dock hjärta och inställning och potential att utvecklas enormt om han bara får spela regelbundet. När Bartra väl har fått spela har han överlag gjort det bra och han lämnar nu Barcelona med vetskapen att han har gjort allt han kan för att ta en plats i startelvan. Personligen är jag väldigt besviken över att han lämnar då jag fortfarande tror att han med mer speltid skulle blomma ut till en försvarare i världsklass. Det är bara att säga grattis till Borussia Dortmund som nu får möjlighet att slipa till denna katalanska juvel.

  Betyg: 3


  Jordi Alba

  Ruben
  – Den hypersnabbe vänsterbacken gör återigen en helgjuten säsong. Ofta är det just Alba som, med sina djupledslöpningar mellan motståndarnas ytterback och mittback, låser upp de allra lägsta försvaren. Gör av naturliga skäl mest nytta offensivt, men är dessutom en tillräckligt bra försvarspelare när det bränner till i andra änden av planen.

  Det avgörande öppningsmålet i Copa del rey-finalen höjer självfallet betyget ett snäpp!

  Betyg: 4


  Emily
  – Nej, det här har verkligen inte varit Albas säsong. Efter att ha hållit en oerhört hög nivå sedan han anslöt till Barcelona har katalanen nu befunnit sig i en nedåtgående spiral hela säsongen. Han har lämnat sin kant öppen alldeles för ofta och offensivt har han inte heller rosat marknaden. Alba har stått för en och annan fin insats som drar upp betyget, liksom målet i cupfinalen som sedermera ledde till seger. Han gör en hyfsad säsong, men inte mer än så.

  Betyg: 2+


  Adriano Correia

  Ruben
  – Låt oss vara ärliga. Adrianos tid i Barcelona är förbi.

  Den en gång nyttiga ytterbacken med det fina skottet har agerat statist under Luis Enrique, och har under säsongen knappt fått någon speltid alls. De få gångerna han har fått chansen har han inte heller tagit den. Snabbheten har av allt att döma gått förlorad, och åldern ser ut att ha tagit ut sin rätt. Blott nio starter blev det för brassen, som knappast gjort något avtryck alls.

  Tack för lång och trogen tjänst – det är dags att ta farväl.

  Betyg: 1


  Emily
  – Brassen har inte fått mycket speltid och när han väl har spelat har det stått klart varför Lucho allt som oftast placerat den 31-årige försvararen på bänken eller läktaren. Adrianos prestationer den här säsongen lämnar mer att önska och defensivt utgör han ofta en säkerhetsrisk. Bristen på speltid är naturligtvis en bidragande orsak till brassens dåliga form och trots att han inte gjort någon minnesvärd match tycker jag ändå att han är godkänd – om än på gränsen. Adriano håller inte riktigt som reserv på den här nivån längre och bör nog byta klubbadress under sommaren.

  Betyg: 2-


  Aleix Vidal

  Ruben
  – Nyförvärvet från Sevilla får nog betraktas som en av säsongens stora besvikelser. Med facit i hand är det svårt att förstå hur klubben inför säsongen resonerade i valet av högerback.

  Min bild av Aleix Vidal är tydlig: En hyfsat snabb ytterback som inte på något sätt besitter de tekniska färdigheter som krävs för att spela i Barcelona. Att Vidal på Alves-manér ska kunna låsa upp lågt liggande försvar – för att inte nämna spela/dribbla sig ur motståndarnas höga press – är för mig otänkbart. Av allt att döma resonerar Enrique likadant – petningarna av Vidal har nämligen duggat tätt.

  Ord och inga visor, jag vet. Förhoppningsvis får jag äta upp mina ord.

  Betyg: 1


  Emily
  – Efter ett halvår utan att ha spelat en enda tävlingsmatch hade den katalanska ytterbacken inte de bästa förutsättningarna att lyckas i sin debutsäsong för Barcelona. 26-åringen fick efter årsskiftet några matcher för att visa upp sig, utan att göra något vidare avtryck. En och annan fin aktion blandades med riktiga bottennapp och ingen kan ha varit så nöjd med Vidals insatser, särskilt inte han själv. Högerbacken har farten som en av sina främsta egenskaper, men i övrigt har han inte riktigt visat att han besitter några andra egenskaper som är önskvärda för att kunna ta hand om högerbacksplatsen i Barcelona. Aleix hamnade snabbt i Luchos frysbox efter rykten om att han inte tog träningen på allvar. Trots att katalanen varit något av en besvikelse anser jag ändå att han – med nöd och näppe – får godkänt. Den första säsongen i Barcelona är aldrig lätt och för Vidals del blev det knappast lättare av att inte få spela på ett halvår. Först efter nästa säsong kan vi utvärdera honom på riktigt – om han stannar det vill säga.

  Betyg: 2-


  Thomas Vermaelen

  Ruben
  – Thomas Vermaelen är ingen Alexander Lukas.

  Efter fjolårets missräkning till säsong, var det nu som den belgiska mittbacken skulle göra sitt avtryck i Katalonien. Verkligheten ville dock annat.

  Skadorna har fortsatt att förfölja Vermaelen, vars chanser att ta en plats i Barca redan innan skadorna var små. Blott sex stycken liga-starter blev det för belgaren, som av allt att döma kommer att gå till historien som en flopp.

  Det är svårt att inte känna med Thomas Vermaelen, som ju faktiskt var  en hyfsad mittback innan skadorna satte sitt avtryck.

  Betyg: 1


  Emily
  – Vad ska man säga om den skadedrabbade belgaren? Han har fått väldigt lite speltid under säsongens gång och när han väl har spelat har han inte direkt övertygat. Just den sporadiska speltiden sätter väl sina spår i Vermaelens prestationer. Han hade sina stunder av säkerhet och stod för någon avgörande brytning, men överlag har belgaren sett ganska osäker ut, vilket inte är konstigt med tanke på hur lite han har spelat de två senaste säsongerna. Utifrån den speltid han har fått tycker jag ändå att han har varit godkänd, osäkerheten till trots. Ett svagt godkänt betyg, men ändock godkänt.

  Betyg: 2-


  Jérémy Mathieu

  Ruben
  – Den franske jätten till back är enligt mig en underskattad sådan.

  Visst, han lever i hög utsträckning på sin snabbhet, men kombinationen snabbhet och tyngd gör honom till en tillgång. Han saknar vissa grundläggande, taktiska bitar – vilket emellanåt får konsekvenser – men tillför något i stort sett varje gång han spelar – inte minst i Copa del Rey-finalen, där han fick täcka upp för den utvisade Mascherano.

  Någon startspelare kommer han aldrig att bli, men vore jag Enrique så skulle jag hålla hårt i vår stora, vänliga, cigarett-rökande, jätte.

  Betyg: 2


  Emily
  – Fransmannen är ojämnheten personifierad; bra i ena matchen, horribel i nästa. Mathieu utstrålar inte direkt säkerhet på plan och även om hans snabbhet väger upp bristen på övriga önskade försvarsegenskaper känns det alltid extra nervöst när fransosen spelar. Både som mittback och vänsterback lämnar han en hel del i övrigt att önska – särskilt någon form av stabilitet. Känns ibland väldigt virrig och går bort sig alldeles för lätt stundtals. Samtidigt har han haft matcher där han har varit oerhört stabil och säker matchen igenom. Man vet aldrig riktigt var man har Mathieu – antingen utgör han en extrem säkerhetsrisk eller så är han väldigt stabil – och det är kanske det som är problemet. Lyckas Mathieu slipa bort sina tillkortakommanden och ser till att hålla en relativt hög stabil nivå är han en bra backup och överlag har han stått för en klart godkänd insats den här säsongen.

  Betyg: 2+

  Vad tycker du om betygen? Håller du med redaktionen? Diskutera och sätt gärna egna betyg i kommentarsfältet nedan.


  2 KOMMENTARER      3460 VISNINGAR
  BARCELONAREDAKTIONEN
  2016-06-08 09:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Trentin:
  En av redaktörerna har tre stycken ettor på försvarsspelare som var delaktiga
  till båda de inhemska titlarna.
  Känns ytterst märkligt.

  Tumme upp 2016-06-08 21:48:57
  Z_Z:
  Utifrån dessa två betygsättare så håller jag helt klart Emilys som mer rimliga.

  Förstår inte hur man kan ge Alba en 4:a i betyg för han har helt ärligt inte varit speciellt bra genomgående. Massor med missar och även om hans mål i cupfinalen var väldigt viktigt så har han mycket att förbättra till kommande säsong. Denna säsong var inte i närheten av hans förra säsong enligt mig.

  1 Tumme upp 2016-06-08 20:31:19

  ANNONS:

  Fler artiklar om Barcelona

  La Setmana Blaugrana – vecka 21: Adiós Liga
  Barcelona Ligasäsongen är över och det blev ingen titel för Barças del. Barça B har inlett kvalet till Segunda División, men det började inte direkt lysande för ungdomarna. Bartomeu har hållit ett försvarstal inför en samling av klubbens äldsta medlemmar. Efter en mycket fin debutsäsong i Barcelona står det klart att Marlon blir kvar i Katalonien. Dessutom kikar vi på vad som med största sannolikhet är nästa säsongs tröjor. Allt detta tar vi upp mer om i veckans nyhetssvep!
  2017-05-22 08:00:00

  FC Barcelona 4 – Eibar 2 – En seger med sur smak då ligatiteln hamnar i Madrid!
  Barcelona Barcelona gjorde precis det som krävdes då man vinner sin match men resultatet blev att Barca kommer på en andra plats den här säsongen.
  2017-05-22 00:43:23

  Inför FC Barcelona – Eibar – Ligans sista omgång då allt avgörs!(Uppdaterad med matchtrupp)
  Barcelona Barcelona ska ta sig an Eibar på Camp Nou imorgon då La Liga avgöras ca kl. 22 tiden. Ska Malaga besegra Real Madrid och därmed ge ligaguldet till Barcelona som måste vinna på hemmaplan? Svaret får vi imorgon kl. 20:00.
  2017-05-21 14:45:00

  Skador och avstängningar: Piqué helt återhämtad, Mascherano fortsatt skadad
  Barcelona I denna artikel, som vi hoppas inte ska behöva uppdateras alltför ofta, finner ni information om skadade och avstängda spelare.
  2017-05-20 21:40:00

  La Setmana Blaugrana v. 20 – No soup for you!
  Barcelona Mind games, brasilianska uppstickare, återvändare och ny tränare (?) – en sån salig blandning kan du bara hitta i det hopkok vi kallar La Setmana Blaugrana!
  2017-05-15 20:46:00

  Las Palmas – FC Barcelona 1-4: Gulddrömmen lever
  Barcelona Barcelona åkte till Kanarieöarna i hopp om att ta tre poäng och hålla drömmen om ligaguldet vid liv. En nykomponerad backlinje höll på att ställa till problem, men Neymars hattrick och Luis Suárez briljanta lobbmål sänkte Las Palmas. Hoppet om ligaguldet lever!
  2017-05-14 22:35:00

  Inför: UD Las Palmas – FC Barcelona
  Barcelona Barcelonas jakt på ligaguldet fortsätter. I morgon är det dags för den näst sista ligaomgången och inget annat än seger gäller för Luis Enriques mannar. Det är en klurig match mot Las Palmas som väntar för ett defensivt sargat Blaugrana och vill det sig illa kan gulddrömmarna gå i kras på ön.
  2017-05-13 19:00:00

  La Setmana Blaugrana – vecka 19: Skepsis, självständighet och hängivenhet
  Barcelona Är Laurent Blanc rätt man för Barça? Vem är Carlos Naval? Det senaste i Neymar-gate? Ask, and you shall recieve – nyhetssvepet tillhandahåller svaren. Det är måndag, och dags för veckans La Setmana Blaugrana!
  2017-05-08 10:15:00

  Barcelona - Villareal: 4-1 och inget mer än så.
  Barcelona Tre poäng, fyra mål och en trio som sminkar över många skönhetsmissar. Så kan vi sammanfatta matchen mellan Barcelona och Villareal, som slutade 4-1 till hemmalaget.
  2017-05-06 20:30:15

  INFÖR Barcelona vs Villareal: Anfall mot försvar
  Barcelona Ligans mest målfarliga lag och ligans näst mest baklängesmålsnåla ställs mot varandra på lördagskvällen. Barcelona tar emot Villareal med kniven mot strupen att vinna för att fortsatt närma sig ligatiteln.
  2017-05-06 08:38:16

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Spansk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | COACHER
  ”En ond spiral och en hemsk vår”
  Real Madrid klara för ny final
  Champions League:   Real Madrid klara för ny final
  David Moyes lämnar Sunderland
  Hulk derbyhjälte i Shanghai
  ”Sanslöst Pittsburgh”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies