fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 29060 | Inloggade: 184 | Antal medlemmar: 181340
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Premiär Old School Football - nostalgins väg mot nästa omgång

  Premiär: Old School Football - nostalgins väg mot nästa omgång

  Tv var viktigt för mig när jag var liten och min uppväxt präglades lika mycket av Bob Latchford som Vilse i pannkakan.

  Bob Latchford var en stor och tung centerforward i Everton som 1977/78 sprängde den då smått omöjliga trettiomålsvallen och fick dryga 10 000 pund för insatsen. Pengar han delade med lagkompisarna, vilket också gav honom en svårthanterad skattesmäll.

  Vilse i pannkakan blev ett legendariskt barnprogram som handlade om en kille som vägrade äta upp sin – efter en tid – dammiga pannkaka. Istället vände han på den och fram trädde en fingerdockvärld med hjälten Vilse vars mål var att finna tillräckligt mycket korkar för att täta en gammal båt. Samtidigt lurade den stora faran i form av Storpotäten som skrämde slag på en hel generation barn med sitt puuuttputtputt och målsättning att stoppa Vilse i sin stora ficka.

  I mitt fyrtiofemåriga liv har jag slutat räkna hur många gånger jag fått höra hur Vilse i pannkakan präglat vår generation, ofta sett ur ett djupt traumatiskt perspektiv. För min del har det definitivt inte lämnat några traumatiska spår, men inte heller drabbas jag av någon euforisk nostalgi när jag minns programmet. Däremot får jag nostalgisk ståpäls varje gång jag hör Tipsextra-vinjetten och föreställer mig en regnvåt Bob Latchford som sträcker upp händerna i luften efter ännu ett nickmål.

  Jag är uppväxt med Tipsextra och den engelska fotbollen när den var som värst och som bäst. Det har präglat mig mer än familjen Macahan, Dallas, Nord och syd, Falcon Crest, Björn Borgs fem Wimbledonsegrar eller Thomas Wassbergs tiondelsvinst över Juha Mieto 1980. Det har faktiskt präglat mig mer än Sveriges VM brons i fotboll 1994 eller mitt eget första (och enda) hattrick i Buster Cup 1982.

  Engelsk fotboll mellan 1960 till Premier League-starten är min nostalgiplats. Dit går jag varje dag, flera gånger, och har så gjort långt innan jag började plugga, jobba, blev far till tre barn och gifte mig. Det kommer jag att göra livet ut och Old School Football vältrar sig på denna nostalgiplats likt en bökande gris letandes efter tryffel.

  Kommer inte ihåg hur det slutade för Vilse i pannkakan, men engelsk fotboll hamnade i Storpotäten Premier Leagues ficka där pengar aldrig tar slut. På gott och ont.

  Tanken med Old School Football är dock att för oss som fortfarande får ståpäls av Tipsextra-signaturen bygga upp förväntningarna och skaka liv i fotbollskänslorna under veckan inför helgens Premier League-matcher. En röd matta av nostalgi som pryder vägen fram till nästa omgång.

  Old School Football handlar om vägen fram till avspark som bygger förväntan och därefter minnet som skapar den nostalgi som gör historier till legender.

  Old School Football kan ses som en flykt från nuet till en tid som kanske egentligen inte fanns i verkligheten, men som vi minns den.

  Två Tipsextra-vinjetter för ståpälsens skull:
   


  12 KOMMENTARER      4784 VISNINGAR
  PER MALMQVIST STOLT
  skribentper@gmail.com
  På Twitter: @permalmqvist
  2015-03-13 16:31:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Per MS:
  Söderlund, japp Clyde Best bör man skriva om. En förgrundsfigur på många sätt.

  rl, sant, just Tipsextra-känslan är en tudelare, rent åldersmässigt. Men det var en sådan institution som gav detta enorma intresse för engelsk fotboll. Något som numera jämnats ut till förmån för andra ligor. Hoppas dock kunna lyfta fram intressant saker även för de "yngre". De där matcherna med IFK och MFF gav dock - såsom Tipsextra - minnen som fortfarande sitter kvar på näthinnan. För en kille från Boden (där jag är uppväxt) var ju det något unikt att få se på riktig fotboll. Det fanns ju exempelvis ingen möjlighet till allsvensk fotboll.

  Intressant det där med att man under en period döpte lag efter ligalagen i olika klubbar. Har hört många som varit med om detsamma. Vet inte om man gör så numera.

  1 Tumme upp 2015-03-15 11:52:40
  rl:
  Är man under 40 år förstår man inte den här artikeln :-)

  Minns hur jag såg på tipsextra utan att egentligen ha något favoritlag men på den tiden var det den enda fotbollen man fick se i TV bortsett från Europacupfinalen och även när mff och ifk gick långt i cuperna (79 och 82).

  Minns när jag började spela fotboll i Brommapojkarna under vintern i Vällingbyhallen och alla blev indelade i olika Engelska lag som på den tiden var stora. Vill minnas att vi var tio lag i serien och mitt lag var ett lag jag absolut inte följer idag utan vill att dom ska förlora alla matcher. Ipswich var tyvärr laget. Andra lag var Leeds, Tottenham, Leicester, Aston Villa, Liverpool och så några till. Varken Arsenal eller Manchester x2 var med så de lagen var väl inte tillräckligt bra i slutet av 70-talet :-)

  Tänk om man fått göra en sådan serie idag och själv fick välja lagen... :-D

  2 Tumme upp 2015-03-14 16:01:16

  Söderlund:
  Per MS:
  Det var precis den matchen du nämner när West Ham mötte Arsenal 1971 som jag blev West Ham supporter. Hade nått den "respektingavande" åldern av 9 år vid det tillfället.

  Skriv gärna om Clyde Best. Skulle vara kul att läsa och skrivet av en supporter till ett annat lag än West Ham.

  För övrigt väldigt roligt att läsa om de här Old School artiklarna. Bra jobbat.

  1 Tumme upp 2015-03-14 14:43:25
  Per MS:
  Christer, minns också anfallsparet Garth Crooks och Steve Archibald. Den senare var ju en skotte som faktiskt spelade i Barcelona under en period. Tror det var samtidigt som Mark Hughes och att det i alla fall tangerade Gary Linekers ankomst. Inte säker. Men det fanns gott om bra anfallsspelare i Skottland på 60- 70- och 80-talen. Så det var bättre förr.

  Bob var nog ingen större affärsman eller skatteplanerare, men en äkta centertank.

  Tumme upp 2015-03-14 11:30:10

  Christer:
  Bra skrivet som vanligt Pelle, man blir så nostalgisk när man ser detta. Att tänka tillbaka på Hoddle, Waddle, Ardiles, Clemence, mmm... Vissa saker var bättre förr.

  Delade sina 10000 med medspelarna sänder tankarna mer till Cornelius W än till Christiano R. Skön gubbe Bob.

  Kör på med denna spalt, kommer att följa den slaviskt.

  1 Tumme upp 2015-03-14 09:30:46
  Per MS:
  Söderlund, gäggytor är en härlig definition! Clyde Best var en föregångare som fick stå ut med mycket. Tänkte faktiskt skriva något om honom ganska snart. Fann en Tipsetxra-match från 1971 mot Arsenal med en mycket intressant uppställning. Blandat av två stora generationer West Ham-spelare. Å ena sidan Bobby Moore, Geoff Hurst, Clyde Best och Bryan "Pop" Robson, den där mittbacken Taylor samt Billy Bonds, Frank Lampard och Trevor Broooking.

  Min favorituppställning är nog den där de var regerande FA-cupmästare samt vann div 2. Spelare som Parkes, Stewart, Bonds, Martin, Lampard, Holland, Allen, Brooking, Pike, Devonshire, Cross, Goddard, Neighbour.

  Tumme upp 2015-03-13 22:36:15

  Per MS:
  ATK, ja, du... Det var tider den något komplexa personligheten Harry Catterick som hade stöd av Littlewoods-ägaren Sir John Moores och ledde ett Eveton som gick under namnet "The Mersey Millionaires" eller "The Checkbook Millionaires": Ja, eller du kan ju historien. The Holy Trinity med mera. Catterick är faktiskt en mycket sammansatt - och kanske inte alltid så trevlig -personlighet som jag tänkte gräva lite djupare i längre fram. Det fanns ju en del karismatiska/medievänliga managers på 60-talet: Nicholson, Busby, Revie, Shankly... Medan Catterick snarare var precis tvärtom. Har för mig han envisades med att släppa laguppställningen så sent som möjligt och i bokstavsordning, bara för att media och motståndarna inte skulle kunna räkna ut uppställningen. Dessutom drev han frågan att förbjuda tv på Goodiosn. Försökte får med sig Shankly där, men det gick väl inte.

  Måste varit stort att träffa Latch! Han är för mig själva definitionen av hur en äkta Tipsextra-centeforward ska se ut och bete sig.

  Tumme upp 2015-03-13 22:30:03
  Per Ms:
  Greven, tänkte att Old School Football skulle vältra sig i just detta. Satt själv och skruvade på radion, ofta med riktigt dålig mottagning. Spetsade öronen när resultaten drogs. Tänkte faktiskt köra lite stryktips även på denna sida, men givetvis bör det ske på tisdagar, enligt gammal god tidningssed, så det finns gott om tid att lämna in före klockan15 på torsdag. Tänkte också göra nåt på Stan Bowles ganska så snart. En av de där synnerligen begåvade lirarna som aldrig tycktes passa in någonstans. Han ska ha exempelvis sagt nåt opassande till landslagskaptenen Emlyn Huges på hans första landslagssamling.
  1 Tumme upp 2015-03-13 22:21:26

  Greven:
  Bänkad framför Tipsextra, kopiadelen från några tipskuponger som lämnades in senaste på torsdagen på bordet framför bredvid veckans tipstidning från Vi Tippa. Det stod också ofta på en kortvågs/mellanvågsradio med antingen BBC 2 909 mhz eller BBC World Service 15070 kHz för att man skulle få höra ännu mera livefotboll kommenterat av Paddy Feeney samt få resultaten fortare än plinget på Tipsextra.

  Stan Bowles, Charlie George, Joe Jordan, Archie Gemill, Alan Clarke. osv osv osv

  Det blev aldrig bättre än så!

  1 Tumme upp 2015-03-13 19:33:57
  ATK:
  *Starstruck heter det.
  1 Tumme upp 2015-03-13 19:05:23

  ATK:
  Ser fram emot detta Per. Det bästa med 60-talet var att ingen kopite med emfas kunde påstå vara storebror. Måste också säga att nirvana uppnåddes i höstas då man fick sitta bredvid Latch och snacka lite. Vad vi pratade om minns jag banne mig inte. Starstuck!
  1 Tumme upp 2015-03-13 19:02:54
  Söderlund:
  Härlig läsning. Är själv uppväxt med Tipsextra och blivit präglad av det. Givetvis också anledningen till att det blev West Ham för min del. Att det blev West Ham berodde på den store svarte anfallaren Clyde Best. Hade äran att träffa honom ett par minuter 2009.

  Håller med dig, det var bättre förr. Man är väl en gammal stöt, men då får det vara så. Var och såg en match i de lägre divisionerna en februaridag för några år sedan. Gräsmattan var enormt vacker med diverse gäggaytor här och där, precis som på Tipsextrtas tid.

  2 Tumme upp 2015-03-13 17:01:08

  ANNONS:

  Fler artiklar om Old School Football

  VM-listan: De största förbundskaptenerna plats 4-5
  Old School Football En förbundskapten är en ledare som visar ut en riktning. En vägvisare som ger förutsättningar för spelarna att nå det gemensamt uppsatta målet. Här listar vi plats 4 och 5 över de tio största förbundskaptenerna i VM-historien.
  2018-04-24 11:29:00

  VM-listan: De största förbundskaptenerna plats 6-10
  Old School Football Förbundskaptenens roll sägs ofta vara mycket svårare än en klubbtränares. Man träffar spelarna under en kort period och ska då många gånger få olika falamger att fungera ihop. Vi ska här granska de som har klarat just detta. De största förbundskaptenerna i VM-historien.
  2018-04-21 22:17:00

  VM-listan: De 10 största fiaskona plats 1-5
  Old School Football Efter att ha betat av plats 6-10 på Old School Footballs 10 i topp lista över de största VM-fiaskona så har vi nu kommit fram till creme de la creme, de största och mest omskrivna fiaskona i VM-historien. Här trängs regerande mästare på nedgång med grova underskattningar.
  2018-04-13 11:35:08

  VM-listan: De största fiaskona plats 6-10
  Old School Football Om man säger Tommy Salo och Vitryssland 2002 eller Olle Nordin och 1-2,1-2,1-2 så vet majoriteteten av den sportintresserade befolkningen i Sverige över, låt säga 30, vad vi pratar om, nämligen ett fiasko och i den här listan ska vi ur ett historiskt VM-perspektiv grotta ner oss i just detta begrepp, fiasko!
  2018-04-11 15:12:50

  Dokument VM-historia: Jules Rimet
  Old School Football När man tänker på VM så är det naturligtvis det fantastiska spelet och de vackra målen som ska vara i högsätet. Det finns dock en avigsida som tyvärr FIFA dragits med under decennier och det är mygel och korruption. Därför ska vi kicka igång den här VM-serien med att kliva tillbaka i historien till en tid som såg en av de tidigaste FIFA-presidenterna lansera Världsmästerskapet i fotboll. Mannen ifråga var Jules Rimet och det är han som vi har att tacka att vi har VM.
  2018-04-10 17:07:00

  Old School Football sjösätter en fotbollshistorisk VM-resa
  Old School Football Lycka, förväntan och ett pirr i magen av välbehag. Ett stundande födelsekalas för en 10-åring eller ett förväntansfullt lyckorus innan man som barn ska åka på en lång och spännande semesterresa? Nej, inte i detta fallet. Nu snackar vi istället om en 47-årig mans förväntan inför det häftigaste som finns inom fotbollen. Det var fjärde år stundande VM-slutspelet i fotboll.
  2018-04-06 11:39:30

  Fallna hjältar- Bobby Moore del 4
  Old School Football Talangen och potentialen var oomstridd och det var i Englands vita landslagströja som Moore kom att använda denna till att bli den försvarslegend som ledde England till sitt enda VM-guld. Det var dock inte helt utan kontroverser.
  2018-03-31 11:15:45

  Fallna hjältar- Bobby Moore del 3
  Old School Football En nationalikon och en av världens bästa försvarsspelare genom tiderna måste väl ha haft en lysande klubbkarriär med titlar på hög? Inte alls, det West Ham som Moore skänkte större delen av sin karriär till lyckades aldrig riktigt nå sin fulla potential och de höjder som deras kapten nådde på den internationella scenen.
  2018-03-10 12:55:00

  Fallna Hjältar, Bobby Moore-Del 2
  Old School Football En flamboyant playboy, en idealistisk och ibland naiv älskare av vackert spel och en kyligt kontrollerad man med förakt för sitt eget ursprung. Vi fortsätter berättelsen om “The peoples knight”, mannen som ledde det engelska landslaget till dess enda internationella titel, Bobby Moore. Idag fokuserar vi kring tre personer som var de som formade Moore som fotbollsspelare.
  2018-02-14 12:21:00

  Old School Football Podcast - Moore, Brooking, Brady och Hoddle
  Old School Football Eleganter står på schemat i Old School Football podcast.
  2018-02-09 14:15:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Premier League

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  ”Tårarna i cupfinalen säger allt”
  Hextalls viktigaste sommar
  De största förbundskaptenerna
  #64: Middag med Löf och Ström
  En av säsongens viktigaste stunder
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies