fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 28235 | Medlemmar: 178993

Kom ihåg mig

En supporters vånda

Glädje, sorg, förväntan, oro. Känslor är som en lägereld vi alla samlas runt och identifieras vid.
Hur ska man agera?Precis som för ett fotbollslag är det så enkelt i medgång. Allt flyter och själv glider man med på dom positiva känslorna som oftast infinner sig när laget vinner och spelar bra.
Men hur agerar man när det inte går bra? Vad är rätt och vad är fel?

Som supporter är man en del av föreningen och laget och vi ska stötta laget i med och motvind. Men vad gör man när man tycker att laget går helt fel väg? Blundar man och stöttar laget eller ställer man sig upp och säger det man tycker? Vad vinner man på i längden?

Fotboll är en otroligt komplex idrott. Det gröna fältets schack som det kallats i årtionden. Man kan spela bra fotboll på många olika sätt och åsikterna om vad som är bra fotboll är lika många som sätten man kan spela den på. Och när synpunkterna kan vara så många betyder det också att risken är att det kan bli spretigt om man inte har en tydlig linje.
Men vad gör man om man tror att det föreningen gör inte är rätt väg att gå?

Fotboll innehåller så många delar att det nästan är omöjligt att behärska alla aspekter av det och utföra det väldigt bra. Det innebär att man ofta kan nå framgång genom att försöka nå så högt som möjligt i kvalitet på någon enstaka del av spelet istället för att leta framgång i så många delar av spelet som möjligt. Att man istället för att fokusera mer på att lyfta det man gör lite sämre jobbar ännu hårdare med att förstärka det man gör bra och ser till att man hamnar i sådana situationer oftare under matcherna.

När Arsene Wenger tog över Arsenal för ca 20 år sedan förvandlade han laget från ett tråkigt lag till ett lag som ansågs vara det mest underhållande laget i England. Har man följt Arsenal, som jag gjort, under många år var det ganska enkelt att se vad han gjorde. Det var inte så att han förändrade Arsenals grundspel när han kom, istället tog han det Arsenal var kända för och förfinade det med sin egen touch. Arsenal var ett lag som spelade ett strikt försvarsspel och uttryck som ”boring, boring Arsenal” ekade runt fotbollsarenor i England på 80 och 90-talet. Efter Wengers första år 97-98 ersattes det uttrycket med ”scoring, scoring Arsenal”. Det Wenger gjorde var att han såg till att laget fortfarande spelade ett strikt och lågt försvarsspel, men när Arsenal bröt motståndarnas anfall så ställde laget om i dom snabbaste och bästa omställningar England hade sett på en fotbollsplan. Första passningen skulle alltid gå framåt när man brutit bollen och samtliga spelare skulle direkt sätta full fart framåt i 10 meter så man lyfte laget och satte press på motståndaren. Det var en enkel sak att implementera och dom omställningarna kom att känneteckna hur Arsenal spelade under Wengers första år i klubben. Ett antal år senare i mitten av 2000-talet slutade Arsenal att spela den fotbollen och gick istället över till att börja spela mer possession-spel där man rullade runt bollen till varandra oavbrutet, ungefär som Barcelona. Borta var dom snabba omställningarna och istället prioriterades bollkontroll.

Gefle hade under Pelle Olsson en spelidé som gick ut på att spela ett lågt försvarsspel men ett aggressivt sådant. Och i vårt anfallsspel ville vi minimera riskerna för att tappa bollen i uppspelsfasen vilket gjorde att vi lyfte längre bollar på våra targetspelare och samlade mittfältarna någonstans runt det område vi räknade med att andrabollen skulle ramla ner. Vi var starka i närkampsspelet och kunde därmed sätta press på motståndet genom att vi var duktiga på just den detaljen. Vi hade bra targetspelare och var duktiga på att vinna andrabollar. Det utnyttjade vi till max och det låg som grund till att vi med små resurser kunde bli framgångsrika, vi visste vilka vi var och vi jobbade hela tiden på att bli så bra som möjligt på just det vi redan var bra på och försökte sätta oss i dessa situationer så ofta det gick.

Det leder oss till där vi är idag. Vad är vi bra på? Vad försöker vi göra? Vilka situationer försöker vi skapa som ska leda oss till framgång? Vilken är vår identitet?

Vi är vassa när vi väl kommer in i motståndarnas straffområde. Oremo är en målskytt av hög klass och Hümmet vet också hur man gör mål. Men hur kommer vi in i straffområdet? Våra inläggsförsök håller inte hög klass och det är ett problem om det är inlägg som är vår spelidé. Florén får in ett par bra inlägg per match, men han har också åtta dåliga inlägg av tio vilket gör att det inte blir tillräckligt spetsigt att spela på det viset. Portin har bättre inlägg som regel, men Portin kommer istället inte upp i inläggslägen tillräckligt ofta för att det ska bli ett bra vapen.
Framifrån attackerar vi väldigt sällan. Christian Ljungberg kom in som en frisk fläkt med enorm framåtanda på försäsongen. Det är som bortblåst nu när han ser fastlåst ut på sin position med ett totalt statiskt spel istället för att ta initiativ och gå framåt i plan. Lantto har jag gett upp redan, han tar inga löpningar framåt i plan överhuvudtaget utan gillar hellre att komma joggandes 20 meter bakom situationerna. Det håller naturligtvis inte att spela så statiskt och alibiliknande på innermittfältet som vi gör nu.

Försvarsspelet kan man skriva en uppsats om. Men man kan börja med att försöka få bort passitiviteten. Oavsett hur man väljer att formera sig och spela rent taktiskt måste man spela med en kontrollerad aggressivitet. Klarar man av att få fram en känsla inom gruppen att varje person tar sitt eget ansvar och inte lämnar över ansvaret till personen bredvid sig kommer det att se mycket bättre ut direkt. Lättare sagt än gjort när självförtroendet är som bortblåst, men det är det vi har ledare i laget till, att lyfta och inspirera individen och gruppen.
 
Så vart är vi på väg?
Hur ska vi som följer laget agera?
Vi ska stötta laget i vått och torrt!

Men stöttar man ett lag som driver omkring herrelöst utan något som liknar en uttänkt riktning genom att vara tyst och acceptera det?
Stöttar man ett lag som haft ett halvår på sig att sätta en tydlig spelidé utan att lyckas genom att säga att det löser sig nog till slut bara vi fortsätter att gå på matcherna och låtsas om att det ser bra ut?
Eller stöttar man ett lag och förening som så tydligt kört fast och inte har en tydlig riktning genom att säga ifrån och vara tydlig med att det här inte är hållbart?

Jag säger att det är upp till var och en att välja sin egen väg i sitt supporterskap.

Min väg är att jag säger det jag ser och är ärlig om det. Det är det supporterskap jag tror att vi vinner i längden på.
Andra får välja sina egna vägar och i slutändan vill vi alla samma sak. 
Att Gefle vinner och mår bra som förening.
 
Tack för ordet.


5 KOMMENTARER      3293 VISNINGAR
PATRIK SEVERIN
patrik@oevo.se
2017-05-25 09:58:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Lilywhite,PDH:
Man ska alltid stötta sin förening,klubben i sitt hjärta.
Klubben - och dess själ - är så ofantligt mycket större än de som f.n. finns i styrelsen eller vilken som är tränare/manager. Eller vilka som är spelare.

När det går riktigt dåligt infinner sig lätt blindhet från de styrande;en form av handlingsförlamning.
Alla kan se hur illa det står till.
Utom de som har positioner att göra något åt det;de håller för såväl ögon som öron.

Pelle Olsson ligger risigt till i Eskilstuna utropar en stor tidning med pampig byggnad på Kungsholmen,Stockholm.
Men är det rätt att ta emot gårdagens tränare för dagens och morgondagens fotboll i GIF?
Själv tycker jag inte det.

Bra artikel!

Forza GIF!

2 Tumme upp 2017-05-26 12:44:07
Samba-Erik:
Lennart Det känns som att du missförstod nu. Han skriver ju tydligt att man ska stötta i vått och torrt. Sen tror jag den här föreningen försöker lyssna på sina supportrar och göra dessa nöjda. Men vill man vara med om att förändra en förening så är väl det bästa att bli medlem och börja gå på möten för att diskutera, engagera sig, rösta och kanske själv ställa upp som ledare eller ledamot i styrelsen?
Postat via SvenskaFans-appen
1 Tumme upp 2017-05-26 08:57:33

Lennart Jansson:
Håller 100 procent med vad Severin skriver. Välskrivet! Varför stötta ett lag som går i fel riktning? Har Lagerström över huvud taget förstått någonting!? Är tränarfrågan helig??
4 Tumme upp 2017-05-25 16:09:11
Woxa72:
Intressant krönika som vanligt. Om man ser sitt lag blöda vill man ju försöka vrida det hela rätt, leta efter hopp, och det gör man ju genom att prata om det. Tystnad är aldrig någon bra medicin.
Postat via SvenskaFans-appen
3 Tumme upp 2017-05-25 15:09:13

Bobhundspiprök:
Fantastiskt bra sagt, som vanligt.
Postat via SvenskaFans-appen
3 Tumme upp 2017-05-25 12:55:36
ANNONS:

Fler artiklar om Gefle

Vi är tråkiga Gefle #26 med Montiel och Poya: ”Gör vi om Ajeti blir han en tråkig fotbollsspelare!”
Gefle I nya avsnittet av Geflepodden besöker Josef och Hasse tisdagsträningen och pratar med Diego Montiel och Poya Asbaghi. Vad passar bättre än att prata om Dalkurdmatchen med de två i Gefle IF som har Dalkurdrötter. Vi ser även framåt mot söndagsmatchen mot Syrianska och uppmanar alla att anmäla sig till den. Värt att notera från Gefleveckan är att Clara Engstrand har gått upp i delad skytteligaledning med 26 mål. En match återstår, på lördag mot Hille.
2017-09-19 21:20:59

Vi är tråkiga Gefle #25 med Jonas Lantto, Clara Engstrand och Tomas Axlund
Gefle I senaste avsnittet av Geflepodden snackar Josef och Hasse med Jonas Lantto och hör lagkaptenens tankar efter 3-2-matchen mot Norrby. Varför blev första halvlek så svag? När kändes det att vändningen var möjlig? Vilken är skillnaden mellan att vara mittfältare under Thomas Andersson mot att vara det under Poya Asbaghi? Efter Josefs och Hasses analys blir det ett långt snack med Gefle IF:s målmästare Clara Engstrand samt succétränaren Tomas Axlund om segersäsongen i div 2 Södra Norrland.
2017-09-13 23:42:00

Seger på övertid mot Norrby
Gefle Seger på övertid mot Norrby med 3-2 men det var många saker som inte var bra idag.
2017-09-10 17:43:28

Jag förstår oron men delar den inte
Gefle I gårdagens Geflepodd uttryckte Jocke Carlsson oro över att Gefle åtsidosatt sina egna unga talanger under sommaren för att förstärka med spelare utifrån. Viktiga synpunkter från Jocke men jag delar inte hans oro.
2017-09-06 17:48:00

Vi är tråkiga Gefle #24 med Bajram Ajeti, Pär Lagerström och Jocke Carlson
Gefle I nya avsnittet av Geflepodden hinner Josef och Hasse precis till avslutningen av tisdagens Gefleträning och får ett snack med lördagens succéman Bajram Ajeti. Bajram berättar om målen mot Falkenberg, vad han tycker om Gefleklacken och vad han klarar i bänkpress. Pär Lagerström hinner snacka med oss några minuter innan styrelsemötet börjar och berättar om fotbollsfesten mot Dalkurd. Jocke Carlson berömmer Gefle IF men ifrågasätter en speciell punkt. Slutligen en summering av Josef och Hasse.
2017-09-05 20:41:00

In Poya we trust
Gefle Seger mot Falkenberg på bortaplan med 4-0. Det nya Gefle fortsätter sin utveckling.
2017-09-02 21:49:08

Vi är tråkiga Gefle #23 med Poya Asbaghi och Anton Lans
Gefle I nya avsnittet av Geflepodden besöker Josef och Hasse tisdagens Gefleträning och pratar med Anton Lans om den härliga och rättvisa segern borta mot Åtvidaberg. Vi frågar Anton om han tyckte att det var utvisning. Med Poya Asbaghi blickar vi även tillbaka mot segern i Svenska cupen mot Enskede och ser fram emot matchen mot Falkenberg, samt diskuterar träning, lagets framsteg och kontraktsskrivningar.
2017-08-29 20:34:18

Vi är tråkiga Gefle #22: ”Stor chans att Igor spelar mot Enskede!”
Gefle I nya avsnittet av Geflepodden bjuder vi, Josef och Hasse, på två intervjuer. Först med Tomas Axlund, tränare för Gefle IF:s damlag, som analyserar derbyt mot Sandviken och ser fram emot nästa svåra match borta mot Hudiksvall. Därefter blir det snack med Poya Asbaghi, tränare för Gefle IF:s herrar. Poya funderar över vad som var bra och mindre bra mot Trelleborg och spekulerar i vad som blir viktigt när vi möter Enskede i cupen och Åtvidaberg i serien.
2017-08-23 18:09:07

Fint spel men alldeles för bekvämt
Gefle En tung förlust efter att vi trillat boll bra men saknade all tyngd framåt. Trelleborg spelade djupt och gjorde det bra men Gefle var alldeles för bleka när man närmade sig straffområdet och därför blir det förlust med 2-1.
2017-08-21 21:36:34

Vi är tråkiga Gefle #21: ”Det kan bli publikrekord på lördag!”
Gefle I nya avsnittet av Geflepodden bjuder vi, Josef och Hasse, på analys av de tre senaste GIF-matcherna tillsammans med GD/AB:s krönikör Stisse Åberg. Men först blir det två intervjuer. Dels med gamle Geflespelaren och tränaren Jimmy Haaranen som minns tillbaka på träningar med Stefan Lundin, Pelle Olsson och Kenneth Rosén. Dels med Gefle IF:s keeper Hanna Sundin som ser fram emot seriefinalen mot Sandvikens IF på Gavlevallen på lördag. Det kan bli publikrekord!
2017-08-16 21:28:33

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM GEFLE IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Dalkurd FF2415633151
2Brommapojkarna2415362548
3Trelleborg2413652045
4Helsingborg2410104040
5Falkenberg2410951139
6Öster241068636
7Degerfors24969033
8IFK Värnamo249510432
9GAIS248610-930
10Örgryte248610-1430
11Varbergs BoIS FC247710028
12Norrby IF248412-1428
13Gefle247413-1025
14Syrianska FC247314-1424
15IK Frej246414-1122
16Åtvidaberg245514-2520
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
Vill du skriva för Geflered. på SF?

Vill du skriva för Geflered. på SF?

ÄLSKAR DU ATT SKRIVA? ÄLSKAR DU GEFLE IF? SKICKA IN EN SKRIBENTANSÖKAN/GÄSTKRÖNIKA TILL OSS PÅ REDAKTIONEN!
ANNONS: