fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 125610 | Inloggade: 485 | Antal medlemmar: 184070
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Dåliga förlorare försöker få till ett omspel i namnfrågan

  Dåliga förlorare försöker få till ett omspel i namnfrågan

  Under årsmötet den 20:e februari röstades det kring huruvida föreningen skulle genomföra ett namnbyte från IF Brommapojkarna till IF BP. Efter avslutad omröstning stod det klart att föreningens namn inte kommer att ändras utan att namnet fortsatt skall vara IF Brommapojkarna. Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, förklarar här sin syn på efterspelet kring namnfrågan.

  Att namnfrågan i BP är principiellt viktig märktes tydligt på årsmötet. Över 120 personer i lokalen varav 72 röstberättigade jämfört med ett 20-tal året innan. Det blev en klar seger för dem som var emot namnbytet. Eller mer exakt 51,39 procent av rösterna var ett nej. För ja-sidan hade det behövts 2/3-delar av rösterna men de fick bara 40,28 procent.

  Egentligen hade jag inte tänkt beröra namnfrågan mer utan låta tiden ha sin gång och rikta blicken mot det riktigt roliga, spelet i Svenska Cupen och Allsvenskan. Men med tanke på hur personer med makt och plattform nu på olika sätt försöker att underkänna ett demokratiskt beslut känner jag att det för klubbens heder är läge att klargöra och bemöta några saker. Under möteskvällen var det bitvis en hätsk stämning. Men om man ser på talad tid så var det kanske 80/20 för ja-sidan. Först höll Tina Rolén och Staffan Helgesson från styrelsen och marknadskommittén ett långt anförande med stöd av ett bildspel som var ett kraftfullt valfläsk som stöd till styrelsens förslag.

  Sedan var det flera andra, bland annat en tjej från flickor 02–2 som höll ett gripande tal, och hon hade med sig lagkamrater till mötet (Inte hela laget). En annan som talade för ett namnbyte och som utmärkte sig var djurgårdsvännen, entreprenören och juristen (!) Douglas Roos. Han hade uppenbart svårt med att det var en före detta tränare som hade tränat tjejer i klubben som var emot namnbytet. Nu ryktas det på sociala medier att Roos vill få till ett extramöte.

  En annan som hördes var journalisten och krönikören Jennifer Wegerup. Hon började med att berätta att hon gillar män men gick snart över till att skuldbelägga alla som inte ville ha namnbytet. Och i en krönika på Folkspel (http://aretseldsjal.se/artiklar/jennifer-wegerup-om-bp-braket-det-later-som-nagot-fran-en-gammal-pilsnerfilm/) fortsätter hon och refererar och kommenterar frågan på ett sätt som närmast är att spotta på IF Brommapojkarna. Hon ställer gråtande tjejer mot triumferande gubbar, fast hon vet att det inte alls bara är ”gubbar” som är emot ett namnbyte till IF BP. Vad jag kunde se och höra var ”gubbarna” inte speciellt triumferande. Folk var mer slitna och hade nog hemlängtan efter att ha blivit verbalt mörbultade av ja-sidan under ett långt möte. Hon skriver vidare om tjejerna:

  ”De älskar fotboll lika mycket som killarna i klubben. Men denna kväll har de fått bekräftat att det finns män som tycker att deras fotboll är mindre värd, att de är mindre värda.”

  Wegerups koppling är absurd och felaktig. Namnfrågan handlar inte om tjejernas fotboll eller att de är mindre värda. Lika lite som namnet på Adolf Fredriks musikskola handlar om tjejers sångförmåga eller att en kille inom sjukvården blir sämre bemött för att hans titel är sjuksköterska. Fotbollen i sig är givetvis värd lika mycket för gruppen tjejer som den är för gruppen killar. Hon citerar en från nej-sidan och lägger till att ”Han är oförsonlig, triumferande.” Det var väl snarare så att det var Wegerup och Roos som hade svårt att respektera hans åsikt. Några rader senare ger hon sig på att det begärdes sluten omröstning:

  ”Det hade begärts sluten omröstning av nej-lägret. Jodå, vissa åsikter är jobbigare att stå för än andra, även om man vill betona hur mycket MAN man är. Men styrelsen höll fast vid stadgarna. Så nu vet vi. Nu vet jag när jag möter dem, ser dem i ögonen.”

  Jag förundras över att en person med så mycket makt och möjlighet att nå ut som Wegerup har uttrycker sig så onyanserat. Hon har uppenbarligen inte haft en tanke på att omröstningen i sig var känslig för många, det kanske handlar om personer som är vänner och som inte vill utsätta vänskapen för prövningar eller om anställd personal på sportkontoret som offentligt inte vill gå emot sin arbetsgivare. En möjlighet till sluten omröstning är praxis i de flesta organiserade mötessammanhang och brukar i det här landet ses som en förutsättning för demokrati.

  Tyvärr är klubbens stadgar luddiga och då gjordes en tolkning, med styrelsens goda minne, att inte tillåta en sluten omröstning. Stadgarna bör för övrigt skrivas om så att de klarar av att stå på egna demokratiska ben. Men även mötesprinciper fick alltså ja-sidans stridshästar till en mansfråga. Tyvärr tar det inte slut där utan Wegerup gör också en ointellektuell och sexistisk tolkning av BP:iters fotbollskunskap:

  ”Med sorg i mitt BP-hjärta såg att även vissa män i min egen ålder, män jag upplevt som kloka och jämställda, röstade nej till namnbyte. Män som älskar sköna kvinnokroppar men samtidigt håller vår fysiska underlägsenhet emot oss, innerst inne, när de bedömer vår fotboll. Vi får gärna spela, men vi ska inte kräva för mycket.”

  Mot slutet av krönikan nämner hon en sak som även styrelsen tangerade i sin dragning. ”Tänk om klubben hette Brommaflickorna”. Ja, tänk om den döpts till det 1942. Det hade varit kaxigt värre 2018! Så mentalt ”gubbig” är jag.

  Om ja-sidan fortsätter med argument som inte är kopplade till själva namnfrågan utan mer är en modern åsiktskorridor laddad med populistisk gubbism riskerar vi att hamna i en situation som river upp djupa sår i föreningen som blir svåra, kanske omöjliga att läka. Vi har redan problem med att få folk till Grimsta och det blir inte bättre av att föräldrareliten hackar på dem som står upp för namnet IF Brommapojkarna. Jag hoppas innerligt att sportkontoret och styrelsen nu tar sitt ansvar så att schismen inte eskalerar. Den respekten är både föreningen och fotbollen värd.

  Och vad gäller jämställdhetsarbetet är jag, och även Bromma Support givetvis för det. Vi ska jobba tillsammans för att tjejer och killar känner sig lika hemma i klubben och på läktarna. Redan långt före årsmötet tog vi upp att vi gärna ser att det är tjejlag som står och hejar med oss på läktaren under hemmamatcherna i Allsvenskan. Jag hoppas att vi kan börja med flickor 02–2. Den bollen ligger nu på sportkontoret. (Ja, pojklagen är också välkomna.) Och självklart ska serveringen hållas öppen även när damernas representationslag spelar på Grimsta. Lika självklart är det att tjejerna inte ska behandlas sämre vad gäller träningstider med mera.

  Till sist: Det var förvånansvärt lite snack på årsmötet om essensen i styrelsens namnförslag, dvs att IF BP ska betyda IF Brommapojkarna men inte heta det. Det var oväntat men inte ologiskt eftersom förslaget haltar.

  Av Putte Salminen, BP:it och gästkrönikör


  16 KOMMENTARER      8238 VISNINGAR
  PUTTE SALMINEN
  2018-02-27 20:00:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Karel Meduna:
  Jag pladdrar vidare här...

  Skulle jag så att säga bara vara inne och vända i en förening för att mina barn tillfälligt spelar där skulle jag hålla låg profil rörande det mesta. Inklusive föreningens namn. Speciellt om det finns dokumenterat att det är en konkurrerande förening som ligger mitt hjärta närmast. I en sån situation skulle jag helt enkelt inte täckas hålla allt för hog profil.

  Påminner mig om då vi fick en ny tillfälligt anställd på enheten där jag jobbar. Redan första dagen började hon ställa krav på att ställa krav på att studenterna (vuxna människor; det handlar om en universitetsenhet) skulle slängas ut från sina utrymmen, eftersom det förekom att dom festade där. Visste vi väl för fasen om att de gjorde. Dålig parallell? Nja. Kanske inte. Det handlade om en som var "tillfälligt inne och vände", men började hålla hög profil på ett irriterande sätt.

  Hon blev inte gammal i gården.

  8 Tumme upp 2018-03-01 11:22:51
  Perta:
  Douglas: Du talar för alla flickor i föreningen, har du underlag för det eller projicerar du dina egna åsikter på dem?
  11 Tumme upp 2018-02-28 23:29:50

  Anders:
  Det är rörande att en gårdare är så engagerad i vår klubbs namn.
  10 Tumme upp 2018-02-28 20:52:53
  Karel Meduna:
  Ifrågasätter starkt Jennifer Wegerups omdömesförmåga. Märkligt tal om "män som älskar sköna kvinnokroppar men samtidigt håller vår fysiska underlägsenhet emot oss, innerst inne, när de bedömer vår fotboll".

  En god vän som är Hammarby-supporter har följt med det hela och tycker hennes resonemang rimmar illa mot att hon för inte allt för många dagar sedan hade en krönika om att "mannen bör betala notan om han skall ha en chans att få ett ligg". Vilket i sig ter sig absurt. För undvikande av missförstånd så skrev hon INTE att man automatiskt ger sex i utbyte mot att notan blir betald. Men det hela kändes ändå konstigt då jag googlade fram hennes dravel. "Så mycket med den jämlikheten", som min grönvite vän konstaterade.

  Från början har jag varnat för att man riskerar öppna en Pandoras ask då man drar igång sånt här. Nu ser vi vart det lutar. Tydligen hoppas man på omspel. Det här kan vara förödande och uppslitande. I ett annat sammanhang har jag varit med om då två klubbar gick samman. Det var ett jävla bråk om namnet under 12 års tid. Se'n tog man det namn som den mer traditionsstarka av de båda föreningar som ingått fusionen hade haft. Varpå en falang bröt sig ur och återuppväckte den andra föreningen från de döda. Det där har inte fört något gott med sig. Situationen är förstås en annan här. Men min poäng är att det kan finnas mycket skit osett här ännu.

  11 Tumme upp 2018-02-28 20:25:13

  Christian:
  Demokrati är inte för alla. Kanske behöver vi införa ett sanningsministerium Jennifer Wegerup?
  9 Tumme upp 2018-02-28 19:54:07
  Jokkmokk:
  Här är ett utdrag från en intervju med Douglas Roos:

  Är tjejer fegare än killar på att starta igång företag?

  – Jag tycker tjejer är försiktigare. Om det hade funnits kvinnor i fler ledande positioner hade hanterat finanskrisen bättre, för kvinnor är mer ärliga, trognare den rätta linjen de man ska göra och tänker på konsekvenser och det är väldigt positiva egenskaper. Däremot tror jag att kvinnor i färre utsträckning startar bolag och det är av samma anledning… och det är synd. Jag tror att lite mer fifty, fifty tänk skulle vara bra för svensk ekonomi.

  Tror du att det håller på att ändra sig, att det kommer en generation tjejer som är mer framåt?

  – Ja absolut! Om man tittar på ung företagsamhet, jag tror att det är 60% kvinnor i alla UF företagen (Ung Företagsamhet är en rikstäckande organisation, vars syfte är att främja företagsamheten bland unga människor i Sverige) och typ 80 % har en kvinnlig VD. Det håller ju på att ske något, men det kommer ta lite tid.

  Det hänger ju ihop med att du vill kvotera in kvinnor i styrelser, varför vill du det?

  – Jag känner att prata inte så mycket, lös frågan för den kommer inte att lösa sig av sig självt. Varför skulle alla gubbar vilja lämna ifrån sig all makt till kvinnor som kanske kommer tänka lite annorlunda och ge nya perspektiv? Lös frågan bara.

  Men det klassiska argumentet då att kvinnorna inte kommer in på egna meriter utan inkvoteras?

  – Ja, men gubbarna kommer inte heller in på egna meriter. Om de hade gjort det så hade det ju redan varit fifty, fifty för kvinnor och män är ju lika smarta och duktiga. Jag tycker det är synd att kvinnor använder det argumentet för gubbarna är redan inkvoterade. Jag springer på massor av kvinnor som gärna skulle sitta i styrelser och nu sitter de massa gubbar där istället och nu är dessutom alla på älgjakt och odlar kamratskapen och nätverket. Det är så det funkar.

  Hur hårt är du beredd att driva det här?

  – Jag är beredd att driva den här frågan, både för det humanistiska men också för ekonomin. Jag tror att Sverige skulle tjäna på att ha företag som är mer jämställda i yttersta ledningen.


  Detta handlar alltså inte om att BP:s flickor mobbas eller dylikt. Dessutom så är ju Roos djurgårdare så man kan ifrågasätta att han överhuvudtaget får delta i BP:s årsmöten.

  14 Tumme upp 2018-02-28 19:01:29

  Pelle:
  Douglas/ jag funderar lite över argumentet att tjejerna blir retade. Ska man verkligen ändra på sig för att man blir retad. Varför inte bara känna stolthet över att representera en av världens finaste ungdomsföreningar?
  Mvh
  Pelle

  20 Tumme upp 2018-02-28 17:33:42
  Erik:
  Douglas,


  BK Häcken har inte bytt namn och deras namn applicerar på vår bakdel.


  Ni har ingen respekt för föreningen Brommapojkarnas historia. Ni tar er personliga agenda och försöker förändra sådana helt absurda saker som klubbnamnet.

  Det finns hur många föreningar som helst i Stockholm att välja om man stör sig på namnet Brommapojkarna. Försvinn dit. Faktum är att BP har Sveriges största flickförening, trots namnet.

  22 Tumme upp 2018-02-28 16:23:31

  Erik:
  Du bortser helt från det faktum att tusentals tjejer sökt sig till Brommapojkarna, trots namnet. Sveriges största flickförening.

  Din ekvation går inte ihop.


  24 Tumme upp 2018-02-28 16:15:32
  Douglas Roos:
  Du glömmer av att nämna att vi har över 1000 fotbollsspelande tjejer i klubben som enligt ditt sätt att se det skall kallas för "pojkar": Det kan tyckas oviktigt för dig men jag som tränare för ett tjejlag, ser och hör ofta hur tjejerna blir retade för att dom spelar i en pojk-klubb. Namnbytet hade varit en viktig symbol för att visa att BP är en modern och framåttänkande klubb som vill inkludera alla sina spelare, även i namnet.

  Ang att jag skulle organisera ett extra årsmöte: ja, hade gärna gjort det men tyvärr så säger stadgarna att stadgeändring endast kan ske på ett ordinarie årsmöte. Annars hade jag definitivt arrangerat ett extra årsmöte och verkligen mobiliserat. Då hade ja-sidan vunnit. Nu får vi vänta till nästa årsmöte. Då vinner vi.

  Ang att det är otydligt om stadgarna godkänner sluten omröstning: nej, det är solklart att stadgarna inte godkänner det om det inte handlar om personval. Och detta är inte ett personval. Du får läsa på lite bättre, Putte.

  Jag är säker på att om grundarna av BP hade fått vara med och rösta för ett namnbyte, i ljuset av vad dagens namn innebär för över tusen tjejer, så hade dom röstat för ett namnbyte. Dom var sociala entreprenörer och sådan vill framåt, inte fastna i det gamla, se bredare, vara pluralistisk och vidsynt.

  Putte, du tycker det är fel att byta till namnet BP, trots att alla ända kallar oss BP, och ser hellre att våra fotbollsspelande tjejer blir utsatta för hån och glåpord. Jag tänker precis tvärtom.

  Allt gott, heja BP.

  Douglas Roos
  Tränare för BP F02-2

  5 Tumme upp 2018-02-28 15:54:25

  Jokkmokk:
  Håller Wegerup på Brommapojkarna? Trodde hon höll på det lag Zlatan spelar i.
  27 Tumme upp 2018-02-28 12:56:50
  sport:
  Hade ingen aning om att detta var en fråga. förstår orsaken till namnbyte, men som icke-BP:it har jag alltid tyckt det varit märkligt att Brommapojkarna, en fotbollsklubb, ligger så nära det skamfilade BP-märket (British Petroleum). Ironiskt om ett namnbyte skulle genomföras för att ni bryr er om "the small people" ;)

  Länktips: https://www.youtube.com/watch?v=th3LtLx0....
  7 Tumme upp 2018-02-28 12:50:25

  Johnny Bromma:
  Bra skrivet Putte.
  21 Tumme upp 2018-02-28 08:07:46
  Tapas:
  Bra artikel! Väldigt märkliga ageranden av Wegerup mfl.
  24 Tumme upp 2018-02-28 00:40:47

  KallEl:
  Bra att kärleken till fotbollshistoria segrade. Namnbyten oavsett orsak är äckligt plastigt och hör inte hemma i svensk idrottstradition.

  Wegerups uttalanden är om de stämmer smått skrämmande, men man kanske inte kan begära mer från en person som inte lyckats ta sig bort från kvällstidningsträsket...

  25 Tumme upp 2018-02-27 22:06:56
  16:
  Bra surr! Helt ofattbar fråga. Skönt att förståndet segrade - denna gång. Stå på er.
  31 Tumme upp 2018-02-27 21:07:15

  ANNONS:

  Fler artiklar om Brommapojkarna

  En djurgårdares namnspel hotar IF Brommapojkarna
  Brommapojkarna Tisdagen den 19 februari är det åter dags för BP att ha sitt årsmöte. Förra året röstades det kring huruvida klubben skulle byta namn till IF BP eller inte, något som då röstades ned av de röstberättigade medlemmarna på plats. Nu är frågan uppe igen efter att en motion kommit in om att rösta om ett namnbyte även i år. Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, väljer att kommentera namnfrågan i denna gästkrönika.
  2019-02-15 14:30:00

  Gästkrönika: Vi sparkade bort oss själva ur Allsvenskan
  Brommapojkarna Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, är tillbaka med en ny krönika. Denna gång med tankar och funderingar kring BP-året 2018.
  2018-12-26 13:30:00

  BP-Bloggen: Mörker, mörker och mörker
  Brommapojkarna Ja vad finns det egentligen att säga. Trots att BP vann den första utav två matcher så åker man ur Allsvenskan. Det tack vare en frispark som styrs femtioelva gånger och in i mål. Klart att det skulle vara just Bajram Ajeti också. Detta kommer inte att vara en informativ text utan kommer att vara jag som skriver av mig lite.
  2018-11-25 20:16:44

  BP-Bloggen: BP kvalificerar sig för kval
  Brommapojkarna Känslor av lättnad och glädje sköljde över den rödsvarta delen av Grimsta IP när Mohammed Al Hakim blåste av matchen mellan BP och Trelleborg. En säsong som lovade så mycket men gick så fel var nära att ta slut för tidigt. Nu har Roberth Björknesjös mannar två matcher på sig att göra den här säsongen till något bra.
  2018-11-11 16:49:00

  Rösta på Årets Pojke 2018
  Brommapojkarna Säsongen börjar lida mot sitt slut och som sig bör vid denna tidpunkt av året så ska "Årets Pojke" röstas fram av BP:s supportrar. Bromma Support har utsett fyra kandidater som går att rösta på, men sedan är det upp till dig att avgöra vilket alternativ som får din röst. Röstningen pågår fram till den 5 november.
  2018-10-23 18:00:00

  BP vinner Division 1 Södra Svealand
  Brommapojkarna För andra året i rad vinner BP Division 1 i Svealand och ska nu ta sig förbi kvalet man i förra året föll i. Efter segern mot Sätra hann laget även med att ta sig till final i Victoria Cup.
  2018-09-27 19:46:00

  Fem snabba efter BP – Sundsvall
  Brommapojkarna
  2018-09-21 21:25:00

  5 snabba efter DIF - BP
  Brommapojkarna BP tog ännu en seger mot Djurgården efter att Gustav Sandberg Magnusson gjort 1-0 via Isakssons såpiga händer. Vi tackar och tar emot. Nu testar vi ett nytt för att få ut mer texter.
  2018-09-16 21:28:00

  BP-Bloggen: Nya tag
  Brommapojkarna Efter all turbulens och kaos så kan vi äntligen vända blad och se framåt. En tredjedel av Allsvenskan och endast tre matcher i Division 1 Södra Sveland. Väl mött.
  2018-09-15 12:50:00

  Projekt får inte stå i vägen för elitverksamhet
  Brommapojkarna Det har nog inte undgått någon att den senaste tiden har varit väldigt turbulent inom BP, både vad gäller ledarskapsfrågor men även bland annat rörande klubbens värdegrund och ekonomi. En fråga som man kan ställa sig är om inte klubbens alla samhällsprojekt håller på att gå ut över den elitverksamhet som bedrivs i BP. Gästkrönikören Putte Salminen delar här med sig av sina tankar och funderingar kring ämnet.
  2018-09-12 15:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Kommer inte parkera bussen”
  Champions League:   ”Kommer inte parkera bussen”
  ”Då är Barça hälften så bra”
  Vinnare och förlorare i traden
  Klopp: ”Kvalité på samtliga positioner”
  ”Kommer inte parkera bussen”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies