fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 101715 | Inloggade: 396 | Antal medlemmar: 184077
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Erik Niva "Jag har Euro Talk att tacka för mycket"
  Erik Niva tar emot Guldskölden 2009.

  Erik Niva: "Jag har Euro Talk att tacka för mycket"

  Sportbladets Erik Niva blev den stora vinnaren då SvenskaFans pris Guldskölden avgjordes för tredje året. 31-årige Niva från Malmberget vann hela tre av sex kategorier, bland annat den tyngsta klassen "Bästa sportjournalist alla kategorier.

  Satsningen mot att bli sportjournalist började tidigt då Erik redan som 13-åring insåg att han aldrig skulle bli någon stor fotbollsspelare.
  - Det var en nyttig insikt, även om det var hemskt att få den så tidigt. Så jag lade fotbollsatsningen åt sidan och försökte satsa på det jag hade begåvning för där skrivandet låg nära till hands.

  Det var dock inte självklart att det just skulle vara sport han bevakade. Under tonåren skrev Erik mycket om musik och startade även ett eget musikfanzine. Dessutom jobbade han ett år i skivbolagssvängen. Men efter ett år i London med praktikplats på fotbollsmagasinet Fourfourtwo följt av journaliststudier i Sundsvall hamnade han sedan på Sportbladet på praktik år 2003. Och där blev han kvar. I en tid då det satsades stort på både Sportbladet och ett helt nytt månadsmagasin.
  - Jag kom in samtidigt som Sportmagasinet startade. De visste inte riktigt vad de ville med den produkten så jag fick häppnadsväckande fria händer.

  Erik fick chansen att förverkliga sin dröm att skriva om idrottens roll i samhället och världen. Första resan gick till Kina där Real Madrid skulle träningsspela med nye David Beckham i laget.
  - Då skrev jag ett reportage om den här nya fotbollsimperialistiska satsningen och vad den egentligen betydde och hade för roll i ett vidare perspektiv.
  - Det var tacksamt att det fanns en väldigt stor satsning med väldigt stora resurer. Det fanns en ambition som inte tagit form och man fick fria händer att göra som man ville och få gehör för det. Jag tycker det är jättekul med match och jag är oerhört intresserad hur en fyrbackline fungerar ihop, men det är inte slutet på mitt intresse.
  Hade det bara varit en fotbollsplan så hade jag nog inte vigt mitt liv åt att skriva om fotboll som jag faktiskt gjort nu. 

  Från sportjournalist till multijournalist
  Under sina år på Sportbladet och Sportmagasinet har Eriks tjänst ändats en hel del. Främst för att han idag mer och mer syns i bild i diskussionsprogram om fotboll. Det började med Bank & Niva på Aftonbladet.se och Euro Talk på FANTV. Sedan har det både varit Canal Plus, SVT och bisittare på Eurosport. 
  - Från början var jag sportjournalist. Sedan blev jag fotbollskribent. Sedan blev jag skribent om internationell fotboll. Sedan har jag nu blivit någon form av multijournalist.
  - Själv tror jag att jag fortfarande är skrivande journalist. Jag har en självbild och en identitet att jag är en reportageskribent. Men när jag kollar på vad jag lägger min tid på så är det inte så hög andel att skriva reportage längre. Utan det är istället att blogga, vara med i webbtv och finnas med i massa märkliga mediala kanaler. På fem-sex år har jag gått från att vara en skrivande sportjournalist till att nu vara en mulitmedial människa som främst sysslar med främst internationell fotboll.

  Och vad tycker du om den utvecklingen?
  - Det är jättekul, men konstigt. Framför allt har jag Euro Talk att tacka för mycket. Euro Talk är ett forum som jag tror har gjort väldigt mycket för fotbollsintresset ute i de svenska stugorna. Att det finns ett program som är minst 45 minuter långt där man tar upp alla möjliga aspekter om den internationella fotbollen. Det är som en dröm för mig, det ultimata formatet. 

  Följer du Svenska Fans i övrigt?
  - Jag är inne på Svenska Fans i stort sett dagligen. Ska jag till exempel bevaka Valencia i helgen så går jag in på Valencias sida på SvenskaFans för att få ett begrepp om vad det snackas om i Valencialeden. Vad är det för diskussioner som är heta, hur ser det ut, vad är det som egengerar. Den typen av orientering är jätteanvändbar för mig i mitt yrkesutövande.  
  - Däremot följer jag inte forumdebatten om mina egna artiklar, för den upplevde jag ganska tidigt som nedslående.

  Oviss framtid för Sveriges bästa sportblogg
  Förutom att synas i olika tv-soffor har även Erik Niva tillsammans med kollegan Simon Bank drivit bloggen Bank & Niva som överlägset plockade hem titeln som Årets Sportblogg. Bloggen gjorde att det helt plötsligt fanns en ny plats att bre ut sig på.
  - Jag får skriva om vad jag vill, när jag vill och hur jag vill. Jag får skriva hur långt eller kort jag vill om den där konstiga grekiska matchen som aldrig får plats i tidningen, så det är väldig tacksamt på så sätt.

  Erik berättar också att han var skeptisk till att ta in läsarkommentarer när bloggen skulle dras igång då det fungerat dåligt på andra sportsajter. Till slut bestämde de sig dock för att försöka göra något positivt åt det hela.
  - Vi provade att föra en aktiv dialog med våra läsare för att se om det gav något effekt. Jag vägrade tro att det var den andra vägen som var den enda vägen att gå. Det måste finnas ett bättre samtalsklimat nånstans där ute. Vi märkte också ganska snabbt att det blev bättre, att dialogen gjorde skillnad.

  - Även om vi fick vår skörd av de här standardidiotkommentarenrna med "Manchester United är sämst!!!!!!!!!!!!!!!!!!" så förvann de rätt snabbt när folk märkte att det inte var den typen av forum. Vi har också fortsatt att vara hårda med censuren. Kommer det något som inte tillför så kommer det inte med. 
  - Så från att ha censurerat 50 kommentarer på vissa inlägg så var det kanske två på slutet, av flera hundra kommentarer. Det mest stimulerande med bloggen är att det finns ett annat sätt att diskutera och resonera fotboll på nätet. Och det är läsarnas förtjänst till fullo.

  Vad händer med bloggen framöver, den ligger ju i stitje nu?
  - Nu är vi båda lediga och det är fortfarande inte bestämt hur det blir när vi kommer tillbaka. Vi vill båda jättegärna köra vidare, det är bland det roligaste som vi har, men samtidigt orkar vi inte med att göra det på obetald fritid som det varit till 90-95 procent hittills. Så nu är det en chefsfråga vad vi ska prioritera. Vi vill få arbetstid till att driva bloggen.

  Hur ser den närmaste framtiden ut?
  - Jag kommer tillbaka i mars och då är det uppladdning till VM och sen själva VM som jag ska bevaka på plats.

  Fem snabba med Erik Niva

  Bästa reportage-resan?
  - Reportageresan där jag träffade Zlatan Ibrahimovic farbror i Bosien. En kul grej som ingen hade gjort tidigare, dessutom berättande den något nytt om vem Zlatan är, vilken bakgrund han har och hur han faktiskt fungerar. Men också till bakgrund att Zlatan inte hade pratat med Aftonbladet på många år och att därigenom försöka göra journalstik som kommer någonstans. så det var en väldigt kul resa som gav ett väldigt bra resultat utifrån väldigt svåra förutsättningar.

  Vem på jorden vill du helst ha en exklusiv intervju med?
  - Roman Abramovich. han säger så oerhört mycket om fotbollens position i dagens globala samhälle. Och han göra inga intervjuer. Han har så vitt jag vet bara pratat med en brittisk tidning sedan han köpte Chelsea för snart sju år sedan. Så den vore tung och exklusiv att ro iland.

  Vem på Sportbladet skulle du helst ta med dig till en öde ö?
  - Robert Laul, det blir bäst drag då.

  Vilket land vinner fotbolls-VM?
  - Jag tror Spanien vinner. Normalt sett ska det i praktiken vara omöjligt att först vinna EM och sedan VM, men det spanska laget har så pass bra ålder att de klarar att hålla toppen över den här perioden.

  Var i tabellen slutar Tottenham den här säsongen?
  - Det är lite hemskt att sitta här och vara helt övertygad om att de inte slutar topp fyra. De blir femma, sexa eller sjua och tar en UEFA-cup-plats. Sorgligt och tragiskt nog så finns det ett väldigt svårgenomträngligt tak ovanför. 
  19 KOMMENTARER      11118 VISNINGAR
  ANDERS NETTELBLADT
  På Twitter: MarcusAvenbrand
  2010-01-25 15:10:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  nisse:
  Grattis Niva Det Var Du verkligen värd!!!


  KEEP IT UP

  Tumme upp 2010-01-26 15:31:44
  Jonas:
  Grattis och välförtjänt!
  Tumme upp 2010-01-26 14:01:11

  Grande Birro:
  Satan vilken kung han är Niva! Ligger på en helr annan nivå jämfört med andra sportjournalister här i landet. (Bara S Bank är i närheten). Saknar redan honom när han är ledig!
  Tumme upp 2010-01-25 20:26:24
  Mikael:
  Manchester United är sämst!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Tumme upp 2010-01-25 20:25:50

  Isak:
  Grattis kungen !
  Tumme upp 2010-01-25 18:30:43
  PRt:
  Väldigt välförtjänt både bloggen och bäste sportjournalist. Tycker dock att Bank är den bästa krönikör vi har.

  Niva outstanding på reportage, Bank på krönikor.. Men utöver det har jag inte mycket att invända. Niva är grym.

  Tumme upp 2010-01-25 18:19:31

  ERIK NIVA:
  ERIK NIVA ÄR BÄST

  Men var är dagens EURO TALK?

  Tumme upp 2010-01-25 18:00:37
  BiH:
  Grattis Niva!
  Tumme upp 2010-01-25 17:51:47

  Garland:
  Grattis. Kul att Du gör lite djupare reportage. Känns att Du har kunskap.
  Tumme upp 2010-01-25 16:26:27
  Ae:
  250 % välförtjänt, Niva är störst av dem alla.
  Tumme upp 2010-01-25 16:14:46

  Holmgren:
  Grattis Niva! Du är värd allt!
  Tumme upp 2010-01-25 16:09:26
  Filip:
  Grattis Erik! Du är en värdig vinnare!
  Tumme upp 2010-01-25 16:03:21

  Johansson:
  Härligt Niva!
  Tumme upp 2010-01-25 16:02:02
  Alex:
  Välförtjänt! Helt otroligt vad välförtjänt. Grattis!
  Tumme upp 2010-01-25 15:58:07

  Anton:
  Grattis! Du är bäst helt enkelt!
  Tumme upp 2010-01-25 15:46:19
  Falcone:
  En extremt välförtjänt utmärkelse. Grattis Erik!!!
  Tumme upp 2010-01-25 15:39:02

  Viktor:
  Kör hårt Erik! Du är grym!
  Tumme upp 2010-01-25 15:37:45
  Patrik:
  Helt välförtjänt. Grattis Niva, och tack för allt du skriver.
  Tumme upp 2010-01-25 15:27:45

  john:
  Det tråkigaste är väll att det kommer se ut som om Tottenham ska lyckas ta 4:e men sen misslyckas de på Tottenhamsätt (matförgiftningen inför west ham osv)...vi vet att det skiter sig. Vi vet bara inte hur än ;) om inte annat kan vi säkert räkna in minst en idiotstraff till orsakad av Dawson
  Tumme upp 2010-01-25 15:25:41
  ANNONS:

  Fler artiklar om Guldskölden

  SvenskaFans Hederspris: Nina Ljung Fredman
  Guldskölden På SvenskaFans skribentträff i Stockholm delade vi ut sajtens Hederpris som går till en skribent eller redaktion som med passion och kunskap lyckas förmedla sitt brinnande intresse för ett lag som vi normalt inte hittar mitt på sportens mediala motorväg. Årets vinnare blev Nina Ljung Fredman på Zaragoza-redaktionen.
  2011-05-20 11:00:00

  Himmelriket årets SvenskaFans-redaktion 2010
  Guldskölden I anslutning till onsdagens skribentträff i Malmö passade SvenskaFans på att dela ut ett hedersomnämnde till den 15 man starka Himmelriket-redaktionen som kammade hem utmärkelsen ”Årets Redaktion 2010”. – Det känns jättekul att få ett erkännande, säger Peter Lind, en av Himmelrikets tre redaktörer.
  2011-05-20 11:00:00

  Storslam för Erik Niva i Guldskölden
  Guldskölden Årets Guldskölden är avgjord. Tävlingen, där SvenskaFans besökare utser Sveriges bästa sportjournalister, blev precis som i fjol en storslam för Aftonbladets Erik Niva som tog hem tre priser och var helt överlägsen i den tyngsta klassen - Sveriges bästa sportjournalist alla kategorier. - Det känns oerhört glädjande och väldigt förvånade. Den andra gången känns ännu tyngre än den första, jag hade inte trott att jag skulle vinna i år igen, säger en glad Erik Niva i en första kommentar.
  2011-04-01 10:01:00

  Vinnare Guldskölden – Bästa sportkommentator: Lasse Granqvist
  Guldskölden Det råder inget snack om saken: Lasse Granqvist är Sveriges referatkung. För fjärde året i rad kammar han hem titeln Årets Sportkommentator i Guldskölden. - Jag blir glad in i själen att mitt engagemang går igenom tv-rutan, säger han till SvenskaFans.
  2011-04-01 10:00:00

  Vinnare Guldskölden – Bästa sportprogramledare: André Pops
  Guldskölden Ett framgångsrikt år med vinter-OS, fotbolls-VM, pris på Kristallengalan och äran att få vara SVT:s julvärd kröner nu André Pops 2010 med utmärkelsen Årets Programledare. Framröstad av SvenskaFans besökare tog han en klar seger före David Fjäll. - Riktigt tungt att slå David! Det är ju hans hemmaplan, säger André Pops till SvenskaFans.
  2011-04-01 10:00:00

  Vinnare Guldskölden – Bästa sportprogram: Fotbollskanalen Europa
  Guldskölden I kategorin ”Årets magasinprogram 2010” tog TV4:s Fotbollskanalen Europa hem en klar seger före SVT:s Hockeykväll. Programledaren Patrick Ekwall var förstås glad för utmärkelsen. - Jätteroligt! På TV4 är vi inte vana vid att få så fina priser, säger han till SvenskaFans.
  2011-04-01 10:00:00

  Vinnare Guldskölden – Bästa expertkommentator: Glenn Strömberg
  Guldskölden Glenn Strömberg är oslagbar. Iallafall som expertkommentator, enligt SvenskaFans besökare. För fjärde året i rad kammar SVT- och Viasat-experten hem Guldsköldens pris som Bästa Expertkommentator. - Ruskigt smickrande, säger han till SvenskaFans.
  2011-04-01 10:00:00

  Historisk prisutdelning på skribentträffen i Stockholm
  Guldskölden Över 80 SvenskaFans-skribenter träffades i Stockholm för en kväll med fotbollsmatch, quiz, mat och dryck. Dessutom hyllades en redaktion och en skribent lite extra.
  2010-02-17 19:15:00

  Glenn Strömberg:”Det är väldigt stort”
  Guldskölden För att ta reda på vilka som är de mest uppskattade sportjournalisterna i Sverige instiftade SvenskaFans priset Guldskölden 2007. I tre år har våra läsare, som vi vågar säga är de mest insatta fotbollsfansen i Sverige, fått utse de bästa journalisterna i ett antal olika kategorier.
  2010-01-25 15:20:00

  Granqvist om utmärkelserna:”De betyder verkligen något”
  Guldskölden SvenskaFans läsare har sagt sitt, och utnämnt Lasse Granqvist som vinnare av Guldskölden i kategorierna ”Årets Kommentator” och ”Årets Programledare”.
  2010-01-25 15:15:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Daniel Lohm snackar Afonso Alves
  En skräckblandad förtjusning
  Champions League:   En skräckblandad förtjusning
  Skakigt Bayern reser till England
  En skräckblandad förtjusning
  ”Går mot något alldeles speciellt”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies