fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 39700 | Medlemmar: 184068

Kom ihåg mig
Hectors Veckobrev 13 | Degerfors var "bäst" mot MFF!

Hectors Veckobrev 13 | Degerfors var "bäst" mot MFF!

I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.

Veckobrev 13.
Degerfors var "bäst" mot MFF!

1. Kyrkoåret.
Sexagesima.
Tiden fram till påsk styr nu Kyrkoåret helt och hållet och framför oss ligger just söndagen med namnet Sexagesima,som  något ologiskt  markerar 60 dagar före påsk,
Sedan kommer de slag i slag de olika dagarna med sina speciella namn.
Vi har först Fastlagssöndagen, sedan Blåmåndagen och Fettisdagen och sedan 'Askonsdagen med Fastans inledning. Därefter Vårdagjämningen,  Jungfru Marie bebådelsedag med Våffeldagen och Midfastosöndagen med Sommartid mitt i Fastan och till slut Påskens inledning med Palmsöndagen.. 
Vad trevligt för i takt med alla dessa dagar närmar sig fotbollen alltmer med de tre Cupmatcherna och  Superettanpremiären.
2 Efterdyningar ÖSK-Degerfors
Verkligen glädjande med Degerfors andra halvlek En klar uppryckning och mycket värdefullt inför Cupmötet med MFF. Minns att det blev 1-7 och Castro Tello var den ende i rödvitt som hängde med. Förhoppningsvis blir det bättre i år.
Rasmus Alm visade tydligen vad han kan och verkligen en lyckad värvning av PW. Frågan är om inte han och Marcus Astvald kan bli tungan på vågen och snart är väl Erik Björndahl helt kurant och då ska vi nog kunna förvänta oss något mål från denna trio.
Skrev den gången- 2014- om det bedrövliga Degerforsförsvarsspelet.
"Spelöppningen blev en chock och det såg yrvaket ut  i Degerforsförsvaret. 4 snabba MFF-mål direkt. Trodde enligt rapporterna att bättring hade skett och att man "tajtat till" försvaret, men icke. Inte såg vi någon aggressivitet, inte såg vi någon intensitet utan det var det gamla vanliga lite passivt avvaktande och "backahem-spelet" utan närkontakt, 
Synkroniseringen och positionsspelet i backlinjen var inte alls bra, utan vid flera tillfällen såg vi kanske 4 Degerforsare som uppgivet tittade på varandra när MFF-målen kom till från nära håll. Man skulle kanske kunna kalla det för "Zonförsvarets dödsdom" om man inte visste att det kommer att leva vidare. Men det är ju inte ett område man skall försvara utan en motståndare som skall hindras från  att göra mål och då räcker det inte med att "stå kvar i zonen".
Men nu har Stefan J trätt till och då skall det inte behöva bli så "andefattigt" utan nu skall vi kunna få se ett tätt spel, med aggressivitet, med intensitet och närkontak. Ett spel där varje man i försvarslinjen vet sin uppgift och inte alla står och tittar  på bollen och glömmer bort sina motståndare. De enda som den gången "satte till" var Antonen och Castro-Tello. Och nog saknar vi dem båda två, Marcus Astvald var för övrigt den som gjorde tröstmålet efter Castro-Tellopass. Bådar gott.
3. Intervju med Stefan J inför spelåret 2019.
Stefan  ställde välvilligt upp för några frågor och det tackar vi för.
A. Det bästa med 2018-säsongen var enligt Stefan att "vi klarar våra roller på ett bra sätt igen men med lite blandat resultat både individuellt och kollektivt men vi ökade målproduktionen trots att Sargon försvann efter 17 matcher".
B.  På frågan vilken personlig målsättning han har och hur högt han vågar satsa svarar Stefan att hans personliga målsättning är att förmedla en ännu tydligare strategi för att helheten skall bli bättre och minska antalet insläppta mål med minst 10. 
"Om vi fixar det är vi topp 5", menar han.
Ett mycket positivt svar som vi tackar för.
C. På frågan om det är något speciellt han satsar på  och lägger tyngdpunkten vid för att förbättra inför årets säsong menar Stefan att det precis som inför 2018 handlar om att släppa in så lite mål som möjligt och speciellt i slutet av matcherna.
"Men det som är positivt är ju att  ifrån matchminut 85 har vi släppt in 6 och gjort 6 . Tappat poäng i 2 matcher och vunnit poäng i 5 matcher så ALLA som gnäller att vi är dåligt tränade eller ALLTID släpper in mål i slutet kanske har lite fel, men vad vet jag..." säger Stefan. 
Och vi instämmer!
E. På frågan om vilka indikationer  årets hittills spelade matcher gett och om det pekar åt något speciellt håll eller om något överraskar svarar Stefan:
" Att vi är stabila och förbättrat våra offensiva omställningar ( kontringar)".
F. Stefan fastslår  att hans spelidé gäller,  men att han försöker förbättra helheten.
G. Angående  byten och förklaring till den avsevärt bättre andra halvleken mot ÖSK säger Stefan
att inga byten gjordes i paus men i 65:e Daniel Joel ut och Alan A in och i 75:e Viktor Götesson ut och Erik  Björndahl in. Det var snarare det att Degerfors lyckades med  att pressa ÖSK lite högre, att man "tog lite mer framåtbeslut i passningsspelet", som bidrog till scenförändringen.
 H. På frågan om han tror att nyckeln till framgång ligger i en tempohöjning säger Stefan:
"Ja, absolut, Ett högre passningstempo och snabbare beslutsfattande är en framgångsnyckel"
Ett stort Tack till huvudtränaren Stefan Jacobsson för alla svar!
4. Truppen.
Kanske en önskad mittfältare på gång. Christos  Gravius åter till Degerfors- på lån fram till sommaren- uppger Karlskogatidning. Det tackar vi för. Fast sportchefen har inga kommentarer. Och AIK håller inte med,
I varje fall ska det bli officiellt snart. Därmed skulle allt vara klappat och klart.
Och dagen efter är det klart. Precis som Karlskogatidning skriver så blir det.
Och vi får en spelare som är "inspelad". En spelare som vet vad Stefan Jacobsson vill. En spelare som känner till vad  det handlar om i Degerfors. En spelare som vet hur det ska gå till i Degerfors. En spelare som är bekant med allt och alla. En spelare som känner varje liten tuva på Stora Valla. Vi tackar igen. 
Christos G  själv säger bl a
"Det känns jättebra   och det var en bra lösning för mig personligen"
"Jag tror på en riktigt bra säsong, det är min känsla, det är en härlig glädje i laget och spelarna som har kommit håller bra kvalite" säger Christos efter första träningen. Själv har han redan spelat tre träningsmatcher med AIK och varit på med på AIK:s träningsläger i Dubai under försäsongen så nog är han beredd inför mötet mot MFF i Cupen.
Och sportchefen instämmer nu och säger:
"Han har varit och är en viktig beståndsdel på vårt mittfält och vi har velat ha honom tillbaka ända  sedan vårt låneavtal gick ut i höstas".
Redan på tisdagen tränade Christos med Degerfors och inte med AIK som påstods från det hållet.
Därmed är årets trupp kanske  spikad och Degerforslaget kan med goda förhoppningar sikta fram mot Cup -och seriespel.
Och nu har vi rejält  förbättrat den position i laget som fick störst kritik i ÖSK-matchen.
Men det är kanske inte är slut med detta. PW menar att "Fansens lirare-pengarna" skall gå till just det och kanske kan vi få se ytterligare en ny spelare i årets trupp. Så vi kan kanske inte summera truppen för  2019 än, även om vi nu har  6 nya spelare nämligen Rasmus Alm off, Marcus Astvald off. Axel Lindahl wingback, Daniel Janevski mittback, Gustav Granath def. och Christos Gravius mittfält.
Frågan är om inte dessa nya kan innebära ännu ett snäpp på skalan jämfört med 2018. I varje fall är det fråga om en ren föryngring av truppen då  speciellt Marcus DeBruin,  Alexander Andersson men även Jonas Olsson hade en del år bakom sig. Så nog måste vi tro på årets upplaga av Superettanlaget Degerfors. Och begreppet "snabba fötter" har vi på  flera håll hos de nya så en tempohöjning kan det också bli.
Så dyker det upp ännu ett namn-21- årige mittfältaren  Jacob Ortmark som ryktas vara på väg till Degerfors. Karlskoga tidning som vanligt bakom nyheten
Jacob Ortmark själv bekräftar det hela och säger att has agent för samtal med Degerforsklubben..
"Förhoppningsvis kan det bli kart till veckan säger Jacob som närmast kommer som lån från Gefle. Tillhör annars BP och man kan kanske skymta en viss Olof Mellberg  bakom det hela när nu ytterligare en BP-spelare  blir aktuell för Degerfors. Tidigare har ju Rasmus Alm redan debuterat för klubben. Och skulle det vara så kan vi nog lita på att BP-tränaren Olof Mellberg vet vad Degerfors vill ha.
Jacob Ortmark har trots sin låga ålder redan meriter från U 17- landslaget och U-19 landslaget och hoppas nu på U-21,  så nog är det en kompetent spelare det handlar om.
5. Inför MFF-Degefors.
Hur ska det gå i år? Helst inga 1-7 i baken. Hoppas att Degerfors defensiva spel fungerar bättre än 2014. Och det bör det också göramed en ny tränare,  med ett annat spelsystem idag,  med andra spelare kanske mera drillade på ett tätare, aggressivare och snabbare försvarsspel. 
Frågan är hur MFF värderar denna match. Först Chelsea med förlust på torsdag, sedan Degerfors i Cupen på söndag och sedan returen borta mot Chelsea. Det är klart att returmötet mot Chelsea kommer i första hand och Degerfors lilla chans kan vara att MFF vilar de bästa spelarna för att inte ta några risker.
"Vi får se  hur mycket de roterar, men å andra sidan har de många bra spelare så det kommer att vara ett bra lag vi möter oavsett", säger Stefan J.
Degerfors startelva mot MFF:
Dario i målet, Daniel Janevski, Oliver Ekroth, Christoffer Wiktorsson som mittbackar
Gustav Granath,, Christos Gravius,, Nikola Ladan och Kevin Wright på mitten.
Marcus Astvald. Viktor Götesson och Ramus Alm offensivt.
Avbytare: Erik Björndahl, Joel Daniel Okon, Alan Asaad, Erik Grandelius, Emil Portén, Tufvwe Östlind och Isamel Diawara.
Skadade är Oliver N, Andreas Jernarp, Axel Lindahl och Filip Stankovic.
6. MFF-Degerfors. 3-2-paus 1-1.
"Tuffare än väntat för MFF i cupen" skriver Text-TV med stora bokstäver.
Det var annat det än 1-7 i baken. Vad snygg!, Vad bra gjort!
Degerfors var inte buskablyga mot storlaget MFF utan man öppnade bäst och  skapade chans  på chans. MFF tog dock ledningen med 1-0. Degerfors kvitterade snabbt genom Rasmus Alm som dessutom hade  ett antal chanser. 
De sista 20 minuterna blev händelserika. Först gjorde MFF 2-1 i 71:e minuten. Sedan satte Nikola L en straff i 78:e efter att Kevin Wright fällts inom straffområdet. 2-2. Tyvärr gjorde skåningarna 3-2 i 81:a minuten och tog därmed hem segern. Men all heder år rödvitt som spelar jämnt med topplaget MFF.
Stefans kommentar till matchen:
Vår prestation är jättebra men faktiskt är man lite besviken över  resultatet. Vi borde med de målchanser vi har  ha gjort åtminstone 2 mål, kanske till och med tre mål till.
Den första halvleken är  otroligt bra  genomförd från vår sida där vi lyckas med allt det vi har tränat på inför den här matchen och det som vi snackat om rent teoretiskt, hur vi  skulle vilja att det skulle se ut. Den matchplanen sätter vi till punkt och pricka, det är bara målen, minst två mål till i första halvleken som saknas för att göra det hela fulländat så att säga"!
I dessa ord ser vi Stefan Jacobssons kompetens skina klart. Att dels ha en sådan klar taktik inför en sådan match som mot MFF och sedan förmå laget att genomföra just detta, säger allt.
Stefan fortsätter:
"Sedan i andra halvleken lyckas vi väl inte  ha riktigt samma intensitet! Malmö  flyttar fram spelet lite och framförallt när de gör två tidiga byten med Bauchiro och Christiansen som kommer in så börjar de att kontrollera matchbilden, men jag  är ändå nöjd med det försvarsspel vi har. Vi ligger rätt i våra positioner och gör ett gott försvarsspel  och vi har  ändå en vass kontring, där vi har ett friläge med Rasmus Alm.
 Tyvärr räknar vi lite fel och vi tappar lite press ute vid ena straffområdeskanten och räknar fel vid deras 2-1-mål och tyvärr får de tillbaka  den kontrollen som vi inte ville att de skulle ha. Men vi visar återigen på en jäkligt bra styrka och tar oss tillbaka in i matchen och får en straff. Kevin gör ett fantastiskt fint jobb där och vi får 2-2 och det är liksom 12-13 minuter kvar och vi ger MFF en fight ända in i kaklet.
Det känns ändå lite bittert, men vi spelade för att få ett resultat och jag tycker att det är ett missvisande resultat faktiskt, men vi får ta med oss att det är en bra prestation och försöka att boosta på det och förstå att vi har en bra potential om vi jobbar tillsammans och återupprepar det.
I enstaka matcher kan man ju hitta det. Jag är väldigt nöjd med vad killarna gjorde idag, det är bara synd att vi inte får kröna matchen med en vinst, eller åtminstone en poäng. Det är vi värda tycker jag", avslutar Stefan.
Sällan har vi väl fått uppleva sådana rosor från en tränare som inser att hans lag har uppnått det man strävat efter och ville nå. Och det är ju bara det orättvia slutresultatet som  "gnisslar". 
Men betänk att vi mötte  ett garvat, oerhört rutinerat lag som spelat åtskilliga stormatcher ute i Europeisk fotboll som vi mötte och deras rutin i sådana här sammanhang var nog det som avgjorde.
Men än en gång. Nu visade Degerfors IF upp det där som så många gånger förr i stora sammanhang. Det där som gör att just Degerfors har ett skimmer omkring sig iden stora  fotbollsvärlden. Och givet att Stefan Jacobsson känner en viss besvikelse över slutresultatet men han ska i all fall vara högeligen stolt över sitt lag. Och nu gäller det att överföra allt detta ut till den vanliga superettanlunken. Kan Stefan och hans  mannar klara det då är vi absolut ett topplag i årets Superettanserie.
Nyckelord i denna match för Degerfors är "INTENSITETT"  och" LIGGA RÄTT I SINA POSITIONER"
Avslutning.
Hoppas nu att Degerforsgänget kan ta med sig allt detta till nästa match i cupen  mot FFF på bortaplan.
Heja Rövitt!
                                                                           Stefan H


Veckobrev 12
Degerfors fick en bra tempohöjare

1. Kyrkoåret med Septuagesima.
Veckans aktuella söndag har det något  främmande namnet "Septuagesima" som är ett latinskt ord och betyder "den sjuttionde" och syftar på 70 dagar  före Påsk.
Septuagesima markerar en övergång från  Julens eftertid till Påskens förberedelsetid, Fastan.
I denna förberedelsetid ingår  Fastlagen med Fastlagssöndagen, Blåmåndagen och Fettisdagen Sedankommer  Askonsdagen som är starten på den 40 dagar långa Fastan, som egentligen avslutas först på Påskafton. 
Och om det är ca 70 dagar till Påsk så är det bara ca 40 dagar kvar till Superettanpremiären för Degerfors- Det närmar sig onekligen.
Men varför nu allt detta om Kyrkoåret?
Vi upprepar "Kyrkoåret är en uråldrig väg att följa genom det dagliga livet, genom nuet. Söndagarna fungerar som viloplatser och riktmärken även för nutidsmänniskan i hennes konkreta tillvaro",
Och som, någon skrev "med färgsprakande ämnesrikedom, högstämt allvar och obeskrivlig glädje är kyrkoåret ett allmänkyrkligt arv".
Och som en biskop skrev "Kyrkoåret tillhör livets dolda rikedomar. Kyrkoåret skänker varje månads särskilda kynne en symbolisk betydelse och väver samman  årstidernas växling  med kyrkans högtider till en fast fogad rytm" och  poängterar att kyrkoåret skall upplevas.
Just detta med symbolisk betydelse tar vi alltså fasta på i vårt Degeriorssammanhang och överför Kyrkoårets alla växlingar till vårt favoritlag Degerfors IF i Superettan.
2. Efterdyningar till Sandvikenmatchen.
Vad ska man säga om 0-0 mot division 1 laget Sandviken?
Det bästa är den hållna nollan som tyder på att "den nya mittbackslinjen" utan Jonas O och Marcus deB '"gjorde sitt" liksom försvaret som helhet. Att sedan möta ett lag som värnar om försvarsspelet i första hand är inte så enkelt. Men det är klart att ett  rödvitt mål skulle ha smakat. Men det kommer säkert. Träning är träning. Nu sätts försvaret verkligen på prov mot ÖSK.
Svårt att få grepp om enskilda spelare i de knapphändiga kommentarerna. Hur skötte sig t ex Daniel Janevski vår nye mittback?
3. Truppen.
Den nye mittfältaren lyser fortfarande med sin frånvaro men det kan bero på Patricks noggranna arbete. Det är inte vem som helst det handlar om utan en nyckelspelare på mitten och det vet vi ju vad en sådan betyder. Det vet vi ända sedan Olle Åhlunds dagar. å det får ta den tid det tar.
4. Inför ÖSK-Degerfors
Mycket bra att ÖSK-matchen kommer redan nu. Nu sätts hela Degerforslaget verkligen på prov. Nu kommer agnarna att sållas från vetet. Nu kommer der ge sig vilka lagdelar och vilka spelare som håller måttet. Och nu får tränarrion  "papper" på vad som fungerar och icke. Sedan är det gott om tid att "reparera".
En speciell viktig faktor är detta med tempot för nu sätts just den biten på prov när vi möter ett Allsvenskt lag med ett annat speltempo än Superettans vanliga. Och det gäller för Degerfors att höja sig några snäpp just med speltempot. Man behöver inte springa så mycket fortare men man måste spela bollen desto snabbare och där tror vi skillnaden ligger mellan toppen och mitten i Superettan. Minns J-Södra, minns FFF och minns Sundsvall de år de gick upp i allsvenskan. Det var skillnad på tempot! Men Degerfors spelade hela tiden bra matcher mot dessa och vann en hel del.
Och det fina med  Degerfors är att laget klara av att spela mot just sådana lag där man dras med i deras spettempo. Det är värer att möta ett lag som ligger lågt och spelare på kontringar.
Minns hur Stefan J förklarade att Degerfors spelare bättre mot bra lag Han sade:
"På något vis är det alltid lättare att prestera mot en motsåndare där man får hjälp med tempo/ kvalité och svårare att vara det lag som driver  matchen".
Hoppas nu att Degerfors i år kan bli det lag som" driver matchen" och håller det högre speltempot. Tror att laget har alla förutsättningar till detta då många snabba spelare med bra fötter finns i årets trupp. Och som sagt det handlar inte om att bara springa fortare utan det handlar mest om att spela bollen snabbt. "Låt bollen göra arbetet!" Och nu kommer som sagt ÖSK-matchen i lämpligt läge och blir en verklig  "avstämning".
Vi minnsockså  Andronik. Ingen spelare var snabbare än han att spela bollen vidare, ofta med ett tillslag. Ändå saknades han ibland i startelvan och spelade ibland i en defensiv roll??
Annat var det i Värnamo som han kom ifrån och  där han styrde hela spelet och var lagets dominant. Men kanske kan vi få en ny Andronik på mittfältet.
ÖSK-Degerfors  är ju en klassiker och Stefan J ser fram emot matchen. Förra slutade det med 1-0 till ÖSK och Stefan menar att det känns bra efter de första träningsveckorna och ÖSK-matchen kommer att bli en viktig värdemätare.
"Det är ett bra genrep och klart att det kommer att bli en tempohöjning och det välkomnar jag inför vad som komma skall", säger huvudtränaren.
Verkligen "de rätta orden" för oss för det är ju just tempohöjning det handlar om inför seriespelet.
Erik B åter med i truppen men  tyvärr är skadeläget för Erik B fortfarande oförändrat med ljumskproblem och det brukar ta sin tid. 
"Vi får smyga igång honom", menar Stefan och säger att "vi kommer  att hantera honom varsamt".
Även Axel Lindahl tyvärr skadad.
För Marcus Astvald blir detta något speciellt. Först lämnade han ÖSK 2013 och kom till Degerfors. Sedan blev det några turer i Norge och Brage innan han kom til baka till Degerfors och nu blir blir cirkeln sluten med match mot just ÖSK i Örebro. Och första matchen i "Degerforsreprisen" blev mot ett Örebrolag, nämligen BK Forward, en match där Marcus kände att "allt satt kvar". Och Marcus var "planens gigant i andra halvlek",
Han var åter i Degerfors där han  nu hör hemma och alltid hört hemma. Och inte mindre med det. I ÖSK möter han nu en tidigare  Degerforsare och inte vem som helst utan ikonen Johan Bertilsson.
Marcus beskriver Degerforsfotbollen med orden:
"Det är ju det som Degerfors har stått för i alla år. Vi  vill  vara väldigt  passningsorienterade och spela en offensiv fotboll. Vi kommer att vilja styra med vårt passningsspel precis som ÖSK säkert också vill göra. Och sedan hitta ytor mellan deras backlinje och mittfältare och hota därifrån. Det är väl det jag är värvad för och jag ska kunna bidra med för Degerfors del", säger Marcus i karlskogatidning.
Han hoppas nu kunna bidra med sitt offensiva spel. Det som laget har tränat på den första tiden.
Den preliminära startelvan ser ut som följer:
Ismael D- Daniel Janevski, Oliver E, CW- Gustav  Granath, Daniel Joel, Nikola L, Kevin W- Rasmus  A, Marcus A- Viktor G.
5. ÖSK -Degerfors 1-0.
Precis som förra året vann ÖSK med 1-0
Som helhet var det ingen kanonmatch av rödvitt.  Tydligen mycket slarv i passningsspelet på egen planhalva.i första halvlek. Men Degerfors ryckte upp sig i andra och förde spelet sista halvtimmen enligt karlskogatidning. Intressant att se vilka byten som gjordes  i andra.
Stefan menar att matchen var en bra värdemätare inför Svenska Cupen nästa vecka. Han säger att det är en okej insats men att man är lite för fega och har för stor respekt för ÖSK som dock är ett allsvenskt lag på övre halvan. Detta gäller främst första halvlek.Och denna respekt gör att Degerfors inte får igång sitt anfallsspel. Stefan  menar att laget dock växer in i matchen  allt eftersom och avslutar på ett bra sätt
"Men det var i alla fall en bra tempohöjare för vår del inför kommande helg mot MFF", avslutar huvudtränaren. Och just detta med tempohöjning är nog det viktigaste av allt. för det gäller att komma dit  inför fortsättningen.
Kritiska röster på Forum.
"Innermittfältet ett skämt"
"Slarv där bak".
"Alla tittar på bollen vid ÖSK:s 1-0 mål, ingen markerar"
( något som vi tycker oss ha sett förut).
Man är inte nådiga gentemot Daniel Joel.
Men även positiva röster:
"Alm riktigt bra, klurig, ofta spelbar med skön speed".
"Ekroth  dominant även mot allsvenskt motstånd".
Och man hoppas nu på insamligen till en innermittfältare som tydligen behövs.
Alm, Ekroth, Astvald,, Kevin bra!
Speciellt Rasmus Alm får rosor i pressen efter matchen. Angående Degerfors imponerande andra halvlek säger Rasmus:
"Vi gick  in och sa att vi skulle våga mer och   inte vara så stressade med bollen" och det var just vad det rödvita laget gjorde. Sista halvtimmen hade Degerfors mest av spelet och det var Rasmus Alm som stod  för det mesta och bästa enligt karlskogatidning.
Avslutningsvis får andra halvlek ses som mentalt stärkande inför  cupmatchen mot MFF, skriver Dennis Pavlovic i karlskogapressen.
Avslutning.
Så är vi i gång på allvar. Första viktiga matchen avklarad. Nu stundar enbart de "stora matcherna" med Svenska Cupen till en början. Nu gäller det för Degerforslaget att vara på alerten. Nu gäller det att höja tempot och nu vill vi se den sista länken i laget, han som styr på mitten.
Heja Rövitt!
                                                                                            Stefan H.


Veckobrev 11.
Hållen nolla för Degerfors.

1. Kyrkoåret.
Påsk sent i år och därför får vi många söndagar efter Tretton dedagen och nu närmast den femte.
En bit in i februaeri . Nu ser vi bara framåt. Nu tar vi till oss det gamla talesättet att när kylan viker en bit in i februari har vi "brutit ryggen av vintern".
Dagarna blir längre och ljusare och Degerfors har"debuterat" med den första matchen och mycket mer fotboll blir det ju.
2. Efterdyningar till matchen mot BK Forward.
Nog var det godkänt med 3-1 mot Forward. Synd bara på skadorna på Axel Lindahl och Oliver E.
De fina orden om Marcus Astvald och Rasmus Alm som "högkvalitativa spelare" tar vi till oss. Lika så Eda-bördige Emil Porténs kanonmål och Axel Lindahls "snabbhet och energi". Det bådar gott inför fortsättningen. Även Stefans ord om "höjt tempo  i passningsspelet och snabba anfall i andra halvlek".
3. Truppen.
Nu återstår endast den sista biten. Den där mittfältaren som är bollhållare, spelfördelare och kan slå en genomskärare. Insamling pågår till "fansens spelare". Vad vi förstår är Stefan och Patrik verkligen noggranna i sitt sökande. Nu måste det bli rätt man och vi förstår att scoutingen är mycket noggrann. Men vem kan det bli? Är det någon på gång? Ingen vet! Det vi vet är att huvudtränaren och sportchefen vet vad de söker. Det är verkligen fråga om "riktad värvning" som måste bli rätt. Degerfors är heller inte främmande för en utländsk värvning. och när vi hör detta förstås att det verkligen handlar om en "nyckelspelare". Får vi be  om en ny Milenko Vukcevic.
Det är inte heller otänkbart med ett lån från någon allsvensk klubb och sällan har väl Degerfors verkligen satt på pränt vad man vill ha och vad man mer eller mindre måste få tag på.
"Jag är inte där än med någon spelare utan vi tittar brett. Vi har inte träffat rätt än med någon där det bara är att trycka på knappen", säger PW
"Jag har sagt hela tiden att vi vill ha någon som vi känner till själva och som vi scoutat själva. Men det kan komma en dag där man känner att tiden börjar rinna ut så jag har inte stängt dörren för provspel eller utländska spelare", fortsätter sportchefen.
Mycket handlar om framtiden. Mycket handlar om alla miljoner det nya SEF-avtalet kan ge, speciellt till topplagen Nu måste Degerfors vara med i "budgivningen"!
Ett alternativ i "högen" har tydligen Emil Berger varit men Degerfors söker en spelare med "allsvenska kvalifikationer" så Emil blir det nog inte. Degerfors har redan Nikola L, Alan A och Daniel Joel och söker nu en "mer etablerad spelare".
"Vi har ett par namn som vi jobbar på", säger PW.
På frågan hur bråttom det är med "den siste spelaren" svarar PW:
"Det är klart att man helst vill ha det klart när cupmatcherna börjar men vi är inte i tidsnöd. Det viktiga är att det känns helrätt och så länge det inte gör det kan vi vänta någon vecka till.
Kan vi hoppas på att den nya mittbackstrion ska kunna täppa till lite bättre än den förra. Nu är visserligen Jonas Olsson borta, och nu är Marcus deBruin borta men förhoppningsvis kan nye Daniel Janevski bidra till att  fylla luckan.
Antagligen handlar det  mera om spelsystemet och spelsättet än den individuella skickligheten och kan vi få se det täta, det tuffa, det snabba mittbacksspelet så kan det säkert bli bättre och mindre med insläppta mål.
Tänk om Oliver E kunde dela med sig av sitt spel, av sitt täta, markerande  och lite tuffare spel. CW borde kunna bli något "mera närgången", något mer markerande med sin fysik då hans snabbhet nog inte är den bästa. Medan nye Daniel J ju verkligen besitter just snabbhet och som PW nämnde vid hans ankomst "det handlar om en spelande mittback med väldigt bra fötter". Dessutom har vi ju fått en wingback med snabbhet i Axel Lindahl så nog ska det här kunna bli bra. 
Dessutom har vi nu en ny Granath en  snabb back med  bra fötter enligt sportchefen. Men  viktigaste punkten ligger nog i "det täta spelet" och att var man vet sin uppgift där nere i mittbacksfältet. Och tempo och snabbhet ska ju bli Degerfors nya melodi.
4. Inför Degerfors-Sandviken.
Skadeläget tyvärr bedrövligt. Enligt Stefan J så är Axel Lindahl, Rasmus Alm  ,Erik Björndahl , Filip Stankovic, Andreas Jernarp skadade och  Oliver Nilsson och  Andreas Jansson sjuka. Illa!
Degerfors ställer upp med Dario och Ismael i mål. Mittbackar Daniel Janevski, Oliver och CW. Mitten Gustav Granath, Nikola L, Alan A, och Kevin W, offensiva Josef I, Viktor G, Marcus Astvald. Avbytare Erik Grandelius. Meningen är att de flesta skall få 90 minuter.
Inför matchen vill Stefan se precis som tidigare att laget tar steg mot" dit vi vill komma", Förbättring av helheten och att laget kan ha en högre utgångsposition i försvarsspelet och kanske störa motståndarna lite tidigare  i deras speluppbyggnad.
5 Degerfors- Sandviken 0-0.
Ett Sandviken med ett kompakt försvar spelade 0-0 mot Degerfors,  Så den hållna nollan får bli det positiva i matchen  för Degerfors.. 
"Rent spelmässigt gör vi en bra match. Mötte ett väldigt disciplinerat lag som hade bra struktur i försvarsspelet. Spelmässigt sett över 90 minuter är det okej.
Borde kanske gjort något mål men möter en motståndare som gör det väldigt svårt för oss. Det är egentligen bara målet som fattas, det är två mål som fattas
Försvarsmässigt tycker jag att vi kanske släpper till en tre chanser så det var ganska stabilt." säger Stefan J
"Då matchbilden är att vi huvudsakligen för spelet är det lätt att  straffas med omställningar men där tycker jag att vi hade bra kontroll", fortsätter huvudtränaren. 
Avslutning.
Nästa gång blir det andra bullar. ÖSK på Behrn Arena och då hoppas vi att fler spelare är tillgängliga och att målen kommer. Men gärna hållen nolla igen.
Heja Rövitt!
                                                                                            Stefan H


Veckobrev 10
Ljus över Degerfors.

1. Kyrkoåret med Kyndelsmässa.
Någonstans mellan trettondedagstid och Fastan, när det kan vara kallt och mörkt och längtan efter vårvärme och ljus växer, möter vi än en gång en "ljushelg", *Kyndelsmässodagen". 
Egentligen  skall dagen firas den 2 februari  men sedan 1772 högtidshålls dagen på söndagen närmast efter, i år den 3 februari.
Vid Kyndelsmäss menade man förr att halva vintern hade gått. Och  precis som i Luciatider behöver vi en påfyllning av ljus för att orka fram till våren.
Kyndel betyder "bloss"  efter isländska kyndill och vi ser självklart detta ljus även som en markering av slutet av den mörka tiden. Med andra ord, en symbolisk dag som en symbol för de ljusare tiderna. 
"Vid Kyndelsmäss har dagen längt sig en timme i varje ände", är ett gammalt talesätt".
I Kyrkoåret räknar man Kyndelsmässodagen som julens definitiva avslutning.
Gabriel Jönsson dikt "Vid Kyndelsmässa" försvarar väl sin plats i detta sammanhang.
    "Nu ingår den korta men ljusnande månad
    då Kyndelsmässoljuset drar upp emot nord
    och kvällarna får den  förtunnade blånad
    som inte kan fångas i ord.
    ---
    Välkommen igen gamla ljusnande Göje!
    Kom dagsmeja, snödropp och bondkarneval!"
Förtydligande - Februari kallades förr för Göjemånad och det kan översättas med "snömånad".
Med andra ord är hoppfulla Februari här och med den rullar fotbollen igång på allvar och vintern är förhoppningsvis på retur- Talesättet "nu har vi brutit ryggen av vintern" tar vi självklart till oss. I Värmland hette det i gamla tider att  från och med Kyndelsmäss börjar solen råda över kölden. Vi ser med andra ord  fram emot en ljusare och varmare tid, förhoppningsvis även för Degerfors IF och fotbollen. Och vi låter Kyndelsmässoljuset bli en symbol för en ljus och framgångsrik Superettansäsong.
2. Inför premiären Degerfors- BK Forward.
Första matchen! En viktig match på sätt och vis, men på ett annorlunda vis. Nu ska det visa sig "vad vi har i år". Nu ska det nya laget träda fram och ge oss en vink om fortsättningen. Vi brukar börja mot Forward.
Tänk om 2019 kunde bli det där "stora året". Tänk om 2019 kunde bli det där året då vi hamnade ännu högre upp i tabellen. Och tänk om 2019 kunde bli det där året då vi hamnade uppe i toppen i tabellen. Kanske en kvalplats? Det är hela föreningen och hela truppen och alla tränare verkligen värda  efter att ha placerat Degerfors först på  8:e, plats och sedan på 7;e plats i tabellen. Kanske tredje gången gillt.
Men är detta verkligen möjligt? Är detta verkligen tänkbart i den lilla orten Degerfors med de små ekonomiska resurserna, men med det stora laget?
Visst är det möjligt! Med alla förbättringar tränartrion genomfört, med alla nya idéer  de har infört. Med den "riktade" rekrytering som sportchefen och huvudtränaren genomfört, med all erfarenhet som både tränare och de flesta spelare nu har fått, är allt möjligt!
Truppen.
Det ser väldigt bra ut enligt sportchefen Patrik. De nya imponerar och även "gamla" spelare har tydligen tagit ett kliv framåt, enligt  PW.
Patrik är optimist inför 2019. Han säger också att Degerfors fått de spelare man ville ha och räknar med att det finns utveckling i hela laget. Sportchefen tror på "en jättebra säsong" och menar att med en bra start ska det kunna "rulla på" kanske till en ännu bättre placering än 2018. Vi hoppas!
Det blir tydligen dubbla uppsättningar i matchen , en i varje halvlek där andra halvleks elva ser intressantast ut med nye Gustav Granath, Oliver E och Christoffer W i backlinjen och nye Axel Lindahl wingback till höger, Nikola Ladan, anonyme Adam Carlén (egen produkt) och Kevin W wingback till vänster (så bra att Kevin är kvar, han är ju bäst). 
Slutligen Marcus Astvald (spännande) och målsprutan José Segura Bonilla och nye Rasmus Alm i de offensiva leden.
I första halvlek luftas bl a Dario i mål , nye Daniel Janevski. Oliver Ekroth, Viktor Göteson och unge Emil Portén.
Stefan J vill nu se att helheten fungerar, just det som han poängterat och slipat på i träningen. Han vill se ett okej försvarsspel och att man skapar målchanser,
"Vi har tryckt lite extra på  omställningsfasen vid bolltapp och bollvinst och då laget har så många snabba spelare har jag goda förhoppningar att det ska fungera bra", säger huvudtränaren.   
Ska vi tro att just tempot och snabbheten blir Degerfors signum i år?
3. Degerfors- BK Forward. 3-1.
Klar vinst 3-1 efter 1-1 i paus  i första matchen bådar gott. Emil Portén premiärskytt med en praktträff i bortre krysset och sedan mål av Kevin W och Marcus Astvald.
"Helt okej. Vissa saker bra. Lite ringrostigt men vi har tränar bara i tre veckor," säger Stefan J.
Det blev som vi trodde. Andra halvlek blev Degerfors bästa och laget var klart bättre än Forward.
Glädjande att speciellt Marcus Astvald och Rasmus Alm utmärkte sig då de båda har en nyckelposition. Beskrivs som "högkvalitativa spelare" i pressen.
Marcus A gjorde sitt mål efter framspelning av en annan nykomling, nämligen Gustav Granath för övrigt kusinbarn till omtalade Jonas Granath från ödesmatchen 1997 mot Öster hemma.
"Vi lyckades höja vårt passningstempo i andra och på så sätt fick vi också fram lite bättre kombinationer. Första halvlek var okej genomförd men vi fick bättre tryck i andra. Vi hade några snabba anfall och fina mål på det", säger Stefan J.
Detta låter verkligen glädjande då det ju handlar om just tempot med snabba anfall och höjt passningstempo. Degerfors är tydligen på "rätt väg", "Spännande" som Luuk säger.
Lite oroväckande dock med två skador, dels Axel Lindahl en vrickning och han tvingades utgå tidigt, dels Oliver E , en smäll på knät. Men båda skall enligt rapporten ha klarat sig förhållandevis bra. Vi tackar. Annars imponerade Axel L med sin "enorma snabbhet och energi". 
Avslutning.
Så är vi då igång. Första matchen avklarad med bra insats och bra resultat. Och nu rullar det på. Sandviken hemma nästa gång.
Heja Rövitt!
                                                                                        Stefan H.


Veckobrev 9.
Metodisk och systematisk träning i Degerfors.


1. Kyrkoåret.
Vi skrev för ett par år sedan följande om Kyrkoåret:
I förordet till en nyutkommen bok beskrivs Kyrkoårets stora betydelse på ett intressant sätt. Vi citerar:
"Kyrkoåret är en uråldrig väg att följa genom det dagliga livet, genom nuet. Söndagarna fungerar som viloplatser och riktmärken även för nutidsmänniskan i hennes konkreta tillvaro".
Någon skrev också "med färgsprakande ämnesrikedom, högstämt allvar och obeskrivlig glädje är kyrkoåret ett allmänkyrkligt arv".
Men vi gör ett tillägg. Genom att knyta an Degerfors väg genom Superettan till Kyrkoåret får vi anledning att på ett naturligt sätt ta del av denna "uråldriga sed".
En biskop skrev en gång  "Kyrkoåret hör till livets "dolda rikedomar". Kyrkoåret skänker varje månads säskilda  kynne en symbolisk betydelse och väver samman årstidernas växling med kyrkans högtider till en fast fogad rytm".
Just detta med symbolisk betydelse tar vi alltså i vårt Degerforssammanhang fasta på och överför kyrkoårets alla växlingar och symboler till vårt favoritlag Degerfors IF i Superettan.
2. Försvarsspel.
I kölvattnet av problemet med insläppta mål  tar vi även i år med sammanställningen från förra året med kloka ord från kloka tränare just när det gäller försvarsspel.
Mille, Svennis, Lasse Lagerbäck, Pontus Kåmark, Jörgen Wåhlemark, Roland Nilsson, Hasse Backe, Pia Sundhage,  Bob Houghton, Conny Karlsson- många kända röster har prioriterat försvarsspelet och vi hoppas kunna lägga Stefan Jacobssons röst till samlingen.
Milenko Vuksevic: "Försvaret är grunden i mina tankar".
Jörgen Wåhlemark: "Varje man i försvaret skall veta sin uppgift även i ett mera rörligt zonförsvar".
Pontus Kåmark: "Varför skall man ligga 10 m från sin motståndare?"
Svennis: "Ett zonspel där spelarna är ansvariga för en bestämd zon och markerar motståndarna som dyker upp i zonen".
Pia Sundhage: "Sök inte bara boll utan även kropp".
Pontus Kåmark igen: "Varför skall man vänta med att sätta press på bollhållaren tills den sista tredjedelen av planen?"
Hasse Backe: "Man måste ligga tätare och även om vi låter dem spela utvändigt ute på kanten får vi inte ligga för långt ifrån, utan måste hinna med att täcka upp för inläggen".
Vi minns mycket väl då  Trelleborg för ett antal år sedan hade Superettans särklassigt  bästa försvar med minst antal insläpptta mål och när de dök upp på Stora Valla förstod man varför. Tränaren Conny Karlsson "täckte inte inåt" utan när motståndaryttern närmade sig med bollen stötte  alltid en spelare till, ibland två, och avvärjde hotet utifrån kanten. Det var inte fråga om att genom att springa "bakklänges på tvären" retirera in i straffområdet, utan "pang på". Effektivt!
Men Stefan J gnuggar nu mittbackslinjen extra mycket och vi hoppas då att det handlar om ett tätt, aggressivt försvarsspel.
Sammanfattning.
Ett kliv framåt.  Upp i rygg.  Hög press. Press på bollhållaren. Tätt försvarsspel. Sätt till med hela kroppen. Aggressivt försvarsspel. Backa inte hem utan "gå på". Märk väl att Svennis använder ordet "markera" i zonspelet.
3. Truppen:
Vad har vi ?
Vi har  f n en trupp  på 24 spelare.
Vi har förlorat Alexander A, Jonas Olsson, Marcus deB, Christos G, Erik L. 
Vi har fått Rasmus Alm, Daniel Janevski, Axel Lindahl, Marcus Astvald och Gustav Granath. Ska vi tro att truppen är minst lika bra som förra säsongen eller kanske ännu lite bättre.
Andreas Jernarp kör rehab. Erik Grandelius och Filip Stankovic dras med små-skador.
Vad behöver vi?
Det verkar som om vi fått nytt i försvaret, nytt i anfallet men kanske inte den där bollhållande, spelfördelande mittfältaren typ Sebastian Ohlsson.
Nu vet vi att Patrik söker och att någon blir det till slut. Men vem och hur bra? 
För nog är det en nyckelposition det handlar om och säkert svårt att rekrytera "rätt man".
Och Stefan J säger att  det är "ganska svalt på den  biten just nu " och han räknar inte med  att få in någon förrän i början av mars. Det låter lite oroväckande då det ju handlar om  en central spelare som ska styra och ställa på mittfältet.
4. Tempo.
Flera stora tränare som Åge Hareide, Nanne Bergstrand och Hasse Backe har poängterat  vikten av just detta med "tempo" både i speluppbyggnaden och i själva anfallsspelet.
Glädjande är att Stefan J har framhållit att bollhållandet i försvarslinjen och i speluppbyggnaden inte får gå till överdrift utan att laget måste snabbt komma till anfall.
Och ett snabbt tekniskt anfallsspel och ett fysiskt och samtidigt mer eller mindre "markerande" försvarsspel bör kunna  visa vägen mot toppen.
Och med de nya  som Gustav Granath, Daniel Janeski där bak och med  Rasmus Alm på mitten med Axel Lindahl som wingback och  med Marcus Astvald i de offensiva leden bör det kunna bli ett bra resultatet för Degerforslaget även 2019. Och får vi sedan den nye mittfältaren av klass så bör det bli ännu bättre. Vi hoppas även om det ser ut att dröja.
5 Träningen.
"Det ser bra ut", säger huvudtränaren som ser med tillförsikt fram emot seriestarten och Stefan J delar välvilligt med sig en del huvudpunkter  i träningsprogrammet.
Det handlar om systematisk metodisk träning inför allvaret. Olika lagdelar "gnuggas" var för sig i olika delmoment  för att helheten sedan ska bli lyckad.
I anfallsspelet trycker man "extra mycket"  på omställningsfasen när man erövrar eller tappar boll. Naturligtvis en oerhört viktig "process".
Stefan poängterar även jobbet med den fysiska träningen och det gillar vi.
För  övrigt verkar allt vara tillfredsställande i truppen med nya spelare som snabbt smällt in i gänget.
Som helhet ett gediget, grundligt och metodiskt träningsprogram som bör ge gott resultat när allvaret börjar. Och väldigt bra att det finns träningsmatcher där man kan slipa på detaljerna och främst det som brister.
Avslutning.
Nu hoppas vi verkligen att all träning, alla nyförvärv, allt arbete som läggs ner i klubben kommer att leda till ett positivt resultat och att Degerforslaget nu fortsätter sin vandring på den "rätta vägen".
Heja Rövitt!
                                                                                         Stefan H.


Veckobrev 8.
Underverk i Degerfors?

1. Degerfors träning.
Degerfors har nu startat jobbet inför säsongen 2019 och kör med  5 pass i veckan under januari månad.
Stefans utvärdering handlade ju om bla om  "högre kvalité i båda straffområdena, om ett tätare spel med fler spelare  i "golden zon", om ett effektivare kontringsspel, om bättre organisation och beslutsfattande i försvarsspelet runt omkring straffområdet för att att förhindra  målchans och avslut från motståndarna och om ett bättre och längre anfallsspel på motståndarnas planhalva".
Nu får vi se hur det går med dessa ambitioner i försäsongsträningen, men som den analytiske tränare han är har Stefan J säkert kompletterat det Degerforska träningsprogrammet med nya ingredienser för att förbättra effektiviteten och släppa in mindre antal mål.
Om spelsystemet säger huvudtränaren:
"Truppen är formad så att vi ligger kvar med trebackslinjen, wingbackar, två centrala mittfältare och tre offensiva spelare, 3-4-3 eller 3-4-2-1".
Det är framför allt de tre offensiva positionerna Degerfors vill utveckla.
"Grunden är att ha två offensiva mittfältare. Vi vill ha ett numerärt överläge centralt i planen när vi ska anfalla. Det är något vi kommer att slipa på", menar Stefan J.
Apropå sådana funderingar anknyter vi till vad Jörgen Wåhlemark sade förra säsongen:
"Vi ska försöka få lite högre grundpositioner med laget och spela med en kombination  som 3-4-3. Vi skall vara det spelförande laget." Känns det igen?
Sedan är det en annan sak att detta sprack för Wåhlemark i J-södra och han fick gå.

2. Kyrkoåret.
Som vi skrev i förra brevet "Kyrkoåret är inte bara till för att minnas  vad som hänt för länge sedan utan också för att göra detta levande och närvarande. Kyrkoåret skall upplevas"!
Berättelsen om "Bröllopet i Kana " ger andra söndagen efter Trettondaqgen dess karaktär. Texten om Jesu underverk vid  vid bröllopsfesten i Kana i Galiléen handlar om Jesu första underverk då vatten förvandlas till vin.
Men  vi kan som en oss närstående präst förkunnade  i sin predikan inte här bara se hur vanligt vatten förvandlas utan även se berättelsen som en bild, en metafor, av "livets vatten" och människans livssituation. Den aktuelle prästen talar om "livets fest och livets vin" som det till synes centrala för människan  och menar också att Jesus förvandlar  mäniskans "livs vatten" till något mer och därmed får hon del av nåden, barmhärtigheten och förlåtelsen. 
Och  i "vårt livs vattenkrukor" finns inte bara vanligt vatten. Jesus bjuder oss på livets "verkliga vatten". Jesus förvandlar  människans liv.
Men vi överför det bokstavliga underverket i berättelsen till Degerfors fotboll och ställer frågan om det kommer att ske något underverk i Degerforsfotbollen? Visst låter det en smula hädiskt men det är dock bara ett försök att spinna vidare på vårt aktuella tema och i vårt sammanhang är det ju fotbollen i Degerfors det hela handlar om.
Vad kan vi förvänta oss? Blir det det "vardagliga vanliga"  eller kan vi hoppas på något "underverk" som egentligen segrarna i 2017 års cupspel borta mot Djurgården och HIF på sätt och vis var.
Vi kräver dock inga sådana  i årets serie. Vi kräver bara Stabilitet. Vi kräver bara "en hög-lägsta-nivå". Vi kräver bara Kontiniuitet och ett Ökat speltempo. Och då behöver det nog inte handla om direkta underverk utan mera om vardagliga förväntade framsteg i det Degerforska spelet.

3. Truppen och träningen
Truppen växer. Ny Granath till Degerfors. Tidigare hade vi Jonas Granath i försvaret och nu kommer Gustav Granath från Skövde och förstärker backlinjen sedan Jonas Olsson "avgått". 
"Granath satt på bänken" är ett klassiskt citat i Degerfors alltsedan matchen hemma mot Öster 1997 då Degerfors ledde med 2-1 och 10 minuter kvar. Då sprang Ulf Ottosson av alla nere i försvaret och hjälpte till så gott han kunde medan Jonas Granath, backklippa "satt på bänken" och så gick det som det gick- Öster kvitterade och  Degerfors åkte ur allsvenskan. Tränare-en viss Bosse Nilsson som "aldrig mer" har setts i Degerfors.
Men nu kommer det en ny Granath, denna gång från Skövde AIK, en snabb back med bra fötter enligt sportchefen och vi hoppas att han verkligen får chansen till en "Granath-revansch".
Nu har DIF-backlinjen gott om "snabba fötter" och nu kan säkert det av oss rekommenderade snabbare spelet ta sin plats i laget. 
Degerfors köper inte "grisen i säcken" då Gustav Granath provtränade redan förra året men då fanns ju Jonas Olsson kvar i laget och i backlinjen.  Och med den erfarenhet Stefan J har från Skövdetiden och de kontakter han säkert fortfarande besitter så är det säkert ett bra val av klubben.
"Det är ett bra lag  och jag kommer att göra mitt bästa och ge allt för klubben"!,säger Gustav G.
Avslutning.
Så har en vecka gott och allt rullar på, förhoppningsvis i rätta spår mot en god säsong med snabba fötter, med  tät markering, med aggressivt försvarsspel och med full fart mot premiären.
Heja Rövitt!
                                                                                            Stefan H.


Veckobrev 7
Vise män i Degerfors?


1. Starten har gått. Träningen har börjat
Nu har starten  gått för den långa  marschen mot slutmålet. Nu ha starten gått för Degerfors träning med endast ett mål, nämligen en ännu bättre placering i superettans sluttabell.
Nu börjar tränarnas funderingar på spelsystem, på vem som ska spela var, på rätt man på rätt plats. Nu börjar kampen  om platserna i startelvan. Hoppas nu att alla träningsmatcher och de tre cupmatcherna kan ge ett bra svar och bidra till ett bra slutresultat.
Får vi några träningsnyheter i år jämfört med 2018? Har tränarna möjligen reviderat något i det detaljerade träningsperogrammet vi såg för ett år sedan? Har Stefan J utvärderat "det gamla" och kommit fram till något nytt, några förändringar?
Kan det handla om speltempo? Har antaletr insläppta mål förra säsongen lett till en skärpning och förbättring  "där bak"? Vi hoppas så!
Kommer Stefans ifrågasättande av "orken"  möjligen leda till mera fysisk träning? Och  har hans slutsatser kring baklängesmålen möjligen resulterat i ett "skärpt försvarsspel, mer aggressivt och tätare försvarsspel? Vi hoppas så!
Har möjligen nye mittbacken Daniel Janevskis inträde lett till mer stadga i backlinjen? Daniel en spelande mittback med bra fötter"? Vi hoppas så!

2. Kyrkoåret är inte bara till för att minnas vad som hänt för länge sedan, utan också för att göra detta närvarade och levande. Kyrkoåret skall upplevas.
Den 6 januari , Trettondedagen handlar om "vise män  från Österns länder". Antalet vet vi inget om men det heliga tretalet har kommit att dominera.
Enligt legenden  var de vise männen stjärntydare som på 200-talet blev tre vise män. Deras kunskap om stjärnor hade lett dem till "det heliga landet" för att ge sin hyllning till "den nyfödde judakonungen". Nu var det "de lärde" som kom, tidigare på julnatten var det herdarna, vanliga enkla människor.
Tretalet kom in i den kristna  traditionen  på grund av de tre olika gåvor som de hade med sig, guld ,rökelse och myrra där guld stod för  Jesu konungsliga ämbete, rökelse för Jesu översteprästerliga ämbete och myrra hänvisar till att Jesus har ett profetiskt uppdrag. Gåvorna hade alltså en innebörd som talade om vem de kom för att hylla.
På 500-talet blev de vise männen också konungar varför högtiden också kallas "heliga tre konungars dag". Så småningom fick de även sina namn, Caspar, Melchior och Balthazar.
Trettondedagen blev en av kyrkans  äldsta helgdagar och har firats alltsedan 300-talet. I gamla tider räknade man dagen efter trettondedagen som julens sista dag.
De vise männen hade sett "den nyfödde judakoniungens stjärna i öster".
Men vad kan de de egentligen ha sett?  Bibeln är ingen historiebok men skildrar ändå historiska händelser, kanske inte alltid exakt i tidsording. Bibeln är en religiös och litterär bok som behandlar historiska händelsers religiösa betydelse.
Den tyske professorn Ethelbert Stauffer har presenterat en mycket intressant och faktiskt vetenskaplig teori bakom "stjärnan över Betlehem" i boken "den historiske Jesus i ny belysning."
Vi vet att de visste. Borta i Babylonien, vid floden Eufrats stränder var stjärntydarkonsten en stor  vetenskap. Och vi vet genom funna planetkalendrar från både Babylonien och Egypten att man kände till  stjärnhimlens förändringar och "stjärnornas gång"
Vad hade man då sett? Man var helt medveten om att år 7 fKr. inträffade en mycket ovanlig konstellation mellan planeterna Jupiter och Saturnus på stjärnhimlen. De båda plateternas banor  sammanföll detta år i Fiskarnas stjärnbild. Detta sker enbart vart 794:e år. Denna konstellation finns i förväg noterad inte mindre än fem gånger med exakta data.
Men vad har detta med Jesu födelse att göra? Jo, planeten Jupiter ansågs vara världshärskarens tecken och Fiskarnas stjärnbild stod för "den yttrersta tiden". Planeten Saturnus i sin tur sades vara Palestinas tecken. Alltså hade "den yttersta tidens" härskare fötts i Palestina. 
Detta hade de vise männen registrerat på sin stjätnhimmel och detta inträffade år 7 före Kristus och sker blott vart 794:e år.
Men räknas inte Jesu födelse som "nollpunkten" och därmed starten för den moderna tideräkningen? Romarna i sin tur räknade med en nollpunkt "ab urbe conditam", från staden Roms  grundläggning ( ca 750 f Kr). 
Jo, men det där med att börja om och sätta en ny nollpunkt i tideräkningen var nog inte så enkelt och det blev nog lite fel, minst  4 år fel. Vi vet nämligen att kung Herodes den store, härskaren över Palestina, dog år 4 f Kr. och han är ju huvudpersonen i bl a  i berättelsen om "barnamorden i Bethlehem". Alltså minst 4 år fel och skall vi gå efter de vise männens uppdykande och planeternas banor på stjärnhimlen, bör det handla om en felmarginal på 7 år. Men att det skulle vara "fel" i tideräkningen" ändrar ju inget. Förhållandet och avståndet mellan olika historiska händelser rubbas ju inte av denna  "felräkning".
Lite kuriosa kring de helige männen kanske? Enligt legenden fann man på 300-talet kvarlevorna efter de vise männen och dessa kvarlevor hamnade i Köln och där byggdes  den stora Kölnerdomen över deras gravplats och makthavarna i staden placerade tre kungakronor i sitt stadsvapen. Sedan kom de tre kronorna genom Albrecht av Mecklenburg, tysk, men också svensk konung 1364 från Köln till Sverige och kom att pryda vårt riksvapen, enligt en teori.
I vår moderna tid  är det bl  a ishockeylaget Tre kronor som fört dessa tecken vidare. Med andra ord skulle de tre kronorna på ishockeylandslagets dräkt , de tre kronorna  på Stockholms stadsvapen och de tre kronorna i riksvapnet kunna vara en symbol för de "tre vise männen".

3. Vise män i Degerfors.
Hur det blir med vise män i Degerfors  är ovisst. Några nya namn handlar det dock om.  Kanske inga konungar och inte frågar de efter någon nyfödd judakonung utan snarare efter vägen till Stora Valla och inte har de kommit från Österns länder utan snarare från andra orter som Borlänge, Landskrona, Göteborg och Jönköping, för den här gången handlar det inte om vise män  utan om  fotbollsspelare som ska förstärka Degerforslaget. Om dessa "vise män" har några gåvor med sig vet vi inte, för det de skall bidra med är  deras förmåga att spela bra fotboll. Och kan de bidra med detta innebär det en massa poäng till Degerfors i seriespelet och det är ju bättre än allt annat.
Marcus Astvald, Ramus Alm, Axel Lindahl och Daniel Janevski har ju  kommit. Är de "de vise männen i Degerfors?  Är det de som ska "sprida sin gåvor" i form av effektiv och imponerande fotboll? 

4. Huvudtränaren har ordet:
Stefan Jacobsson delar gärna med sig av sina funderingar kring träningen, "den nya träningen" inför 2019.
Han betonar nyckelorden "helheten" och "tydligheten", utifrån de spelartyper laget förfogar över. Stefan menar att just "orken" är en faktor i helheten som "vi kommer att vara mer noggranna i under 2019".
"Sedan handlar det om att  vara tydlig och noggrann i vårt budskap till spelarna",, säger han.
Angående de insläppta baklängesmålen menar Stefan att målvaktsbytet innebar att det tog en tid innan "rätt kommunikation" infann sig i "de bakre leden", detta utan att lasta någon för det. Men efter de 7 första matcherna med en del insläppta mål på fasta situationer var saken "kirrad"och problemet löst  och sedan var "leden slutna". 
Med en bättre  TYDLIGHET ifrån tränarteamet och fortsatt nötande på  spelmoment och spel utifrån den spelidé och det arbetssätt man valt  och lite mer "konsekvent balanserad ökning" av den fysiska träningen "kommner det bli bra, det är jag övertygad om", säger Stefan J.
Och vi instämmer i vanlig ordning. Är det något som utmärkt tränartrions förmåga så är det just detta att kunna sätta fingret på problemet och på ett eller annat sätt lösa det. 

5. Truppen.
Oliver Nilsson  klar.  Oliver som haft en brokig säsong. Först med lyckade matcher på försäsongen och sedan med besvärlig ljumsskada. Olivers position är ju som wingback ute till höger och där gjorde han det väldigt bra då Erik Lindell var skadad.
"Det är väl där och på mittfältet som jag  känner att jag passar bäst!", säger Oliver.
Nu återstår tydligen bara den där oerhört viktige spelfördelaren på mitten. Christos Gravius ersättare.
Och Erik Björndahl tror på ett "grymt 2019 för Degerfots".
Poliser och Degerfors är tydligen en lyckad kombination. Först hade vi Jonas Bohlin i målet. Sedan blev det Marcus deBruin och nu har Jonas Olsson kommit in på polishögskolan och lämnar därmed Degerfors trots ett årt kvar på kontraktet. 
Vi beklagar. Verkligen en fullt'äff att Daniel Janevski anslutit till Degerforsleden, en "spelande mittback med bra fötter".
Men självklart är sportchefen PW ute efter en ersättare till Jonas O. Och vi vill ha en lika bra mittback tillbaka. Han behöver inte vara från Töckfors men bra i alla fall.
"Allra helst  skulle jag vilja ha en billig och dyngbra spelare på femårskontrakt men sådana är svårt att hitta", säger sportchefen med ett skratt.
Så kommer ännu en västvärmlänning in i A-truppen efter Jonas Olssons avhopp. Ås- och Edabördige Emil Portén med 30 mål i ryggsäcken har skrivit 2-årskontrakt.
"Emil är främst en "tia" eller en offenmsiv mittfältare". säger sportchefen PW.
Snart följer, enligt sportchefen,  även lagkompisen Jose´Segura Bonilla med ännu fler mål "på kontot".
Avslutning.
"Nu blir dagarna längre. Nu viker de grå decemberdimmorna för januarikölden och snart kommer februari med sina snöveckor. Och solskenet glittrar i snöfältens kristaller, röken stiger rakt mot himmelen", som någon skriver i sina hoppfulla ord om  den kommande ljusare tiden. Och snart stundar den första matchen,
Heja Rövitt"
                                                                                     Stefan H

Veckobrev 6
Blir det höjt speltempo i Degerfors?

1. Tideräkningen  och Nyåret
Den längsta natten  avverkad., Klockan 23:23 natt till lördagen den 22 december inträffade denna händelse och nu går vi mot ständigt ljusare tider som vi skrev i förra brevet.
Och det nya året nalkas nu. Det gamla har snart tagit slut. 
Nytt år. Nya tider. Nya lag. Nya spelare. Kanske nya idéer, kanske ökat speltempo och förhoppningar inför en ny, spännande och löftesrik säsong. Nu kör vi på!
I våra tider  är det självklart med nytt år den 1 januari, men så har det inte alltid varit. Gustav Vasa styrde och ställde lite som han ville och vi får nog "skylla" på honom när det gäller 1 januari som årets  första dag och därmed nyårsdag.
Tidigare gällde ganska logiskt den 25 december som årets första dag. Den nya Tideräkningen  började med Kristi födelse varför det var naturligt att det nya årets första dag blev dagen efter födelsen, alltså den 25 december. 
Detta gällde ända till år 1529 då den enväldige kungen bestämde att årsskiftet skulle förläggas till den 1  januari och där är vi fortfarande och någon ny Gustav Vasa skall vi nog inte räkna med.
2. Vad skall vi då tro om det nya året?.
Spelåret 2019 kommer att bli det viktigaste på år och dag. Nu handlar det om stora pengar. SEF har slutit två gynnsamma avtal för svensk toppfotbolls räkning och sett till att klubbarna i Allsvenskan och Superettan kan få en  stor utdelning, speciellt de som skött sig bäst. Och 2019 kan ses som ett underlag för fördelningen 2020.
Vi har två avtal. Först ett TV-avtal tecknat med Discovery /bl a  kanal 5/ som handlar om perioden 2020-2025 och 540 miljoner, dels ett sponsorsavtal på hela 900 miljoner med Unibet / tidigare handlade det om Svenska spel/ på sex år och det är som Mats Enqvist generalsekreterare för SEF säger, "klubbarna som äger alla pengarna"!
Så nu gäller det för Degerforslaget att hamna så högt upp som möjligt i tabellen för man får "lön efter prestation". Och det gäller båda avtalen.
Vi måste i det här sammanhanget ge ett stort beröm till SEF- Svensk Elitfotboll representerande  Allsvenskan och Superettan som skött förhandlingarna på ett utsökt bra sätt.
Och nu handlar det om att vara ett av de 32 lagen i Allsvenskan eller Superettan och i Degerfors fall har vi nu ända sedan 2010 varit en del av Superettan. Vi går alltså in på det 10:e raka året, en prestation av den lilla klubben med de små resurserna och det stora laget. Vi gratulerar!
3. Superettan 2019.
Vad skall vi tro om det nya Degerforsåret och Superettanåret 2019? Har vi inte anledning att ha vissa förhoppningar? Har vi inte anledning att förvänta oss en fortsättning på de goda åren 2017 0ch 2018, som ju blev synnerligen angenäma.
Och normalt sett bör det tredje året med samma tränartrojka, med samma spelsystem kunna bli ännu säkrare, ännu stabilare, ännu mer "inspelat". Men mycket hänger förstås på vilket lag vi får, vilka nya  spelare vi får i truppen och deras kvalité.
Vad skall vi tro? Vilka lag "sticker ut" i 2019 års Superettanserie? 
Nya nedflyttade lag från Allsvenskan är ju BP, Dalkurd och Trelleborg. Nya uppflyttade lag från division 1  är ju Västerås SK, Mjällby, Syrianska FC. På papperet inga avskräckande lag alls. Inga märkvärdigheter.
Finns det några s k topplag i serien 2019? I varje fall inga nedflyttade stora allsvenska namn utan ett ganska  anonymt till synes jämnstarkt gäng där dock HBK nog är ute efter revansch, och ÖIS kanske vill fullborda sin imponerande slutspurt i höstas. Men egentligen kan vi inte se något direkt "farligt" lag bland de 16. Men vad vet vi om tidigare allsvenska Mjällby som varit nere  i serie systemet och vänt?
Och nedflyttade lag brukar förlora spelare så BP, Dalkurd och Trelleborg är knappast starkare nu än i Allsvenskan.
Studerar man  maratontabellen för Superettan ser vi att några lag  "sticker ut". Vi har Degerfors i topp med 13 säsonger, vi har Öster med 12, vi har J-Södra med 11, vi har BP med 10, vi har Mjällby med 9. vi har GAIS med 9 och vi har Brage med 9 säsonger, och i den församlingen finns nog den blivande serietoppen om man nu ska tro att det är en merit att ha spelat en massa säsonger i Superettan. Och så är det är det nog, även om det finns en ännu högre serie, Allsvenskan.
Degerfors IF har uppvisat en härlig stabilitet och hängt med i Superettan sedan 2010 och inte ens behövt kvala sig kvar. Det säger allt om fotbollen i den lilla orten med de små resurserna och det stora laget.
Bottenkandidater är det ännu svårare att sia om, men de lag som hade det svårt 2018 har det knappast lättare nu. så Norrby och Varberg får nog kämpa på ett år till. Och nyuppflyttade lag brukar få slåss för nytt kontrakt om de nu inte satsat extra inför spelet i den exclusiva Superettan-serien. Och uppflyttade VSK och Syrianska FC får nog svårt. Mjällby däremot är garvade och har rutin.
Men vi såg hur det gick för rutinerade LBoIS som åkte ur direkt och vi  såg hur det gick för forna allsvenska Gefle som föll ur även Superettan och det har vi sett förut att allsvenska lag som åker ner i Superettan får svårt även där. Så vi kan nog klassa Supettan som en väldigt tuff serie där det ska spelas 30 matcher mot många rutinerade Superettanlag. Och där Degerfors IF tillhör de mest rutinerade lagen.
Spännande kommer det i varje fall att bli. Och inte minst spännande att se hur Stefan Jacobssons skapelse kommer att  klara sig spelår tre med Tobias S och Andreas H som "bisittare". Vi hoppas verkligen på det bästa och ser med stort intresse och största spänning fram emot den kommande säsongen och premiären borta mot Syrianaska FC den 31 mars.
4. Truppen.
Truppen växer och nu är Daniel Janevski 26 år Degerforsare på två år. Han har en fin bakgrund med idel göteborgsfotboll i blodet och nu senast GAIS och det gillar vi. Spelat ihop med Nikola Ladan tidigare  i BK Häcken och tydligen har Nikola spridit goda ord om Degerfors och han blev en "stor bidragande orsak" till valet av Degerfors.
Där har vi det igen, detta att nuvarande Degerforsspelare är med och lockar till sig andra goda spelare, Tidigare var det Diawara Ismael och nu var det Nikola. Det säger en hel del om stämningen i Degerforsgänget.
"Det är ett lag med  bra passningsspel och som vill ha mycket bollinnehav", säger Daniel Janevski om Degerfors och ser klubbytet som en nytändning.
.Det handlar om  en spelande mittback med "väldigt bra fötter". enligt PW.
"Vi är  jätteglada och supernöjda" säger sportchefen.
Daniel visste inte så mycket om Degerfors mer än att de spelar en fotboll som han gillar och det låter väldigt bra. Vi vill ha fotbollsspelare i Degerfors och en "spelande mittback med bra fötter" säger vi inte nej till.
Nu återstår bara två platser i truppen och den ena  handlar om en ersättare  på mittplanen till Christos Gravius och nu hoppas vi att Degerfors IF kan finna den där speluppbyggaren, den där spelfördelaren, den där konstruktive motorn  på mitten, typ Sebastian Ohlsson. För en ny Olle Åhlund skall vi inte begära och tala om, men kanske något åt det hållet. I stort har det varit en "behändig apparat" för sportchefen i år och han har till synes lyckats väl med sitt jobb.
den andra platsen gäller Oliver Nilsson och där säger sportchefen att diskussioner pågår och att man troligen kommer överens.
De två tidigare provspelrna William Loeper och  Joakim Åberg är inte längre aktuella men man kommer tydligen att hålla ögonen på dem framöver.
5. Förbättringar i spelet.
Ska Degerfors nå toppen i Superettan så gäller främst två ingredienser nämligen Speltempo och Spelteknik. 
All fotboll vi ser på en högre nivå präglas av ett helt annat tempo än Superettans "vanliga lunk" och där har Degerfors nog sin "chans" att "vässa till sig" och nå lite högre upp. 
Man måste inte spela snett bakåt i långsamt tempo och "överlämna ansvaret" till någon annan, utan hellre söka djupledsbollar, crossbollar, löpbollar och gärna spela med korta passningar med one-touch precis som Andronik en gång gjorde så bra i Degerforströjan. 
Och varför inte uttnyttja det bolltempo som redan finns i passningen och ta bollen med sig istället  för att stanna upp, bromsa upp med spel snett bakåt, speciellt i uppbyggnadsfasen. 
Den dagen tränartrojkan sattsar på just speltempot tror vi blir början till ett avancemang både i tabell- och kanske i seriesammanhang. Och speciellt återvändande Marcus Astvald är en bra representant för just detta spel med ökat tempo. 
6. De rätta svaren.
Här kommer de rätta svaren på "julenötterna". Var väl inte så svårt kantänka.
1. Istvan Wampetits. 2/ Gunnar Nordhal .3/ Olle Åhlund. 4/ "Svennis". 5/ Ulf Ottosson och Henrik Berger. 6/. Sören Cratz. 7/ Dusko Radinovic, Milenko Vukcevic, Vujadin Stanojkovic. 8/ Tobias Solberg. 9/ Milles Mäktiga Mirakel. 10/ Djordje Mrdjanin.
Allvaret.
Klockan 13:30 den 6 april smäller det igen på Stora Valla. Och då är de  "lugna dagarna" slut. Första hemmamatchen 2019 nu mot J-Södra.
Dessförinnan seriestart den 31 mars kl. 17:30  borta mot Syrianska FC. Sedan rullar det på med svår bortamatch mot Öster.  En ganska svår öppning verkar det som. Men alla lag skall mötas.
Heja Rövitt!
                                                                          Stefan H.


Veckobrev 5
*Ljusare tider för Degerfors"

1. Vintersolståndet.
Äntligen kan vi se framåt igen. Vintersolståndet den 21 december är aktuellt. Denna dag markerar något psykologiskt viktigt  och är för många en avslutning på en lång, mörk och kanske dyster period och samtidigt inledningen till en ljusare och hoppfullare tid som människan går till mötes.
Poeten Gabriel Jönsson har i en vers i dikten "Vintersolstånd" fångat denna "dramstiska vändning".
    Nu vänder  jordens haLva klot
    sig sakta mot vår sol igen.
    Omärkligt ljusnar dagen mot 
    vår svala vår och sommaren.
Man kan inte annat än bli  optimist av sådana rader. Tankarna om en ljusare tid måste vi ta till oss oavsett om det handlar om Kalenderår, Kyrkoår eller Fotbollsår. Vi kan alltid hoppas  på och önska oss ljusare tider inte bara bokstavligen utan även i vårt fotbollssammanhang.
2. Degerforsoptimismen.
"Hur är det med Degerforsoptimismen? Finns den? Har vi inte anledning att  vara optimister med tanke på den intressanta förändring som skett i och med den nya Tränartrojkan och det nya spelet? Två raka säsonger med en ständig plats på övre halvan vittnar om främst om ett lag med  "Stabilitet". "Styrka", men  även med effektivitet och ett "Nytt Degerfors".
Hur ska det bli 2019? Hur ska det gå? Har vi anledning att förvänta oss en fortsättning på denna goda trend? Kan vi begära att Stefan, Tobias och Andreas skall kunna fortsätta på den inslagna vägen och nå ånnu långre, ännu högre upp?
3. Truppen.
Adrian Johansson som varit utlånad till BK Forward lämnar nu Degerfors när kontraktet gått ut.  Adrian vill ha speltid och vill spela på så hög nivå som mjöligt. Intresse finns nu från division-1-klubbar.
Det blir inget Degerfors för 17-årige Alexander Hagelberg utan han väljer att stanna kvar i Åmål. Kanske förståndigt ändå.
Flera namn är i omlopp när det gäller Degerfors bl a Axel Lindahl" som blev klar i veckan med ett tre-årskontrakt. 
"Axel är en stark offensiv spelare med ett bra klipp  i steget, snabb och har en väldigt bra fart och därför har vi värvat honom som höger ( wing) back", säger Patrik W.
"Det känns jättebra, Det har varit snabba puckar men jag  är positiv och det ska bli skitroligt. Degerfors är en mysig liten förening med en fin historia", säger Axel L.
En som inte försvunnit utan stannar kvar är Nikola Ladan som uppges förlänga med Degerfors efter sin skada.
"För mig handlar det om det  förtroende jag fått av ledningen från Patrrik Werner till tränarteamet under de snaste åren", säger Nikola.
Skadan har han "botat" och kör nu rehab två pass om dagen och Nikola ska vara redo redan i januari månad.
Flera andra klubbar även allsvenska var tydligen aktuella men det blev Degerfors. Spelsättet och hans roll i laget avgjorde och Nikola räknar med ytterligare urveckling på Degerfors mittfält.
"Nikola har  haft en fantastisk utveckling hos oss.Det är en viktig spelare med bra ledar egenskaper", säger sportchefen. 
Men varför bara ett år kan man fråga sig och sportchfen säger att Degerfors gärna skrivit ett längre avtal.. 
Nicola får avrunda med "Det var med glädje jag skrev på kontraktet. Jag tror att vi kan ha bra grejer på gång".
En trotjänare förlänger med 2 år. Det handlar om Christoffer Wiktorsson, lagkaptenen som förblir Degerforsare ytterligare 2 år.
Truppen består nu av 20 spelare. Det som återstår är enl. sportchefen en back istället för Marcus DeBruin och  en mittfältare, en ersättare till Christos Gravius.
På backsidan kan det tydligen bli klart i slutet av månaden eller i början av nästa år. Och man räknar med en renodlad försvarare. Vad mittfältaren beträffar kan det ta längre tid
4. Saxat ur jubileums-skriften "Degerfors 110 år."
Vi upprepar de fina orden från förra året då Stefan Jacobsson beskrev "bytet av spelsystem".
"Med facit  i hand har det fungerat väldigt bra. Jag, Solberg, Holmberg och Patrik Werner diskuterade  mycket runt en trebackslinje kontra att ligga i en fembackslinje om så behövs. Vi visste att vi var tvungna att få bort en massa insläppta mål- Sedan tycker jag att systemet även gynnar oss offensivt.----
Men vi har sett att det fungerar  och vi har varit väldigt noga med rollerna i det här systemet och vi fick en väldig push, speciellt  när vi lyckades slå Djurgården på Tele 2 Arena".
Undertecknad skrev då "Sällan har ett systemskifte haft sådan effekt på ett lags spel och  speciellt försvarsspel,  som det byte som gjordes 2017. Det slutresultat vi såg efter säsongen 2017 är ju bara ett stort bevis på hur väl Degerforstruppen lyckades med sin måösättning och förändring och samtidigt ett klart bevis för den kompetens som finns i klubben när det gäller "det gröna fätets schack".
Nu stundar 2019 och då återstår bara att hoppas att "effekten sitter kvar" och laget kan gå ännu längre och nå ännu högre i och med att tänartrojkan nu kan utveckla och finslipa det nya spelsystemet så att ännu högre effekt  kan uppnås och speciellt att antalet  insläppta mål kan sänkas  ytterligare. För det är nog "ett måste" 2019.
Frågan är då bara om Stefans J:s analys av säsongen 2018 kan ge honom ytterligare indikation på vad som måste göras och vad som kanske ännu fattas, just när det gäller antal insläppta mål. Men som den analytiker Stefan J är har han säkert kommit på "pudelns kärna" och löst den "gordiska knuten"
Angående just detta säger Stefan J i jubileumsskriften Degerfors 110 år
"Det är kanske en av de viktigste detaljerna att kunna analysera sitt eget spel. Mycket tid går till att se gamla matcher".
5. Stefans Jacobssons analys av 2018.
Stefans analys kom som "ett brev på posten".
När man tar del av Stefans funderingar av den gångna säsongen ser man målmedvetenheten,, överblicken, målsättningen angående det Degerforska spelsystemet, det Degerforska spelet i försvars- och anfallssammanhang.
Man förstår att det handlar om att bygga ett spel med en viss målsättning men också ett spel utifrån de spelare som finns tillgängliga. och som Stefan säger: "Utgångsläget i vår spelidé kommer att vara 1-3-4-2-1.
Vilket ARBETSSÄTT som vi ska ha i vår spelidé när det gäller försvarsspel och anfallsspel kommer att styras av hur truppen kommer att formas. När allt är på plats kan vi sätta vår målsättning". KLOKA ORD!
Stefan sammanfattning av säsongen är intressant.
Helheten är bra med en relativt hög-lägsta-nivå. Självklart finns det toppar och vågdalar och allt detta sagt utifrån den kvalité  laget och spelarmaterialet haft.
Som vi tidigare sagt är förstås 7:e platsen 2018 och 8:e platsen 2017 klart godkända resultat.
Men vad krävs  för att bli bättre?
Stefan menar främst att det handlar om:
dels Kvalité i båda straffområdena
dels Bättre ork? -Kunna öka antalet maximala aktioner i matcherna
dels minskat antal insläppta mål till  ca 30-35 och ökat antalet gjorda mål till ca 45-50l
Vår kommentar:
Den intressantaste punkten är givetvis dett med aantal insläppta mål och  "bättre ork". 
Vi vet ju hur både Gunnar Nordahl och Sören Cratz bedrev sin konditionsträning genom "slavgöra", roadwork. Den typen av träning finns knappast nu för tiden så det är nog inte så enkelt att kunna öka "maxprestationerna" i dagens läge.All träning sker idag  mer eller mindre med boll. Men önskvärt är det ju självklart med bättre kondition. Kanske en Fys-tränare har någon lösning inför 2019..
Vad måste bli bätttre i anfallsspelet enligt Stefan J?
a/ Omställningsspelet med ett ökat antal kontringsmål.
b/ Fler spelare i "golden zon" den zon framför målet där det rent statistiskt görs mest mål, 
c/ Ökad effektivitet i att bli spelbara bakom motståndarnas lagdelar.
d/ Ett längre och bättre anfallsspel  på motståndarnas planhalva.
e/ Ett tydligare genombrottsspel sista tredjedelen.
Vad måste bli bättre I försvarsspelet?
Där har Stefan J liknande "förbättringsområden" bl a bättre organisation och beslutsfattande i försvarsspelet  "runt vårt straffområde".
Där ser vi verkligen något som behöver förbättras. Osäkerheten har nog lyst igenom i flera sammanhang och  flera onödiga farliga situationer har uppstått p g a kanske osäkerheten i "vem som  gör vad"..
Presspelet är en mycket viktig faktor i det totala försvarsspelet och Stefan använder ledorden "när, var och hur" i samband med detta och det är verkligen något att "systematisera".
Han nämnner även ytterligare ett "förbättringsområde" och det handlar om "Återerövringsfasen" och stoppandet av kontringar.
Som helhet finns det en hel del att förbättra och en hel del att önska. Men hela sammanställningen av Stefan J vittnar om att han har grepp om det hela, att han vet vad han vill och vart han vill nå. Sedan  är det bara att hoppas att spelartruppen 2019 räcker till och att tränartrion kan införa och genomföra önskade förbättringar.
Men vi hoppas och tror på detta.
6. Julenötter
"Räkna de lyckliga stunderna blott".
Höjdpunkter i Degerforshistorien
1. Stora Silver 1941-Vem var "den store ungerske tränare som har satt sin prägel på det Degerforska spelet än i dag?
2. Stora Silver togs även 1963
En och samma person deltog i båda dessa bravader. 1941 som spelare och 1963 som tränare. Vem ? 
3. 1959 var Degerfors åter  uppe i allsvenskan efter kvalseger mot Landskrona BoIS.
Efter förlust hemma med 2-3 och vinst borta med 3-2 blir det avgörande match på Råsunda. Degerfors vinner med 2-1. Vilken var tränaren i Degerfors ? Det handlar om Degerfors  kanske störste spelare genom tiderna med 34 landskamper. Vem?
4.  Efter att ha vunnit sin division tre gånger på raken gick Degerfors 1978 äntligen upp i division 2, då näst högsta divisionen. Vem var tränaren i Degerfors detta år? En tränare som kom att ute i vida världen uppnå ännu större framgångar även om han var värmlänning?
5. I november 1992 är det åter och äntligen dags  för Degerfors i allsvenskan.
Efter kval borta mot Djurgården med förlust 1-3 blev det dags för match hemma på Stora Valla. Degerfors vinner med 2-0 och med mål på bortaplan är man åter ett allsvenskt lag. Vilka två berömda Degerforsare  och målgörare står för dessa två mål?
6. Vem var tränaren bakom verket. En östgöte som verkligen gjorde succé i Degerfors även säsongerna 1995-1996?
7. Degerfors vinner 1993 Svenska Cupen genom att besegra Landskrona  på Ullevi i Göteborg med 3-0. Vilka tre "jugoslaviska" stjärnor värvade av Rade Micic deltog i Degerfors?
8. 2004 vinner Degerfors sin division 1 -grupp och får kvala till Superettan mot Umeå. Man vinner borta-matchen med 1-0 efter en mycketc stark insats av Sebastian Karlsson i målet. I returmatchen hemma på Valla lyckas man klara oavgjort 2-2.  Vilken spelare i Degerfors kvitterar Umeås ledning och gör 2-2 i matchens slutskede? Samme spelare är idag en av tre tränare i Degerfors A-lag. Vem?
9. MMM . Dessa tre bokstäver står för en av de mest anmärkningsvärda prestationerna i Degerfors fotbollshistoria.. Det handlar om  höstomgången 2007 i Superettan och kontraktet klarades med glans tack vare MMM. De tre boksträverna står delvis för tränarens namn och det han gjorde = MMM?
10. Vad hette den utomordentlige serbiske  försvarsspelare som blev en "klippa"och rena "brunkebergspumpen  i Degerforsförsvaret och kom  hösten 2007 från samma område som tränaren?
Avslutning.
Vi avslutar med förhoppningen om att åter få uppleva ett stort år för Degerfors IF. Vi önskar att tränartrojkan och sportchefen nu lyckas i sitt arbete och att vi får gå ett bra spelår till mötes.
God Jul önskas  alla läsare, alla spelare, tränare och ledare, ordföranden och hela styrelsen, alla på kansliet, alla matchfunktionärer och alla som jobbar på frivillig basis i den bästa av fotbollsklubbar, Degerfors IF.
Och så har vi siktet inställt på premiären 2019 i Superettan första veckan i april med bortamatch mot uppflyttade Syrianska.
Heja Rövitt och God Jul!
                                                                                     Stefan H
"Midvinternattens köld är hård,
Stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård,
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken,
Endast tomten är vaken".
/Viktor Rydberg"/.


Veckobrev 4.
Degerfors vägröjare och vägvisare.

1. Kyrkoåret.
Tredje söndagen i Advent närmar sig. Dagen har som firningsämne och tema "Vägröjaren". Det  är Johannes Döparens verksamhet  det handlar om. Han som går före och visar vägen, förkunnar profetiornas uppfyllelse och förberedelsen till Messias- konungens ankomst till jorden.
2. Vägröjaren i Degerfors.
Vem blir nu Degerfors egen "vägröjare? Vem går före och visar vägen och då menar vi förstås vägen till fortsatt framgång, vägen till det raka, snabba spelet med ett tätt försvar med aggressivitet och hög press. Vem skulle det kunna vara?
Tidigare år har vi använt namn som Ludvig Fritzon, Admir Catovic och Sebastian Ohlsson i sånt här sammanhang. Nu är de borta all tre. Och vi  saknar  dem alla.
Förra året skrev vi "Egentligen har vi redan ett svar och detta svar gäller fortfaranade. Vägröjaren har redan kommit. Han som visar vägen har redan kommit".
Han kom redan i juli 2016 och påbörjade sitt förberedelsearbete.  Gick före och visade vägen  och det har han fortsatt med 2017 och nu senast 2018. Och den det handlar om och resultatet av "vägröjningen" såg vi i Superettans sluttabell 2017 och 2018. Det handlar förstås om Degerfors tränare Stefan Jacobsson som nu verkligen "röjt väg" och brett plats åt allt det nya. Och förhoppningen är självklart att Stefan nu på det tredje året skall kunna gå hela vägen och nå fram till slutmålet.
För Johannes Döparen var det Messiaskonungens ankomst det handlade om och utan att vara hädiska vill vi markera att det för Stefan Jacobsson handlar om Degerforslagets vidare väg och helst ankomst till slutmålet som ju alla förstår vilket det är. 
Och  som fransmännern sade efter förlusten av landskapen  Alsace och Lorraine i fransk-tyska kriget 1870 och inför återtagandet av dessa territorier 
"Vi skall aldrig tala därom men alltid tänka därpå". 
Samma talesätt använder vi om Degerfors målsättning att återuppnå det högsta målet.
Men det är klart att vi inte säger nej till ännu en "vägröjare" och vägvisare och då bokstavligen ute på spelplanen. Kan möjigen någon av de redan nya   kunna bli  vår nya ledstjärna. Men vi ser gärna att sportchefen Patrik W presenterar ännu fler nyförvärv. 
Som Agne Bergvall säger "varje lag behöver en spelare som går i bräschen, en spelare som  pushar på  både de övriga och samtidigt visar vägen, speciellt i kritiska lägen  de sista 10 minuterna.
Det behöver inte handla om teknik, finess, elegans eller liknande utan  det handlar om den där "katalysatorn" som sätter fart på det hela. Driver på , väcker till liv. Den pådrivande kraften med andra ord som skapar en "hög-lägsta-nivå. Och då kan vi kanske få uppleva Sebastian Karlssons "dygnstarka Degen".
3. Lucia.
I veckan handlar det också om Luciatider med "Ljusdrottningens" firande. Lucia kommer ju med ljus, hopp och värme. Men nog är det lite bedrägligt. För egentligen handlade det  ursprungligen om mörker och "den längsta natten". Men det stämmer ju inte för den längsta natten inträffar i år natten mellan 21 och 22 december i och med att Vintersolståndet infaller den 21 december, den symboliska dagen då  "ljuset besegrar mörkret".
Har man räknat fel? Nej egentligen inte, för det handlar om en gammal och en ny kalender. Det handlar ursprungligen om den Julianska kalendern som styrde i gamla tider och våra förfäder hade rätt då de räknade Lucianatten som den "längsta natten". Men den Julianska kalender ersattes av den Gregorianska 1753 och den gäller fortfarande för vårt kalenderår och då flyttades den längsta och mörkaste natten fram till i regel 21 december.
Folk hade  förr ganska dimmiga begrepp om vem kristendomens Lucia egentligen var. Genom ljudlikheten kom hon att jämföras med Lucifer själv och det kunde bli Lucia-Lusse-Lucifer. och då handlade det mera om mörkrets makter, om årets mörkaste, kanske farligaste natt, än om ljusets drottning.
Att sedan en italiensk flickmartyr från Syrakusa på Sicilien och 300-talet  i våra dagar mer eller mindre blivit omgestaltad till en sorts modern "skönhetsdrottning" och att en gammal venetiansk sjömanssång blivit en  känd Luciamelodi kan kanske vara svårare att förklara. Klart är dock att dagens Luciafirande egentligen är  en sammansmältning  av gamla folkseder med moderna påhitt och lite religiöst innehåll med ett katolskt helgonfirande  av flickmartyren Lucia.
Och den stora spridningen  av Luciaseden är en modern företeelse, där kanske rädslan för ondskan och  mörkrets makter, har bytts ut mot ljusdrottningens glädjebudskap i den mörka vinternatten. Lussebruden med ljuskrans  i håret  kan nog symbolisera den annalkande ljusare tiden.
Att Luciafirandet idag till stor del  består av hopplockade delar från olika kulturer gör förstås inte seden sämre. Den tillfredsställer vårt behov av ljus, skönhet och värme under vinterns dystraste och mörkaste tid.
4 Degerforsljuset?
Vem kommer med Degerforsljuset? Kommer det någon med ljuset och lyser upp de rödvita färgerna? Blir det en ny stjärna eller får vi lita  till de gamla med Erik Björndahl i spetsen? Och någon Lucifer vill vi absolut inte se. 
Nej vi vill se ljusa glada optimistiska, "skrattande" Degerfors som "spelar fotboll på skoj"  med samma tränare som nu varit vägröjaren, vägvisaren och fört laget in på den rätta vägen och i rätt riktning mot det rätta målet.
Kan det månne bli Marcus Astvald , som kommer  igen? Kan det möjligen bli han som kommer med "ljuset" och visar vägen,  den offensiva vägen, hela vägen fram till målet? Vi vet ju vad han kan när det gäller assists. Det  kommer vi ihåg från 2013-2015 då han "flög fram" på högerkanten och serverade främst Peter S målgivande pass. Nu  hoppas vi att  Marcus blir den som lyser upp det Degerforska laget..
5. Lottningen av Svenska Cupen.
Degerfors hade knappast någon tur i lottningen. Grupp tre med MFF, FFF, Degerfors och Öster är nog den klart jämnaste gruppen.
Varje lag i gruppen möts sen gång och två lag har två hemmamatcher och det är de två högst rankade lagen, allt så MFF och FFF.
De två högst rankade lagen möts i sista matchen där det "högsta laget"  skall ha hemmamatch = MFF-FFF. Degerfors bör få 1 hemmamatch och normalt sett blir det mot Öster.
Cupspelet avgörs i slutet av februari och första helgen i mars. 
"Intressanta och bra matcher", säger Stefan J. 
"Väldigt viktigt att vi tog oss till gruppspelet", fortsätter han.
Stefan menar också att Öster och FFF är två lag som man har bra koll på och menar att Degerfors absolut har goda chanser att besegra dem. Och skall man döma av 2017 års cupspel då vi slog allsvenska Djurgården och HIF så är ingenting omöjligt.
6. Övriga träningsmatcher.
3 januari startar träningen och programmet är klart för matcherna och Degerfors börjar den 26 januari med hemmamatch mot BK Forward sedan rullar det på med bl a de tre cupmatcherna. Stormatch mot ÖSK på Behrn Arena den 14 februari. Och avslutning mot Kongsvinger på Gjemselund den 24 mars.
Avslutning.
Degerforslaget har nu semester och första  uppehållsveckan har gått . Nu väntar vi med stort intresse på Stefan Jacobssons analys av 2018. 
Heja Rövitt !
                                                                                                                Stefan H


Veckobrev 3.
Degerfors möter MFF i Cupen.


1. Kyrkoåret.
Andra söndagen i Advent har som tema "Riket som kommer" och självklart är det Guds rike eller "Himmelriket" det handlar om. Söndagens text handlar om just om detta som är grunden i Jesu förkunnelse, en förkunnelse  som man kan sammanfatta i fyra punkter:
    Tiden är fullbordad.
    Guds rike är nära.   
    Gör bättring!
    Tro evangelium! 
Alltså två upplysningar och två uppmaningar till människan.
De två första punkterna är lättare att förstå
Uppmaningen "Gör bättring" kanske kräver en liten  förklaring. Hur mycket bättring måste man göra? Hur bra ska  man vara? Frågorna går ej att besvara och det behövs inte heller för det handlar egentligen om något helt annat för ingen kan av egen kraft bli så bra att hon duger.
Vi behöver förlåtelsen och nåden och därför ser vi hellre det hela i betydelsen Gör bättring ="inse dina synder" så blir det genast klart enklare att förstå. Det handlar nte om att bli felfri, bli syndfri. Sådana krav kan ej ställas och det gör inte Kyrkan, Inte Luther.
Utan vi vänder på steken. Det handlar istället om att inse att man inte är "felfri" och försöka göra någonting åt det och det är något helt annat. Människan får del av  Guds nåd i alla fall. genom tron och förlåtelsen.
Jesus ger i liknelsen om Fariséen och publikanen i templet Luk 18:9-14 ett belysande exemepel på vad det handlar om. Det är inte den i egna ögon "rättfärdige" fariséenen som räknar upp hur bra han är som "duger", utan istället publikanen som endast ber om förlåtelse  i det han säger "Gud misskunda dig över mig syndare" , som är den "rättfärdige", enligt Jesus. Även om, som min gamle lärareen gång sade, det handlar om en ovanligt "dålig" farisé och en ovanligt bra publikan.
Martin Luther betonar just detta att det handlar om "tron allena". Männsikan blir rättfärdig endast genom tron på Kristus. Därför bröt han med katolska kyrkan som än idag betonar "de goda gärningarnas betydelse".
Den fjärde punkten i förkunnelsen är "Tro evangelium". Vad betyder då det ? Vad ska man Tro på?
Som säkert många vet betyder "evangelium" glatt budskap och detta ska vi Tro på.
Tro i det här sammanhanget betyder snarare  "lita på" Det är inte fråga om något annat. Vi ska lita på det glada budskapet. Och vilket är nu detta?
Jo, Guds rike ska komma! Det onda ska besegras! Gud ska förlåta synder!
Det handlar med andra ord om Guds-rikets slutliga seger i och med Kristi återkomst. Detta vill andra söndagen i Advent påminna oss om.
Beklagar om det nu blev sån där undervisning igen. Men ibland kanske det är nödvändigt och allt handlar bara om att förenkla och göra det mera begripligt.
2. Hur går det då med vårt eget "Himmelrike" "Superettans rike"?
Får vi något glatt budskap att tro på, att lita på?
Visst  vågar vi vål tro att Patrik W och Stefan J kan sy ihop  ett slagkraftigt lag även 2019.
Visst vågar vi väl  tro att Stefan  fortsätter sitt arbete att  "stänga till" försvaret.
Visst vågar vi väl tro att Erik Björndahl fortsätter att ligga i skytteligans topp.
Visst vågar vi vål tro att Kevin Wright stannar i Degerfors.
Visst vågar vi väl tro att Degerfors utvecklar en mental beredskap för de sista 10 minuterna.
Visst vågar vi väl tro att försvaret kommer att uppträda med mer aggressivitet nästa år.
Visst vågar vi väl tro att Degerforsförsvaret spelar med ett tätare försvarsspel nästa år.
Visst vågar vi väl tro att Stefan  löser "den gordiska knuten" angående försvarsspelet.
Visst vågar vi det!
3. Nya Superettan.
1. BP                                         9. Frej.
2. Dalkurd                              10. GAIS
3. Trelleborg                          11. J- Södra
-------------------                   12. Norrby            
4. ÖIS                                     13. Varberg                         
5. HBK                                    ------------                                    
6. Brage                                  14. Västerås SK                               
7. Degerfors                           15. Mjällby
8. Öster                                  16. Syrianska FC
4. Inför 2019.
Buden är många när det gäller ev nya spelare i Degerfors.
Det handlar om tidigare provspelare Willhelm Loeper och Joakim Åberg vilka Stefan är jättnöjd med  efter vad de presterat i match och på träning. Sedan blir det ett pussel om fortsättningen.
Det handlar även om de med utgående kontrakt som CW , Nikola Ladan, Oliver N, Adrian Johansson .Helt klart i alla fall att Degerfors för samtal med flera spelare inför nästa spelår och att man är helt medveten om vad som gäller i det nya avtalet från och med 2020.¨'
Men mest  handlar det om Marcus Astvald som nu åter är klar för Degerfors. En kanonvärvning. Tvåårskontrakt.
Enligt PW är det en ny och mera komplett Marcus A vi nu får till Degerfors. Senast var han framför allt en ytter och ville gärna komma rättvänd men i Brage omskolades han till "en tia" och det tycker han själv passar honom bättre.
Vi minns när han kom sommaren 2013, en naturlig ytterspringare med snabbhet framfusighet och blick för spelet. Hur många assists stod han inte för under perioden i Degerfors, alla inspel till Peter Samuelsson inte minst.
"Det känns som att komma hem. Jättekul att vara tillbaka", säger Marcus
"Alla som följt honom vet att det är en mycket bra spelare." säger PW
"Vi är klara där nu. Det känns jåttebra  med offensiven vi har nu!", fortsätter PW och då tänker han förstås på Rasmus Alm och Marcus Astvald.
Om Christos Gravius vet vi endast att han återvänder till AIK efter Häckenmatchen  och PW har beredskap för att Christos kan försvinna. Han anser att Degerfors även behöver kolla på bl a någon till i backlinjen och någon centralt på mittfältet. 
Marcus deBruin har gjort sitt. Marcus slutar i Degerfors och där förlorar vi en verklig trotjärnare. En oerhört nyttig spelare på flera positioner. Det han ibland saknade tog han igen med annat. Med energi inte minst. Han blev till och med målfarlig på slutet.
Vi tackar Marcus för alla år i rödvitt.
På något vis blir det en naturlig föryngringsprocess i Degerfors då första Alexander och sedan Marcus lämnar klubben efter långvarig tjänst och med enbart goda realationer.
Det säger mycket om Degerfors IF som förenning att spelare stannar så länge och samtidigt slutar på bästa sätt.
5. Uppehållsarbetet,
Nu väntar för Stefan "enbart" en veckas jobb med arbetet  med summering och analys av 2018 och en planering inför inledningen av 2019, innan det blir dags för vila och semester. Det måste  ändå kännas bra för en tränare efter två lyckade säsonger att sätta sig ner och summera och analysera det som hänt och sedan försöka finslipa inför fortsättningen. Nyckelorden bör bli Stabilitet och Kontinuitet. 
Och Degerfors IF har  lyckats följa sin plan och kanske snart kan fullfölja planen med "rätt spelare på rätt plats"i det nya systemet.  Och även om det handlar om nya ansikten och nya spelare ska de ändå smälta in i den "givna profilen" som tränartrion nu jobbar efter och på så vis ska det kunna gå att komma ett steg längre  och till slut vara framme vid "målet".
6. Svenska Cupen..
Vad har vi nu att vänta på? Jo Svenska Cupen där ju Degerfors är ett av 32 lag är och lottningen är nu klar och så här blev det:
grupp 1            grupp 2            grupp 3             grupp 4            grupp 5
AIK                   Norrköping      MFF                   Hammarby        Häcken
ÖIS                   AFC                  FFF                    Dalkurd             BP
Norrby             Värnamo          Degerfors          Eskilsminne       Rosengård
J-Södra            AssyriskaT IK    Öster                 Varberg             Brage


grupp 6            grupp7            grupp 8
Östersund        Djurgården      ÖSK
Sirius                Elfsborg           Göteborg
KBK                  Hässleholm      GAIS
HBK                  Frej                  Nyköping
Som synes ingen lätt grupp för Degerfors
Avslutning.
Må det kan bli dags att ta lite julledigt snart?. Det beror nog på om det händer något med Degerforstruppen under uppehållet. Annars kan vi ju alltid spekulera lite kring det kommande, dels Cupspelet och dessutom övriga träningsmatcher. Spelprogrammet för träningsmatcherna bör komma snart. Men det rödvita Degerforslaget är alltid aktuellt.
Heja Rövitt!
                                                                                                Stefan H

 

Veckobrev 2 | Uppehåll för Degerfors
1. Kyrkoåret-  Advent.
"När vintermörkret kring oss står 
då gryr på nytt vårt kyrkoår". 

Den gamla Adventpsalmen  är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas. Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår med start första Advent. Vi har kalenderår med start första januari. Vi har kanske ett väderår och vi har Bondetraktikans gamla "bondeår", men frågan är  om inte vårt fotbollsår ändå känns som det viktigaste.
Kyrkoåret är inte bara till för att minnas  vad som hänt för länge sedan utan för att göra det närvarande och som "vår biskop" säger "Det skall upplevas".

"Det är synd om den stackars avkristnade nutidsmänniskan om hon" tappat bort" Adventssöndagens Hosiannajubel. Första söndagen i Advent är strålande ljus och vita mässhakar. Det är vita blommor på altaret och brusande Hosiannarop. Det är Kyrkans stora jubeldag, där Herren på nytt drar in i sin församling", fortsätterr biskopen.
Första Advent  inleder som bekant Kyrkoåret och ordet Advent från latinska Adventus betyder ju ankomst och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och i världsligt sammanhang och kanske även i vårt Degerforssammanhang.

Vi hänger upp våra Adventstjänor, vi tar fram Adventsljusstaken och ser fram emot ett nytt förhoppningsfullt Kyrkoår. Mitt i mörkret tänder vi hoppets ljus som sedan brinner allt klarare genom Advensthelgerna. Med full kraft strålar sedan ljusen i julens glädje.
"Ett kyrkoår begynner,
vi tänder väntans vita ljus.
Nu ljuder åter glädjesånger 
i helgat rum till orgelbrus".

Adventus! Men vem kommer? På första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Det är konungen i ett rike som inte är av denna världen som kommer. Det är konungen i Guds rike som kommer. Adventus Domini betyder Herrens ankomst. Det är kyrkans stora jubeldag. Traditionen  har här tagit en av påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid Kyrkoårets början.

Meningen förstår vi. Han som red in i  Jerusalem kommer på nytt. Herren drar in i sin kyrka såsom han en gång drog in i Jerusalem. Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
"Kristus drar fram genom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna Davids son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn", skriver vår biskop.

2. Svenska Cupen.
Lottningen för Svenska Cupen 2018-2019 kan väntas tidigast efter att seriespelet för 2018 är avslutet och aktuell rankning kan ske.
De 16 bästa lagen lottas ej ut utan placeras i 8 grupper efter placering i 2018 års serier. Då tre allsvenska lag redan är utslagna nämligen KFF, Sundsvall och Trelleborg placeras de tre främsta lagen i Superettan in i istället och  då blir det FFF, AFC och ÖIS som gjorde en väldig slutspurt. HIF är ju  redan utslaget.

Sedan lottas de övriga 16 kvalificerade lagen in i dessa 8 grupper och bland de 16 finns ju Degerfors. Så det gäller att hamna i en lindrig grupp. Men kom ihåg 2017 då vi bortaslog både Djurgården och HIF men förlorade hemma mot BP.
Bland Superettanlagen är HIF, Gefle och LBoIS redan ute ur bilden.
Resp. gruppsegrare avancerar till kvartsfinal. 

3 Truppen 2019.
Första budet om förändring kommer i och med att Alexander "Nutt" Andersson nu  tackar för sig. Där lämnar en oerhört nyttig spelare, en inhoppare som  på Peter Samuelssons tid  gjorde nästa lika många mål som Peter sett till speltiden.- Vi tackar Alexander, den slitstarke och målfarlige spelaren för många långa år.

Sportchefen PW meddelar att man planerar för fullt inför nästa säsong och tittar på en del provspelare och  även mer kvalificerade ev nyförvärv som man har följt upp. Dessutom skall man förstås förhandla med de spelare som har utgående kontrakt. Spännande.
Förste man på plan blev Rasmus Alm 23 år, nyförvärv från BP, tidigare spelat i LBoIS. Rasmus är tydligen en offensiv mittfältare om man ska tro rapporterna.
"Rasmus är en offensiv spelare  som vi har följt redan sedan förra året i LBoIS. Han kommer  förhoppningsvis att ansluta till truppen redan under de sista veckorna innan julledigheten", säger PW.

Det handlar om ett treårskontrakt vilket är ovanligt för Degerfors och bör innebära att man har förtroende för denne nye spelare, som faktiskt ursprungligen  hade ett 4-årskontrakt med BP från december 2017.
Nu blev det inte så mycket speltid i BP och Rasmus bröt kontraktet.
Det är en revanchsugen Rasmus Alm som kommer till Degerfors och det låter väldigt bra.
"Det blev inte som jag tänkt mig. När jag väl fick spela  var det på fel position. Det var inte så givande", säger Rasmus om BP-tiden.
Positivt är att Rasmus sedan Landskronatiden mycket väl känner Ismael D i målet vilket gör att Rasmus snabbt kan acklimatisera sig.
"Jag ringde honom förra veckan när jag fick höra att Degerfors var intresserade. Då blev han väldigt glad. Sen gick det rätt fort och allt blev klart", fortsätter  Rasmus.
"Jag har bara hört fina ord om Degerfors som spelar en rolig fotboll som jag tror kan passa mig väldigt bra". säger Rasmus. 
Så frågan är om inte sportchefen än en gång kan ha gjort en lyckad värvning. Och nu kanske "de tre åren" framstår i en annan dager. En spelare som BP i allsvenskan värvar för 4 år är säkert en klar förstärkning för de flesta klubbar på den här nivån.
"Vi har tänkt honom som en "tia". Jag har haft koll på honom. Det är en spännande spelare som passade perfekt i det som vi sökte. Vi tror väldigt mycket på Rasmus", säger sportchefen Patrik. 

Kanske har vi nu fått den där spelaren som ligger "lite bakom" och serverar de övriga de rätta bollarna, inte minst till Viktor G. Kanske har vi fått vår spelfördelare, vår passningsläggare.

Och så avrundar Patrik W med  kommentaren att han inte har några provspelare att presentera- ännu.
"Där vet jag mer på måndag. Förhoppningsvis har vi några klara då". 
Det låter verkligen spännnade.

Ytterligare uppgifter kommer från sportchefen PW och tyvärr lämnar nu Erik Lindell Degefors och återgår till Norrköping så nu får vi inte mer se Eriks eleganta inlägg utifrån högerkanten.

"Det går inte att beskriva med ord hur mycket dessa två år har betytt för mig, både som fotbollsspelare och person. Är enormt tacksam mot allt och alla i och runt denna fantastiska förening som tagit emot mig med öppna armar sedan dag ett. Tack för allt Degerfors", skriver Erik Lindell.
Där förlorar Degerfors tydligen inte bara en bra fotbollsspelare utan även en mycket gedigen karaktär.
 
I träningsmatchen mot KBK dyker två provspelare upp, dels en spelare vid namn Willhelm Loeper skolad i Djurgården och som i år spelat i Arameiska-Syrianska i division 1 och kan ses som ett alternativ till Erik L. en högerytterback eller höger wingback .
"En bra skolad fotbollsspelare", säger PW.

Dessutom handlar det om 20-årige Joakim Åberg från Onsala, en central mittfältare med goda vitsord. Kommer ursprungligen från  BK Häcken. Har i år stått för sju mål och elva målgivande passningarpå 19 matcher  i division tre. 
Där kan vi ha vår nye "mittfältsgeneral" En  spelfördelare och passningsläggare. Spännande.
Christos Gravius blir nästa huvudperson.

"Det har varit en bra säsong  och jag kom in i det mer och mer, jag vågade spela mitt eget spel och är enormt tacksam över att ha fått den här chansen i Degerfors", säger Christos G. Han menar pckså att det har betytt otroligt mycket att ha fått spela varje mach. Han har två år kvar på kontraktet med AIK  men stänge inte några dörrar för fortsatt utlåning till Degerfors. CG är också med i truppen mot BK Häcken den 27 november innan han vänder om hem till Stockholm. Nu är det för  oss bara att hoppas att han blir "Degerforsare" ytterligare ett spelår. Vi behöver kompetenta och konstruktiva  mittfältare.

Stefan J ger en intressant förklaring till förlängningen av årets spelande med två träningsmatcher sent i november månad.
Dels vill han ta vara på eftersäsongen och spela ett par träningsmacher i stället för att bara träna. Dels får han chansen att titta lite extra på spelare  i egna led och ev, provspelare. Dessutom kan det röra sig om att testa  lite nya idéer i spelet både försvarsmässigt och i anfallet inför nästa spelår.
Låter verkligen intressant och  förståndigt.

4. Superettan 2019.
Varberg stannar kvar och Värnamo åker ur. Syrianska FC går upp.
Dessutom har vi kval till Allsvenskan -AFC mot BP:
AFC-BP 0-1, BP-AFC 1-2 vilket betyder att AFC går till allsvenskan och BP åker ned i Superettan. Det var nog det säkra försvarsspelet som blev avgörande.

Egentligen är det ganska anonyma  lag de som tillkommer i Superettan 2019. Inget nytt hot mot Degerfors tillkommer nästa år! Det var värre när lag som MFF,  Norrköping. AIK, KFF, BK Häcken, Hammarby, Djurgården och ÖSK låg i Supettan. Så ska det bli någon gång så kanske det är dags nu!
I och för sig är det talande att AFC åter gick upp i Allsvenskan. Det är ju egentligen ingen större skillnad på botten i Allsvenskan och  övre halvan i Superettan.

BP, Dalkurd och Trelleborg åker ned i Superettan och dessa lag har vi mött förut.
Och kan Café Opera=Väsby U=Athletic FC United från ett oansenligt utgångsläge gå upp i Allsvenskan två gånger på kort tid  kan det inte vara så omöjligt.

Tidigare är det ju klart med att Dalkurd och Trelleborg åker ur  Allsvenskan och ner i Superettan och att Västerås SK och Mjällby går upp från division 1. Inga avskräckande lag där heller! Så nog ser 2019 års Superettanserie bli av det rimligare slaget.

5 Inför träningsmatchen Degerfors-Karlstad BK.
Startelvan mot KBK. Dario i målet, Filip Stankovic, Oliver E, CW i  backlinjen,
William Loeper /provspelare,/ Joakim Åberg / provspelare,/ Christos G och  Oliver N på mitten, Emil Portén, Viktor G, Josef Ibrahim offensivt.
Många nya namn som synes även från U-21
Erik B, Marcus deB, Kevin W, Joel Daniel, Andreas Jernarp och Jonas O saknas.

6.Degerfors-KBK 3-2
Tydligen en gedigen Degerforsseger där man ledde med hela 3-0 innan man slappnade av och KBK reducerade.
"Vi  var vi inte tillräckligt distinkta i det individuella försvarspelet och det blev kostsamt", säger Stefan J
Återigen någon form av "slapphet" i slutet av matcherna och där har tränartrion nu uppehållet på sig att rätta till och inpränta inför fortsättningen. för så får det inte se ut när det sedan blir allvar.

Lars Lagerbäck finns nu i Norge och har där visat att det går. Att det går att spela ett effektivt försvarsspel och rätta till brister. Norge vinner nu sin grupp i Nations-League -spelet vilket är  ganska anmärkningsvärt. 2-0-seger nu senast borta mot Cypern och minst antal insläppta mål i gruppen. Alltså går det att "Täppa till". Han visade det med Sveriges landslag, han visade det med  Islands landslag och nu även med Norges landslag. Så visst går det!

Dessutom noterar vi att Norge vinner sin grupp, att Sverige vinner sin grupp, att Danmark vinner sin grupp och  att även Finland vinner sin grupp. Fotbollen är onekligen så in i norden stark, i Norden.

Stefan håller på att studera arbetssättet i försvarsspelet för att komma underfund med orsaken till att man släpptr in så mycket mål när "den subjektiva känslan är att vi är rätt okej", som Stefan uttrycker det.
Degerfors  provade att låta wingbackarna vara i en högre utgångsposition än tidigare och "det såg helt okej ut", säger Stefan J. Och allt som Degerfors nu testar i försvarsspelet  inför 2019 är av godo.

Annars visade Wilhelm Loeper upp sin löpstyrka, sin fina högerfot, var bra med bollen, energisk och fysiskt stark och med fina högerinlägg och där har vi fått en helt fullgod ersättare till Erik Lindell som höger wingback. Så skriv nu kontrakt med en gång!
Även Joakim Åberg på det centrala mittfältet  gjorde bra  ifrån sig, och han gjorde det bra tillsammans med Christos G.
"När de var på planen tillsammans  kontrollerade vi händelserna", säger Stefan
Och det bör betyda att vi har ett mycket bra mittfältspar i dessa två. Tack för det!
Willhelm och Joakim tränar med Degerfors veckan ut. Bra!

7. Inför  BK Häcken-Degerfors.
Ännu en ny spelare dyker upp i matchen mot Häcken nämligen 17-årige löftet Alexander Hagelberg från Åmål i division tre, som tränat med Degerfors några dagar och gjort tre träningspass spelar från start mot BK Häcken. Spännande 
"En väldigt intressant spelare" säger Stefan J.
Alexander har en väldigt fin vänsterfot och är välväxt.

I samma match återkommer Joakim Åberg och Stefan säger att det handlar om en spelare med väldigt bra speluppfattning, bra passningsfötter.
"Han överraskar sett till att han kommer fråndivision 3.fotboll", sägerStefan
Sportchefen PW menar att  både Alexander  Hagelberg och Joakim Åberg är aktuellla att erbjudas kontrakt precis som Willhelm Loeper som spelade med mot KBK.

Willhelm Loeper strärkte sina aktier under provspelet och där säger Stefan J:
"Stor arbetskapacitet och med bra inläggsfot. En mycket intressant wingback eller ytterback". 
Helt klart en lämplig ersättare till Erik Lindell med ungefär samma kvalitéer.
"Men inga beslut är tagna. Vi  ska sätta oss ner och diskutera allt inom kort",säger sportchefen.
Men väldigt många är borta ur bilden mot BK Häcken. Andreas J och Nikola L långtidsskadade och inte heller  Jonas O med fotskada och Erik B med ljumskproblem kan  spela Oliver E och Josef Ibrahim är sjuka och Marcus deB, Oliver Nilsson och Adrian J har semester. Så det blir ett  "blandat lag" som Stefan, Tobias och Andreas ställer upp med i Göteborg. Men Rasmus Alm är med i startelvan!
Startelvan: Ismael i mål, Filip S, CW, Alexander Hagelberg som mittbackar, Alan A, Joakim Åberg, Christos G , Erik Grandelius på mitten.Andreas Jansson, Viktor G och Rasmus Alm offensivt.

BK Häcken-Degerfors. 2-0.
BK Häcken vann klart och det är ju fullt normalt. Allsvenskan mot Superettan.
Det var Häcken som hade bollen mest men Degerfors stod upp  och stängde ytorna på ett bra sätt.
"Försvarsmässigt var vi kompakta. Däremot hade vi svårt att skapa chanser, där hade jag önskat att vi hade fått ut mer", säger Stefan J
"Vi hade bara fyra -fem halvchanser. Häcken tog sig inte  heller fram till så många heta lägen", säger Stefan om matchen.
Stefan var nöjd med  lagets arbetsinsats, framför allt i andra halvlek.
Två provspelare med i Degerfors i och med Joakim Åberg och Alexander Hagelberg,
Joakim skötte sig  mycket bra och gjorde precis som mot KBK en mycket bra prestation.
Alexander även han bra,"han blev bättre och bättre ju mer han kom in i det", säger Stefan.

Byten i Degerfors: Dario i målet in i andra halvlek, Viktor G utgick och in kom Segura Bonilla. Sedan även Emil Portén in  och Adam Carlén istället för Andreas Jansson och Rasmus Alm. Dessutom byte med Besfort Kaludra i stället för Christos G och Tuve Östlund in när Alan A utgick.
Stefan J glädjer sig åt positiva insatser från det yngre gänget.
Tyvärr säger han inget om nye Rasmus Alm.

Tydligen en match där båda lagen provade en hel del spelare och kombinationer.
Nästa vecka sker utvärdering angående provspelarna och ev kontrakt.

Avslutning.
Nu är det uppehåll. Nu får Degerforsmanskapet vila efter väl förättat värv. Säsongen 2018 är till ända och nu ser vi fram emot 2019 med förhoppningsvis ännu en  god säsong.
Så får vi under uppehållet se vad sportchefen Patrik W har att komma med.
Heja Rövitt!


Veckobrev 1 | Degerfors laddar om
Sommartiden slut. Superettan slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgonahelgen har passerat. Våra gravljus har slocknat. Gustav Adolfbakelsen har vi satt i oss. Fars dag har vi firat. Domsöndagen stundar och Kyrkoåret lider mot sitt slut. Novembermörkret sänker sig över oss.
Ändå tecknar  sig detta mörker mot en ljus bakgrund. Ty bakom Domsöndagen skymtar redan Första söndagen i Advent.
Och då möts vi av nya tider. Ett nytt Kyrkoår. En ny säsong. Nya lag. Nya spännande lag. Nya spelare och lugna dagar med förväntan  och drömmar inför en kommande ny säsong.

1. Kyrkoåret med Domsöndagen
Den långa Trefaldighetstiden är slut och Kyrkoåret går alltså mot sin avslutning och den sista söndagen stundar.
Denna dag, Domsöndagen,  har sitt speciella tema. Det handlar om Domen och den yttersta domen med Människosonen som domare, men det handlar även om "Hopp" och "Seger" med Kristi återkomst  och den slutliga segern över det onda.

Domsöndagen är den sista söndagen i Kyrkoåret och följdaktligen handlar det om tidens slut och Jesu återkomst.
Denna  kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd med domens allvar och samtidigt med samma dags firande av Kristi återkomst och segerns glädje, kan sägas  prägla kristendomens förlåtande grundtema.

Söndagarna vid Kyrkoårets slut binds samman temamässigt med söndagarna vid Kyrkoårets början- Advent.
Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag  som i världen har grytt", markerar Domsöndagens betydelse och framhäver att det  är Ljuset, Hoppet och Kärlekens seger det handlar om, mer än om domen.

På något sätt är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår- Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus och värme och förhoppningar får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning- Människan har gjort ännu ett "varv" och kan förhoppningsfullt se tillbaka på det gångna med tacksamhet men är samtidigt beredd på det nya som ska komma.

Degerfors har också gjort ett varv fast då handlar det om 30 hårda matcher i Supetettans djungel och även där kan vi se tillbaka med tacksamhaet och en positiv känsla. Vi sammanfattar det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord "Hopp och Seger" inför det nya året och nästa säsong.

2. Efterdyningar till Bragematchen och spelåret 2018
Usch vilket ledsamt slut. Vilket onödigt slut. Guskelov betyder det inte så mycket mer än en del förlorade pengar till  klubben i en placering högre upp.
"Jag tänker inte slå mig till ro  för att vi nu  varit på övre halvan i Superettan två år i rad. Jag vill utveckla laget och jag förutsätter att både de  spelare som är här nu och de som vill hit har samma drivkraft. så jag hoppas och tror att det kan bli ännu bättre nästa år", säger Stefan J.

Vi tackar för dessa ord. Det är som Govend Haidar sade att "Stefan J inte är nöjd även om vi vinner mot ett bra lag utan han vill ständigt förbättra".
Stefan J sammanfattar spelåret med att konstatera att laget gjort fler mål än förra säsongen men samtidigt släppt in fler 46 mot 38.. Och glädjande nog säger Stefan ;
"Det är förstås en av de viktigaste punkterna att analysera efter säsongen, varför det blivit för många mål bakåt".
"Det  är bara att erkänna att det är ungefär tio mål för många som vi har släppt in" fortsätter Stefan.
Försvarsspelskritiken har på sätt och vis varit även vår käpphäst i Veckobreven  och en som instämmer i mycket är Tomas Nilsson i karlskogatidning, där han lanserar teorin att spelarna vill vara för konstruktiva och de  därmed gör det svårt för sig och hamnar i besvärligheter och det kan vi hålla med om.

Degerfors är och har varit ett spelande lag och kanske inte det där mera resoluta försvarsspelet är så "popuärt". Men ibland måste det till ett rensande, ibland måste bollen bara bort från  de farliga områdena. Ibland  krävs som TN skriver "en bättre värdering av situationerna". En rensning kan ge andrum och möjligt för försvaret att gruppera om sig inför nästa anfall. 

TN tar Brages kvitteringsmål nu senast som ett exempel på just detta att "ibland måste bollen bara bort".
Men med Stefans ambition att "analysera efter säsongen varför det blivit så många mål bakåt" känner vi oss ändå trygga inför 2019. Och när han säger att han inte kommer att slå sig till ro utan vill utveckla laget, då känner vi oss ännu tryggare.

För är det något Stefan Jacobsson har visat under de här två åren 2017 och 2018 så är det att han kan och vill "föra det hela framåt". Och med den Stabilitet vi sett och med den höga-lägsta-nivån laget nått ska inget vara omöjligt.

Så nog kan även den lilla föreningen med de små resurserna men med de stora resultaten kunna ta ytterligare ett kliv på framgångsstegen.
Och för att tala i egen sak så vill vi framhäva att  den Trygghet och det Lugn som de här två såsongerna visat upp och fört med sig med en ständig placering på övre halvan är för en supporter för Rödvitt  värt otroligt mycket på många plan.

Spelåret 2018 slutade med 42 poäng för Degerfors varav våromgången stod för
6 vinster 4 oavgjorda och 5 förluster= 22 poäng
Höstomgången något sämre med 5 vinster, 5 oavgjorda  och 5 förluster = 20 poäng.

En Degerforssupporter tillhandahåller en uppställning över Degerfors resultat mot de olika Superettanlagen och där märker vi  att Degerfors svåraste motståndare har varit  HBK. ÖIS och FFF med förlust i dubbla möten.

Egentligen lite förvånande att det handlar om "spelande" lag som FFF ÖIS och HBK.
Däremot har vi full pott mot Gefle, LBoIS,  Norrby och Värnamo så klyschan att Degerfors är bra mot bättre lag håller nog inte längre. Dessutom har vi nästan full pott mot J-Södra och Frej. två lag på nedre halvan.

4. Inför 2019. Vad har vi och vad behöver vi?
"Vi håller på att planera inför 2019 som blir ett  viktigt år med tanke på det nya avtalet", säger sportchefen PW.
I dagsläget förs bara vaga diskussioner med spelare vars kontrakt löper ut.
"Men vi ligger längre fram jämfört med tidigare säsonger", säger PW.
"När Degerfors spelar träningsmatcher i slutet av november kan det dyka upp provspelare" menar PW som kommer gå igenom vilka positioner som kan bli aktuella.

Sportchefen har några namn på gång men avvaktar förstås serieslutet.
"Det finns en del oskrivna kort som är intressanta. Dessutom finns det en annan kategori spelare, sådana som inte behöver provspela, på vår lista", säger PW.
Lånespelarna Erik L och Christos G är naturligtvis osäkra kort inför framtiden liksom Kevin W som ju är vår bäste spelare. Men ingen har hört av sig än. Och Kevin har ju kontrakt så han kommer att kosta!
Erik Lindell siktar tyvärr ännu högre och kan nog försvinna till något allsvenskt lag. Men blir det Superettan blir det Degerfors.
"Degerfors är alltid ett alternativ för mig" säger Erik.
Måtte nu inte Degerfors förlora både Erik och Kevin inför nästa år. Det vore en ren katastrof så många mål som dessa båda har legat bakom med sina framspelningar och inlägg.

Annars ser kontraktsläget ganska trevligt ut. Vi har kvar en stomme i laget och därtill en viktig stomme med spelare som Erik B, Viktor G, Jonas O, Oliver E, Dario och Ismael, Alan A och Daniel Joel.
Bland som saknar kontrakt för 2019 finns bl a Marcus deBruin och honom vill vi ha kvar. Marcus har på flera positioner visat hur effektiv han är. Nikola Ladan är en annan kugge som betytt en hel del på mittfältet och även Nikola vill vi ha kvar nästa år..

Ett annorlunda upplägg blir det  i år. Träningen fortsätter fram till 29 november och sedan blir det ledigt i hela december.  Två träningsmatcher är redan inbokade för november månad. Först mot KBK den 20 november och sedan BK Häcken borta den 27.
Ett bättre och sammanhängande upplägg tycker Stefan J. I dessa matcher får vi säkert se en eller annan provspelare.
Degerfors har en gedigen välspelad och inspelad stomme i laget. och speceillt på målvaktsidan och anfallssidan har vi spelare som håller måttet.

Både Dario och Ismael i målet måste sägas vara av bästa Superettankvalité.
Viktor Götesson och Erik Björndahl håller även de högsta Superettanklass. Så där framme och längst bak reder vi oss bra.

Så återstår backlinjen och mittfältet. Får vi behålla Kevin och Erik på kanterna så är allt frid och fröjd men det kanske vi inte får så där måste finnas beredskap.
I trebackslinjen finner vi Jonas O, Oliver E och ibland Marcus deB och dessa tre håller bra ett tag till.
Men som Stefan J sade om AFC:s mittbackar så har de ett par "cyniska" sådana och det kanske även vi behöver. Ibland får man en känsla av att, som Stefan säger, "det saknas något" och kanske är det den där cyniska aggressiva inställning. Så gärna en ny Djordje Mrdjanin där nere i mitten.

Mittfältet är nog det område på planen som är viktigast är behärska och helst dominera.
Och frågan är om vi efter Sebastian Ohlsson har någon spelare av just den digniteten. En spelfördelare, en bollhållare, en passningsläggare. 
Minns i matchen borta mot LSK 2016 då Sebastian slog en  genomskärare som Govend Haidar fångade upp och sedan skojade bort LSK-försvaret med. Så motorn i spelet, spelaren i navet måste varje ambitiöst lag ha men de kanske är lätträknade.

Men nog kan det vara så att Degerfors inte kanske  behöver den där "färdige" dyre spelaren utan precis som i fallet Sebastian kan kanske en spelare med rätta anlag utvecklas i just Degerfors, precis som Sebastian gjorde. Han var ingen direkt stjärna när han kom men det var en stjärna som gick.

5 Superettan
Så började kvalet till Superettan med:
Oskarshamn mot Varberg 4-2, Varberg-Oskarshamn 2-0
Syrianska FC mot Värnamo. 1-0, Värnamo-Syrianska FC  2-2
Det betyder alltså att vi får se ett gammalt lag och ett nytt lag i Superettan 2019.
Varberg stannar kvar och Syrianska FC tillkommer. Värnamo åker alltså ur.

Avslutning
Så är då första brevet för försäsongen säsongen 2018-2019 klart.
Det kom att handla om dels Kyrkoårets sista söndag, men också om efterdyningar till Degerfors sista match i Superettan 2018. Och på så vis sammanfaller slutet för våra två huvudpunkter i breven dels Kyrkoåret och dels Degerfors "äventry" i Superettan.

Det känns på ett sätt helt naturligt att vi får denna symbios mellan dessa två  i vår avslutning.
Samtidigt är detta brev också inledningen till fortsättningen med bl a huvudpunkten "Inför 2019". Och det är bara att hoppas att det kan bli tredje gången gillt för tränartion Stefan, Tobias och Andreas som nu i två år gjort det så bra.

Heja Rövitt!.-
 0 KOMMENTARER      5644 VISNINGAR
REDAKTIONEN
2019-02-18 11:00:00


ANNONS:

Fler artiklar om Degerfors

Hectors Veckobrev 13 | Degerfors var "bäst" mot MFF!
Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
2019-02-18 11:00:00

Silly Season 2019 | Gravius återvänder
Degerfors Silly Season är igång. Följ den här och hjälp oss att få fatt i de senaste tipsen och de hetaste rödvita övergångarna.
2019-02-12 10:45:00

Fansens lirare
Degerfors Ordförande Leif Rosén har ordet.
2019-01-22 12:20:16

En Twitter-hommage till vår Nutt
Degerfors Vet ni. Det har gått ett par dagar nu, och jag tycker att det är dags att vi pratar lite om Nutt. #degerforsif
2018-11-20 10:01:49

Hectors Veckobrev 52 | Degerfors alltid på övre halvan
Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
2018-11-12 13:00:00

Josef Ibrahim klar för DIF
Degerfors Sommarens första nyförvärv klart!
2018-08-10 12:43:04

Sargon säljs till Göteborg
Degerfors Tillslut blev de klart, Sargon lämnar omedelbart klubben för att spela i sin favoritklubb IFK Göteborg.
2018-08-09 07:11:16

Degerfors föll mot topplag på Stora Valla
Degerfors 2041 personer hade letat sig till ett soligt Stora Valla för att se DIF återigen ta sig an ett topplag. Efter förlusten mot Café Opera-avkomman AFC Eskilstuna så var det ett revanschfullt lag som nu skulle möta göteborgarna Örgryte IS.
2018-05-05 20:56:00

Rödvita betraktelser | Det är inte vårt fel att vi följer spelschemat
Degerfors Just nu görs Degerfors till syndabock i delar av fotbollssverige. Detta efter att SvFF inte satt ner foten gällande första omgångarna i serien och lagt över beslutet om att flytta matcher på de enskilda föreningarna. Jag har funderat lite över detta.
2018-03-30 17:00:00

Truppen 2018 - Anfallare (del 4 av 4)
Degerfors Dags för sista pusselbiten i truppen är de offensiva pjäserna längst fram. En ny anfallsbesättning som ger Stefan utrymme att testa olika anfallsuppställningar beroende på motstånd.
2018-03-30 12:00:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM DEGERFORS IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Vinnare och förlorare i traden
Repris av fjolårsfinalen
”Mer svårlästa än Liverpool”
Antontour: ”Det är obegripligt”
”Kommer inte parkera bussen”
Champions League:   ”Kommer inte parkera bussen”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies