fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | BETTING
Medlem
Besökare: 43435 | Medlemmar: 181939

Kom ihåg mig

Krönika: Inte ens jag gick på finalen

Igår stannade jag hemma och såg finalen på tv. Bara det borde göra förbundet oroligt.
Flytten till Stockholm tog inte bandyfinalen in i framtiden utan slungade den tillbaka 20 år i tiden.


Jag bor 6,5 kilometer från Tele 2 Arena och med kollektivtrafiken tar det 19 minuter för mig att komma dit. Jag älskar bandy i alla former och jag tycker att finalen är en höjdpunkt under idrottsåret. Ändå var jag inte där. Och jag var långt ifrån ensam om att svika. Bandyförbundet har totalt misslyckats med flytten från Uppsala och publiksiffran på årets final var inget annat än en katastrof.

Låt oss göra en tillbakablick. När finalen flyttades 2013 valde förbundet Friends arena framför Tele 2. Till SVT förklarade dåvarande ordföranden i förbundet Håkan Ramsin att det bland annat var publikkapaciteten (!) som gjorde att man satsade på Friends. Bandyfinalen skulle bli Sveriges svar på Super Bowl och då räckte inte drygt 30 000 platser på Globenarenan till.

En katastrofal felbedömning skulle det visa sig. Redan året efter succépremiären i Solna (som mest berodde på nyhetens behag och att Hammarby spelade) föll publiksiffran till bara drygt 20 000. Platserna på Tele 2 verkade trots allt ändå räcka och finalen fick flyttas dit trots att det var sagt att den skulle spelas på Friends i åtminstone fem år.

Men inte heller Tele 2 har fyllts till mer än hälften. Lördagens publiksiffra var den sämsta på över 20 år - trots att det var två av Sveriges publikstarkaste lag som spelade (etta och fyra i årets publikliga).

Bandyfinalen lockar inte längre dem som inte är supportrar till något av lagen. Tycka vad man vill men en stor del av charmen med bandyfinalen tidigare var nog att den spelades utomhus. Att stå ute i vårsolen, bländas av isen och se den läckraste av alla idrotter kunde få vem som helst att bli sugen på att gå. Bandyfinalen var lite som den allsvenska fotbollspremiären – den var någonting mycket större än bara själva matchen.

Finalen i Tele 2 är inte det. Det finns inget unikt med den. Arrangemanget är piggt som TV-pucken. När VSK fick sina medaljer dånade Queens We are the champions från 1977 ut ur högtalarna. Det är så j***a fantasilöst att bara det är skäl nog till att stanna hemma.

Eftersom finalen aldrig kommer att flyttas tillbaka till Uppsala (jag säger inte ens att det vore en bra idé) så fokuserar jag istället på några saker som kanske skulle kunna lyfta finalhelgen något.

1) Flytta klackarna till långsidorna. Det är ett hån mot de mest intresserade att de ska se sämst. Med klackarna på långsidan kommer fler åskådare att dras med i sångerna och stämningen blir bättre. En större del av arenan borde också indelas efter vilket lag man håller på.

2) Inför ståplats på den delen av långsidan där klackarna bör stå.

3) Öppna taket. Om det inte finns risk för nederbörd bör finalen spelas under bar himmel. Det ger bättre atmosfär och spelarna slipper klaga på att hallen blir för varm och isen för mjuk.


30 KOMMENTARER      4427 VISNINGAR
KRISTIAN LÖNNER
2016-03-20 21:12:16


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Johan:
Eftersom inte Kristian var på årets SM-final så vet han inte hur stämningen var!
3 Tumme upp 2016-03-22 21:11:06
Bollnäsan:
Stockholm är alldeles för stort. Bandyfinalen kommer bort i allt annat som händer där. Studenternas går att bygga ut och modernisera. Stämningen som var där och i hela Uppsala kan aldrig flyttas över till Stockholm. Enda möjligheten att fylla Tele2 eller t o m Friends är om Hammarby är i final. Att spela utomhus är inget problem, det gör Hammarby på alla sina hemmamatcher, det är ju själva tjusningen med bandyn och att komma till Zinken och spela gillar dom flesta lag, för nostalgin och stämningen, fastän dom flesta nu har hallar. Nä, flytta tillbaka till Uppsala och intresset kommer att öka!
3 Tumme upp 2016-03-22 17:54:22

Bollnäsan:
Stockholm är alldeles för stort. Bandyfinalen kommer bort i allt annat som händer där. Studenternas går att bygga ut och modernisera. Stämningen som var där och i hela Uppsala kan aldrig flyttas över till Stockholm. Enda möjligheten att fylla Tele2 eller t o m Friends är om Hammarby är i final. Att spela utomhus är inget problem, det gör Hammarby på alla sina hemmamatcher, det är ju själva tjusningen med bandyn och att komma till Zinken och spela gillar dom flesta lag, för nostalgin och stämningen, fastän dom flesta nu har hallar. Nä, flytta tillbaka till Uppsala och intresset kommer att öka!
1 Tumme upp 2016-03-22 17:54:16
hp:
Skippa en final! Folk är lata och Stockholmsborna ointresserade! kör 5 matcher i finalen.
Tumme upp 2016-03-22 16:54:27

Studanmannen:
I Uppsala var det fest,
i Stökholm är det depp.
Bandyhall, ett förfall.
Vi står pall, utan hall.
Mobilvallen eller anrika Studenternas IP?
Är det ens något att orda om, SVBF?
Gör om, gör rätt!
Välkommen hit, välkommen hem.
/Bandystaden Uppsala

1 Tumme upp 2016-03-22 15:11:41
Nyllet:
Ställer mig tveksam till att det var 5000 betalande Uppsalabor på bandyfinalerna. 2000 är nog en mer rimlig siffra. Många bandyintresserade Uppsalabor lockade vänner och bekanta utifrån med bandyfrukost och för- och efterfester. En miniversion av sista april skulle man kunna säga. Även Uppsalaföretag körde den stilen. Därutöver var det några hundratal funktionärer som hade fribiljett. Stod själv som parkeringsvakt många finaler vilket var väldigt trevligt eftersom man fick språkas med alla möjliga människor från i princip hela landet. Uppsala var, enkelt uttryckt, väsentligt mer engagerad i bandyfinalen än vad Stockholmarna tycks vara.

1 Tumme upp 2016-03-22 14:01:17

DES:
Är det bara jag som fick betala 520kr för långsidesbiljetter på Studenternas? Och då var det inte ens på huvudläktaren utan på läktaren mot skogen till. Det låter ju på Anders m.fl. som att det kostade en hundring att gå på final på Studenternas. Så var det inte. Åtminstone inte under 2000-talet.
Tumme upp 2016-03-22 12:41:37
Anders:
Jag tror att en del av försämringen beror på att kanske 5000 uppsalabor gick på matchen oavsett lag, eftersom det var den enskilt största idrottshändelsen i Uppsala varje år. Så är det förstås inte i Stockholm.
Men sen reagerade jag också på biljettpriserna 450 spänn för en långsidesbiljett har varken jag eller förbundet råd med. Tidigare år har jag kunnat dra med mig 5-10 pers som har varit halv- eller ointresserade men som ändå tyckt det har varit kul att gå, men de flesta stannar ju hemma om de ska lägga så mycket pengar.

Tumme upp 2016-03-22 08:12:38

Bojan:
Vad hjälper det att säga att Hammarby behövs i final....
Den stora orsaken till bandyns förfall är att sporten inte syns i media på samma sätt som förr... hoppades på ett uppsväng när SVT skulle visa bandy igen... dock visades max 5 matcher under hela bandysäsongen... sportsidorna i expressen/aftonbladet nämner knappt bandy...

3 Tumme upp 2016-03-22 06:43:18
W:
Är ju inte helt lätt detta. I framtiden kommer säkert alla matcher spelas inomhus, blir ju lite märkligt då om den viktigaste av alla ska spelas under andra o helt osäkra förhållanden. Men tycker inte riktigt att vi är där än. Tycker man kan flytta tillbaka i 5 eller 10 år o sen göra en ny analys. Ska finalen spelas inför fulla hus på tele 2 måste det ut rabbaterade biljetter till alla klubbar i landet.
1 Tumme upp 2016-03-21 21:13:47

saikare:
Det var publikrekord 11 år i rad på Studenterna men redan 2007 började det gå tillbaka med Bollnäs -Bajen och SAIK- Bajen på Friends som lysande undantag.

Finallagen kan aldrig fylla arenan själv, möjligen Hammarby om alla fans ställer upp.

Största problemet som jag ser är biljettförsäljningen, släpp alla biljetter på en gång supportersektioner undantagna.


2 Tumme upp 2016-03-21 20:43:33
Bojan:
Typisk svensk idioti att ändra på ngt som fungerar isf att ändra på sådant som inte fungerar. Klart som korvspad att man skulle stannat på Studan. Snacka om winter classic!
5 Tumme upp 2016-03-21 19:04:56

Frågande:
Aha, du är Hammarbyare. Tack. Det förklarar saken.
Tumme upp 2016-03-21 18:39:26
W:
Tror tyvärr det är så att det bara är Bajen som kan fylla arenan. Fast jag är Stockholmare röstar jag på en flytt tillbaka till Uppsala. Är ju som flera tidigare beskrivit stor skillnad på engagemang kring arenan. Att få Stockholmarna som är lagom intresserade att gå på en bandyfinal kommer inte hända, hur mycket jippon det än är. Trist men sant. Att det blivit en innomhussport går ju inte att ändra på, men vill vi behålla en del av bandysjälen vore en flytt till Uppsala helt rätt.
4 Tumme upp 2016-03-21 18:15:28

olle:
Vilket gnällande.....
Låt Bajen spela final varje år så blir det garanterat drag och mycket folk i TELE2:-)
Heja Bajen

8 Tumme upp 2016-03-21 16:21:52
Tancredi:
Skönt att inte Villa vann.
7 Tumme upp 2016-03-21 15:36:41

Rolle:
Tror inte finalen kommer tillbaka hit till Uppsala.Hit kom bandyfolk fr hela Sverige o även Finland.Varför?Ju allmänna färdmedel gångavstånd till Studan.Jättemånga bussar o bilar parkering nära Studan. Tågandet fr centrum till Studan med alla anhägare går inte att åstadkomma i Stockholm..Hälften av besökarna här var fr Uppsala o andra orter än lagens.
2 Tumme upp 2016-03-21 15:24:37
Kristian Lönner:
Till Frågande:
Jo, visst är det just matchen som man vill se. Och den såg jag ju också på SVT - alldeles gratis. För att jag ska se en match (som visas på teve) som helt neutral åskådare och betala en rätt ansenlig summa pengar krävs något mer. Som den underbara stämningen på Zinken i den fjärde kvartsfinalen till exempel.

2 Tumme upp 2016-03-21 14:55:40

Daniel:
Alltså, lite perspektiv tack. Det kom över 15 000 åskådare och såg SM-finalen i bandy. Det är inte direkt kattpiss, men på vissa låter det som det. Bandyn snittar 1400 åskådare per match, så att en match lockar över 15 000 är fortfarande jäkligt bra.

Spela bäst av 5 matcher är kanske bra för klubbarnas ekonomi men knappast Bandyförbundets. Och jag tror bandyn behöver ett förbund som inte är totalt lusfattigt.

7 Tumme upp 2016-03-21 14:50:18
Johan:
Problemet är ju de personer som Kristian som är allmänt bandyintresserade och enkelt har möjlighet att åka till matchen men skiter i det!!! Gnälla verkar de orka göra ändå...
4 Tumme upp 2016-03-21 14:49:55

Jocke :
Slopa matchen och spela som alla andra sporter bäst av 5. Klart bättre ekonomiskt för klubbarna och ett generellt större intresse!
Ja , nu säger jag emot allt det klassiska med bandyn , men kommer det inte en större publik så kan man ju fundera på om det är värt de....Är det ändå personer från städerna som spelar , som främst är där så kan man lika gärna göra så enligt mig! Plus att det genomgående bästa laget kommer vinna och inte åka på en enskild skitmatch.

1 Tumme upp 2016-03-21 14:43:24
Bandyfolket:
Jag har varit på alla bandyfinaler från tiden de spelades på Söderstadion tills nu och nu får jag nog. Finalerna i Uppsala är klart bästa arrangemangen som andades bandy en hel helg i hela Uppsala. Samlade bandyintresserade från hela Sveriges hörn som umgicks hela helgen i lagom stad med gångavstånd mellan krogar, hotell, och Studenternas inom räckhåll för att se någon ungdomsfinal eller damfinalen innan Stora finalen på söndagen. Storstadsmodellen håller ej måttet varken med service vid försäljningsställena inom Tele2 arena och sedan säkerheten vid arénan: Skandal att låta "tonårshulliganer" storma in på en match innan slutsignalen ljudit.???? Nej, gör om gör rätt! Flytta tillbaka till Uppsala innan tåget går för vår ädla kultursport och gör inte om finalen till "Bäst av sju matcher...i så fall slås spiken i kistan.
4 Tumme upp 2016-03-21 14:36:17

Frågande:
Bäste herr Lönner.
Du förklarar inte med ett ord varför du inte gick på finalen.
Som "bandyälskare" är det väl själva matchen man är intresserad av.

6 Tumme upp 2016-03-21 14:09:51
Daniel:
En fest blir inte bättre än man gör den till. Vill bandyfolket ha en SM-final som är festlig med skön stämning före, under och efter match måste man själva se till att fixa den, genom att åka på finalen. Det går inte att stanna hemma och sen klaga på de dåliga publiksiffrorna eller att finalen inte är lika festlig längre.

Jag tror det är oerhört naivt att tro att bandyfinalen ska attrahera ny och icke bandyintresserad publik som ska skapa feststämning. Dagens konsumenter fungerar inte så - vi vet vad vi vill ha och resten vet vi knappt om att det existerar.

Förbundet fokus måste ligga på att göra bandyfinalen till BANDYNS final. Att få dit bandyfolket, även de som håller på något av lagen som spelar. Där finns redan en publik som har intresset och säkerligen kommer titta på finalen i någon form ändå.

4 Tumme upp 2016-03-21 13:50:35

DES:
En ska till: De flesta gånger jag var på Studenternas (alla finaler sedan 2008) var det oerhört krångligt att komma in. Trots på plats 90 min innan avslag kom i ofta inte in förrän 20min innan avslag. Att stå i kö och känna oro för att man inte ska komma in i tid i över en timme, gillade jag inte.
4 Tumme upp 2016-03-21 13:43:24
DES:
Ostrukturerad samling av tankar

1. Stämningen (som i ljudnivå på klackarna) på Tele2 i lördags var den bästa jag upplevt på final, bortsett från första finalen på Friends såklart. På Studenternas tyckte jag ofta stämningen var avmätt. Det blev sällan någon högre ljudvolym. Om det beror på att ljudet där försvann ut i luften eller något annat vet jag inte.

2. Jag är intresserad av bandymatchen. Jag äter inte bandyfrukost, jag har aldrig haft med mig något i portföljen. Bortsett från förra året när jag var med på ett hörn och firade VBK:s J20guld har jag aldrig varit ute i samband med finalerna. Det är klart att det finns en del som tycker det är viktigt. Men glöm inte oss som faktiskt bara vill se en bandymatch och sedan åka hem och äta middag.

3. På Tele2 är bandyfinalen ett event som vilket som helst. För oss som följer bandyn hela säsongen är det såklart särskilt att det är bandy. Men för någon som är lite lagom sportintresserad är det svårt att skilja bandyfinalen från innebandyfinalen eller handbollsfinalen. Och även om stämningen på läktaren var bra, så är den fortfarande sämre än på de flesta allsvenska fotbollsmatcher på Tele2. Så den som är ute efter en upplevelse med bra stämning kommer knappast betala 500 för en bandymatch, när man kan betala 300 för en allsvensk fotbollsmatch med betydligt bättre stämning.

4. En bandyfinal på Studenternas var en annorlunda upplevelse som lockade de där lagom sportintresserade, från såväl Stockholm som Uppsala. Säkert spelar det där med bandyfrukost och portfölj in för en del. Men också att matchen spelades ute, ofta på en av de första vårdagarna. Det faktum att det bara var ståplats spelar också in. Ståplats trevligare än sittplats, eftersom oavsett om det är 15 eller 20 tusen, så omringas man av människor. Förra året på Tele2 satt jag och min bror omgivna av 10 lediga stolar. Det är ingen stämningshöjare. Ståplats innebär också att folk är på plats tidigare och därmed också när spelarna kommer in på arenan. I lördags var många som inte hade kommit när spelarna kom in – det är tråkigt.

Vad man ska göra av allt detta vet jag inte. Men jag tror det är viktigt att en massa tankar vädras – viktigare än stensäkra uttalanden om var finalen borde spelas.

7 Tumme upp 2016-03-21 13:22:23

VSK:are:
Bra artikel och bra kommentarer. Håller med villait om biljettpriserna. De är åt he-te för höga! Förbundet verkar tycka att det är bättre med 15000 som betalar 400kr i snitt per biljett än 30000 som betalar 200kr i snitt. Självklart lockar mycket publik mer publik och så har vi en positiv spiral. Merförsäljning av annat runt matchen får man på köpet. Givetvis ska alla aktiva spelare i Sverige kunna gå på finalen till ett riktigt bra pris! Mer än 100kr ska man inte behöva betala för att se matchen om man är aktiv i en bandyförening. Jag betalade 645kr för en sittplats till min 15-åriga son. Hur kan förbundet tycka att det är ok med såna priser? Överhuvudtaget är arrangemanget fortfarande amatörmässigt. Hur kan man t.ex. inte ha vakter som håller publiken från isen innan matchtiden är slut? Segrande klack har stormat planen de senaste 30 åren eller liknande. Normans uttalande om priserna är helt befängt! Han brukar kunna ha bra synpunkter men i det här fallet är han helt ute och cyklar.
13 Tumme upp 2016-03-21 12:45:35
Patrik:
Älskar man bandy i alla former, tycker att finalen är en höjdpunkt och bor 6,5 km ifrån arenan, då går man på finalen!
8 Tumme upp 2016-03-21 12:32:36

villait:
Sänk priserna och bjud in ungdomslag så du bygger upp varumärket bland yngre. Bandyförbundet tror att allt går av sig självt, att Norman tror att priserna skulle kunna vara de dubbla är direkt befängt. Bandyn måste börja attrahera en ny publik och där måste man säga att Villa går i bräschen rejält, men det ska såklart klankas ner på det bra. Bandyn lever kvar i tron att allt går per automatik utan nytänkande. De som klagar på Villas sk jippon supportar lag som är på ruinens brant. Om en final ska vara en folkfest så måste alla ha råd till att börja med. Bjuder man in ungdomslag så fyller du några tusen platser bara där. Man får inte underskatta en novis uppfattning då de ser bandy på tv och får en wow känsla om det är fullsatt och de får du omöjligt genom dyra biljetter. Är man nyanserad och realist så är inte bandyn i den positionen att tro att den är så attraktiv hos gemene man, då får man börja om för att ackumulera ett intresse och således betalar inte en oinvigd massa deg för att se något så trivialt som bandy, annat vore det om det var lapp på luckan varje final, först då skulle man kunna höja priset. Bandyförbundet och alla bandyälskare måste bli ödmjuka och inse vart vi befinner oss i status. Tillgång och efterfrågan kallas det, inte så avancerat om du har någon form av ekonomisk /marknadsföringsinsikt
14 Tumme upp 2016-03-21 02:18:18
Henrik:
Glöm inte priset som är åt h-e för högt. Jag har aldrig förstått varför SM-finalen ska kosta dubbelt så mycket som en semifinal.

Halvera priserna och låt alla under 16 gå in gratis.

15 Tumme upp 2016-03-20 21:23:46

ANNONS:

Fler artiklar om Vetlanda

Tjustkulle-redaktionen tackar för sig
Vetlanda Efter tolv säsonger och mer än 1400 artiklar är det dags för oss som en gång startade Tjustkulle-redaktionen här på SvenskaFans att tacka för oss.
2016-05-02 10:00:00

Silly Season 2016: Lysell lämnar
Vetlanda Redaktionen uppdaterar silly season inför säsongen 2016/2017 Senaste nytt: Anderas Lysell lämnar VBK.
2016-04-21 20:10:00

Ivarsson om flytten: Jag kunde inte vänta längre
Vetlanda Erik Ivarsson lämnar Vetlanda BK. Ny klubb blir IFK Motala. - Till slut kunde jag inte vänta längre på VBK och jag har pratat ett tag med Motala. Det blir en spännande utmaning med en välskött förening som satsar på Elitserien, säger Erik om varför det blev en flytt.
2016-04-12 22:01:47

Krönika: Inte ens jag gick på finalen
Vetlanda Igår stannade jag hemma och såg finalen på tv. Bara det borde göra förbundet oroligt. Flytten till Stockholm tog inte bandyfinalen in i framtiden utan slungade den tillbaka 20 år i tiden.
2016-03-20 21:12:16

Claesson efter säsongen: Vi har gjort oss av med en del ovanor
Vetlanda När Jonas Claesson för Tjustkulleredaktionen sammanfattar säsongen 2015/2016 konstaterar han att Vetlanda BK gjort sig av med en del ovanor och skapat en del nya bättre vanor, som att vinna matcher sent, slå topplag och göra en bra januari.
2016-03-08 22:39:26

Säsongen över
Vetlanda Vetlanda BK: säsong är över. Även om VBK hängde med längre den här gången, var det till slut inget snack om saken och Villa vann med 9-4.
2016-02-25 21:15:00

Inför: Villa Lidköping - Vetlanda BK
Vetlanda Det som kan vara säsongens sista match väntar i Lidköping på torsdagen. Vetlanda BK spelar den tredje kvartsfinalen efter två inledande förluster.
2016-02-24 19:09:00

Vetlanda tappade det mesta tidigt
Vetlanda Insläppt mål efter 20 sekunder, och efter det blev det inte mycket bättre.
2016-02-23 21:57:00

Inför kvartsfinal 2
Vetlanda Tisdag kväll är det dags för kvartsfinal två mellan Vetlanda BK och Villa Lidköping BK. VBK har revansch att utkräva efter förlusten med 7-2 i match 1.
2016-02-22 21:42:32

Det var inte Vetlandas dag i Lidköping
Vetlanda Vetlanda BK förlorade den första kvartsfinalen mot Villa Lidköping med klara 7-2, en match som förstördes redan under de första 20 minuterna.
2016-02-21 21:25:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM VETLANDA BK
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Sandviken2619348841
2Edsbyn2620157341
3Hammarby Bandy2618357539
4Västerås SK2617546639
5Villa-Lidköping2617457138
6Vetlanda2614393331
7Bollnäs2610610-626
8Vänersborg2611213824
9Broberg267910-1823
10Tellus264814-5116
11Sirius265615-5816
12Motala265417-5914
13Kalix263518-8511
14Tillberga261322-1375
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | VM 2018 | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | BETTING
Bernd Leno – rörlig och flexibel
Island lyckades inte ta chansen
Juanfran förlänger med Atlético
#14: ”Knyta ihop säcken”
Elitlicens trots röda siffror
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher VM 2018 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies