fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 65615 | Medlemmar: 184112

Kom ihåg mig
Så ska AIK bli mer öppna
Annela Yderberg tror att öppenhet är ett effektivt sätt för att skapa förankring av de beslut som fattas bland supportrarna.

Så ska AIK bli mer öppna

I den andra delen av Gnagarforums möte med Annela Yderberg berättar hon om förväntningarna på säsongen 2009, arenafrågan och hur dialogen med supportrarna ska säkerställas i framtiden.
- Livet blir lättare för oss om vi är mer öppna när det gäller vilka beslut vi fattar, säger Yderberg till Gnagarforum.


Efter genomgången av det dystra ekonomiska året 2008 ser Yderberg ganska matt ut. Man kan ana att hon har synat och fått förklara varför siffrorna är röda ganska många gånger. En blandning av både lättnad och glädje kan skönjas i hennes ansiktsuttryck när vi till slut berättar att vi ska lämna ekonomin för den här gången och övergå till frågor om det sportsliga. Precis som många av de som har besökt Skytteholm under försäsongen tror Yderberg att AIK går ett roligt år till mötes 2009.

Vad har du fått för känsla av försäsongen?
– Bortsett från Tomi Maanojas skada känns det väldigt bra. Jag får positiva vibbar och stämningen är god på Karlberg. Jag tycker truppen är väldigt intressant och jag hoppas att den positiva känslan som präglar AIK just nu stannar kvar året ut.

Mycket är nytt i år, både på spelar- och ledarsidan – något nyförvärv som du tror extra mycket på?
- Alla våra nyförvärv ser jättebra ut och de kommer definitivt bidra till en ljus framtid för oss.

Inför säsongen har AIK satt ett publiksnittsmål på 15.000 personer. Annela tror att detta är ett rimligt mål, men påpekar vikten av att laget klarar av att ha tätkänning säsongen igenom, något som hela verksamheten bygger på.

– Jag hoppas att den här säsongen präglas av glädje och att vi spelar en positiv fotboll som leder fram till att vi når vårt mål som är att komma topp 4. Jag tror också att det är viktigt att det går bra för Djurgården och Hammarby för att intresset för fotboll i Stockholm ska vara fortsatt stort. Hela vår verksamhet bygger på en bra sportslig prestation. Med publiken kommer intäkterna.

Förväntningarna på AIK är ofta höga – både från media och supportrar. Hur tror du att det påverkar spelare och ledare?
– Det är klart att det kan vara jobbigt när folk runt omkring har för höga förväntningar och tror att vi ska springa hem SM-guld varje år – det är väldigt svårt att vinna allsvenskan. Man får tänka mer långsiktigt. Men vi är trots allt en storklubb och vi ska ligga i toppen. Någon annan ambition passar inte i AIK.

När vi frågor Annela om hennes kontakt med den sportsliga sidan berättar hon att kontakten med Björn Wesström sker på så gott som daglig basis, medan kontakten med Mikael Stahre är mer sporadisk.
 
– Kontakten mellan mig och Björn kan handla om allt möjligt – alltifrån avtalsfrågor och ekonomi till hur man kan lösa truppfrågor och annat. Björn är ju precis som jag ny i sitt jobb. Sportdelen kan han ju alldeles utmärkt, men den administrativa delen med budget, uppföljning av hans verksamhet, att avtalen är korrekta och liknande jobbar vi delvis tillsammans med. Just nu har vi en speciell situation i organisationen eftersom jag sitter på dubbla stolar. Det innebär att både jag och Björn rapporterar till styrelsen. Tanken är ju att sportchefen ska rapportera till VD och så kommer det att bli när en permanent VD tillsätts.

Björn Wesström har fått mycket vitsord, både från supportrar och från styrelsen. När försvinner tillförordnad framför hans titel?
– Jag vill inte förekomma styrelsen på den frågan, men jag kan säga så mycket som att det går väldigt bra för Björn. Han gör ett bra jobb.

Och vad händer med luckan som Björn har lämnat efter sig – jobbet som chefsscout?
– Nu har ju Björn och Micke valt en annan typ av organisation än innan, vilket innebär att scoutingjobbet fördelas på flera i organisationen. Så just nu finns ingen uttalad scoutingansvarig och heller inga planer på att tillsätta någon.

Den nya organisationen som Annela hänvisar till har ni kunnat läsa om tidigare på Gnagarforum och i och med en ny ledning präglas AIK även av en större insyn och öppenhet inför säsongen 2009. Annela vill inte jämföra med hur det var förra året men tror att öppenheten är ett resultat av hur både Björn Wesström och Micke Stahre är som personer.

– Det är ett ställningstagande som vi har gjort om att vi ska vara öppna och det är en naturlig följd av Björn och Mickes sätt att jobba – bägge är öppna människor som tror på att skapa en naturlig och trygg miljö för spelarna. Sen tror vi att livet blir lättare för oss om vi är mer öppna när det gäller vilka beslut vi fattar och processerna som leder fram till besluten. Många gånger handlar det just om att supportrarna ska förstå processen och hur vi resonerar i aktuella frågor. Därmed inte sagt att vi ska vara öppna med allting, det är omöjligt. Med grundprincipen är att öppenhet ska prägla AIK i så stor mån som möjligt.

Arenafrågan
Apropå öppenhet och processtransparens glider vi in på den mest aktuella AIK-frågan just nu, nämligen arenafrågan. Annela berättar inte mycket nytt, men klargör att oavsett vilket beslut som fattas så ska det vara förankrat i supporterled.

- Får man inte vara med i processen vet man inte vilka alternativen är och hur dessa har förändrats på resans gång. Meningen är att supportrarna ska få vara med och inse att det här är en process som handlar väldigt mycket om kompromisser. Alla kanske inte kommer bli nöjda med beslutet som fattas men alla ska veta hur och varför beslutet har fattats. Sen är det ju som jag sa innan att vi måste väga vilken information vi kan vara öppna med respektive vad vi håller för oss själva. Öppenheten får inte gå ut över våra förhandlingar med motparter i frågan.

Precis som Per Bystedt har klargjort under supporterträffar och medlemsmöten tidigare under året, fastslår Yderberg att AIK jobbar med arenafrågan efter tre parametrar; det geografiska läget, utformningen av arenan och ekonomin (både intäkter och kostnader). Oavsett vilket alternativ som väljs i slutändan, menar Yderberg att AIK kommer att bli tvungna att kompromissa på något av dessa områden.

Har ni viktat parametrarna mot varandra?
– Nej, så långt har vi inte hunnit ännu. Men det som är mest kritiskt just nu är ekonomin. Den blir vi mer eller mindre tvungna att sätta främst. Exempelvis skulle det vara förödande för ekonomin om vi inte får äga våra egna arrangemang på ett eller annat sätt.

Är det aktuellt att spela på Swedbank Arena om vi inte får äga våra egna arrangemang?
– Allting handlar om hur avtalet ser ut. Om vi inte får äga arrangemangen helt måste vi ha provision eller liknande - vi tänker ju inte ge bort alla de intäkter som vi drar in till arenan. Det måste finnas utrymme för kompromisser, men grundinställningen är att vi ska äga våra arrangemang helt och hållet. Dessvärre för oss så har vi inte direkt en uppsjö av alternativ att välja och vraka bland. Utöver Swedbank så ska det byggas en arena söder om söder som skulle vara alldeles utmärkt om den stod här (Solna, reds. anm.) men det gör den inte.

Supportrarna
Att AIK engagerar är något Annela förstod innan hon tackade ja till jobbet. Omfattningen är däremot något som överraskat. Nästan dagligen blir kansliet kontaktat av folk som är beredda att erbjuda sina tjänster.

– Att folk erbjuder sin hjälp är en väldigt stor resurs som vi måste bli bättre på att ta tillvara, vi har inte råd att missa den möjligheten.

Av samma anledning har Charlee Mian, AIK Media, inlett ett arbete som syftar till att hitta en process för hur man skall knyta till sig ideella kontakter. Det stora engagemanget för föreningen och bolaget innebär också att folk inte är sena att göra sig hörda när det är något de inte står bakom. På samma gång som många engagerade supportrar hör av sig för att hjälpa till eller komma med beröm är det ännu fler som hör av sig för att framföra kritik och ifrågasätta:

– Det är svårt att inte vara den som dissar alla som tycker något och ändå ta ansvar för hur vi bedriver vår verksamhet och fattar våra beslut. Men jag ser det som en resurs – vi måste lyssna på de som vi finns till för och ta till oss.

Just kommunikationen med supportrarna har varit väldigt ifrågasatt. I höstas framfördes skarp kritik från supporterled i samband med att Norling, Novakovic och Granfelt fick lämna klubben. Av många uppfattades detta som ett beslut som gick tvärtemot supportrarnas vilja, framförallt i tränarfrågan. Frågan till Annela är hur AIK Fotboll AB följer diskussionerna som förs bland klubbens supportrar och hur man vill förbättra kommunikationen till desamma?

– Vi har hela tiden ett öra mot rälsen och dessutom kommer väldigt mycket idéer in till oss. Sen försöker vi hitta ett sätt att jobba tillsammans med supportrarna. En grupp i bolaget ska jobba med supporterfrågor, i första hand representerat av AIK-alliansen.

Hur långt har ni kommit i det arbetet?
– Det har varit ett antal möten. Men det viktigaste är att hitta en metod för hur vi gör. Vissa saker kan vi inte släppa men på andra kan vi bli bättre. Båda parter är relativt nöjda över att vi kommit en bit på vägen, men vi kommer alltid att bli utsatta för kritik även om det kanske finns mindre anledning till kritik om våra beslut föregås av en dialog i den mån det är möjligt

På temat supportrar är det ovillkorligen svårt att inte komma in på frågan kring huliganism och det mått av våld som ofta förknippas med AIK, åtminstone medialt. Rikard Norling hade till exempel en uppenbart inkluderande attityd och förespråkade dialog i alla lägen. Annela har också en uppfattning om hur frågan bör hanteras:

– Begår någon brott på våra arrangemang tilldöms de ett straff. Vi som klubb kan inte döma någon så länge det inte sker på vår arena och då är det tillträdesförbud som gäller. Ibland blåser man upp detta på ett sätt som inte är verklighetsförankrat. Det framställs i media som det alltid är bråk på läktarna men så är det inte, oftast är det en fantastisk upplevelse med skön inramning så man behöver inte vara rädd när man går på fotboll. Därmed inte sagt att det inte förekommer våld och ordningsstörningar och våld är oacceptabelt. När det kommer till dialog vill vi i första hand ha den med våra supportrar. För mig är en supporter någon som stödjer och det är företrädesvis inte de som slåss vi vill föra dialogen med.


30 KOMMENTARER      7656 VISNINGAR
CHRISTOFFER ROGHULT/DANIEL OLEMYR
2009-03-25 08:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Sundets pärla:
Kom ner till H-borg istället om ni vågar, era fega kräk!
Tumme upp 2009-03-27 00:06:47
1891:
Ett klargörande det är den klubben som bildas först som e storebror inte den som vinner mest. Och till alla helsingborgare det skulle vara kul om ni kom hit någongång
Tumme upp 2009-03-26 22:33:40

till den blåblågrönvita:
Hallå där du håller på hifdif det räcker så
Tumme upp 2009-03-26 22:28:31
Inavlade, sjuka råttor!:
Råttorna är så besmittade av olika virussjukdomar så dom fattar inte hur löjeväckande dom ser ut i alla andra lags ögon!

DIF härskar

Tumme upp 2009-03-26 21:54:13

Inavlade, sjuka råttor!:
Råttorna är så besmittade av olika virussjukdomar så dom fattar inte hur löjeväckande dom ser ut i alla andra lags ögon!

DIF härskar

Tumme upp 2009-03-26 21:53:28
AIK:
Haha, garvar åt alla som kommenterar här från HeIF och DIF och dylikt. Dem förstår inte att vi inte är intresserade av deras åsikter. Det roliga är att alla i hemlighet håller på AIK, eftersom alla läser våra artiklar.

Riktat till alla icke-AIKare: Alla hatar oss, vad fan gör det? Vi é gnaget, vi é gnaget, vi é gnaget, AIK!

Tumme upp 2009-03-26 18:28:20

FittLisa:
Ja, men har hon snygga bröst då?
Tumme upp 2009-03-26 13:17:10
Detta år då jävlar!:
Tack för ännu en bra artikel som får mig att känna trygghet med Annela. Det är rätt kvinna på rätt plats.
Tumme upp 2009-03-26 08:08:39

Helsingborgs if:
jag har aldrig sagt att vi är en storklubb,vi är en väldigt liten klubb faktiskt :d
Tumme upp 2009-03-26 01:25:33
aik - ett litet tattargäng!:
Nej,aik är ingen storklubb, snarare en klubb med storhetsvansinne! Under samma period har era "småbröder", som ni kallar dom, tagit tolv SM-guld. Bajen ett och Gården elva. Och ni påstår er vara storebror! Hahahaha!
Tumme upp 2009-03-26 00:00:29

moppo:
Sen kan vi tillägga att AIK är den klubb som har spelat flest antal säsonger i Allsvenskan samt ligger trea i maratontabellen. Det visar att AIK är åtminstonde en potentiell storklubb, även om vi som sagt bygger för tillfället just nu inför framtiden.
Tumme upp 2009-03-25 23:31:01
moppo:
Storklubb är en diffus term, men titta inte blint på antal guld. AIK har kommit högt upp i tabellen under merpart av moderna år förutom 2004+2005. Man har varit ute i CL och även gjort en del skalpar tidigare i tex cupvinnarcupen mot kvalificerat motstånd. Man har stor och trogen publik och framförallt klubben berör de flesta intresserade samt media i Sverige på gott och ont.

Frågan är, vad gör Helsingborg till en storklubb om inte AIK är det? Ni vann ett år efter oss och sen då? Vi är i en mellanperiod visst, men bara en poäng 2006 från att vinna guld.

Tumme upp 2009-03-25 23:29:39

Front line:
Älska. En fin historia och en toppklubb? Ni har tagit TVÅ guld på 72 år! Knappast en toppklubb, va?
Tumme upp 2009-03-25 22:39:46
Andy:
Helsingborgs IF, vad är det för något? Jo en liten ortsklubb som måste ha en Henrik Larsson för att ens bli tagna på allvar. Om du anser att AIK är en lite klubb, vad är då Helsingborg, ett boulesällskap eller? Du...kommentera era egna artiklar istället, om ni har några...
Tumme upp 2009-03-25 18:30:55

Älska:
Anledning till att vi är en storklubb är ju att vi har Sveriges största publik, har fin historia och är ett topplag?
Tumme upp 2009-03-25 18:06:02
murda:
Apor, vrak, annat pack såsom gröthalsar behöver inte kommentera AIK-artiklar om man inte har något bra att säga. Jag menar varför? Avundsjuka handlar det ju verkligen inte om, nej nej. Lägg ner för fan, har aldrig fattat varför man som apa, vrak, sill osv ska in och häva ur sig massa skit i AIK-artiklar. Väx upp för fan.
Tumme upp 2009-03-25 17:43:55

Kibbe:
Du är en stor jävla icke händelse! AIK berör tydligen alla till och med gamar som du!
Tumme upp 2009-03-25 17:38:59
Helsingborg if:
Seriöst AIK,lägg ner hybrisen.Ni är stor jävla icke händelse.
Tumme upp 2009-03-25 17:27:00

Micke:
Det är ju just med svenska mått vi är en storklubb.
Tumme upp 2009-03-25 17:15:09
Kibbe:
varför kommenterar en dum helsingborgare det här? Ni lever på Henrik Larsson för tillfället och vi är en mycket större klubb än vad ni är och någonsin kommer att bli!
Tumme upp 2009-03-25 17:09:02

Hajar&#39&#39u?:
Vi tänker inte. Kan inte! Vi säger bara att vi är störst och ska vinna allsvenskan varje år för vi är bara genomkorkade råttor!
Tumme upp 2009-03-25 17:06:00
Helsingborg if:
Har alltid undrar en sak ! varför kallar ni er för en storklubb ? ni är inte ens en storklubb med svenska mått sätt ju ;P hur tänker ni !?
Tumme upp 2009-03-25 16:52:11

Ted:
Undrar hur hon kommer att agera nu när småklubbarna gaddar ihop sig?
www.hifdif.se

Tumme upp 2009-03-25 16:48:32
Milla:
Satsa enbart på damfotbollen nu! Dra ner på herrfotbollen! Äntligen!
Tumme upp 2009-03-25 14:00:42

Machiavelli:
AIK bör inte ha någon öppenhet utan en stark person som styr klubben med järnhand. Detta kommer visa sig vara bäst i långa loppet och också motarbeta vissa falanger inom klubben.

Några riktlinjer för hur du ska styra klubben.

Först och främst är det bättre att vara fruktad än älskad, om du inte kan vara båda.

VD:n får gärna vara osams med klubbledningen. Det viktigaste är att hålla sig väl med supportrarna, annars kan man störtas.

En klok VD kan följaktligen inte och bör inte hålla ord, när detta är till skada för honom/henne och när de skäl som förorsakade dennes löften inte längre är för handen. Om alla supportrar var goda skulle denna föreskrift inte vara riktig, men eftersom supportrar ofta är onda och inte är ordhålliga mot dig behöver du inte vara ordhållig mot dem.

Tumme upp 2009-03-25 11:54:23
Affe:
Kul med såna här intervjuer så man får lite insikt i vad som händer i klubben! =)
Tumme upp 2009-03-25 11:36:10

aaiikk:
riktigt tråkig intervju. Glad att jag äntligen läst klart
Tumme upp 2009-03-25 11:24:42
andreas:
Bra intervju. Annela verkar riktigt klok av det jag läst om henne. tror hon blir bra för AIK som organisation
Tumme upp 2009-03-25 10:29:07

Sköndal:
Härligt Annela! Äntligen har vi fått en ödmjuk, trevlig och attraktiv VD på alla sätt och vis. Du utstrålar inte bara skönhet utan framförallt ett lugn, harmoni och kompetens. Tror att det kommer smitta av sig i hela klubben, spelare och ledare kommer få arbetsro och växa med uppgiften. Du kommer göra ett kanonjobb, det är jag säker på! Tom sponsringssidan kommer ha stor nytta av dig på sina kundmöten, tro mig!
Tumme upp 2009-03-25 10:11:34
Edvin:
Riktigt bra intervju igen. Bra frågor, bra svar och riktigt intressant. Tack igen GF!
Tumme upp 2009-03-25 09:07:14

ANNONS:

Fler artiklar om AIK

AIK inledde med hemmaseger
AIK Sundgren gjorde matchens enda mål från straffpunkten i årets första match.
2019-02-16 16:00:00

Dags att sparka igång 2019
AIK Svenska mästarna AIK inleder tävlingsåret med att ta emot J-Södra i cupen.
2019-02-15 19:45:00

Anton Salétros tillbaka i AIK
AIK AIK lånar in mittfältaren från Rostov. Kontraktet sträcker sig till 30 juni.
2019-02-06 17:45:00

Daniel Granli klar för AIK
AIK Den norske försvararen ansluter på fri transfer och åker med på träningslägret.
2019-01-28 11:30:00

Officiellt: Kristoffer Olsson lämnar AIK
AIK Krasnodar blir nästa klubbadress för den nyblivne svenske mästaren.
2019-01-07 10:17:00

”Intensiva diskussioner om Haksabanovic”
AIK AIK vill ha värvningen på plats redan till januari 2019.
2018-11-30 16:10:00

Haukur Hauksson lämnar AIK
AIK Får inte förlängt kontrakt och lämnar klubben vid årsskiftet.
2018-11-23 12:10:00

Robin Jansson: ”Det är helt underbart”
AIK Mittbacken matchhjälte när AIK ordnade SM-guldet 2018.
2018-11-11 17:05:00

Inför avgörandet
AIK Åtta poängs försprång har blivit två. Imorgon avgörs det om guldet kommer hem till huvudstaden eller inte. Ett decimerat AIK möter Kalmar på Guldfågeln Arena, samtidigt som IFK Norrköping tar sig an Häcken på bortaplan.
2018-11-10 16:46:00

Norrköping vann mot ÖSK – här är AIK:s startelva
AIK Över 50 000 biljetter sålda till sista hemmamatchen mot GIF Sundsvall.
2018-11-04 16:55:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM AIK
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Vinnare och förlorare i traden
Atlético Madrid i förarsätet
Champions League:   Atlético Madrid i förarsätet
NHL:s mest eftertraktade spelare inför trade deadline
Azmoun sköt Zenit till åttondel
Full kontroll av reserverna
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies