fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 79910 | Medlemmar: 179550

Kom ihåg mig
Kenny Hibbitt – Never Quit, Never Lie, Never Apologize
Kenny Hibbitt tar en frispark i ligacupfinalen 1980.

Kenny Hibbitt – Never Quit, Never Lie, Never Apologize

En sjuttonåring anländer till Wolverhampton Wanderers för det facila priset av 5000 pund. Direkt från Bradford, där han var uppväxt och också debuterade i Bradford Park Avenue 1967. Han och en viss Zebulon Macahan skulle om några år uppnå legendarstatus, men det hade Kenny Hibbitt ingen aning om i november 1968.

Mäktiga Wolves som dominerat 50-talet med spelare som Billy Wright och en legendarisk manager i Stan Cullis befann sig inte alls på de höjder som fansen var vana. När 18-årige Kenny Hibbitt gjorde debut i derbyt mot West Bromwich i november 1969 förstod han nog aldrig hur dyrkad han skulle bli – i Sverige.

Och allt är Tipsextras förtjänst.

Han fick dock inte vara med i den allra första Tipsextra-matchen någonsin, när Wolves den 29 november 1969 tog emot Sunderland och vann med 1-0 efter mål av Hugh Curran. Bo Hansson kommenterade och en blivande svensk institution hade haft sin premiär. Inte heller fick han vara med i nästa Tipsextra-match den 20 december samma år då Nottingham Forest besegrade Wolves på City Ground. Svenskar med lördagsgrogg i högsta hugg framför tv-apparaterna fick lyssna till Tipsextras grundare Lars-Gunnar Björklunds kommentarer. Följande vår spelades ytterligare två Tipsextra-matcher med Wolves utan unge Kenny Hibbitt. Den 28 februari kommenterade legendaren Putte Kock derbyt mot WBA borta på The Hawthorns som slutade 3-3. Och den 21 mars förlorade Wolves hemma mot Leeds med 1-2 i en match kommenterad av Leif Larsson.

Tipsextradebut 1970

Men den 5 december 1970 var det dags för Kenny Hibbitts Tipsextra-debut i vinstmatchen mot Blackpool. Han blev utbytt mot storstjärnan John Richards och Putte Kock fick kommentera. Kock var för övrigt den gamle landslagsspelaren som sedan 1959 också var känd som stryktipsexperten nummer ett Sverige. Han kommenterade ett antal Tipsextra-matcher i begynnelsen, men undvek helst Stokes hemmaarena Victoria Ground, där det alltid blåste snålkallt vilket förhindrade honom att få fyr på den berömda cigarren.

Totalt spelade Hibbitt 17 Tipsextra-matcher mellan 1970 och 1983. Han blev helt enkelt en del av det svenska vardagsrummet, på samma sätt som Hylands hörna, Familjen Macahan, Onedinlinjen, Hem till gården, Nygammalt, Musikfrågan kontrapunkt med Sten Broman, Tiotusenkronorsfrågan och Sveriges magasin med Drutten och Gena.

Det finns nog ingen enskild fotbollsspelare som bättre personifierar hela känslan och succén med Tipsextra mer än Kenny Hibbitt. Åtminstone för den första generationens Tipsextra-tittare med tyngdpunkten i 70-talet är det garanterat Hibbitt som dyker upp i vad man numera kallar Top of Mind när man minns sitt Tipsextra. Inte Bobby Moore, inte Alan Ball, inte Gordon Banks, inte Bob Latchford, inte George Best, inte Kevin Keegan, inte Kenny Dalglish, inte… ja, man kan hålla på i en evighet. Kenny Hibbitt är helt enkelt Tipsextras tidiga period och därmed också nostalgins förgrundsfigur. Ungefär som jultomten för alla barn från 1800-talet och framåt, men främst i hans betydelse under efterkrigstiden med Kalle Anka, julmust och julklappar. Kanske finns det numera andra bättre figurer som skulle kunna representera julen, men det är ju inte en tanke som någon tar särskilt seriöst. På samma sätt är det med Kenny Hibbitt och 70-talsgenerationen av Tipsextra-tittare.

Det är bra marscherat för en kille som endast fick ihop till en U23-landskamp för England.

Lasse Lagerbäcks favorit

Rak rygg, lång överkropp och rejäla polisonger samt ett hår som fick flyga för vinden eller anpassa sig efter regn och lerpölar. Dessutom med den klassiskt brittiska kampandan där ingen tackling var onödig eller lerpöl värd att undvika. Men också med ett tungt skott. Hibbitt var vad vi idag skulle benämna som en klassisk box-to-box spelare. Inte undra på att han var Lasse Lagerbäcks favorit, enligt Urban Wigerts fantastiska bok om Tipsextra. Den enda heltäckande och därmed oumbärliga skriften i ämnet. Jag har ett själv ett signerat ex. Lagerbäck berättade om sin relation till den engelska fotbollen och Tipsextra i The Guardian 2006 och fick då en fråga om vilken spelare som imponerat på honom allra mest. Svaret: Kenny Hibbitt.

544 matcher och 114 mål för Wolves (1968-84) talar dock kompetensens språk och han var med och vann två ligacupfinaler (1974 och 1980, båda sändes i Tipsextra), gjorde dessutom ett av målen i den första. Var i final i UEFA-cupen 1972 och bidrog till att Wolves klarade två uppflyttningar till högstadivisionen.

Snö och lervälling 1978

Fyra matcher sticker ut lite extra. När Newcastle kom på besök till Molineux 1973 gjorde Kenny själv Wolves mål, medan brorsan Terry gjorde Newcastles mål. Och så var det ju ligacupfinalen 1974 mot Manchester City där Kenny Hibbitt gjorde Wolves första mål och blev också korad som engelsk ligacupmästare. 1980 gjorde Wolves om bedriften, denna gång mot mäktiga Nottingham Forest. Då var det Andy Gray som avgjorde och Hibbitt fick ännu en pokal inför Tipsextra-tittarnas ögon.

Men troligtvis var det en match mot Everton 1978 som verkligen fick svenskarna att ta Kenny Hibbitt till sina hjärtan. Everton gjorde en lysande säsong och hade i Tipsextra tidigare demolerat Coventry med 6-0 och Aston Villa med 4-1. Mycket tack vare en annan stor Tipsextra-profil – den fruktade centerforwarden Bob Latchford. Det hade snöat rätt ymnigt innan match och Molineux skottades i all hast, men fortfarande fanns ett vitt lager vid avspark. Något som ganska snart skulle förvandlas till en lervälling. Ur lervällingen reste sig en lång man med polisonger och svart hår. Han var överallt. Tacklade, passade, sköt och dominerade mittfältet. Kenny Hibbitt var i sitt rätta element. Ett element som Tipsextra-nostalgiker så gärna minns när de funderar över varför det var roligare att se på fotboll förr. Kenny Hibbitt pulvriserade Everton och matchen slutade 3-1 till Wolves, varav två mål gjordes av honom själv och Evertons reducering kom först i slutet på en straff. Inte undra på att Lasse Lagerbäck blev imponerad.

Zeb Macahan

Wolves-redaktionen på Svenska Fans gjorde 2009 en briljant liknelse med en annan 70-talsidol – Zebulon ”Zeb” Macahan. Den väderbitne mannen vars haltande gång och långa kropp inte hindrade honom att vara en macho man för alla att luta sig mot om saker och ting krisade. Alltid på moralens korrekta sida och alltid den som fick rätt, om det så var med våld eller ord eller bara genom att stå och se väderbiten ut. Grejen är bara den att det nog var Hibbitt som banade väg för Zebulon, då Wolves-liraren var först ut i de svenska vardagsrummen. Relationen Tipsextra-tittare och Kenny Hibbitt var som starkast mellan 1974 och 78. Macahan sändes mellan 1976 och 79.

Beskrivning av Zeb Macahan på Wikipedia:
”Zebulon "Zeb" Macahan, spelad av James Arness: Den ständigt resande hårdingen som inte drar sig för något då det gäller liv eller död eller för att skydda sin familj och vänner. Han är farbror till Macahan-barnen och har tidigare varit gift med en cherokeeindianska med vilken han hade en son; båda omkom dock vid en brand. Bland indianerna är han känd som White Eagle och lever efter mottot: "Never quit, never lie, never apologize".”

Den tidens manliga idealbild. Zeb och Kenny, samma andas män. Hjältar som gick rakt genom tv-rutan.

Kenny Hibbitt i Tipsextra

1970
Wolves – Blackpool 1-0, kommentator: Putte Kock

1971
Wolves – Stoke 2-0, kommentator: Mac Gänger

1972
Wolves – Arsenal 1-3, kommentator: Fredrik Belfrage

1973
Wolves – Newcastle 1-1, kommentator: Arne Hegerfors (Kenny Hibbitt gjorde Wolves mål och brorsan Terry Hibbitt Newcastles)

1974
Wolves – Manchester City 2-1, kommentator: Leif Larsson (Final i ligacupen. Hibbitt gjorde första målet)
Wolves – Liverpool 0-1, kommentator: Bo Hansson
Wolves – Ipswich 2-1, kommentator: Fredrik Belfrage (Hibbitt gjorde ett av målen)

1975
Wolves – Ipswich 1-2,kommentator: Bengt Grive (FA-cup tredje omgången)
Coventry – Wolves 2-1, kommentator: Fredrik Belfrage
Wolves – Manchester City 0-4, kommentator: Åke Strömmer

1976
Manchester U – Wolves 1-1, kommentator: Bo Hansson (FA-cupens kvartsfinal)

1978
Wolves – Everton 3-1, kommentator: Arne Hegerfors (Hibbitt gjorde två mål)
Nottingham F – Wolves 2-0, kommentator: Fredrik Belfrage
Wolves – West Bromwich 0-3, kommentator: Åke Strömmer

1980
Wolves – Nottingham F 1-0, kommentator: Ingvar Oldsberg (Final i ligacupen)

1981
Wolves – WBA 2-0, kommentator: Ingvar Oldsberg

1983
Aston Villa – Wolves 1-0, kommentator: Staffan Lindeborg (FA cupens fjärde omgång)

Lästips: Old School Footballs artikel om Stan Cullis. The Iron Manager - när Wolves var bäst i världen 

Ligacupfinal 1974Wolves vs Everton 3-1, i snö- och lervälling 1978Zebulon "Zeb" Macahan - kärv, hård och rättvis.
Ligacupfinal 1980Källor: www.sporting-heroes.net/football, Wikipedia, Tipsextra - Den heliga eftermiddagen; Wigert, Urban (Recito Förlag, 2010), The Encyclopedia of British Football; Soar, Phil and Tyler, Martin (Book of Football, 1984), You Tube.


9 KOMMENTARER      3876 VISNINGAR
PER MALMQVIST STOLT
skribentper@gmail.com
På Twitter: @permalmqvist
2015-09-04 00:30:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Per MS:
Tackar, Urban! Faktum är att för att kunna dra igång Old School Football var det nödvändigt med hjärnkoll på samtliga Tipsextra-matcher, laguppställningar, målgörare, kommentatorer osv. Och jag kunde inte finns det någonstans, förrän din bok kom ut. Dessutom fanns där en fin personlig reflektion, intevjuer och en massa bra historier. Så jag bugar, bockar och tackar.
Tumme upp 2015-09-04 21:34:37
Urban Wigert:
Härlig läsning! Och du har ju gjort helt rätt som bland annat läst "Tipsextra - Den heliga eftermiddagen" för att hitta info om Kenny Hibbitt och Tipsextra!
1 Tumme upp 2015-09-04 18:29:14

Per MS:
Gammal Guld, tackar! Jo, Putte Kock sveptes förbi lite slarvigt. Problemet är just att han hade så många strängar på sin lyra. Vi talar om nästan ett sekel av delaktighet och påverkan på så mycket som hände inom idrotts-Sverige. Så jag "sneddade" förbi honom lite, men ville ändå påpeka hans roll som tipsexpert och kommentator.
Tumme upp 2015-09-04 14:30:38
Gammal Guld:
Fantastisk artikel. Bästa på åratal.

Hibbitt var min favorit i Wolves och jag tror inte nån har kommit riktigt nära i nutiden. Inte ens Bully. Det är nog bara Derek Dougan som har den utstrålningen och attityden.

Tänk vad det förändrats. Hugh Curran som nickmålade 1-0 i första TEX matchen hade £110 per månad när han kom från Norwich. Minimilönen som facket förhandlat fram var då £100. När Curran tog upp Millwall på 60-talet till nuvarande CS, fick han £500 i säsongbonus.

Bara ett litet memento eftersom vi pratar om fotbollshjältar. Jag är inte AIKare så detta är ingen reklam. Med att förbigå Putte Kock som "landslagsspelare och tipsexpert" får mig att reagera. Vi talar om Sveriges genom tiderna främste Fotbollsledare. Och inte bara det, invald på vänsterytterplatsen i världslaget i OS i Paris 1924. Ordförande i AIK 1945-53. Förbundskapten (ordförande i UK) med Guld i OS 1948, Brons VM 1950 och Brons OS 1952. "Tipsexpert" är bara en liten notis i marginalen på en av Sveriges främsta fotbollskarriärer.

2 Tumme upp 2015-09-04 14:04:34

Per MS:
Lervällingen tog sig på något sett igenom tv-apparaten. På samma sätt som när de andades ut en uppenbar kyla. Det gjorde tillvaron hemma i soffan behagligare, ungefär som det kan vara ganska ok att höra regn mot fönster en mörk höstkväll om du har bra belysning, värme och något gott att äta inomhus.

Jag kan t. ex bli lite provocerad över de där "lyxvadderade stolarna" dagens "bänk" utgör. Visst, det är nog bra, men inte riktigt som engelsk fotboll ska vara.

Kul att få lära sig mer om Kenny Hibbitt! Han la ju faktiskt beslag på nummer sju under mer än ett decennium. Bara det är ju respekt.

1 Tumme upp 2015-09-04 12:48:28
Man:
Helt underbar reportage!

Tack!

2 Tumme upp 2015-09-04 10:04:51

Söderlund:
Härlig läsning Per.
Vem minns inte lervällingen som det spelades på under vintertid i England. Måste säga att jag saknar den ibland. Det var som charmigare på något vis.

2 Tumme upp 2015-09-04 09:46:40
Sebastian:
Riktigt kul att läsa en text om en sådan legend!
Postat via SvenskaFans-appen
3 Tumme upp 2015-09-04 08:39:33

Truls Wolves :
Underbar artikel om min största hjälte
3 Tumme upp 2015-09-04 07:45:40
ANNONS:

Fler artiklar om Old School Football

Old School Football Podcast - Supporterliv, Wolves och Tipsextra med Urban Wigert
Old School Football Det finns nog ingen i vårt avlånga land med större kunskap i ämnet Tipsextra än Urban Wigert. I den första delen av samtalet blir det en hel del om programmet, men också hur han blev supporter till en äkta Tipsextra-klubb - Wolverhampton Wanderers.
2017-11-17 12:15:00

Old School - supporterliv och Everton
Old School Football Den tredje och avslutande delen av samtalet med Swedish Toffees ordförande Erik Pråmell innehåller bland annat tankar om den tolfte spelaren.
2017-11-01 11:30:00

Old School - bästa elvorna i Everton och Tipsextra
Old School Football Två Everton-supportrar. Varsin elva. Inte nödvändigtvis med enbart Everton-spelare, men de ska ha lirat i Tipsextra.
2017-10-30 11:30:00

Old School supporterliv - Everton
Old School Football Serien om supporterliv och bästaelvor fortsätter med det första av tre avsnitt i ett samtal mellan mig och Swedish Toffees ordförande Erik Pråmell.
2017-10-27 11:30:00

Old School - supporterliv och Ipswich
Old School Football Det fria samtalet om Ipswich Town fortsätter.
2017-10-24 12:30:00

Old School: bästa elvor och Ipswich Town
Old School Football Samtalet med Ipswich Niklas Nygårds fortsätter, nu med klubbens bästa elvor.
2017-10-20 19:30:00

Aston Villa: Snedträffar och treenigheter-en kort framgångssaga
Old School Football Snedträffen har en viss magi inom fotbollen. Oftast är det något man ler snett överseende med när någon som inte riktigt har förmågan försöker toffla till bollen. Ibland kan den leda till att en passning går fram fast det inte var menat. Vissa snedträffar kan däremot, precis som den Peter Withe stod för en majkväll 1982 på Feyenoord Stadium i Holland, innebära kulmen på någonting stort, någonting som en klubb vare sig tidigare eller senare kommer att få uppleva. I detta fall seger i Europacupen.
2017-10-20 09:46:00

Supporterliv – Ipswich Town
Old School Football Livet som Ipswich-supporter har förändrats. På 1970- och 80-talen handlade det om Europas toppskikt och kamp om de stora pokalerna. Nu handlar det om en trygg och sansad tillvaro i mitten av The Championship.
2017-10-19 16:00:00

Supporterliv - Liverpool och Tipsextra
Old School Football Den tredje och sista delen i samtalet med Liverpool-profilen Pelle Ehnberg och här råder inga ramar, utan vi pratar nästan i munnen på varandra.
2017-10-14 08:30:00

Old School Football - bästa elvorna i Liverpool och Tipsextra
Old School Football Samtalet med Liverpool-profilen Pelle Ehnberg fortsätter och nu riktas ljuset mot de mest profilstarka spelarna i Liverpool och Tipsextra som helhet. Tre elvor presenteras.
2017-10-13 12:00:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM OLD SCHOOL FOOTBALL
ANNONS:
Old School Football

Old School Football

I VÄNTAN PÅ LÖRDAG FÖR OSS SOM INTE KAN SLÄPPA HUR BRA DET VAR FÖRR.
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Villa-Lidköping föll mot Vetlanda
NBA-Podden: Trust The Process
Poya Asbaghi tar över Blåvitt
”Islanders bättre än man tror”
CroCast: VM-kvalet i fokus
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies