fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 64235 | Medlemmar: 184132

Kom ihåg mig

Vilket, av följande nyförvärv, har Du högst förväntningar på?


Just nu har 40 personer röstat.
Filip Bergman (8%)
Joakim Bergqvist (12%)
Sebastian Eriksson (40%)
Viktor Mardakin (8%)
Nico Nevalainen (28%)
Hugo Sundberg (5%)
ANNONS:
"Årets spelare" slutar - Johan Blom har ej motivation
"Bandy och ÖSK har alltid varit nummer ett..." - Johan Blom

"Årets spelare" slutar - Johan Blom har ej motivation

ÖREBRO, 8 JUNI 2018 Lars Wirström skriver:

ÖSK är klubben i hjärtat. Men nu väljer [(Johan Blom)] att sluta. Vid 29 års ålder - för en bandymålvakt är det mitt i karriären.... Johan Blom har alltid varit sorten som säger vad han tycker. Även när det inte är helt bekvämt. Nu konstaterar han att ledarskapet i klubben på senare inte varit vad han önskat, och att han inte ser att klubben utvecklas.... Han utsågs av supporterklubben Svampen till säsongens bäste spelare. Men erbjöds ett kontrakt som var sämre än den gångna vinterns (Nerikes Allehanda).

Johan Blom kommenterar:

Bandy och ÖSK har alltid varit nummer ett för mig, men nu känner jag att jag inte längre har rätt motivation.... Nej, verkligen inte [(ett enkelt beslut)]. Jag har velat fram och tillbaka från dag till dag ganska länge nu. Redan i vintras, vid nyår, ville klubben förlänga men i det läget var det aktuellt att Tomas Rosdahl skulle fortsätta som tränare, och då var jag inte intresserad. Sedan har det ändrats, men jag har ändå kommit fram till att det räcker nu.... Jag tror väldigt mycket på det nya tränarteamet, med Max Eriksson och Henrik Larsson som får Jonas Holgersson som mentor. Och jag var väldigt nära att fortsätta för den skull. Men i slutändan så kände jag att det var rätt beslut att kliva av nu. Motivationen finns helt enkelt inte.... Det kändes väl lite som en inbjudan med armbågen [( att bli erbjuden att sämre kontrakt än den gångna vinterns)], och spelade in i mitt beslut. Det var inte så att jag var ute efter ett bättre kontrakt, hade nöjt mig med samma. Men när de vill sänka min lön så kände jag inte att klubben var jättemån om att ha mig kvar.... Det handlar inte om några stora pengar, det är mer signalen jag får. Men jag hoppas de hittar ett bättre alternativ, klubben står inte och faller med mig. Jag har alltid satt bandyn främst, försakat väldigt mycket annat. För så är det om man inte är på allra högsta nivån. Jag jobbar heltid vid sidan av [(...)] och det är ett pussel för att hinna med och orka träna. Det är inget problem så länge man har motivationen att utvecklas, och känner att klubben är på väg någonstans. Den känslan har jag saknat de senaste åren.... Jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir bra. ÖSK är och förblir min klubb. Men det finns mycket som behöver bli bättre i organisationen om klubben ska utvecklas mot att kunna ta steget upp i elitserien. De senaste åren har det snarare gått åt andra hållet, tycker jag.... (Wirström).

Blom blickar tillbaka:

Vi hade ett riktigt bra lag, kom tvåa i Sverigecupen två år. Det var fantastiskt roliga år, och jag fick vara med och träna med A-laget tidigt. Bland annat under de två senaste åren i elitserien.... Jag stod 16 av 20 matcher i vintras... (Wirström).

Målvaktspersonal är nu reducerad till en duo - Blom mediterar:

Jag utgår ifrån att ÖSK har någon annan på väg in. Och som jag sa, jag hoppas verkligen att det blir bra. Jag tror på tränarteamet, och att de kommer att göra ett väldigt bra jobb som kan utveckla laget i rätt riktning.... En hel del golf blir det säkert [(som svar på frågan "Vad ska du göra med all tid som gått till bandy?")]. Jag ser fram emot lediga helger vintertid, och åt att kunna tacka ja till allt roligt som jag inte kunnat vara med på på grund av träningar och matcher och livet som idrottsman. Att spela i allsvenskan är lite likt division 1 i hockey eller 2 i fotboll. Det går åt väldigt mycket tid, man tränar åtminstone på gränsen till elitnivå.... Nej, inte alls faktiskt [(som svar på frågan "Sugen på att bli ledare eller tränare")]. Bandy är en väldigt fin sport, kanske den roligaste att spela. Men tyvärr kan jag inte tycka att den är på väg åt rätt håll i stort. Det finns några fästen där den alltid kommer att överleva - Hälsingland, Lidköping, Småland - men i stort så handlar det mer om att bevara än att utveckla sporten sedan ett antal år. Nu vill jag lägga min tid på annat (Wirström).

Källförteckning

Wirström, Lars. “ÖSK-Målvakten Slutar.” Nerikes Allehanda, May 2018.
ANNONS:
Gulsvart bryter med huvudtränaren - Ersättare klar
Tomas Rosdahl ut - Nykomponerad trio in

Gulsvart bryter med huvudtränaren - Ersättare klar

ÖREBRO, 8 MARS 2018 Tomas Rosdahl tränar inte Gulsvart nästa säsong:

Örebro SK byter tränare. I ett pressmeddelande skriver klubben att Tomas Rosdahl entledigats från sin tränarroll. Beslutet har vuxit fram den senaste tiden då den gångna säsongen inte varit tillräckligt bra rent sportsligt.... Klubben skriver att man hade ett mycket bra och konstruktivt samtal med Tomas och att han har full förståelse för beslutet (www.bandyworld.com).

I skrivande stund arbetar Gulsvart med att hitta en ersättare: "ÖSK skriver samtidigt att arbetet för att sätta ihop en ny ledarstab pågår" (Westin, www.na.se).

Enligt hörsägen tar Max Eriksson och Henrik Larsson över rollen som huvudtränare (www.bandyworld.com). En lokal lösning har presenterats i lokalmedia: "Nu ser svaret på frågan ut att kunna bli Max Eriksson" (Wirström, Nerikes Allehanda).

Eriksson kommenterar:

Inget är klart, men det kan bli så. Jag är intresserad och vi diskuterar.... Nja, det är en fråga att ta ställning till [(om jag skall spela vidare)]. Men jag har haft problem med en höft i fyra-fem år och inte riktigt känt att jag kunnat göra mig själv rättvisa fullt ut. Så nu när frågan om att bli tränare istället är aktuell så känns det som en spännande utmaning. Vi får se var det landar, både jag och alla andra inblandade vill ju ha det klart så snart som möjligt, så inom några veckor bör jag ha ett tydligare svar att ge.... Det är en bred och ganska teoretisk utbildning. Det praktiska har jag väl ganska bra koll på från mina år som spelare, men det är förstås något annat att hålla i hela tränarbiten (Wirström).

Eriksson skulle i sådant fall utgöra ena halvan i en tränarduo:

Klubben tittar på hur ett träningsteam ska kunna se ut och funka. Jag och Henrik [(Larsson)] trivs ihop, så det skulle säkert kunna bli bra.... Vi ska dela på ansvaret, men har bestämt att det är "Henke" som har sista ordet när så behövs. Det känns jäkligt spännande. "Henke" är intresserad och kunnig, har bra koll på andra lag och är väldigt duktig på att få med sig spelarna. Jag tror vi kommer komplettera varandra väl.... Jag är ju en riktig bandy- och träningsnörd, så det känns som en väldigt rolig grej att bli tränare. Men det är en helhetsbild som skall fungera.... Jag tycker vi hade en ganska bra stomme i vintras, men att vi underpresterade, särskilt mot slutet av säsongen. Jag tror att det finns goda möjligheter att utveckla och förbättra med små medel, om vi får behålla en stor del av laget och spetsa till lite på några positioner.... Ja, [(målsättningen)] är en fråga som måste förankras med spelare och klubben i övrigt. Men generellt kan jag säga att i utgångsläget vill vi bli bättre än elfteplatsen i vintras. Det är inte att säga för mycket (Wirström).

Eriksson menar också att det är viktigt att tänka långsiktigt för att eventuella hemvändare skall lockas tillbaka (Wirström).

Duon har utökats till en trio:

Till sin hjälp får duon ren och skär klass. Jonas Holgersson, världsmästare som spelare, SM-guldvinnare både som spelare och tränare, blir bollplank till ÖSK-tränarna... som mentor för Max Eriksson och Henrik Larsson, som alltså kommer att träna laget (Wirström).

Eriksson mediterar:

En jättebra lösning. "Holger" är ruggigt vass.... Jag känner "Holger" sedan många år. Han spelade ihop med "Jeppe" i Hammarby, och de blev goda vänner. På den vägen blev han kompis med farsan också. Mig har han hjälpt väldigt mycket under min tränarutbildning på GIH, och vi har kommit varandra nära. "Holger" är djup och oerhört intressant att prata med. Vi har hittat varandra i frågor om ledarskap, och han kommer att kunna hjälpa oss mycket.... Han kommer att vara med och synlig för spelarna, men inte dagligen (Wirström).

Källförteckning

Wirström, Lars. “'Jag Är Intresserad Och Vi Diskuterar'.” Nerikes Allehanda, 28 Mar. 2018, pp. 8–8.
Wirström, Lars. “Holgersson Kliver in Som Tränare: 'Ruggigt Vass'.” Nerikes Allehanda, 6 Apr. 2018, pp. 13–13.
ANNONS:
Fler artiklar om Örebro


Visa alla artiklar från:
2019 (10 st) 2018 (39 st) 2017 (45 st) 2016 (55 st) 2015 (56 st) 2014 (76 st) 2013 (70 st) 2012 (180 st) 2011 (76 st) 2009 (54 st) 2008 (108 st) 2007 (41 st) 2006 (12 st)

Uddamålsförlust mot Åby/Tjureda - Bortaspöket fortsätter att gäcka Gulsvart
Gulsvart förlorade bortamatchen mot serieledaren, och numera uppflyttade Åby/Tjureda med 3-4. Örebros mål gjordes av Filip Bergman, Joonas Peuhkuri och Johan Svensson.
0 KOMMENTARER      492 VISNINGAR
2019-02-23 05:59:00 - ÖSK-redaktionen

Trots uppryckningen - Örebros fina hemmasvit bruten
Örebro förlorade säsongens sista hemmamatch mot Nässjö med 5-9 (1-4). Gulsvarts mål gjordes av Sebastian Brandt, Joonas Peuhkuri, Alexander Strand och Hugo Sundberg.
0 KOMMENTARER      619 VISNINGAR
2019-02-16 01:59:00 - ÖSK-redaktionen

Efter sent kvitteringsmål - Gulsvart poängtapp mot Gripen
Örebro spelade oavgjort, 5-5, borta mot Gripen. Gulsvarts mål gjordes av Filip Bergman, Nico Nevalainen, Johan Näsholm och Hugo Sundberg.
0 KOMMENTARER      739 VISNINGAR
2019-02-09 20:59:00 - ÖSK-redaktionen

Örebro fortsatt starka på hemmaplan - Avfärdade Tranås
Gulsvart slog Tranås med 5-3 (2-1). Örebros mål gjordes av Sebastian Eriksson, Jimmy Jeschinsky, Joonas Peuhkuri och Hugo Sundberg.
0 KOMMENTARER      631 VISNINGAR
2019-02-05 18:00:00 - ÖSK-redaktionen

Bortaturnén - Förlust mot Peace & Love City
Örebro avslutade bortaturnén med förlust, 4-6, mot Peace & Love City. Gulsvarts mål gjordes av Viktor Mardakin, Joonas Peuhkuri och Johan Svensson.
0 KOMMENTARER      772 VISNINGAR
2019-01-27 23:04:00 - ÖSK-redaktionen

Bortaturnén - En poäng mot Rättvik
Gulsvart spelade oavgjort, 2-2, mot Rättvik. Örebros mål gjordes av Alex Adeheimer och Joonas Peuhkuri.
0 KOMMENTARER      780 VISNINGAR
2019-01-24 20:50:00 - ÖSK-redaktionen

Dubbelhelgen - Nära tvåsiffrigt mot Katrineholm
I den andra matchen på lika många dagar vann Gulsvart mot Katrineholm med 9-4 (2-1). Örebros mål gjordes av Alex Adeheimer, Nico Nevalainen, Joonas Peuhkuri och Johan Svensson.
0 KOMMENTARER      1016 VISNINGAR
2019-01-19 08:00:00 - ÖSK-redaktionen

Dubbelhelgen - Storseger mot Tillberga
Örebro vann mot Tillberga med 8-2 (4-1). Gulsvarts mål gjordes av Alex Adeheimer, Filip Bergman, Nico Nevalainen, Joonas Peuhkuri, Daniel Rönning och Hugo Sundberg.
0 KOMMENTARER      780 VISNINGAR
2019-01-18 17:59:00 - ÖSK-redaktionen

Förlust i säsongens första - Tomas Hedlund långtidsskadad
Örebro föll borta mot Lidköping i säsongens första match med 2-3 (0-0). Gulsvarts mål gjordes av Filip Bergman och Hugo Sundberg.
0 KOMMENTARER      1086 VISNINGAR
2019-01-10 00:05:00 - ÖSK-redaktionen

Seger i årets sista - Gulsvart revansch mot Boltic
Örebro slog Boltic med 4-3 (3-0). Gulsvarts mål gjordes av Filip Bergman, Nico Nevalainen, Daniel Rönning och Hugo Sundberg.
0 KOMMENTARER      877 VISNINGAR
2019-01-05 02:10:00 - ÖSK-redaktionen

SENASTE NYHETERNA OM ÖREBRO SK BANDY

ANNONS:

ANNONS:
SERIETABELLEN
1Åby/Tjureda2217234636
2Nässjö2215165331
3AIK Bandy2214353531
4Ljusdal2212285026
5Lidköpings AIK221147926
6Kungälv221048-124
7Gripen229582523
8Rättvik22868-422
9Boltic2210210-2122
10Örebro22859121
11Peace & Love City Bandy229211-1320
12Kalix228311-319
13Tillberga227213-2916
14Katrineholm 226412-3016
15Tranås BoIS225314-2613
16Västanfors IF/BK222218-926
>> Visa hela tabellen

Parentes #331 - Nostalgi

ÖREBRO, 8 MARS 2018 Henrik Brändh skriver:

Det fanns en tid för länge sedan när ÖSK var en stormakt i svensk bandy och blev svenska mästare fem gånger.... På morgontimmarna den 18 mars 1973 klev förväntansfulla supportrar på tåget på centralstationen i Örebro. Målet var Söderstadion i Stockholm där gultröjorna senare samma dag skulle spela klubbens tionde SM-final. För motståndet stod Västerås SK som vunnit södergruppens grundserie på samma poäng som tvåan ÖSK. Ett reportageteam från NA följde supportrarnas uppladdning på tåget och kunde snabbt konstatera att det tullades friskt från de medhavda bandyportföljerna. "Om det inte varit för dagen kunde man ta dem för riksdagsmän en måndagsmorgon, på väg till viktiga beslut i huvudstaden för de såg lika bestämda ut", beskrev reportern Tomas Lundemark som tyckte att det var en behaglig resa. "Inte särskilt mycket gick sönder. Några vattenkaraffer, någon lämnade den gångna nattens skördar på ett säte, lite inventarier kastades ut genom fönstret. Det var nästan som förr om åren", skildrade Lundemark.

Gunnar Lindholm, 75 år, skulle uppleva sin tredje bandyfinal. Han satt i en vagn och höll för öronen. Intill honom skrålade en entusiastisk ÖSK-supporter. "Jag har varnat honom. Han kommer att somna under matchen", sade Gunnar. Somliga gladde sig över SJ:s förmåga att planera tågförbindelser. Andra förargade sig över att tåget inte gick över Västerås. Det hade kunnat bli en intressant förmatch annars. I Stockholm väntade en stor välkomstkommitté i form av en polisstyrka vars uppgift var att lotsa supportrarna från de båda lagen till Söderstadion. Lite förvirrade stannade stockholmarna till och undrade vad som skulle ske. Men inga vilsekomna bandyentusiaster hamnade i finkan på vägen till söder. 15670 åskådare slöt upp, den bästa noteringen sedan 1961. Stämningen var på topp och för säkerhets skull hade man särat på ÖSK och VSK:s supportrar som satt på olika håll. Endast vid köerna vid toaletterna möttes man, men det gick ganska bra. Några drack mellanöl och då och då under matchen kom vaktmästare och polis och hjälpte några åskådare från stadion. Då buade andra ur publiken. Före matchen utväxlade lagen traditionsenligt gåvor till varandra. Västeråsarna överlämnade en stekpanna, gurka och kaffe till ÖSK-spelarna som i sin tur bjöd på ost och kex. Förstås.

ÖSK inledde piggast och NA:s sportchef tyckte i sin krönika att örebroarna borde ha avgjort matchen redan under matchens första 20 minuter då anfallarna Sören Andersson och Johnny Petherson skapade två upplagda lägen som båda sumpades av Andersson. I stället gick Västerås på knock med två mål inom loppet av två minuter. Jan Hedvall satte 1-0 i den 21:a minuten, en hård pärla från liten vinkel och från rätt långt håll, och strax senare tvekade ÖSK:s VM-målvakt Jan Ivar-Ekberg varpå Stig "Rulle" Johansson satte 2-0. "Före 2-0 såg jag inte hur fort bollen kom emot mig och därför tvekade jag vid utåkningen. Jag bestämde mig för sent och får ta på mig målet, det är sådant som händer", sade en deppig Ekberg i omklädningsrummet efteråt. 2-0 var också ställningen i paus och uppförsbacken blev ännu brantare när Raoul Johnson ökade på till 3-0 i 53:e minuten. Claes-Göran Jansson spräckte ÖSK-nollan i den 70:e minuten, reducerade till 1-3, men känslan var att VSK: s seger aldrig var i fara. Slutresultatet fastställdes när "Rulle" Johansson satte 4-1 när fem minuter återstod. Redan då gick ÖSK-båsen Stig Bergström över till västeråsarnas bänk och kramade om sin gamle vän, VSK-tränaren Henry Ohlsson. "Vi borde haft ledningen med 2-0 efter 25 minuter, i stället låg vi under med samma siffror. Inte så konstigt om vi knäcktes då", analyserade Bergström. VSK-målvakten Dan Fredell, teskedsgubbe i formatet, formligen slets ur omklädningsrummet efteråt och fick barfota finna sig att hissas av segerrusiga VSK-supportrar. "Västerås vann på sin målvakt. Fredell räddade VSK första kvarten", erkände motståndarkollegan Jan-Ivar Ekberg.

Ekberg var en av flera ÖSK-stjärnor som inte hade någon av sina bättre dagar, liksom skarpskytten Hasse Nordin och vindsnabbe yttern Bosse Andersson. NA:s pris som bäste ÖSK-are i finalen, en teaterresa till Stockholm för två personer, fick till vänsterbacken Ola Ljungberg trots att han drog på sig två utvisningar i andra halvleken. En tröst i bedrövelsen var att ÖSK-kassören RUne Nordström räknade med att finalen för ÖSK:s del skulle ge en vinst på 25 000 kronor och att säsongen för första gången gav ett överskott - 10 000 kronor netto. Hemresan till Örebro var betydligt mer stillsam för ÖSK-supportrarna än den i andra riktningen. De spända förväntningarna hade ebbat ut och nederlagets kalk tömts. Och 44 år senare väntar alla ÖSK-supportar fortfarande på klubbens nästa SM-final (Nerikes Allehanda).

Källförteckning

Brändh, Henrik. “När ÖSK-Supportrarna Tog Tåget till SM-Finalen.” Nerikes Allehanda, 16 Dec. 2017, pp. 8–8.
"Nu snart dags för ÖSK fotboll men tyvärr det känns inget lockande.... Blir väl på sikt som bandyn, de rasar ur" - "Trött o Besviken"

Parentes #327 - Veckans citat

ÖREBRO, 27 FEBRUARI 2018
Parentes #326 - Crime Report III
"... det vi vet säkert är att de inte är medlemmar i Svampen..." - Göran Liljegren, ordförande

Parentes #326 - Crime Report III

ÖREBRO, 2 FEBRUARI 2018 Matchen mellan Örebro och Boltic präglades av spänning och hotfullhet och blev en cause célèbre i lokalmedia:

Ett bråk bröt ut i publiken under bandymatchen mellan ÖSK Bandy och IF Boltic på lördagen. Polisen fick ingripa för att stoppa tumultet på läktaren.... Polisen var alltså beredd på bråk. Det visade sig behövas. NA:s sportreporter som var på plats för att rapportera från matchen, berättar att supportrar från de båda lagen ruschade mot varandra. Polis och ordningsvakter fick gå emellan för att dra isär de båda grupperna.... ÖSK Bandy låg under med 2-5 i den 87:e minuten mot Boltic på hemmaplan då det blev livat på läktaren. Redan innan matchen fanns polis, supporterpolis och ordningsvakter på plats utanför och inne i Behrn Arena för att kunna skilja de två klackarna åt. Men trots att säkerhetsåtgärder gjorts började ett 20-tal supportrar från ÖSK Bandys hemmaklack rusa mot Boltics fans som stod bakom staket.... En person omhändertogs också före matchen i närheten av arenan. Efter matchen ställde poliserna upp sig på rad utanför arenan för att hålla isär de olika supportergrupperna. Vid klockan 16:30 hade polisen avslutat sin insats vid bandymatchen (Levin och Berglund, Ljung-Nielsen, Nerikes Allehanda).

Göran Liljegren, ordförande, kommenterar:

De som kom hit ville mest ha utlopp för sin aggressivitet.... Vi tycker naturligtvis att det är trist att det blev såhär. Och det är trist att en klick som annars inte går på bandy, utan som går dit just i akt och mening för att bråka. Just de som började bråka har vi aldrig sett förut och de skulle nog möjligen vara fotbollssupportrar från Örebro, men vi vet inte säkert. Men det vi vet säkert är att de inte är medlemmar i Svampen för de som står i Svampen kände inte heller igen dem.... Jag ser det som ett samhällsproblem och inte ett idrottsproblem.... Jag ser inte alls det här som ett allvarligt problem inom vår klubb, att det blir bråk alltså. Men Boltic har ju varit det lag som haft sådana supportrar som det hänt en del saker kring. För något år [(sedan)] attackerade de Svamparnas buss utanför Tingvalla när de skulle åka därifrån. De kastade sten och försökte mucka gräl. Men inget sånt har hänt i år.... Domarna kommer skriva en rapport och vi kommer kanske få böter. Och det får vi eftersom vi ansvarar för de supportrar som är på plats, vare sig om vi tycker de tillhör oss eller ej. Och jag vet inte vad det kommer kosta, men det kommer helt klart svida i vår lilla kassa.... De örebroare som gjort detta har förstört för ÖSK Bandy. De var inte alls där för att stötta oss alls. Utan de villa skapa bråk. Det känns väldigt orättvist för vi kan inte vara säkra på att de kommer komma tillbaka, eftersom vi inte med säkerhet vet vilka de är. Men vi ska hitta dem för polisen känner kanske igen dem. Annars kommer vi behöva hjälp med identifiering om vi inte kommer någonstans... (Ljung-Nielsen).

Källförteckning

Berglund, Johanna, and Anna Levin. "Polis Stoppade Bråk På Läktare." Nerikes Allehanda [Örebro] 21 Jan. 2018, Sporten sec.: 6. Print.
Nielsen, Veronika Ljung. "Polisen Fick Avbryta Läktarbråket." Nerikes Allehanda [Örebro] 22 Jan. 2018, Sporten sec.: 8-9. Print.
"Den nya bandyallsvenskan är ett steg i rätt håll" - Lars Wirström

Parentes #320 - Krönika

ÖREBRO, 16 DECEMBER 2017 Lars Wirström skriver:

Det jag minns starkast är dom där första skären. När allt gnistrar, sotad kork under ögonen mot allt det blanka. Det krasslande ljudet under skenorna som gör fina linjer i den väldiga isspegeln, och det kalla friska som landar i lungorna och kmommer tillbaka ut som ångande fukt. Inte mycket kunde stå emot den känslan. Det som var bandy och en stor del av livet. Det var innan taken och väggarna, det var innan solen försvann och tog med sig vinden. Det är aldrig motvind och snöslask i i minnet, alltid minus fem och ljusblått om inte stjärnklart.

I några år nästan bodde vi på Vinterstadion. Ibland klättrade vi över muren mitt i natten med fullmånen som enda belysning och skar genom skuggorna på en dovt glansig rektangel, en berusande känsla av tonårig frihet. Sedan bli vi vuxnare, och några av oss ganska bra på det där spelet. Upp i det gulsvarta A-laget och ett allvar som tog sig in i leken, men det är faktiskt inte sånt som minnet väljer. Det är inte hundra år sedan, men det var en annan tid, och jag känner fortfarande suget varje gång jag kliver in i Behrn arenas bandyhall. Det är definitivt inte bättre förr, men annorlunda. ÖSK var ett namn i bandylandet, jag hör ekot av tusentals mullrande lovikahänder en söndag strax efter 13.15. Snarare borde det vara bättre nu. Och i många stycken är det så. Tak och väggar har fört med sig möjligheten att träna mer och bättre, att förfina ett spel som när alla detaljer kuggar ibjuder fart, skönet och komplexitet som få andra lagsporter.

I Örebro kämpar den ärevördiga sportklubben sedan många år i någon slags motvind, som består av nästan inga pengar och klent intresse, i skuggan av hockey och fotboll och innebandy och modern bekvämlighet, med en dröm om att någon gång återvinna och orka bära en tradition som gav ett antal SM-guld på 1950- och 1960-talen och som fortfarande i någon mån levde fram till att klubben 1989 för första gången åkte ur högsta serien efter 60 raka säsonger. Sedan dess har klubben förvisso fostrat ett antal väldigt skickliga spelare - Erik Säfström, Jesper Eriksson, Robin Sundin, Simon Folkesson, Robin Folkesson, bröderna Robin och Jesper Öhrlund, Tomas Knutson är bara några - men det har varit en sådd som i huvudsak andra klubbar skördat frukterna av. ÖSK har helt enkelt inte ägt en organisation eller ekonomi som haft förmågan att ha hand och behålla en enorm samling talang. Den nya bandyallsvenskan är ett steg åt rätt håll. Inte bara för ÖSK, men för bandyns utveckling under Elitserien. ÖSK har en bättre trupp än på flera år, men framför allt en idé om ett utförande som går att förstå och känna någon form av tillförsikt inför. Att skära ner två serien till en var en sportslig nödvändighet. Nu är det tävling på riktigt i varje match, även om resultaten ändå rusar iväg ibland. Lagen slår varandra, ingen går säker. Det är utvecklande för spelare och lag. Och betydligt roligare att titta på.

Frågan är vad det på sikt gör med klubbarnas ekonomier. Sammantaget kom 287 åskådare till Behrn Arena för att se två matcher i helgen [(2-3 december)]. De är inte många, men högljudda och trogna bortom ytterlighet - de gulsvarta supportrarna. All respekt till dem, men de behöver bli fler om gulsvart någon gång ska kunna göra mer än att drömma sig tillbaka. Alternativet är såklart att nöja sig, att gilla läget och trivas med nivån. Det måste inte vara fel. Kultur och tradition är bra och fina saker, men går varken att äta eller betala ut i lön. Hur högt man än siktar (Nerikes Allehanda).

Källförteckning

Wirström, Lars. “Kultur Går Inte Att Äta - Eller Betala Ut i Lön För Den Delen.” Nerikes Allehanda, 5 Dec. 2017, pp. 12–12.
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
50:e hattricket för Messi
Försvararna sänkte Hässleholm
Atlético Madrid i förarsätet
Champions League:   Atlético Madrid i förarsätet
Vinnare och förlorare i traden
”Genialiskt eller galenskap”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies