fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 96160 | Inloggade: 299 | Antal medlemmar: 183744
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Ett misslyckande i sann Göteborgsanda

  Ett misslyckande i sann Göteborgsanda  Ska de sparka ut oss, får de sparka hårt” menade Mattias Asserståhl på medlemsmötet i höstas. Inga problem, tänkte Gamla Ullevi AB. Två månader senare har de nu lyckats hitta ett par stålhätteskor som med en välriktad spark både flyger oss hela vägen från Gamla Ullevi till Valhalla, men som också lämnar ett stort, fett avtryck och svider som salt i ett öppet sår.
   
  Bakgrunden, att Häcken behöver söka sig någon annanstans medan den undermåliga Rambergsvallen ersätts med en ny arena, kan vi alla vid det här laget. Lösningen på problemet blev alltså att inhysa dem på Gamla Ullevi istället. En arena som byggdes för GAIS, IFK Göteborg – och oss. Från vårt eget hem sparkas vi nu ut i väntan på att Nya Rambergsvallen ska färdigställas. Hur den nu ska se ut och finansieras. Först måste ju ett beslut fattas.
   
  Bygget som egentligen hade behövt komma igång 1/12-2013 för att stå klart till säsongen 2015 bordlades idag ytterligare tre veckor då kostnaderna är för höga. ”Vi jobbar på det, vi vill fundera”, säger Anneli Hulthén. Vad härligt. Det känns väl förtroendeingivande? Vet du vad, Anneli. Jag vill också fundera. Fundera över hur en sådan viktig fråga för såväl klubbar som kommun har kunnat misskötas så enormt. Hur en kommun gång på gång lyckas framstå som inkompetenta så fort arenabyggen kommer upp för diskussion.
   
  Nya Gamla Ullevi är ett misslyckande, hanteringen av Scandinavium likaså, och låt oss inte ens prata om betongliket Nya Ullevi. Kommunen har dessutom redan rånat oss en gång i arenafrågan då Walhalla trots löften aldrig återgavs till ÖIS ägo efter utlåningen till världsutställningen 1923. Nu sker det igen, om än i mer tillfällig form. De nya arenareglerna som gör Rambergsvallen oduglig inte bara i praktiken utan även på pappret har varit kända i flera år. Ändå står vi här, månader ifrån säsongen då reglerna börjar gälla, med uteblivna klartecken för att sätta spadarna i marken.
   
  Hanteringen av frågan är ingenting annat än amatörmässig – och det är vi som får ta smällen.
   
  Tack vare en ärendebehandling i kommunstyrelsen långsammare än Alex Perreiras överstegsfinter har en situation skapats där det sannolikt inte blir rödblått spel på Gamla Ullevi ens 2015. Och som alla vet föder problem fler problem. Ponera att vi då har tagit klivet upp i Superettan, en serie i vilken Valhalla som bekant inte ens nära att uppfylla förbundets krav. Ska lagens respektive ordförande brottas om vem som får ta klivet in på stora Ullevi? Baserat på tidigare erfarenheter känns det som en lösning trolig som någon.
   
  Med ett handlingskraftigt styre hade vi aldrig behövt hamna i den här situationen. Med det sagt så är kommunen inte ensam syndaren i frågan. Beslutet att ersätta oss med Häcken ligger i händerna hos Got Event och GUAB:s styrelse som lyckats med konststycket att agera nästintill lika svagt som kommunen. Obefintlig insyn, luddiga avtal och oklara kriterier är de tre ben som frågan stått på sett ur deras ögon. Till slut togs det populistiska och framförallt enkla valet med en teknikalitet om vår alliansmedverkan som grund. När Anna Johansson (S) dessutom i tidigt skede går ut och rent utav lovar Häcken spel på Gamla Ullevi kan man inte låta bli att undra vad som försiggått bakom GUAB:s persienner och hur ett beslut egentligen har fattas.
   
  När Gamla Ullevi byggdes om fick vi, GAIS och IFK Göteborg nöja sig med de tillgängliga alternativen hur dåliga de än var. Enligt logikens alla lagar borde tomma, disponibla Nya Ullevi vara det solklara alternativet som Häcken får nöja sig med under sin ombyggnation. Istället tillåts de att åka gräddfil med oss som förlorare. Vari ligger den rimligheten? Rättvisan? Varför ska en redan ekonomiskt haltande klubb drabbas negativt av en fråga vars svar när vi var i samma situation blev annorlunda?
   
  Över alla ovanstående bisarra faktumen häpnar vi, men ändå inte. För det här är Göteborg. Staden där logiken flyger ut ur fönstret så fort någon yppar ordet arena. Staden där det är rimligt att en tredje part drabbas av andras misslyckanden. Återigen har vi blivit rånade, än en gång visar orättvisan sitt fula tryne. På nytt står vi ensamma i kampen mot de inflytesrika.
   
  Tack alla inblandade för sparken. Syns vi på Valhalla 2014 lovar vi att bjuda tillbaka på en.


  23 KOMMENTARER      5529 VISNINGAR
  ANDREAS KRISTENSSON
  andreaskristensson@live.se
  På Twitter: ankristensson
  2014-01-15 19:40:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Philip Anselmo:

  Självklart kommer det byggas bostäder på Rambergsvallen. Det begriper väl alla.
  Precis som vi 1923 förlorade vår egen arena har nu BK Röva förlorat sitt.

  Att Öis får plastgräs och Valhalla är personligen faktiskt ett lyft. Jag gillar Valhalla - trots plasten. Förstår dock att Öis kan få svårare att dra sponsorer - korstsiktigt - men om vi lyckas spela upp oss två divisioner är det inte alls omöjligt att vi och Kopparberg har en liten gosig arena som är anpassad för våra kostymer - och viktigast av allt - fylld till bristningsgränsen varje match. Fan så bra! Jag ser möjligheter. Stora möjligheter. Som exempelvis en egen profilering - jämfört med de trångsittande randiga nyallierade trion som saknar historia.

  Visst är det skit att vi blivit utkastade. Men den som gnäller är det ingen som lyssnar på. Nu har vi alla chanser att försöka få kommunen att inse att BK Röva ska stanna på GU. Ramberget ska bli nya hus. Valhalla ska vara Öis - och en borg för elitfotboll i den högsta serien. Billigast och bästa alternativet för kommunen. Så skit i klagosången. Fila istället på vinnarmelodin om en lite ombyggd, lite större, lite vassare Valhalla.


  4 Tumme upp 2014-01-17 13:44:22
  Fredrik:
  Andreas - att bredda diskussionen är bra och i linje med min ambition. Det är ju annars lätt att känslorna tar överhanden, eller hur? Några kommentarer till din "replik":

  - Avtalet kan ej vara bindande för GUAB och Örgryte IS i det fall det tecknades mellan Örgryte Fotboll AB och GUAB. Skulle det vara tecknat mellan GUAB och föreningen, så är det naturligtvis ett avtalsbrott som skulle leda till sanktioner.

  -Att Cameras gråter ut i pressen beror på tre saker (1) han vill skaffa sig en förhandlinsposition (2) han vill framstå som en stark ledare inför en upprörd supporterskara (3) han vill flytta fokus från det faktum att öis styrelse inte gjort sitt jobb i denna fråga, dvs tecknat ett nytt avtal med GUAB om nyttjanderätten. Av hans kommentarer framstår det som GU är en affärskritisk fråga för föreningen. OM så är fallet är det frågan om styrelsen kan få ansvarsfrihet för en sådan blunder.

  - Sluligen, det är mycket sannolikt att det kostar kommunen mer att hålla igång tre arenor för elitfotboll än två, varför Nya Ullevi sannolikt aldrig varit ett alternativ. Vi får väl se hur lång tid det tar innan politikerna inser (eller vågar?) hur mycket skattepengar som kan sparas genom att låta Häcken spela på GU och ÖIS/Kopparberg på ett upprustat Valhalla. På Rambergsvallen byggs bostäder istället.

  5 Tumme upp 2014-01-16 20:51:11

  Andreas Kristensson:
  Fredrik: Ej bindande avtal? Ett antagande. Med bakgrund av Cameras uttalande kan vi konstatera att avtalet mellan ÖIS och GUAB inte upphört helt i samband med konkursen. Exakt hur avtalet är skrivet vet varken du eller jag, men klart är att det nu vanhedras vilket får ses som både fult och onödigt när en annan mer rättvis lösning finns tillgänglig.

  Att det är ett affärsmässigt beslut ter sig inte heller helt klockrent då alla tre arenor ägs av Higab (kommunen). Mer pengar till vård, skola och omsorg är att dra det hela till bristningsgränsen då Häcken lika gärna kunnat gå in på Nya Ullevi som går med miljonförlust. Det utan någon direkt påverkan på publiksiffrorna och ungefär lika mycket pengar in.

  Hur som helst; det enda jag vill är att bredda diskussionen. Att belysa ett beslut som bygger på mycket mer än publiksnitt och serietillhörighet, som man kommit fram till genom en väldigt diffus process. Och där i slutändan en oskyldig tredje part straffas. Det kan aldrig gå obemärkt.

  6 Tumme upp 2014-01-16 18:51:09
  deg.:
  På tiden!
  Det öis har gjort på Gamla Ullevi är att förstöra gräset med dödgrävar fotboll och liknande.
  Bättre att dem spelar på en arena där de inte förstör lika mycket. Samt att vi kan inte anpassa hyror efter divisioner och dylikt.
  Inomhus kostar det samma oavsett om du spelar i Elitserien lr div 4 osv.
  Om man skulle ändra systemet så är det ju en fråga om vem som skall ha förtur på bästa träningstiderna då ockkså...

  3 Tumme upp 2014-01-16 18:16:48

  Fredrik:
  Andreas - det förefaller som om såväl beslutet 2011 som gårdagens beslut fattades på affärsmässiga grunder. 2011 fanns det ingen alternativ hyresgäst till GU, varför GUAB naturligtvis hänvisade till avtalet - som visserligen ej var bindande för parterna - men attraktivt för GUAB och ÖIS av de skäl som du pekar på nedan. 2014 finns en alternativ hyresgäst som kan inbringa större intäkter till driften av GU = mer pengar över till vård, skola och omsorg. Som ÖIS-supporter kan jag - rent känslomässigt - tycka det är synd och tråkigt. Men det är logiskt och rationellt ur såväl ett affärsmässigt, som politiskt perspektiv.
  3 Tumme upp 2014-01-16 16:17:46
  Andreas Kristensson:
  Johan: Vi har blivit utsparkade från vårt hem. En arena som byggdes för GAIS, IFK och oss. Som vi skrev ett 10-årigt avtal med och som nu visats gälla tidigare även efter ÖFAB:s konkurs och vår förlorade alliansplats, som många anger som skäl. Allt detta för att Häcken inte vill spela på en arena som de facto är tillgänglig (som vi tre klubbar fick göra under GU:s nybyggnad hur illa alternativen än må ha passat oss) och för att kommunen varit oförmögna att komma fram till en lösning trots att ärendet varit uppmärksammat och legat hos dem i många år.

  Att reagera över detta kallar du skamligt. De flesta skulle kalla det sunt förnuft.

  10 Tumme upp 2014-01-16 15:58:19

  Svein:
  Jag tycker att det är orättvist att ÖIS har kunnat spela på GU och betala typ 4 kr I hyra per åskådare. Orättvist mot skattebetalarna.
  6 Tumme upp 2014-01-16 13:36:51
  Johan:
  Bygg en egen arena då, om ni inte är nöjda med det som finns att hyra.

  Glöm inte att kommunen ligger ute med åtskilliga miljoner för att det skall finnas arenor i staden till alla. Det är fan med skamligt att i det läget klaga.

  1 Tumme upp 2014-01-16 13:36:10

  Louis:
  Skamligt, häcken hör hemma på Hisingen och bör aldrig putta ut en anrik förening som öis från dess hem. Ni öisare får trösta er med att ni ändå kommer ha ett hyfsat tryck på valhalla medan Häckens "hemmamatcher" kommer vara ödsligare och ointressantare än att stirra på ett element i Saharaöknen, om inte häcken har en stark vårsäsong för då kommer hela stan komma och kalla sig "getingar" , likt förförra säsongen

  / Ängeln

  10 Tumme upp 2014-01-16 12:15:47
  Andreas Kristensson:
  Fredrik, du och många andra har missat poängen. Utefter serietillhörighet och publiksnitt borde vi vara fyra kön in på Gamla Ullevi. Det stämmer. Men varför är det plötsligt kriterierna att gå efter?

  Ta en titt på mitt länktips. När vi inför säsongen 2011 (märk väl att detta skedde EFTER konkursen och att vi tekniskt sett förlorat vår plats i Alliansen) hade planer på att spela på ÖIS-gården möttes detta med stort motstånd från GUAB med anledning av det avtal som skrevs mellan GUAB och Alliansklubbarna när GU byggdes. Samma avtal som nu ges blanka fan i och inte på något sätt förhindrar att vi blir utsparkade. Logiskt?

  Så fort kommunens guldklimp Häcken sätter lite press och politiker går ut och lovar (!) spel för dem på GU blir samma avtal som tidigare gällt inte värt vatten och vi sparkas ut. Hela frågan är så oproffsigt och amatörmässigt skött att man blir mörkrädd.

  Du har för övrigt fel gällande sponsorer. Självklart är det svårare att locka dem till Valhalla och få dem involverade, än till Gamla Ullevi. Det är bara att hoppas att vi gör en sådan stark säsong på planen så att vi får lite draghjälp där och förlorar så lite så möjligt.


  Länktips: http://fotboll.ois.se/11244/Nyhet.aspx
  8 Tumme upp 2014-01-16 11:36:14

  Magnus:
  Mycket väl formulerat. Konstigt att inte GP hittat denna vinkling.

  Länktips: http://Wedel
  6 Tumme upp 2014-01-16 07:46:38
  Leif:
  Forvisso kanner jag mer for Hacken an OIS (dock ingen "riktig" supporter eftersom Atvidaberg betyder mycket oxa) Kanner dock for er i denna fraga. Tror dock ni far acceptera "skiten". Se bara till att rosta bort den korrumperade ledningen pa G.A Torg. Det vinner alla utom ifk pa.
  2 Tumme upp 2014-01-16 01:34:10

  Japp:
  Fruktansvärt väl rutet. Förevigt Örgryte IS!
  3 Tumme upp 2014-01-16 00:04:35
  Alex:
  Bent, du har uppenbarligen inte varit på valhalla
  2 Tumme upp 2014-01-15 23:47:53

  Erik:
  "Hisingen är inte Göteborg". Säg aldrig så igen.
  12 Tumme upp 2014-01-15 21:47:56
  Gabriel:
  Misstänker att Häcken har mutat Muteborgs politiker tyvärr...
  6 Tumme upp 2014-01-15 21:00:34

  Ph:
  Visst, vi kanske inte har mycket publik och "behöver" gamla. Men sen när har häcken blivit ett publiklag undrar jag? När dom var som bäst för nåt år sen var det väl 2-4000 pers på matcherna. Därav säkert en hel drös folk som dom gav gratisbiljetter med pizzakartonger o fan hans moster för att boosta upp den redan döda publiksiffran för ett allsvenskt lag. Sen så ska dom försöka att sälja in att häcken ska bli ett publiklag nu helt plötsligt? Ja visst det kanske dyker upp 50 pers extra så grattis guab. Hoppas verkligen vi aldrig mer spelar på ullevi.
  5 Tumme upp 2014-01-15 20:43:10
  Bosse:
  Bra skrivet, Andreas!
  7 Tumme upp 2014-01-15 20:34:23

  Fredrik:
  Men ärligt talat. Vi spelar i division 1 och vi spelade ner oss själva. Vi är inre längre en alliansklubb eftersom vi spelade bort pengarna och gick i konkurs. Vi kommer max ha 1500 åskådare på våra matcher kommande säsong. Tror vi behöver titta oss i spegeln innan vi börja svinga vildsint mot politiker och andra. Beslutet att flytta på öis till förmån för häcken är logiskt och begripligt. Fotbollsmässigt tror jag dessutom detta gynnar oss i längden. Sponsormässigt tror jag det varken gör till el ifrån. Då betyder mediaskuggan i div 1 mer. /alltid öis
  26 Tumme upp 2014-01-15 20:03:19
  Andreas Kristensson:
  Ur publiksynpunkt är Valhalla värdelös på alla sätt undantaget närheten till planen (som är FÖR nära och måste åtgärdas för att vara godkänt för spel i SE). Ur sponsor-/partnersynpunkt är den ännu värre. Ekonomiskt är Gamla Ullevi mycket, mycket bättre för oss. En flytt till Valhalla är en förlustaffär.
  8 Tumme upp 2014-01-15 19:53:47

  Anonym:
  Hantera det!
  5 Tumme upp 2014-01-15 19:49:34
  bent:
  Well, jag kan inte er historia så bra (är Bajare), men är inte Valhalla en bättre arena än skämtet Gamla Ullevi? Jag hade varit nöjd att slippa spela där.
  4 Tumme upp 2014-01-15 19:48:35

  ANNONS:

  Fler artiklar om Örgryte

  ÖIS premiärtränade inför storpublik: "Riktigt skönt att vara igång"
  Örgryte På lördagsförmiddagen premiärtränade ÖIS på ett kylslaget ÖIS-gården. Träningen följdes av ett hundratal Öisare på plats. – Det var en hård träning, säger Jakob Lindström efter träningen.
  2019-01-05 14:23:00

  Lirarbloggen: Rätt hemvändare i fel tid
  Örgryte Grämer mig över att Johan Elmanders återkomst i klubben var under fel tid, hur jag kan se honom i dagens ÖIS och hur slutet kunde varit annorlunda. Drömmen av att se Ailton Almeida göra en återkomst - och förhoppningsvis få ett lyckligare slut på karriären.
  2019-01-05 12:00:00

  SM-vinnaren återvänder till ÖIS
  Örgryte Fredrik Andersson är tillbaka i ÖIS. Den tvåfaldige SM-vinnaren ansluter till ÖIS från Malmö FF.
  2019-01-04 20:58:51

  Lukic lägger handskarna på hyllan - får ny roll
  Örgryte Igår blev det klart att Fredrik Björck lämnar sitt uppdrag som assisterande tränare i klubben. Idag blev det klart att Stojan Lukic ersätter och går från spelare till tränare.
  2019-01-04 20:08:11

  Träningspremiär för ÖIS – nu ska nya truppen svetsas samman
  Örgryte Calle Wede, Freddie Brorsson, Victor Sköld... Listan över ÖIS nyförvärv kan göras längre, och nu har det äntligen blivit dags för dem alla att presentera sig på planen för första gången. På lördagen är det träningspremiär.
  2019-01-04 14:42:21

  Bomben: Fredrik Björck lämnar Rödblått
  Örgryte På lördag sparkar ÖIS igång säsongen 2019, detta utan assisterande tränaren Fredrik Björck. Idag kom beskedet att Björck lämnar sin roll i Sällskapet för att istället satsa på sin civila karriär. – Arbetet med att hitta en ersättare till Fredrik startar direkt och vi hoppas kunna presentera en ersättare inom det närmsta, säger ÖIS klubbchef Niklas Allbäck till ÖIS hemsida.
  2019-01-03 16:49:00

  Silly Season 18/19: sammanställning
  Örgryte ÖIS 2018 var positivt på många sätt, där fjärdeplatsen i Superettan var klubbens bästa placering på nio år. Nu rustas det inför ett 2019 med hopp om ännu mer. Här sammanställer vi samtliga bekräftade övergångar, samt redaktionens Silly Season-texter.
  2018-12-31 12:52:00

  Efter fyra år i ÖIS – Björk lämnar för Oddevold
  Örgryte Speltiden har blivit sparsam för Kristoffer Björk, sedan han anslöt till ÖIS 2015. På årets sista dag presenterades målvakten av IK Oddevold.
  2018-12-31 12:42:00

  Stort bildextra: Se 37 glädjefyllda ÖIS-bilder från 2018
  Örgryte Från premiärsegern och David Engströms härliga målfirande, via mängder av Montiel-poäng och Paulson-eufori, till en skön storseger i slutomgången. Upplev glädjen från ÖIS-året 2018 genom den matiga bildkavalkaden nedan – vår julklapp till dig.
  2018-12-24 07:15:00

  ÖIS spelschema fram till juli spikat - hemmapremiär 30 mars
  Örgryte Tidigare idag spikades superettans spelschema fram till juli. ÖIS premiärspelar hemma mot Norrby lördag 30 mars klockan 16.00.
  2018-12-21 16:23:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Barcelona vidare i cupen
  Sydkoreas Son var skillnaden
  Kan Leicester vinna på Molineux?
  Villa vann på födelsedagen
  #17: La lumière, c'est moi
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies