fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 133950 | Inloggade: 513 | Antal medlemmar: 184070
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Klassiska lag Legia Warszawa
  Legias lag 1916 i Kostiuchnówka

  Klassiska lag: Legia Warszawa

  När många som inte känner till polsk fotboll tänker på polska fotbollsklubbar är det i första hand Legia Warszawa och Wisla Kraków som nämns. Detta är historien om den polska arméns klubb. Hur den grundades på östfronten under första världskriget och hur den tack vare sin favoriserade ställning alltid förblivit en maktfaktor inom polsk fotboll.

  Början i öst

  Historien om Legia Warszawa tar sin början år 1916. I byn Kostiuchnówka (Kostyukhnivka på ukrainska) i nordvästra Ukraina, 26 mil öster om Lublin. Under denna tid stod världen i brand på grund av första världskriget. Många polacker blev tvångsvärvade till de ockuperade ländernas arméer (Tysklands, Österrike-Ungerns och Rysslands).

  I Kostiuchnówka hade det österrikiska överkommandot förlagt den polska legionen som stred under deras flagga, under Józef Pilsudskis kommando. Polackerna stannade här i väntan på den ryska motoffensiv som skulle bli den beryktade Brusilovoffensiven. De polska legionärerna låg här och väntade i flera månader på att ryssarnas motoffensiv skulle börja. För att börja fördriva tiden i fält började man spela fotboll. Både mellan legionärer och med de omkringliggande enheterna i den österrikiska armén.

  Man beslutade sig att någon gång mellan den 5 och 15 mars att skapa klubben Legia. Klubben föddes ur "Legionärslaget LEGIA", ett av de lag som legionärerna använde i sina internmatcher. Namnet samt logotypen som till en början var bokstaven "L" skriven med versal i vitt på en svart sköld var plutonsbefäl Stanislaw Mielchs idé. Mielch var sedan innan kriget fotbollspelare och hade redan hunnit representera flertalet klubbar i det ockuperade Polen. Mielch skulle senare koras som polsk mästare med Cracovia och representera det polska landslaget när Polen återvunnit sin självständighet. Dräkterna med ett vertikalt streck fick Legia som gåva från Czarni Lwów, polens första fotbollsklubb någonsin, grundad 1903.

  Ett nytt hem

  Sommaren 1916 inledde Tzaryssland Brusilovoffensiven. Centralmakternas östfront föll och de polska legionärerna blev tvingade att retirera västerut tillsammans med resten av den österrikiska armén. Klubben Legia bröt sig loss från armén och förflyttade sig till Warszawa. Man beslutade sig för att hädanefter stanna i Warszawa och spela fotboll här. Första matchen i sitt nya hem spelades den 29 april 1917 mot det som skulle bli en bitter lokalkonkurrent: Polonia Warszawa. Matchen slutade oavgjort 1 – 1.

  År 1918 tog första världskriget slut, den polska legionen upplöstes och likaså klubben Legia. I två år var klubben nedlagd men återaktiverades den 14 mars 1920. Det var en grupp f.d. officerare som på det kungliga slottet i Warszawa återgrundade Legia men nu med namnet WKS (Wojskowy Klub Sportowy) Warszawa. Endast militärer fick spela i klubben. De nästkommande åren var stormiga i Warszawas historia i och med det Polsk-Sovjetiska kriget som pågick mellan 1919 - 1921. I det gick nästan hela Polen förlorat om det inte varit för "Undret vid Wisla", där den polska armén underlägsen som den var i antal drev tillbaka Sovjeterna vid Warszawas portar. Detta satte naturligtvis spår på fotbollslivet i staden. WKS hade inga större framgångar under denna tid.

  Legia på nytt

  1922 beslutade man att slå ihop WKS med lokallaget Korona, man bytte även då namn till Legia Warszawa och tog in dagens färgkombination av grönt, vitt och rött. Man lyckades därefter att 1927 ta sig upp till den nyformade polska Ekstraklasa. Man blev trea säsongen efter men kom inte närmare under de efterföljande åren och åkte tillslut ur år 1936. Man fick även 1930 en arena byggd "Stadion Wojska Polskiego" (Polska arméns stadion) som en gåva från Polens militärdiktator Józef Pilsudski (ja, samme man som ledde legionärerna vid grundandet i västra Ukraina).

  År 1937 kämpade klubben för att nå Ekstraklasa igen men man misslyckades. Ledningen beslutade sig då för att dra ur Legia Warszawa från ligaspel 1938 och tillslut beslutade man sig för att återigen lägga ner fotbollsektionen. Legia höll då endast på med tennis, simning och motorsport. 1939 påbörjades andra världskriget och all sportverksamhet gick under jorden. Polacker förbjöds av tyskarna att hålla på med sport samt att organisera sig, brott mot detta medförde dödsstraff. I april 1945, när tyskarna drivits ur Warszawa återaktiverades klubben och återupptog sin fotbollsektion.

  Folkarméns stöd

  Under åren efter andra världskriget spelade klubben i Ekstraklasa men lyckades aldrig vinna tävlingen. 1949 omorganiserades hela det polska samhällsystemet efter att kommunisterna tagit makten efter andra världskriget. Alla sportklubbar blev tvingade att fusioneras ihop med allmänna institutioner. Legia Warszawa blev tilldelat "folkets armé", vilket var det socialistiska namnet på polens armé. En stark institution som förutom ekonomiska muskler hade vänner högt upp i det socialistiska systemet. Klubben bytte även namn till CWKS Legia Warszawa, CWKS stod för Centrala Armésportklubben, något som förkroppsligade de socialistiska idealen.

  Därefter följde framgångarna sakta men säkert. Man vann sin första cuptitel 1955 samt ligan för första gången det året. Man vann sedan tre titlar till fram tills 1970-talets början. Denna tid kallas för den gyllen eran i Polsk fotboll. Legia kunde med hjälp av att armén kallade in spelare till värnplikt erbjuda spelarna att istället för att tjänstgöra i flera år spela i Legia Warszawa eller Zawisza Bydgoszcz. Legia kunde be armén att kalla in spelare som de specifikt ville ha. Som i fallet med Kazimierz Deyna som spelade i LKS Lódz innan han blev inkallad för värnplikt. Men även de andra institutionerna, särskilt milisen som sponsrade Wisla Kraków försökte att förmå spelare till att gå till deras klubb.

  Under denna tid spelade ikoner som Jan Tomaszewski, Kazimierz Deyna och Robert Gadocha. Man nådde 1970 semifinal i Europacupen (dagens Champions League) men åkte där ut mot Atletico Madrid. Trots att man förfogade över ett starkt lag vann man inte några polska mästerskap under åren efter 1970. Man åkta dock aldrig ur Ekstraklasa och man var allt som oftast ett topplag. Man vann trots allt några cuptitlar under denna period. Det skulle dock dröja fram till 1994 innan man kunde kora sig som polska mästare igen. Då i en helt ny värld och i ett helt nytt system. Det socialistiska systemet hade kollapsat och marknadsekonomin styrde. Legia Warszawa skulle ut och delta i Champions League. Man tog sig senationellt vidare till och vidare från gruppspelet genom att bland annat ha besegrat IFK Göteborg på vägen. Det tog dock slut direkt efter gruppspelet mot Panathinakos i kvartsfinalen.

  Det moderna Legia

  Legia Warszawa omorganiserade och anpassade sig tillslut väl till det nya systemet.  Man tappade militärens stöd och var tvugna att stå på egna ben. Sektioner lades ner och man blev tvugna att ingå avtal och omformas till ett aktiebolag. Klubben har sponsrats och letts av allt från Koreanska biltillverkare som krävt namnändringar till tveksamma mediagrupper som fansen har bojkottat i olika vågor.

  Man lyckades ändå bli ett polsk topplag som utmanade om titeln och ibland till och med vann ligan. Man spelade även regelbundet i Europa. 2000-talet har blivit det årtionde som Legia verkligen befäst sin dominans i Polsk fotboll. Man har sedan 1999 slutat som topp tre nästan varje år. Vunnit två mästerskap och två cuptitlar. Detta är ett faktum som gör att Legia klart leder Ekstraklasas maratontabell. Dessutom så har den gamla arenan från 1930 byggts om och är nu en helt modern fotbollsarena som lockar fler åskådare än innan. Klubben har även satsat på en ungdomsakademi och försöker i hög utsträckning att få fram egna talanger som man kan slussa in i de egna leden och sälja vidare ut till Europa. Grunden är lagd, nu gäller det för Legia att försöka prestera och ta det sista steget för att bli en dominant klubb i Polen som dessutom kan gå långt ute i Europa.

  Klubbprofil

  Namn: Klub Pilkarski Legia Warszawa SSA
  Smeknamn: Legionisci (Legionärerna), Wojskowi (Militärerna)
  Grundad: 1916
  Stadion: Stadion Wojska Polskiego, kapacitet 35 800
  Polska Mästare: 1955, 1956, 1969, 1970, 1994, 1995, 2002, 2006
  Cupmästare: 1955, 1956, 1964, 1966, 1973, 1980, 1981, 1989, 1990, 1994, 1995, 1997, 2008, 2011
  Ligacupmästare: 2002
  Supercupmästare: 1989, 1994, 1997, 2008  6 KOMMENTARER      9894 VISNINGAR
  OSKAR A.
  2011-11-29 13:18:24


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Mezo:
  Delije,

  Kul att du gillar Legias fans, precis som många andra, sen att det är många som ogillar oss är lika härligt det!

  Artikeln,

  Kul att äntligen Legia kom med i artikelserien! Surt att Legia året efter att ha åkt ut mot grekerna i CL slår de i UEFA-cupen.

  1 Tumme upp 2011-11-30 14:43:13
  Delije Srbija:
  Fantastisk artikel. Legia är verkligen en storklubb med historia och anor inom klubben. Har även helt magiska fans. Absolut högsta världsklass på dom.
  Står för allt som är emot denna moderna fotbollen.
  FORZA LEGIA WARSAWA

  5 Tumme upp 2011-11-29 23:04:52

  Kazimierz Kmiecik - Pride of Wisla!:
  Sånt här gillar jag! Tack som fan. Farsan lirade träningsmatch mot Wisla, nångång tidigt 70-tal, så den klubben får det ändå bli.... Men mer av denna typens artiklar. Love it!!!

  Och nu missade precis Carroll en straff mot Chelsea. Fasen oxå...

  4 Tumme upp 2011-11-29 21:08:38
  Gurra:
  Då somnar man lite klokare i dag också. :)
  4 Tumme upp 2011-11-29 15:42:53

  Piotrek:
  Kan ju inte annat än hålla med LKS! Bra Oskar!
  5 Tumme upp 2011-11-29 15:17:59
  Lodzki:
  Det kanske blir tjatigt och enformigt med bra kritik varje gång, men något annat vore fel. GRYM ARTIKEL!!!
  5 Tumme upp 2011-11-29 14:10:01

  ANNONS:

  Fler artiklar om Polen

  Operation: Rädda Wisla Kraków
  Polen Den anrika polska klubben Wisla Kraków står och stirrar en ekonomisk och sportslig kollaps rakt i ansiktet. Nu försöker de krafter som finns runt klubben samla sig i en ansträngning för att rädda klubben.
  2019-01-28 13:16:00

  Japan – Polen: Hopplöst Polen vinner i avskedet
  Polen Polen vinner traditionsenligt sin sista match i VM när det inte längre finns något för laget att spela om.
  2018-06-28 19:37:49

  Polen – Colombia: Ett sorgligt skådespel
  Polen Landslaget förlorade traditionsenligt den avgörande matchen mot Colombia. Då dagens andra match i gruppspelet slutade i oavgjort resultat kan vi äntligen börja tänka på annat igen.
  2018-06-24 22:19:00

  Inför Polen – Colombia
  Polen Ett stukat polskt landslag ska på söndagskvällen försöka att hålla sig kvar i turneringen genom att besegra Colombia.
  2018-06-24 06:00:00

  Polen – Senegal: Masakra
  Polen Polen förlorade traditionsenligt inledningsmatchen i VM mot Senegal. Nu är VM snart över innan det började.
  2018-06-19 19:36:00

  Inför Polen – Senegal
  Polen Polen inleder världsmästerskapet i fotboll med en knepig match mot Senegal i premiären. Senast Polen premiärspelade i VM var 2006 och det slutade i tårar den gången. Förhoppningsvis ska det sluta bättre denna gång.
  2018-06-18 15:16:00

  Polen redo för VM i Ryssland
  Polen Polen vann under tisdagen sin sista träningsmatch inför VM. För motståndet stod grannlandet Litauen.
  2018-06-12 20:46:00

  Polen klart för VM i Ryssland
  Polen Polen gjorde jobbet och besegrade Montenegro med 4-2. Därmed kan polackerna planera för en semester i öst nästa sommar.
  2017-10-09 02:00:00

  Polen klättrar på FIFA:s rankning
  Polen Efter ett bra år når Polen sin högsta placering någonsin.
  2017-06-02 00:01:38

  Det bästa året för polsk fotboll sedan 1986
  Polen 2016 kom att bli ett bra år för det polska landslaget. Året kommer att gå till historien som det bästa resultatmässigt på nästan 30 år.
  2016-12-31 11:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:
  Senaste nytt på SvenskaFans.com
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Åtta orosmoln för Djurgården
  Antontour: ”Det är obegripligt”
  Vinnare och förlorare i traden
  ”Kommer inte parkera bussen”
  Champions League:   ”Kommer inte parkera bussen”
  ”Jag har licens att gå framåt”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies