fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 118025 | Inloggade: 384 | Antal medlemmar: 183486
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Ett och ett halvt år med MP - Var tar vi vägen nu?
  Var står vi efter 1,5 år med MP?

  Ett och ett halvt år med MP - Var tar vi vägen nu?

  Himmelriket summerar Magnus Pehrssons tid i Malmö FF och analyserar läget i föreningen just nu.

  Efter guldsäsongen 2016 valde Malmö FF att avskeda tränaren Allan Kuhn och ersätta honom med Magnus Pehrsson.
  Man ansåg att MFF:s spelidé behövde utvecklas vidare och att MP var mannen för jobbet. Bidragande orsaker var även Kuhns cupfiasko mot Landskrona BoIS och finalförlusten mot Häcken.

  Idag står vi då med en nyss sparkad Magnus Pehrsson, som likt Kuhn levererade ett SM-guld sitt första år, men misslyckades med att lotsa ut MFF i Europa 2017 och efter hans sista vecka på MFF:s tränarbänk ligger laget 10:a i allsvenskan 2018 och man har precis blivit överkörda av Djurgården i Svenska Cupens final. Till det kan räknas en havererad spelidé som lästs sönder av övriga lag i serien. Så, hur hamnade vi här?

  Jag var med under MFF:s första träningsläger i februari 2017 nere i Salou på spanska östkusten.
  Trots en rätt jobbig blåst och lite smågnäll över anläggningen som sådan var det alldeles uppenbart en MFF-trupp i harmoni som gjorde sig redo för säsongen.

  Nye tränaren Magnus Pehrsson såg även han harmonisk ut och för oss som följde träningarna gjorde han ett mycket kompetent, noggrant och tydligt intryck. Som instruktör framstod MP helt enkelt som duktig, men man kunde också notera att han möjligen detaljstyrde en del och en annan iakttagelse var att träningarna ofta var väldigt långa. Ofta runt två timmar och ibland upp mot två och en halv.

  Frågade man anställda runt truppen och även spelare stod det klart att man upplevde Pehrsson som klart tydligare än företrädaren Kuhn som dessutom hade en mycket lösare struktur på sina träningar.
  Det var uppenbart att spelarna som skulle bärga den andra stjärnan 2017 kände förtroende för sin nye coach.

  Bland supportrarna var läget klart mer skeptiskt. En stockholmare utan titlar i CV:t skulle alltså ta över Sveriges största klubb och hela Malmös stolthet. Det stack i ögonen på många medan vissa var försiktigt positiva.
  Den allsvenska vårsäsongen gick ganska mycket enligt plan för MFF och sakta men säkert hördes skeptikerna allt mindre och väl framme vid Europakvalet hade MP jobbat sig till ett hyggligt förtroende även bland tvivlarna.

  Tur för honom var kanske det, för i dubbelmötet mot Vardar Skopje kom den första riktiga motgången. Efter en jobbig ineffektiv oavgjord match i Malmö föll MFF ihop fullständigt nere i Makedonien och for ut ur kvalet med huvudet före redan i första omgången.
  Magnus Pehrsson höll dock huvudet kallt och hanterade misslyckandet på ett mycket professionellt sätt i media och MFF fortsatte att fokusera på allsvenskan.

  Märkta av Europafiaskot tog det lite tid innan MFF kom på spåret igen och man slarvade bort en del poäng t ex mot Sirius hemma, men det gick ändå att se potentialen i laget och bortsett från en del ojämnhet visade MFF upp en väldigt fin snabb fotboll med hög press och ett ibland väldigt bra återerövringsspel.

  Riktigt bra blev det dock inte förrän Rasmus Bengtsson kom tillbaka på riktigt i slutet av sommaren. MFF fick plötsligt den stadga och det ledarskap som saknats i defensiven och i och med det blev även offensiven starkare.
  Spelare som Rakip och AC kunde attackera mer och taktiken med Anton Tinnerholm och Jo Inge Berget som vingbackar föll oerhört väl ut.
  Smaka gärna lite extra på den meningen. Rakip, AC, Tinnerholm och Berget var alla oerhört viktiga kuggar i Pehrssons elva 2017. I år är ingen av dem kvar.

  Vi ser gärna, med all rätt, Åge Hareide som en vinnare. Men vi skall komma ihåg att säsongen 2015 hade Åge likt MP i år tappat en stor del av sin elva och laget slutade på en blygsam femteplats i allsvenskan. Visserligen gjorde man en heroisk insats i Europa och tog sig med hjälp av ett par smarta sommarvärvningar in i Champions League för andra året i rad, men den allsvenska säsongen måste ändå ses som ett misslyckande.

  Jag vill inte påstå att det var fel att sparka Magnus Pehrsson, men man får sätta hans problem i ett sammanhang där han har haft väldigt annorlunda förutsättningar än i fjol.
  Jag vill påstå att Berget och Tinnerholm hade en unik inställning, Erdal Rakip formligen exploderade i sin utveckling och AC var allsvenskans överlägset bästa spelare. Ingen av nyförvärven har kommit ens i närheten av den nivån. En del av det är säkert Pehrssons fel, men en del beror nog på att ersättarna helt enkelt inte är lika bra som sina företrädare.

  Ser vi det i sin helhet har Carlos Strandberg, Fouad Bachirou, Sören Rieks, Bonke Innocent, Erik Larsson, Egzon Binaku, Arnor Ingvi Traustason och de uppflyttade lärlingarna inte alls nått upp till flyktade AC, Tinnerholm, Berget, Eikrem, Rakip, Cibicki, Yotún och Konate. 
  Till råga på allt har vi eländet med att vi spenderade en hel drös med miljoner på en spelare som sitter häktad för våldtäkt mot barn. Mot denna bakgrund känner jag åtminstone själv att att mitt tips om SM-guld även i år var djupt ogenomtänkt.

  Men, oavsett dessa förmildrande omständigheter har vi sett en bristande spelidé i år och därtill en oförmåga att förändra den när spelet hackar. Offensivt har vi blivit oerhört lättlästa, med våra berömda inlägg som fastnar på allt utom våra forwards.
  Defensivt har presspelet försvunnit helt och på motståndarnas inlägg, omställningar och fasta situationer har vi tappat all organisation. Impotent framåt och svängdörrar bakåt således. Det sämsta av två världar.

  En del av detta går givetvis att härröra till spelaromsättningen och skadorna, men långtifrån allt. MFF har fortfarande en stark trupp och spelare som Traustason, Strandberg och Rieks har alla hållt toppklass i andra klubbar och att de inte kan leverera i MFF faller till stor del på MP:s ansvar. Ett ansvar han på slutet blev allt mindre benägen att ta. Svamlet om statistik efter de sista matcherna visade en tränare som tappat fokus på det som betyder något i toppfotbollen. Det vill säga att vinna matcher.

  Nu är i alla fall beslutet taget och Malmö FF kommer att ledas av Daniel Andersson fram till dess att an permanent tränarlösning presenteras.

  Min spontana känsla är lättnad och lite vemod.
  Efter de senaste veckornas ras fanns det naturligtvis ingen annan väg att gå för föreningen. Spelarnas håglöshet och Pehrssons bristande analyser och oförmåga att förändra nåde till slut sin kulmen med trippelförlustveckan.

  Nu väntar ett digert arbete för sportchef/coach Andersson och resten av ledningen. MFF måste hitta en hållbar strategi för att ta sig tillbaka till toppen. Till och börja med måste man värva spelare för att spetsa och bredda truppen.
  Årets variant, där man bantade truppen och satsade mer på lärlingar höll inte. Framför allt inte då vårsäsongen var hårt komprimerad på grund av VM-uppehållet och skadorna kom tätt.
  Detta måste man ta lärdom av och bygga truppen för att klara av den här typen av förutsättningar.

  Dessutom måste MFF hitta en tränare med starkare pondus och spelidé. En tränare som även i situationer då truppen är skadedrabbad och vingklippt kan falla tillbaka på ett fungerande grundspel som alla spelare är trygga med.
  Sett till kravbilden i MFF bör man nog den här gången även ställa in siktet på en tränare med fler titlar i sitt CV än företrädaren.

  Slutligen vill jag nog hävda att det kan komma något gott ur den här säsongen trots allt.
  Förutsatt att ledningen är ödmjuk inför misslyckandet kan man lära sig oerhört mycket. Med MFF:s skattkista och redan väl utbyggda organisation finns det väldigt goda möjligheter att bygga något oerhört starkt.
  Låt oss bara tillsammans förstå att det kommer att ta lite tid.

  I dagsläget är vi inte bättre än tabellen visar. Det är Daniel Anderssons och spelarnas uppgift att ändra på. De första stapplande stegen mot stabilitet måste tas mot formtoppade Hammarby redan på onsdag. Resultatet i den matchen är inte livsviktigt, men matchen är ett första steg mot att få tillbaka lite tro, energi och glädje. 

  Oavsett hur det går där väntar ett långt, kostsamt och mödosamt arbete med att göra MFF till en vinnarförening igen. Men vi kommer dit, det är jag alldeles säker på.


  17 KOMMENTARER      7109 VISNINGAR
  PONTUS KROON
  2018-05-14 13:05:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Rosenberg é störst:
  Många som är sämre än tidigare just nu. Total ommöblering hade varit befriande........


  Fredrik Andersson

  Oscar Lewicki Hugo Andersson Franz Brorsson Isak Ssewankambo

  Felix Konstandeliasz Bonke Innocent Mattias Svanberg Sören Rieks

  Alexander Jeremejeff Markus Rosenberg

  1 Tumme upp 2018-05-15 16:09:23
  Grzegorz:
  Henrik: Bör vara en tumregel: be aldrig om ursäkt till en Råtta
  1 Tumme upp 2018-05-15 13:01:03

  Frysviks-Billy:
  Tinnerholms betydelse har överdrivits nåt enormt. Han var en begränsad spelare och visst han var en vinnarskalle, men det är Larsson också. Den senare är sinnesjukt mycket bättre än Tinnerholm och när en ny tränare kommer in så kommer det bli uppenbart.
  2 Tumme upp 2018-05-15 12:52:56
  Henrik:
  Håller inte på Malmö så har inga känslor om läget men tycker ändå att det målas fan på väggen in absurdum.
  Ledningen ville försöka spela in unga egna produkter. Ekonomiskt sett smart om laget går till europa så blir dom ju mer värda vid genombrott. Nu finns ett fönster att rätta till saken.
  Alla verkar ha en inställning att allting är antingen sportchef eller tränares fel. Kan väl vara en kombination ?

  Värva in två riktiga spetsspelare typ Christiansen, Elyuonussi(ber alla Gnagare om ursäkt för stavningen), Hamad eller Mrabti. Den klassen inte just dom spelarna. Många andra lag kommer tappa i sommar.

  Framförallt släpp illusionen om att CL ska vara målet varje säsong. Det är allsvenskan vi pratar om. En gång är ingen gång och två gånger är ingen gång*2.

  1 Tumme upp 2018-05-15 12:46:37

  Zwiegler:
  Mycket välskrivet hr Kroon!

  Är Gnagare i själ och hjärta och hoppas att vi vinner, men att Malmö varit så bra under ett flertal år är bra för Sverige och för svensk fotboll på alla sätt. Som Gnagare är man van vid turbulens och krav på avgång när resultaten tryter (och annars också för den delen...), så det var högst befriande att läsa en så välskriven och nyanserad krönika. Det är sannolikt inte bara MPs fel att det gått trögt för er i år.

  Vi syns snart i toppen igen!

  5 Tumme upp 2018-05-15 12:07:53
  Neutral observatör:
  MFF bör nog byta tränare varje år.
  1 Tumme upp 2018-05-15 12:06:35

  Fermat:
  Detta kan bli bra. Eller inte. Vi får se.
  Däremot är det helt säkert att HR levererar igen. Och igen. Tack för alla sakliga krönikor som skrivits de senaste turbulenta veckorna. Världsklass.

  4 Tumme upp 2018-05-14 22:14:30
  Sam:
  "Bara för att man gör sig av med MP blir man inte av med hans lön" (Gammalt djungelordspråk)
  8 Tumme upp 2018-05-14 21:09:13

  RA:
  Nu är inte DA tränare, det är Rosenberg. Iallafall när det gäller vad som faktiskt sker på plan. Har man varit så glad i vackra pojkar som DA uppenbarligen varit (inget illa menat, bara att han verkar ha fastnat för spelare med snygga frisyrer som spelar som om de är med i en Nikereklam, porslin i shortsen osv, än faktiskt bra fotbollsspelare. Jag tänker Rieks, Trasten, Binaku m fl), så är man nog svag för Rosenberg oxå. Rosenbergs pondus kommer väga tyngst i omklädningsrummet osv. Är DA streetsmart, vilket jag tror han är, så kommer detta vara ett delat tränaruppdrag inofficiellt, när det gäller laguttagningar, uppställning, taktik etc.
  1 Tumme upp 2018-05-14 21:03:06
  Mr Skyblue:
  Tack för en bra text. Spelarna har också ett stort ansvar att jobba för varandra som ett lag och där har det brustit rejält.
  Postat via SvenskaFans-appen
  3 Tumme upp 2018-05-14 20:08:42

  Lundapåg:
  Tack för dina texter Kroon. Mycket går att lasta MP för, men absolut inte allt. Nu har vi tagit första steget i rätt riktning men den viktigaste förändringen måste ske på plan. I med och motgång, nu stöttar vi pågarna och ger i alla fall Danne en chans som huvudtränare.
  Postat via SvenskaFans-appen
  3 Tumme upp 2018-05-14 18:48:32
  m4e:
  Bra saklig krönika, huvet på spiken.
  5 Tumme upp 2018-05-14 17:20:57

  Rosenberg é störst:
  Gjort är gjort nu är det bara att gå på matcherna och stötta och hoppas på vändning!
  Tumme upp 2018-05-14 16:50:05
  Mackan Ros:
  Om vi slutar max 20 poäng efter Gnaget och Bajen i år får vi vara nöjda.
  1 Tumme upp 2018-05-14 15:15:40

  Rosenbergs Ringmuskel**:
  förståsigpåare i kommentarsfältet här ser jag . Danne kommer landa oss en ny grym huvudtränare och bra nyförvärv är jag säger på.
  Postat via SvenskaFans-appen
  1 Tumme upp 2018-05-14 14:58:22
  Dödkött:
  Vi steg precis in i en hiss som fan vet hur långt ner den kan ta oss.
  Vi snackar kontinuitet, långsiktighet, vinna ”trippeln”...
  Att lasta allt på MP, när vi alla vet att vår trupp inte håller måttet, känns riktigt fel.
  Vi klyddar med boll, är lättlästa, tafatta och ger inte 100% i duellerna.
  Att vi kickar MP gör inte att vi blir av med detta mög.
  Tack och godnatt!

  2 Tumme upp 2018-05-14 14:39:01

  Rosenberg é störst:
  Det här var värsta alternativet som gick att uppbringa eftersom Daniel inte vet vad som var fel med MP taktik...aj aj aj...
  nu hade jag nog hellre haft kvar MP....hoppas på ersättare inom hyfsat snar framtid annars kan detta braka i väg åt hel....! Mamma Mia...

  7 Tumme upp 2018-05-14 13:37:47
  ANNONS:

  Fler artiklar om Malmö FF

  Årets: Tifo
  Malmö FF .Vi inom MFF är verkligen bortskämda med underbara tifon. Men det som fyllde kortsidan inför matchen mot Elfsborg i år var något extra och gick rakt in i många himmelsblå hjärtan.
  2018-12-16 08:00:00

  Årets: Snabbåterkomst
  Malmö FF Den som absolut bäst kunde ersätta den flyktade Anders Christiansen visade sig vara... Anders Christiansen.
  2018-12-15 08:00:00

  Köp Himmelriketkalendern 2019! - Klara att hämta ut!
  Malmö FF Traditionen består. Det blir en Himmelriketkalender även i år! Allt överskott går till att täcka rapportering från läger och Europaspelsmatcher.
  2018-12-14 22:00:00

  Camp Efes Bloggen: Camp Efes tackar för sig (nästan)
  Malmö FF Himmelriket är på plats i Istanbul. Senaste nytt hittar du här.
  2018-12-14 09:35:00

  Camp Efes Pilsen: Ännu fler matchbilder!
  Malmö FF Som rubriken säger. Mer att frossa i.
  2018-12-14 09:25:00

  Årets: Återkomst
  Malmö FF Årets återkomst är självklart Guillermo Molins, den förlorade sonen som kom hem för att avsluta karriären i sitt hjärtas klubb.
  2018-12-14 08:00:00

  Camp Efes Pilsen: Ord, tankar och känslor efter 0-1 i Besiktas
  Malmö FF Vi vann igen, Malmö vann igen. Lätta poäng? Ok då.
  2018-12-13 23:38:02

  Camp Efes Pilsen:Bilder från succématchen
  Malmö FF Mål, seger, glädje och en gnutta vemod.
  2018-12-13 23:30:00

  Camp Efes: Franz Brorsson om att det inte är så lätt att bryta ben
  Malmö FF Franz Brorsson efter 1-0 mot Besiktas.
  2018-12-13 23:21:00

  Camp Efes: Andreas Vindheim efter bragden
  Malmö FF Andreas Vindheim efter 1-0 mot Besiktas.
  2018-12-13 22:49:32

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
  ”Bortskämda med bra tifon”
  När Boca förlorade sin första Libertadores-final
  Lekande lätt seger för Villa
  ”Tack för allt, D-Wade”
  ”Det är inte ens en åsikt”
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies