fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 16850 | Inloggade: 29 | Antal medlemmar: 179220
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Tankar om truppen inför kommande säsong

  Silly Season har hållit på ett bra tag och även om dagens trupp fortfarande inte verkar vara helt spikad kan man i alla fall få ett ”hum” om hur IFK kommer att formera sina trupper säsongen 07/08. Jag ska i denna artikel försöka bedöma hur spelarförluster och nyförvärv påverkat kvalitén på årets trupp och sedan se hur vi står oss inför årets säsong jämfört med ifjol.

  Målvakter: Inför förra säsongen hade vi en given ”etta” i Patrik Ewerstein som året innan tagit övertaktpinnen från Gert Svensson, som tappat allt vad ambitionsnivå heter och skrivit på för den i bandysammanhang nystartade klubben Ale-Surte Bandyklubb. 

  På bänken satt en oprövad 18:åring från Kållered SK i form av Mikael Meyner. I juletider förra året blev dock Ewerstein skadad och i dennes frånvaro spelade Meyner strålande och vaktade målet i vinst matcherna mot det dåvarande elitserielaget Örebro SK och mot elitlaget IFK Vänersborg i Svenska cupen.

  Inför årets säsong har vi alltså nu två målvakter som visat att de håller klassen och även om Ewerstein i dagsläget känns som nr ett kommer han få kämpa ordentligt för att behålla sin plats i mellan stolparna.

  Lägg därtill att vi kanske gjort årets kap i allsvenskan (i konkurrens med Boltics Rinaldo) när vi knutit till oss den landslagsmässiga målvakten Joakim Larsson. Larsson har ännu inte hunnit passera 30 och är kanske just nu i den optimala åldern för en målvakt. I dagsläget verkar det dock som att Joakim skall agera assisterande tränare samt sköta målvaktsträningen, men hur det än blir med spel från Larssons sida kommer hans kunskaper utan tvivel höja nivån på IFK:s målvaktssida.

  Betyg inför 06/07: +++ 

                       07/08: ++++  Försvar: Försvaret var kanske ifjol lagets akilleshäl och om detta berodde på spelarna i backlinjen eller om det började högre i banan upp låter jag vara osagt. Värvningarna av den skridskoskicklige liberon Simon Stenvall från IFK Vänersborg och Peter Jansson från Mjölndalen känns dock väldigt välkomna.

  Stenvall kommer förhoppningsvis att bidra med nödvändig snabbhet på sin libero plats och detta ger utrymme för Anders Liw att flytta ut på vänsterhalven. Med Liw och Håkan Olsson på varsin kant får IFK det överlägset stabilaste och bästa ytterhalvsparet i serien. En otroligt boll och spelskicklig spelare som Liw på vänsterhalven ger Kungälv möjlighet att lättare kunna variera sina uppspel som sedan många år mest gått genom ”Hogge” på högerhalven. Detta gör oss mindre lättlästa och svårare för motståndarna att försvara sig mot.

  På minuskontot i försvaret har vi den mycket märkliga Surte värvningen av ”urkungälvaren” Daniel Rydén, samt lillebror Ewerstein som spelade för oss fram till jul ifjol. Daniel Rydén, som förmodligen lärde sig säga ”Hogge” innan han lärde sig säga pappa, är i sina bästa stunder en mycket bra försvarspelare som inte många allsvenska klubbar tackat nej till. Under de senaste säsongerna har han tyvärr varit väldigt skadedrabbad och haft svårt att komma upp i den nivå han har kapacitet till. ”Rydde” har enligt egen utsago skrivit ett ettårskontrakt med Surte och vi kan kanske hoppas att han får vara skadefri och hittar tillbaka till sitt härliga spel och sedan kommer hem nästa år? Någon arbetsro lär han knappast få om han är tänkt som ersättare till Surtes duktige libero Jauni Lupala som ifjol med nöd och näppe lyckades hålla Surtes så kallade försvar ”överytan” och som nu enligt rykten lägger skridskorna på hyllan.

  Övrigt att anmärka när det gäller försvaret är att de unga spelarna, Olausson, Jönsson, Eriksson och Brandin alla fått ett senior år till på nacken och fortsätter deras utveckling kommer de alla höja sig en klass till denna säsong?
  De tre sistnämnda får förmodligen kämpa med Peter Jansson och backplatsen bredvid Olausson som jag i dagsläget ser som ganska given.

  Förlusten av Ewerstein är tung, framför allt försvarsmässigt men Liwen sköter det minst lika bra + att det förhoppningsvis kommer ge Kungälv fler möjligheter framåt. Bakom Liw finns även Erik Svensson som ersatte Ewerstein ifjol men Erik kan nog ta ett steg uppåt i planen och konkurrera på mittfältet.

  För att summera övergångarna i försvaret så har vi fått in två nya spelare och tappat två. Rydén i form är nog en bättre spelare än vad Peter Jansson är men Peter kommer förhoppningsvis att bidra med minst lika mycket som Rydén gjorde ifjol och Stenvall mot Johnny Ewerstein känns som en klar förbättring. Den största förbättringen i försvaret är förhoppningsvis att rätt spelare kan spela på rätt position vilket det nu ges möjlighet till.

  Betygförsvaret inför 06/07: +++ 

                                         07/08: ++++


  Mittfält: När det gäller mittfältet är det svårt att undgå att Glenn Skoglund lämnat oss för spel i elitserien och IFK Vänersborg. Glenn bidrog med konstant skridskoåkning och började även ifjol att göra en hel del mål. Vårt enda nyförvärv på mittfältet är Peter Jansson som förmodligen främst kommer att konkurrera i försvaret eller på positionen som defensiv mittfältare.

  Förra året spelade Kungälv främst med fyra man på mitten där Lindberg och Gratjov låg tätt bakom en ensam spetsanfallare. Med tanke på att vi förlorat Glenn och att Jesper Lundin och Henke Carlsson väljer att trappa ner tror jag spelarmaterialet är bättre anpassat till att spela med två mer renodlade anfallare och vill därför att mittfältet ska bestå av Björkman, Gratjov, Lindberg och någon av Peter Jansson eller Erik Svenson som alternerar under match. Lägg därtill den uppflyttade junioren Ted Skoglund på den extra junior platsen. Med Lindberg och Gratjov på mittfältet får vi ett fortsatt starkt mittfält men det känns ändå något svagare utan Glenn och vi får hoppas att detta vägs upp utav starkare halvor samt ett vassare anfall bestående av två spelare.

  Mittfältet inför 06/07: +++++

                              07/08: ++++

  Anfallet: Anfallet har i år förstärkts med måltjuven från norska elitserien Glenn Jansson. Glenn sägs vara en typisk målskytt och lyckas han hamna i målprotokollet lika ofta på svensk mark blir han en bra förstärkning. Glenn kommer förmodligen att dela på anfallsplatserna med Mikael Vaihela och trollkarlen Jacob Jenefeldt. Både Jenefeldt och Vaihela har grymt mycket spel i sig och det förvånar mig inte om de båda kommer ”explodera” i år och spela grymt bra. Anfallet känns väldigt starkt.


  Anfallet inför 06/07: +++ 
                            
                           07/08: ++++
   


  Juniorplats: Förra året la Fredrik Brandin utan större konkurrens (lite underligt nog) beslag på den extra avbytarplatsen och gjorde det ganska bra genom att hoppa i som back eller mittfältare. Brandin som besitter ett väldigt bra skott satte en och annan hörna och gjorde klart godkända insatser.

  Junior platsen i år känns dock betydligt starkare där förmodligen Ted Skoglund kommer att konkurrera med den gamla bröbacken Stefan Åbergs målspruta till son Joakim. Att en sådan offensivtalang kan ha detta ursprung kan verka märkligt men Joakim har fullkomligt öst in mål som junior och även om det kanske är lite för tidigt att slå sig in på allvar i allsvenskan redan i år (född 91) kommer han förmodligen få en del speltid. Ted (född 89) är lillebror till Glenn Skoglund och har varit ordinarie i div 2 med Kareby är likt sin bror en riktig kämpe som kan bli värdefull att ha med på bänken.

  Betyg juniorplats inför 06/07: ++ 

                                             07/08: ++++  Tränar/ledarstab: Med Roger Knös som huvudtränare assisterad av Joakim Larsson, Jörgen Sjöholm som lagledare och Peter Ward som ny fystränare känns ledarstaben betydligt mer komplett än på många år. Jag har svårt att betygsätta ledarstaben och jämföra den med ifjol men i mina ögon finns det inget annat än att sätta +++++ sett till vilka erfarenheter och kunnande dessa personer besitter. På så sätt får de i alla fall till en början spelarnas fulla förtroende och jag ser inget idag som skulle kunna ändra på detta.

  Betygen av varje lagdel ska kanske inte dras allt för hårt, spelar exempelvis Gratjov mittfältare eller anfallare har det kanske mest betydelse på blädderblocket men i och med att detta just är på ”pappret” får betygen bli som de blir.

  Totalt antal plus inför 06/07: 14 

                                          07/08:  16

  Betygen på tränarstaben och juniorplatsen är ej inräknade utan inlkuderar endast målvakt, försvar, mittfält, och anfall. Juniorplatsen gäller bara en spelare och även om vi har är en klar förbättring där känns det som att den påverkar det slutgiltiga betyget för mycket då inte junioren kanske får lika mycket speltid. Betygen är också naturligtvis räknade med allsvenska mått mätt och inget annat.  Tankar inför säsongen 07/08

  Allt utan kval vore ett jättefiasko för Kungälv och om laget lyckas undvika en sjukstuga modellen större under ett kval har vi nog en bra chans att gå upp. Inför förra säsongen kom Lindberg och Gratjov tillbaka från elitserien och det som talar för IFK i år är att laget borde vara betydligt mer samspelt och fler spelare kommer förhoppningsvis delta i spelet och man borde inför denna säsong känna till de svagheter som visades ifjol och på så sätt rätta till de bitar som gjorde att vi släppte in alldeles för enkla och billiga mål.

  Det som talar emot IFK är dock kanske det faktum att vi tappat en del rutinerad spelare som Henrik Carlsson och Jesper Lundin. ”HC” och ”Ludde” är kanske inte de betydande spelare de en gång var för Kungälv men deras frånvaro gör truppen klart känsligare för skador och sjukdomar och att slippa dessa blir som sagt avgörande för om vi skall ha en chans i ett kval.


  0 KOMMENTARER      1606 VISNINGAR
  ANDERS ABRAHAMSSON
  2007-08-17 22:40:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Kungälv

  Bandykatastrofen på västkusten
  Kungälv Den 26:e december 2013 trängdes tusentals personer på Heden i Göteborg för att se GAIS möta IFK Kungälv i Elitserien. Inte många hade då räknat med att båda lagen skulle ha försvunnit från elitbandyn lite mer än två år senare. Men västkustens bandy står inför en katastrof nu efter att IFK Kungälv nekades elitlicens igår.
  2016-04-09 14:19:15

  Kungälv - Västerås 3-6
  Kungälv Västerås var det klart bättre laget på Skarpe Nord ikväll och vann helt rättvist med 6-3 till sist. I likhet med VM-finalen i söndags var det storspel från målvakten Kimmo Kyllönen som gjorde att segermarginalen inte blev större.
  2016-02-12 23:01:22

  Kungälv - Bollnäs 2-4
  Kungälv IFK Kungälv var nära att kämpa sig ikapp Bollnäs i andra halvleken men förlorade med 2-4 till sist. Matchen kännetecknades av sträng kyla (-14 grader) och stundtals tät dimma.
  2016-01-21 00:06:47

  Vänersborg - Kungälv 6-3
  Kungälv IFK Kungälv räckte inte hela vägen i Vänersborg. Trots en jämn första halvlek och stundtals bra spel så tog hemmalaget över i andra halvleken och kunde vinna till sist med klara 6-3.
  2016-01-15 23:40:02

  Kungälv - Edsbyn 3-3
  Kungälv IFK Kungälv kämpade till sist till sig en poäng i en jämn match som bjöd på båda dramatik och kontrovers. Känslan efteråt var en blandning av lättnad från den mycket sena kvitteringen och besvikelse eftersom Kungälv hade kraftigt dominerat andra halvleken.
  2016-01-13 23:42:37

  Kungälv - Tillberga 4-5
  Kungälv Idag blev det Kungälvs tur att tappa en match i slutminuterna efter den dramatiska segern i Vetlanda senast. Man skapade tillräckligt med chanser för att vinna med bra marginal men var alldeles för ineffektiva framför mål idag. Tillbergas målvakt gjorde även ett par riktigt vassa räddningar.
  2016-01-05 23:35:36

  Vändning på övertid mot Vetlanda - igen!
  Kungälv IFK Kungälv har nu lyckats ta alla fyra poäng mot Vetlanda denna säsong, och återigen bjöd matchen på dramatik in i slutet. Trots att laget låg under med 5-2 i pausen och 6-5 vid 90 minuter lyckades man vända och vinna med 6-7!
  2016-01-02 20:51:47

  Kungälv - Gripen 5-2
  Kungälv En blek och alldeles för passiv Gripen blev ett lätt byte för Kungälv ikväll. Det blev hörnornas match efter att IFK radade upp tolv stycken och lyckades skjuta tre av dem i mål.
  2015-12-16 23:36:39

  Kungälv - Villa 2-5
  Kungälv Villa Lidköping hade ikväll uppvisning i Ale Arena och slog IFK Kungälv utan större besvär. Fyra mål från David Karlsson gjorde att matchen var i praktiken avgjord redan i halvtid.
  2015-12-11 22:44:00

  Kämpaseger i regnet vid Skarpe Nord!
  Kungälv IFK Kungälv lyckades till sist besegra Vetlanda i en jämn match som spelades under stundtals mycket svåra förhållanden. Trots vädret utvecklades matchen till en riktig rysare i slutet. Kungälv kämpade bra, försvarade sig bra och lyckades även göra ett par rätt snygga mål framåt.
  2015-11-27 23:33:16

  ANNONS:
   ANNONS:
   Senaste nytt på SvenskaFans.com
   ANNONS:
   ANNONS:
   Svenska Fans
   START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
   ”Längtat tillbaka till Gävle”
   Hubocan flyttar till Trabzonspor
   Oinspirerat Milan kryssade
   KLACKANDE #203 ”Svepet”
   Sebastien Haller – vikten av tyngd
   fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
   Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies