fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 66780 | Medlemmar: 179582

Kom ihåg mig
Vetlanda får inomhusarena för bandy!
Detta blir verklighet! Men hinner man till nästa säsong?

Vetlanda får inomhusarena för bandy!

Onsdagen den 21 januari 2009 blev datumet då Tjustkulles öde slutligen avgjordes. Hade det blivit ett Nej ikväll hade bandyn i Vetlanda hängt på en skör tråd, nu blev det istället ett rungande ja och därmed har alla bandyvänner i Vetlanda med omnejd all anledning att se ljust på framtiden!

Äntligen! sa kommunalråd Gunilla Hjelm i sitt anförande inför beslutet. Det blev redan tidigt i debatten tydligt att frågan var avgjord och röstningen som skulle följa efter en dryg timmes diskussion gav 44 röster för, 1 emot och 4 nedlagda. Inte nog med att det blev ett positivt beslut, arenabolaget har nu en bred politisk förankring att luta sig emot.

Sessionssalen var fylld till bredden av åhörare, och det var nog inte frågorna om vård och omsorg som lockade, även om gästtalaren och socialchefen Bengt Ericsson lite skämtsamt antydde detta. Nästan samtliga väntade tålmodigt på punkt nummer fem och av alla kritiska röster som figurerat i lokala media den senaste tiden hördes eller syntes intet. Engagemanget hos dessa belackare är helt enkelt inte tillräckligt stort för att ens orka ta sig ned till stadshuset en vardagkväll.

Engagemanget för att få de nya anläggningarna på Tjustkulle till stånd är å andra sidan desto större, det framgick med all önskvärd tydlighet ikväll! För idrotten i allmänhet, och för bandy, hockey och fotboll i synnerhet, innebär dagens beslut en stor seger och efterlängtad arbetsro för arenabolaget. Mental arbetsro i alla fall, för stora arbetsuppgifter stundar nu för att kunna få anläggningarna klara så snabbt som möjligt.

Kommentarer från debatten
Kommunalråd Gunilla Hjelm (C)
Visade färska siffror som rankar Vetlanda kommun på plats 269 av 290 kommuner i Sverige när det gäller satsning på fritidsverksaheter. Vetlanda satsar hälften så mycket per invånare och år mot vad grannkommuner som Eksjö och Nässjö gör och betydligt mindre än hälften av vad grannarna Sävsjö och Hultsfred gör.

Ingemar Sturesson (Kd)
Ansåg att 6,8 miljoner per år kändes som en mycket rimlig kostnad med tanke på vad invånarna får, men också med tanke på vad kommunen slipper i form av ansvar för drift och underhåll och belastning på en redan tung investeringsbudget.

Lars-Olof Reinfeldt (?)
Den före detta moderaten som inte är tillräckligt politiskt korrekt för att få vara med hos de blå längre. Och vem kan klandra dem… L-O förnedrar sig själv gång efter annan bara genom att öppna munnen och drar ett löjets skimmer över allt han står för, vad det nu är. Att L-O var den enda som röstade nej till arenabolagets förslag hör inte hit, han hade varit precis lika omöjlig att förstå oavsett. Känslan av att L-O själv tror sig vara en stor retoriker gör sig oerhört påtaglig och han kunde inte ha mer fel…

Willis Josefsson (Fp)
Väl spenderade 6,8 miljoner! Det ideella engagemang som finns inom idrotten och som står för en stor del av våra barns sociala omvårdnad är värd att vårda. Vad skulle det innebära för den kommunala budgeten om dessa eldsjälar inte fanns?

Peder André (C)
Anläggningarna på Tjustkulle är viktiga för skolan. Våra idrottsgymnasier för bandy, hockey och fotboll behöver dessa för att kunna existera och med en bandyhall kanske vi skulle kunna få riksintag till bandygymnasiet. Peder poängterade dessutom att han inte tror att det vore möjligt för kommunen att själv åstadkomma något liknande på Tjustkulle, för samma peng. Med andra ord är arenabolagets förslag ett mycket fördelaktigt förslag för kommunens invånare.

Tommy Bohman (S)
Positiv till arenabolagets förslag, men förespråkar en skattehöjning för att kunna motivera för skattebetalarna att andra verksamheter inte kommer bli lidande som följd av satsningen på Tjustkulle.

Jan-Erik Josefsson (Kd)
Positiv, men inte genom skattehöjning. En satsning på idrotten är något positivt och att direkt relatera den till en skattehöjning kan ge en felaktig bild hos kommuninvånarna.

Kjell-Åke Nottemark (M)
Började med att säga att detta var det svåraste beslut han ställts inför under alla sina år som ledamot i kommunfullmäktige. Man kan inte hjälpa utan att undra om Kjell-Åke deltagit i några omröstningar över huvud taget tidigare… Vill vi ha nya anläggningar eller inga anläggningar för samma årliga kostnad? Detta kan väl inte vara det svåraste du stött på Kjell-Åke? En av fyra som lade ned sin röst i voteringen.

Göran Lindell (C)
Före detta kommunalrådet började med att kommentera L-O Reinfeldts retorik, som han ansåg ”ständigt når nya höjder”. Detta väckte ett visst erkännade sorl i lokalen. Göran tyckte att arenabolagets förslag kändes väl genomarbetat och han uttryckte belåtenhet över att frågan Tjustkulle äntligen såg ut att komma till ett avgörande.

Stig-Göran Fransson (C)
Kände sig tveksam till att över huvud taget satsa på isidrotter i södra Sverige. S-G frågade sig om vi, med stigande energipriser, ens kommer att vara intresserade av att åka skridskor om 15 år. En något märklig frågeställning känns det som, men men. Stig-Göran valde att lägga ned sin röst.

Urban Erntoft (M)
Positiv till arenabolagets förslag, men principiellt skeptisk till att arenorna skall ägas och drivas av ett bolag. Kommunen borde ha gjort dessa satsningar själva så att inga tveksamheter kan uppstå i framtiden. Urban är sedan länge en ivrig påskyndare av en ny idrottshall i Vetlanda, vilket han åter pushade för under debatten. Något han inte var ensam om. En matcharena för handboll, innebandy m.m. står högt på flera politikers önskelista, och säkerligen också på många föreningars.

Slutligen
Det är noterbart att ingen kvinnlig ledamot utöver kommunalrådet engagerade sig i debatten kring Tjustkulle. Vad beror detta på? En kvinna lade ner sin röst i voteringen, men i övrigt röstade alla ja.

Tjustkulle-redaktionen här på svenskafans kommer att följa det vidare arbetet med att förverkliga SAPA arena och återkommer med löpande information allt eftersom.

HALLTIDER STUNDAR!
16 KOMMENTARER      3796 VISNINGAR
JENS NILSSON
andreas@andreassoderman.se
På Twitter: @andreassoderman
2009-01-22 07:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Jens:
Som artikelförfattare får jag väl till viss del be om ursäkt för den debatt som dykt upp och som inte tillför själva ämnet, nämligen byggandet av en bandyhall i Vetlanda, någonting. Jag har oxå haft personlig kontakt med Lars-Olof Reinfeldt efter att artikeln publicerades, och vi har rett ut eventuella missförstånd som skapats.
Tumme upp 2009-01-27 11:45:49
BK-fan:
Till "VBK": Jag är också glad över hallbeslutet men personangrepp bara för att vissa har en annan uppfattning är ju lite väl lågt.
Tumme upp 2009-01-25 23:24:04

Lars-Olof Reinfeldt:
Kära VBK-fans,
Jag är glad att det blir en hall och att ni nu ägnar alla krafter att stödja Arenabolaget.
Det är några punkter som tyvärr inte sprider ljus över denna debattsida.
Jag är för att varje politiker, insändarskribent och redaktör står med sitt namn för sina åsikter.
Det är fegt att fly ut i anonymitetens dunkla träsk.
Jag tycker det är synd att redaktionen inte följt debatten och sett nyanseringarna som finns.
Jag vill inte att Vetlanda ska skaffa ett motsatt förhållande mellan olika grupper i Kommunen.
Jad har förståelse för att redaktionen inte ser möjligheterna och fallgropparna i det politiska spelet.
Eftersom redaktionen inte förstår dessa turer hänvisar jag till att ni tar ett snack med Börje Wilsborn och Håkan Evaldsson som jag hyser stort förtroende till att föra VBK vidare.
Hälsningar
Lars-Olof Reinfeldt
WetlandaListan

Tumme upp 2009-01-25 10:23:09
VBK:
Lars;Tror inte att det är journalister som skriver på denna sida. Detta är en supportersida för VBK, inte Vetlanda-Posten. Och är man av oss arvoderad politiker får man vara beredd att stå både för sin politik och sina ord.

Och faktum kvarstår att det i princip skulle kostat kommunen lika mycket även utan hallbygge.

Satsningen på felbyggda rondeller. Jönköping läns högsta arvodera kommunfullmäktigeledamöter och alla byggen av skolor och vårdhem (såg du i VP?) som kanske inte alltid var nödvändiga svider nog minst lika mycket.

Satsningen på Tjustkulle är också en satsning på friskvård och skola. Jag skäms istället som Vetlandabo med tanke på att Vetlanda kommun låg på 269:e plats av 290 svenska kommuner när det gäller satsningar på kultur och fritid. Kommuen har tidigare bara glidit med i gräddfilen då ideella föreningsledare och företagen fört fram Vetlanda i rampljuset. Om det inte handlat om Louise. Den "satsningen" låg kommunen bakom till fullo.

Men du kan tydligen plussa 1 och 7 så helt puckad kan du inte vara. Men det är nog ett gränsfall


Tumme upp 2009-01-23 23:46:58

Lars:
Det förefallre som om Tjustkulle-redaktionen har dåligt omdömme när man kommenterar enskilda politikers uttalande. Det är inte vad vi är van med från journalistkåren som normalt återger verkligheten utan egna värderingar.

Jag sänder en tanke till de kommunanställda som nu kommer att bli avskdeade från sitt jobb då kommunen skall betala notan

Tumme upp 2009-01-23 22:10:50
ÖREBROR:
Grattis, Vetlanda!
Härligt att bandyn ges förutsättningar att leva vidare och frodas hos er!

Tumme upp 2009-01-23 12:51:23

Vadådå?:
Signaturen "taco" använder några ord som det skulle vara intressant att få ett förtydligande om vad de betyder i sammanhanget!
Det gäller första ordet i skrivningen och det tredje från slutet!

Tumme upp 2009-01-22 13:45:13
Oddball:
Tror inte Att Arenabolaget skulle falla på "ynka" 4 miljoner i det här läget!!
Se framåt!!

Tumme upp 2009-01-22 12:32:53

Jens:
Dennis. Det finns säkert en massa publicerat material om vad motståndarna tycker om Tjustkulle. Detta är emellertid bandyvännernas forum och här är vi enbart positiva till hall och negativa till kritik! Ett privilegium som vi har....
Tumme upp 2009-01-22 11:23:17
Dock:
Det är väl inte klart att det blir en hall ännu. Arenabolaget har 4 miljoner kvar att samla in innan det ens blir aktuellt att börja bygga. Det kommunen röstat igenom är väl att man går med på att hyra hallen när den är färdig. Det är dock upp till arenabolaget att se till så att den kan byggas.
Tumme upp 2009-01-22 10:11:33

Dennis:
Det hade varit mer intressant att få veta vad motståndarna anser i frågan än vad Tjustkulle-redaktionen anser om motståndarna.
Tumme upp 2009-01-22 09:03:51
gott:
FINT!
Tumme upp 2009-01-21 23:07:50

saikare:
Härligt !

Lycka till, hoppas ni får upp hallen snabbt så att hallsvenskan kan börja på allvar :)

Tumme upp 2009-01-21 22:39:23
taco:
Fan vad gött då är det inte många matcher kvar att kolla på bandy utomhus...både gött o lite sorgligt...men jag vill ha hall nu har jag fpått det så ska vara jävligt glad nu:)
Tumme upp 2009-01-21 22:34:56

Fantastiskt:
Det var på tiden!!
Forza VBK!!!!!

Tumme upp 2009-01-21 22:20:04
Äntligen:
Underbart härligt!!
Tumme upp 2009-01-21 21:48:00

ANNONS:

Fler artiklar om Vetlanda

Tjustkulle-redaktionen tackar för sig
Vetlanda Efter tolv säsonger och mer än 1400 artiklar är det dags för oss som en gång startade Tjustkulle-redaktionen här på SvenskaFans att tacka för oss.
2016-05-02 10:00:00

Silly Season 2016: Lysell lämnar
Vetlanda Redaktionen uppdaterar silly season inför säsongen 2016/2017 Senaste nytt: Anderas Lysell lämnar VBK.
2016-04-21 20:10:00

Ivarsson om flytten: Jag kunde inte vänta längre
Vetlanda Erik Ivarsson lämnar Vetlanda BK. Ny klubb blir IFK Motala. - Till slut kunde jag inte vänta längre på VBK och jag har pratat ett tag med Motala. Det blir en spännande utmaning med en välskött förening som satsar på Elitserien, säger Erik om varför det blev en flytt.
2016-04-12 22:01:47

Krönika: Inte ens jag gick på finalen
Vetlanda Igår stannade jag hemma och såg finalen på tv. Bara det borde göra förbundet oroligt. Flytten till Stockholm tog inte bandyfinalen in i framtiden utan slungade den tillbaka 20 år i tiden.
2016-03-20 21:12:16

Claesson efter säsongen: Vi har gjort oss av med en del ovanor
Vetlanda När Jonas Claesson för Tjustkulleredaktionen sammanfattar säsongen 2015/2016 konstaterar han att Vetlanda BK gjort sig av med en del ovanor och skapat en del nya bättre vanor, som att vinna matcher sent, slå topplag och göra en bra januari.
2016-03-08 22:39:26

Säsongen över
Vetlanda Vetlanda BK: säsong är över. Även om VBK hängde med längre den här gången, var det till slut inget snack om saken och Villa vann med 9-4.
2016-02-25 21:15:00

Inför: Villa Lidköping - Vetlanda BK
Vetlanda Det som kan vara säsongens sista match väntar i Lidköping på torsdagen. Vetlanda BK spelar den tredje kvartsfinalen efter två inledande förluster.
2016-02-24 19:09:00

Vetlanda tappade det mesta tidigt
Vetlanda Insläppt mål efter 20 sekunder, och efter det blev det inte mycket bättre.
2016-02-23 21:57:00

Inför kvartsfinal 2
Vetlanda Tisdag kväll är det dags för kvartsfinal två mellan Vetlanda BK och Villa Lidköping BK. VBK har revansch att utkräva efter förlusten med 7-2 i match 1.
2016-02-22 21:42:32

Det var inte Vetlandas dag i Lidköping
Vetlanda Vetlanda BK förlorade den första kvartsfinalen mot Villa Lidköping med klara 7-2, en match som förstördes redan under de första 20 minuterna.
2016-02-21 21:25:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM VETLANDA BK
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Villa-Lidköping86111913
2Hammarby Bandy86023212
3Edsbyn76011712
4Sandviken85122911
5Västerås SK75111911
6Vänersborg85031210
7Bollnäs8332-69
8Vetlanda840448
9Broberg722306
10Tellus8143-106
11Kalix8125-164
12Sirius8125-254
13Motala8107-262
14Tillberga9108-492
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Durant vs. Westbrook
USsports:   Durant vs. Westbrook
Dags för tre poäng, Moyes
Ett av NHL:s finaste ögonblick?
Dags för ännu ett klassikermöte
Balotelli sköt Nice vidare
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies