fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 86685 | Medlemmar: 183036

Kom ihåg mig
Lennart Skoglund

Lennart Skoglund

Under veckan som gått har det diskuterats Lennart ”Nacka” Skoglund.

Anledningen till detta är en hemsida kallad Nätverket rädda AIK. Där publicerades det en märklig artikel med rubriken ”Myten om Nacka och Hammarby.
Texten försöker bevisa denna märkliga slutsats:
”Men i Nackas liv var Hammarby IF bara en hållplats på vägen upp och på vägen utför. Det var i AIK han skrev historia.”

Första meningen innehåller en liten sanning. Hammarby IF var bara en hållplats på väg upp mot berömmelse. När och varför det började gå utför kan vi säkert tvista länge om. -- Men var det i AIK han skrev historia???

Jag tänker inte gå in och fingranska fler detaljer här utan nöjer mig med att länka till artikeln här, så får ni dra era egna slutsatser.

Däremot tänker jag berätta om hur det gick till när Lennart ”Nacka” Skoglund skrev på för AIK. Vem som helst med ett genuint fotbollsintresse finner uppgifterna i boken ”"NACKA” Ett liv utan gränser av Leif Ekstig, utgiven på Sportförlaget:

”Det märkliga är att två av Hammarbys allra bästa spelare genom tiderna under en kort tid återfanns i AIK. Svenne Berka gjorde en utflykt 1936 och Lennart föll för övertalning 1950.
Bakom den senares byte av klubbmärke, matchtröja och hemmaplan låg Hasse Möller. Hammarbyare Möller var faktiskt gnagare på den tiden. Inte så konstigt eftersom Hasses pappa Filip varit gammal god AIK-lirare på 20-talet.

I juli månad 1949 blev 19-åringen uttagen till Svenska Fotbollförbundets träningsläger för Morgondagens Män ute på Bosön. I förbundets skrivelse stod det att spelarna skulle samlas på hotell Regina på Drottninggatan. Lennarts inneboende optimism blåstes automatiskt upp, det bubblande av förväntningarna gav oanad energi.
När han kom till hotellet blev det till att saka tass med Hasse Möller, AIK:s bidrag till denna talangjakt.
– Vi kände inte varandra då, men fick snabbt kontakt. Kanske för att vi var lägrets enda spelare från Stockholm, berättar Hasse Möller.

Tränare för lägret var engelsmannen George Raynor, som också var landslagstränare, en berömdhet som tillsammans med Putte Kock lotsat fram Sverige till OS-guld i London 1948.
Raynor gnuggade sig på näsan av förtjusning när Nacka var som bäst. Ut till denna berömda träningsanläggning kom också Putte Kock. Snart nog hade den gamle smokingliraren från Gnaget sällskap av AIK: s ordförande, Banken Ohlsson, disponent för Sörmans herrkläder på Biblioteksgatan mitt i city.

Morgondagens Män avslutade lägret sitt läger med en match på Zinkensdamm mot Reymersholms IK. Morgondagens Män vann med 6-3 och det skulle komma att ha sin betydelse att domaren hette Sten ”Stabben” Ahlner.
Bland de mest framträdande fanns – just det, vänsterfotade Skoglund. Detta trots att han inte var med från början, han hoppade in efter paus. 1390 åskådare hade erlagt entréavgift.
- Den grabben borde AIK försöka värva, blev Putte Kocks och Banken Ohlssons slutomdöme.
Men hur?
Jo, hade inte Hasse Möller delat rum med Skoglund? Förvisso! Dags för en handlingsplan utifrån detta faktum.

Därefter blev det några träningsmatcher för AIK. Främmande lag var i staden, sålunda lånade de svartgula smokinglirarna hammarbyiten. Först mot jugoslaviska Partizan, sedan mot portugisiska Sporting Lissabon.
Efter den senare matchen (1-3) stod det i referaten:
”Han har onekligen utsikter att bli Nacka även med folk norr om Slussen och söder om Årstabron”.

Stabben Ahlner sade att Skoglund gett löfte om Hammarbyspel i ett år till. Att man sedan i AIK inte hade något emot att införliva honom är en annan sak.
Lennart skrev dock på övergångshandlingarna samma år, men efter mycket ångest. Dels hade han ju lirat i A-laget tillsammans med brorsan George. Dels var Hammarby något heligt även för en sprattelgubbe. I sin tidiga memoarbok skrev han sedermera:
– AIK ville att jag skulle lira för dom. Hammarby, som på den tiden hade trasslig ekonomi, begärde 5000 kronor av AIK, men direktörerna i Solna ansåg 3000 kunde räcka. Gubben Skoglund var värd en slant.
Själv blev jag erbjuden 1000 kronor plus ekipering från topp till tå. Det var mycket för en fattig jobbarkille, särskilt som jag just då var arbetslös.
– Men mitt hjärta var hos Hammarby, som höll på att vinna division 3 för befordran till tvåan. Hammarby behövde mig och där hade jag alla mina goda vänner, som jag delat det mesta med under ett flertal år.
Vi var verkligen kompisar, fattiga men glada söderkisar. Och några traktamenten förekom inte i Hammarby på den tiden. Möjligen fick vi en femma per skalle om vi gjort en särskilt skarp match.
Kläder hade tidigare varit ett av Lennart Skoglunds stora intressen och när han i förhandlingar med AIK fått igenom sitt bud om en personlig tusenlapp klämde han till med att en kostym och fräck överrock var önskvärd också.
- Javisst sade Banken Ohlsson-
- Och så en kappa till morsan.
- Javisst, sade Ohlsson
- Och så en matta där hemma.
- Visserligen, har vi inga mattor på Sörmans herrkläder, men det ska vi nog ordna.


Hårddragen story? Absolut inte. Det här är ingen påbättrad historia, ingen myt. Jag har kollat med Hasse Möller som var med vid övergångssnacket på Grand Royals vinterträdgård".

Summering
Nacka spelade fem allsvenska matcher för AIK och gjorde inga mål innan han blev proffs i FC Internazionale (Inter). Och av det dra slutsatsen att: Det var i AIK han skrev historia, är mycket magstarkt. Antagligen är det endaste en planerad provokation för att reta gallfebern på hela Hammarbysläktet. Med tanke på det så måste jag tillstå att det lyckades.
Om vi kollar på Nackas fotbollskarriär i siffror så ser det ut som följer:
• 1946/47 Hammarby, 11 matcher, 2 mål, div. 2.
• 1947/48 Hammarby, 18 matcher, 8 mål, div. 4.
• 1948/49 Hammarby, 16 matcher, 3 mål, div. 3.
• 1949/50 Hammarby, 12 matcher, 8 mål, div. 3.
• 1950-51 AIK, 5 matcher, inga mål, Allsv.
• 1950-51 Inter, 29 matcher, 12 mål
• 1951-52 Inter, 25 matcher, 5 mål.
• 1952-53 Inter, 30 matcher, 6 mål.
• 1953-54 Inter, 27 matcher, 10 mål.
• 1954-55 Inter, 30 matcher, 4 mål.
• 1955-56 Inter, 31 matcher, 10 mål.
• 1956-57 Inter, 31 matcher, 3 mål.
• 1957-58 Inter, 22 matcher, 2 mål.
• 1958-59 Inter, 15 matcher, 3 mål
• 1959-60 Sampdoria, 32 matcher, 7 mål.
• 1960-61 Sampdoria, 24 matcher, 6 mål.
• 1961-62 Sampdoria, 22 matcher, 2 mål.
• 1962-63 Palermo, 6 matcher, inga mål.
• 1964 Hammarby, 18 matcher, 4 mål, div. 2.
• 1965 Hammarby, 12 matcher, inga mål, Allsv.
• 1966 Hammarby, 14 matcher, 3 mål, div. 2.
• 1967 Hammarby, 12 matcher, inga mål, Allsv.
• 1968 Kärrtorps IK, 6 matcher, 2 mål, div. 4.
• 1950-65 Landslaget, 11 matcher, 1 mål.

ANTAL MATCHER I VARJE KLUBB
Inter - 240 st.
Hammarby - 113 st.
Sampdoria - 78 st.
Landslaget - 11 st.
Palermo - 6 st.
Kärrtorp - 6 st.
AIK - 5 st.


Tänk om någon påstod att det var i Kärrtorp som Nacka skrev historia, visst vore det nästintill osmakligt och dessutom osant, men ändå mer sant än att skriva att, det var i AIK han skrev historia.
- Förstår ni hur jag tänker? Trots att bägge slutsatserna är uppåt väggarna.

Personligen föredrar jag att hålla mig med åsikten att Nacka var större än så. Nacka tillhörde alla fotbollsälskare världen över. Det är därför han fortfarande berör.

Vi syns i Bajenvimlet!


0 KOMMENTARER      10690 VISNINGAR
LÅN
2003-02-06 12:25:00


ANNONS:

Fler artiklar om Hammarby

Fan, jag skulle frågat om Kennedyfajten!
Hammarby Tidig Oktober. Sponsorgrej för 2 bussar med, på något sätt utvalda, Bajenfans. Själv hade jag turen att ramla med eftersom jag skriver för Supportrarnas matchprogram. Vi blev hämtade på Gullmars. Där bortabussarna brukar avgå. Helt ärligt visste jag inte var vi skulle. St: Eriks var sponsorn. Det var ungefär precis så mycket jag hade koll på. Ja, och att Billborn och JJ skulle säga några ord till oss från scenen.
2018-10-16 12:46:00

Projektet Hammarby Fotboll - Del 8
Hammarby Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget. Detta är del 8 i serien.
2018-10-08 17:08:00

Dansk frispark gav tre poäng
Hammarby I en svängig match på Grimsta där BP hade ledningen två gånger om lyckades Bajen resa sig och vända underläge till vinst med 4–2 inför 4 744 åskådare.
2018-10-07 20:43:00

Inför BP på Grimsta
Hammarby Efter en dryg vecka i ren och skär Kennedyberusning för Bajenfansen väntar ett Stockholmsderby. Jo, för det är ju precis det som väntar även om det inte känns så. Ja, ni hajar. BP, Allsvenskans fula ankunge. En match som måste vinnas om Hammarby ska fortsätta tampas om spel i Europa.
2018-10-06 20:58:00

Kennedy stal showen mot Gbg.
Hammarby Minut typ 70 någonting. Inte mycket att skriva hem om. Bajen leder med 1-0 och har fått straff mot ett bedrövligt IFK Göteborg. Kennedy Bakircioglu byts in i samma sekvens. Jiloan Hamad som tagit hand om de senare Bajenbultarna överlägger, till synes, snabbt med honom om att han ska ta hand om även denna. Jille fintar keepern åt vänster och lägger den i luckan som blir kvar i mitten. 2-0. Ett par minuter senare händer det alla hammarbyare som var på denna match kommer minnas.
2018-10-02 01:14:00

Inför Hammarby – IFK Göteborg
Hammarby Hammarby har inte vunnit sedan Dalkurd borta i slutet av augusti. September var en riktig skitmånad med dubbla derbyförluster. Ska månne oktober vara månaden där trenden vänds och inldas med en seger?
2018-10-01 08:45:50

SÄSONGDAGBOKEN, LIVET XI
Hammarby
2018-09-30 00:15:05

Väck mig när september är över
Hammarby Trots massivt bollinnehav och övertag i chanser lyckades inte Bajen göra mål. Gästande Elfsborg vann matchen med 1-0 och för Bajens del innebär det att september månads kräftgång forsätter med endast en poäng inspelat och endast två mål producerat framåt.
2018-09-26 21:48:00

Inför Elfsborg hemma
Hammarby Tillbakastuds tack. Det skulle sitta som en fläskläpp. Endast tre dagar efter derbytorsken mot gnaget kommer Borås stolthet (nåja) på besök till Nya Söderstadion. Ett lag som haft svårt att hitta flytet såhär långt. Två man avstängda i Bajen.
2018-09-25 21:46:00

Stolpe ut för Bajen mot Gnaget
Hammarby Inför nästan 50000 åskådare drabbade idag de grönvita hjältarna samman med det gulsvarta laget från Solna. Trots en otrolig inramning med ett fantastiskt dubbeltifo så slutade dagen i moll, efter slarv både offensivt och defensivt.
2018-09-23 17:56:05

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM HAMMARBY IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
”Hakim Ziyech – magisk spelare”
Valencia-spelarna under luppen
Glada nyheter för Bandy-fans
De lämnade DIF – så har det gått
Premier League-quizen match 39
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies