fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 97835 | Inloggade: 447 | Antal medlemmar: 184066
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Kazimierz Deyna - Mittfältets kung

  Kazimierz Deyna - Mittfältets kung

  Kazimierz Deyna blev en av världens bästa mittfältare under sin tid. Med teknik snabbhet och spelförståelse dominerade han mittfältet och kallades "Mittfältets kung". Deynas karriär var spektakulär men ändå slutade det tragiskt.

  En tidig början
   

  Kazimierz Deyna föddes den 23 oktober 1947 i staden Starogard Gdanski cirka fem mil söder om Gdansk. Kazimierzs familj tillhörde folkgruppen Kociewacy en folkgrupp som likt Kashuberna är fullt integrerade i den polska nationen och samhället men ändock har kulturella och språkliga skillnader. Kazimierz föddes in i en familj med sex systrar och två bröder. Båda Kaziks bröder spelade fotboll i lokala lag. Det var Kazimierzs äldsta bror Henryk som upptäckte att Kazimierz älskade fotboll. Henryk beslutade sig att ta med sig sin bror som då var knappt tio år gammal på träningar och matcher. Kazimierz fick då agera bollpojke och fick vara nära det som blev hans passion – fotboll. Hans enda intresse var sport och i synnerhet fotboll och det dröjde inte länge innan han själv började spela i samma lag som hans bror en gång spelat i. Brodern hade då redan lagt skorna på hyllan pga brist på talang enligt egen utsago. 
   

  I Polen rådde vid denna tid den gamla fotbollens system, i princip alla lag spelade med 3-2-5 systemet som hade utvecklats i England. 4-4-2 var fortfarande något nytt och revolutionerande från Brasilien och Kazimierzs första knattelag spelade enligt den gamla skolan. Kazimierz var snabbare, starkare, längre och bättre på att göra mål än alla andra. Deyna placerades som offensiv centralmittfältare, dåtidens nummer nio och det var denna tröja Kazimierz fick till en början. Influerad av sina idoler Pelé och Eusebio började Kazimierz att försöka efterlikna deras dribblingar och teknik. När Kazimierz hade beslutat sig för något gick han in för det till 100 % och tränade all sin lediga tid, detta ledde snabbt till resultat på planen. Deyna uppmärksammades snabbt därefter av lag i det närliggande Gdansk och Gdynia. Snart blev han erbjuden att provträna med de större klubbarna i trestadsregionen. När Kazimierz var 17 år inleddes en intensiv jakt på Deyna där klubbar från regionen skickade folk hem till Kazimierzs familj och utgav sig för att vara på uppdrag från kommunistpartiet med mål om att övertala Kazimierz att skriva på för det ena eller det andra laget. Kazimierz mor var dock inte med på noterna och skickade iväg allihopa med svansen mellan benen.
   

  Planer för framtiden
   

  Allt detta oroade Kazimierzs första tränare Henryk Piotrowski som ville att Kazimierz skulle stanna i Starogard Gdanski för sitt eget bästa. Han ansåg att Kazimierz fortfarande var för ung för att flytta. Tillslut verkade dock Lechia Gdansk ha lyckats övertala familjen Deyna, man erbjöd 40 tusen zlotych till familjen och egen lägenhet i Gdansk samt utbildning åt Kazimierz. En astronomisk summa. Familjen godtog erbjudandet och det verkade som om allt var i hamn, i sista stund ändrade sig Kazimierz och krävde 80 tusen zlotych. Förhandlarna från Lechia blev rasande och lämnade med löften om att Kazimierz aldrig kommer att komma ifrån den håla han bodde i. Kort därefter kom förhandlare från Arka Gdynia och erbjöd familjen sex tusen zlotych. Denna gång tvekade inte föräldrarna och skrev på alla papper och ändrade i Kazimierzs spelarkort så att han skulle tillhöra Arka. Detta stämde dock inte utan Kazimierz tillhörde fortfarande det loka klubblaget som tränades av herr Piotrowski. Kazimierz blev därmed avstäng av polska fotbollsfurbundet i nio månader och övergången till Gdynia föll i stöpet. Nu fick herr Piotrowski tid att forma och hjälpa Kazimierz att planera och tänka på framtiden. Året därpå vände dock allt snabbt, ledarna i det lokala fotbollsförbundet beslutade sig att Deyna skulle gå till förbundets främsta klubb LKS Lodz. Pappersarbetet och betalningen fixades snabbt med familjen och herr Piotrowski kunde ej göra något åt saken, Kazimierz Deyna lämnade sin hemstad Starogard Gdanski 1966 vid 18 års ålder.


  Väl i Lodz bodde Kazimierz med sin äldsta bror Henryk, hans fru och deras nyfödde son. Kazimierz trivdes bra där och tackade återigen nej till Arka Gdynia när de än en gång försökte att få honom att komma tillbaka till havskusten. Detta var dock bara början. Nu blev plötsligt tre lag intresserade av Kazimierzs tjänster, Legia Warszawa arméns lag, Wisla Kraków milisens lag samt Zawisza Bydgoszcz ännu ett av arméns lag. Armén och milisen började att försöka få tag på Kazimierz och genom tvång få honom att spela för de. Kazimierz fick ta hjälp av spanare och vänner som varnade om det kom agenter eller militärer under och efter träningarna så att han kunde försvinna. Tillslut kom lagen ifatt Kazimierz, milisens lokala distriktschef kom en natt för att övertala Kazimierz att spela för Wisla men det hela slutade med att Kazik fick spendera natten i arresten då han hade vägrat ge efter. Efter detta var det bara armén som fortfarande var intresserade. Efter ännu ett par månader gav även armén upp tillslut. Kazimierz kunde i lugn och ro spela fotboll återigen. I sin första b-lagsmatch för LKS Lodz gjorde Deyna fem mål!
   

  Flytten till Warszawa
   

  I oktober 1966 kom så Deynas debut i högsta ligan. Matchen slutade 0:0 men Legia Warszawas ledning såg inte med blida ögon på det inträffade. De bad armén att kalla in tre spelare från LKS Lodz till värnplikt direkt efter matchen. Detta betydde i realitet en tvingad värvning till antingen Legia Warszawa eller Zawisza Bydgoszcz. Detta ledde till ramaskri i Lodz, t o m stadens borgmästare reagerade mot beslutet och genom förhandlingar kom man överens om att en spelare av de tre skulle få lämna. För Legia spelade det ingen roll vilken av de tre som kom medan LKS Lodzs ledning tänkte länge och noga på beslutet. Man kom fram till att Kazimierz var yngst (18 år) och otestad på den högsta nivån i Polen så valet föll på honom. Några dagar efter sin debut i högsta ligan flyttade så Kazimierz Deyna över till Warszawa och arméns lag Legia.
   

  Väl på plats i Warszawa tog det inte lång tid för den långe, snabbe och tekniske Deyna att imponera på tränarna. Efter ett år i laget som vid denna tidpunkt var ett av polens absolut bästa tack vare sin möjlighet att välja och vraka bland polska talanger, var Deyna ordinarie på mitten. Nu hade 4-4-2 systemet implementerats i polsk fotboll och Deyna spelade som innermittfältare med nummer tio på ryggen. Deyna fick debutera i landslaget 1968 mot Turkiet. De efterföljande åren vann han sina första ligatitlar i Legia och fick spela mot internationellt motstånd. Deyna var dessutom med i det polska landslag som vann OS-guld 1972 och blev uttagen till landslaget som skulle till VM 1974. Detta var landets första VM sedan andra världskriget och trots att folk var optimistiska så var det inte många som trodde på att Polen skulle gå längre än till det andra gruppspelet.


  Karriären når zenit
   

  Deyna dominerade på mittfältet under VM och var med och ledde laget till en tredjeplats och brons efter att ha besegrat Brasilien i bronsmatchen. Kazimierz gjorde endast tre mål i turneringen men hans assists bidrog starkt till att Lato kunde bli VMs skyttekung med sju mål. Deyna blev utsedd till bästa innermittfältare och världens tredje bästa spelare efter Cruyff och Beckenbauer. Deyna började nu att dominera i den polska ligan och blev snabbt en av de mest uppskattade spelarna i hela Polen. Deyna ledde landslaget till ännu en medalj under OS 1976 i form av silver. Vid VM 1978 i Argentina tog Deyna över som lagkapten för landslaget. Polen kom till andra utslagsrundan och missade bronsmatchen med liten marginal. Det blev det sista man fick se av Kazimierz Deyna i landslaget. Deyna var vid detta laget 31 år gammal.
   

  Samma år blev Deyna kontaktad av sin gamla barndomsidol Pelé. Han blev inbjuden att medverka i en välgörenhetsmatch i New York där bl a Beckenbauer, Cruyff och Carlos Alberto ingick. Pelé blev imponerad och bad Deyna att stanna i New York för att spela för hans lag. Deyna hade redan blivit tillfrågad av Manchester City och hade beslutat sig att ta vara på sista chansen till proffslivet. Nu var dessutom de kommunistiska myndigheterna beredda att släppa iväg Deyna då hans höga ålder ansågs göra honom till en spelare som inte var intressant längre. Fansen älskade honom dock fortfarande och Deyna blev ordentligt avtackad samt svarade med att göra två mål i sin sista match. Tolv år i Legia Warszawa var nu till ända och nu var Deyna en legend bland klubbens fans. Tröjnummer tio som var Deynas är numera fryst av klubben.
   

  Utlandsäventyret
   

  Tiden i England var tvärr inte problemfri för Deyna. Kazimierz hade problem med språket och spelsättet som rådde i England. Dessutom så spelade tränarna honom på positioner han inte var van vid och han drabbades av skador. Trots problemen blev Deyna känd bland fansen som en spelare med bra spelsinne och blev lite av en kultfigur i City. Han bidrog starkt till att rädda kvar klubben i Englands högsta serie under sin tid i klubben. 1981 bytte Manchester City tränare och Kazimierz lämnade då efter en för honom mindre lyckad sejour. Samma år deltog Deyna i filmen ”Den sista matchen”. Efter sin korta filmkarriär flyttade Kazimierz till USA och började spela i klubben San Diego Sockers. Laget nådde aldrig några framgångar och efter svikande publikintresse bytte ligan utformning 1984 och blev en inomhusliga. Deyna som trivdes i USA stannade i klubben och spelade fram till 1987 då han 40 år gammal slutligen lade skorna på hyllan.
   

  Livet efter fotbollen
   

  Kazimierz började nu att allt oftare att resa ut till Las Vegas och förlora stora summor pengar på kasinon där. Dessutom drabbades han av överintag av alkohol, mycket festande och trubbel hemma som resultat. Deyna fick flytta från sin fru och barn och det gick utför. Deynas vänner bad honom att komma hem till Warszawa men han insisterade på att det inte var möjligt, ingen vet om det var för att han hade gjort sig av med alla sina pengar eller om han inte ville vara lång från sin son som studerade i San Francisco.
   

  Natten den 1 september 1989 avlider Kazimierz Deyna i en bilolycka utanför San Diego endast 41 år gammal. Han åkte in i en parkerad lastbil på motorvägen som hade gått sönder. Kazimierz såg inget då det inte fanns bromsspår på platsen utan for in i det parkerade lastbilsläpet i ca 110 km/h och dog omedelbart. Kazimierz Deyna, Polens bäste mittfältare och fotbollstekniker genom tiderna.
   

  Kazimierz Deyna 1947 – 1989   Kazimierz Deyna med nummer 12 har just gjort mål mot Italien

   

  Król srodka pola”
     0 KOMMENTARER      7228 VISNINGAR
  OSKAR A.
  2011-07-16 01:49:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Polen

  Operation: Rädda Wisla Kraków
  Polen Den anrika polska klubben Wisla Kraków står och stirrar en ekonomisk och sportslig kollaps rakt i ansiktet. Nu försöker de krafter som finns runt klubben samla sig i en ansträngning för att rädda klubben.
  2019-01-28 13:16:00

  Japan – Polen: Hopplöst Polen vinner i avskedet
  Polen Polen vinner traditionsenligt sin sista match i VM när det inte längre finns något för laget att spela om.
  2018-06-28 19:37:49

  Polen – Colombia: Ett sorgligt skådespel
  Polen Landslaget förlorade traditionsenligt den avgörande matchen mot Colombia. Då dagens andra match i gruppspelet slutade i oavgjort resultat kan vi äntligen börja tänka på annat igen.
  2018-06-24 22:19:00

  Inför Polen – Colombia
  Polen Ett stukat polskt landslag ska på söndagskvällen försöka att hålla sig kvar i turneringen genom att besegra Colombia.
  2018-06-24 06:00:00

  Polen – Senegal: Masakra
  Polen Polen förlorade traditionsenligt inledningsmatchen i VM mot Senegal. Nu är VM snart över innan det började.
  2018-06-19 19:36:00

  Inför Polen – Senegal
  Polen Polen inleder världsmästerskapet i fotboll med en knepig match mot Senegal i premiären. Senast Polen premiärspelade i VM var 2006 och det slutade i tårar den gången. Förhoppningsvis ska det sluta bättre denna gång.
  2018-06-18 15:16:00

  Polen redo för VM i Ryssland
  Polen Polen vann under tisdagen sin sista träningsmatch inför VM. För motståndet stod grannlandet Litauen.
  2018-06-12 20:46:00

  Polen klart för VM i Ryssland
  Polen Polen gjorde jobbet och besegrade Montenegro med 4-2. Därmed kan polackerna planera för en semester i öst nästa sommar.
  2017-10-09 02:00:00

  Polen klättrar på FIFA:s rankning
  Polen Efter ett bra år når Polen sin högsta placering någonsin.
  2017-06-02 00:01:38

  Det bästa året för polsk fotboll sedan 1986
  Polen 2016 kom att bli ett bra år för det polska landslaget. Året kommer att gå till historien som det bästa resultatmässigt på nästan 30 år.
  2016-12-31 11:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:
  Senaste nytt på SvenskaFans.com
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Daniel Lohm snackar Afonso Alves
  Genial Mbappé räddade trött PSG
  Repris av fjolårsfinalen
  Antontour: ”Det är obegripligt”
  ”Jag har licens att gå framåt”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies