fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
Besökare: 89775 | Inloggade: 400 | Antal medlemmar: 184737
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Årets Snabbåterkomst
  Åter där han hör hemma.

  Årets: Snabbåterkomst

  Den som absolut bäst kunde ersätta den flyktade Anders Christiansen visade sig vara... Anders Christiansen.

  Kan fortfarande på beställning återskapa den gåshud som infann sig när mejlet damp ner i korgen, den 9 juni. Mejlet var från Malmö FF och rubriken löd: "Välkommen tillbaka till MFF, Anders Christiansen!". 

  Vårens mörker hade fått den himmelsblå delen av mänskligheten att upptäcka en helt ny nyans av becksvart. Alla var skadade, Magnus Pehrsson snurrat in sig i en återvändsgränd och vi hade tagit ungefär fyra poäng.  Det var inte en formsvacka - det var ett fiasko, en mardröm och en ångest vi inte hade upplevt sedan -99. Det var vidrigt. Varsågoda för den påminnelsen, förresten.

  Därefter hände ganska mycket på kort tid som fick skutan att vända och oss att slippa klippa våra årskort. Uwe Rösler kom in, Bachirou och Vindheim blev friska och Markus Rosenberg hade bestämt sig för att nu var det nock. Och, dessutom, Anders Christiansen bestämde sig för att komma hem igen.

  Den här hyllningen handlar om honom. 

  Ni känner till bakgrunden: efter två ytterst framgångsrika säsonger lämnade AC MFF för KAA Gent. Likt för ungefär exakt alla andra allsvenska exporter till Belgien gick det åt helvete. Skador och bänkplatser förstörde utvecklingen och succén och den förhoppade landslagsplatsen gick om intet.
  AC valde då att efter bara ett halvår vända tillbaka till Malmö. Vi som var i desperat behov av en ersättare till Anders Christiansen var överlyckliga över att ha hittat honom i... Anders Christiansen.

  Oscar Lewicki och Fouad Bachirou är rasande skickliga innermittfältare på allsvensk nivå, men är inte speltyper som bidrar vidare mycket i offensiven. De kan inte och ska inte vara (huvudsakligen) offensiva alternativ, då tappar de det de är bra på. Därför hade saknaden efter AC:s offensiva förmågor under våren varit total. 

  Med honom tillbaka var det mycket som lossnade. Det är såklart svårt att avgöra exakt hur mycket vändningen faktiskt berodde på honom - anledningarna till att allt blev bättre är såklart många. Men det kanske är skitsamma egentligen, EXAKT hur mycket han betydde? Klart är att han både är en karaktär, en person och en spelare som det här laget fattades något oerhört under våren. Dessutom har han på mindre än tre år blivit lika mycket Malmö som falafel, Möllan och kvällsdopp i Västra Hamnen. 

  Han har en bit kvar innan han uppnår samma spel- och poängmässiga höjder som han gjorde under 2017, men ju längre säsongen led desto närmare kom han exakt den nivån. Hans insatser i himmelsblå tröja ledde i förlängningen även till upprepade kallelser till Åge Hareides danska landslag.
   
  Bästa matchen i år? AIK borta i sena oktober. Då gjorde som han ville med Sebastian "Vamos" Larsson och Kristoffer Olsson. Där visade han att han nog fortsatt är Allsvenskans bästa spelare när han är som bäst. Det får han hemskt gärna fortsätta vara fram tills den dagen han slutar spela fotboll. 

  Precis som Malmösystrar klibbar över hela vår vackra stad - Anders, du är smuk som et stjerneskud. 

  "Välkommen tillbaka till MFF, Anders Christiansen!"


  21 KOMMENTARER      3138 VISNINGAR
  CARL ANGERBORN
  2018-12-15 08:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Jan BlåSvart Johansson:
  Det gäller att göra rätt med alla slantar. För vad beskriver den lille skånebyn? Den är såklart vit som Arlövs salubrin. MFF är så bra som slantarna gör det ljusblått. Och/ett klubbmärke som många älskar eller inte.
  Tumme upp 2018-12-16 01:48:18
  Olsbergs polisonger:
  Dessutom ska ju Holm fortfarande hoppa 19 cm mer över sitt huvud för att nå samma höjd som Sjöberg, det är en evighet i höjdhopp.
  2 Tumme upp 2018-12-15 22:44:52

  Olsbergs polisonger:
  Jo är ju som en 110+ skulle möta en 80+ i boxning.
  Konstigt det finns skillnad i vikt men ej i höjd, fördelen är ju densamma?
  Iaf i dessa grenar.

  Tumme upp 2018-12-15 22:27:47
  Ove Grahn:
  Du resonerar som Stefan Holm och jag som Patrik Sjöberg. Än så länge finns inga världsrekord i höjdhopp för kortvuxna.

  Andra parametrar kan kompensera, men normalt sett vinner de långa.

  På FotbollDirekt förvånar sig dubbel-Anders över att franska klubbar inte köper Bachirou. Han är ju en Kante i miniatyr. Det är dock detta aber. I miniatyr.

  Nu tror jag i o f s att någon fransk klubb kan komma att lägga ett bud, men tyvärr spelar höjden över havet en viktig roll även om enstaka matcher kan lura en.

  Tumme upp 2018-12-15 21:37:29

  Olsbergs polisonger:
  Holm hoppar alltså 59 cm över sitt huvud.
  Sotomajor hoppar 50 cm över sitt huvud
  Sjöberg hoppar 42 cm över sitt huvud.
  Så Holm med Sjöbergs längd borde göra 2.50 i höjd, enkel matematik, hahaha

  2 Tumme upp 2018-12-15 21:26:42
  Olsbergs polisonger:
  Ja menar cm för cm är ju Holm överlägsen i höjdhopp med sina 1.81.
  De som hoppat högre Sotomajor och Sjöberg är 1,95 respektive 2 meter, hur förklarar du det.
  De har ju bara hoppar 2 eller 5 cm högre trots en skillnad höjdmässigt på 14 och 19 cm?

  1 Tumme upp 2018-12-15 21:03:40

  Olsbergs polisonger:
  Haha det funkar inte så, Lewicki som är kortast i MFF men har bäst spänst hade kunnat sätta Rasmus läge, det handlar framförallt om timing.
  Hur tror du annars 1,81 långa Stefan Holm kan hoppa 2.40?

  2 Tumme upp 2018-12-15 20:49:47
  Ove Grahn:
  Fast så svårt är det inte (se tabellen nedan), eftersom det oftast är de långa, som lyckas i sport, så visst finns de, men normalt kostar de avsevärt mer.

  Ett helt lag kommer inte att vara 190 långa och 188 är kanske mer relevant än 190, men icke desto mindre, så är längden av stor betydelse även i fotboll på de flesta positioner.

  Här är jämförelser med en del tidigare och nuvarande landslagsspelare;

  Alexander Isaksson 199
  Robin Olsen 198
  (Johan Dahlin 191)

  Pontus Jansson 194
  Jonas Olsson 193
  Andreas Granqvist 192
  Erik Johansson 192
  Filip Helander 192
  Victor Nilsson Lindelöf 187
  Olof Mellberg 187
  (Rasmus Bengtsson 185)
  (Lasse Nielsen 185)

  Om Rasmus hade varit 3-4 cm längre hade hans nick mot Besiktas troligen gått in och om Johan Dahlin hade varit 3-4 cm längre hade han troligen räddat Hammarbys straff, så dessa cm spelar stor roll.

  Sen minskar betydelsen troligen ju närmare motståndarens mål man kommer, men att ha ett alltigenom kortvuxet centralt mittfält innebär troligen fortsatt förlorade dueller i merparten av våra internationella matcher.

  Besiktas-matchen var en match på tio, då alla stjärnorna på himlen stod rätt, så att förtränga behovet av längre spelare gagnar ingen mer än våra motståndare.

  Tumme upp 2018-12-15 19:44:23

  Olsbergs polisonger:
  Snackade med en polare som hade läst att ca 1% av jordens befolkning är 191 cm eller längre.
  Rätt svårt att hitta dessa bjässar då.

  Tumme upp 2018-12-15 18:55:39
  Ove Grahn:
  Fermat

  Jo, bäst i Sverige på 2010-talet, men jag pratar om nästa steg (typ CL-kvartsfinal).

  Alla stjärnor stod rätt mot Besiktas och vi skall inte låta oss luras av att i princip alla presterade nära max. I många internationella matcher har vårt centrala mittfält ätits upp av motståndarna.

  Målvakt, de centrala försvararna (hade gärna fått vara 190 istället för 185 som idag) och större del (än idag) av det centrala mittfältet måste "växa" för att vi skall ta nästa steg.

  Visst Yotun och Tinnerholm gör det bra i MSL, Rakip har fått kontrakt med Benfica och Forsberg har dansat en sommar i Bundesliga, men yppersta världsklass är de inte.

  Sen finns det fortfarande plats för AC, Bachirou och Lewicki, men alla på en gång fungerar bara om alla tre presterar nära max (och dessutom är en spelare mer). Som sista 20 minuterna i torsdags.

  Tumme upp 2018-12-15 15:18:42

  Fermat:
  Första 5-10 meterna är den viktigaste sträckan att vara snabb på i fotboll. Som det verkar så är längd oväsentligt på den sträckan.
  Och en intressant detalj är väl också att den spelare i MFF som oftast når högst i duellerna är en av de kortaste. Vem vet hur högt han hade nått om han var längre? Inte helt säkert att han nått ännu högre.
  Till denna artikeln håller denna diskussion på att bli lite väl - lång. Så slut och tack för mig. Vi kan väl prata vidare om det på forumet om någon har lust.

  Tumme upp 2018-12-15 15:18:02
  Olsbergs polisonger:
  Det är ju högst 10 % av den manliga befolkningen som är över 190 cm så urvalet ät ju inte stort.
  Men faktum är att medellängden i Sverige ökat 1 dm de senaste 100 åren i Sverige genom bättre och mer kost.
  Är själv 191cm och har aldrig sett en nackdel med det, tvärtom blev jag en hyffsad handbollspelare och målvakt i fotboll.

  1 Tumme upp 2018-12-15 14:45:06

  Ove Grahn:
  Fotboll är inte helt jämförbart med andra sporter, det medger jag, men i stort gäller att komplementspelarna (2/3 av laget) måste vara längre än de är i dagens MFF.

  Se bara på utvecklingen inom simning (även om längden är olika viktig beroende på simsätt).

  På 1970- och 1980-talet:

  Mark Spitz - 183 cm
  Gunnar Larsson - 186 cm
  Pär Arvidsson - också "kort", exakt längd okänd

  På senare tid:

  Ian Thorpe - 196 cm
  Michael Phelps - 193 cm
  Sarah Sjöström - 182 cm

  Så även i framtiden lär det inom fotbollen finnas plats för kortare spelare av yppersta elit (även Modric kan nämnas), men 2/3 av laget bör vara runt 190 cm för att MFF skall kunna ta nästa steg.

  Om man inte inser det, så är man i mina ögon dåligt bevandrad inom hur idrotten har utvecklats.

  I boxning och brottning har man sen länge haft olika viktklasser (till stor del kopplat till längd) och inom rodd har man infört det i olympiska spelen (lättvikt) för att asiatiska länder även skall kunna konkurrera och kunna upprätthålla någon form av intresse för denna sport.

  Men uppenbarligen håller Olsbergs polisonger inte med Uwe och Ove, vilket jag bara kan beklaga. Förhoppningsvis lyckas Uwe emellertid att övertyga Danne och Vito.

  Tumme upp 2018-12-15 14:02:36
  Fermat:
  En lång spelare med bra teknik kan absolut vara en tillgång för ett lag. Men att bara satsa på längd är det knappast något lag som har haft framgång med.
  Världens bästa spelare är inte särskilt långa. Undantag kanske för målvakter.
  MFF ärt bäst i Sverige på 10-talet och har god spridning mellan ca 170 och ca 190. Fotbollskunskaperna avgör saken för MFF och så lär det förbli.

  5 Tumme upp 2018-12-15 13:45:22

  Olsbergs polisonger:
  Pele, Maradona och Messi, alla decimetern under medellängden är alltså undantagen som bekräftar längdreglen. ;)
  Vilka dussinlirare.

  3 Tumme upp 2018-12-15 13:39:56
  Ove Grahn:
  En sista kommentar.

  Längden påverkar inte bara höjddueller och närkamper utan även hur pass snabbt en spelare kan springa.

  Tumme upp 2018-12-15 13:26:27

  Ove Grahn:
  I Belgien har de också förstått att "size matters" och en del klubbar verkar mer eller mindre ha satt det på pränt och stenhårt hålla på denna utvalsparameter.

  "En belgisk klubb dök upp med konkret intresse – Fenger åkte ner till Belgien, klarade läkarundersökningen och skrev på kontrakt med klubben. Men när han kommit hem till Danmark fick han via sin agent reda på att klubben inte skrivit på sin del av avtalet.

  – Det var på grund av min längd. De hade fått uppgifter om att jag är två centimeter längre än jag faktiskt är. Det föll alltså på det, åtminstone var det vad som sades till mig, säger Fenger i ”Supportrarnas matchprogram."

  Istället hamnade han i Allsvenskan, vilket är ganska talande.


  Länktips: http://www.fotbolldirekt.se/2018/12/12/s....
  Tumme upp 2018-12-15 13:17:12
  Ove Grahn:
  Uwe verkar som bekant dock vilja ha in lite längre spelare i det centrala mittfältet och här passar Adi Nalic väl in med sina 190 cm. Han lär dock behöva stå på tillväxt i åtminstone ett halvår, men vem vet. Troligen är fler långa spelare i antågande och med stor sannolikhet går långe backen Hugo Andersson in i startelvan år 2020 (efter utlåningen).

  Längd (och med den följande kroppshydda) verkar vara förbisett inom svensk fotboll. Jag tror dels att det beror på okunskap, men till viss del på att vi inte har råd att behålla de längre spelarna.

  I de flesta sporter idag, så vinner de långa oavsett om det gäller simning, rodd, cykling eller för den delen fotboll.

  I fotboll kan dock en del kortare spelare (såsom Messi eller Bachirou mot Besiktas) utnyttja sin lägre tyngdpunkt för att trolla bort bjässarna, men dessa bollvirtuoser tillhör undantagen. På näthinnan har jag bl a när Genks 193 cm långe Sander Berge utan problem stal bollen från Traustasson, som ändå är 182 cm lång, men inte ens medellängd räcker särskilt långt inom dagens fotboll.

  Vad jag vill komma till är att Uwe är fotbollsfostrad i DDR, där en del utövare i princip tvingades in i en sport (baserat på kroppskonstitution och andra fysiska värden) av någon form av utvalskommittéer.

  Man kan tycka vad man vill om det, men min erfarenhet är att man ofta gillar något, som man är bra på och denna "hjälp på vägen" saknas i Sverige. En stor del av MFF:s ungdomsspelare borde nog ha valt andra sporter, där deras bollsinne också hade kommit till bruk (kanske bordtennis), då de helt enkelt är för korta för fotboll på högsta nivå.

  I mina ögon var DDR inte bara doping utan även en föregångare i detta pragmatiska (eller kalla) sätt att se på människokroppen och Uwe har nog lite av detta i sin filosofi.

  Sen kommer vi alltid ha plats för lite kortare spelare som Christansen och Bachirou, men om vi skall ta ytterligare ett steg krävs med 100 % säkerhet i genomsnitt längre spelare än vi har idag. Det har jag insett för många år sen, men mitt intryck är att denna insikt har saknats i MFF tidigare. Eller så har de helt enkelt inte velat betala extra för kroppslängd.

  Tumme upp 2018-12-15 13:07:23

  Olsbergs polisonger:
  Jo Micke var en målglad mittfältare med 20 mål på 64 matcher, blev väl proffs i USA efter MFF och var landslagman också. En riktig skön snubbe som var en riktig bohem.
  Tumme upp 2018-12-15 12:48:50
  Fermat:
  AC vår danske supermand! Vår himmelsbål Zidane!
  Nämn inte Micke Rönnberg samma dag. Inget ont om honom iofs han var go, men...

  1 Tumme upp 2018-12-15 12:40:57

  Olsbergs polisonger:
  AC är en stor favorit för mig, gillar hans teknik,passnings och skottförmåga.
  Tycker han påminner rätt mycket om Micke Rönnberg som spelade i MFF tidigt 80-tal som ofta gjorde mål och showade loss.

  Tumme upp 2018-12-15 11:31:50
  ANNONS:

  Fler artiklar om Malmö FF

  Måndag Morgon: Sluta hata egna spelare
  Malmö FF Eric Larsson har hittat en roll där han äntligen får lite credd.
  2019-04-22 07:00:00

  IK Sirius - Malmö FF 0-1
  Malmö FF Vi vann igen! Malmö vann igen! Påskafton bjöd denna gång inte bara på ägg och sill utan även på tre riktigt sköna poäng för Malmö mot Sirius. Här är Himmelrikets matchrapport.
  2019-04-20 20:54:43

  Fem snabba: Sirius-MFF 0-1
  Malmö FF Malmö FF tog under påskaftonen en knapp men stabil seger mot Sirius. Nedan följer fem snabba reaktioner på vinsten.
  2019-04-20 18:16:44

  Inför Sirius - Malmö FF
  Malmö FF Malmö FF är favorittippade och har fortfarande bästa truppen på decennier i klubben. Med det kommer förväntningar och det är kanske dags att laget börja vinna matcher i rad och segla upp som det förväntade topplaget i serien.
  2019-04-19 16:00:00

  Friday I´m In Love – paradoxernas Malmö
  Malmö FF Om en stad där stolthet och gnäll går hand i hand.
  2019-04-19 11:55:00

  Blått en podd: Säsongen är igång
  Malmö FF Frohm, Nirfalk och Österlind diskuterar kris, inställning, nonchalans, visitationer och lite annat blått och gott i årets 3,5 Blått en Pod.
  2019-04-18 20:53:00

  Sex och Jävligt offside: Förläng!
  Malmö FF Den stabila segern mot drömmotståndet Östersund dominerar givetvis veckans lista.
  2019-04-17 12:00:00

  Bilder från Östersundsmatchen
  Malmö FF Två mål framåt, flera chanser och hårt spel.
  2019-04-15 16:59:00

  Måndag Morgon - Himmelsblå harmoni
  Malmö FF Efter en rätt rälig start på allsvenskan ljöd åter segersång på Stadion igår och vi kan ta oss an den annalkande påsken med harmoniskt sinne.
  2019-04-15 07:26:00

  MFF-Östersund 2-0: Styrkebesked
  Malmö FF De tidningar som eventuellt laddat upp med krisrubriker fick tänka om. Hållen nolla och en, i allt väsentligt, stabil seger. Malmö FF tog sig via 2-0 mot Östersund tillbaks till vinnarspåret.
  2019-04-14 21:42:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  Juventus – Europas supersvit
  Vilken väg väljer du Pochettino?
  Barcelona stormar mot ligatiteln
  Yzerman får stort förtroende i Detroit
  Kampen om titeln fortsätter
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies