fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 99135 | Inloggade: 272 | Antal medlemmar: 183723
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Krönika Varför en så stor sak om tre stjärnor?
  Vetlanda BK:s nya officiella klubbmärke.

  Krönika: Varför en så stor sak om tre stjärnor?

  Vetlanda BK meddelade i dag helt plötsligt att klubbmärket ska bytas ut. Eller ja - förändringen är att tre stjärnor placeras ovanför det gamla märket för att symbolisera föreningens tre SM-guld.
  Frågan är bara varför det görs överhuvudtaget och varför det är en så stor sak?


  Via Facebook gick Vetlanda BK i dag plötsligt ut och meddelade något som ändå måste påstås vara den största tänkbara förändringen i föreningen. Det gamla klubbmärket byts ut och min första tanke var givetvis att märket helt byttes - med medföljande förändringsmotsättningar att vänta. Det visade sig dock sedan att förändringen var i det minsta laget, tre svarta stjärnor placeras ovanför det gamla märket. 

  För mig är det oerhört svårt att se någon logisk anledning till varför VBK har tagit detta beslut. Jag har egentligen ingenting emot stjärnorna - men jag tycker att det räcker med att stjänorna i så fall skulle vara en utsmyckning på matchtröjan, det finns ingen anledning att hela klubbmärket ska förändras bara därför. Rent hypotetiskt, låt oss säga att VBK går in i en ny storhetstid och år 2022 har vunnit sex SM-guld. Ska då föreningen verkligen byta klubbmärke efter varje SM-final och till slut fylla hela matchtröjan med stjärnor?

  Att byta logotype är bland det mest resurskrävande en organisation kan göra. Det fungerar inte att byta klubbmärket lite här och var - det måste förändras i alla synliga sammanhang om organisationen vill vara trogen sitt varumärke. Är Vetlanda BK seriösa med den här förändringen så ska varje litet klubbmärke bytas ut. Skylten på kansliet, alla synliga klubbmärken i Sapa Arena, trycksaker, på redan tryckta men inte förbrukade matchtröjor och profilkläder och så vidare. Och då inte bara genom att klistra dit tre stjärnor, hela klubbmärket ska bytas till ett nytt för att det ska vara någon mening med det. 

  Dessutom är det i enligheten med traditionen om stjärnor på matchtröjan fel att sätta dit en stjärna för varje SM-guld - en stjärna ska symbolisera tio SM-guld. Därför spelar till exempel de 18-faldiga svenska mästarna i fotboll IFK Göteborg med en stjärna över sitt klubbmärke. Och där är det endast en utsmyckning, inte en del av hela klubbmärket som syns på varje liten trycksak eller webbplats eller vad som helst.

  Jag är inte emot idéen med stjärnor och tycker att frånträdet från traditionen om en stjärna per tionde guld inte är en så stor sak. Det jag inte förstår är varför VBK beslutar att byta hela det officella klubbmärket. Det är bara en invecklad och onödig process som egentligen inte har någon direkt betydelse, men som ändå måste genomföras fullt ut om klubben vill verka seriös med det här. Personligen tycker jag att Vetlanda BK omedelbart ska ta tillbaka beslutet, återgå till den gamla logotypen i alla officiella sammanhang utom matchtröjan - där kan de tre stjärnorna gärna stoltsera. Precis som de har gjort de två senaste säsongerna, men då under klubbmärket.

  Jag säger som hashtaggen på Twitter: #rörintevåratklubbmärke!


  17 KOMMENTARER      6325 VISNINGAR
  ANDREAS SÖDERMAN
  andreas@andreassoderman.se
  På Twitter: @andreassoderman
  2012-08-29 03:02:36


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Jens:
  Inte för att jag har något emot speedway, det kan säkert va kul för vissa. Men det vore väl bra märkligt om inte speedway fick mer uppmärksamhet i augusti än vad bandy får, eller?
  3 Tumme upp 2012-09-02 00:10:06
  Elit:
  Media
  Nu är du kanske inte med i matchen. Om du går 20 år tillbaka så är det säkert så. Vem har förnekat det? Det är först under de sista tio åren som Elit Vetlanda blivit riktigt stora även om man till viss del var det förr också. Men nu var det väl augusti det handlade om. Eller har jag fel?

  Tumme upp 2012-09-01 22:25:26

  Media:
  Svar till Elit: Det finns framtagen statistik på att i riksmedia (tidningar, radio, tv) under de senaste 20 åren har Vetlanda nämnts betydligt fler gånger i samband med bandy än vad gäller speedway.
  2 Tumme upp 2012-09-01 00:27:36
  roger:
  OCH! En avundsjuk Elitare har hittat hit....
  Tumme upp 2012-08-31 16:38:33

  Elit:
  Pellle: Elit Vetlanda har synts och hörts betydligt mer! både i tv, radio och i tidningar. Är säker på att VBK:s marknadsföring av klubbmärket ännu inte nått utanför Smålandsgränsen förutom då i sådana här sammanhang.
  Tumme upp 2012-08-31 16:22:25
  Pelle:
  Helt otroligt vilken publicitet VBK har fått de senaste dagarna! TV, radio, Webben och Dagstidningar.
  Med andra ord kan man säga att de har lyckats bra med sin marknadsföring!!
  Vilken annan klubb har lyckats med det i augusti månad? :-)
  Heja VBK!

  2 Tumme upp 2012-08-30 19:18:38

  Herbert:
  Förväntar mig en "pudel" innan veckan är slut.
  3 Tumme upp 2012-08-30 12:45:13
  Lunkan:
  Jag håller helt och fullt med dig Söderman. Stjärnor på matchtröja för utsmyckning är så som de används. Jag kan inte komma på någon annan klubb som adderat dem till det faktiska emblemet. Och att byta betydelse på stjärnorna känns dumt, då de i idrottssammanhang symboliserar just titlar av ett viss slag.

  Kan även hålla med Josephzon att det inte spelar någon roll huruvida kända och framgångsrika konsulter varit involverade, marginalen till stjärnorna från sköldens ram stämmer inte överens med innehållet i skölden och marginalen från det till ramen. Detta gör att stjärnorna inte ser ut att hänga ihop med skölden.

  Att det skulle vara i ett förstadie och ej ännu bestämt känns som ett konstigt uttalande då det publicerats i väldigt många sammanhang redan, till och med på trycksaker.

  Nja, ta tillbaka det gamla och använd stjärnorna till utsmyckning. Man får göra fel om man kan erkänna och försöka göra rätt därefter.

  6 Tumme upp 2012-08-30 12:29:55

  PW:
  Rent spontant, så känner man som utomstående att om ledningen i Vbk inte har större problem inför säsongen än att man har tid och ork att lägga energi på "utveckling" av klubbmärket, ja då tyder det på att laget blir livsfarligt i vinter...
  7 Tumme upp 2012-08-30 08:37:50
  Dennis:
  Artikeln i VP idag är ju helfestlig, Sören Johansson säger att inget är bestämt, att de bara är på ett förstadie.
  2 Tumme upp 2012-08-30 08:04:50

  Tjabo:
  Trist artikel på Vetlandas hemsida också. Man verkar känsliga för kritik, onekligen. Vad tror dom då, att man kan ändra ett klubbmärke utan att det kommer några negativa reaktioner?

  Hela Vetlandas hemsida genomsyras av samma ryggdunkningsmentalitet.

  3 Tumme upp 2012-08-29 23:28:50
  josephzohn:
  Helt överens!
  Sen kan jag bara konstatera att jag inte tycker om det "nya klubbmärket". Det känns som om stjärnorna lever sitt egna liv och mest hänger där i luften, sen får en rådgivarna vara hur känd som helst, men sanningen är ju också den att vi genom historien sett många fina loggor förstöras av välkända "designers"!


  Länktips: http://josephzohn.has.it
  4 Tumme upp 2012-08-29 16:59:17

  Tancredi:
  Jag håller med. Och hur hade de tänkt "fasa ut det gamla"? Låter som mycket onödigt arbete. Men det är väl trendigt att uppdatera och "hotta till" gamla logotyper.

  Ut med det nya och in med det gamla.

  3 Tumme upp 2012-08-29 13:11:23
  Andreas Söderman:
  Henrik
  Jag har läst nyheten även på vetlandabk.se och den förändrar inget om min åsikt att det är fullständigt onödigt att byta ut hela klubbmärket.

  Tar gärna en länk eller liknande till de regler du hänvisar till!

  3 Tumme upp 2012-08-29 12:48:19

  Henrik:
  Andreas snälla ta in lite konkret fakta innan du skriver denna typ av krönikor. Läs på VBKs officiella hemsida om tillägget på klubbmärket där det framgår att det gamla ska fasas ut över tid. Förlita dig inte bara på facebook.

  Studera även FIFAs regler avseende stjärnor över klubbmärken så kanske du förstår innebörden.

  Tumme upp 2012-08-29 11:50:24
  Eagle eye:
  Håller helt med Andréas, även om det faktiskt var ett snyggt förslag!

  Ett klubbmärke är ett klubbmärke. Punkt!

  Att stjärnpryda t.ex matchtröjor är ju valfritt men det kan ju medföra ett sammelsurium om det ska uppdateras efter varje framgång av dignitet men i just VBK's fall så tycker jag som sagt att det var snyggt.

  Kanske man kan hitta en annan förklaring till stjärnorna...
  Om man ska vara lite elak (Snälla, ta inte det här på allvar nu...) så kan dom ju stå för Jonas Claesson, Christoffer Edlund och Johan Lövstedt som fostrats i klubben (bland många, många andra...).


  Tumme upp 2012-08-29 09:45:00

  Dennis:
  Jag håller med, förutom det där med att traditionen säger att det ska vara tio guld för en stjärna. Det är förmodligen det vanligaste, men det finns massor med undantag (i Brasilianska ligan har var och vartannat lag stjärnor) för att lag hittar på själva hur många stjärnor och varför de används.
  Tumme upp 2012-08-29 09:06:57
  ANNONS:

  Fler artiklar om Vetlanda

  Tjustkulle-redaktionen tackar för sig
  Vetlanda Efter tolv säsonger och mer än 1400 artiklar är det dags för oss som en gång startade Tjustkulle-redaktionen här på SvenskaFans att tacka för oss.
  2016-05-02 10:00:00

  Silly Season 2016: Lysell lämnar
  Vetlanda Redaktionen uppdaterar silly season inför säsongen 2016/2017 Senaste nytt: Anderas Lysell lämnar VBK.
  2016-04-21 20:10:00

  Ivarsson om flytten: Jag kunde inte vänta längre
  Vetlanda Erik Ivarsson lämnar Vetlanda BK. Ny klubb blir IFK Motala. - Till slut kunde jag inte vänta längre på VBK och jag har pratat ett tag med Motala. Det blir en spännande utmaning med en välskött förening som satsar på Elitserien, säger Erik om varför det blev en flytt.
  2016-04-12 22:01:47

  Krönika: Inte ens jag gick på finalen
  Vetlanda Igår stannade jag hemma och såg finalen på tv. Bara det borde göra förbundet oroligt. Flytten till Stockholm tog inte bandyfinalen in i framtiden utan slungade den tillbaka 20 år i tiden.
  2016-03-20 21:12:16

  Claesson efter säsongen: Vi har gjort oss av med en del ovanor
  Vetlanda När Jonas Claesson för Tjustkulleredaktionen sammanfattar säsongen 2015/2016 konstaterar han att Vetlanda BK gjort sig av med en del ovanor och skapat en del nya bättre vanor, som att vinna matcher sent, slå topplag och göra en bra januari.
  2016-03-08 22:39:26

  Säsongen över
  Vetlanda Vetlanda BK: säsong är över. Även om VBK hängde med längre den här gången, var det till slut inget snack om saken och Villa vann med 9-4.
  2016-02-25 21:15:00

  Inför: Villa Lidköping - Vetlanda BK
  Vetlanda Det som kan vara säsongens sista match väntar i Lidköping på torsdagen. Vetlanda BK spelar den tredje kvartsfinalen efter två inledande förluster.
  2016-02-24 19:09:00

  Vetlanda tappade det mesta tidigt
  Vetlanda Insläppt mål efter 20 sekunder, och efter det blev det inte mycket bättre.
  2016-02-23 21:57:00

  Inför kvartsfinal 2
  Vetlanda Tisdag kväll är det dags för kvartsfinal två mellan Vetlanda BK och Villa Lidköping BK. VBK har revansch att utkräva efter förlusten med 7-2 i match 1.
  2016-02-22 21:42:32

  Det var inte Vetlandas dag i Lidköping
  Vetlanda Vetlanda BK förlorade den första kvartsfinalen mot Villa Lidköping med klara 7-2, en match som förstördes redan under de första 20 minuterna.
  2016-02-21 21:25:00

  ANNONS:
   ANNONS:
   Senaste nytt på SvenskaFans.com
   ANNONS:
   ANNONS:
   Svenska Fans
   START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
   Så lottades CL:s åttondelsfinaler
   Affären klar för Higuain
   Silly Season:   Affären klar för Higuain
   Dussinet fullt mot Falun
   ”Det är ombytta roller – det är de röda från München som ska jaga”
   ”Gav Malmö FF en ny dimension”
   fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
   Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies