fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 97365 | Medlemmar: 180931

Kom ihåg mig
The Kop Stand - Kaptensbindeln

The Kop Stand - Kaptensbindeln

Liverpool är det lag i Premier League som spelat med flest antal olika kaptener denna säsong. Hur påverkar det egentligen laget? Borde Klopp se över sin kaptensuppsättning? Vem skulle i så fall kunna axla det ärofyllda uppdraget. I veckans The Kop Stand får delar av redaktionen tänka högt kring frågan.

Q: Hur tror du att det påverkat laget att inte ha mer kontinuitet i rollen som lagkapten? Vem har du uppskattat mest av de sex som varit hittills? Vilka vill du se som lagkapten respektive vice-lagkapten nästa säsong? Vem i truppen skulle vara sämst lagkapten? 
 
En positiv tolkning vore att laget har många ledarfigurer och att om gruppen bara jobbar åt samma håll kan det inte vara något dåligt. Problemet som jag ser det med alla kaptener Liverpool har ställt upp med under årets säsong är att utöver Philippe Coutinho är det egentligen ingen som är hundra procent säker att starta om alla spelare i truppen är friska. Och Coutinho kommer ju av naturliga skäl inte att starta några matcher längre.
 
Det enda riktiga kaptensalternativet jag ser av alla sex som burit bindeln i år är Jordan Henderson. Det är dock inte ett oproblematiskt val, av flera skäl. Dels har Henderson en väldigt negativ utveckling när det kommer till spelade matcher. Första fyra säsongerna spelade Henderson 186 matcher (46,5 matcher per säsong i snitt), senaste tre säsongerna är antalet matcher 79 (visserligen är årets säsong pågående men även om vi lägger på alla potentiella matcher som är kvar den här säsongen – vilket skulle inkludera en Champions Leaguefinal – landar totalet på 97 matcher eller 32,3 matcher i snitt och det lär landa på färre än så). Dels är det en fråga om vad som händer när Jürgen Klopp förstärker laget i sommar, för om vi tar ut den bästa startelvan och inkluderar Henderson i den (vilket trots allt inte är en självklarhet i mina ögon) är det inte många namn som kommer före Henderson i frågan om vi kan hitta en uppgradering. Frågan är hur Henderson hanterar den potentiella förlusten av kaptensbindeln. Vi vet att det tog Sami Hyypiä hårt att bli av med lagkaptensrollen när Gerard Houllier valde att göra Steven Gerrard till kapten under pågående säsong, men finländaren var professionell nog att faktiskt resa sig från detta och gå stärkt ur det hela. Klarar Henderson att göra samma sak? Jag hoppas det.
 
I dagens trupp tror jag det finns två alternativ som skulle fungera som lagkaptener. Roberto Firmino har många egenskaper en kapten skall ha, och skulle vara en typisk ”leda genom exempel-kapten”. Han är också en av Klopps första namn i startelvan. Det andra alternativet är, trots att han är ny, Virgil van Dijk. Holländaren personifierar redan en ledare i hela uppenbarelsen och kommer om inte annat att leda försvaret bindel eller inte. Van Dijk har dock språket till sin fördel så personligen skulle jag säga att Virgil van Dijk är bäst lämpad att vara lagkapten nästa säsong. Jordan Henderson degraderas således till vice lagkapten.
 
Sämsta kapten? Adam Bogdan kanske.
 
/Björn Grafström
 
Jag tror egentligen inte att det påverkat laget något särskilt under denna säsong. Men det säger en del om den lilla inverkan Jordan Henderson tycks ha haft i rollen som lagkapten. En något otacksam uppgift att ta över efter Steven Gerrard, men han har egentligen aldrig riktigt lyckats sätta en prägel på det ledarskapet. Det kan ha att göra med att hans plats i startelvan inte varit helt gjuten, vilket såklart försämrar svårigheterna att utöva något särskilt ledarskap.
 
Jag uppskattade när Philippe Coutinho fick bära lagkaptensbindeln. Även om de hade att göra med att varken Henderson eller Milner spelade samt att han spelat längst för klubben. Men där kändes det som att det fanns en potentiell vinning i det. Öka hans medverkan och närvaro på plan, eventuellt övertyga honom att stanna och om inte höja marknadsvärdet.
 
Jag tror starkt på att det kommer bli en förändring i kaptenskapet till nästa säsong. Liverpool kan inte ha en kapten och en vice-kapten som ingen av dem är tänka startspelare vecka in och vecka ut. Med Keita på gång in och potentiellt fler nyförvärv på mittfältet har jag svårt att se en situation där Henderson är tänkt att starta majoriteten av matcherna nästa säsong.
 
Just nu känns det som att det finns tre spelare som är aktuella för att kunna axla ansvaret som kaptener nästa säsong; Virgil Van Dijk, Roberto Firmino och Mohammed Salah. Virgil Van Dijk hade varit det uppenbara alternativet om han varit i klubben lite längre. Bra självförtroende, verbal och ständigt närvarande på planen. Roberto Firmino är älskad av fansen och av Klopp vilket också gör honom till en kandidat. Mohammed Salah är mer av ett modernt alternativ – ge bindeln till den starkast lysande stjärnan. Jag tror att Henderson kommer fortsätta som kapten och Van Dijk blir vicekapten. Men jag hoppas att Firmino får ansvaret som vice-kapten. Jag tror det skulle höja hans prestation att känna ansvaret. Van Dijk har kvar ledaregenskaperna - bindel eller inte.
 
Det var inte roligt när Lovren var kapten. Att ha en spelare som alltid ligger och balanserar på gränsen mellan tokstabil och fullständig katastrof ingjuter nog ingen vidare trygghet i gruppen. Nej tack!  
 
/Johan Cedervall


Sex olika kaptener inom loppet av en halv säsong är såklart inte optimalt, särskilt inte för en klubb som Liverpool som de senaste tjugo åren vant sig vid att ledas ut i strid av en obestridlig lagkapten. 

Anledningen bakom den här ovanligt höga ruljansen på bindeln kan skrivas till att varken Jordan Henderson eller James Milner innehar en cementerad plats i startelvan. Detta är ett problem, lagkaptenen ska vara det första namnet som managern kritar ned när elvan tas ut. Enligt denna utsaga skulle en sådan som Roberto Firmino (som förmodligen skulle kunna göra ett hat-trick i självmål i en match och ändå få förnyat förtroende från start i nästa) kunna ta över bindeln men där brister det på andra områden såsom språkkunskaper, disciplin utanför planen osv.

Den enda spelaren i dagens trupp som uppfyller de flesta av de kriterier som krävs för att utnämnas till kapten är Virgil van Dijk. Holländaren kommer att starta i princip varje match när han är i speldugligt skick, han talar bra engelska och besitter ledaregenskaperna och den pondus som saknats i laget sedan en viss Steven Gerrard lade skorna på hyllan för drygt tre år sedan. 

Men ska man kunna utses till Liverpoolkapten efter endast lite mer än en månad i klubben? Det är här som skon klämmer men jag tror att när Reds köpte van Dijk för en rekordhög prislapp i januari hämtade man inte bara in en kvalitétsmittback utan också en framtida lagkapten. Det mesta tyder ändå på att holländaren kommer att ta över bindeln i sommar så varför inte börja bytet redan nu?

Sämsta möjliga lagkapten? Jag skulle svara kvinnomisshandlaren Jon Flanagan om det inte var så att han var utlånad till Bolton våren ut. Som truppen ser ut nu har jag faktiskt svårt att peka ut en enskild spelare som speciellt dåligt kaptensmaterial.

/Erik Segerström

Att Jordan Henderson ärvde lagkaptensbindeln från Steven Gerrard i juni 2015 var knappast överraskande. I en trupp där managrar och spelare kommit och gått i strid ström var han med fyra raka säsonger som etablerad i startelvan en av få som representerade kontinuitet, han har engelska som modersmål, hade en plats i Englands landslag (bara där har du en fördel gentemot domarkåren) och dessutom hade han genom att jobba sig igenom spott och spe från fans och förståsigpåare för att motbevisa belackarna visat prov på stark karaktär och drivkraft.

Tyvärr för Henderson kom mottagandet av bindeln att markera början till nedgången. En hälskada i början av säsongen 2015-16 ledde till operation och på det en extra skada i form av ett brutet ben i högerfoten innan han ens hann återvända till spel. Det rapporterades att mittfältarens hälproblem hängde ihop med en obotlig inflammation i fotvalvsplattan. Det blev 26 matcher och 2 mål att jämföra med 54 matcher och 7 mål säsongen dessförinnan, men förutom den sedvanliga inspelningsperioden efter en längre skada fortsatte Henderson att plågas av sin häl även efter comebacken och det var inte bara det att han halverade antalet matcher, hans prestationer både vad gäller genomsnitt och toppar var inte i paritet med de två föregående säsongerna.

Säsongerna 2016-17 (27 matcher, 1 mål) och 2017-18 (25 matcher, 1 mål) har fortsatt på samma spår. Antalet matcher som Henderson klivit av efter en riktig grym insats har varit få och antalet när han trampat vatten, jagat boll eller knappt påmint en om att han var på planen har varit för många. Vid sidan av det har det envisa hälproblemet lurat i kulisserna.

Henderson har motbevisat oss en gång tidigare, och kan komma att slå oss med häpnad igen, men med tre säsonger av få toppar och många dalar samt befarande att han aldrig kommer att bli kvitt problemen med fotvalvsplatta framstår tyvärr inte Hendo som en framtidsman för startelvan och i förlängningen därmed inte heller för lagkaptensbindeln.

När det gäller att låta Philippe Coutinho och Emre Can bära bindeln ser jag det mest som ett desperat försök att övertyga dem om att stanna i klubben. Can har visserligen pondusen och hade han presterat insatser som i första halvlek mot Manchester City på löpande band hade han inte bara varit behövlig i truppen utan en stark kandidat till kapten. Nu var den insatsen snarare ett undantag och dessutom lär han inte vara kvar i höst, så han liksom Coutinho blir mest av en icke-diskussion. James Milner är klippt och skuren som vicekapten. Gör mycket sällan bort sig vare sig om det är en startplats i andrauppställningen eller som inhoppare och har en säker inläggs- och passningsfot som genererar poäng och skapar trygghet. Stabil, rutinerad, engelsman och någon att lita på gör jobbet i alla lägen, men inte ett förstaval eller framtidshoppet.

Simon Mignolet och Dejan Lovren är båda i en position där de nyligen har degraderats i hierarkin, vilket är en ganska stark indikation på att de inte kommer att utses till lagkapten. De spelar i klassiska positioner för bindeln, men med svajiga prestationer eller inte tillräckligt jämn och hög snittnivå kan det bli svårt att slå sig in som kapten och Mignolet är likt Can, fast av kanske olika skäl, inte en spelare jag skulle satsa alltför stora pengar på är kvar till hösten.

För att knyta ihop det här tror jag att Henderson kommer att fortsätta att vara lagkapten den här och förmodligen nästa säsong. På sikt ser jag dock Virgil van Dijk vara den främste kandidaten till att ta över även om Roberto Firmino med sin Kloppska helplansinsats för laget samt spetskompetens i offensiven dyker upp som en utmanare. Jag är dock inte säker på att individen Firmino skulle vara bekväm eller lyfta sitt spel i den rollen och du kan vara en kugge och föredöme utan en svart tygbit på vänsterarmen. På frågan om vem som skulle vara sämst lagkapten framstår Lazar Markovic och Daniel Sturridge som skrämmande dåliga val.

/Mattias Herner


0 KOMMENTARER      2801 VISNINGAR
REDAKTIONEN
2018-02-16 15:00:00


ANNONS:

Fler artiklar om Liverpool

The Kop Stand – Lånespelarna med framtid i Liverpool
Liverpool Liverpool har sjutton spelare ute på lån. Vissa kommer att leta aktivt efter en ny klubb i sommar, medan andra fortfarande hoppas på en framtid i Liverpooltröjan. Har vi spelare ute på lån som kan komma att spela en roll i Klopps lagbygge nästa säsong?
2018-03-23 17:00:00

Gomez om Firmino: ”Skönt att vara i samma lag som honom”
Liverpool Det är en pina att försvara mot Roberto Firmino – det menar Joe Gomez som får äran att göra det var och varannan dag. Men sammantaget, menar mittbacken, är det lyxigt att ha så bra medspelare. – Han har aldrig en dålig touch, säger Joe Gomez.
2018-03-23 15:05:35

Van Dijk ny kapten i landslaget
Liverpool Virgil van Dijk blev idag utsedd till ny kapten för det holländska landslaget. Enligt Dirk Kuyt finns det inga tvivel om att det är rätt val.
2018-03-22 23:06:20

Alla spelarförsäljningar under Klopp - så har det gått
Liverpool Så här i landslagsuppehållstider tar Liverpool Echo en titt på Reds spelarförsäljningar under Jürgen Klopp. Hur har det gått för spelarna? Var det ett bra eller dåligt beslut att sälja? Ska Liverpool ångra någon försäljning?
2018-03-22 16:01:38

Riise imponerad av Robertson
Liverpool John Arne Riise anser att Klopp numera är bortskämd med två bra alternativ på vänsterbacksplatsen.
2018-03-21 23:43:41

Liverpoolspelare på landslagsuppdrag
Liverpool Sexton Liverpoolspelare är i helgen iväg för att representera sina landslag på olika platser i världen. Här följer en förteckning på vilka som spelar, vilka de möter och när.
2018-03-21 15:05:00

Van Dijk känner sig som hemma
Liverpool Virgil van Dijk säger själv att han känner sig som hemma i Liverpool och att han mer och mer börjar hitta rätt i lagets spel.
2018-03-21 09:26:53

Robertson tystar kritikerna: ”Det är de som tvivlar på dig som motiverar dig”
Liverpool Efter en lång tid på bänken för Liverpool har Robertson ordentligt tagit över i Alberto Morenos frånvaro. I en intervju berättar han om de tuffa första månaderna i klubben, och den svidande kritiken från Gary Neville.
2018-03-20 12:20:29

Salah i duell med Messi om guldskon
Liverpool Salah är i en knapp ledning i den poängliga som avgör vem som får den europeiska guldskon. Tätt bakom honom ligger Barcelonas Lionel Messi. Dessutom närmar sig Liverpoolspelaren prestigefyllda rekord i Premier League.
2018-03-19 19:23:03

Lånekollen: uppdatering samt helgens matcher
Liverpool 17 spelare befinner sig på lån runt om i Europa. I helgen kom sju av dem till spel. Samtliga lån löper ut i sommar, det här är en uppdatering av hur spelarna presterar för sina respektive temporära klubbadresser.
2018-03-19 14:30:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM LIVERPOOL FOOTBALL CLUB
ANNONS:

ANNONS:
eXTReMe Tracker
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Göteborgsderby på Gamla Ullevi
”Förtjänade en tidig dusch ikväll”
Så lottades kvartsfinalerna
Champions League:   Så lottades kvartsfinalerna
Upp som en sol ner som en pannkaka
Favoritögonblick i NBA:s historia
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Casinokollen Leovegas Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies