fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 60195 | Inloggade: 117 | Antal medlemmar: 180839
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Optimistisk läsning i dystra tider - Därför är Steve Round Aston Villas viktigaste värvning

  Optimistisk läsning i dystra tider - Därför är Steve Round Aston Villas viktigaste värvning  Aston Villas fall från glansen och rikedomarna i engelsk fotbolls förgrund fick många att våndas ännu en anrik klubbs definitiva sorti från den engelska toppfotbollen. Men nya ägaren Tony Xias inmarsch i Birmingham genererade nyfunnen entusiasm och löften om en snabb återkomst genom stora spenderingar möttes av bifall från Villas supportrar.
  Men även om Xias djupa fickor kan leda Villa tillbaka in i rampljuset så vilar svaret på varaktig framgång hos en annan man. Den 46 årige Steve Round.
  Anställningen av Steve Round som Director of Football och Head of Recruitment kan vara fundamentet Villas framtida framgångar vilar på.

  EN FÖRLORAD GENERATION


  Mellan åren 2008 och 2012 nådde Aston Villa stora framgångar på ungdomssidan och hade en mängd högt ansedda talanger som spåddes lysande framtider.
  Villas mångmiljon spenderingar i akademin på Bodymore Heath hade burit frukt och givit upphov till en fyra år lång dominans i Premier Reserve South League som sedermera kulminerats av internationellt erkännande när klubbens U20 lag kröntes till mästare av Next Gen Cup, en turnering konstruerad för Europas främsta akademier.
  Bland aktade akademier så som FC Barcelona, Sporting Lissabon och Ajax hade Aston Villa slutat som segrare och framtidsvisionerna för klubben såg inga gränser.
  Klubben befann sig vid tiden i ett prekärt ekonomiskt läge och den då nytillsatta tränaren Paul Lambert valde i samråd med styrelsen att börja bygga ett lag utifrån den egna akademin för att förebygga vidare förluster. Och med uttalandet "I don’t care what wages you earn or what you have done in the past, if you are good enough, you will play" skred man till verket.

  Fem år senare återstår endast Khalid Abdo, Kevin Toner, Jordan Lyden och Jack Grealish, varav den sistnämnda är den enda som mäktat med fler än fem framträdanden i A-laget utav samtliga spelare från det vinnande laget.

  Planen att satsa ungt och eget framför de tidigare planlösa affärerna på transfermarknaden var en ansats som slutade lika snabbt som den tog vid och vad som en gång började som en besinningsfull självrannsakan för att kompensera klubbens överspenderande gick obemärkt över i ytterligare planlösa affärer och tillslut nedflyttning från Premier League.

  Det är svårt att inte blicka tillbaka mot Randy Lerners marknadsplan och den slogan den inbegrep "Proud history, Bright future" och inte slås av den
  ofrånkomliga ironin.


  Bild: Callum Robinson var en av de starkaste lysande stjärnorna i det Villa lag som vann Next Gen 2013. Idag spelar han i The Championship laget Preston North End och under fjolåret mäktade han med 10 mål och 4 assist. Ett facit som givit upphov till ett stort intresse från en mängd etablerade Championship klubbar, däribland Fulham, som enligt uppgifter presenterat ett åttasiffrigt bud på den förra Villa adepten.

  Cirka 20 000 minuter av samtliga minuter spelade i The Championship förra året, var av spelare fostrade i Aston Villas akademi, vilket är bäst i hela landet. Ljusa siffror som dessvärre bär på en annan mörkare sanning, endast 4400 av de minuterna kom från spelare som fortfarande tillhör Villa.

  Att försöka förbättra de siffrorna och bidra till att fler egna produkter slår sig in i Aston Villas seniortrupp, är ett av många ansvarsområden som Steve Round har blivit tilldelad.

  Samtliga spelare från vinnarlaget av Next Gen 2013 som lämnat Villa
  (Notera att eventuella kompensationsbidrag inte inkluderas i övergångssummorna)

  Daniel Johnson 616 000 kr Preston
  Samir Carruthers 2 370 848 kr Milton Keynes Dons
  Callum Robinson 0 kr Preston
  Janoi Donacien 0 kr Accrington
  Bradley Watkins 0 kr Slough Town
  Jonathan Hogg 0 kr Watford
  Josh Webb 0 kr Kilmarnock
  Bradley Lewis 0 kr Halesowen Town
  Lewis Kinsella 0 kr Colchester United
  Graham Burke 0 kr Notts Country
  Josh Barton Klubblös
  Riccardo Calder 0 kr Inverness
  Dan Crowley 9,8 miljoner kr Arsenal
  Alfie Crooks 0 Klubblös
  Aidan Grant 0 kr Peterborough
  Liam Bateman 0 kr Kettering Town

  STEVE ROUND OCH THE VILLA WAY

  Steve Round är kanske inte vida känd i internationella supporterkretsar då han varit lite av en skuggfigur i engelsk fotboll. Men nationellt möts han av stor respekt, vilket anställningen hos Villa tydligt påvisar. Round har nämligen aldrig tidigare haft rollen som Director of Football utan har fått sitt erkännande från tränarbänken som assisterande tränare/hjälptränare bakom David Moyes( i Manchester United och Everton), Sam Allardyce (i Newcastle) och Steve Mcclaren (i Middlesborough, Derby och Engelska landslaget). Men efter en tid som tränare valde Round att testa nya jaktmarker och började utbilda sig inom Sport Science och har idag en Sporting Director Masters Degree.
  Steve Round ansvarar för all rekrytering från tränare, till spelare, till övrig personal och har som uppgift att utveckla Villas utdaterade arbetsmetoder till metoder som bättre överensstämmer med en "21 century club", som Tony Xia uttryckte det.
  Och efter blott ett år i tjänsten har han redan hunnit reformera Aston Villas scoutingnätverk genom att bland annat hämta in Evertons chefsscout Ian Atkins samt addera Evertons fysiolog Sam Donachie. Donachie är mannen bakom företaget Embodyism som haft stort inflytande i tennisstjärnan Ana Ivanovic och Man City stjärnan John Stones framgångar och hämtades in av Round för att bidra med medicinsk expertis omkring spelarutveckling. Donachies metoder tillhör den nya skolan och utgår bland annat från förståelse om sin kropp genom meditation och är ett tecken på Villas nya inriktning. Att använda sportvetenskapliga metoder för att främja en fundamental förståelse för biologiska, psykologiska och anatomiska system och dess inflytande på prestationen på fotbollsplanen, gör att man kan konstruera praktiska övningar på träningsplanen i syfte att uppnå specifika ambitioner på ett mer effektivt sätt. Donachiens medicinska kunnande kommer även ha en stor del i den rekryteringsmodell som Steve Round vill introducera i klubben där man syftar till att implementera sportvetenskap med fotbollsvetenskap för att föra ungomsakademin framåt. Vilket leder oss in på varför Steve Rounds roll kan få avgörande betydelse för villas framtida framgångar.


  Bild: När David Moyes tog över jobbet som tränare för Manchester United 2013 valde han att anställa Steve Round som assisterande tränare

  Medan det är Steve Bruce som är högst ansvarig för att nå kortsiktig sportslig framgång genom att vinna fotbollsmatcher så är det Steve Rounds jobb att skapa förutsättningarna. Som arkitekt för det nya Villa har Steve Round fått fria tyglar av Xia och i en intervju med Catapultsports berättar Round om planerna att ingjuta en kontinuitet i alla arbetsområden genom en tydlig klubbkultur.

  "Vi behöver bygga en kultur här, vi måste se till att vi hela tiden strävar framåt för att skapa en framgångsrik kultur över fem år"
  Och i en nyligen publicerad intervju med The Villa View avslöjade Villas CEO Keith Wyness Steve Rounds planer på att tillämpa en tydlig spelfilosofi som genomsyrar klubben från akademins 12 åringar ända upp till seniorlaget med ledordet "The Villa Way".

  "Steve Round har lagt upp en plan för det och där finns en hel del detaljer om vad begreppet "The Villa Way" innebär.
  Det kommer ta tid att integrera det i läroplanen från ungdomslagen upp till seniorlaget och jag tror inte att vi har implementerat det på planen(i seniorlaget) än, men vi vet vart vi är påväg"


  "Det tar lång tid att ingjuta något sådant i en klubb så det är mer ett tre, fyra, fem års projekt, men vi har en idé om hur vi vill gå tillväga"

  För första gången på länge har Villa börjat planera med insikt. För om Villa skulle misslyckas med att ta sig upp i Premier League även denna säsong innebär det att man är inne på sitt tredje och sista fallskärmsår, vilket innebär en mycket smalare budget för spelarköp. En budget som kommer fortsätta krympa ännu mer året efter det. Genom att bygga klubben med akademin som utgångspunkt skapar man förutsättningar för att fortsätta konkurrera i The Championship även utan stöd från Premier League pengarna.

  DE TOEKOMST OCH LA MASIA, LEDSTJÄRNOR FÖR LÅNGSIKTIG FRAMGÅNG

  Steve Rounds planer påminner om det som Rinus Michels en gång grundade under sin tid som huvudtränare för Ajax mellan 1965-1971 kallat "De Toekomst", som sedermera inspirerade till formandet av världens främsta talangfabrik, FC Barcelonas "La Masia".
  Genom att bland annat ha fostrat spelare som Leo Messi, Andres Iniesta, Xavi Hernandez och Sergio Busquets var La Masia den största källan till FC Barcelonas dominans inom den europeiska och spanska fotbollen mellan 2008-2012.
  En fyra år lång era som resulterade i 14 tropher.
  Under 2009 års Champions League final mot Manchester United var nio av elva startspelare i Barcelona fostrade i La Masia och år 2012, i en ligamatch mot Levante, slog man rekord i antalet egna produkter, när samtliga 11 spelare härstammade från den egna akademin. Även Ajax har nått stora sportsliga framgångar då man så sent som i år ställde upp med fem egna produkter i startelvan och ytterligare tre på bänken i Europa League finalen mot Manchester United på Friends Arena.


  Bild: Ajax hade totalt åtta egna produkter i den trupp som spelade Europa League final tidigare i år.

  I både La Masia och De Toekomst figuerar 4-3-3 som genomsyrande spelsystem för samtliga lag i akademin upp till seniorlaget och gör att rekryteringen och utvecklingen av spelare sker med spelsystemet och spelfilosofin som utgångspunkt. I Barcelona har man skördat stor framgång med sitt korta passningsspel känt som Tiki Taka, medan man i Ajax använt en rörlig och fri spelfilosofi som nått anseende som Totalfotboll.
  Ajax och Barcelonas rekryteringsmodell i akademin såväl som i seniortruppen utgår från delar av en spelares förmåga som många andra lag tenderar att ignorera. Förmågan till attacklimatisera, integrera och utföra klubbens fotbollsfilosofi värderas i samma utsträckning som teknisk skicklighet och att hitta spelare med en attityd som stämmer överens med den hos klubben, är av stor vikt för att möjliggöra att samtliga spelare strävar mot samma mål.
  Det största misslyckandet med Aston Villas förra rekryteringsmodell under tidigare Director of Scouting and Recruitment Paddy Riley var att man inte tog klubbens värdegrunder i beaktande vid rekryteringen av nya spelare till seniortruppen, vilket ofta resulterade i spelarvärvningar som visserligen hade hög teknisk skicklighet men hade svårt att acklimatisera sig. Istället för att anpassa värvningarna till klubben, anpassade man klubben till värvningarna och skapade en otydlighet vilket gav oönskade effekter i form av en oförmåga att integrera akademispelare i seniortruppen.

  Den främsta fördelen med att trä en "röd tråd" genom hela klubben är möjligheten att redan vid yngre åldrar utbilda och förberedda spelare med samma principer som seniortruppen, och på så vis krympa steget från akademin till seniortruppen.
  Genom att ha spelare från akademin med en förståelse för klubbens spelfilosofi gör man det möjligt för huvudtränaren att snabbare presentera mer komplexa taktiska detaljer för de yngre spelarna när de väl når seniortruppen, istället för att spendera tid på grunderna.


  Bild: Tidigare scoutchefen Paddy Rileys (höger) rekryteringsarbete blev vida kritiserat av flera tidigare Villa tränare, däribland Remi Garde (mitten), och resulterade i flera dåliga affärer för klubben.

  KLUBBKULTUR OCH IDENTITET SOM REKRYTERINGSMODELL

  För att lära måste man förstå, och genom att etablera en kultur skapar man en plattform för förståelse kring sin identitet. Aston Villa har en tydlig målbild om att återvända till Premier League och ett långsiktigt mål om att bli en storklubb i Europa, men utan spelare med en distinkt övertygelse kring vad Aston villa är och står för, riskerar man att misströsta i tider av motgång. Genom att integrera en tydlig spelfilosofi som genomsyras av klubbens kultur och identitet ger man spelarna en trygghet. En trygghet som kan ge klarsyn vid en tung förlust. Att oavsett vad som händer så kommer Aston Villa alltid spela "The Villa Way".

  Aston Villa kommer aldrig kunna konkurrera med klubbar som Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal och Liverpool på transfermarknaden. Även om fotbollen respekterar historien så är den fixerad vid nuet och i det avseendet har Aston Villa halkat långt efter. Oavsett hur stor Tony Xias förmögenhet är så kommer man troligen alltid stå i skuggan av toppklubbarna ekonomiskt, om inte för alltid så iallafall i många år. Men istället för att fokusera på vad som gör andra bra kan man definiera sina egna styrkor och utifrån det kan man bli konkurrenskraftig. Leicester gjorde det 2016 och chockade en hel värld när de stod som slutgiltiga mästare efter en osannolik säsong. Tottenham har gjort det år efter år genom att köpa billigt, utveckla och sälja dyrt och har på så sätt lyckats etablera sig som ett topplag de senaste två åren. Att införa en kultur som kretsar kring akademin och viljan att satsa på sina egna produkter behöver inte bara innebära fördelar för tydligheten inom klubben, utan kan även fungera som en tydlig marknadsplan för rekrytering av landets bästa ungdomsspelare. Genom att erbjuda de största talangerna en ökad chans till att få spela i Premier League kan Aston Villa få en strategisk överhand gentemot de större klubbarna som inte kan erbjuda detsamma.

  SLUTLEDNING

  Fotbollens trollbindande konst att förena människor står utan motstycke i världen. Den engelska fotbollen i synnerhet. Vissa går till kyrkan andra går på fotboll. Städers historia och arv lever i fotbollsklubbarna och kan erbjuda människor ett sammanhang där alla har betydelse. En Fotbollsklubb i England representerar en spegelbild för varje stad och dess folk.

  Men i takt med att de nya tv avtalen trädde i kraft uppstod engelsk fotboll som en klenod i affärsvärlden och alla med tillräckligt djupa fickor ville ta del av den nyfunna skatten. Den engelska arbetarklassen har fått se sin sociala sammanhållning köpas, och kommersialiseras av oligarker och affärsmän från bland annat mellanöstern.
  Det ekonomiska vinstintresset överskuggar strävan efter sportslig framgång då man vägrar riskera att bli sittande på staketet medan övriga Premier League frossar i rikedomar. Som resultat har den engelska fotbollssjälen urholkats på sin talangutveckling, ett resultat som stagnerat det engelska fotbollslandskapet.
  Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City och Liverpool kommer förbli vinnare om alla tävlar utifrån samma ekonomiska förutsättningar. Deras rikedomar i kombination med sportsliga framgång placerar dem på toppen av näringskedjan och andra klubbar tvingas sälja sina bästa spelare.

  Aston Villas anställning av Steve Round, och dess nyfunna fokus på akademin och klubbens identitet, är en första ansats mot att kunna konkurrera med Premier Leagues mastodonter på andra grunder.

  I ett trångsynt fotbollssamhälle blir Aston Villa den engelska fotbollens nybyggare .


  0 KOMMENTARER      2187 VISNINGAR
  ISAK BERGH
  2017-08-16 21:32:53


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om Aston Villa

  Inför Bolton - Aston Villa
  Aston Villa
  2018-03-16 22:48:16

  Villatipset 2017-18
  Aston Villa
  2018-03-14 01:00:00

  På tråden med Viktor
  Aston Villa Efter bra spel i U23 så kom chansen till utlåning. Nu blir det en timmes pendling för att få testa på A-lagsspel. Här svarar Viktor på några frågor.
  2018-03-13 17:50:32

  Vår kontaktperson på Villa Park svarar på frågor
  Aston Villa Lee Preece har jobbat 29 år i klubben och har haft många olika roller genom åren. Sedan två år tillbaka är han kontaktperson för klubbens alla supporterklubbarna. Här svarar han på många av de frågor han fick av Villa Swedens medlemmar.
  2018-03-06 19:54:28

  Matchen mot QPR inställd
  Aston Villa Vädret sätter stopp för spel idag.
  2018-03-03 09:51:08

  Inför Aston Villa - Queens Park Rangers
  Aston Villa Villa tar emot QPR på ett kylslaget Villa Park.
  2018-03-02 22:29:16

  Sheffield Wednesday - Aston Villa 2-4
  Aston Villa Frid å fröjd i Ostaböjd, hoppet lever efter en sen reaktion mot Owls.
  2018-02-25 19:26:45

  Inför Sheffield Wednesday - Aston Villa
  Aston Villa Det tåg som tycktes gå som på räls mot Premier League med sju raka segrar har stött på problem i form av signalfel, frusna växlar och lövhalka och direktplatsen har bytts mot en kvalplats i skrivande stund. Är vi verkligen så sårbara för ett par skador så lär vi ha än större problem framöver...
  2018-02-23 17:54:57

  Inför Fulham - Aston Villa
  Aston Villa
  2018-02-17 12:50:54

  Medlemsprofil 238
  Aston Villa Så kom det då äntligen ut en profil till. Det är en av våra yngsta som svarat på lite frågor med hjälp av sin far,
  2018-02-12 18:57:51

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Premier League

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Får Giroux tillräcklig uppskattning?
  Säsongen är över för Bajen
  Tonali – en ny Andrea Pirlo?
  Makalös debut för Vinícius Júnior
  Veckorna som definierar säsongen
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies