fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 96515 | Medlemmar: 184385

Kom ihåg mig
Utbildningsbidraget slår mot de unga spelarna

Utbildningsbidraget slår mot de unga spelarnaKalix unga talanger Niklas Rönnqvist och Christian Frohm ska flytta till Borlänge för studier och tanken var att kombinera det med allsvenskt spel i Peace & Love City. Borlängeklubben har dock inte råd att betala det utbildningsbidrag på 60 000 kr per spelare som Kalix Bandy enligt Svenska Bandyförbundets regelverk har rätt till, och Kalix verkar inte ha några ambitioner att låta spelarna byta klubb utan ersättning.

Konsekvensen riskerar att bli att två ambitiösa unga bandyspelare tvingas lägga bandyspelet på is i minst en säsong, kanske för gott om motivationen tryter. Det är inte första och säkerligen inte sista gången detta sker. Har bandysporten råd med det?

Först och främst: G-i-v-e-t-v-i-s ska klubbarna alltid göra rätt för sig. Få saker irriterar mig mer än när klubbar som Hammarby värvar unga talanger från andra klubbar och sedan struntar i att betala för dem. Samtidigt finns det grader i helvetet; i fallet Frohm och Rönnqvist rör det sig om två killar som flyttar för att plugga och bara vill få möjlighet att spela bandy samtidigt, det handlar inte om en klubb som signat två spelare och sedan insett att de inte har råd att betala utbildningsbidraget á la Hammarby.

Man kan givetvis tycka att Kalix är småsinta som sätter unga spelares karriär på spel för pengars skull, men samtidigt ser regelverket ut som det gör och man kan inte klandra en klubb för att kräva det de har rätt till. Då är det snarare regelverket som man måste förändra.

Som reglerna ser ut nu betalar elitserieklubbar max 120 000 kr per spelare när de värvar spelare som är mellan 21 och 23 år gamla. De allsvenska klubbarna betalar i sin tur 60 000 kr per spelare.
Det är här regelverket börjar slå snett.

Elitserieklubbarna omsätter, med några undantag, mellan 5-20 miljoner kronor per år. 120 000 kr för de klubbarna motsvarar mellan 0,5 - 3% av klubbens omsättning. Givetvis inga småsummor, men ändå något klubbarna kan hantera och får räkna med när de värvar unga talanger. Klubbar på lägre nivåer måste givetvis också skyddas mot rovdrift eller åtminstone kompenseras när större klubbar rycker i deras spelare.

De allsvenska klubbarna behöver förvisso "bara" betala max 60 000 kr per spelare men deras omsättning är i gengäld ungefär 90% lägre än elitserieklubbarnas, varför utbildningsbidraget slår oproportionerligt hårt mot allsvenska klubbar som redan idag har svårt att få både ekonomi och lagbygge att gå ihop. Det är orimligt att Bandyförbundets regelverk ska sätta ytterligre krokben för dem.

Bandyallsvenskan är en amatörserie där spelarna spelar i stort sett utan ersättning. Samtidigt är åldern 20-23 år, den ålder då utbildningsbidrag enligt reglerna ska utgå, även den ålder då de flesta flyttar från hemorten till annan ort för studernas, jobbets eller kärlekens skull. De flesta unga bandyspelare som flyttar vill gärna fortsätta spela bandy på nya hemorten, men just nu försvårar Bandyförbundets regelverk det eftersom de nya klubbarna i många fall inte har råd att betala utbildningsbidraget, som i fallet med Peace & Love City och Kalixspelarna.

Om en bandyspelare i 20-årsåldern tvingas välja mellan att avstå drömutbildningen, drömjobbet eller flickvännen på annan ort för att fortsätta spela bandy i allsvenskan, eller lägga av med bandyn och flytta, så är tyvärr valet inte särskilt svårt för de allra flesta och sporten riskerar att förlora många unga bandyspelare i processen. 

Svenska Bandyförbundet bör genast plocka bort utbildningsbidraget mellan klubbar på lägre nivåer. Bandyn är ingen stor sport och vi måste uppmuntra och underlätta för ungdomar som vill spela bandy att fortsätta spela bandy, inte ha ett system som i många fall tvingar dem att lägga ner sin bandysatsning för att de flyttar och inte kan hitta någon klubb som har råd att ta emot dem.

Regler kan på pappret verka vettiga, men när det i verkligheten får effekter som går rakt emot sportens egna intressen så är det kanske dags att se över dem. Det enda som är viktigare för bandysportens överlevnad än pengar är - spelarna.


 5 KOMMENTARER      2406 VISNINGAR
VÄNERSBORGSREDAKTIONEN
2018-07-30 07:18:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Daniel:
Kalix har givetvis rätt till pengarna som regelverket ser ut nu, sen kan man ju diskutera om regelverket är rimligt.

När klubbar högre upp i seriesystemet ska ersätta klubbarna längre ner för deras ungdomsarbete är rimligt eftersom det är ett sätt att både skydda de allsvenska klubbarna och ge dem rimlig ersättning när de förlorar sina talanger. Även när elitserieklubbar värvar från varann ska ersättning utbetalas givetvis, för att klubbarna har råd och för att motverka att storklubbarna snor åt sig all talang.

Men däremot har jag svårt att varför ersättning ska utgå vid övergångar mellan allsvenska lag. I slutändan slår det ju bara hårt mot alla. Unga spelare tvingas pausa eller lägga ner elitsatsningar och klubbar som redan har svårt att värva spelare får ännu svårare att värva spelare.

Någon typ av förändring av reglementet måste antagligen göras. Antingen att ersättningsnivåerna sänks rejält för att anpassas till de allsvenska klubbarnas ekonomiska verklighet (idag är utbildningsbidraget anpassat efter elitserieklubbarna och sedan har man bara halverat det i allsvenskan, vilket inte är logiskt) eller så får man helt enkelt införa någon typ av dispens i de fall det inte rör sig om faktiska värvningar utan bara spelare som flyttar för att t ex plugga.

Mardakin till Örebro är ett bra exempel, han sökte sig till Örebro och inte tvärtom och nu verkade ju Örebro lösa det ändå men om de inte gjort det fanns ju risken att han skulle tänka "då skiter jag i bandyn då för skolan och yrkeslivet är viktigare" och bandyn har inte riktigt råd att kasta bort unga spelare för att klubbarna bråkar om pengar.

Speciellt inte när det rör sig om spelare på en nivå där de i princip spelar gratis.

Tumme upp 2018-07-31 07:43:24
SvampenRobban:
I Örebro drog supporterklubben ihop en insamling för att kunna betala utbildningsbidraget för Mardakin bland annat. Det finns många vägar att gå. Det är bara ett rävspel för Borlängeklubben. Skulle det mot all förmodan inte gå att lösa så får det väl bli ett sabbatsår för grabbarna. Det är många som har kommit tillbaka efter ett sabbatsår, frivilligt eller ofrivilligt på grund av skada eller annat. Om 120 000 är mycket för P and L så är det mycket för Kalix också och de ska kräva sin rätt inte tu tal om annat.
2 Tumme upp 2018-07-28 15:27:51

Daniel:
Annars får man kanske fundera över om man ska införa någon form av dispens för spelare som flyttar pga studier eller jobb, att deras nya klubbar slipper betala utbildningsbidrag om spelarna kan visa upp antagningsbesked eller anställningsbevis.
Tumme upp 2018-07-27 16:41:15
Daniel:
Robert: Frågan är vad alternativet är. Kommer Kalixkillarna strunta i sina utbildningar nästa år för att spela med Kalix om P&L inte har råd att betala? Sannolikt inte. Då lär de välja att strunta i bandyn istället och på vilket sätt gynnar det någon?

Bandyn förlorar två duktiga unga spelare, P&L får svårare att få ihop sitt lag och Kalix förlorar båda spelarna ändå utan att få en krona.

Utbildningsbidrag mellan klubbar i samma serie riskerar att stjälpa mer än hjälpa. Om det tvunget måste vara kvar så borde det sänkas rejält. 120 000 kr för en klubb som P&L som kanske omsätter 500 000 kr per år är givetvis helt omöjligt att skaka fram bara sådär.

Tumme upp 2018-07-27 16:38:20

Robert Erckson:
En klubb som Kalix som har fostrat så många unga spelare måste få någonting igen när spelarna flyttar från orten. Spelarna var naturligtvis medvetna om utbildningsbidraget när de flyttade. Har inte P&L råd med 120 000 så måste både klubbar och spelare förstå vad konsekvensen blir. I första hand tror jag att som P and L nu gör, trycka på sentimentalitets knappen, är ett sätt att försöka komma undan utbetalningen. Om det hela går till skiljenämnden så kommer förhoppningsvis beslutet att bli att P and L får punga ut med pengarna och då hux flux så har de råd att betala, därför att de behöver stärka upp sin trupp och kan nog få fram det som behövs. Skulle klubben däremot mot förmodan inte kunna betala ändå så kanske Rättvik kan vara ett alternativ.
3 Tumme upp 2018-07-27 14:34:38
ANNONS:

Fler artiklar om Vänersborg

Silly Season 2019/2020 IFK Vänersborg: Elva spelare under kontrakt
Vänersborg Här kan du följa IFK Vänersborg silly season inför säsongen 2019/2020. Kommentatorsfältet är enbart öppet för medlemmar på Svenska Fans.
2019-03-11 11:44:00

Stabil insats mot Frillesås
Vänersborg Efter plattmatchen mot Vetlanda var det av yttersta vikt för IFK Vänersborg att studsa tillbaka hemma mot Frillesås i helgen.
2018-09-24 09:43:55

Platt fall i Vetlanda
Vänersborg Det blev ingen rolig fredagskväll i Vetlanda för IFK Vänersborg. Hemmalaget tog en komfortabel seger med 9-1.
2018-09-15 18:04:09

Seger i säsongspremiären
Vänersborg IFK Vänersborg besegrade IFK Kungälv med 8-2 i årets första träningsmatch.
2018-08-25 17:15:34

Bli medlem i IFK Vänersborg idag och stärk klubben inför framtiden!
Vänersborg Dags att teckna medlemskap i IFK Vänersborg för 2018. Teckna dig och betala direkt på länken nedan.
2018-08-16 16:54:03

Det tidiga elitserietipset: Lag 1-6
Vänersborg Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!
2018-08-06 12:50:00

Det tidiga elitserietipset: Lag 7-10
Vänersborg Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!
2018-08-02 15:22:00

Det tidiga elitserietipset: Lag 11-14
Vänersborg Silly season är i stort sett över och snart drar träningsmatchandet igång för elitserielagen. Så vad passar bättre än ett tidigt elitserietips? Bidra gärna med egna tankar och tips i kommentarsfältet!
2018-07-31 15:59:00

Ispremiär för IFK Vänersborg om en vecka!
Vänersborg I den ökenhetta som råder över hela Sverige i sommar kan det väl inte finnas något mer lockande än att gå in i en lokal fylld med 7000 kvadratmeter is?
2018-07-30 14:23:57

Utbildningsbidraget slår mot de unga spelarna
Vänersborg
2018-07-30 07:18:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IFK VÄNERSBORG
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Semifinaldatumen är på plats
Vem tar hem Rookie of the year?
Klacken.nu: England i Europa
Spännande final väntar i Uppsala
Vägen till finalerna ska lottas
Champions League:   Vägen till finalerna ska lottas
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies