fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 93070 | Inloggade: 271 | Antal medlemmar: 183739
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Intervju med Sune Hellströmer
  Sune Hellströmer, generalsekreterare i SVFF.

  Intervju med Sune Hellströmer

  Gnagarforum stämde träff med svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer. Temat för dagen var arenaprojektet, AIK och VM i Tyskland.

  Undertecknad bestämde träff med den tidigare AIK-bossen Sune Hellströmer som numera är generalsekreterare på det Svenska fotbollförbundet. Sune bjöd in till en intervju på hans kontor den 23 november. Det blev ett långt samtal om arenaprojektet, AIK och Fotbolls-VM i Tyskland. 

  Hej Sune, kul att träffas igen.
  - Ja detsamma, det var väl 1999 senast då jag just gått in som VD i AIK. 

  Hur går arenaprojektet?
  - Det går bra, vi har ett nytt viktigt och avgörande möte den 2 december då mer konkreta beslut kommer fattas.

  Blir det Solna eller Globen?
  - Vi från Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) är fast beslutna över att det är Solna och Råsunda området som gäller. 

  Varför?
  - Fotbollen har sitt fäste på Råsunda sen 1910-talet och har därför en historia att försvara. Dessutom äger SvFF Råsunda vilket är mycket viktigt, fotbollsrörelsen har ett stort ekonomiskt värde att bevaka. 

  Fördelar/nackdelar med Solna?
  - Vi ser enbart fördelar med Solna, kommunikationen hit är inte sämre än till Globen, snarare tvärtom. Råsunda ligger lika nära Stockholms innerstad som Globen. Folk förknippar svensk fotboll med Solna och Råsunda vilket är viktigt ur publiksynpunkt. 

  Kommer Solna Stad och AIK ingå i Nya Råsunda?
  - Solna Stad är givetvis oerhört viktiga för SvFF och vi för en bra dialog med dem. AIK är också med och diskuterar och är välkomna med synpunkter. 

  Om det ändå blir Globen hur resonerar ni då?
  - Vi ser inte att det kommer hända, det finns inte utrymme för två stycken storarenor i Stockholm med omnejd. Vi får ta ställning till det då om det blir aktuellt. 

  Det verkar handla mycket om politik i detta ärende?
  - Inte från SvFF:s sida, vi ser det ur ett fotbollsperspektiv medan Stockholms kommun ser det mer politiskt. Det finns en stor skillnad i våra arenaprojekt. SvFF vill ha en internationell arena i Solna med fokus på fotboll, Stockholms kommun vill ha en stor evenemangsarena som även kan nyttjas av fotbollen.
  - SvFF hoppas och tror att både Solna Kommun och Stockholms Kommun kommer att gå in i det här även om det blir Råsunda och Solna till slut. 

  Kommer det bli tak på arenan?
  - Ja, vi skall absolut ha ett skjutbart tak som kan stängas vid olika tillfällen. Vi följer den utveckling som sker ute i Europa med arenorna. 

  Hur många åskådare skall den rymma?
  - Vi skall bygga en arena som tar 50 000 åskådare. 

  Vad kommer arenan att kosta att bygga?
  - Vi har underlag på att summan ligger på knappt två miljarder. 

  Otroliga summor?
  - Ja, det är det, men nya Wembley kostar cirka 11 miljarder att bygga. 

  Blir det naturgräs eller konstgräs?
  - Vi följer övriga Europas arenor och siktar på naturgräs. Vi tycker inte att utvecklingen av kostgräset har kommit tillräckligt långt för att nationalarenan skall ha det ännu. 

  Blir det inte kostsamt med naturgräs i vårt klimat?
  - Jo, det kostar betydligt mer med naturgräs då vi behöver lägga om den då och då. Men vi är övertygade om att det är rätt beslut ändå. 

  Finns det några namnförslag?
  - Nej, vi kommer att följa trenden med att erbjuda företag att köpa arenanamnet. 

  Försvinner det klassiska namnet Råsunda då?
  - Nej, inte nödvändigtvis, Solna Stad kanske vill ha det kvar och betalar oss för att bevara det? Råsunda är en stadsdel och inte bara namnet på arenan så det försvinner inte ändå. 

  Om det inte blir Råsunda för er, kan AIK tillsammans med Solna Stad och andra finansiärer köpa loss Råsunda från SvFF?

  - Eftersom vi inte ser att Globen kommer bli ett alternativ så är den frågan hypotetisk. Men visst skulle det kunna bli aktuellt om det inte blir som vi vill och tror. 

  Vad skulle ett marknadsmässigt pris vara?
  - Omöjligt att svara på i nuläget då det finns så mycket som skall vägas in. Solna Stad skall acceptera att AIK får bygglov och mycket annat dessutom. 

  Tror du verkligen Solna Stad skulle stoppa AIK?
  - Det vet jag inte, kanske inte. 

  AIK delfinansierade ombyggnaden av Råsunda inför 1937, kan inte AIK få hjälp av SvFF den här gången?
  - Eftersom SvFF består av alla klubbar i Sverige så har jag svårt att se att de vill subventionera AIK i det här fallet. Men jag förstår din fråga. 

  Kommer AIK kunna tjäna pengar på korv-, läsk-, öl- och godis-försäljningen etcetera på nya Råsunda?
  - Det är inte omöjligt alls, det handlar om en förhandling där hyran i så fall blir högre. Men bedömer AIK att man tror att de kan tjäna bättre på att stå för kioskförsäljningen och höja hyran istället så är det en förhandling. 

  I mina öron låter det solklart att AIK skall välja att höja hyran?
  - Nja, det är som sagt en förhandling som skall föras. 


  22 augusti 2000. Sune Hellströmer avgår som vd för AIK samtidigt som Sanny Åslund tar över.

  Hur var din tid i AIK och som VD?
  - Jag var bara VD en väldigt kort tid jämfört med tiden som jag var i AIK totalt sett. Jag hade många väldigt bra och roliga år i AIK. Mitt hjärta klappar otroligt mycket för AIK det skall jag inte sticka under stolen med. 

  Vilka var höjdpunkterna under dina år?
  - Naturligtvis SM-gulden 1992 och 1998, även Champions League 1999 och kvalmatcherna mot AEK Aten. Även matcherna mot Barcelona 1997 måste jag räkna in. 

  Finns det något du ångrar eller som gått fel i AIK senaste åren?
  - Jag fungerar inte så, man kan inte tänka så för då blir man hämmad i att våga ta nya beslut. Alla är övertygade om att man gör rätt i de belsut man fattar, sen kan man i efterhand med facit i hand konstatera att man borde kanske gjort annorlunda. Jag tycker kanske att under perioden mellan 2001-2004 så togs en massa beslut i AIK som inte blev lyckade. 

  Kan du utveckla?
  - Nej, jag vill inte gå in på det då det inte är mitt bord. Jag behåller det för mig själv. 

  Saknar du klubbfotbollen?
  - Ja, ibland. Jag gör i princip liknande uppgifter idag som under min tid i AIK. Skillnaden är väl att jag numera jobbar för alla klubbar och Svensk fotbolls bästa och Svensk fotboll internationellt. 

  Hur tror du det kommer gå för AIK 2006 och framåt?
  - Jag menar att det finns inget lag i Sverige som har bättre förutsättningar för att ta tätpositionen i svensk fotboll. Det finns några liknade klubbar men inga som har bättre förutsättningar. Sköter man korten rätt och låter 2006 bli ett mellanår där man etablerar sig som ett stabilt allsvenskt lag och sen bygger vidare på det så kommer AIK vara tillbaka igen i toppen av svensk fotboll om något år. 
  - Jag tror tyvärr inte att AIK klarar av att hålla en hög jämn standard över en hel säsong så jag tror att AIK hamnar mellan 6-9 plats. 

  Vilka vinner guldet 2006?
  - Jag brukar alltid hävda att det lag som vann året innan har de bästa förutsättningarna att vinna igen, men det brukar inte bli som jag tippar. Jag tror att Djurgården vinner även 2006 om de inte misslyckas i sina värvningar eller tvingas sälja för mycket.
  - Malmö och Göteborg får ses som utmanare även om jag tror att turbulensen i Göteborg kanske kan påverkar dem negativt. 

  Inga andra utmanare?
  - Nej, det står mellan dem. 

  Stefan Batan skrev kontroversiellt häromdagen på för Djurgården fast han redan skrivit på för AIK, kommentar?
  - Jag kan inte det här fallet då jag bara läst i tidningar och på tv som alla andra om vad som hänt. 

  Men får det gå till så här?
  - Klubben äger alltid spelaren till kontraktet går ut, om sen spelaren skriver ett avtal med någon annan klubb innan kontraktet gått ut så spelar det egentligen ingen roll. Klubbarna måste vara överens först. Hade spelaren varit Bosman så hade hans kontrakt med AIK gällt i detta fall. Men jag kan som sagt inte inte uttala mig i detta fall då jag vet för lite. 

  Gäller inte ett muntligt avtal?

  - Det får jurister svara på, fallet kan att tas upp och behandlas efter en juridisk bedömning. - Ord står mot ord och det blir juristernas sak att döma. 

  När vi ändå träffas så är jag nyfiken på dina funderingar kring VM. Vi vet inte lottningen ännu, men hur tror du det går för Sverige?
  - Det känns väldigt bra just nu, av de 32 lag som deltar så skulle jag vilja säga att vi är bland de 10 bästa. Sen är det dagsform och lite tur också som skall infinna sig för att nå riktigt långt. 

  Blir Lasse Lagerbäck kvar efter VM?
  -Ja, vi för en positiv dialog där det ser lovande ut. 

  Zlatan har blivit en riktig världsstjärna, hur ser du på honom?
  - Zlatan är en otroligt bra fotbollsspelare och person. 

  Han har ibland en kostig attityd och humör tycker jag, hur ser du på det?
  - Zlatan är en påpassad och jagad spelare numera som det krävs otroligt mycket av från alla håll. Han är kanske inte som våra svenska spelare som tex Linderoth eller Isaksson, men han tillför oerhört mycket på sitt sätt till gruppen. Zlatan kräver samma bemötande och proffsighet av de som vill intervjua honom som han kräver av sig själv på planen. 

  Henke Larsson sitter mestadels på bänken i Barcelona, finns det risk att han inte kommer med till VM?

  - Lasse Lagerbäck har ett stort förtroende för Henkes kunnande så det tror jag inte. I ett VM så krävs det erfarenhet av liknande matcher och där är Henke mycket viktig för landslaget. 

  Många vill se VM på plats i Tyskland, hur köper man biljetter?
  - Vi börjar sälja biljetter på SVFF i januari. Det kommer som vanligt att finnas många falska biljetter så man bör vara mycket försiktig med var man köper biljetterna. 
   
  Hur ser Sune Hellsrömers VM startelva ut?
  - Jag litar otroligt mycket på vad Lagerbäck brukar säga så startelvan lär väl bli ganska lik.
  -Isaksson ( mer än given )
  -Lucic ( Given )
  -Mellberg ( Given )
  -Edman ( Given )
  -Ljungberg ( Given )
  -Linderoth ( Given )
  -Zlatan ( Given )
  -Henke ( Given )
  -Hugget som stucket och beroende på matchbild och motstånd.
  -Östlund/Micke Nilsson
  -Kimpa/Anders Svensson
  -Chippen/Niklas Alexandersson 

  Vilka vinner VM?

  -Brasilien, utmanare är Holland. 

  Vem blir skyttekung?
  -Ronaldinho. 
   
  Okej Sune jag får tacka för intervjun och önska dig lycka till i VM och med arenaprojektet.
  -Tack själv.  0 KOMMENTARER      9431 VISNINGAR
  JONAS PETTERSSON
  2005-12-02 09:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om AIK

  Officiellt: Kristoffer Olsson lämnar AIK
  AIK Krasnodar blir nästa klubbadress för den nyblivne svenske mästaren.
  2019-01-07 10:17:00

  ”Intensiva diskussioner om Haksabanovic”
  AIK AIK vill ha värvningen på plats redan till januari 2019.
  2018-11-30 16:10:00

  Haukur Hauksson lämnar AIK
  AIK Får inte förlängt kontrakt och lämnar klubben vid årsskiftet.
  2018-11-23 12:10:00

  Robin Jansson: ”Det är helt underbart”
  AIK Mittbacken matchhjälte när AIK ordnade SM-guldet 2018.
  2018-11-11 17:05:00

  Inför avgörandet
  AIK Åtta poängs försprång har blivit två. Imorgon avgörs det om guldet kommer hem till huvudstaden eller inte. Ett decimerat AIK möter Kalmar på Guldfågeln Arena, samtidigt som IFK Norrköping tar sig an Häcken på bortaplan.
  2018-11-10 16:46:00

  Norrköping vann mot ÖSK – här är AIK:s startelva
  AIK Över 50 000 biljetter sålda till sista hemmamatchen mot GIF Sundsvall.
  2018-11-04 16:55:00

  Inför AIK-Sundsvall: Det är dags...
  AIK En händelserik vecka är på väg mot sitt slut. AIK tar under söndagen emot Sundsvall i en match där mästare kan krönas.
  2018-11-04 00:42:18

  Spelarbetyg efter segern i Östersund
  AIK Ett heroiskt kämpande AIK höll ut och vann mot ÖFK med 2-1 trots en tidig utvisning. Detta renderar naturligtvis i höga betyg.
  2018-11-01 22:06:16

  Östersund - AIK 1-2: Testa stör!
  AIK Efter en tidig utvisning på Adu var det nog många antagonister som njöt. Men AIK samlade kraft, gjorde en heroisk insats och vann matchen. I och med det leder AIK Allsvenskan med fyra poäng och kan säkra guldet redan på Söndag.
  2018-11-01 21:34:00

  Inför Östersund-AIK: Kan AIK hitta tillbaka till vinnande spår?
  AIK Det blev en händelserik måndag när Sebastian Larsson slog till med en sen kvittering mot Malmö. Blott tre dagar senare väntar ett nytt hinder i jakten på Lennart Johanssons pokal, Östersund på bortaplan.
  2018-10-31 23:21:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  ”Spelarna är fortfarande ur balans”
  #17: La lumière, c'est moi
  Dyster fortsättning väntar Devils
  Sydkoreas Son var skillnaden
  Han är skrällen: ”Vi chansar”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies