fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 99215 | Medlemmar: 183716

Kom ihåg mig

Projektet Hammarby Fotboll - Del 10

Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget. Detta är del 10 i serien.

Hammarby Fotboll - 9 månader senare

Det har nu gått cirka 11 månader sedan Stefan Billborn utsågs till huvudtränare för Hammarby Fotboll.

Vi har hört förvånansvärt lite om hur det har gått med klubbhuset på Årsta. Hur är egentligen status när det gäller detta? Är det klart? Och hur blev det i sånt fall? Det skulle vara intressant att få en uppdatering på detta projekt. 

Hammarby har även avslutat samarbetet med Västerås och kommer istället att jobba ännu mer tillsammans med IK Frej vilket kan bli väldigt bra då det möjliggör för Hammarby att behålla fler talanger då de får möjlighet att spela fotboll på hög nivå i Superettan.

Det kan väl inte ha undgått någon att Hammarby vann SM-Guld i U17, U19 och U21, vilket är enormt glädjande då det visar att vi har många talanger i föreningen med hög kvalitet. A-laget gick även vidare i Svenska Cupen och kommer där att ställas mot Dalkurd, Varberg och Eskilsminne med start 18/2.

Damlaget åkte tyvärr ur Allsvenskan och det är tydligt att man kommande säsong gör en nysatsning på lite yngre spelare för att ta sig tillbaks till Allsvenskan.

Vad har hänt sportsligt under den senaste månaden?

Det har nu gått ett tag sedan fotbollssäsongen 2018 tog slut och vi gick in i det stadie som allmänt kallas för ”Silly Season”. Om sanningen skall fram så har det inte hänt speciellt mycket. Vi har fått säga adjö till Benny Lekström och Rebin Asaad samt välkommen till Tim Söderström (klar sedan länge) och Darijan Bojanic. Vi har också välkomnat hem Marcus Degerlund efter att ha varit utlånad till IFK Göteborg. Kossounou Odilon förväntas också tillhöra truppen 2019. 

Kennedy har gjort sin sista träning med laget och Hamad och Barny har sagt upp optionerna på sina kontrakt. I Hamads fall för att, med största sannolikhet, vara redo om han hittar en ny klubb och i Barnys fall förmodligen för att kunna förhandla om sitt kontrakt till ett mer lukrativt sådant för hans egna del. Det blev dessutom en liten storm i ett vattenglas när det kom ut att Hamad tränar med Örebro, men i våra ögon är detta inget konstigt då det är självklart att han vill hålla sig i form om det dyker upp en ny klubb, där han förväntas prestera på en gång. Han hade säkert valt att fortsätta träna med Hammarby om vi inte gått in i en semesterperiod.

Det har varit många rykten om spelare som är på väg ut men än så länge verkar det inte finnas några konkreta anbud på spelare som Borges, Paulsen, Tankovic eller Svendsen. Svendsen har ju, i media, konstaterat, det som de flesta av oss också gjort dvs att det inte blev någon lysande säsong 2018 för hans del. Varför det blev så är dock intressant att diskutera och med facit i handen så är det rätt så tydligt att han inte riktigt hade Billborns förtroende som startande forward efter att Djurdjic kom in i truppen och där Niko blev det självklara förstavalet som toppforward. Visst har Svendsen fått testa som mittfältare men vi kan nog alla vara överens om att det är som anfallare han är som bäst och där föll valet på Djurdjic och andra lösningar istället för honom. Sedan har ju inte Sander tagit chanserna när han fått dem, men det var allt för tydligt att självförtroendet inte fanns där vilket gjorde att det knöt sig i spelet. Till det tillkom en del oflyt också som bl.a. avslutet i inneribban mot Sirius mm.

I Borges fall så ryktades det, som vi alla vet, om Premier Leauge ett tag och när det gäller Tankovic så gjorde hans lyckade säsong att han blev uttagen i landslaget, vilket bör öka hans värde på marknaden och då speciellt om han gör avtryck där. Slutligen då Paulsen som har ett år kvar på kontraktet och förmodligen inte kommer att skriva på något nytt då de ekonomiska förutsättningarna förändras radikalt för Danska spelare efter tre år i Sverige pga skatten. Men här hoppas vi att Hammarby kan lösa det ändå då Paulsen är en unik spelare som vi behöver ha kvar i truppen flera säsonger framöver.

När det istället gäller potentiella värvningar så nämnde Jesper Jansson, i en pod han medverkade i, att Hammarby förhandlar med flera spelare för att stärka upp truppen inför 2019. Inga namn eller positioner nämndes men det verkar helt klart att han och övriga staben är på tårna för att följa upp säsongen 2018 med en ännu bättre 2019. Det ryktas också om att Pa Dibba är nära en återkomst till Hammarby efter att ha fått sparsamt med speltid i sin Kinesiska klubb. Dessutom är vi övertygade om att det finns en tydlig plan om någon av våra bärande spelare försvinner, så att dessa ersätts direkt med spelare med samma eller högre kvalitet. De stora förhoppningarna hos Jesper Jansson ligger nog i att vi kan avyttra någon spelare för en bra summa då detta skulle underlätta processen med att värva de spelare man vill ha.    

Den närmaste framtiden och säsongen 2019

Vi står inför en mycket intressant säsong 2019, speciellt eftersom vi under den gångna säsongen visade, med eftertryck, att vi redan är tillräckligt bra för att kunna slå vilket annat lag i Allsvenskan som helst. Trots att vi, på målskillnad, missade en Europaplats så var det en lysande säsong av Hammarby och då speciellt efter de förutsättningar som fanns med den sena tränarbyten.

Men nog om detta, nu in på vad som kommer att krävas 2019 för att denna säsong skall bli ännu bättre.

Alla supportrar kan säkert enas om att Billborns spelsystem skördade de största frukterna under våren när vi fick en enorm utdelning på vår höga press och omställningar. Efter VM-uppehållet var det desto skralare med avansen av spelet, i form av poäng, mycket beroende på att våra motståndare insåg att Hammarby anno 2018 var betydligt bättre, och mer strukturerade, än tidigare och därmed valde att anpassa sig för att minska vår slagstyrka istället för att spela sitt eget spel. Detta resulterade i att våra motståndare överbefolkade centralt och istället lät oss anfalla på kanterna. Resultatet av denna taktiska disposition var tyvärr, för Hammarbys del, väldigt framgångsrik, eftersom vi envisades med att ha endast en spelare i motståndarnas straffområde, i form av Djurdjic, som dessutom ofta befann sig på en annan plats på banan när inläggen slogs in. Spelare som Hamad, Tankovic, Rodic och Khalili har alla sina förtjänster men att knoppa in inlägg är knappast en av dessa, även om det händer ibland.

Här tycker vi att coachingen brast ganska ofta och att för mycket fokus ofta lades på processen att bygga ett eget spel istället för att göra allt för att vinna matcher. Vi är också helt övertygade om att det var en av huvudanledningarna som gjorde att vi, till slut, missade en Europaplats. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra på att använda vårt eget spel för att slå ut lågt stående försvar som stängde centralt och när vi var tvungna att anpassa oss gjorde vi inte det tillräckligt mycket och bra för att det skulle vara tillräckligt effektivt för att vinna matcherna.

Men allt mindre bra, som en missad Europaplats, har ju en uppsida. Uppsidan är att vi nu bör ha kommit längre i processen i att bygga ett eget spel än vad vi hade gjort annars. Den stora frågan inför 2019, i våra ögon, är om vi har hunnit tillräckligt långt och har tillräckligt bra spelare för att vi skall kunna spela vårt spel, oavsett hur motståndarna än ställer upp. 2018 lyckades vi hur som helst inte med detta fullt ut.

Vi kan ta ett lag som Liverpool som exempel, även om de förstås verkar i en helt annan värld än vad vi är vana vid rent ekonomiskt. Klopp har där ett spelsystem som han vill spela, ett system som är helt beroende av att han har enormt skickliga spelare på samtliga positioner, spelare som är värvade efter sina egenskaper för att ”boosta” detta system. Alla vet hur Liverpool vill spela, ändå kan de inte stoppa dem. Skall Hammarby ta nästa steg åt det hållet så måste det komma in spelare av ännu högre kvalitet, som passar bättre in i spelsystemet, än de som lämnar. Jag tror säkert att värvningen av Bojanic är en sådan då han har egenskaper som behövs för att hitta luckor även i lågt stående försvar, något som en spelare som Hamad helt misslyckades med under hösten. 

Det finns, förstås, även andra vägar där man drillar sina befintliga spelare eller använder U17 och U19 för att ta fram de spelartyper man behöver, vilket förstås är en mycket billigare väg om man lyckas. Men det är också svårare att lyckas med detta och det kommer att ta mer tid än att värva färdiga spelare. Vår förhoppning är att Hammarby kan hitta en gyllene medelväg där man dels värvar in spelare med kvalitet och dels utvecklar våra ungdomar så att de passar in till 100% i det spel vi vill spela i framtiden. Där tror vi, som sagt, att Frej kan bli en viktig pusselbit i en sådan lösning. Men då måste de också spela på samma sätt som Hammarby, vilket inte var fallet under de gångna säsongen. Vi hoppas att det är tanken framöver.

Dock kan det hända, vilket Billborn själv snuddade vid i intervjun som sammanfattar säsongen, att man väljer att göra större taktiska förändringar 2019 än vad man gjorde 2018, som att ibland falla djupt och öppna för kontringar eller slå om till andra sätt att spela. En sak kan vi i alla fall vara säkra på och det är att lösningar på de problem som vi råkade ut under hösten cirkulerar för fullt i Billborns och övriga ledares huvuden. Låt oss hoppas att de lyckas knäcka den nöten så att vi kan straffa lag som endast spelar defensivt, destruktivt och satsar på kontringar.

I våra ögon hänger mycket av framgången 2019 på detta, även om det, förstås, även inbegriper många andra saker, som exempelvis det faktum att vi varit helt ofarliga på hörnor under hösten. Givetvis är det också smolk i bägaren att vi förmodligen börjar säsongen med varken Wiland (här finns det en chans) eller Junior spelklara och visst gjorde Davor det bra i målet och Barny det okej på mitten, men samma kvalitet som de förstnämnda är de en bra bit ifrån. Det skall bli intressant hur Hammarby tar sig an speciellt målvaktsfrågan, om man väljer att ta in en ny etta eller chansar på att Wiland skall bli helt återställd. 

Vi håller nu tummarna för en mycket bra ”Silly Season” där vi antingen får behålla våra kvalitetsspelare eller får riktigt bra betalt för dessa, så att vi kan införskaffa ersättare som är lika bra eller bättre.

Får vi behålla Paulsen, Borges och Tankovic och dessutom kan få in ytterligare ett par spelare med hög kvalitet är vi övertygade om att 2019 även det kommer att bli ett starkt Grön-Vitt år. Men det får framtiden utvisa och vi litar lika blint som Billborn gör på att Jesper "Jesus" Jansson kommer att se till att vi ställer ett lag med högre kvalitet på banan i premiären mot Elfsborg än vad vi gjorde när vi inledde säsongen 2018 mot Sirius.

Framtiden är Grön-Vit, Forza Bajen!      


0 KOMMENTARER      3317 VISNINGAR
GÖRAN ÖBERG
2018-12-20 12:42:00


ANNONS:

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Del 10
Hammarby Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget. Detta är del 10 i serien.
2018-12-20 12:42:00

Silly Season - uppdaterad 16/1 - Alexander Kacaniklic på Årsta
Hammarby Säsongen är över och det är dags för den efterföljande tiden med rykten, spaningar på Arlanda och spioner vid det nya klubbhuset vid Årsta IP.
2018-11-29 18:06:00

Darijan Bojanic klar för Bajen
Hammarby Hammarby har gjort klart med Darijan Bojanic, som skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över tre och ett halvt år. Den 23-årige mittfältaren har en succéartad säsong bakom sig i allsvenskt återtågande Helsingborg, och från och med 2019 är det grönvitt som gäller.
2018-11-27 08:35:00

Det slutsålda programmet trycks igen!
Hammarby Trycket har varit hårt. Samtalen och frågorna många. Frustrationen har gått att ta på. Föreningen Supportrarnas Matchprogram har därför beslutat att göra ett mertryck av det slutsålda programmet. Vi tog oss ett snack med redaktör Magnus Hagström.
2018-11-20 16:05:00

Projektet Hammarby Fotboll - Del 9
Hammarby Det är en mycket intressant tid för Hammarby Fotboll och oss Hammarbyfans nu. Vi har här på Svenska Fans valt att följa den process som Hammarby Fotboll är inne i, lite från ovan så att säga. Tanken är att uppföljningen av Projektet Hammarby Fotboll skall ske månadsvis. Det huvudsakliga fokuset kommer att ligga på Herrlaget och sättet Hammarby har valt att jobba med detta lag, där vi följer utvecklingen i och runt laget. Detta är del 9 i serien.
2018-11-14 17:15:23

Silly Season 2019 - Tredje nyförvärvet presenterat
Hammarby Säsongen är över och det är dags för den efterföljande tiden med rykten, spaningar på Arlanda och spioner vid det nya klubbhuset vid Årsta IP.
2018-11-14 10:16:00

Markeringen har nått fram
Hammarby Bajenfansen vaknar upp med svidande ångest över att ha missat en Europaplats i Allsvenskans sista självande minuter. Tämligen omgående fingerar bilder på två av lagets stjärnor hänga med gnagets guldkalasande spelare samma kväll. Självklart blir folk upprörda, känner sig pissade på. Inte OK. Inte OK någonstans. MEN de har visat ånger och bett oss om ursäkt för sitt klavertramp. Både till supportrar och förening.
2018-11-13 12:48:00

Besvikelse i Östersund
Hammarby Hammarbys säsong 2018 är över. Till Östersund kom man med målet att vinna, för att kunna säkra en plats i Europa Leaugue-kvalet nästa år. Resultatet blev dock ett annat, och trots ett heroiskt kämpande i slutminuterna så lyckades man inte få rätt resultat med sig.
2018-11-11 17:42:00

Inför ÖFK - Hammarby: Kör för Europacupen, Bajen!
Hammarby Hammarby tar en tripp norrut. I sista matchen väntar Östersunds FK. Hammarby har mer än någonsin att spela för. En tredjeplats väntar vid seger och spel i Europa.
2018-11-10 16:45:00

Det fantastiska maskineriet Hammarby
Hammarby En kväll att minnas. En kväll med så stora känslor. En kväll med en otroligt viktig seger. En kväll där vi tackade av den störste.
2018-11-04 22:50:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM HAMMARBY IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
Tre snabba inför Iran - Irak
Så lottades CL:s åttondelsfinaler
”Har gått oerhört tungt”
”Denis Suarez nära Arsenal”
Om Parmas nyförvärv Juraj Kucka
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies