fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 103155 | Inloggade: 400 | Antal medlemmar: 184122
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig

  Vad är en Snok

  Snoken (Natrix natrix) är en av de två ormarter som är vanliga i Sverige. Den långsmala, piskliknande kroppen rör sig snabbt och gracilt. (källa Wikipedia) Även om den vid en första anblick ser farlig och respektingivande ut, är den ofarlig för människan. Hur har vårat smeknamn Snoka uppstått ? För att reda ut begreppen tar jag hjälp av en professor i historia!


  Är vi också ofarliga!?

  Det finns två förklaringar och den ena utesluter inte den andra. Båda förklaringarna härstammar ifrån vår ärorika historia, och rivaliteten med Sleipner för länge länge sedan. Från början var Snoka ett öknamn som vi sedermera tog till oss själva, så att det blev motsatsen till öknamn. Sleipner fansen tyckte att IFK Norrköping var som snokar, d v s de såg farliga ut, men var i själva verket helt harmlösa. Den historien blir inte sämre av de slagsmål som bedrevs mellan getterna" läroverkseleverna" och kalvarna arbetarpojkarna som gick i folkskolan. IFK Norrköping grundades av läroverkselever, numer känt som De Geergymnasiet. Historiens vingslag går igen i de gamla korridorerna. De Geer är ju numer även ett fotbolls gymnasium, där Haglund, Cakic och Tello går. Författaren Albert Engström , som själv varit en "get", berättar i litterär form om 1880-talets slagsmål.

  "De varje termin återkommande sjukmönstringarna var en källa till en blandning av glädje och fruktan. Ty på de dagarna slogs man med de s k kalvarna, stadens folkskolebarn, och spolpinnarna, arbetarna i bomullsspinnerierna, samt surbullarna arbetes andra söner. Bakom skolhuset ligger exercisfältet, och där utkämpades väldiga strider, medan en klass höll på med mönstringen och återstoden ägnade sig åt gruffet. Med daggar av kastanjer, vacker flätat läder eller i bästa fall säckstämplar av bly bearbetade vi och proletariet varandras ryggar. Med gatsten, käppar och knytnävar i händerna kastade vi oss in i stridsvimlet och slogs på båda håll som lejonungar..."

  När vi sedan kom till 1900-talet blev striderna mellan läroverket och arbetarna mer fredliga. De förflyttades istället till fotbollsplanen. Sleipner var arbetarlaget och IFK Norrköping läroverkslaget. Men det var inte bara rivalitet mellan de båda klubbarna. Vad många inte känner till är att man hade ett samarbete under 20 och 30 talen. Man hade bl a återkommande välgörenhetsmatcher, vars behållning gick till de arbetslösas förening. Ett mer modernt exempel på samarbete är vår stads hockeylag. ”Vita Hästen bildades 1967 genom att IFK Norrköpings och IK Sleipners ishockeysektioner slogs ihop. Det formella namnet blev IF IFK/IKS men klubben kom snart i folkmun att kallas Vita Hästen pga att IFK-supportrarna kallades "vita" och att Sleipner är namnet på Odens häst i den nordiska mytologin. 1973 ändrades namnet också formellt till IK Vita Hästen.” ( Källa Wikipedia) 


  Den f.d. läroverkseleven Göran Modeen, med Stockholms snyggaste t-shirt.

  Snoka upp talanger...

  … är den andra förklaringen. De flesta som kan sin Norrköpingshistoria vet att Sleipner, tog det första SM-guldet säsongen 1937-38. Efter framgångarna för Sleipner så följde en tillbakagång och 1940-41 åkte man ur allsvenskan. Våra gamla ärkerivaler leder som bekant nu divison 2 överlägset. Nästa år får man med stor sannolikhet spela derbyn i div 1, mot lillasyster Sylvia. En möjlig förklaring till tillbakagången för Sleipner efter SM guldet, var att man inte längre lyckades med återväxten via sin juniorverksamhet. Den person som personifierade uttrycket "Snoka upp talanger" var IFK legendaren Nalle Hallde´n. Under 40 och en bit in på 50 talet snokade Nalle upp allt av värde på fotbollsmarknaden. Intressant är omfattningen av träningen under de 11 SM-guldens tid. IFK hade som policy att träna 2 gånger i veckan. IFK Norrköping övergick till träning 3 dagar i veckan 1965!! Men då var storhetstiden redan förbi! Åtminstone för den här gången...? Kanske hade styrkeförhållanden mellan de två klubbarna varit annorlunda om Nalle stannat kvar i Sleipner. Han blev medlem i Sleipner 1932 men gick senare över till lokalkonkurrenten...

  Det mesta av ovanstående fakta är hämtat från artikeln: Klassrivaler – Kamraterna och Sleipner i Norrköping, författat av Björn Horgby 9/12 2003.( Om du klickar på titeln till Björns artikel så länkas du direkt till den) Björn är professor i Historia på Örebro Universitet. Artikeln är på 4 sidor och rekommenderas varm till de som vill läsa mer om vår intressanta historia. Jag ringde upp professor Horgby för att få tillåtelse att använda delar av artikeln. Det visade sig att även Björn är en f.d. ”Lärka ” läroverkselev och med ett engagemang för hur det går för IFK. En intressant sak som han nämnde i vårt samtal är att identiteten betyder mycket för oss supportrar. Med alltför många spelarimporter försvåras denna. Jag undrade också varför Läroverkseleverna kallades för ”getter”. Svaret är att Getängen ligger nära De Geergymnasiet. För de som är ännu mer intresserad av vår Stads historia har Björn skrivit en populärvetenskaplig bok, som heter ”Surbullestan” utgiven på Carlssons förlag 1989. Slutligen trodde Björn som professor i historia, mest på förklaringen att Snoka härstammar från att Snoka upp talanger.

  Åter till nutiden

  Vad kan vi lära oss av vår historia? Jag har inte svaret på den frågan. Kan bara kallt konstatera att vad det gäller återväxten, är IFK långt framme. Trea i Sverige vad gäller spelare i olika ungdomslandslag, och regerande mästare i U-21. Men att vi kan lära oss något konstruktivt av vår ärorika historia är jag övertygad om. Man måste emellertid betänka att både fotbollen och samhället är helt annorlunda jämfört med då. Då var den svenska fotbollen på ren amatörnivå. Träning två dagar i veckan!? Min son som går i skolan tränar mer än vad våra guldhjältar gjorde. Det fanns inga Bosman domar och ingen TV. Nu är fotbollen en än mer utvecklad underhållningsindustri. England förlorade över en miljard i sin samhällsekonomi på att inte gå till EM!!

  Vad gäller spelarimporter håller jag delvis med Björn. Men inte bara för identitetens skull utan lika mycket för att det lika ofta blir floppar som succe´. Det som gör att det blir succé är att det måste vara genomtänkt. Gärna två från samma land för att kunna hjälpa varandra. Bamberg och Santos, Gunnlaugsson och Thordarsson. Eller Kalmars brassar…!! En annan sak som är annorlunda idag jämfört med 40 och 50 talet är våra andra och tredje generationens invandrare. En mycket viktig del i svensk fotbolls framtid. Kanske den enskilt viktigaste!? Allsvenskans kanske bästa spelarimport senaste tid är Hammarbys Sebastian Eguren. Gick direkt från allsvenskan in i startelvan i Spanska topplaget Villa Real. Vad många inte vet är att en av Hammarbys ungdomar kom från samma land, Uruguay. Den familjen var mycket viktig för att Sebastian skulle komma in i laget och vår kultur. Sebastian har sagt att han vill avsluta sin karriär i Hammarby, så att hans son får se honom i den grön vita tröjan. Så visst kan spelarimporter också ingå i identiteten, om det görs på rätt sätt! Slutligen vad vi kan lära oss av Nalle och tiden från förr, är att framgång föder framgång! IFK har ett väl utvecklat samarbete med de lokala klubbarna i staden. Det kanske går att utveckla genom att ha lite Snokar anställda i Östergötland, Norra Småland och södra Sörmland?

  Kan vi bara hålla oss kvar i den högsta serien och behålla våra talanger, så kommer vår framtid bli ljusare än vad nutiden ser ut. Vi håller alla tummar vi har och ber en bön till de högre makterna! Nalle kanske sitter på ett moln och vakar över Parkens Vita hjältar….
  De som vill se en del av Nalles gamla hjältar, missar givetvis inte att slå på TV:n på Lördag, då SvT 2 visar VM finalen från 1958 klockan 18:15. Det är 50 års jubileum!!


  0 KOMMENTARER      18912 VISNINGAR
  GÖRAN MODEEN
  goran.modeen@gmail.com
  2008-06-25 15:48:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om IFK Norrköping

  Betyg: Godkänd match på ett svårt underlag
  IFK Norrköping Det blev ingen enkel match för IFK Norrköping på underlaget i Tipshallen Elmia i Jönköping. Men seger blev det med 2-0 mot Assyriska Turabdin. Löpstarke Ian Smith och Jordan Larsson är uppropstecknen efter den här matchen.
  2019-02-22 22:45:00

  Skrabb och Larsson målskyttar i cupen
  IFK Norrköping IFK Norrköping gjorde jobbet. Man åkte till Jönköping, gjorde två mål och lyckades hålla nollan bakåt mot Division 1-laget Assyriska Turabdin.
  2019-02-22 21:00:00

  Just nu: Kevin Alvarez klar för IFK Norrköping
  IFK Norrköping IFK Norrköping preseenterar den honduranske landslagsmannen Kevin Alvarez.
  2019-02-22 13:59:00

  Inför Assyriska-IFK: Allt annat än seger ett fiasko
  IFK Norrköping På fredag är det dags för årets andra tävlingsmatch, när IFK gästar Assyriska Turabdin i Elmiahallen.
  2019-02-21 15:59:49

  Peking – Värnamo 3-1: Godkänt men inte mer
  IFK Norrköping Efter en trevande först halvlek kom Peking igång bättre i andra och kunde tillslut vinna med komfortabla 3-1 mot Värnamo under söndagskvällen. Stor segerregissör i hemmalaget blev Kalle Holmberg som med sina två mål och en assist var delaktig i det mest framåt.
  2019-02-17 21:08:00

  Inför IFK Norrköping - IFK Värnamo
  IFK Norrköping Nu är det äntligen dags! Slut på träningsläger och vänskapsmatcher. Svenska Cupen 2019 ska sparkas igång. IFK Norrköping inleder cupspelet med att ta emot IFK Värnamo hemma på Parken.
  2019-02-16 17:16:00

  Castegren målvinnare mot Eskilstuna
  IFK Norrköping Det såg länge ut att sluta 0-0 i en sömnlös träningsmatch mot AFC Eskilstuna. Men istället såg Henrik Castegren till att matchen inte slutade mållös när IFK Norrköping vann med 1-0.
  2019-02-12 16:00:00

  Silly Season 2018/19: Nyförvärv nummer sju på plats
  IFK Norrköping Vintersillyn är här! Förhandlingar pågår, spelarna packar sina väskor inför en ny flytt och klubbarna kallar till presskonferens. Här läser du allt om IFK Norrköpings transferfönster vintern 2018/2019.
  2019-02-11 11:34:00

  Dansk försvarare klar för IFK Norrköping
  IFK Norrköping Har ni hört om namnet Rasmus Lauritsen? Det är nämligen namnet på IFK Norrköpings senaste nyförvärv som ska ingå i lagets försvar.
  2019-02-11 10:59:00

  Inför: IFK Norrköping - AFC Eskilstuna
  IFK Norrköping Tisdagen den 12:e februari tar IFK Norrköping emot AFC Eskilstuna för en träningsmatch. Lagen möts även i Svenska Cupen redan den 2:e mars. Det gör att jag kan undra lite hur man tänkte med det upplägget?
  2019-02-10 20:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  St. Pauli hoppas på nytändning
  Tung för de mexikanska lagen
  Villa börjar vädra semifinal
  #56 ”Ligan är helt körd nu”
  Vinnare och förlorare i traden
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies