fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 94820 | Inloggade: 522 | Antal medlemmar: 180219
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Premiär Old School Football - nostalgins väg mot nästa omgång

  Premiär: Old School Football - nostalgins väg mot nästa omgång

  Tv var viktigt för mig när jag var liten och min uppväxt präglades lika mycket av Bob Latchford som Vilse i pannkakan.

  Bob Latchford var en stor och tung centerforward i Everton som 1977/78 sprängde den då smått omöjliga trettiomålsvallen och fick dryga 10 000 pund för insatsen. Pengar han delade med lagkompisarna, vilket också gav honom en svårthanterad skattesmäll.

  Vilse i pannkakan blev ett legendariskt barnprogram som handlade om en kille som vägrade äta upp sin – efter en tid – dammiga pannkaka. Istället vände han på den och fram trädde en fingerdockvärld med hjälten Vilse vars mål var att finna tillräckligt mycket korkar för att täta en gammal båt. Samtidigt lurade den stora faran i form av Storpotäten som skrämde slag på en hel generation barn med sitt puuuttputtputt och målsättning att stoppa Vilse i sin stora ficka.

  I mitt fyrtiofemåriga liv har jag slutat räkna hur många gånger jag fått höra hur Vilse i pannkakan präglat vår generation, ofta sett ur ett djupt traumatiskt perspektiv. För min del har det definitivt inte lämnat några traumatiska spår, men inte heller drabbas jag av någon euforisk nostalgi när jag minns programmet. Däremot får jag nostalgisk ståpäls varje gång jag hör Tipsextra-vinjetten och föreställer mig en regnvåt Bob Latchford som sträcker upp händerna i luften efter ännu ett nickmål.

  Jag är uppväxt med Tipsextra och den engelska fotbollen när den var som värst och som bäst. Det har präglat mig mer än familjen Macahan, Dallas, Nord och syd, Falcon Crest, Björn Borgs fem Wimbledonsegrar eller Thomas Wassbergs tiondelsvinst över Juha Mieto 1980. Det har faktiskt präglat mig mer än Sveriges VM brons i fotboll 1994 eller mitt eget första (och enda) hattrick i Buster Cup 1982.

  Engelsk fotboll mellan 1960 till Premier League-starten är min nostalgiplats. Dit går jag varje dag, flera gånger, och har så gjort långt innan jag började plugga, jobba, blev far till tre barn och gifte mig. Det kommer jag att göra livet ut och Old School Football vältrar sig på denna nostalgiplats likt en bökande gris letandes efter tryffel.

  Kommer inte ihåg hur det slutade för Vilse i pannkakan, men engelsk fotboll hamnade i Storpotäten Premier Leagues ficka där pengar aldrig tar slut. På gott och ont.

  Tanken med Old School Football är dock att för oss som fortfarande får ståpäls av Tipsextra-signaturen bygga upp förväntningarna och skaka liv i fotbollskänslorna under veckan inför helgens Premier League-matcher. En röd matta av nostalgi som pryder vägen fram till nästa omgång.

  Old School Football handlar om vägen fram till avspark som bygger förväntan och därefter minnet som skapar den nostalgi som gör historier till legender.

  Old School Football kan ses som en flykt från nuet till en tid som kanske egentligen inte fanns i verkligheten, men som vi minns den.

  Två Tipsextra-vinjetter för ståpälsens skull:
   


  12 KOMMENTARER      4640 VISNINGAR
  PER MALMQVIST STOLT
  skribentper@gmail.com
  På Twitter: @permalmqvist
  2015-03-13 16:31:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Per MS:
  Söderlund, japp Clyde Best bör man skriva om. En förgrundsfigur på många sätt.

  rl, sant, just Tipsextra-känslan är en tudelare, rent åldersmässigt. Men det var en sådan institution som gav detta enorma intresse för engelsk fotboll. Något som numera jämnats ut till förmån för andra ligor. Hoppas dock kunna lyfta fram intressant saker även för de "yngre". De där matcherna med IFK och MFF gav dock - såsom Tipsextra - minnen som fortfarande sitter kvar på näthinnan. För en kille från Boden (där jag är uppväxt) var ju det något unikt att få se på riktig fotboll. Det fanns ju exempelvis ingen möjlighet till allsvensk fotboll.

  Intressant det där med att man under en period döpte lag efter ligalagen i olika klubbar. Har hört många som varit med om detsamma. Vet inte om man gör så numera.

  1 Tumme upp 2015-03-15 11:52:40
  rl:
  Är man under 40 år förstår man inte den här artikeln :-)

  Minns hur jag såg på tipsextra utan att egentligen ha något favoritlag men på den tiden var det den enda fotbollen man fick se i TV bortsett från Europacupfinalen och även när mff och ifk gick långt i cuperna (79 och 82).

  Minns när jag började spela fotboll i Brommapojkarna under vintern i Vällingbyhallen och alla blev indelade i olika Engelska lag som på den tiden var stora. Vill minnas att vi var tio lag i serien och mitt lag var ett lag jag absolut inte följer idag utan vill att dom ska förlora alla matcher. Ipswich var tyvärr laget. Andra lag var Leeds, Tottenham, Leicester, Aston Villa, Liverpool och så några till. Varken Arsenal eller Manchester x2 var med så de lagen var väl inte tillräckligt bra i slutet av 70-talet :-)

  Tänk om man fått göra en sådan serie idag och själv fick välja lagen... :-D

  2 Tumme upp 2015-03-14 16:01:16

  Söderlund:
  Per MS:
  Det var precis den matchen du nämner när West Ham mötte Arsenal 1971 som jag blev West Ham supporter. Hade nått den "respektingavande" åldern av 9 år vid det tillfället.

  Skriv gärna om Clyde Best. Skulle vara kul att läsa och skrivet av en supporter till ett annat lag än West Ham.

  För övrigt väldigt roligt att läsa om de här Old School artiklarna. Bra jobbat.

  1 Tumme upp 2015-03-14 14:43:25
  Per MS:
  Christer, minns också anfallsparet Garth Crooks och Steve Archibald. Den senare var ju en skotte som faktiskt spelade i Barcelona under en period. Tror det var samtidigt som Mark Hughes och att det i alla fall tangerade Gary Linekers ankomst. Inte säker. Men det fanns gott om bra anfallsspelare i Skottland på 60- 70- och 80-talen. Så det var bättre förr.

  Bob var nog ingen större affärsman eller skatteplanerare, men en äkta centertank.

  Tumme upp 2015-03-14 11:30:10

  Christer:
  Bra skrivet som vanligt Pelle, man blir så nostalgisk när man ser detta. Att tänka tillbaka på Hoddle, Waddle, Ardiles, Clemence, mmm... Vissa saker var bättre förr.

  Delade sina 10000 med medspelarna sänder tankarna mer till Cornelius W än till Christiano R. Skön gubbe Bob.

  Kör på med denna spalt, kommer att följa den slaviskt.

  1 Tumme upp 2015-03-14 09:30:46
  Per MS:
  Söderlund, gäggytor är en härlig definition! Clyde Best var en föregångare som fick stå ut med mycket. Tänkte faktiskt skriva något om honom ganska snart. Fann en Tipsetxra-match från 1971 mot Arsenal med en mycket intressant uppställning. Blandat av två stora generationer West Ham-spelare. Å ena sidan Bobby Moore, Geoff Hurst, Clyde Best och Bryan "Pop" Robson, den där mittbacken Taylor samt Billy Bonds, Frank Lampard och Trevor Broooking.

  Min favorituppställning är nog den där de var regerande FA-cupmästare samt vann div 2. Spelare som Parkes, Stewart, Bonds, Martin, Lampard, Holland, Allen, Brooking, Pike, Devonshire, Cross, Goddard, Neighbour.

  Tumme upp 2015-03-13 22:36:15

  Per MS:
  ATK, ja, du... Det var tider den något komplexa personligheten Harry Catterick som hade stöd av Littlewoods-ägaren Sir John Moores och ledde ett Eveton som gick under namnet "The Mersey Millionaires" eller "The Checkbook Millionaires": Ja, eller du kan ju historien. The Holy Trinity med mera. Catterick är faktiskt en mycket sammansatt - och kanske inte alltid så trevlig -personlighet som jag tänkte gräva lite djupare i längre fram. Det fanns ju en del karismatiska/medievänliga managers på 60-talet: Nicholson, Busby, Revie, Shankly... Medan Catterick snarare var precis tvärtom. Har för mig han envisades med att släppa laguppställningen så sent som möjligt och i bokstavsordning, bara för att media och motståndarna inte skulle kunna räkna ut uppställningen. Dessutom drev han frågan att förbjuda tv på Goodiosn. Försökte får med sig Shankly där, men det gick väl inte.

  Måste varit stort att träffa Latch! Han är för mig själva definitionen av hur en äkta Tipsextra-centeforward ska se ut och bete sig.

  Tumme upp 2015-03-13 22:30:03
  Per Ms:
  Greven, tänkte att Old School Football skulle vältra sig i just detta. Satt själv och skruvade på radion, ofta med riktigt dålig mottagning. Spetsade öronen när resultaten drogs. Tänkte faktiskt köra lite stryktips även på denna sida, men givetvis bör det ske på tisdagar, enligt gammal god tidningssed, så det finns gott om tid att lämna in före klockan15 på torsdag. Tänkte också göra nåt på Stan Bowles ganska så snart. En av de där synnerligen begåvade lirarna som aldrig tycktes passa in någonstans. Han ska ha exempelvis sagt nåt opassande till landslagskaptenen Emlyn Huges på hans första landslagssamling.
  1 Tumme upp 2015-03-13 22:21:26

  Greven:
  Bänkad framför Tipsextra, kopiadelen från några tipskuponger som lämnades in senaste på torsdagen på bordet framför bredvid veckans tipstidning från Vi Tippa. Det stod också ofta på en kortvågs/mellanvågsradio med antingen BBC 2 909 mhz eller BBC World Service 15070 kHz för att man skulle få höra ännu mera livefotboll kommenterat av Paddy Feeney samt få resultaten fortare än plinget på Tipsextra.

  Stan Bowles, Charlie George, Joe Jordan, Archie Gemill, Alan Clarke. osv osv osv

  Det blev aldrig bättre än så!

  1 Tumme upp 2015-03-13 19:33:57
  ATK:
  *Starstruck heter det.
  1 Tumme upp 2015-03-13 19:05:23

  ATK:
  Ser fram emot detta Per. Det bästa med 60-talet var att ingen kopite med emfas kunde påstå vara storebror. Måste också säga att nirvana uppnåddes i höstas då man fick sitta bredvid Latch och snacka lite. Vad vi pratade om minns jag banne mig inte. Starstuck!
  1 Tumme upp 2015-03-13 19:02:54
  Söderlund:
  Härlig läsning. Är själv uppväxt med Tipsextra och blivit präglad av det. Givetvis också anledningen till att det blev West Ham för min del. Att det blev West Ham berodde på den store svarte anfallaren Clyde Best. Hade äran att träffa honom ett par minuter 2009.

  Håller med dig, det var bättre förr. Man är väl en gammal stöt, men då får det vara så. Var och såg en match i de lägre divisionerna en februaridag för några år sedan. Gräsmattan var enormt vacker med diverse gäggaytor här och där, precis som på Tipsextrtas tid.

  2 Tumme upp 2015-03-13 17:01:08

  ANNONS:

  Fler artiklar om Old School Football

  Old School Football Podcast - om Regis, WBA och The Three Degrees
  Old School Football Vi avrundar hyllningsveckan för Cyrille Regis med veckans podd berör hans ungdom och tiden i West Bromwich Albion, då han och hans lagkamrater för evigt sköt sig in i Tipsextra-tittarnas hjärtan.
  2018-01-19 10:00:00

  Fotboll och fallna hjältar-Ett pågående sorgearbete
  Old School Football Vi som hade lyckan i Fru Fortunas lotteri- att födas i den rika och privilegierade västvärlden är många gånger ganska bortskämda. Som väl är så drabbas vi ganska sällan av den där riktigt nära sorgen, som när en närstående går bort eller att man drabbas av ett svårt sjukdomsbesked. Däremot så kan man även finna sorg i fotbollen.
  2018-01-16 17:41:05

  Drömdebuten
  Old School Football Vissa debuter skapar kärleksrelationer för livet, såsom när en ung centerforward la grunden för en livslång kärlek med West Bromwich Albions fans en sensommarkväll i augusti.
  2018-01-15 20:05:00

  Old School Football Podcast - om stålstadsderbyt
  Old School Football Full fokus på ett av Englands hetaste derbyn, när Sheffield United tar emot Sheffield Wednesday på klassiska Bramall Lane. Old School Football sveper över och dyker ned i de båda klubbarna historia.
  2018-01-12 10:00:00

  Old School Short Stories - den stora spelskandalen
  Old School Football Den 12 april 1964 briserade en spelskandal inom engelsk fotboll som skulle få svåra konsekvenser för de inblandade, men också chocka en hel nation.
  2018-01-12 09:50:00

  Århundradets skräll
  Old School Football Sida vid sida kliver de ut på Wembleys berömda gräsmatta. Ljudet från läktarna är öronbedövande. Sunderland och Leeds. I en FA-cupfinal som gått till historien som den kanske största skrällen under efterkrigstiden.
  2018-01-06 16:27:38

  Old School Football - om fotbollens kraft på Merseyside
  Old School Football Podden fortsätter på derby-temat från förra avsnittet, men denna gång handlar det om fotbollens inkluderande kraft.
  2017-12-22 10:30:00

  Denis Smith - stenhård klubbikon
  Old School Football Denis Smith var en stentuff försvarare med en minst sagt skadepräglad karriär. Fem benbrott, över 200 stygn över hela kroppen och ett näsben som gick sönder fyra gånger var några av konsekvenserna för den orädda mittbackens tuffa spel. Uppväxt i Stoke-on-Trent med en passion för Stoke City.
  2017-12-19 11:45:00

  Old School Football - om Tipsextraminnen och derbyn
  Old School Football Blicken riktas tillbaka mot derbyn under Tipsextra-tiden.
  2017-12-10 10:00:00

  Albert Johanneson-Den Svarta Blixten
  Old School Football En ytter av guds nåde och den förste färgade spelaren i en FA-cupfinal. Albert Johanneson var en spelare som lämnade få oberörda. Men istället för ett liv som legend och folkhjälte så blev det alkoholen och ensamheten som blev sydafrikanens slutstation.
  2017-12-01 14:09:41

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Premier League

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Ajax vann De Klassieker
  Fagerström tar plats i Olssons VM-lag
  Förlust trots fin insats i München
  ”Det såg inte alls bra ut”
  ”Idag vinner Juventus allt”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies