fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 109370 | Inloggade: 312 | Antal medlemmar: 179789
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Hectors Veckobrev 4 | Glada budskap.

  Hectors Veckobrev 4 | Glada budskap.

  I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.


  Veckobrev 4.
  Glada budskap.
   
  1.Kyrkoåret.
  Andra söndagen i Advent  har som tema "Riket som kommer" och självklart är det Guds rike eller "Himmelriket" det handlar om. Söndagens evangelietext handlar just om detta som är grunden i Jesu förkunnelse, en förkunnelse  som man enklast kan sammanfatta i fyra punkter.
   
      Tiden är fullbordad.
      Guds rike är nära.
      Gör bättring!
      Tro evangelium!
   
  Alltså två upplysningar och två uppmaningar till människan.
  Som säkert många vet betyder "evangelium" glatt budskap och detta ska vi Tro på = "Lita på", nämligen att det onda ska besegras och Guds rike ska komma.
  Men hur går det då med vårt eget "rödvita himmelrike", Degerfors i Superettans rike nästa år? Får vi något glatt budskap?
  Lite beror det nog på hur det går för Patrik och Stefan i deras kontraktsarbete med olika spelare. Och tyvärr är det nog något så världsligt som pengar som styr. Men vi hoppas på det bästa! Men tyvärr är det nog så att små klubbar som ska försöka vara en del i stora sammanhang där stora ekonomiska krav ställs inte har det så lätt att konkurrera. Men det finns även något som heter klubbkänsla och det får vi hoppas att många Degerforsspelare känner efter den lyckade gångna säsongen.
  Och vi får aldrig ge upp! Vi måste ha visioner!  Även vi måste satsa och se framåt.
   
  2. Det glada budskapet.
  Andreas Holmberg sade inför  2017 års säsong:
  "Kommer den här gruppen att få det att studsa rätt nästa säsong kan det bli riktigt bra".
  Tänk vad rätt han fick! Hoppas nu att Andreas kan säga detsamma inför 2018 så att vi kan få ett "glatt budskap" än en gång.
   
  3. Att se fram emot.
  Nu kan vi se fram emot att "Ökenvandringen är över" och träningen  åter är igång även om inte så många kunde delta i starten. Degerforslaget har i alla fall startat marschen på vägen mot ett nytt spelår. Ett normalt sett spännande spelår med först tre Cupmatcher mot tre bra lag och senare ett nytt Superettanår med start den 1 april.
  Måndagen den 4 december startar det på allvar Det blir 4 pass i veckan i tre veckor fram till jul och sedan återsamling 3 januari., säger Stefan J som då hoppas att truppen skall vara lite mer fullständig.
  Degerfors kommer också att testa en del spelare nu i december och "lyfta upp" flera juniorer.
  Träningsupplägget i december innebär att man förbereder sig fysiskt inför januaristarten med träningspass både inne och ute..
   
  Hur 2018 års trupp kommer att se ut vet vi inte riktigt än men förhoppningsvis handlar det om de gamla goda märkena som Sargon, Shpetim och "Maya" där framme, Jonas där bak nu klar tillsammans med  CW och Marcus deB.
  Och vi hoppas innerligt att Sebastian finns kvar på mitten tillsammans med Nikola L.. Och vilka står där i målet? Vem står där med handskarna på bredvid redan klara Dario och  tar hand den platsen och bollen nu när Oskar har lämnat. Jesse?
   
  Nu kan vi se fram emot att träningsmatcherna snart börjar,
  Nu kan vi se fram emot Cupmatcherna i februari-mars.
  Nu kan vi se fram emot att snart kommer spelprogrammet för Superettan.
   
  4. Stabilitet.
  Nu kan man i laget satsa på två huvudpunkter i uppbyggnadsträningen inför seriestarten i april 2018.
  Stefan Jacobssons första hela säsong med eget ansvar blev en succé. För en gångs skull slapp vi berg-och dalbaneåkandet.
  Laget höll en väldigt stabil plats på övre halvan  och slutar också just där. Och märk väl  att det till slut skiljde hela 7 poäng mellan plats nummer 8 på övre halvan och plats 9 överst på nedre halvan. En klar och tydlig gränsdragningen mellan de åtta bästa lagen och de övriga!
   
  En ny spelidé och"det nya arbetssättet i försvarsspelet och i anfallsspelet" gav frukt. Degerfors klarade av målsättningen och tätade till där bak. Släppte in hela 16 mål färre jämfört med året innan. En prestation i sig.
   
  Det gäller nu att fortsätta på den inslagna trenden och renodla och finslipa det lyckade spelsystemet och skapa en ny hög-lägsta-nivå, precis på samma sätt som 2017, en säsong utan berg-och -dal-bana. Med andra ord med en riktig bra Stabilitet i laget och i spelet och med denna positiva utveckling kan vi enbart sikta åt rätt håll, nämligen uppåt.
  "Men vi skall aldrig tala därom men alltid tänka därpå", för alla vet vad det handlar om om precis som i Frankrike när det gällde att förvandla det tyska landskapet Elsass till det franska Alsace och det tyska Lothringen till det franska Lorraine. Vilket man också lyckades med.
  Stefan får nu en två-årsperiod och då ska vi nog kunna få se en utveckling hela tiden som ger oss visioner om en positiv framtid och glada budskap.
   
  5. Mental beredskap.
  Om Stabilitet är det första nyckelordet i uppbyggnadsträningen så blir " mental beredskap" det andra.
  Vi lånar än en gång Hasse Berghs broder Robert Bergh i "det mentala sammanhanget". Ni kommer väl ihåg Hasse Bergh? Kom till Degerfors från Hammarby i slutet på  den allsvenska perioden på 1990-talet.En typisk kantspringare var han Hasse. Men nu var det hans broder travtränaren Robert det skulle handla om.
  Robert Berg säger angående mental träning:
  "I grund och botten handlar det om att utveckla ett positivt tänkande. Generellt sett tror jag att det är bra för alla att träffa någon som man kan prata med och speciellt för oss som håller på med idrott på en hög nivå.
  Det är viktigt att inte fokusera på det som är dåligt. Bland annat brukar jag få skriva ner olika saker som jag tycker att jag gör bra", säger Robert Berg.
  Visst handlar det om ett positivt tänkande. Man skall självklart analysera misstagen men "det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret".
   
  Och för Degerfors del handlar det speciellt, tror vi, om att kunna bemästra de där sista 10 minuterna av matcherna. Att arbeta in en strategi för att vara förberedd och "tänka rätt". Det kan vara så enkelt som ett "mantra!", en fras, ett ord eller en mening som upprepas för att påminna om vad det handlar om. ..
   
  6. Truppen VI.
  F n verkar det som om vi har 8 man klara för startelvan, Dario i mål. Jonas, Marcus, CW i backlinjen. Erik ute till höger och kanske Kevin ute till vänster. Nikola på mitten, Sargon framför,.
  Återstår Sebastian? Shpetim, "Maya" stort frågetecken och  Alexander.
  Förhandlingarna angående Sebastian går trögt. Pengar! Pengar handlar det om. Hoppas PW och Stefan har någon ersättare i "garderoben". Tänk om vi kunde få ett glatt budskap.
  Målvaktsfrågan är heller ej löst. Dario klar, Jesse?. Framåt handlar det väl om Shpetim eller Alexander eller bägge. Stort frågetecken för "Maya".
   
  En del spelare i truppen bl a Erik Sachs vars kontrakt går ut i år börjar nu bli lite oroliga om fortsättningen då de inget hört.
  PW säger dock "Vi håller på och går igenom truppen med tränarna och ska gå igenom alla spelare inom kort".
  Erik har tränat med Kongsvinger i två veckor och är tydligen ute efter att i första hand få speltid i någon bra klubb.
  "Speltiden är viktig i min ålder  och det gäller att få spela så mycket som möjligt", säger Erik och markerar dessutom att han strävar efter att inte bara var en "backup" i laget. Erik har ambitioner.
   
  Kanske ändå en hund begraven i Karlstadmålvaktsspåret eller hur tänker man i Degerfors. Hur ser huvudspåret ut. Nu kommer nämligen besked angående Jesse Öst. Han lämnar Degerfors (som vi länge har misstänkt). Först hade vi tre bra målvakter. Sedan blev de två. Och nu är det endast en enda kvar nämligen Dario Miskic.
  Men vilken är tanken bakom det hela.
  Nog för att vi vet att Dario är bra, men  vi måste ju ha en andremålvakt! Skador inträffar tyvärr. Men  det är ju klart att alla vill vara förstemålvakt.
  Men helt klart nu är att klubben söker en andremålvakt!
   
  Truppen är tunn men provspelare på gång i Degerfors i december, därav två bekanta sedan i höstas. Nigerianerna Joel Daniel och Ladan Mohammed.
   "Joel är mer en offensiv mittfältare som kan spela i Sargons och "Mayas" positioner. Ladan -är en central mittfältare, även användbar på kanten", säger sportchefen PW.
  Dessutom har vi två provspelare från nära håll. Erik Björndahl från BK Forward och Adam Molin från Karlslund. Två stora målgörare med 24 resp 22 mål senaste säsongen. Erik en hårt jobbande anfallare enligt PW. De båda kommer att träna med Degerfors i december månad före juluppehållet.
  Den femte spelaren är Eddie Tran en ung och utvecklingsbar mittfältare från division 1 klubben Rosengård.
   
  Om nu Sebastian försvinner kanske någon av nigerianerna kan fylla platsen.
  Tyvärr är det pengarna som styr för en klubb som Degerfors IF och Stefan J menar att klubben är helt beroende  av detta och måste söka sig ut på "den lägre" marknaden med billigare priser. Stefan menar också att man ibland mer eller mindre får börja om, men i år lyckades man skapa en mycket duglig trupp. Vi hoppas på detsamma inför 2018.
   
  Nu är vi igång. Träningen har börjat på allvar!
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                          Stefan H.  Veckobrev 3 | Vem kommer? 
  1. Nytt Kyrkoår.
  "När vintermörkret kring oss står,
  då gryr på nytt vårt Kyrkoår".
   
  Den gamla adventpsalmen är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas.
  Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår  med start första Advent. Vi har Kalenderår med start första januari. Vi har kanske Bondepraktikans väderår och gamla jordbruksår. Och så har vi förstås Fotbollsår och frågan är om inte detta känns som det viktigaste i vårt sammanhang.
  Första Advent inleder som sagt Kyrkoåret och ordet Advent betyder ju "ankomst" och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och världsligt sammanhang och kanske även i Degerfors -sammanhang.
  Vi hänger upp våra Adventstjärnor, vi tar fram Adventstaken och ser fram mot ett förhoppningsfullt Kyrkoår, Kalenderår och Fotbollsår.
   
  "Ett kyrkoår begynner,
  vi tänder väntans vita ljus.
  Nu ljuder glädjesånger
  i helgat rum till orgelbrus."
   
  Men vem kommer? Vems ankomst är det vi firar? Första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Adventus Domini betyder Herrens ankomst. Det är kyrkans stora jubeldag. Det är kyrkans nyårsdag. Traditionen har här tagit påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid kyrkoårets början.
  Meningen förstår vi. Han som red in i Jerusalem kommer på nytt. Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
  "Kristus drar framgenom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna David son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn! På Kyrkoårets första dag får Jesus Kristus den hyllning som är honom värdig," skriver biskop Giertz
   
  2.Truppen IV
  Har vi månne någon Degerforsares ankomst att fira? Finns det någon som vi vill ha men som ännu inte är klar?
  Får vår del vill vi se namnet Sebastian Olsson dyka upp och även ett namn  som Shpetim Hasani. Deras ankomst till Degerfors truppen vill vi gärna fira.
   
  En något underlig rubrik dyker upp i pressen, "Degerfors spanar in Karlstadkillar". Läser man sedan vidare så handlar det bl a a om en målvakt av alla spelare. Patrik Werner  säger att han sett United flera gånger och han /målvakten/ har haft ett bra år. Men någon kontakt är inte tagen". Istället säger PW att av Degerfors redan tre olika målvakter är ingen avskriven än. Men Degerfors har nu kommit fram till hur de ska gå vidare och man har ett huvudspår som klubben kommer att gå vidare på.
  Att då börja prata om ytterligare en målvakt utifrån rimmar ganska illa med "det sannolika", snarare är det obegripligt / en höna av en fjäder/. Eller ligger det en hund begraven?
  Men av tidningen att döma handlar det om rykten och det är naturligtvis inte Degerfors och PW som står för dessa!
  Annars säger PW  att "vi tar ett steg i taget och det finns vissa som vi har kommit  lite längre med. Vi är nära några påskrifter och det känns som att vi ska kunna presentera något i veckan".
  Samma dag kommer nyheten om Jesse Öst till Kongsvinger så där kanske Degerfors huvudspår ligger, Dario och Oskar om det nu skulle vara så att man bestämt sig  för 2 målvakter av tre, för tre st kan det ju inte handla om. "någon måste lämna båten" som Karl Asplund skrev i sin dikt "Hjältarna". Och egentligen är alla tre målvakterna mycket bra målvakter och att Dario stod i de två sista matcherna var nog ingen slump.
  Och inte behöver man väl en målvakt från Karlstad?
   
  3. Svenska Cupen.
  Nog blev det en skaplig lottning. Endast Djurgården ser ju mer eller mindre svårslagna ut även om vi klådde dem senast med 2-1 i en psykologiskt sett mycket betydelsefull match där, som Stefan säger, "det var en väldigt bra start för vad vi hoppades åstadkomma med vår egen spelidé och vårt arbetssätt i försvarssspelet och i anfallsspelet".
  Sedan höll ju detta även i andra cupmatchen mot HIF borta och dessutom blev det en mycket fin spelöppning i Superettan med två raka vinster och en oavgjord borta mot FFF. En kanonstart med andra ord!
  Stefan säger även att "Svenska Cupen är en garanti för bra matcher. Det blir lite tävlingskaraktär över dem och det gör bara att det spetsas till. Jag tycker att Svenska Cupen-upplägget som det är har blivit väldigt bra".
  Vi instämmer och det måste ju för en tränare vara väldigt bra  att få ett kvitto på vad som gäller och duger inför seriestarten.
  Men ingen kan begära att det ska gå lika bra 2018 som i år. Bara det blir bra och lärorika matcher!
   
  4. Ekonomi.
  SEF har ju träffat fina avtal angående ersättning till klubbarna för all TV-sändning av matcher i Allsvenskan och Superettan. F n är det CMore som gäller med ca 370 miljoner i potten med vissa avdrag, men från 2020´, som tidigare sagts, handlar det om Discovery, Eurosport och kanal 5 med ca 540 miljoner brutto att fördela till de 32 klubbarna i SEF. Så framtiden ser egentligen ganska ljus ut bara nu Degerfors kan "hänga med" fram till dess.75 procent till Allsvenskan och 25 procent till Superettan och som sagt ju högre upp i tabellen desto mera ersättning.
  Degerfors hade för 2017 budgeterat en 12:e plats i tabellen och vi alla vet ju hur det gick. Det blev en 8:e plats istället. Vad betyder det? Jo,mera pengar. Större ersättning till klubben i kronor räknat än det budgeterade. Och därmed normalt sett ett bättre förhandlingsläge inför kontrakten  för 2018.
  Det går inte att få exakt grepp på hur stora summor det handlar om då det egentligen är "klubbarna som äger pengarna".
  Och det är kanske mest "döda siffror " då vi inte vet direkt vad mycket det kan handla om i kronor mellan olika placeringar även om vi vet de olika procentsatserna. Men bruttosumman för 2017 handlar om 370 miljoner. Av dessa går som sagt 75 procent till Allsvenska klubbarna och 25 procent till Superettan.
   
  Men genom ett räkneexempel av följande typ där vi vet att ettan i Allsvenska tabellen 2016 fick ca 17-miljoner av "kakan" till de allsvenska lagen och det är lika med 10 procent av hela "potten" kan vi räkna  ut att det rörde sig om  totalt 170 miljoner till Allsvenskan. Samtidigt vet vi då att dessa 170 miljoner är 75 procent av "det totala" och att 25 procent av den totala summan går till Superettan. Och då går det att räkna ut hur mycket som totalt sett hamnade hos Superettanlagen den gången.
  Men det var 2016 och nu 2017 rör det sig om helt andra siffror nu med en bruttosumma på ca 370 miljoner i stället för 240 och för 2020 rör det sig om ännu mer, nämligen ca 540 miljoner tack vare SEF:s skickliga förhandlare med Mats Enqvist i spetsen.
  Och visst handlar en 8:e plats om bra mycket mer än en budgeterad 12:e. Flera 100 000-tals  kronor i skillnad! Och totalt sett för Degerfors rör det sig om helt andra siffror.
   
  5.. Nya Superettan.
  Kvalet mellan Allsvenska J-Södra och Superettantrean Trelleborg slutade med att Trelleborg blir nya allsvenskar. Senast Trelle spelade i allsvenskan var säsongen 2011 och därefter direkt ur Superettan 2012 och då vet vi vilka som skickade ner laget i division 1, nämligen Degerfors IF med Brandeborn, Erik Nilsson och Rennie i spetsen den gången. Denna match 2012 nere i "Trelleborgen" på Vångavallen är en av de absoluta bästa matcher Degerfors spelat i Superettan. Och detta spel togs fram när det gällde som mest. En prestation av samtliga då inblandade tränare och spelare.
   
  SVT:s expert säger om dagens Trelleborg:
  "De har en tydlig spelidé och har klarat sig väldigt bra. Bygger man vidare utan att ändra  för mycket går det att klara sig" / underförstått i allsvenskan/.
  Vi minns matchen på Stora Valla då Degerfors ledde med 2-0 i paus men Trelle kom ut och vände på matchen med ett "systematiskt spel" där man inte spelade snett bakåt för att hålla bollen utan snarare mer rakare bollar både framåt och bakåt.
  Och detta med en tydlig spelidé är ju precis det som Degerfors och Stefan just  har påbörjat.
   
  Kvalmatchen var en  jämn match i högt tempo och med ett tätt försvarsspel av båda lagen. Speciellt ytterbackarna tog hand om sin motståndare och lämnade aldrig 10 m som man ibland kan få se, även i landslaget.
  Och nu får vi se J-Södra med Smylie, Thelin, Gojani, Fendrich och Fredrik Olsson igen. Men vi slog dem i dubbla möten 2015 det året de gick upp i Allsvenskan. Så det ska vi väl kunna göra igen.
   
   
  Nya Superettan:
  Nedflyttade från Allsvenskan
  1. Halmstad BK
  2. Athletic U
  3. J-Södra
  Kvarvarande lag:
  4. Falkenberg
  5. Öster
  6  Värnamo
  7. Helsingborg
  8. Degerfors
  9. GAIS
  10.Norrby
  11.Varberg
  12.Gefle
  13.ÖIS
  14.Frej.
  Uppflyttade:
  15.Brage
  16.LBoIS.
   
  6. Träningsmatcherna är spikade.
  Vi börjar sista veckan i januari med hemmamatch mot Carlstad U i vanlig ordning. Sedan kommer Brage hemma den 3/2 och helgen därefter ÖSK borta  Sedan kommer minst 3 st mycket spännande cupmatcher.
   
  7. Truppen V
  Det fanns tre st kandidater till målvaktsposten. Nu har vi en klar och en kommer att lämna.
  Det blev Dario Miskic som skrivit på ett tvåårskontrakt. Vi gratulerar. En lång, reslig, spänstig, greppsäker målvakt som PW tror väldigt mycket på .
  "En ung och och utvecklingsbar målvakt som vi tror stenhårt på", säger sportchefen PW.
  Det var som vi trodde att de där två sista seriematcherna i höstas var en fingervisning åt vilket håll det lutade.
  Den som lämnar är Oskar  Klasson som efter sin långa skada nu  vill söka sig vidare. Och det är klart att Darios två-årskontrakt kanske gör att Oskar förstår vartåt det lutar och vill lämna.
  Och nu är givetvis frågan om Jesse stannar och vem som blir förstemålvakt i så fall- 2 år för Dario visar  ju Degerfors förtroende för honom. Eller är det en verklighet bakom "Karlstadryktet"?
   
  Ytterligare en spelare är nu klar. Det blir ännu ett år för lånet från Norrköping  Erik Lindell. Vi tackar!
  Erik är den moderna  ytterbackstypen med de härliga inläggen utifrån högerkanten av vilka Shpetim Hasani nickat in ett flertal. Så nu väntar vi bara på Shpetims förlängning av kontraktet. Erik tränar f n  med Norrköping men kommer att ansluta till truppen i Degerfors den 1 januari. Bra!
   
  Mittbacken Jonas Olsson blir  nästa man "till rakning". Och nu måste vi tacka än en gång. Det fina i kråksången är att nu handlar det igen om ett 2-årskontrakt precis som med Dario. Det är tydligt att Degerfors  ekonomi år tillåter lite mer och det är väldigt bra och stabiliserande. Nu vet Stefan J vad han har att räkna med framöver.
   
  "Det har alltid varit givet för mig  att förlänga så jag är nöjd. Jag har känt mig väldigt fräsch i kroppen i år", säger Jonas.
  Och så tillägger han det bästa av allt och det viktigaste för hela klubben och truppen:
  "Stämningen som vi har haft i laget är den bästa jag upplevt på seniornivå. Alla har dragit år samma håll och det känns som att vi har nåt stort på gång. Det är mycket därför jag vill fortsätta och jag ser verkligen fram emot nästa säsong".
  Där tror vi att Jonas pekar på det som "ligger i luften".
  Först fick Stefan J ett förlängt tvåårskontrakt. Sedan fick Dario i målet detsamma och nu även Jonas. Detta tyder på att Degerfors IF dels nu satsar lite mer i år och dels har en bättre ekonomisk situation är fjolåret och vill ha kontinuitet..
   
  Här har vi ytterligare ett exempel på hur viktigt det är i ett lag att alla drar åt samma håll. Vi har inte bara svenska landslaget i Janne Anderssons tappning utan vi har även Östersunds frammarsch som ett mycket bra exempel och nu kommer även Degerfors IF "dragande" med samma framgångsrecept." En för alla , alla för en".
  Det skall inte vara några divor, det skall inte vara några särskilda stjärnor utan det ska handla om ett lag. Ett enda lag med 11 spelare på plan och en trupp på ungefär det dubbla. Får man sedan en social, ödmjuk, positiv, kompetent  och analytisk tränare till ett sådant lag blir det bara bra!
   
  "Patrik Werner är nöjd", skriver VF och tacka för det. Han måste dels vara nöjd med sig själv och sitt arbete och han måste dessutom vara nöjd med de spelare det nu handlar om.
  Men det är nog inte slut än. PW säger:
  "Det känns verkligen jättebra och vi har fler på gång också".,
  "Det blev en rödvit fredag det här", säger PW med ett skratt, enligt karlskogatidning.
  Så det är bara för oss att vänta in nästa rapport och går den i samma durskala som det här så blir vi ännu nöjdare.
   
  Men allt är inte frid och fröjd Hampus Z har bestämt sig för att lämna efter 3 år och ett skadefyllt slut. Hampus ger de bästa lovord för Degerfors men känner att han vill vidare
  ,
  Nu börjar laget växa fram. Nu har vi en stomme redan klar i Dario/ Jesse?, CW, Marcus, Jonas, Erik L, Nikola, Sargon  och väntar nu bara på att alla de övriga ska "komma"- Vi vill samma spelstyrka som 2017 och behöver även Kevin  där bak. Sebastian på mitten och Shpetim, Maya, Alexander där framme.
  Dessa spelare är redan inspelade. Dessa spelare vet nu hur "valserna"  går. Dessa spelare bör nu  få  chansen att fortsätta det redan påbörjade och blir därmed ännu bättre.
   
  AVSLUTNING.
  Visst vågar vi väl tro:
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors ekonomi nu är bättre än förra året.
  Visst vågar vi väl tro att Patrik W och Stefan J kan sy ihop ett slagkraftigt lag  även till nästa år
  Visst vågar vi väl tro att Stefan J fortsätter sitt arbete med att "stänga till försvaret".
  Visst vågar vi väl tro att kung Sargon III gör 12 mål ytterligare en gång.
  Visst vågar vi väl tro att Shpetim Hasani får nytt kontrakt och fullt frisk och i full form gör en massa mål nästa säsong.
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors fortsätter sitt spel med tätt försvarsspel och  hög press
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors  "får ordning på bortaspelet".
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors utvecklar en mental beredskap för de sista 10 minuterna av matcherna.
  Visst vågar vi väl tro att Jonas, Marcus och Christopher W bildar den nya "Nallevallen"/.
  Visst vågar vi väl det
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 2 | Silly season
  1. Kyrkoåret
  DOMSÖNDAG
  Novembermörkret sänker sig allt djupare. Den långa Trefaldighetstiden är slut. Kyrkoåret går mot sin avslutning och den sista söndagen i Kyrkoåret, Domsöndagen, är aktuell. Denna dag har sitt speciella tema. Det handlar om "den yttersta domen"  med Människosonen som domare, men det handlar också om Hopp och Seger och Kristi återkomst med den slutliga segern över det onda.
  Denna kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd med domens allvar och samtidigt med samma dags firande av Kristi återkomst och segerns glädje, kan sägas återspegla kristendomens förlåtande huvudtanke.
   
  Sedan binds också söndagen vid Kyrkoårets slut, Domsöndagen,  temamässigt ihop med söndagarna vid Kyrkoårets början- Advent. För bakom  Domsöndagen  skymtar redan Första Advent. På Kyrkoårets första söndag, Första Advent, rider Jesus in i Jerusalem och på Kyrkoårets sista söndag, Domsöndagen, kommer han tillbaka "på himmelens skyar" för att återupprätta sitt rike.
   
  Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag som i världen grytt" markerar Domsöndagens betydelse och framhäver att det är Ljuset och Hoppet och kärlekens seger det handlar om mera än om Domen. På något vis är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår. Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus, värme och förhoppningar, får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning. Människan har "gjort ett varv" och kan förhoppningsvis se tillbaka på det gångna med tacksamhet, men är samtidigt beredd på det nya som ska komma.
   
  Degerfors har också gjort sitt varv fast då handlade det om 30 hårda matcher i Superettan och vi kan se tillbaka på den gångna säsongen med stor tacksamhet och en rejäl positiv känsla. Vi sammanfattar det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord Hopp och Seger inför det nya året och nästa säsong  Domsöndagens något  paradoxala tema handlar alltså förutom om Domen även om ett glädjebudskap, nämligen Kristi återkomst.
   
  Vi har nu slutat vår vandring genom Kyrkans heliga år. "De sken som  Kyrkoåret kastar över tidens skiften, är inte till för att ge människan en glansfull effekt över vardagen utan det är det fladdrande skenet från "flammorna på den stora valplatsen", där Gud och ondskan drabbar samman, där den hårda kampen står om människosjälarna", skriver biskop Giertz. Vi har använt denna kamp  i olika tider för en annan, på sätt och vis en egen kamp, nämligen Degerfors IF:s hårda kamp i Superettan, men syftet har alltid varit gott. Människan är kropp och själ, ande och materia och båda delar skall tillgodoses.
   
  2. Truppen II
  Den största värvningen på länge!
  Sargon Abraham är otvivelaktigt Degerfors och Patrik Werners bästa värvning på år och dag. Och med ett 2- årskontrakt.12 mål blev  det.
  Vi för vår del föredrar nu att kalla honom kung Sargon III. Vilka var då kung Sargon I och kung Sargon II ?
  Sargon I var kung i Mesopotamien på 2300-talet f Kr. Han startade Semiternas maktperiod i Babylonien  genom att störta Sumerernas rike, det äldsta i Mesopotamien.Kung Sargon II var kung i Assyrien 721-705 f Kr även detta rike i Mesopotamien. Men nu har vi i Degerfors ännu en kung Sargon, nu den tredje. Och vi tackar.
   
  "Jag tycker att det har gått mycket bra för både mig och laget", säger han "den store".
  Hela 12 mål och ofta inte vilka mål som helst utan många snarare spektakulära. Bäst minns vi avgörande målet mot BP i 89:e minuten, en veritabel finess av en mästare.
  "Jag blev väldigt väl mottagen i Degerfors av både spelare och ledare. Det var bra stämning i laget och jag kände mig hemma väldigt snabbt", säger kung Sargon III.
  Och tänk att vi får glädja oss åt denne komplette spelare ytterligare minst ett år. Då kan han än en gång få göra 12 mål på en säsong. För en komplett spelare är han. Inte bara en målgörare utan en spelfördelare,  en spelare som själv springer i luckor och som  han själv säger nu  fått jobba mer med det defensiva spelet.
   
  "Jag tycker att vårt spelsystem i Degerfors med mycket boll i laget och mycket spel centralt passar mig men ska vi kunna bli ett topplag måste vi prestera bättre på bortaplan än vi gjort. Men det är bara att jobba på för att det så ska bli," säger Saigon III.
   
  3. Bortaspelet.
  Där tar han upp något viktigt inför nästa spelår kung Sargon III. Bortaspelet!
  Degerfors har spelat 15 matcher hemma och vunnit hela 9 st. På bortaplan har vi spelat 15 matcher men vunnit bara 3 och där har vi något att förbättra för att kunna fortsätta på vår resa.
  Hur förklarar vi detta? Vad kan det bero på? Vad ligger bakom?
  Självklart känner ett lag sig speciellt hemma på hemmaplan, med hemmapublik och hemmastöd och givetvis är statistiken normalt  för dessa matcher klart bättre än bortafacit. Men måste det vara så stor skillnad? Går det inte och "träna in", en medveten taktik, ett medvetet system att tillämpa på bortaplan?
   
  Den goda säsongen 2015 då vi inledde förträffligt och efter två rejäla missar, Utsikten borta och GAIS hemma, kom rödvitt verkligen igång. Och vi slog först Mjällby borta med 2-1 , sedan Värnamo på bortaplan  vinst 3-1 och BP på bortaplan  med 2-0. Alltså 3 raka bortavinster. Kanske PW kan ge någon komplettering och förklaring till Stefan J varför och  hur det gick till.. Men vi ser att det går. Det är inte omöjligt. Det gäller bara att hitta dit. Att lägga upp ett matchsystem en kanske lite annorlunda speltyp eller är Degerfors av idag så bra att vi kan spela samma spel borta som hemma? Knappast än.  Men vi kanske blir?
   
  4. Truppen III
  "Många spelare  kan lämna Degerfors" är rubriken i nwt.
  Men Patrik Werner ser det hela mer som en utmaning och han är egentligen väldigt van en sådan situation även om det i år är fler än vanligt det handlar om.
  Tyvärr har vi redan hört oroväckande nyheter om Sebastian O och i viss mån om Erik L, två mycket viktiga spelare. Angående Seb säger PW att man gjort allt man kan för att kunna behålla honom. Dessutom handlar det om Hampus, Jonas O, Shpetim H,  Alexander, "Maya", all tre målvakterna och Kevin W bland de viktigaste spelarna. "Vi kommer inte ha exakt samma trupp, så blir det aldrig. Några kommer att lämna  och andra kommer vi välja att inte gå vidare med. Det är ett pussel," säger PW. Men vi vill ha kvar Shpetim, vi vill ha kvar Hampus, Jonas där bak, vill ha kvar Seb och Erik L, vi vill ha kvar minst två målvakter, vilka det nu blir.
  Den enda som säkert är borta redan nu är Govend Haidar som själv valt att gå vidare.
   
  Men det verkar nu som om Degerfors i första hand fokuserar på två spelare och två väldigt viktiga spelare nämligen Sebastian O förstås men även Jonas O. "De två Ohlssons" vill vi ha kvar och klarar Patrik W och Stefan J den biten är mycket vunnet och det kan nog ha inverkan på övriga spelare då man förstår att Degerfors satsar!
   
  Det finns en spelare i truppen som haft en väldigt jobbig säsong, som redan i Cupmatchen mot Djurgården tidigt på säsongen då han nickade ihop med Jakob Une Larsson i Djurgården, drabbades av hjärnskakning och sedan fick ytterligare ett långvarigt problem med bihåleinflammation men trots detta finns han med i toppen av skytteligan i klubben och det är Shpetim Hasani. Sargon vinner förstås med sina 13 mål men sedan kommer Shpetim, "Maya" och Alexander med 7 mål vardera. Hur många mål skulle inte en frisk och vältränad Shpetim ha kunnat göra i årets matcher? Nu gör han ändå hela 7 st och det är en beundransvärd prestation. Men vi känner honom sedan tidigare, Vi känner honom väl efter två tidigare sejourer i Degerfors. Han är en målgörare och den bäste nickspecialisten vi har i laget. Se nu till att vi får behålla Shpetim H ytterligare en säsong så att han får en chans att fullfölja sin strålande Degerforskarriär med en "frisk säsong". Där har vi ett sparkapital till nästa säsong.   
   
  5. Framtiden och Förbättringar av spelet:
  De eländiga matchsluten.
  Sedan har vi de eländiga matchsluten som drabbat Degerfors ett antal gånger under spelåret.Det där med insläppta mål de sista 10 minuterna. Det är frestande att räkna in alla de där missade poängen de sista 10 i ett antal matcher och alla förstår vart vi hade hamnat utan dessa.
  Och kan nu Stefan et Consortes klara av den här "lilla biten" nästa spelår så kan det bli riktigt trevligt. Och ska vi gå efter Geflematchen så kan det inte enbart handla om något så enkelt som kondition, då vi kunde kvittera i 89:e med 10 man på plan. Detta om något bör har stärkt hela truppen.
  Men det kan ändå inte vara fel att lägga på några extra kol under vintern. Gunnar Nordahl och Sören Cratz är två ypperligt goda exempel på hur långt man kan komma med fysisk träning, styrka och kondition. Inte för att Degerfors "sprang hem" ett Stora Silver 1963 och en allsvensk plats 1992,för det fanns ju duktiga fotbollsspelare i laget, men att de sedan hade god kondition gjorde inte saken sämre. Och nog har väl Degerfors av idag en Fys-tränare, någon som jagar på  och driver truppen framåt mot uthållighet och god kondition. Det är nu under försäsongen detta ska grundläggas hos spelarna.
   
  Vi tar Agne Bergvall som exempel. Vem är då Agne Bergvall? Jo, inte vem som helst utan en tränare som utöver Klüft och Kallur varit Fystränare  i MFF, Mjällby och Kalmar FF. Agne betonar hur viktig tränaren är för att få fart på det hela. Och dessutom vikten av att ha spelare som pushar på de andra.
  När man leder en träning skall det aldrig finnas någon stiltje och som ledare skall man se till att alla spelarna en eller flera gånger får höra sitt namn, menar Agne B. Träningen skall vara med en större belastning än matchen- då minimeras felen i matchsituationerna, säger han. När en spelare säger att det är tuffare på träningen än på  matcherna har man kommit långt, enligt Agne B.
   
  Men visst bör det kunna gå att minimera de där förargliga baklängesmålen. Stefan sade vid något tillfälle att han inte hade något svar på problemet, men är det inte så att mycket sitter i huvudet?
  Skulle man inte genom någon form av markering "väcka hela laget" till liv" genom att "signalera" att nu är det dags för de sista 10 minuterna?
  Time out finns inte i fotboll. då hade det varit en enkel match. Men nog skulle det gå att inom laget på något sätt markera och betona att "just nu gäller det". Kanske genom tränarna eller genom lagkaptenen eller liknande skapa och ge en signal att "nu är det dags". Det händer att lag simulerar skador för att få ett spelavbrott och därmed en möjlighet till "samling", men det kan bli för genomskinligt kanske. I varje fall måste det gå att minimera dessa s k plumpar till nästa säsong. eller är det kanske så att den sena kvitteringen med 10 man borta mot Gefle spolade bort detta komplex och att vi nu är befriade från "fenomenet"  och har rensat bort eländet? Men det gäller  att skapa mental  beredskap inför matchernas sista 10 minuter.
   
  6. Superettan 2017.
  Studerar man tabellen för 2017, för dels våromgången före sommaruppehållet och jämför med höstomgången efter sommaruppehållet, då med fördelningen 14 matcher på våren och 16 på hösten så fram kommer vissa skillnader:
  För Degerfors del har vi en femteplats i tabellen efter våren med 21 poäng. Men det är tätt. Öster har 21 p på 4:e plats, ÖIS har 21 p på 6 plats och Trelleborg bara 20 medan HIF har hela 24 p. I botten Gefle med 8 p.
  Men förändringar inträder under höstomgången då speciellt Trelleborg och Gefle spurtar. Trelleborg vinner faktiskt höstomgången med 32 poäng efter att ha legat på 7:e plats efter våren och Gefle spelar hem 28 p och hamnar på 5:e plats på hösten efter att ha legat sist i tabellen efter våren.
  Degerfors uppvisar en jämn och stabil formkurva med 21+23 poäng. även om vi förlorar vår 5:e plats som till slut ju blir en 8:e.
  Den gamla klyschan om Degerfors som ett höstlag stämmer nog inte så bra längre. Tänk på att vi ledde serien i slutet av juni 2010 och likadant 2011 och gjorde en väldigt bra våromgång 2015. 2014 däremot var vi ett bra höstlag.
   
  Även  lag som BP, Dalkurd, Öster, FFF visar upp en jämn fin kurva och är stabila på övre halvan.
  Lag som HIF och ÖIS visar en "bakvänd kurva". HIF låg 3:a i vårtabellen men endast 10:a på hösten. ÖIS låg 6:a i vårtabellen men endast 14 i hösttabellen.
  Vi tackar Jonas Brännmyr på Nerikes Allehanda för siffrorna.
   
  7.Andreas Jansson, en 18-årig Karlskogabördig spelare får nu kontrakt på 3 år med Degerfors. Hart tidigare spelat i juniorlaget men tränat med A-laget. En offensiv spelare som säger att han ska träna, slita och kämpa för sin utveckling i Degerfors. Det verkar vara gott virke i denne 18-åring.
  "Jag har utvecklats väldigt bra  i A-laget, det är mycket mer fysiskt och spelet är betydligt snabbare än i juniorlaget", säger Andreas J.
  "En spännande spelare som vi tror mycket på. Vi fortsätter att jobba med truppen och fler nyheter kommer inom kort", säger PW. Och som tidigare sagts är Sebastian O och Jonas O främst på tapeten. Och det skall bli spännande att se hur man löser målvaktsfrågan med tre skickliga alternativ i Jesse, Dario och Oskar.
   
  8. Svenska Cupen.
  Lottningen för Cupmatcherna i februari-mars görs 20 november och det gäller att hamna i en bra grupp. Bland de lottade lagen ser vi främst Tvååker, Åtvidaberg, Syrianska och Oddevold som tacksamma "lottade" lag. "Huvudlagen" är inplacerade  efter i princip Allsvensk placering. Det enda allsvenska lag som inte är kvalificerat är Eskilstuna och där ingår BP istället.
  Hoppas nu bara att vi slipper möta Östersund med Johan Bertilsson och Ludvig Fritzon.
  Årets Cupspel gick ju bra då vi slog både Djurgården och Helsingborg på bortaplan. Men föll sedan hemma mot BP.
   
  Och hur blev det? Jo Degerfors lottades in i grupp C som tidigare innehöll Djurgården och J-Södra. Dessutom lottades även Täbylaget Frej in i samma grupp. Kanske en aning lättare grupp än årets. Och inget Östersund som väl var.
  Men hur blir det då med Mayambela, lånet från Djurgården? 
  Den 18 februari 2018  februari spelas första omgången. Så nu har vi något att se fram emot under vinterns trista dagar.
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 1 | "Vi skall aldrig tala därom, men alltid tänka därpå".
  1. Cirkeln sluten.
  Sommartiden slut. Superettan slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgonahelgen har passerat. Våra gravljus har vi tänt. Gustav Adolfbakelsen har vi satt i oss. Fars dag har vi  firat och Kyrkoåret är snart till ända.
  Novembermörkret sänker sig och Domsöndagen närmar sig.
   
  Sedan kommer nya tider. Ett nytt Kyrkoår. En ny säsong. Nya lag. Nya spännande lag. Nya spelare och lugna dagar med förväntan och drömmar inför en ny kommande säsong.
   
  2. Stefan J nöjd med avslutningen.
  "Det känns fantastiskt att vi fick avsluta med seger", säger Stefan.
  Stefan skall dessutom vara mycket nöjd med hela säsongen. Och tänk på att han bara börjat att bygga. Och som han säger:
  "Förhoppningsvis har vi bara börjat lite på vår resa".
  Det känns onekligen bra så här efter en mycket lyckad säsong, där en tränartrio genomförde just den där målsättningen som deklarerades redan i mars månad:
  "Färre insläppta mål är Degerfors melodi", var rubriken i mars månad.
  "Vi har pratat om att skala bort 14 insläppta mål. Max 40, helst färre ska vi ha".
  Detta sade Stefan J på Superettanträffen i slutet av mars månad.
  Nu blev det 16 avskalade baklängesmål och 38 insläppta  istället för 54. Tala om att lyckas med sin målsättning. Det vittnar om kompetens och kvalité.. 
   
  Och så är trion med nestor Tobias Solberg, Andreas Holmberg och Emil Johansson "ett minne blott". Men vilket minne sedan.
  Vi måste få avsluta med göteborgaren och Qvidingspelaren Andreas Holmbergs ord när allt är klart.
  "Jag är evigt tacksam att jag fick komma hit och uppleva den här föreningen och får fortsätta med det".
  Så talar en äkta naturaliserad Degerforsare.
  Emil säger också fina ord:
  "Degerfors är laget i hjärtat, laget som jag slog igenom i och laget som jag alltid hejade på som liten".
  Den störste av dem alla räknat i matcher Tobias Solberg, minns givetvis kvitteringsmålet mot Umeå i kvalet till Superettan 2004.Och trots att fotbollskorna nu definitivt ligger på hyllan säger Tobias:
  "Det ska bli jättekul och jag ser fram emot kommande säsong oerhört mycket".
  Bra då kan vi dra nytta av erfarenheten av  Tobias alla 435 matcher nu när han nu enbart kommer att verka som tränare.
   
  Degerfors har nu avslutat träningen och gör uppehåll till slutet av november.
   
  3.. Programförklaring.
  I vanlig ordning vill vi föra över Kyrkoårets helger, traditioner och lite historiskt perspektiv till våra rödvita favoriter. Så det kan handla om kristendomens grunder, historiska händelser med personer  som t ex Hannibal och Julius Caesar och citat. Ibland om  litterära verk och ibland med lite poetisk anknytning genom någon passande dikt. Men det kan väl inte göra så stor skada. Egentligen handlar det bara om lite allmänbildning .
  Och det är i grund och botten våra rödvita favoriter och deras prestationer som stimulerar fantasin och leder oss till sådana namn som "husguden" Johan Ludvig Runeberg i litteraturen, historiens stora män och händelser och poeter som Gabriel Jönsson, Nils Ferlin och andra.
  Och vi påstår att fotboll är kultur. Om inte annat så leder Superettans Degerforsmatcher oss in i det "kulturella landskapet".
   
  4. Nystart inför 2018 och "Vårt eviga Hopp".
  Nu spänner vi bågen igen och börjar "den nya marschen" fram mot "Vårt eviga hopp". Och alla vet vad det handlar om. 
  Vi måste inte dit just nu men vi ska ständigt ha det i våra tankar. Vi säger som fransmännen efter nederlaget mot Tyskland och Bismarck 1870-1871, då man förlorade landskapen Alsace och Lorraine.
  "Vi skall aldrig tala därom, men alltid tänka därpå".
  All strävan i Degerfors skall hela tiden ha ett och samma mål även om vi inte direkt behöver "skrika ut" det, nämligen en återkomst till den högsta serien där vi tidigare varit i hela 29 säsonger
   
  5. Summering.
  Men hur ska det gå till? Hur ska vi nå målet?  Vad måste bli bättre?
  Vi ser nog en klar tendens i Degerfors Superettanmatcher.
  I stort sett samtliga möten med topplagen i serien har Degerfors nått mycket bra resultat. Undantaget som bekräftar regeln är de dubbla förlusterna mot Trelleborg i år.
  Men om vi utgår från dubbla möten och dubbla vinster mot J-Södra det året de gick upp  i Allsvenskan och en klar bortaseger mot Falkenberg med 4-2 det året de gick upp i Allsvenskan samt en utskåpning av Sundsvall med 4-1 på Stora Valla det året Giffarna gick upp i Allsvenskan. så blir bilden än klarare.
  "Degerfors spelar bättre mot bra lag", den s k klyschan hör vi ofta och med ovanstående som underlag kan vi nog säga att det stämmer och är mer än en "klyscha".
  Eller som Tobias Solberg säger:
  "Vi brukar spela bra mot lag som liknar oss".
  Och hur såg det inte ut i årerts Superetta. Degerfors besegrade båda topplagen på hemmaplan och spelade oavgjort borta mot Dalkurd och gjorde en väldigt bra match borta mot BP.
   
  Finns det då någon enkel förklaring till detta fenomen?
  Svaret ligger nog i det faktum att Degerfors är ett spelande lag, ett bra fotbollslag  som spelar fin och  teknisk fotboll. Degerfors har fotbollskultur med sig i bagaget. Degerfors har lärt sig fotbollens grunder från början genom en icke obekant ungrare en gång i tiden och det sitter kvar.
  Men hur ser det ut när vi möter "bottenlag"? Finns det någon tendens där?
  Bästa och tydligaste exemplet finner vi i spelåret 2015 då Degerfors förlorade i dubbla möten mot Utsikten, ett bottenlag som till slut åkte ur serien. Mest häpnadsväckande är inledningsmatchen borta mot Utsikten med förlusten med 1-4. Där var inte laget förberett! Där hade inte analysen gjorts!
   
  Hur såg det ut i årets matcher? Hade vi några "plumpar" i protokollet" i år?
  Onekligen finns det en klar och tydlig sådan och det är bortamatchen mot Varberg med förlust 0-4. Sådant skall inte behöva hända mot Jörgen Wåhlemarks försvarsbetonade Varbergsspel som bygger på starkt försvar och kontringsspel.
  Ytterligare en plump finner vi i förlustmatchen hemma mot Åtvidaberg som  annars knappt vann några bortamatcher.
  Sedan har vi ett antal matcher med insläppta mål de sista 10 minuterna men där ses nog ingen tendens. Där handlar det om både bra och dåliga lag.
   
  Vad gör man då för att få bort dessa plumpar. Ett lag som är bra mot bättre lag ska egentligen inte "behöva" dessa plumpar. Vad gör vi? Vad saknas? Vad kan "fenomenet" bero på?. Saknar vi någon spelartyp? Är Degerfors ett alltför teknisk och välspelande lag, kanske "ett vekt lag" som får svårt mot "bonkarlagen", mot lagen som spelar defensivt, fysiskt,  slår ifrån sig och bygger på kontringar.
   
  Kanske är det så att de övriga lagen har kartlagt Degerfors spel. Att de övriga lagen vet hur de ska slå ifrån sig när det tekniska, välspelande Degerforslaget kommer? Och är det så att just de sämre lagen vet precis hur de ska spela mot Degerfors. Ett spelförstörande defensivt spel inriktat på ett starkt försvar, kontringar och fysisk fotboll.
  De bättre lagen är ju normalt sett så bra att de spelar "sitt eget spel".
  "Vi brukar spela bra mot lag som liknar  oss" , säger ju Tobias Solberg och han har ju helt rätt i detta.
   
  Men vad ska man nu göra i Degerfors? Hur ska nu denna klara tendens brytas? Hur ska man kunna förbättra situationen?
  Givetvis måste tränartrion veta vad det är för motstånd man möter. Givetvis måste man veta  hur detta lag spelar och givetvis måste man  ha beredskap och lägga upp spelet, speltaktiken, spelsystemet, lite annorlunda när det handlar om lag som t ex Jörgen Wåhlemarks Varberg som gör lite mål och släpper in lite mål, för 0-4 i baken får det ju inte bli.
  Minns några tidigare möten borta mot Trollhättan och då gick det aldrig bra! Inte för att Trollhättan var bra men de hade "läst på"!
  Och för att "spela ut" de där sämre lagen krävs väldigt mycket och det är nog ganska svårt. Det krävs nära nog ett "Barcelonaspel"  till det.
  Men om man möter de där lagen  som spelar det defensiva försvarsbetonade spelet byggt på kontringar med lite av deras egen medicin och kompletterar det klassiska, tekniska, kanske lite smånätta Degerforsspelet med en dos av deras eget vapen och utan att ge avkall på sin egen styrka, sitt eget spel, skulle det säkert kunna ge resultat. Det handlar om en "hög-lägsta-nivå".
   
  Nu tror vi dock att detta första hela år för Stefan J har medfört en hel del lärdomar och helt visst är vi övertygade om att han, Tobias S och Andreas H kommer att "fila på detta" under vinterns övningar. För visst måste ju problemet ligga i dagen även för tränartrojkan. Och som Stefan sade:
  "Förhoppningsvis har vi bara börjat lite på vår resa,"
   
  Sedan har vi ju "vårt eget recept" till framgång, med den höga pressen, det täta spelet med kroppskontakt och som Pia S säger "sök inte bara boll utan även kropp".
  Och dessutom  har vi Åge Hareides, Hasse Backes och Nanne Bergstrands recept för ett bättre spel.
  ÅGe H då i MFF vill se mer  aggressivitet och prespel. Nanne Bergstrand förstärkte knditionsträningen för att kunna nå ett högre tempo i  Hammarby. Hasse Backe menar att tempot i svensk fotboll är för dåligt.
  Sammanfattningsvis: Mera aggressivitet och press. Ökad konditionsträning. Högre tempo i spelet. Nog känns "turerna" igen. Men de har rätt. alla tre!
   
  Utan tvekan skulle  ett tekniskt, bollsäkert, välspelande Degerforslag med god kondition och dessutom en hög press, med ett tätt aggressivt spel med kroppskontakt bli en attraktion i Superettan och en fasa för motståndarna.
  Och guskelov har Stefan Jacobsson redan påbörjat denna process, denna resa detta spelår och som han så hoppfullt säger:
  "Förhoppningsvis har vi bara börjat lite på vår resa".
   
  6. Truppen I.
  Vi ämnar följa upp vad som händer nu på försäsongen och hur laget växer fram med gamla och ev nya spelare. Så det här blir en återkommande punkt.
  Den förste att lämna blir Govend Haidar. Den här säsongen blev inte som han velat. Först en svår skada på våren och sedan sporadiskt med speltid. Kanske främst p g a att Govend kanske inte passar in i det nya spelsystemet. Men vi minns hans match borta m mot Ljungskile förra hösten då han briljerade med två egenhändiga mål. Men vi förstår Govend och menar att i rätt miljö och rätt spelsystem kan han verkligen komma till sin rätt.
  Och så är de och rycker i Sebastian O. Först ryktet om ÖIS men det klan väl inte vara något att ha. De är ju sämre än Degerfors!
  Själv ger han bara medvetet luddiga svar. Mycket hänger tydligen på vilket lag Degerfors för  nästa år  och det kan man ju förstår
  "Vi får se vad som händer" seger han och det låter inte bra.
  Det behöver också förstärkas menar Seb som fått ett kontraktsförslag från Degerfors.och detta gäller självklart mer än ett år.
  Hoppas nu Degerfors IF mobiliserar alla resurser och alla sponsorer och alla rika magnater så att en av lagets viktigaste spelare kan stanna kvar, annars måste ju en ny kraft spelas in och det ger inte direkt underlag för en snabb utveckling av lagets spel om "spindeln inätet" försvinner. Men det begriper förstås även de som bestämmer. 400 000   från kommunen blir det i alla fall nästa år och det är ju en god hjälp. Och dessutom mera pengar för en 8:e placering jämfört med en budgeterad 12:e. Framförhållningen och kontinuitet handlar det om!
   
  Nästa obehagliga nyhet  handlar om Erik Lindell som nu åker tillbaka till Norrköping för att träna i två veckor. Men PW har ju haft kontakt med Peking och bör väl ha kommit fram till något "hit eller dit".
  Hur ser du på en fortsättning i Degerfors blir frågan och Erik svarar:
  "Klart att det vore ett jättebra alternativ. Jag trivs väldigt bra och spelsystemet passar mig perfekt. Vi får se vad som händer helt enkelt", säger Erik.
  Men då så är ju saken klar. Om nu Norrköping inte vill men Erik vill så bör det ju bli Degerfors igen. Men nog börjar det här osa katt. Vi vill behålla de inspelade spelarna annars måste ju Stefan börja om på nytt och det har vi inte råd med.
   
  Jonas Olsson måste opereras . Knäproblem och en mindre operation.Rehabtiden sex till tio veckor.
  "Det är ostabilt och det är brosk i knäet". säger Jonas, som absolut är intresserad av en förlängning av kontraktet även om intresse finnes från andra klubbar.
  "Jag hoppas att det går att lösa för Degerfors är en klubb man har hjärta för. Sen gjorde vi också en så pass bra säsong. Jag hoppas att många spelare stannar och att vi kan få en lika bra trupp nästa år", säger Töckforssonen Jonas.
  Vi minns mycket väl Jonas debut i Degerfors. Underligt nog  tog det hela 10 matcher innan han fick starta, med sedan var han ordinarie. Det syntes direkt vilka defensiva kvalitéer han hade. Ett rakt, rejält och resolut backspel utan krusiduller handlade det om. Och sedan blev det ju "större sammanhang" innan Jonas var tillbaka i Degerfors och där hör han hemma, nästan "hemmaplan."
   
  "Kevin Wright kan bli kvar  i Degerfors" är nästa rubrik
  "Han har en spelstil som passar väldigt bra in i hur vi vill spela", säger PW.
  Kevin 23 år har en gedigen fotbollsbakgrund fostrad i Chelsea som han är.
  "Han blev bättre och bättre under hösten och vi får stämma av med honom och hans agent", säger PW i Johan Ekbergs intervju i VF.
  Även Shpetim Hasani är på tapeten och där säger PW ungefär som vi redan skrivit om Shpetims jobbiga säsong men också att "när han är hel så vet man alltid vad man får av honom".
  Och just så är det ju. Shpetim levererar alltid  7 mål trots allt elände!
  Patrik Werner har egentligen en avundsvärd uppgift när han och tränarstaben nu sitter och lägger pussel inför nästa säsongs spelartrupp. Det vore verkligen "en höjdare" att kunna få vara med i de sammanhangen.
  "Än har vi inte börjat prata med spelarna utan sitter mer och tittar på vilka scenarier det kan bli. Vad kostar det? Hur mycket pengar har vi kvar då? Klara vi oss med den ensam eller behöver vi en backup? Vad finns det underifrån?
  "Det är ett kul pyssel att hålla på med, men det tar lite tid", säger PW. Allt detta i Johan Ekbergs VF.
  Vi får säkert anledning att som sagt återkomma till kapitlet. Spännande!
   
  7.. Superettan 2018
  Uppflyttade:
  LBoIS och Brage, två gamla fina f d  Allsvenska lag.
  Kval: 
  Mjällby-ÖIS  2-1, ÖIS-Mjällby 2-1 vilket innebar förlängning som slutade med ÖIS-seger 3-1 och därmed räddade sig  ÖIS kvar i Superettan.
  Akropolis-Frej 1-1, Frej-Akropolis 0-0
  Vlket betyder att även Täbylaget Frej räddade sig kvar i Superettan genom ett bortamål. Knappare kan det inte bli.
  Så återstår bara Trelleborg eller J-Södra. Sedan är Nya Superettan 2018 klar. Den den nionde raka för Degerfors.
   
  Årets 30 matcher för Degerfors del slutade med en 8:e plats och 44 poäng, den tredje bästa sedan 2011 och 2013.
  Degerfors spelade två jämna "halvor"  Våromgångens 15 matcher slutade med 6 vinster, 3 oavgjorda och 6 förluster= 21 poäng.
  Höstomgången något bättre med 15 matcher, 6 vinster, 5 oavgjorda och 4 förluster = 23 poäng. totalt 44p.
  Degerfors gjorde en mycket bra inledning och en mycket bra avslutning av säsongen med obesegrade i 3 raka matcher.
  Först 2 vinster + 1 oavgjord. Sedan 2 oavgjorda och 1 vinst.
  Det var en jämn säsong utan svackor och Stabilitet är nyckelordet. Och kan sedan tränartrion jobba bort det där som inte fungerade ibland så finns det alla möjligheter!
  Onekligen känns det, som Stefan säger, som  bara början på något som kommer att växa. Men givietvis handlar det om att få behålla viktiga spelare.
   
  Nu ser vi framemot en lyckad förhandling för PW med goda fina kontrakt för goda fina spelare så att vi är rustade för en spännande fortsättning för tränartrion och laget.
  Heja Rövitt!  0 KOMMENTARER      1826 VISNINGAR
  REDAKTIONEN
  2017-12-05 17:00:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Degerfors

  Hectors Veckobrev 4 | Glada budskap.
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2017-12-05 17:00:00

  Veckobrev 53 | Avslutning
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2017-11-08 21:16:00

  Dags för årets största publik
  Degerfors Imorgon, lördagen den 23e september, kommer bottenlaget IK Frej på besök till Stora Valla.
  2017-09-22 07:22:35

  Två nyförvärv till DIF
  Degerfors Under höstens transferfönster har DIF hittills gjort klart med två nya spelare, målvakten Dario Miskic och försvararen Kevin Wright.
  2017-08-09 09:51:00

  Inför: DIF - Trelleborgs FF
  Degerfors Uppehållet är över, höstsäsongen drar igång och Degerfors IF ska spela sin 15e match i årets Superetta, denna gång på Stora Vallas fina gräsmatta!
  2017-07-20 10:00:00

  Inför: ÖIS - Degerfors IF
  Degerfors Återigen en västkustmatch, nu gäller det en tripp till Göteborg och kvällsmatch för vårt rödvita lag och förhoppningsvis ett bättre resultat än i den senaste matchen.
  2017-06-21 12:00:00

  Gratisresa till Göteborg!
  Degerfors Dags för årets gratisresa!
  2017-06-20 12:27:23

  Inför: Varbergs BoIS - Degerfors IF
  Degerfors Mot västkusten!
  2017-06-16 10:00:00

  Dubbelt upp för de Bruin när DIF vann
  Degerfors Marcus de Bruin hade en rolig kväll när han firade 200 matcher i Degerfors dressen. Två gånger om överlistade han den forne Degerforsmålvakten August Strömberg i mötet med jumbon Gefle. Målen som också var matchens enda gjorde att DIF vann matchen med 2 - 0.
  2017-06-11 17:08:38

  Inför: Degerfors IF - Gefle
  Degerfors Förra årets allsvenskingar kommer på besök. Likt BP, som vi mötte senast, så har även Gefle överraskat, men i negativ mening då de återfinns i bottenstriden av tabellen.
  2017-06-09 07:45:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Bonaventura bankade till Bologna
  Tigres mexikanska ligamästare
  ”Åtgärder bör vidtas omgående”
  Tipsextraminnen och derbyn
  Tredje raka förlusten för Färjestad
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies