fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 198640 | Medlemmar: 184107

Kom ihåg mig

Klubbledning för Liverpool FC

Ensam ägare av Liverpool Football Club and Athletic Grounds Limited är Fenway Sports Group (juridiskt organiserad som NESV I, LLC), genom vissa helägda dotterbolag.

Företagets ekonomiska intresse övervakas av en rad aktieägare, vilka inkluderar John Henry och Tom Werner. Den ende aktieägaren med mer än 10 % aktieinnehav i klubben är Henry. Henry och Werner är övergripande ansvariga för ledningen av Fenway Sports Group.

Fenway Sports Group
Tillsammans med Larry Lucchino är John Henry och Tom Werner grundare och investerare i Fenway Sports Group (FSG). I februari 2002 köpte FSG (då New England Sports Ventures) för 660 miljoner dollar Major League Baseball-klubben Boston Red Sox, deras hemmaplan Fenway Park samt 80 % av aktieinnehavet i New England Sports Network av Yawkey Family Trust. År 2010 köpte FSG Liverpool FC från advokater som respresenterade Royal Bank of Scotland, vilka utgjorde långivare till George Gillett och Tom Hicks.

Styrelsen för The Liverpool Football Club and Athletic Grounds Limited

JOHN W. HENRY
Huvudsaklig ägare

Från John W Henrys tidigare år är som kuriosa värt att nämna att hans familj flyttade från Arkansas till Apple Valley i Kalifornien 1964 på grund av den då 15-årige Johns astmatiska problem och att han inte fullföljde sin utbildning genom att ta examen i filosofi eftersom han turnerade med de två rockbanden Elysian Fields och Hillary.

Eget företag från majs och sojabönor
Henry lärde sig grunderna inom hedging (investeringsstrategi där man minskar eller eliminerar risk genom att göra flera investeringar som helt eller delvis tar ut varandra vid vinst eller förlust) genom handel med majs och sojabönor. 1976 utvecklade han en marknadstrendsrobot tänkt att sköta ett framtida investeringskonto och då den visade sig vara framgångsrik grundade Henry sitt eget bolag JWH 1981 och öppnade ett litet kontor mittemot flygplatsen i Irvine i Kalifornien. Han presenterade sin strategi för de största mäklarna för handelsvara i USA och lyckades så bra att han 1983 kunde flytta in i betydligt större lokaler i Newport Beach. 1989 flyttade verksamheten till Westport i Connecticut, vidare till Baton Rouge och 1991 öppnades ett andra kontor i Boca Raton i Florida.

Baseballintresset stakar ut ny bana
Henry växte upp som ett fan av St. Louis Cardinals och efter att ha skapat sig en förmögenhet köpte han 1989 Tucson Toros, ett lag från AAA minor league. Han var också en av grundarna av Senior Professional Baseball Association som är en vinterliga i Florida bestående av pensionerade spelare från Major League. Henry var delägare i det vinnande laget 1989/90, men sålde sitt innehav 1990 och ligan lades ner året efter. 1990 låg Henry i förhandlingar om att köpa upp Orlando Magics NBA-lag och såg över möjligheten att försöka få in South Florida i NHL, en chans som i slutänden gick till Tampa Bay, förutom att senare förhandla om uppköp av Miami Heat och New Jersey Nets.

1991 köpte Henry en liten andel i New York Yankees och blev 1999 ensam ägare av Florida Marlins när han köpte Major League-klubben från Wayne Huizenga för 158 miljoner dollar. I januari 2002 sålde Henry Marlins till Jeffrey Loria och genomförde parallellt ett uppköp av Boston Red Sox tillsammans med Tom Werner och New York Times. Med Henry som huvudsaklig ägare och Werner som styrelseordförande samt ett stall lett av Larry Lucchino tog de sig an utmaningen att bryta "Bambinos förbannelse" (en något skämtsam benämning på Red Sox ihållande oförmåga att vinna World Series i Major League Baseball efter 1918). Henry och hans gäng lyckades med uppgiften 2004 när de i finalen besegrade Henrys barndomslag Cardinals och 2007 vann Red Sox igen, den här gången mot Colorado Rockies. Den tidigare ägaren hade planerat att riva Fenway Park och bygga en ny arena intill, men Henry valde att i stället satsa på att behålla den gamla arenan för upprustning.

TOM WERNER
Styrelseordförande

Miljardär inom tv
Werner inledde sin karriär inom televisionen 1973 när han jobbade för ABC-TV, blev sedermera Director of East Coast Prime Time Development och innan årtiondet var slut befordrades han till senior vicepresident. Werner var inblandad i de tv-produktioner som såg Robin Williams, Tom Hanks, Billy Crystal och Danny DeVito slå igenom.

Tillsammans med Marcy Carsey grundade Werner 1981 The Carsey-Werner Company där han som exekutiv producent låg bakom program som The Cosby Show, Roseanne och That 70's Show. Werner tjänade nära 600 miljoner dollar på att sälja avsnitt av The Cosby Show till andra kanaler och 1999 hedrades han för sina insatser i Museum of Television and Radio. Under Bill Clintons tid som USA:s president fungerade både Werner och Carsey som frekventa rådgivare till presidentparet och var även goda vänner med dem. År 2000 gick Werner, Carsey samt Caryn Mandaback ihop med Oprah Winfrey för att starta Oxygen, en dygnetruntkabel-tv-kanal med inriktning mot "den moderna kvinnan".

San Diego Padres
Det första försöket att äga en professionell idrottsverksamhet gjordes i juni 1990 när Werner tillsammans med 14 investerare köpte San Diego Padres för 75 miljoner dollar. I egenskap av att investerat den största summan fungerade Werner som drivande i ett samarbete som beskrevs som bråkigt. San Diego Padres framgångar minskade påtagligt under början av 90-talet och orsaken var kostnadsbesparingar, beordrade av Werner och övriga investerare, som försvagade spelartruppen. Flera framstående spelare i laget skeppades iväg för att sänka lönekostnaderna eller erhålla ersättning, men när ägarna i mars 1993 försökte göra sig av med ytterligare en stjärna, Darrin Jackson, väcktes en grupptalan mot Padres eftersom de så sent som i december föregående år hade skickat ut ett brev till samtliga säsongsbiljettsinnehavare och försäkrat supportrarna om att maximala åtgärder skulle sättas in för att behålla Jackson. Jackson erhöll 2,1 miljoner dollar som kompensation via en skiljedomstol och biljettägarna som varit målsägande erbjöds återbetalning av sina biljetter. När John Moores (ingen koppling till universitetet i Liverpool) förvärvade 80 % av Padres för 80 miljoner dollar i slutet av 1994 innebar det att Werner med sina 10 % inte längre var majoritetsägare, men han behöll sin andel fram till starten av 2007-säsongen när han sålde den till Moores.

Den 1 december 2010 efterträdde Werner Martin Broughton som styrelseordförande i Liverpool FC.

DAVID GINSBERG
Vice styrelseordförande

Tidigare vice styrelseordförande i Florida Marlins (MLB) som Henry sålde innan han tog över Red Sox. Numera vice styrelseordförande inte bara i Liverpool FC utan även i Red Sox och Fenway Sports Group samt styrelsemedlem i Roush Fenway Racing.

Ginsberg inledde sin karriär inom FSG 2002 med att vara rådgivare till ägarna och vd i frågor som rörde affärer, finans och investmentbanker. Han var i huvudsak ansvarig för att lägga upp och hantera FSG:s krediter och att fastslå deras strategi när det gäller räntesatser. Ginsberg spelade en avgörande roll vid uppköpet av Red Sox, NESN, Liverpool FC och Roush Fenway Racing samt försäljningen av Florida Marlins.

I december 2010 anslöt Ginsberg till FSG på heltid med bibehållet ansvar samt att han även blev huvudansvarig för att noga övervaka Liverpools dagliga affärer och finansiella verksamhet samt att assistera ägarna i att återföra klubben till framgång och finansiell stabilitetet.

I en absolut nyckelroll överser Ginsberg alla köp och försäljningar som genomförs av FSG samt alla lån, krediter och interaktioner med FSG:s långivare och andra större finansiella institutioner. Han är dessutom utpekad kontakt när det gäller att koordinera FSG:s strategi och affärsuppgörelser för fast egendom.

PETER MOORE
VD

Liverpoolfödde Moore tog över posten som VD efter Ian Ayre i maj 2017 och kom då närmast från Electronic Arts där han var huvudansvarig för EA Sports, den avdelning av företaget som utvecklar sportbaserade datorspel.

MIKE EGAN
Styrelsemedlem

MICHAEL GORDON
Styrelsemedlem

Aktieägare i Fenway Sports Group, president och partner med Vinik i Vinik Asset Management.

Andra viktiga roller i klubben vid sidan av styrelsen:

IAN SILVESTER
Klubbsekreterare

BILLY HOGAN
Kommersiell direktör

TERRY FORSYTH
Huvudansvarig för fotbollsplanen och tillhörande faciliteter på Anfield.

GED POYNTON
Stadiummanager

SUSAN BLACK
Kommunikationsdirektör

MATT OWEN
Huvudansvarig för samhälleliga frågor och saker som berör de lokala omgivningarna.


Free Counters
Free CountersSENASTE NYHETERNA OM LIVERPOOL FOOTBALL CLUB
ANNONS:
ANNONS:
eXTReMe Tracker
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Dags att visa framfötterna
Villa körde fullkomligt över Motala
Poddario #42: Viva Polonia
En uppåtgående trend i Frölunda
Vinnare och förlorare i traden
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies