fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher SuperLenny Unibet U21 08Fotboll CCM supporterbar
Besökare: 24130 | Inloggade: 383 | Antal medlemmar: 169724
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Intervju med Geoff Cameron, nyckelspelare i Houston Dynamo
  Geoff Cameron, Houston Dynamo.

  Intervju med Geoff Cameron, nyckelspelare i Houston Dynamo

  Geoff Cameron har, sin relativa orutin till trots, vuxit ut till en av Houston Dynamos bästa och viktigaste spelare. 2009 togs han ut i "Årets lag" i MLS och nominerades även till utmärkelsen "MLS Defender of the Year". I februari i år debuterade han för det amerikanska landslaget och experter runt om i USA nämner honom som ett namn för VM-truppen 2014. MLS-sidan här på Svenska Fans har gjort en intervju med Geoff Cameron.

  Med hjälp av ett (uppenbarligen) välformulerat mail till Jonathan Yardley på Houston Dynamos mediaavdelning lyckades jag få iland en intervju med Geoff Cameron, mittback/innermittfältare och en av de viktigaste spelarna i det nämnda laget.
   
  Lite kort bakgrundsfakta om Geoff Cameron är att han är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Attleboro, Massachusetts. Efter studier vid och fotbollsspelande för West Virginia University och University of Rhode Island draftades han som nummer 42 totalt i 2008 års MLS SuperDraft. Under sin första säsong som professionell spelare fick han skapligt med speltid, dock främst som inhoppare. Säsongen 2009 blev hans stora genombrott och det till följd av att han klev ned från sin mittfältsposition och började spela mittback. Han spelade alla matcher utom en i grundserien och togs efter säsongen ut i MLS Best XI och nominerades även till MLS Defender of the Year (en utmärkelse som Chad Marshall från Columbus Crew vann). Dessutom spelade han i All Star-matchen mot Everton under sommaren. I februari i år fick han debutera för USA:s landslag i en träningsmatch mot El Salvador. Den gångna säsongen gick, precis som för hela Houston Dynamo, lite tyngre för Cameron, som då återigen klev upp på det centrala mittfältet. En knäskada i slutet av april gjorde att han missade stora delar av den första halvan av säsongen och han spelade bara sexton ligamatcher (av totalt trettio) under 2010. Helt uppenbart, att döma av vad han har att säga, ser han dock ljust på framtiden både för sig själv och för laget!
   
  Till att börja med, berätta lite om din tid som ungdoms- och collegespelare!
   
  Jag växte upp utanför Boston och spelade i ett mångkulturellt område med många olika fotbollskulturer, med folk som pratade spanska, portugisiska och engelska. Jag växte upp i en riktig fotbollsmiljö, spelade klubbfotboll för Bayside United och sen hade jag turen att rekryteras till två bra fotbollsskolor, West Virginia University och University of Rhode Island, för collegespel.
   
  Du draftades av Houston Dynamo inför säsongen 2008, ett lag som hade tagit två raka MLS-titlar. Hur var det att inleda sin professionella karriär i ett sånt starkt och framgångsrikt lag?
   
  Det var kanon, eftersom det fanns flera äldre veteraner som var ledargestalter och de vet vad som krävs för att vinna mästerskap och vad som krävs för att få en lång karriär inom professionell fotboll. Att ha veteraner som ger en råd är till stor hjälp för att komma in i ett lag.
   
  När du nu ser tillbaka på 2008, ditt första år som proffs, vad tänker du om det nu?
   
  Jag lärde mig att tiden flyger förbi. Säsonger går fort och man får inte haka upp sig på en dålig match. Man måste gå vidare, för det kommer snabbt nya matcher. Man måste försöka bevisa något varje match och på träning varje dag och man måste vilja förbättras varje år.
   
  Under 2009 spelade du mest som mittback, en position som du inte hade någon tidigare erfarenhet av (rätta mig om jag har fel). Trots det gjorde du en kanonsäsong och var nominerad till MLS Defender of the Year. Varför gick det så bra, och blev du på något sätt överraskad av dina egna prestationer?
   
  Jag blev överraskad över hur bra allt gick under 2009, men mycket berodde på de färdigheter jag fått som mittfältare. Eftersom jag hade spelat mittfältare var jag van vid att ha bollen vid fötterna och att vara under press, och jag kunde delvis använda mig av det som mittback. Att läsa spelat var något kunde tack vare att jag spelat innermittfältare, det gör man även som mittback. Skillnaden är att man har allting framför sig och man kan se hela planen. Det var stundtals svårt, för jag ville hela tiden vara en del av spelet med boll, men som mittback är man alltid delaktig i spelet på ett annat sätt, genom att organisera och placera sig och andra i rätt positioner.
   
  Houston hade ett bra år under 2009, men den här säsongen var väldigt dålig. Vad är din förklaring till det? Hur mycket kan förklaras av förlusten av Ricardo Clark och Stuart Holden?
   
  ”Stu” och ”Rico” var helt klart två väldigt bra landslagsspelare, så vi saknade dem. Vi kände ändå att vi hade tillräcklig kvalitet för att ersätta dem. Men det var mycket ”mentala misstag” och ojämnhet och otursamma situationer där vi inte kunde avgöra matcher. Så fort vi gjorde ett misstag blev vi straffade. Tidigare år, när vi gjort misstag, har det alltid funnits någon som täckt upp. Jag tror dock att det här året kommer att göra oss bättre, för många av de yngre spelarna blev tvungna att kliva fram och det gav dem mer speltid, så nu har de mer erfarenhet inför nästa år.
   
  Även om den gångna säsongen var undermålig, tycker du att några av dina lagkamrater gjorde bra ifrån sig? Och vad tycker du om ditt eget spel under säsongen? Jag antar att knäskadan var ett ordentligt bakslag för dig?
   
  Jag tycker nog att de jämnaste spelarna var Lovel Palmer och Andrew Hainault, speciellt Lovel som är ny i ligan och som gick igenom en övergångsperiod för att förstå att spelet här är annorlunda. Gällande min egen insats så tycker jag att den var rätt bra, i synnerhet i inledningen av säsongen innan jag blev skadad. Efter skadan tycker jag att jag kom tillbaka bra och avslutade starkt.
   
  Vad måste göras av Houston för att få en bättre säsong 2011?
   
  Till att börja med måste vi vara positiva. Vi hade det tungt stundtals den gångna säsongen, men jag tycker att vi lärde oss att övervinna svårigheterna under säsongens gång, och vi avslutade året med en av våra bästa insatser mot Seattle (vinst med 2-1, efter att just Geoff gjort 1-0, min anm.). Så vi måste ta med oss det spelet in i försäsongen och till inledningen av nästa säsong.
   
  Vad kan du säga om Dominic Kinnear som tränare?
   
  Han är en väldigt bra tränare och han är rakt på sak. Han ger yngre spelare chansen och han är en ”spelarnas tränare”. Han förstår spelare eftersom han själv var en och han vet hur man får ut det bästa ur en.
   
  När du spelar mittback, vem tycker du är den svåraste anfallaren i MLS att spela mot?
   
  Jag tycker att Juan Pablo Ángel är en av de svåraste att spela mot, eftersom hans rörelse i och runt straffområdet är väldigt, väldigt bra. Man tror att man har honom i ett ögonblick, och så plötsligt har man det inte. Omar Cummings är också svår att möta eftersom han är så snabb.
   
  När du spelar innermittfältare, vem tycker du är svårast att spela mot då?
   
  En spelare som jag jämför mig med och som är en bra spelare, och som jag gillar att spela mot, är Osvaldo Alonso från Seattle. Han är en bra, rejäl spelare. För mig är han en av de svåraste motståndarna, eftersom han kan allt och har bra arbetskapacitet.
   
  Ser du dig själv som mittfältare eller försvarare nu? Vilken position föredrar du?
   
  Jag gillar båda positionerna. Mot slutet av min karriär tror jag att jag kommer att bli mittback enbart, men för tillfället kan jag utnyttja mina styrkor, som min arbetskapacitet och min teknik, som innermittfältare. Men jag har inga problem med att spela mittback. Jag känner mig bekväm där, i synnerhet när jag spelar med Bobby Boswell. Vi har bra förståelse för varandras styrkor och svagheter, och jag tycker att vi visade det under 2009.
   
  Hur skulle du beskriva dig själv som spelare för någon som aldrig har sett dig spela?
   
  På planen är jag lång, hårt arbetande, jag har bra arbetskapacitet, jag är teknisk och kreativ med bollen. Dessutom hatar jag att förlora. Jag har ett driv som jag tror är speciellt eftersom jag har fått jobba för allt i livet och jag vet hur svårt det kan vara. Det får mig att uppskatta allt som har hänt och alla möjligheter jag har fått. Så jag vill ge allt på planen, och även om jag har en dålig match så arbetar jag arslet av mig.
   
  Du debuterade i landslaget i februari i år. Vad tror du om dina chanser att etablera dig i landslaget?
   
  Jag skulle verkligen vilja vara med i det amerikanska laget i Gold Cup nästa år. Det är ett mål som jag har, och förhoppningsvis får jag den chansen. Men jag ska koncentrera mig på mig själv och göra bra ifrån mig för mitt klubblag och se till att prestera regelbundet, då kommer resten att ta hand om sig själv.
   
  Om du skulle lämna MLS, vilket land (och eventuellt vilken klubb) skulle du vilja spela i då?
   
  Jag skulle gärna spela i någon av de stora europeiska ligorna. Bundesliga, Premier League, Italien, Spanien, Portugal… Var som helst där klassen är hög.
   
  Många stora namn har kommit till MLS på senare tid. Vad tycker du om den utvecklingen? Är det enbart positivt för ligan och amerikansk fotboll eller finns det några nackdelar?
   
  Det är bra att ta in de här spelarna, för det drar folk till läktarna och gör ligan mer känd i USA, vilket är bra för ligan. Det medför också lite ”drama”, för många säger att de här spelarna är på väg nedåt och på väg att lägga av. Jag tycker inte att det stämmer överhuvudtaget.
   
  Los Angeles Galaxy och New York Red Bulls tog in stora namn som är kända över hela världen och de tog sig inte ens till finalen. Vi har riktigt bra konkurrens här och de spelarna skulle hålla med om att amerikansk fotboll har tagit kliv framåt och håller bra klass.
   
  MLS fick en del uppmärksamhet i svensk media efter Fredrik Ljungbergs flytt till Seattle (och senare Chicago). Vad tycker du om hans insatser i MLS?
   
  Jag tycker att han gjorde bra ifrån sig under sitt första år i Seattle. Jag spelade med honom i All Star-matchen mot Everton, och han verkar vara en trevlig kille och en bra spelare. Jag har inte full koll på vad som hände det gångna året, men helt klart gick inte saker och ting lika bra för honom.
   
  Du spelade under en och en halv säsong med Chris Wondolowski, när han spelade för Houston. Är du lika förvånad som alla andra över hans fantastiska säsong 2010, eller trodde du att han var kapabel till detta?
   
  Jag är inte ett dugg förvånad. Han var alltid vår bästa avslutare på träningar och jobbade alltid hårt. Jag tror att han behövde byta lag och få en nystart. Han förtjänade det här och jag tror att många i laget är glada för hans skull.
   
  Hur är fotbollsklimatet i Texas i allmänhet och i Houston i synnerhet? Är det annorlunda jämfört med där du växte upp i Massachusetts?
   
  Jag tycker att det är ganska lika, för båda är mångkulturella områden och det finns många olika etniciteter. Boston är kanske mer mångkulturellt, det finns så många olika kulturer runtom i Bostonregionen. Under min uppväxt spelade jag i ett lag med spelare från fyra eller fem olika platser, och alla hade olika fotbollsbakgrund med olika spelstilar. Jag spelade med killar från Centralamerika, Portugal, Skottland och USA och det gjorde det hela väldigt unikt. Här i Houston är det en stor fördel att man kan spela utomhus året runt, medan man uppe i norr bara kan spela utomhus några månader för att sedan spela inomhus, vilket är helt annorlunda.
   
  Vad anser du måste göras för att göra MLS till en än bättre liga?
   
  Jag skulle vilja att vi ändrar spelschemat (till höst-vår, min anm.), så att vi ligger på samma ”tidslinje” som de andra länderna. Jag tror att vi skulle kunna hantera biten med det kalla vädret för det lyckas de med i Europa, med minusgrader i England och Tyskland. Vi skulle då kunna spela mer mot europeiska lag i träningsmatcher eftersom alla skulle försäsongsträna samtidigt. MLS-lagen skulle bli mer tillgängliga för att spela mot europeiska lag.
   
  Till sist, om någon som inte följer MLS läser den här intervjun, berätta varför han/hon ska börja göra det!
   
  Jag tycker att MLS är en jättebra liga eftersom det är bra skicklighetsnivå och ligan är på frammarsch. Väletablerade spelare spelar här och det flyttar även spelare härifrån till några av toppligorna i världen, så man kan se stjärnor födas i MLS innan de går till stora klubbar. Jag tycker att vi är minst lika bra som de skandinaviska ligorna, och det har vi visat några gånger i försäsongsmatcher, så jag tycker att alla skandinaviska fotbollsfans ska kolla in MLS!
   
  Vi tackar Geoff Cameron för att han tog sig tid, och ett stort tack även till Jonathan Yardley som drog i trådarna och gjorde så att intervjun blev av! För övrigt ska det nämnas att Houston nu på onsdagskvällen meddelade att Cameron har förlängt kontraktet till och med säsongen 2014.


  0 KOMMENTARER      3555 VISNINGAR
  JOHAN DYKHOFF
  2010-12-16 10:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om USA

  Erik Friberg återvänder till Seattle
  USA Mittfältaren Erik Friberg återvänder till Seattle Sounders FC, där han spelade säsongen 2011. Efter att ha lämnat Seattle har Friberg representerat Malmö FF, Bologna och nu senast Esbjerg.
  2015-06-30 13:31:00

  Sammanfattning, omgång sjutton
  USA Här kommer en sammanfattning av omgång sjutton av årets MLS-säsong, en så kallad "Rivalry Week" där en rad olika derbyn och rivalmöten spelades. Bland annat fick vi se New York Red Bulls besegra New York City FC och Portland köra över Seattle. Dessutom fick vi se ännu en match där Colorado Rapids misslyckades med att göra mål.
  2015-06-30 08:10:00

  Intervju med Phil Tobin, president i Toronto FC-supporterklubben Red Patch Boys
  USA Johan Dykhoff intervjuar Phil Tobin, president i Toronto FC-supporterklubben Red Patch Boys. Bland annat avhandlas ämnen som förväntningarna på Toronto den här säsongen, de mest populära spelarna i klubbens historia och vilken spelare från ett annat MLS-lag han helst skulle vilja se i Toronto.
  2015-06-26 08:45:00

  Sammanfattning av onsdagskvällens MLS-matcher
  USA Natten mot torsdag spelades sju matcher i MLS. Här kommer en sammanfattning av de matcherna, där vi bland annat fick se ännu en storseger för Los Angeles Galaxy och två mål av skytteligaledaren Kei Kamara.
  2015-06-25 16:18:00

  45 MLS-spelare uttagna till Gold Cup
  USA Totalt 45 MLS-spelare har blivit uttagna för att representera sina respektive hemländer i Gold Cup. Här listas samtliga spelare som MLS-lagen får klara sig utan medan Gold Cup spelas.
  2015-06-25 10:13:00

  MLS-profilen: Kendall Waston, Vancouver Whitecaps FC
  USA Den costaricanske mittbacken Kendall Waston har under sitt knappa år i Vancouver Whitecaps FC etablerat sig som en av de bästa mittbackarna i MLS. I år har han spelat varenda minut i ligan och är på väg mot en "Defender of the Year"-mässig säsong. Här följer en presentation av den storväxte mittbacken.
  2015-06-25 09:00:00

  Åtta MLS-spelare uttagna i Jamaicas Gold Cup-trupp
  USA Jamaicas förbundskapten Winfried Schäfer har tagit ut sin trupp till sommarens Gold Cup. Inte mindre än åtta MLS-spelare är uttagna. Dessutom har Schäfer tagit ut två Sverigebaserade spelare.
  2015-06-24 11:23:00

  MLS-profilen: Tesho Akindele, FC Dallas
  USA Anfallaren Tesho Akindele från FC Dallas, förra årets "Rookie of the Year" i MLS, har precis debuterat för Kanadas landslag och ska om ett par veckor representera dem i Gold Cup. Här kommer en presentation av den snabbe anfallaren.
  2015-06-24 09:30:00

  USA:s trupp till Gold Cup uttagen
  USA Jürgen Klinsmann har tagit ut USA:s trupp till sommarens Gold Cup. USA är tillsammans med Kanada värdnationer och USA har hamnat i samma grupp som Panama, Haiti och Honduras.
  2015-06-24 08:00:00

  Kanadas trupp till Gold Cup uttagen
  USA Kanadas förbundskapten Benito Floro har tagit ut sin trupp till Gold Cup, där Kanada tillsammans med USA är värdnationer. Kanada har hamnat i samma grupp som Costa Rica, El Salvador och Jamaica.
  2015-06-24 08:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:
  Senaste nytt på SvenskaFans.com
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START   Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN | GRÄSPLAN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM
  Får Blågult resa pokalen i Prag?
  Jan Kliment värvas till Stuttgart
  Fyra spelare till Hall of Fame
  Får Blågult resa pokalen i Prag?
  Arsjavin och Tymoshchuk lämnar
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher SuperLenny Unibet U21 08Fotboll CCM supporterbar
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies