fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 78655 | Medlemmar: 183064

Kom ihåg mig

Gefle IF är på väg ner i ett mörkt hål

Gefle är på väg att haverera. Kan man ta sig ur denna situation eller kommer den att eskalera?

Gefle IF är på väg att tappa sin elitstatus för första gången på många år. Det som i många år var en ständig kamp för överlevnad i allsvenskan har nu utbytts till att bli en ständig kamp för sin överlevnad som elitklubb. Gefle är långt ifrån själva om att tappa position efter en degradering från allsvenskan men det är en klen tröst för de som sörjer det som händer i klubben just nu.
Vi har sett fyra olika huvudtränare på knappt två år men känslan är att vi snart måste få in en femte huvudtränare för att på något sätt kunna räta upp det här skeppet som utan tvekan kantrar åt alla möjliga håll samtidigt hur osannolikt det än låter.

Vem har ansvaret för detta som kommer att sluta med degradering till division ett om inget drastiskt händer? Det blir naturligt att fingrar pekas åt alla möjliga håll och det finns naturligtvis många olika orsaker till att det ser ut som det gör i nuläget. Men vad som händer på kansliet och i styrelserummet är svårt för oss utomstående att bedöma på ett rättvist sätt. Det som händer på planen är enklare att ha åsikter om eftersom vi alla ser vad som sker eller inte sker där.

Först kan man peka på spelartruppen och konstatera att den i vissa delar inte är tillräckligt bra. Det finns kvaliteter lite här och där men inte tillräckligt. Vi har ett antal spelare som har svårt att slå bredsidor till varandra om avståndet är mer än 5 meter och det är för uselt på den här nivån. Laget sitter inte ihop i det man försöker göra och det syns så väl när man tittar på hur man uppträder i matcherna.


Tyvärr är det alltför många i den här truppen som inte har ambitioner att nå så långt som möjligt i sina karriärer. Det var alltid en styrka hos Gefle IF tidigare, de spelare vi tog in hade karaktär att försöka få ut så mycket som möjligt av sin talang och det gjorde att vi år efter år klarade oss kvar med små medel i allsvenskan. Denna inställning är som bortblåst i dagens spelartrupp där jag endast skulle lyfta fram 3-4 stycken som visar den hungern för att göra allt dom kan för att få ut det bästa av sina karriärer. Det är naturligtvis upp till var och en vad man har för mål med sitt fotbollsspelande och att ha en plats i en superettantrupp är i sig en stor och fin bedrift förstås. Men jag kan inte förstå att när man har nått så långt i sitt yrke, varför man inte vill ha ännu mer? Är det viktigare att snabbt ta sig ner på stan för att fika efter träningen än att stanna kvar i en kvart och nöta på saker man behöver träna på? Kan man inte slå en bra bredsida så kanske man ska lägga 10 minuter på det efter varje träning. Kan man inte träffa mål när man skjuter, då kanske man ska ta 10 minuter av fikatiden till att stanna kvar efter träningen och öva avslut. Har man problem att komma in på pressavstånd i försvarsspelet kanske man ska be en kompis stanna 10 minuter efter träningen så man för träna på att komma in på pressavstånd osv. Detta existerar inte i dagens Gefle IF, förutom på några fötter och dessa spelare kommer att spela i allsvenskan medans resten kommer att vara division-ett spelare inom kort.
Ni spelare är avlönade av Gefle IF, och då är det ens ansvar att se till att man kommer så redo till varje match man bara kan. Ni får fika hur mycket ni vill men se för sjutton till att göra det ni kan för att bli bättre på det ni har lön för att göra först!


Det om spelartruppen, sedan måste vi komma in på tränarduon. Är det någon som överhuvudtaget ser en röd tråd i det vi försöker göra? Ja vi vet att truppen inte är på den nivån som den var förra hösten men det betyder inte att vi ska falla igenom så totalt som vi gör. Vad är grunden i vårat spel? Jag har ingen aning efter att ha sett vårsäsongen.
Vi verkar inte tro på någonting vi gör fullt ut och det började redan på försäsongen när Johan Mjällby gång på gång uttalade sig om hur han ville att laget skulle spela men alltid la till just ordet MEN i sina förklaringar. Det lät ungefär så här: Vi vill vara bollförande, men har vi inte tillräcklig kvalitet för det så får vi spela på ett annat sätt. Det visar på ett otydligt ledarskap redan från början. Det är så viktigt att man har en idé om vad man vill göra och sedan låter man den idén verka under en längre period. Man får räkna med att man åker på en del smällar under vägen men tror man på det man håller på med då måste man vara stark nog att hålla fast vid linjen tills dess att man tydligt känner att det var fel väg man valt, då och först då ska ändringen komma. Nu är det tvärtom i Gefle IF, vi har kastat oss in och ut i olika system under vårsäsongen och ingen grund har byggts upp. Ena matchen ska vi ha en trebackslinje, i andra ska vi ha en fembackslinje och sedan kör vi med fyrbackslinje någon match. Hur ska man kunna hitta en grund i det? Ska man skapa något som fungerar då handlar det om att jaga bra prestationer och inte jaga bra resultat. Ett resultat är en produkt utav den prestation man gör, i enskilda matcher kan bra prestationer utmynna i förluster för att marginalerna inte var på rätt sida och på samma sätt kan man vinna matcher där prestationen varit sämre men sagda marginaler varit på rätt sida istället. I slutändan kommer man ändå inte ifrån att bra prestationer skapar bra resultat på sikt och är det är den rätta vägen att gå. Men för att klara av att ha den kylan som tränare krävs det förmodligen en hel del erfarenhet alternativt en stark tro på att man själv klarar av att hantera motgångar när dom kommer. Det verkar som att vi inte har någon av dessa egenskaper i vår ledarduo.


Sedan kan man alltid diskutera spelsystem och hur man utnyttjar spelarnas egenskaper på bästa sätt osv. Att en spelare som Piotr i så många matcher var fängslad i en ytterbacksposition var för många helt obegripligt. Att vi fortfarande tror att vi ska lyckas med att spela med en ensam spelare på topp är för mig fortfarande obegripligt. Att Igor sitter på bänken i det här laget är för mig helt obegripligt. Minns ni matchen Igor fick debutera i år? Bäst på planen var han så länge han orkade, sedan fick han en liten skada och missade en match och efter det så är han åter placerad på bänken. Vissa spelare får vara hur mediokra som helst, match efter match medans andra spelare måste prestera på topp varje gång för att vara med. Alla tränare har sina favoriter och det är inget specifikt i vårt fall men om man har så dålig uppfattning om fotboll att man inte ser att Igor tillför laget något det verkligen behöver, då ska man inte träna ett lag i superettan. Förklaringen är att Igor har lite problem med sina defensiva uppgifter. Såvitt jag ser har vi släppt in flest mål av alla lag i superettan utan att Igor varit på plan i speciellt många minuter så vad ska vi då säga om övriga spelares defensiva kvaliteter?

Ett stort problem som vi kanske kan ta och börja med är att ingen av våra två innermittfältare, Lantto och Ljungberg har förmågan att komma in på ett pressavstånd från motståndaren utan istället ständigt hamnar på hälarna några bekväma meter ifrån sagda motståndare. Kanske man ska ta tag i det problemet först och få ordning på den detaljen? Lantto var en av de bästa spelarna i superettan förra hösten när han fick en mer defensiv roll där han fick ligga lite bakom spelet och läsa var dom farliga ytorna fanns någonstans, något han gjorde riktigt bra. I år när vi kom på den briljanta idén att spela med en diamant på mitten så valde vår tränarduo istället att göra om Florén till den balansspelaren. Fråga mig inte varför, för jag begriper inte det heller.
Gefle som förening måste också fundera på hur man ska ha det med det sportsliga. Att ge en sportchefsroll till den som är tränare för stunden är rent katastrofalt. Hur tänker man där? Ska den aktuella tränaren sätta den röda tråd som gäller för vilken fotboll som laget ska spela? Hur fungerar det när man byter tränare konstant? Vem är det som drar ut riktlinjerna för vilken väg Gefle ska gå rent spelmässigt och hur vi ska utvecklas dom närmaste åren? Är det Johan Mjällby som har den uppgiften? Är det någon i styrelsen som bestämmer det? Jag har ingen aning, vet man det själva?

Det som händer när man inte har någon röd tråd i det man gör är att man värvar en spelare som Fitim Kastrati och skriver treårskontrakt med honom för att sedan spela honom…ingenting. Och ingen har väl ens en aning om vart han passar in i dagens Gefle? Så varför skrev man då kontrakt med honom? Från sidan känns det som att Gefle inte har någon struktur i dagsläget utan man tar varje dag som den kommer och försöker lösa det som händer där och då. Kanske är det så att den nuvarande styrelsen fick ärva en stor uppförsbacke och inte har något val än att försöka ta varje dag som den kommer, men någonstans måste man sätta en klar och tydlig linje för hur man ska gå vidare för att vända den här negativa trenden. Kom ut med en femårsplan eller något där man tydligt visar hur man tänkt sig att detta ska utvecklas. Kanske har man en sådan, kanske har man gått ut med det och jag inte har sett det. Oavsett vilket känns det som att man måste börja i den änden.

 
Det är långt kvar av säsongen och jag är övertygad om att alla inblandade inser vilken position vi är i. Samtliga måste börja med att se sig själv i spegeln och fundera på om det finns något mer jag som individ kan göra för att förbättra detta. Eller så tar vi en fika på stan istället.


9 KOMMENTARER      3788 VISNINGAR
PATRIK SEVERIN
patrik@jpbsinvest.se
2018-06-16 22:25:57


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

rockan:
Artikeln är bra.
Ser samma problem som skrivs här.
Å vad Lantto såg långsam ut igår.
Press spelet fanns ej, trodde att det skulle sluta riktigt illa igår när man i princip kunde prick skjuta in inläggen på fri spelare i ytan utan press.
Kommunikationen mellan backlinje och målvakt var bedrövlig.
Spel med en renodlad forward gör att oftast hamnar man i 5-4-1 i stället för tänkt 3-5-2.
Ingen linje i spelet och dåliga pass.
Laget skulle verkligen behöva en rutinerad back som styr upp där bak.
Att fortsätta med detta spelsystem luktar degradering.
Man behöver verkligen sära på mittfältet då man blir i princip varje match genomspelad då pressen inte finns där.
Med detta material så borde man nog köra 4-1-3-2.defensiv mittfältare framför backarna Lantto eller ljungberg. Mittfältet piotr,ihor och kastrati eller sandlund. Forwards har vi bara 2 nu så där behövs nån in och konkurrera.
Sedan kan tränarna verkligen studera Islands försvars spel och Kroatiens press spel som var verkligen lag spel och hjälp åt varandra

3 Tumme upp 2018-06-17 21:24:15
Roth:
Ni får se till att komma tillbaka till Allsvenskan eller att MFF åker ur så att man får åka till Bilagan flera gånger per år och inte bara sålänge Dalkurd nyttjar en Gavlevall.
Tumme upp 2018-06-17 19:06:18

Alltid BIF/GIF:
Tack för intressant artikel.
Reflektioner, tycker inte alla måste sträva uppåt. Tänker när vi var i Allsvenskan med Hugo/Bernhard/Woxlin/Hedlund/Jossa. De var alla hängivna spelet/taktiken och ville spela i Gefle. Hur många vill det idag ? Piotr/Housni/Leo/Krajl/Sansara, alla vill helst vara på annan plats i annat lag ! När Florén gör mål igår, vart är glädjen? Visst underläge, men lagkänslan byggs aldrig upp ! Under Allsvenska sejouren ville vi alltid se mer underhållande fotboll, men vi vann ibland i a f. Förra hösten med Poya var den roligaste fotbollen jag sett, bara Ajeti och hans nycker var värd entrén !
Två val, köpa oss spelare och tränare i fönstret för att återigen kunna hänga kvar. Eller bita i äpplet och börja om i division 1.
Hitta identiteten, vad vill vi med Gefle’s herrlag ?
Att höra om ”fika på stan” gör en än mer uppgiven.


2 Tumme upp 2018-06-17 15:29:12
Paul:
Skulle vara någonting att få in Svennis.
Han är väl tillgänglig f.n.?

Men detta faller väl på det där med pröjs?

Tumme upp 2018-06-17 13:54:49

Paul:
Skulle tro att flertalet hard-core GIF-fans önskar sig något nytt på tränarposten.

Vilken är i så fall ett troligt namn?

---------------------------------------

Blir spännande att se ifall styrelsen agerar i frågan om tränare.

Tumme upp 2018-06-17 13:42:08
Woxa72:
Word!
Postat via SvenskaFans-appen
1 Tumme upp 2018-06-17 07:52:05

Edström :
Se på Hybris-Öjs i GBG de höll sig kvar med nöd och näppe via kval förra säsongen men är nu enligt dom själva påväg till allsvenskan,,,, men men torsk för öjsgryte hemma mot Norrby det vänder fort i Superettan både i Värnamo och Göteborg.
1 Tumme upp 2018-06-17 02:36:06
Rickard:
Tog en titt på tabellen - och blev lite gladlynt mitt i det mörka.

Bara 13 av 30 matcher har spelats.

Värnamo verkar sämre än GIF (Hoppla!).

Och lag som Frej (seger igår,hm...),
Norrby (seger igår,hm...) och Varberg känns väl inte omöjligt att ha efter sig i sluttabellen i november månad.

2 Tumme upp 2018-06-17 01:48:38

Rickard:
En skam ifall Gefle ramlar ur serien och då även svensk elitfotboll.
Många hade rimliga förhoppningar om topplats i årets serie;
förra hösten gav hopp om det.
Nu verkar många tro på division ett norra.
Gefle ett nytt Enköping?

Tro inte att det finns fördelar med att åka ur superettan;
"ner och vända".
Ekonomiskt förlorar man ordentligt på att längre inte tillhöra svensk elitfotboll.
Och spelare med ambitioner kommer inte i första hand söka sig till division ett;
spelare som tillhör allsvenska lag är inte så sugna på i en sådan serie.
Och publiksiffrorna kommer vara låga;sämre än i Östermatchen t.o.m.

Det tycks som styrelsen måste handla kvickt: antingen står man bakom JM och hans tränarkollegor eller så ersätter man honom rappt med en ny tränare.
Att komplettera JM och MB med en tredje tränare - som det talades om i Österpodden (sic!) - verkar vara som att be om ytterligare problem;att tre kockar ska samsas känner jag tveksamhet över.

Så antingen så ges JM och MB allt stöd (förhoppningsvis även av fansen) eller så kallas en ny kraft in. Dyrt för GIF? Förvisso,men som tidigare nämnts;att åka ur lär kosta ännu mer.

Bra skriven artikel!

2 Tumme upp 2018-06-17 01:24:19
ANNONS:

Fler artiklar om Gefle

Geflepodden #98 med Olof Mård: ”Fällman var omtänksam och brydde sig om alla”
Gefle Olof Mård kom till Gefle IF inför säsongen 2009. Från och med 2010 bildade han mittbackslås tillsammans med först Daniel Theorin och sedan David Fällman. Men vad hände därefter med Valbosonen? För Geflepodden berättar Olof om toppar, dalar, Fällman, Pelle Olsson, studierna, Sandvikens IF och hur han ser på fotbollen framöver. Skulle han tacka ja om till exempel BP ringde? Svaret i podden.
2018-10-18 08:32:22

Geflepodden #97 med Theodor Olsson: ”Sirius vill vara bäst!”
Gefle Theodor Olsson gick i januari från att vara akademitränare i Gefle IF till att bli akademitränare i IK Sirius. Vilka är de stora skillnaderna mellan organisationerna? Varifrån hämtar Uppsalaklubben influenser? Vad betyder ”The Sirius way”? Vilken är styrkan med Sirius sätt att se på fotboll? Sedan kommer vi förstås också in på Gefle IF:s situation i Superettan.
2018-10-15 09:40:42

Geflepodden #96: ”Pelle Olsson har gett oss spets!”
Gefle För 15 år sedan var Sandvikens IF Fotboll konkursmässigt. Då bestämde man sig för att bygga om organisationen från grunden. På de senaste 5 åren har klubben fördubblat sin omsättning. Klubbchefen Anders Eriksson och ordföranden Peter Svensson berättar i ett längre samtal med Geflepodden vilka strategier man använt och använder sig av. Här finns lärdomar att göra för många klubbar.
2018-10-11 08:41:51

Gefles ordförande om Poya: ”Jag kommenterar inga rykten”
Gefle När GIF under gårdagen vann i den hyperviktiga matchen mot GAIS slog man säsongens publikrekord, och märkligt nog så kom det uppgifter direkt efter slutsignalen om att IFK Göteborg sparkar den gamle GIF-tränaren Poya Asbaghi inom kort. – Jag är sååå glad för att det kom över 1800 personer till Gavlevallen igår, säger ordförande Malin Rogström dagen efter vinsten.
2018-10-09 20:43:24

Geflepodden #95: ”Vi är inte fantastiska, men vi är fantastiska på att jobba!”
Gefle Segerpodd igen! Den andra på de senaste tre matcherna. Denna gång blev det vinst hemma mot GAIS. Geflepodden snackar efter matchen med gästernas tränare Bosko Orovic, som menar att om hans lag förvaltat chanserna hade man vunnit betryggande. Därefter prat med Mackan Bengtsson, Jesper ”JB” Björkman och Stefan Zarkovic. Bonusintervju med mittbackslegenden Robert Strid!
2018-10-08 23:42:43

"Jag tror på 2-1 mot GAIS!"
Gefle Hemmamatch mot GAIS på måndag, en oerhört viktig match för Gefle IF. Fem matcher kvarstår innan vi vet hur det slutar. En annan sak som går mot sitt slut är teckningsperioden i det framtida bolaget. Om det nu blir ett bolag, vid namn Gefle IF Elitfotboll AB. – Jag vill och hoppas att vi tillsammans verkligen får till det här, då det kommer ge Gefle IF en stabil grund att bygga vidare på tillbaka till fotbollens finrum, säger klubbchefen David Norell Hussein i en intervju för SvenskaFans.
2018-10-06 10:14:26

Geflepodden #94: Gefles aktieförsäljning tar ett jätteskutt!
Gefle Gefles aktieförsäljning tycktes stå stilla, men så lossnade det. Nu har antalet sålda aktier inbringat över 2 miljoner och då ska alla veta att det är de sista fem dagarna som det brukar hända stora saker. Denna vecka träffar vi klubbchefen David Norell Hussein. Var ska Gefle IF börja investera om de 7 miljonerna kommer in och vad skulle en seger mot GAIS skulle betyda?
2018-10-04 22:41:00

Jesper Björkman om 44-årige Hugossons comeback: ”Han är fantastisk!”
Gefle Det har nu gått fyra dagar efter den hyperviktiga 2-1-vinsten mot Varberg. En av startspelarna i den matchen, Jesper Björkman, ger sin syn på matchen, hyllningen till Hugosson och nästa match. – Lagprestationen är i toppklass, säger Björkman.
2018-09-27 16:11:00

Geflepodden #93: ”Zarko har varit helt fenomenal!”
Gefle Den här gången blir det Geflepanelen med två debutanter, Nicklas Jansson och Johan Norrström, och en rutinerad poddräv, Karin X Johansson. Vi slår oss ner på Waynes i Gävle och diskuterar Netan Sansaras utvisning, försvarsspel, anfallsspel, inför Östermatchen, vad som händer efter säsongen, hur aktieförsäljningen ska kunna lyfta och mycket mer. Värd: Hasse Carstensen
2018-09-25 21:22:59

Geflepodden #92: ”Det är inte bara att gå ut och spela”
Gefle Geflepodden beger sig till Gavlevallen på torsdagskvällen för att sätta fokus på Gefle IF:s akademi och damsatsning. Vi pratar med tre av Gefle IF:s seriesegrare i division 3 – Lovisa Henriksson, Vilma Ivarsson och Elina Westlinder. Vi tar även ett snack med tränaren Marcus Söderlund. Dessutom möter vi akademiansvarige Jocke Carlson: Vilka spelare kan gå vidare till A-truppen, hur scoutar man, får alla akademitränare ha sitt eget spelsätt?
2018-09-21 14:49:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM GEFLE IF
ANNONS:
SERIETABELLEN
1Helsingborg2617722858
2Falkenberg2617452755
3AFC Eskilstuna26121222348
4Halmstads BK261358844
5Örgryte2712781143
6Öster2711610839
7Brage261088038
8Degerfors2710710-537
9Norrby IF279513-1732
10GAIS2771010-131
11Varbergs BoIS FC267811-429
12IK Frej268513-1229
13Jönköpings Södra267712-928
14IFK Värnamo267514-1526
15Landskrona275616-1621
16Gefle265615-2621
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
Vill du skriva för Geflered. på SF?

Vill du skriva för Geflered. på SF?

ÄLSKAR DU ATT SKRIVA? ÄLSKAR DU GEFLE IF? SKICKA IN EN SKRIBENTANSÖKAN/GÄSTKRÖNIKA TILL OSS PÅ REDAKTIONEN!
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Mo Salah frälste Liverpool
Tony Bacci – Morattis polare
”Helvete vad bra Rosenberg är”
”Måste skilja på personen och affärsmannen Uli Hoeness”
Ingen kan stoppa Todd Gurley
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies