fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 92460 | Inloggade: 348 | Antal medlemmar: 183735
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Därför avgick Kozák "Som en spottloska i ansiktet"

  Därför avgick Kozák: "Som en spottloska i ansiktet"

  I ett känsloladdat, öppet och genuit "sista samtal" berättade den avgående förbundskaptenen, Ján Kozák, om sitt val att lämna det slovakiska landslaget. Under den långa presskonferensen berättade 64-åringen om sina tankar om medierna, sin goda relation med presidenten och hur sju spelares nattklubbsbesöks blev droppen som fick bägaren att rinna över.

  Klockan 11:00 på torsdagsförmiddagen höll Ján Kozák sin sista presskonferens i det slovakiska herrlandslaget. Den knappt en och en halv timme långa presskonferensen inleddes med ett uttalande av presidenten Ján Kovacík, innan Ján Kozák höll en känsloladdad monolog på över en halvtimme. 64-åringen berättade om de fem åren han hade haft i landslaget med en majoritet ljusa punkter, men hur det framförallt efter Europamästerskapet sakta men säkert började dala. Hela presskonferensen, som är på slovakiska, finner ni längst ner i artikeln. Här följer en sammanfattning av de viktigaste citaten från både förbundskapten Kozák samt presidenten Ján Kovácik.

  Ján Kovácik, president SFZ

  "Jag kommer att minnas perioden då Ján Kozák ledde det här landslaget för resten av mitt liv. Det har varit en väldigt givande och intressant tid. Förutom det faktum att Ján Kozák har givit det här landslaget så otroligt mycket och tog det till sitt första europamästerskap, har jag lärt mig mycket av honom både som tränare men framförallt som person. Vi har gått igenom mycket framgång men också fått syna många motgångar. Vi har dock alltid stått upp och tagit oss igenom de kriser som har funnits. Låt mig då, ytterligare en gång, tacka Ján Kozák för hans tid i landslaget. Jag hoppas att han i framtiden på något sätt kommer att engagera sig och få vara involverad i den slovakiska fotbollens utveckling", inledde Kovacík med en stundtals darrande röst.
   

  Ján Kozák, avgående förbundskapten

  "Jag lämnade inte för att vi förlorade två matcher i följd mot Ukraina respektive Tjeckien. Jag anser mig själv vara mer erfaren än att göra något sådant. Att spelare som Lobotka, Hamšík, Škriniar m.fl. inte gjorde den insats som rent sportsligt var förväntad av dem är inget jag på något sätt kunde ha påverkat. På den taktiska bitten skötte sig varenda spelare utmärkt, vilket jag var stolt över, och för det tackade jag för dem för."

  Därefter fortsatte Kozák att förklara sina spelarval, slovakernas insats mot Tjeckien samt svara olika typer av kritik han fått av media - resultaten. Efter en stund låg förbundskaptenen innan han ursäktade sig och sa: "Jag kände att jag ville få ut en del saker - men så inser jag ju att jag kanske inte har så mycket tid kvar" till journalisternas skratt. Därefter blev det dock än mer allvar i rummet.

  "Ni kallar mig gammal, men jag sov inte på hela natten efter matchen mot Tjeckein. Jag kollade på den två gånger och gick sedan för att se hur läget var med grabbarna. Då möter jag ett gäng spelare och ser hur de precis har anlänt till hotellet. Det gjorde fruktansvärt ont. Det var som en spottloska - som ett slag i ansiktet."

  Ryktena kring Kozáks avgång var många - och just ett antal spelares utekväll uppgavs vara droppen som fick bägaren att rinna över. Detta var något förbundskaptenen till slut också bekräftade.

  "Då det är Kovacíks 'barn', som har vuxit upp under hans era, ville jag inte skada honom genom att ta upp det i första laget. Jag vill dock få ett erkännande från spelarna själva. Under träningen dagen efter pratade jag med lagkapten Martin Škrtel och Marek Hamšík, vilka jag både såg och förstod att de inte var inblandade i det hela. Även de var överraskade över vad som hade hänt."

  "Efter träningen analyserade jag matchen med grabbarna i omklädningsrummet - innan jag gick in på det jag hade sett dagen innan. Sju spelare hade efter matchen mot Tjeckien varit ute".

  Spelarna det gällde, som var anledningen till att Slovakiens mest succéartade och längst sittande förbundskapten valde att avgå, var Martin Dúbravka, Vladimír Weiss, Stanislav Lobotka, Milan Škriniar, Norbert Gyömber, Michal Šulla och Lubomír Šatka.


  "Dúbravka erkännde först: Han kände att han vill koppla bort efter en tung period i Newcastle och efter förlusten mot Tjeckien."

  Kozák gick efter Dúbravkas ursäkt in på hur hann fann den nuvarande Newcastleettan och berättade hur hans chansning att ställa målvakten mot både England och Skottland - före Matúš Kozácik - var direkt avgörande för att han senare upptäcktes av The Toon Army, där han så här långt har gjort stor succé.

  "Efter det beslutet jag tog, som Kozácik säkerligen inte var nöjd över, gjorde att Dúbravka är där han är idag. Som tack får jag istället det här..."

  "Vladimír Weiss sa bara att han inte visste varför han gick ut", fortsatte Kozák och slog ut med armarna.

  "Lobotka inledde med att säga hade ett fullspäckat schema med Celta Vigo. Jag ser inte hur en match på lördag och nästa match nästa lördag är ett fullspäckat schema. Han fortsatte sedan med att han inte hade tid med att koppla av på grund av det. Menar han att han har det i landslaget, där det var match lördag och tisdag? Märkligt argument, lika märkligt som hans kommentar efter min avgång: 'Tränare kommer och går, jag är proffs' ungefär i den stilen."


  "På Skriniar är jag lika besviken. Det är en spelare med en enorm talang och som jag, precis som med alla andra spelare, har haft en fin relation med. Lubomir Satkas ursäkt var att han gick med sina kompisar... Det är på den nivån. Det är sådana här människor jag jobbar med - och ni ger mig kritik för att jag avgick mitt i?"

  "Vi båda grät en skvätt"

  "När jag fick reda på allt detta, att spelarna bröt mot våra regler om att gå ut och festa på kvällen, hade jag tre alternativ. Försök nu att tänka ur mitt perspektiv: Jag hade kunnat blunda för det hela och låtsas som ingenting. Hade media frågat, hade jag sagt att jag inte såg någonting. Det är dock inte min stil.

  "Andra alternativet var: släng ut alla. Kunde jag det? Kunde jag slänga ut sju spelare? Framförallt var där fyra namn med hög kvalitet och som slovakisk fotboll behöver. Jag kan ärligt talat inte se en framtid utan Dúbravka, Skriniar, Lobotka och Weiss."


  Dagen efter hans ertappning kallade han till sig presidenten och avslöjade beslutet - men inte anledningen bakom.

  "Jag kallade till mig presidenten dagen efter. Några anledningar till varför jag avgick berättade jag inte då. Jag hade inte velat skada honom på det sättet.

  "Vi båda grät en skvätt. Det var tungt. Spelarna var inte närvarande och jag gillar inte avsked. Hej då sa jag endast till de som jag mötte på vägen mot bilen."

  "Att lämna fotbollen är lite som att ta ifrån ett barn dess favoritleksak. För mig har fotbollen varit mitt liv, men det var också för fotbollen som jag ansåg att det är dag att avgå"

  Den första frågan som ställdes efter drygt 40 minuter var angående tidpunkten som Kozák valde att avgå. Varför han inte väntade till efter mötet mot Sverige på tisdagen förklarade han så här:

  "Det skulle betyda att jag skulle vara tillsammans, motivera och le mot med de här människorna som spottade en i ansiktet och ljög Det är inget jag skulle klara av. Spelarna försökte till slut att be om ursäkt, men det var försent. Det var riktigt tungt och jag hade svårt att finna ord."

  Redan innan Kozáks tid kom beskedet om att spelarna inte utbetalas den matchlön de får vid förluster. Ett kontroversiellt beslut som både hyllades och kritiserades - och på frågan om de sju spelarnas framtid i landslaget var det återigen hårda bud från president Kovácik.

  "Besviken på att Tarkovic inte nämnts"

  Ján Kovácik, president SFZ

  "Om spelarna i fråga blir uttagna till kvalet kommer dessa att spela utan lön. De siffrorna samt övriga summor kommer istället att gå till förbundets olika stiftelser."

  Förbundskaptenen fick sedan frågan om hur han ser på det slovakiska landslagets framtid. Då riktade han genast kritik till journalisterna för deras diskuterade val av förbundskaptensposten, där endast ett av de upp till tio namn som nämnts har varit slovakiskt (U21-landslagstränaren Adrian Gula).

  Ján Kozák, avgående förbundskapten

  "Menar ni på fullaste allvar att det endast finns en slovakisk tränare som kan ta över landslaget...? Att inte min assisterande tränare och kollega, Štefan Tarkovic, ens har nämnts är jag väldigt, väldigt besviken över. Han har till och med varit med längre än vad jag har varit. Varför ska vi ha en ny tränare, när vi har en kille som under de här fem åren har lärt känna de här spelarna bättre än någon annan och är dessutom väldigt erfaren? Jag har varit lite ful och testat honom några gånger under de här åren. Ändå har han alltid tagit jobbet och största allvar."

  "Jag har absolut ingenting emot Adrian Gula. Han är duktigare än jag, bättre i media, mer omtyckt. Men när det kommer till kritan handlar allt om vad man presterar resultatmässigt. Efter att U21-landslaget, som har varit i  särklass vår bästa generation någonsin, slutat trea i kvalgruppen läste jag att 'de inte svek, trots att de misslyckades att avancera'. Vi slutar tvåa i en urstark grupp - och genast är det en stor besvikelse. Det enda jag kräver av er är att ni alla ser oss lika och går utifrån samma förutsättningar.


  Diskussionerna och ryktena kring det nya förbundskaptensnamnet har varit många. Som tidigare nämnt är det en majoritet tjecker som står på förslagslistan, däribland tidigare U21-landslagstränaren Pavel Hapal, och under nästa vecka lovade presidenten att ett nytt namn kommer att vara presenterat.

  Ján Kovácik, president SFZ

  "På måndag kommer vi att gå igenom de alternativ som styrelsen har tagit fram. Jag kommer självklart att ge min rekommendation som vanligt och därefter röstar vi. Om ett helt nytt namn presenteras är det en längre process med att ta fram en stab. Jag kan säga att jag kommer att göra allt för att vi under nästa vecka ska kunna presentera en ny förbundskapten som kommer att leda laget från och med november"

  På frågan om den slovakiska fotbollens framtid kom Kozák även in på att det under hans år i landslaget blåst isande vindar från det journalistiska hållet. Efter att först ha försökt undgå frågan, vilket han sedemera erkände själv, gav förbundskaptenen till slut svar på tal när journalisten Miroslav Hašan - som inte var närvarande under presskonferensen - fick sig en sågning av hög kaliber. Framförallt syftade Kozák på den rent skadligt kritiska artikel som reporterna publicerade innan mötet mot England i VM-kvalet, som skakade om landslaget under samlingen inför det vikiga mötet till en sådan nivå att det mycket väl kan ha påverkat lagets insatser på planen, menar förbundskaptenen.

  Ján Kozák, avgående förbundskapten


  "Det är många som ser upp till honom inom mediavärlden. Till er vill jag bara säga: spring så fort ni kan. Han skadar slovakisk fotboll något oerhört och han är - rent ut sagt - en råtta. Hade jag inte bromsat spelarna efter artikeln han publicerde mot England - hade dem gått bärsärk. Sådant här fick jag ta hand om mitt i detta brinnande viktiga skede."
   

  Presskonferensen på tisdagen var av sällan skådat art och kommer säkerligen att gå till historien inom slovakisk fotboll. Kozák har bland framförallt supportrar fått positivt gehör för sin ärlighet, öppenhet och sina stundtals känsloladdade uttal om svek, lögner och diverse andra lurendrejerier, vilket helt klart gjorde att förbundskaptenen fick avsluta med flaggan i topp. Vad för framtid den slovakiska fotbollen nu står inför är oklarare än på länge, men en sak är dock säker. Tisdagens presskonferens och Kozáks öppenhet har slätat ut en hel del tidigare frågetecken och slagit död på en rad olika rykten kring både vad gäller spelare, ledning och framförallt journalister.

  Nästkommande förbundskapten har enorma skor att fylla. För någon större än Kozák lär vi inte få se inom de närmaste åren.

  Veríme.
  Slovensko do toho!


  Hela presskonferensen (på slovakiska) ser du nedan. Om du vill se den direkt på Facebook, klicka här.  0 KOMMENTARER      1237 VISNINGAR
  LUKAS LANDL
  lukasclandl@gmail.com
  På Twitter: @lukaslandl
  2018-10-19 08:00:00
  Email

  Var det rätt av Kozák att avgå?


  Just nu har 7 personer röstat.
  Ja (57%)
  Nej (43%)
  Snabblänkar
  Lagsida för Slovakien
  Diskutera
  Spelschema för Slovakien
  Tabell för Fortuna Liga


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  ANNONS:

  Fler artiklar om Slovakien

  Notiser: Juraj Kucka tillbaka i Italien
  Slovakien Här kommer Ni att kunna läsa slovakiska fotbollsnyheter i korthet. Artikeln uppdateras varje gång en nyhet läggs upp och kommer även finnas tillgänglig under länken ''Notiser'' i vänsterspalten. Notiserna kommer inte att kunna kommenteras, då inte "artikeln" är bunden till en enskild nyhet. Frågor kan ställas i forumet eller via mail.
  2019-01-16 15:10:00

  "Ideme domov" - Tehelné Pole är färdigbyggd
  Slovakien Tio års väntan är äntligen över. På onsdagseftermiddagen, den 12 december 2018, kom det officiella uttalandet om att anrika Tehelné Pole, den nya nationalarenan, står klar. Slovan Bratislava kan äntligen lämna Štadión Pasienky, ursprungligen tillhörandes stadsrivalen Inter Bratsilava, och äntligen flytta hem till återstarten av Fortuna Liga i mars nästa år. Slovan är hemma. Slovan je doma.
  2018-12-12 22:00:00

  Samlingssida: Kval till EM 2020
  Slovakien Efter ett misslyckat VM-kval och Nations League-gruppspel ställer slovakerna in siktet på nytt. Under 2019 ska kvalet till EM 2020 avgöras - i vilket Pavel Hapals manskap ska göra allt för att få uppleva ännu ett mästerskap. På denna samlingssida finner du allt du behöver veta för att hålla dig uppdaterad kring äventyret som förhoppningsvis tar de slovakiska falkarna hela vägen till avancemang.
  2018-12-11 20:00:00

  Tuff kvallottning för slovakerna - ställs mot VM-finalisten
  Slovakien Efter den misslyckade sejouren i Nations League får nu slovakerna en chans till nystart. Under söndagen lottades grupperna till det stundande EM-kvalet - där "sokoli" har hamnat i en tuff grupp innehållandes bland annat sommarens VM-finalist och en antagonist från söder.
  2018-12-04 15:00:00

  Förlust i Tjeckien - Slovakien degraderas till C-ligan
  Slovakien Trots en urstark start föll Slovakien tungt mot ärkerivalen Tjeckien på måndagsaftonen. Patrick Schick blev matchens ende målskytt efter en fatal försvarsmiss av slovakerna, som kommer att degraderas till liga C i UEFA Nations League.
  2018-11-21 19:15:00

  Överlevnadskampen når sin kulmen - Slovakien gästar antagonisten i väst
  Slovakien För andra gången på drygt en månad ställs de mot varandra. Ett derby som för det mesta har setts vara av vänskaplig karaktär har på måndagsaftonen bytt skepnad till en kamp för överlevnad och blodigt allvar. På Eden Arena i Prag tar Tjeckien emot Slovakien - där vinnaren står stadigt kvar och förloraren skickas ner till tredjedivisionen.
  2018-11-19 18:00:00

  Drömstart för Hapal - Slovakien krossade Ukraina
  Slovakien Slovakien klarade av den första måstematchen av två i avslutningsfasen av UEFA Nations League på fredagsaftonen. Den nye förbundskaptenen Pavel Hapal fick bästa möjliga start när Slovakien showade loss och körde över Ukraina med 4-1 hemma på Anton Malatinskýstadion.
  2018-11-19 01:00:00

  Vinna eller försvinna - ska Hapal frälsa Slovakien?
  Slovakien Pavel Hapal gör sin första landskamp som förbundskapten för det slovakiska herrlandslaget - och det med kniven mot strupen direkt. Slovakien måste plocka full pott i de återstående två matcherna mot Ukraina respektive Tjeckien, för att inte degraderas ner till liga C i UEFA Nations League.
  2018-11-15 23:00:00

  Förlust i Zagreb - tufft utgångsläge för Trnava
  Slovakien Spartak Trnava åkte på sin tredje raka förlust i Europa League-gruppspelet. I den kroatiska huvudstaden blev storlaget Dinamo för mäktiga och vann med 3-1, vilket nu innebär att Trnavas chanser att nå ett slutspel blir allt mindre.
  2018-11-09 18:05:00

  Pavel Hapals första trupp – Stoch tillbaka i landslaget
  Slovakien Efter två års frånvaro är Miroslav Stoch tillbaka i det slovakiska landslaget. På tisdagen presenterade Pavel Hapal sin första landslagstrupp som slovakisk förbundskapten - en trupp som utöver Stochs namn inte innehöll allt för många överraskningar.
  2018-11-06 20:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:
  Senaste nytt på SvenskaFans.com
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  ”Ska Nash och Iginla hyllas?”
  #17: La lumière, c'est moi
  Barcelona vidare i cupen
  VAR – så här kan vi inte ha det
  Mrabti på väg till England – Higauin spelklar på lördag?
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies