fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 58235 | Medlemmar: 182845

Kom ihåg mig
3 - Norrlandsfönstret möter... Erik "Pirkt" Löfgren

3 - Norrlandsfönstret möter... Erik "Pirkt" Löfgren

Efter del 2 kommer givetvis del 3, och denna gång har vi fått en pratstund med Erik Löfgren som är personen bakom webbportalen pirkt.se. På Pirkt så delar Erik med sig av sina iakttagelser på ett humoristiskt sätt, men framförallt så skriver han om laget som vi alla älskar. Med träffsäkra analyser och metaforer som ofta får en att skratta högt så är det en av få bloggar jag läser kontinuerligt. Här kommer därför veckans frågor och svar.

1. Lars Nylin skrev att han "är extremt nyfiken på vem den private Erik Löfgren är. Var han får energin, och humorn, ifrån." Så hur skulle du svara på den frågan?
– Hehe, det var… roligt men överraskande att höra. Jag satt ju senast förra helgen – när vi åkte för att heja fram Giffarna till en turlig bortapoäng mot Dalkurd i Gävle – tillsammans med denne genomtrevlige Lars Nylin och söndagsslafsade i mig en kebabtallrik, rejält däven efter en yvigare lördag: sällsynt skört vidöppen för alla typer av frågor av privat och personlig karaktär. (Rent generellt tycker jag väl att folk borde vara mindre intresserad av just min privata person än typ alla andras, i och med att jag är den enda vuxna människa i min närhet som har en aktiv webbportal där jag i viss mån fläker ut mitt privatliv.)

Hur som helst: jag får energi till att skriva – om Giffarna och annat – utifrån att skrivandet nog är den roligaste syssla jag känner till, när det väl flyter på och man känner att man har någonting att säga. Och humorn… jag tror nog att väldigt många har ett bättre och rappare humoristiskt sinne än mig – men att jag är en av få som tar chansen att försöka skriva in varje ++-spaning in i www-evigheten (eller till dess att min Wordpress kollapsar av bristfälligt underhåll). Om jag snabbt ska psykoanalysera mig själv så kommer kanske min vilja att smattra ut roliga spaningar ifrån att jag var ganska blyg som barn och att huvudet därför blev till en veritabel tryckkokare av halvdana spaningar och kommentarer till dess att jag hittade skrivandet som någon sorts ventil. Nu när jag inte längre är blyg utan ++-spanar hål i huvudet på alla som vill lyssna så är skrivandet mest… roligt, för att jag genom alla år med tunghäfta tids nog har lärt mig att skriva.

Långt det blev, direkt. Nämnde jag att jag har en portal där jag skriver om mig själv i tron om att folk är intresserade och vill läsa?  

2. Vi är många som följer ditt skrivande på din portal. Hur började du med skrivandet och vad känner du att du fått ut av din portal?
– Vad roligt att höra. Jag började verkligen jättetidigt. Jag skrev nästan om varje GIF-match även på den tiden när verkligen ingen verkade läsa och slutade sedan inte ens skriva när jag själv kom upp i a-laget i en för klubben unik roll som kombinerad bussåkare, bänkutfyllare och ”förlåt för att hemsidan är så dåligt uppdaterad men den här killen hänger med i a-laget och skriver om det som händer”-skribent. Jag har skrivit så hemskt många dåliga texter om Giffarna – alltså helt bisarrt dåliga, hemska, missvisande, rent felaktiga – men nu känner jag att jag börjar kunna skriva bra om Giffarna och att en liten skara människor verkar uppskatta det. Ibland, som när jag åkte hem och skrev en del inför den här säsongen, så får jag ut uppmuntran nog att fortsätta en hel GIF-säsong till.

3. Vilket GIF-relaterat inlägg är du mest nöjd över att ha skrivit?  
– Oj. Svårt. Jag brukar aldrig gå tillbaka och läsa sånt jag har skrivit (det borde jag bli bättre på – jag vet att det är så man utvecklas, men det är bara så kväljande jobbigt att läsa sina styltiga formuleringar). Men… jag tror jag satte fingret på en känsla efter 5–0-segern mot ÖFK, försommaren 2016. Men det hade väl i och för sig alla kunnat göra. Och känslan var fel: Sundsvallsborna har inte alls slutit upp bakom klubben. Men själva texten hade kunnat vara bra, tror jag, om bara historien gett mig rätt. Det är åtminstone åt det hållet jag skulle vilja skriva oftare: att inlägget inte bara handlar om 90 minuter utan även några roliga detaljer (jag tror jag höll på att åka på en trynstöt på E-Street?) runtikring.

[Reds. anm. ifall du vill läsa inlägget som Erik pratar om så hittar du det på http://pirkt.se/?p=7464]

4. Vi har förstått att du skickade ner ÖFK en division med en hemåtnick. Var det Giffaren i dig som undermedvetet såg till att göra det eller vad känner du egentligen för våra grannar i väst? Och vad tror du om de senaste nyheterna gällande Kindberg?
Hehe, nej, det var snarare ett mål symptomatiskt för den tidens icke-Arsenal-mötande ÖFK. En inlånad klyktattare som tog ett gravt felbeslut i kombination med en egentlig vaktmästare till tredjemålvakt som brast i kommunikationen. Jag tycker att det är häftigt att en sådan klubb, som jag alltså knoppade ner i fjärdedivisionen, kan klättra till att utmana toppen i allsvenskan och slå ut turkiska och tyska storklubbar ur Europa League. Det kräver en hel del, förstås – men ingenting av det är egentligen saker som inte skulle kunna appliceras på GIF Sundsvall. ÖFK har tagit in en tränare vars idéer de trott hundraprocentigt på, de har scoutat bäst i Sverige i flera år och de har haft en väldigt tydlig vision som förening.

Sedan misstänks det ju nu att det kan ha förekommit ekonomiskt fiffel, vilket vore tråkigt: man önskar ju att det bara är tre ovannämnda faktorerna är de enda som tagit dem till toppen. Jag vet inte mer än någon annan om Kindberg-nyheterna. Själv är jag mest tacksam för att Skatteverkets mellannorrländska sökljus verkar vara riktat åt ett annat håll nu när jag ska försöka lämna in min F-skatte-deklaration så rättrådigt som möjligt med mina begränsade redovisningskunskaper.

5. Vad finns det för värde för en stad att ha ett fotbollslag i hösta serien? Vad är samhällsnyttan av Giffarna för att motivera att lägga pengar på laget istället för på "vård och omsorg"? 
– Jag är absolut ingen expert på kommunala budgetar, men nog finns ett stort värde. Jag tror utan tvekan att ”Giffarna” är ett av Sundsvalls absolut starkaste varumärken. Däremot säger jag verkligen inte att det i sig bör berättiga några pengar som tas från andra kommunala budgetar – och jag förstår helt klart att Sundsvalls kommun vill hålla hårt i sponsringspolletterna efter att ha blivit näbbdragna av Dragons-ledningen tidigare.

Dock satt jag och filade på ett inlägg (som kanske kommer) om att jag tycker att Giffarnas ekonomiska misslyckande dömts ut lite väl hårt av lokalpressen kontra Timrå IK – som ju faktiskt räddats av Timrå kommun via ett sånt där luddigt arenaköp (som väl sällan är de allra bästa kommunala investeringarna?). TIK hängde ju mot Kronofogdens rep senast sommaren 2017 (efter den kommunala räddningen!) – men de ekonomiska bryderierna verkar helt ha glömts bort när det specialchartras plan i jakten på en SHL-plats. Intill artiklarna om den lyxiga reselösningen finner man snarare lokaltidningskrönikor om att ”Sundsvall behöver Timrå IK i SHL!”. Giffarna, däremot, borde enligt den samlade mediebilden (jag tror att alla från ledarskribenter till allmänreportrar till sportreportrar har fått krönikera sitt) i princip klappa ihop verksamheten på grund av sin ekonomiska naivitet.

Det är rätt svårt att bedriva fotbollsförening, där målet inte är att göra vinst utan där precis alla tillgängliga medel bör läggas på att förbättra tabellpositionen rent sportsligt. Det är en svår konst som jag tror att i princip bara Stig Svedberg bemästrar till fullo.

6. Hur många miljoner säljs Emil Forsberg för i sommar och hur bör Giffarna använda pengarna?
– Oj. 300? Det tycker jag att Hasan Cetinkaya borde kunna ankelskaka, säg, Milan på? De 4,5 procenten av den pengapåsen borde förstås gå åt att täppa till alla finansiella hål som redan finns och som – att döma av hemmapubliksnittet hittills – ser ut att inte bli… mindre under den här säsongen.

7.  Vilken plats slutar Giffarna på denna säsong?
– Topp-tio, va? Det framstod för mig som en helt bisarr målsättning att ha inför förra säsongen (när en lytt och stukad Hallenius, en oprövad Morsay, en tunn Wilson, en division 1-Gall och en ljumsktrasslande islänning bildade hela offensivlinjen!!!) – men den här säsongen tyckte jag (åtminstone innan Chidi- och Sema-skadorna) att det hade varit rimligt.

8. Vem vill du passa intervjubollen till?   
– Jag vet att poddprofilen och Björn Nilsson-stipendiaten Ola Söderholm håller på Giffarna. (Jag vet detta för att han, i egenskap av +++++-spanare, aldrig någonsin gillat någon av mina ++-spaningar på Twitter, men däremot skickat iväg något höfthjärta om jag affekt-skrivit typ ”YES!!! GALLBLÅSAN!!!” efter ett Romain Gall-mål.) Det faktumet borde någon göra något på.
 

5-0 vinsten mot Östersund verkar onekligen leva kvar i många Giffares minne. Med det tackar vi Erik för hans tid och ser fram emot att få tag på Ola Söderholm inom en snar framtid för att få veta lite mer om honom och hans koppling till Giffarna. Om ni har några frågor ni skulle vilja få svar på så skulle jag vara väldigt tacksam om ni vill dela med er av dessa i kommentarsfältet nedan eller i ett PM till mig.


0 KOMMENTARER      2530 VISNINGAR
JOACIM LINDGREN
2018-04-28 12:51:37


ANNONS:

Fler artiklar om Sundsvall

En blöt fredagskväll och årets tionde vinst
Sundsvall Giffarna besegrade BP borta med 3-1 i höstrusket och är nu uppe på tvåsiffrigt antal segrar efter 22 omgångar. 40 mål, Hallenius i skytteligatopp på 14 mål, det här laget bara ångar på.
2018-09-22 10:04:39

Inför BP - GIF Sundsvall
Sundsvall Giffarnas allsvenska säsong rullar vidare. Efter en trist övertidsförlust i Örebro är det huvudstaden som gäller kväll. Brommapojkarna på Grimsta i blåst och regn i Stockholms välmående västra närförort. I brist på sedvanlig giffig höstnervositet kom rapporten att snöa in på motståndarna istället.
2018-09-21 16:27:32

Snöplig 2-1 förlust när Giffarna gästade Örebro
Sundsvall Jag hade planerat att skriva en lång artikel om Giffarnas imponerande kollektiv, vårt tålamod och vackra passningsspel. Allt det grusades när Sundsvallsdödaren Bertilsson kunde skjuta in 1-1 från ingenstans. Efter det så lyste höstlöven klart rött på min näthinna och jag kunde ana Rogic 2-1 mål innan det till slut kom på tilläggstid. Det var en sån match, en sån match som fick luften att gå ur mig fullständigt och orsaken till denna försenade matchrapport.
2018-09-19 19:56:00

Inför Örebro - GIF Sundsvall
Sundsvall En tredjedel av serien återstår och äntligen är det dags för match igen. Efter det två veckor långa landslagsuppehållet (för att se till att allsvenskan pågår fram till jul) åker Giffarna ner till Örebro för att återigen försöka ta tre poäng.Tre poäng som är nödvändigt om Giffarna på allvar ska kunna slåss om de absoluta topplaceringarna. Åker man hem med noll poäng blir det ytterligare några omgångar i ingenmansland istället.
2018-09-15 00:47:00

Målexplosion i andra resulterade i 4-0 seger för Giffarna mot Sirius
Sundsvall Efter en händelsefattig knapp timme så smällde det till rejält när Giffarna malde ner Sirius totalt och vann med 4-0.
2018-09-02 20:24:16

Inför GIF Sundsvall-Sirius
Sundsvall Giffarnas succébetonade säsong fortsätter. Under förra helgen bortaslogs Östersund och nu väntar en ny utmaning i Sirius som efter fjolårets succevår haft det betydligt jobbigare men nu åtminstone jobbat sig upp på rätt sida om strecken.
2018-09-02 10:52:48

Dramatisk vändning i det mellannorrländska derbyt
Sundsvall Mötet mellan Östersunds FK och GIF Sundsvall var länge en inte särskilt upphetsande historia. Nätt spel från båda lagen och ett slumpmål för ÖFK satte tonen under merparten av matchen. Men upplösningen blev betydligt mer dramatisk.
2018-08-26 18:20:41

Inför Östersunds FK - GIF Sundsvall
Sundsvall På söndag klockan 15 går den mellannorrländska klassikern av stapeln. GIF Sundsvall reser de tjugo milen västerut för att möta sin regionalkonkurrent Östersunds FK. ÖFK är utan tvekan favoriter. Men de här mötena brukar kunna bjuda på många mål och överraskningar. Blir det även så på söndag?
2018-08-24 18:41:36

GIF Sundsvall - Häcken 0-2: Ribba ut för Sundsvall när Häcken är lite bättre på allt
Sundsvall Det märktes att det var en match mellan två passningsorienterade lag på NP3 arena idag. Efter en individuell skicklighet kunde dock Häcken koppla greppet om matchen och såg till att inte släppa taget. Därmed får Häcken åka söderut med 3 poäng i bagaget när lagen byter plats med varandra i tabellen. Giffarna lyckades inte hota ett Häcken som frustrerande nog är aningens bättre i varenda matchmoment.
2018-08-19 18:16:00

Inför GIF Sundsvall – Häcken
Sundsvall En ny hemmamatch för Giffarna och förhoppningsvis kan publiksnittet fortsätta att öka. Imorgon, Söndag den 19 Augusti gästas GIF Sundsvall av Häcken på NP3 Arena. Två lag som båda kommer från 5-målssegrar drabbar samman i Norrlands huvudstad. Sundsvall som vann mot Trelleborg med 6-1 i sitt senaste möte gästas av ett Häcken som senast vann mot Djurgården med 5-0. Vilket av lagen som kommer förankra sin plats bland topp åtta och vilket lag som istället får känna flåset i nacken återstår att se.
2018-08-18 14:41:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM GIF SUNDSVALL
ANNONS:
SERIETABELLEN
1AIK2114612548
2IFK Norrköping2213631645
3Hammarby2113531744
4Malmö FF2112451640
5Östersund221138936
6Sundsvall2210571335
7Djurgården221057735
8Häcken2110471834
9Örebro22859-229
10Kalmar21849028
11IFK Göteborg217311-524
12Elfsborg225710-722
13Brommapojkarna226115-3419
14Sirius225314-2718
15Dalkurd FF223514-1714
16Trelleborg223415-2913
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Atlético segrade i regionsderbyt
El Superclásico är tillbaka
Kerim Mrabti matchjälte i Skåne
Platt fall för Vänersborg i Vetlanda
”Det räcker inte att se bra ut”
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies