fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 82500 | Inloggade: 448 | Antal medlemmar: 180563
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Hectors Veckobrev 14 | Vi ska bygga vidare på det som var bra förra säsongen

  Hectors Veckobrev 14 | Vi ska bygga vidare på det som var bra förra säsongen

  I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.


  Veckobrev 14.
  " Vi ska bygga vidare på det som var bra förra säsongen".

   
  1- Kyrkoåret.
  De tre  första veckorna i Fastan handlar om kampen mot frestelser och striden mot det onda. Fastan är alltså en kampens tid mot det som fördärvar gemenskapen mellan människorna. Men förtröstan och tillit är ändå  två nyckelord, ord som vi kan ta till oss i vår vardag och även i vårt "vardagliga fotbollsliv". Vi måste väl ändå tro på våra favoriter. Tro att det nya laget till slut kan bli "det stora laget" och att vi därmed kanske får uppleva "det stora året" i Superettans hårda djungel.
   
  Andra söndagen i Fastan är aktuell. Kampmotivet med rubriken "den kämpande tron" präglar denna söndag och kampmotivet är verkligen levande  även för oss i vårt fotbollssammanhang. Degerfors matcher i Cupen är nu aktuella och först mötet borta mot Djurgården. Och här går verkligen kyrkoåret hand i hand med fotbollsåret i "Kampens tecken".
   
  Tillvaron är ingen idyll. Den är tvärtom om ett dualistiskt drama, en kamp mellan gott och ont, mellan sanning och lögn, mellan ljus och mörker, mellan gud och "fördärvsmakterna" och denna kamp pågår mitt ibland oss och vi är alla med i den, vi är alla lika. Denna realitet kräver ett engagemang från människans sida Och även i vårt fotbollssammanhang väjer vi sida, även i vårt fotbollssammanhang har vi vårt engagemang. Nu är vi snart inne i allvaret. Nu väntar snart den svåra cupmatchen borta mot allsvenska Djurgården.
   
  Tiden fram till Påsk hänger liksom ihop. Vi har först Septuagesima, söndagen 70 dagar före Påsk. Vi har sedan Fastlagen i 3 dagar som inleds med Fastlagssöndagen. Vi har från  Askonsdagen,  Fastan i 40 dagar fram till Påskafton. Vi har dessutom den s k Passionstiden som omfattar veckan före Påsk och Påskveckan, som inleds med Palmsöndagen.
  Det är  i kyrkliga sammanhang verkligen en intensiv tid som innehåller en hel del av traditioner med tid till eftertanke. med fastlagsbullar, med fastans bot och bättring, med fastlagsris, med fasteris och kanske med påskbrev och smällare.. Nu är det dags att "gå upp mot Jerusalem"
   
  2. Efterdyningar till matchen mot Örebro.
  Det var tydligen en lärorik match både för försvaret och för anfallet. Inget mer plotter nu i anfallet vill vi ha, inga mer felbeslut i försvaret vill vi se.  Nu kör vi vidare med ökat tempo mot Djurgården.
  CW tar på sig baklängesmålet:
  "Den bollen ska jag ha" säger han.
  Joel Daniel Okon summerar sina intryck av sin första Degerforsmatch från start.
  "För mig var det en bra match och Degerfors hade egentligen matchen i sin hand under första halvlek, men så tappade vi lite grann under den andra halvan. Det var viktigt för mig mentalt och jag tror att det stärker mig inför nästa match mot Djurgården. Det var ett riktigt derby, det märktes tydligt så det var en väldigt fysisk match, säger Degerfors nigerian.
  Degerfors passningsspel imponerade tydligen på en garvad men kritisk Degerforssupporter. Glädjande!.
   
  En annan supporter, Linus H, skriver  på svenska fans.:
  "Det som är positivt är att laget återigen visar att spelsystemet sitter och att det finns spetskvaliteter som kommer att bli spännande att se när matcherna börjar gälla någonting. Framåt såg det bra ut med Götesson som gjorde det bra från start och Erik Björndahl som med sitt inhopp visade att han har en styrka och snabbhet som kommer att bli nyttig för rövitt både offensivt och defensivt under året".
   
   3. Truppen, laget och tränaren
  Kevin Wright ger oss bra vibrationer i Åsas intervju.
  Kevins målsättning är att "laget får så många vinster som möjligt och förhoppningsvis kan klättra i tabellen och få mer promotion, för det är ju det vi siktar mot".
  "Just nu är vi i bra form, vi ska bygga på det som var bra under förra säsongen och förhoppningsvis kan vi leverera på plan", säger Kevin som verkligen inlett säsongen bra ute på sin vänsterwingkant. Där har vi en klassisk engelsk spelare.
  När Kevin får veta att Svennis och Tord Grip startade sin fantastiska karriär i just Degerfors säger han sig förstå vilken stor klubb han nu kommit till.
  Kevin beskriver sig själv som en "ihärdig, snabb, ganska attackerande  och skicklig spelare".
  Det är helt klart att Degerfors i Kevin fått en verkligt kvalificerad spelare för Superettan. Kevin har redan i träningsmatcherna visat vilken kapacitet han har ute på sin vänsterkant.
   
  Det har kommit in något nytt i Degerforslaget. alltsedan Stefan Jacobssons entré. Det har blivit ett "slags rätsida på allt". Vi har fått ett LAG, ett lag med "grym moral". Ett lag för ALLA, ett lag där ALLA är med. Det handlar om något seröst, något genomtänkt. Tidigare fanns nog inte den där "röda tråden" i utvecklingen inför fortsättningen och framtiden.
  Ingen spelar sitt eget spel, utan ALLA är med och bidrar.   Patrik Werner sade en gång efter en mycket bra match av Degerfors i borta mot IFK Göteborg  följande:
  "Förr om åren har vi haft spelare som spelat på det sättet som är roligast".
   
  Nu är ALLA är med i Stefans nya lagbygge.
  Det handlar inte om 11 olika spelare på planen utan det handlar om att de 11 bildar ett lag och spelar tillsammans
  Tror att det har med lagmoralen att göra. Tror att det har med den låga medelåldern i laget att göra. Tror att det har med den nye tränarens inställning och attityd att göra.
   
  Nu gäller det att bygga vidare..Nu gäller det bara att slipa på det hela. Nu gäller det att finslipa systemet så att alla förstår sin roll.
  Det handlar om STRUKTUR
  Det handlar om PLANERING
  Det handlar om SYSTEM.
  Det handlar om en HELHET.
  Det handlar om ALLA  för EN  och  EN  för ALLA.
   
  4. Inför Cupstarten DIF-DIF.
  Degerfors har stolta anor  att försvara i Cupsammanhangen. 1993 blev vi Cupmästare efter 3-0-vinst mot LBoIS på Gamla Ullevi. Förra årets cupäventyr var inte minst sensationellt bra med bortasegrar mot Djurgården och HIF
  I år möter vi än en gång Djurgården borta  och dessutom J-Södra och Frej. Kanske något lättare?
   
  Tyvärr en stor jobspost i laget. Erik Lindell skadad, fotfraktur och kan bli borta länge.
  "Väldigt tråkigt", säger PW.
  Och speciellt tråkigt då det är ont om folk i de bakre leden att ta till. Vi har ju Jonas redan borta och kvar finns nu Oliver E, Marcus deB, Filip  och CW och nu handlar det olyckligtvis om en "specialfunktion", som wingback ute till höger och då är  väl endast Marcus aktuell med sin vänsterfot dock.Någon ny värvning knappast aktuell enligt PW.
  Dubbelt olyckligt detta med Erik då¨han verkligen visat vad han kan, dels hela förra spelåret och även nu i årets träningsmatcher. samtidigt är han ju inspelad i  det nya Degerforsspelet, inte minst genom sina oerhört fina inåtskruvade inlägg utifrån kanten. Måtte han snart bli spelklar.
  Annars är stämningen god i truppen, säger Andreas H, som tror att Degerfors kommer att möta ett bättre Djurgården än förra året.
  "Vi möter ett mycket bra lag men vi har gott självförtroende och tror att vi kommer att ge dem en väldigt bra match. Vi siktar på att vinna", säger Andreas
   
  Degerfors presenterar en spännande elva till mötet mot Djurgården. Erik L borta och Oliver Nilsson får chansen.
  Oliver ser nog detta som den stora chansen, tidigare drabbad av långvariga skador.
  Degerfors har tydligen här en annan backtyp än "den vanliga". Oliver "känd som en hårdför spelare".
  "Det ska bli kul att vara med och smälla på lite", säger Oliver. Bra, säger vi.
  I övrigt får vi se Alan Asaad som en  "lite mer offensiv mittfältare", en tia eller hur man nu vill uttrycka sig", säger Stefan J.
  Annars är det defensiven som gäller. "Det gäller att vara beredd på att göra ett jäkla jobb i försvarsspelet", säger tränare Stefan
  Det blir den "normala backlinjen" och Oliver N och Kevin som wingbackar. Christos G och Nikola som mittfältare och Sargon och Alan A bakom Viktor Götesson på topp. Spännande, som Luuk säger. Men ingen kan begära seger igen, dock helst en bra match!
   
  5. Djurgården-Degerfors 6-0
  Vad hände? Varför blev det så? Var brast det mest? Det finns bara ett nyckelord efter en sådan här match och det är ANALYS!
  Man lär av misstagen och detta kan ha varit en väldigt nyttig match för alla. För tränare, spelare inför fortsättningen. Och bra är att det händer nu. Påminner lite om Varberg borta förra året 0-4 i baken då. Men som den kompetente tränaren  han är  kan nog Stefan  dra rätta lärdomar av denna stora förlustmatch. Men intressant ska det verkligen bli att läsa om det "grymma besöket i huvudstaden".
   
  Tydligen brast det främst i försvarsspelet.
  "Vi blev rejält straffade av våra  misstag. I dag hade vi inte ett tillräckligt bra försvarsspel. Vi har bolltapp som ger motståndarna chanser. Felpass och felbeslut straffade oss, framför allt i andra halvlek", säger huvudtränaren.
  Stefan säger också att det är bara att ladda om och ta nya tag. Visst, men det krävs också  utvärdering och ANALYS.
  Var det systemfel, var det individuella misstag? Vad kan göras bättre.? Och visst lär man av misstagen.
   
  Heja Rövitt och kom igen nu!
   
                                                                                                                  Stefan H
   


  Veckobrev 13
  Degerfors "känner hunger". 

   
  1 Kyrkoåret.
  Plötsligt byter Kyrkoåret kynne. Psalmerna går i moll. Det har hänt något.
  Fastlagen med Carne Vale, med köttsöndag, fläskmåndag  och fettisdag lämnar vi och Askonsdagen och därmed Fastans inledning blir aktuell.
  Nu stundar allvaret! Nu börjar "Prövningens stund" som är mottot för första söndagen i Fastan.
  Egentligen är det Jesus som vänder sina steg upp mot Jerusalem, den sista påsken. Och nu är psalmen "Se vi gå upp till Jerusalem" bokstavligen aktuell Nu börjar de tunga och rika veckorna i Fastan..
   
  "Tjällossningens bottenlösa byavägar ger bilden av den tunga vägen upp mot Jerusalem som en biskop en uttryckte det och ville därmed visa hur naturens skiftningar vävs samman med kyrkans budskap. "Och björkhagarna börjar skifta i violett och violett klär kyrkans altare".
   
  Askonsdagen har sitt speciella namn  och det handlar ursprungligen  precis som det låter om aska och uttrycket  "säck och aska", för nu är det botgöringstid. Askonsdagens symbol är "gisslet" som står för bot  och bättring. Men den tid är nog över då människa "gisslade sin kropp  och strödde aska över huvudet". Askan kan ses som en symbol för döden och vill i det här sammanhanget mana till eftertanke om hur vi lever våra liv.
   
  Nu byter vi fjädrar i riset. Fastlagsrisets färggranna  fjädrar byts ut mot Fasterisets blålila för nu stundar allvaret.
  Nu är det alltså tid för bot och bättring. Nu är det dags att välja sida. Nu är prövningarnas tid och den långa Fastans fasteris bör nog stå där som en påminnelse om vad det egentligen handlar om. Och som sagt några förggranna fjädrar är det inte fråga om. utan nu är det allvar. Riset har ingen grönska  då det står "torrt och är inte enbart ett prydnadsföremål utan en symbol för fastetidens budskap.Nu är det den blålila tonen som gäller, men vi Degerforssupportrar kan väl ändå stoppa in något litet rött .
   
  2. Efterdyningar till matchen mot Brage.
  "Det var en väldigt bra genomkörare", säger Stefan J.
  Den största nya erfarenheten var tydligen  första halvleks spel med två toppforwards och nu öppnar Stefan för att prova den varianten ytterligare.
  "Det såg intressant ut. Det känns som att vi skulle kunna variera vårt anfallsspel på ett annat sätt än i fjol," säger han.
  "Tanken har varit att köra med en toppforward men kanske tänker vi om. Oavsett är det bra att kunna spela med två på topp. Det kan ju bli perioder i matcher där man vill ha det så", menar huvudtränaren.
  För övrigt menar Stefan att det som var bra under fjolåret redan sitter. Och när alla pusselbitar nu är på plats är det bara att börja finslipa och han tycker att det känns lovande. Så detta innebär att Degerfors tränartrio nu kan bygga vidare på den grund som skapades 2017.
   
  3. Inför ÖSK-Degerfors.
  Kevin Wright är huvudperson i pressen före matchen . På tal om derby så är Kevin verkligen garvad. Under hans Chelsea-period handlade det om Tottenham och Arsenal, men han förstår att för Degerfors del är ÖSK rivalen.
  "Vi ska ge 100%. Vi har bra spelare och bra tränare, vi borde kunna ge dem en bra match", säger Kevin.
  Degerfors saknar fortfarande Jonas O och Andreas Jernarp  har inte anslutet än till Degerfors. Måste avsluta sitt civila jobb först. Tränar dock med Torslanda.
  Daniel Joel Okon skall nu spela från start. Hans första.
  "Vi känner att han är värd chansen", säger Tränare Stefan.
  I övrigt Dario i målet, Oliver E, Marcus DeB och CW i backlinjen. Erik och Kevin "därute". Christos och Nikola på mitten. Sargon och Joel O offensiva mitten och Viktor G på topp.
  På bänken bl a Alexander-debut, Filip S och Erik B.
   
  Det är en positiv tränare som lämnar rapporten och framhåller att laget jämfört med förra året kanske ligger ett snäpp längre fram. Stefan betonar också vikten av att få möte ett Allsvenskt lag på försäsongen, speciellt före mötet med Djurgården i Cupen. Att det kommer att bli en tempohöjning i matchen jämfört med United och Brage är givet och mycket nyttigt. Bra motstånd krävs hela tiden för "utveckling" och för att kunna höja speltempot till seriepremiären.
   
  Hoppas att det nu blir en "lugn match" och inget "råkurr" för det är väl överspelat nu, all gammal antagonism mellan Degerfors och ÖSK. Nej en bra match  förväntar vi oss. En bra "Vänskapsmatch"! Och när nu så många rödvita spelare även har spelat i ÖSK skall det väl kunna bli bra.
   
  4 ÖSK-Degerfors 1-0.
  Degerfors började bra och dominerade första halvtimmen. CW bl a frispark i stolpen,men målen uteblev. Istället blev det som Stefan J sade ett onödigt baklängesmål efter ett Degerforsanfall  där Degerfors spelade alltför plottrigt utan att komma till avslut och istället blev det ett kontringsanfall för ÖSK där trebacksslinjen i Degerfors inte hängde med. Andra halvlek tydligen en mera en "avslagen historia" med mest ställningskrig.
   
  "Som helhet tycker jag att vi gör en bra insats" säger Stefan J   och menar att Degerfors spelade bra fram till dess att ÖSK gjorde 1-0. och tappade där spelet resten av första halvlek.
  "Men vi kom igen i andra halvlek och visade att vi klarade oss tempomässigt mot ett allsvenskt lag", säger Degerforstränaren.
  En klar förändring vill Stefan J se i nästa match och det är att Degerfors blev lite för omständliga i sista tredjedelen.
  I första hand får Erik L beröm av tränaren men även Christos G och Nikola L skötte sig tydligen bra. Men ingen spelare föll ur ramen. Det var bara den riktiga spetsen framåt som saknades
  Men Degerfors har nu fått en viktig erfarenhet av allsvenskt motstånd och tempo inför Djurgårdsmatchen i Cupen.
   
  5. Stefan Jacobsson i centrum.
  Ställde efter förslag från bandyproffessorn Curt Einarsson en del frågor till Stefan J.  Både undertecknad och bandyoraklet tyckte att det skulle vara intressant  att få lite mer direkta och exakta svar från huvudtränaren Stefan J utifrån det han hittills presterat.
  Stefan J ställde välvilligt upp och här följer både frågor och svar. Mycket intressanta svar! Mycket nöje!
   
  Fråga 1.
  Du har onekligen lyckats väl med din uppgift. Hur såg du på ditt "nya jobb" när du fick överta efter Patrik och ta hand om A-laget?
   
  Stefans svar:
  Jag kände stolthet när frågan om att ta över ansvaret för A-laget kom och samtidigt väldigt inspirerande och utmanande.
   
  Fråga 2:
  Visste du tidigt vad du ville och hur det skulle se ut?
   
  Stefans svar:
  Nej, det kan jag inte säga för vi tränare på denna nivå kan inte välja och vraka över vilka spelare/spelartyper man kommer att förfoga över. När Patrik valde  att kliva åt sidan så kände vi alla runt A-laget att vi ville få  lugn och harmoni och skapa ett arbetssätt som skulle få oss att vara kvar i SE. Det var inte läge att ge sig ut på för stora utmaningar.
  Sen inför 2017 när alla pusselbitar var på plats, utifrån ett nytt spelsystem så kände vi vad som skulle göras.
   
  Fråga 3:
  Vi har en känsla av att  du skapat en enorm lagkänsla och en "grym lagmoral" i truppen. Vilka krav tycker du att man kan ställa på en huvudtränare på den här nivån?
   
  Stefans svar:
  En elittränare måste först och främst vara kompetent inom sin bransch (fotboll) med allt vad detta innebär, skulle vilja säga "en nästan omänsklig uppgift" med alla krav som finns. DEN stora vinsten är om man lyckas ha ett ledarskap där man klarar av att se ALLA men ändå ha en kravnivå som matchar den resultatbaserade värld som detta ÄR, MEN man klarar inte av detta själv utan måste ha ett bra o kompetent TEAM runt sig.
   
  Vår kommentar: Mycket intressant detta som Stefan säger om att "se ALLA". Det för tanken till just vad Agne Bergvall uttryckte om tränarskapet "när man leder en träning skall det aldrig finnas någon stiltje och som ledare skall man se till alla spelare en eller flera gånger  fått höra sitt namn".
   
  Fråga 4:
  Onekligen kommer man att tänka på Janne A i landslaget. Vilka egenskaper hos honom ser du som hans styrka?
   
  Stefan svar:
  Janne har det som jag beskrivit på punkt 3.
   
  Fråga 5 Vad tyckte du fungerade bäst förra spelåret med en 8:e placering?
   
  Stefan svar:
  Alla underkastade sig sin "ROLL" i både försvars/anfallsspel, sen hittade vi rätt med vår spelidé utifrån de förutsättningar vi fick.
  Vi fick igång ett försvarsspel som fungerade tillfredsställande vilket  var en av våra stora prestationsmålsättningar inför 2017. Det som kanske överraskade oss var att vi blev så bra i vår speluppbyggnad så vi kunde klara av att "kontrollera" matchbilden genom detta.
   
  Vår kommentar:
  Stefan uttalade redan i mars månad just vad som var det stora målet nämligen att minska antalet insläppta mål och det klarade man galant, 54 insläppta blev 38.
   
  Fråga 6;
  Har du och laget någon klart uttalad målsättning inför årets säsong? Vad är rimligt? Hur högt vågar ni satsa?
   
  Stefan svar:
  Nej, eftersom inte alla pusselbitar är på plats än så har  inget målsättningsjobb satts igång. MEN vi känner hunger och vill inte bli sämre men det gäller fan i mig att vara ödmjuk i denna serie, så "HÅRT" jobb gäller för oss all så vi blir förberedda till max.
   
  Vår kommentar:
  Verkligen trevligt att höra om att laget inte vill bli sämre och "känner hunger" men samtidigt förstår att vara ödmjukt.
   
  Fråga 7.
  Är det något speciellt du satsar på och lägger tyngdpunkten vid för att förbättra inför årets säsong?
   
  Stefans svar:
  Vi försöker egentligen förbättra allt som finns lite och som vi kommer att skruva på. Sen vill vi inte ha mål i baken de sista 10-15 minuterna.
   
  Vår kommentar:
  Exakt vad vi ville höra. En målinriktad skärpning just mot de där förargliga målen i slutet av flera matcher förra säsongen.
   
  Fråga 8:
  Vi har tidigare sett att Degerfors, som Tobias Solberg sade en gång, "spelar bättre mot lag som liknar oss". Samtidigt har vi råkat ut för förluster mot klart sämre lag. Vi förlorade i dubbla möten 2015 mot Utsikten som åkte ur serien, samtidigt som vi slog J-Södra, som gick upp i Allsvenskan, i dubbla möten.
  Hur ser du på detta "fenomen"? Finns det något recept mot de där lagen som "står och väntar", som man förr sade om LSK och Varberg, spelförstörande lag som spelar defensivt och på kontringar?
   
  Stefans svar:
  På något vis är det alltid lättare att prestera mot en motståndare där man får hjälp med tempo/kvalité och svårare att vara det lag som driver matchen. Sen tycker jag att  om man vill vinna måste man vara närvarande i "ALLA" matcher, inte bara de som känns "lite" roligare. Kan ha varit och är en käpphäst i Degerfors IF.
   
  Vår kommentar:
  Där slår nog Stefan huvudet på spiken, speciellt i senare delen av svaret.
   
  Fråga 9.
  Händer det att du måste omvärdera dina idéer, t ex efter en förlust?
   
  Stefans svar:
  Man går alltid till sig själv  först och tänker om man kunde ha gjort något annorlunda efter matcher som man förlorat. Sen måste man våga tro på sina idéer och fortsätta jobba efter detta och inte ändra så fort man kör i diket,. Men utvärdera måste man!
   
  Vår kommentar:
  Nyckelordet är ju just "utvärdera"!
   
  Fråga 10:
  Du uttryckte efter en förlust med stora siffror att "vi kanske inte var nog ödmjuka" Kan du utveckla detta?
   
  Stefan svar:
  Tror att svaret på denna fråga finns i punkt 8: Man får inget gratis i några matcher, Grundpelarna för hur man vinner i lagidrotter måste vara på plats i ALLA skallar.
   
  Vår kommentar:
  Där ser man vad "en grym lagmoral" betyder.
   
  Fråga 11.
  Förstår att du har ett bra samarbete med Patrik W men har du  stött på motstånd från något håll med ditt nya spelsystem? Finns det spelare som tycker annorlunda och "vågar" säga detta? Och får de göra det?
   
  Stefans svar:
  Jag och Patrik har ett bra samarbete. Vi tycker inte lika i alla lägen/frågor, men vi sitter i samma båt och skall ro åt samma håll för föreningens bästa.
  Jag förstår i och för sig att alla kanske inte håller med om allt vi gör men än så länge har det ju gått bra och 2017 VAR ett bra Degerfors IF-år sett till de sista 10 åren i alla fall.
  DET vi  UPPMUNTRAR är att SPELARNA ska våga ifrågasätta oss och våga ha en dialog om vår spelidé och jag tycker att rätt så många spelare vågar diskutera med oss och vi bedömer detta som en av många framgångsnycklar.
   
  Vår slutkommentar:
  Detta är nog Stefans bästa svar av samtliga. Dels för "bildspråket" med "roddbåten"  och "för föreningens bästa" och dels för hans raka och ärliga svar i övrigt. Det är ingen tvekan om att Degerfors nu har en tränare som är kompetent på flera områden och får nu Stefan bara den tid på sig som han behöver för att bygga färdigt den nya modellen så kommer Degerfors IF att klättra och kanske vara med och dela på de riktigt stora pengarna / 540 miljoner/  i det nya avtalet 2020. "Det handlar om 10 miljoner" som Jörgen Wåhlemark sa. (underförstått för den enskilda klubben).
  (Tillägg: Alla ord  med STORA BOKSTÄVER är Stefans egna markeringar.)
   
  Sammanfattning.
  Nu vet vi lite mera om  vem Degerfors nye huvudtränare är. Nu vet vi vad vi har att förvänta oss  2018 och som Stefan säger:
  "Vi känner hunger och vill inte bli sämre (underförstått jämfört med 2017)  men det gäller verkligen att vara ödmjuk i denna serie, så HÅRT jobb gäller för oss alla så vi blir förberedda till max".
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                              Stefan H.

  Veckobrev 12 | "Vi kommer att vara där vi vill i april". 
  1. Kyrkoåret.
  Nu möter vi närmast perioden som kallas Fastlagen, bestående av tre dagar, nämligen Fastlagssöndagen, Blåmåndagen och Fettisdagen.
  Det ska sägas med en gång att Fastlagen är något helt annat än Fastan och där har mer än en "berömdhet" tagit miste. Till och med på sätt och vis även en biskop. Fastlagen som nu närmast börjar  är Fastetidens raka motsats. Enligt den gamla kyrkliga traditionen präglas  denna tid av glädje, fest, karneval och maskerad.
  Kanske för att markera vad det handlar om, festen och glädjen som föregår den egentliga Fastan kallas Fastlagssöndagen även Köttsöndagen, Blåmåndagen även Fläskmåndagen och Fettisdagen vet vi ju vad den står för. Dessa tre dagar har en mycket speciellt prägel och nu gäller det att lägga in inför den långa hårda Fastan på 40 dagar, söndagarna ej inräknat. Alla dessa tre dagar "kalasdagarna" markerar  var och en på sitt sätt vad det handlar om, gamla tiders festliga avskedstagande till god mat och dryck och alla former av nöjen inför Fastans 40 dagar. Och egentligen gäller Fasteperioden ända fram till Påskafton klockan 18:00.
   
  Psalm 135 "Se vi går upp till Jerusalem i heliga fastetider" ljuder i våra kyrkor på Fastlagssöndagen och kan ses som en introduktion till den annalkande fastetiden, som ju börjar i och med Askonsdagen i samma vecka, men det tar vi upp i nästa brev.
   
  Seden att äta semlor hör egentligen inte till tisdagarna under Fastan utan strängt taget  till  Fastlagen och speciellt Fettisdagen. Fastlagen är Fastlagsbullarnas och Fastlagsrisets tid. Ska man vara riktigt noggrann så är Fettisdagen den enda dag under året där fastlagsbullarna verkligen hör hemma. Fettisdagen är inte dagen då man börjar att äta fastlagsbullar. Möjligen är  det dagen då man slutar att äta dem.
  Fastlagsbullar heter det ju och seden kom egentligen från Tyskland på tidigt 1500-tal. Den är idag ett arv från den katolska fastlagstraditionen och den "bullen" lyckades  inte Gustav Vasa "städa bort", som med så mycket annat katolskt.
  Men idag äter vi lite hur som helst och vi har ett helt annat förhållningssätt till dessa bullar. Men det är nog mer än en som räknar "det moderna ätandet" som  ett oskick. Äter man semlor hur som helst i Fastan, har man ju tappat bort själva poängen med semlan som en Fastlagsbulle.
  Men urgamla seder! Vem bryr sig idag? Och visst är det upp till var och en att  vara på ta vara på  våra gamla fina seder, och nog förgyller det tillvaron och den grå vardagen att delta i detta drama som hela perioden från Septuagesima, över Fastlagen, Fastan  och ända fram till Påsk, utgör. Och som någon sade "Kyrkoåret skall upplevas!"
   
  Fastlagstiden tre dagar är de stora karnevaldagarnas tid. "Carne Vale" betyder egentligen "farväl till köttet". Sedan stundar ju de 40 dagarnas hårda fasta med egentligen torkad fisk som huvudrätt. Men vem bryr sig idag om gamla katolska seder?
  Och vi har väl inte heller så mycket till "karneval" i våra trakter och vi har ingen Copacabana heller men lite feststämning kan vi väl unna oss och kanske Degerforslaget kan bidra till detta genom lyckade matcher..
   
  Sedan har vi det där med "riset", med Fastlagsris och med Fasteris om nu någon skulle bry sig om de gamla traditionerna. Men det kan vi väl, för det här är en trevlig tradition och ett enkelt sätt att följa Fastlagen och Fastan och Kyrkoåret.
  Det börjar med Fastlagsris i Fastlagens tre dagar. Björkris prytt med färgglada fjädrar. Det  riset skall stå i vatten under Fastlagens tre dagar och påminner om dessa dagars "glada innehåll" med sin färgprakt.
  Men sedan är det slut. Sedan kommer Askonsdagen med Fastan och då blir det något helt annat. för nu är det "allvar". Slut på den "glada tiden" för nu börjar Fastan med sitt allvar och sin tyngd. Nu är det tid för bot och bättring och nu skall risets fjädrar påminna oss om detta. Nu byter vi till blålila fjädrar och nu skall riset stå torrt i 40 dagar, strängt taget ända till Påskafton. Men mer om  denna tid i nästa brev.
   
  2. Truppen XIV.
  18 små Degerforsare vi hade och så blev det 19. Viktor Götesson Elfsborg-Falkenberg blir nästa spelare i rödvita truppen. Viktor 23 år har skrivit ett 2-årskontrakt med Degerfors. Det handlar om en snabb och hårt arbetande forward, bra i djupled,  som löper otroligt mycket och gör en massa mål. 10 st +3 assist för FFF förra året. Låter onekligen bra.
  "Fotbollsmässigt  passar Degerfors mig väldigt bra. Och det är det jag lagt mest tyngd på  när jag tagit det här beslutet. Dessutom fick jag en väldigt fint bemötande när jag var och besökte klubben förra verkan. Det kände bra med tränare och klubb", säger Viktor G. Där har vi det igen. Hemkänslan, bemötandet, lagkänslan i Degerfors.
  Patrik och Stefan fortsätter föryngringen i truppen och strävar nu målmedvetet vidare med ett utvecklingsbart lag som normalt sett bara blir bättre. Mycket bra inför 2020!
   
  19 små Degerforsare vi hade och så blev det 20 när Erik Björndahl äntligen  blev klar med ett 2-årskontrakt. Erik gjorde hela 24 mål i ett så kvalificerat sammanhang som avancemang till division 1 för BK Forward. .Det var ju givet att en målskytt som Erik ville  vi ha. Nu har vi Sargon Abraham, nu har vi Andreas Jernarp, nu har vi Viktor Götesson, nu har vi Erik Björndahl och alla gör de mål. Hur ska detta sluta?
  "Erik har verkligen varit lojal och "stått ut" med en lång väntan kanske det längsta provspelet i Degerfors historia", säger Patrik W. "Och Erik har "varit så pass bra under den tid han varit i Degerfors att det inte gick att skjuta på det hela längre".
  "Det känns jättebra, fantastiskt skönt att det är klart. Jättekul att jag får vara med och representera en så anrik klubb som Degerfors", säger Erik B.
   
  20 små Degerforsare vi hade och så blev det 21 ( oslagbart)  när mittfältaren nigerianen Daniel Joel Okon 19 år  nu är så gott som är klar. Bara pappersexercisen med migrationsverket återstår. Mera om detta kommer.
   
  Inte utan att Patrik W och Stefan J har gjort ett utomordentligt jobb. Okej att vi  "missade Maya" men egentligen verkar det som om Degerfors "avstod från "Maya" frivilligt" och  det finns ju fler som synes.
  "Vi har haft en del bollar i luften när det gäller kontraktskrivningar och vi har nu valt att skriva med Björndahl vilket också gör att Mayambela inte längre är aktuell", säger klubbchefen.
  Och nu är truppen fulltalig med 21 man och det är egentligen inte vilka 21 som helst. Studerar vi den fullständiga truppen så ser det imponerande ut. Speciellt de nya ger,  i alla fall på papperet, ett mycket bra intryck Och inte minst medelåldern ger oss en fin siffra.
  "Vi har fått de vi velat och både jag och tränarstaben är nöjda med truppen", säger klubbchefen Patrik Werner som absolut ska känna sig helnöjd med slutresultatet.
   
  3. Inför Degerfors-Brage.
  Blir det revansch för förra årets 0-1?
  Det blir en ny startelva för Degerfors mot Brage. Brage med Erik Nilsson och Marcus Astvald.
  Flera nya spelare är nu aktuella, som Ismael Diawara, Erik Björndahl och Viktor Götesson
  Annars "de mer normala" med Filip, Marcus och CW i backlinjen, Erik och Kevin "där ute". Sedan är det lite oklart hur anfallsformationen  kommer att se ut. Det handlar dock om Sargon, Erik B och Viktor G. Med en eller två på topp.
  Christos G och Alan A  "på mitten". Spännande!
  På bänken Dario M, Nikola L,   Oliver E, Andreas J och Daniel Joel Okon.
  Andreas Jernarp skadad och Alexander  sjukdom. Jonas O borta som förut samt även Adrian J.
   
  "Vi vill inte chansa med någon spelare under försäsongen", säger Stefan.
  "Jag vill se att vi  klarar av att hålla ihop under 90 minuter och att riktlinjerna som vi pratat om finns där. Rent anfallsmässigt  får vi se hur vi kommer att formera oss då det är lite nya killar i laget", fortsätter huvudtränaren.
   
  4. Degerfors-Brage 2-1. Revansch!
  Nu var det Degerfors som gjorde mål i slutsekunderna! 89:e minuten!
  "Sen vill vi inte ha några mål i baken de sista 10-15 minuterna", säger Stefan i en intervju som kommer i nästa brev.
  Slående är att nu är det de båda wingbackarna som gör mål, trots alla skyttekungar i laget. Verkligen ett styrkebesked.
  "Som helhet tycker jag att det är ett par snäpp bättre än senast mot Carlstad United. Första halvlek återigen mycket bra där vi har full kontroll och skapar en hel del. Helheten är bra även om vi tappar lite intensitet under de sista 25 minuterna. Jag är nöjd med prestationen", säger huvudtränaren på hemsidan.
   
  Vi tackar na.se för både matchsändning och ett snabbt referat från match på na.se där Stefan  säger att  han är jättenöjd med den nya anfallsduon Erik Björndahl och Viktor Götesson.
  "Jag  är säker på att vi kommer att få jättemycket nytta av dem", säger Stefan J.
  "De  är bra på att hota i djupled och bra på att trycka ned motståndarnas backlinje, så att vi får ytor framför. Och de jobbar även hårt i försvaret", fortsätter Stefan i na.se.
  Lite kritisk var Stefan när det gäller försvarsspelet, där "vi måste värdera bättre. Vi får inte lägga krokben för oss själva i ambitionen att pressa våra motståndare".
   
  "Jag tycker samtliga spelare gjorde det bra. Nu gäller det att höja den fysiska kvalitén i vårt sätt att spela. Vi ska orka även de sista 25 minuterna", säger en nöjd ändå tränare
   
  I Degerfors var Alan Asaad en "trevlig bekantskap" som referenten uttryckte det. Kevin Wright ute på vänsterkanten var verkligen "farlig" i första halvlek, Fick fria ytor och "gjorde bort "sin motståndare hela tiden. Erik L kom mer till sin rätt i andra. Där har vi ett vapen. Varsitt  mål gjorde de också.
  "De skapar mycket på sina kanter och ska ha  allt beröm de kan få för den intensiva insatsen som de gjorde", säger Stefan J
  Degerfors dominerade helt i första halvlek och vann snabbt tillbaka bollen när man tappat den. Sargon Abraham visade prov på sin fina teknik i trånga lägen.
  Farligast i Brage var Marcus Astvald.
   
  Som helhet kan man nog säga att konkurrensen inom laget ökar den här säsongen.
  I målet har vi två starka kandidater i Dario och nye Ismael.  I Backlinjen finns det flera som är tänkbara för startelvan i och med Oliver Ekroths medverkan och Filips inträde. På mittfältet finns det konkurrens, speciellt i och med Alan Asaads entré. I anfallslinjen konkurrerar de båda nya Viktor Götesson och Erik Björndahl med Alexander. Det är nog bara Sargon som kan känna sig säker.
  Vi avslutar med ett citat från Nikola L:
  "Vi kommer att vara där vi vill i april".
  Tack Nikola,! Det låter onekligen betryggande!
   
  Avslutning.
  Nästa helg gäller det ÖSK borta med förhoppningsvis mildare väder.
  Heja obesegrade Rövitt!

  Veckobrev 11 | "Vi ska allt vara där och djäklas". 
  1. Kyrkoåret med Kyndelsmässa.
  Någonstans i skarven mellan trettondagstid och Fastan, när det kan vara kallt och längtan efter vårvärmen växer, möter vi än en gång en "ljushelg", Kyndelsmässodagen. Egentligen skall dagen firas den 2 februari men sedan 1772 högtidlighålls den på söndagen närmast..
  Vid Kyndelsmäss menade man förr att halva vintern hade gått. Precis som i Luciatider behöver vi en påfyllning av ljus för att orka fram till våren. Kyndel betyder "bloss" efter isländska "kyndill "och vi ser självklart detta ljus även som en markering av slutet av den "mörka tiden" Med andra ord en symbolisk dag som en symbol för de ljusare tiderna.
  I Kyrkoåret räknar man Kyndelsmässodagen som julens definitiva avslutning.
  Gabriel Jönssons dikt "Vid Kyndelsmässa" försvarar väl sin plats i det här sammanhanget:
   
      "Nu ingår den korta men ljusnande månad
      då Kyndelsmässoljuset drar upp emot nord
      och kvällarna får den förtunnade blånad
      som inte kan fångas i ord."
      ----
      "Välkommen igen gamla ljusnande Göje!
      Kom dagsmeja, snödropp  och bondkarneval!"
   
  Förtydligande-Februari kallades förr Göjemånad och det kan översättas med "snömånad".
   
  Med andra ord är hoppfulla Februari här och med den rullar fotbollen igång på allvar och vintern är förhoppningsvis på retur. Talesättet "nu har vi brutit ryggen av vintern", tar vi till oss. I Värmland hette det i gamla tider att från och med Kyndelsmäss börjar solen råda över kölden. Och i praktiken har dagen blivit en timme längre i varje ände jämfört med Vintersolståndet. Vi ser med andra ord fram emot en ljusare och varmare tid, förhoppningsvis även för Degerfors IF och fotbollen. Och vi låter Kyndelsmässoljuset bli en symbol även för en ljus och framgångsrik Superettansäsong och sprida ljus över Degerfors.
   
  2. Mera om träning och spelsystem.
  Jörgen Wåhlemark som efter 4 år i Varberg nu hamnat i J-Södra, säger angående försäsongsträning "med boll eller fysik":
  "Alla övningar är fotbollsanpassade, så mycket som möjligt ute på planen. Inga löpträningar utan boll. Existerar inte längre. I alla fall inte här. Det handlar om att hitta  övningar utifrån den position du hamnar  i på en match. I början behövs det byggas upp lite fysik som gör att spelarna kan tåla ganska tuff träning", säger Jörgen W.
  Så nu vet vi det om vi inte redan visste det. Gunnar Nordahls och Sören Cratz "roadwork" är ett avslutat kapitel.
   
  För övrigt säger Jörgen att "den första månaden blir det ganska mycket alla i samma övningar, så att man känner av att alla får en viss grundstyrka i kroppen. Efter det lägger vi in individuella program för spelarna. En mittfältare får kanske ta lite längre löp på träningarna och forwards lite kortare och snabba grejer. Det försöker vi vara jättenoga med. Det görs tillsammans med fysteamet", menar Jörgen. Intressant det där med individuella  program med ett fysteam. Men J-Södra har ¨åd, har varit i Allsvenskan och "tjänat  pengar".  Angående spelsystem säger Jörgen: "Vi ska försöka få lite högre grundpositioner med laget. I det spela en kombination som 3-4-3. Vi skall vara det spelförande laget," avslutar JW. Så det kanske inte blir  så mycket "Varbergsspel'" med tonvikten på det starka försvaret den här gången. Och det är ju klart att J-Södra har starkare offensiva spelare som Thelin och Smylie.
   
  Lite mera allmänt säger JW en hel del om Superettan.
  Han menar att det är en tuff serie. I och för sig finns inte klasspelarna som i allsvenskan men det är en svår serie att vinna. Det är 7-8 lag som satsar väldigt hårt, kanske främst Helsingborg som plockar in välmeriterade  spelare. Sedan framhåller JW det nya TV-avtalet från och med 2020 och menar att det kan göra skillnad på ungefär 10 miljoner. Så det kommer att bli en rejäl satsning i Superettan av flera lag de kommande åren för att försöka vara med i det allsvenska "penning-stimmet".
  Jovisst, säger vi men även lagen i Superettan kommer att få "tjäna på" det nya avtalet med ca 540 miljoner som ska fördelas mellan de 32 lagen i Svensk Elitfotboll - SEF ( Allsvenskan och Superettan). Så det är inte kattskit att spela i Superettan heller. Ju högre upp, desto mera pengar och det bör ju vara en sporre även för Degerforslaget. Men huvudsaken är att vi är med 2020 när "det smäller till" och det ska vi väl ändå kunna vara!
   
  3. Truppen XIII med de nya.
  På hemsidan läser vi en intressant intervju  med Stefan J inför den nya säsongen.
   Mycket handlar som Stefan säger om hur man kan hantera och utveckla det som uppnåddes under 2017 som han beskriver som en säsong med "svångrem på det mesta" och ändå en positiv Degerfors-säsong. Mycket handlar om nyförvärven och de är ju intressantast och det låter verkligen bra kring de tre nya. Det är tydligt att Stefan och Degerfors bygger det "nya Degerfors" och att det handlar om en generationsväxling. "Vi har medvetet letat efter yngre spelare som skall kunna bli stommen, om man kan kalla det så," säger tränaren.
   
  AIK-lånet Christos Gravius är nog mest spännande då han ska ersätta Sebastian O och får en svår uppgift. Stefan säger att vi har naturligtvis stora förhoppningar på honom.och han är en central spelare.
   
  Alan Asaad har tydligen helt motsvarat förväntningarna och har sett riktigt bra ut på träningen.
  "Han passar i den profil av centrala mittfältare som Degerfors söker och är en bolltrygg ung spelare", säger Stefan som också lägger till:
  "Det känns som vi har vässat konkurrensen på det centrala mittfältet för 2018".
  Och det låter onekligen bra!
   
  Oliver Ekroth är en helt annan spelartyp och det skall han också vara då det handlar om en mittback.
  "Oliver är en tuff back, bra i det fysiska spelet men också bra på båda fötterna, bra uppspelsfötter och bra passningsfötter". så Stefan ser det som en klar förstärkning på backsidan. Och det blir knallhård konkurrens om vilka tre som skall starta.
  "Det känns tryggt att ha flera alternativ", säger Stefan.
  Det verkar onekligen som om Patrik W och Stefan gjort ett gott arbete med "de nya" och "vässat konkurrensen".
   
  Till dessa tre kom något senare Andreas Jernarp från Torslanda in i bilden och där har vi ännu ett nyförvärv som onekligen ger förhoppningar inför fortsättningen. Och som Patrik W säger "vi fastnade för hans fart och skott i första hand". Och Patrik poängterar också Degerfors ambition att hitta fynd från lägre serier och utveckla dem i "rätt fotbollsmiljö". Tror att det var länge sedan Degerfors kunde presentera en kvartett nyförvärv av den här digniteten. Men alla vet att i Degerfors "spelar man fotboll".
   
  Patrik Werner  säger också i en intervju på hemsidan där han  kompletterar bilden och läget i laget, främst med det som saknas, att "det får ta den tid det tar". Tyvärr kan inte Patrik f n säga så mycket om hur det blir med "målvakten, forwarden och "10:an", de tre som saknas".
  Patriks huvudtes är som sagt att det får ta den tid det tar. Huvudsaken att klubben får "det man vill ha".
  "Vi hoppas och tror att "forwardsplatsen skall vara löst om ett par veckor", säger PW  Likadant är det  vad  "Maya" beträffar, inget som blir klart på direkten".
  Målvaktsplatsen är kanske den som är mest oviss men samtidigt har vi ju Dario som förste målvakt..
  Som helhet är Patrik mycket nöjd och säger "vi ska allt vara där och djävlas" om Degerfors och Superettan. Och det är bra! Så ska det låta!. Det är ingen tvekan om att vi har "rätt man på rätt plats" när det gäller Patrik W som klubbchef och han är värd en extra hyllning.
   
  17 små Degerforsare vi hade och så blev det 18 när målvakten 23-årige Ismael Diawara kom till klubben med ett 2-årskontrakt. En storväxt målvakt ursprungligen från Rynninge i Örebro, som Degerfors haft bra koll på. Jonas Bohlin har tydligen haft ett finger med i spelet. Ismael har tidigare har spelat även i Norge, Landskrona och Motala. Så nu har vi två storväxta målvakter. 193 cm är tydligen den rätta målvaktslängden, Jesse, Dario och nu Ismael. Även undertecknad kan räknas in i skaran dock icke som målvakt.
  Här besannas Patriks ord om att hitta fynd från lägre serier och utveckla dem i rätt fotbollsmiljö.
   Och detta har tydligen Ismael D tagit fasta på för han säger:
  "Det känns otroligt skönt faktiskt att få komma  till en nivå där man får möjlighet att både visa upp sig och göra bra ifrån sig! Degerfors känns ju som en fotbollstokig stad som verkligen andas fotboll, så det känns otroligt inspirerande för mig".
   
  Det är fina namn de har en del av spelarna. Tidigare har vi Sargon Abraham, ett namn med konungslig och biblisk bakgrund med Mesopoamien och Palestina. Och patriarken Abraham kom ju ursprungligen från staden Ur i Mesopotamien. Nu får vi namnet Ismael med i bilden och det namnet påminner oss om Abrahams son Ismael  med tjänstekvinnan Hagar. Ismael kan ses som muslimerna "ursprung och stamfader"  på samma sätt som Abrahams son med Sara, Isak, ses som judendomens "stamfader" tillsammans med Abraham och en av kristendomens tre patriaker i Gamla Testamentet.
   
  Nu återstår som Patrik säger endast en 10:a ( helst Maya) och en forward. Men hur är det med Erik Björndahl?  Han är väl inte klar än?
   
  4. Inför  Degerfors-Carlstad United-premiären.
  Nu drar det igång. Nu är det dags! Kulan i luften, snart är det vår.3-0 två gånger på raken har det blivit och gärna ännu en gång.
  Sällan har vi väl varit så spända inför en premiärmatch, visserligen en träningsmatch, men ändå. Med "ett gammalt försvar och ett nytt anfall" skall Degerforslaget nu visa upp sig. Nu skall vi får svar på om det håller. Och vad kan vi förvänta oss? Har de nya redan kommit in i spelet. Har de nya redan lärt sig Stefan Jacobssons spelsystem. Inte kan vi kanske begära så mycket men förhoppningsvis är alla på gång.
  Inte minst blir det intressant att se hur laget formeras även om vi misstänker att de där bak är Jonas, Oliver och CW och att wingbackarna är desamma som i höstas, Erik och Kevin.
  .
  Så är det den mer offensiva biten också. Kommer vi att sakna Sebastian eller tar Christos G över med en gång. Och hur blir det med Andreas J, den "nye "Sargon"? Var hamnar han? Spännande som Luuk säger även när det inte är så spännande. Och hur blir det med Alan Asaad? Vilken blir hans position?  Onekligen har vi intressanta nya spelare att nu studera och bedöma. Hoppas de nu får chansen att visa upp sig i första matchen.
   
  Så dyker laget upp!  Ganska förväntat men en del överraskningar dock. Andreas Jansson med från start och likaså Erik Björndahl som väl ännu inte är helt klar? Alexander tveksam startande. Jonas O skadad och Marcus DeB spelar mittback tillsammans med Oliver Ekroth och CW. Dario i målet förstås och Erik L och Kevin wingbackar. Nikola L och Christos Gravius på mittfältet. Sargon och Andreas Jansson där bakom och Erik Björndahl där framme.
  Ser väl bra ut! Sedan blir det många byten, säger Stefan. Alan Asaad och Andreas Jernarp får 45  minuter och fler byten görs.
   
  Vi  säger som Stefan J "Det ska bli härligt med match igen."
  Stefan tillägger att då  får man en bekräftelse på var man befinner sig och vad som fungerar och inte. Träningsveckan är han nöjd med  och menar att det ser piggt och positivt ut med bra fart  och intensitet. Som helhet vill Stefan som han säger:
  "se de stora penseldragen, att man har nått fram till spelarna på ett bra sätt under träningsperioden. Och framför allt vill jag se spelarnas inställning till match".
  Resultatet är inte det viktigaste utan prestationen och dessutom vill Stefan se att man har en progression / framåtskridande / i utvecklingen och det förstår vi att det är väldigt viktigt att det som påbörjats under 2017 nu kan fortskrida och framåtskrida så att laget och  spelet kan bli än bättre och säkrare än 2017.
   
  5. Degerfors Carlstad-United- slutade 3-2 efter 2-0-ledning och 1-0 i paus, klart i underkant!
  Erik Björndahl gör 2 mål och spelade väl till sig ett kontrakt. Det ena målet ett riktigt drömmål! Sådana spelare vill vi ha!
  Det trdje målet satte Sargon på straff. Erik B tog verkligen vara på kanske sista chansen med sina två mål och det är tydligt att Patrik W och Stefan J har kört med öppna kort och sagt att man först ville ha klart med målvakten. "Vi körde den här veckan, säger  Erik och nu får vi se hur vi kan komma närmare varandra", fortsätterr han.
  Erik tillägger också att han har några andra alternativ också men nog är  han väl nu klar för Degerfors! En sådan spelare får man inte missa. De som gör mål när det gäller, är de som är bäst!. De har den mentala styrkan!
   
  "De första 70 minuterna var på en väldigt bra nivå från vår sida", säger Stefan
  Stefan J säger följande om nyförvärven:
  Christos G: "Han gjorde en väldigt bra första halvlek. Han är väldigt bolltrygg och visade att han blir en stor tillgång".
  Där har vi den nye Sebastian, säger vi.
  Oliver Ekroth: "Han gjorde en stabil insats i trebackslinjen. Han är inte van med tre mittbackar, utan fyrbackslinje men gjorde det bra ändå. Med beröm godkänd"!
  Alan Asaad: "Han gjorde det helt okej när han kom in i andra halvlek".
  Alan kom in tillsammans med flera andra i andra  och som Stefan säger kom man  inte upp i samma nivå som i första men alla spelare som kom in i andra gjorde det bra. Degerfors bytte ganska friskt i andra halvlek.
  "Vi hade en bra lägsta nivå", säger Stefan. Och det är ett beröm om något!
  Erik B: "Det är inget klart och vi vet inte hur det blir men det är klart att han gjorde en bra insats", säger Stefan.
  Men två mål räcker väl, säger vi?
  Allt detta i Dennis Pavlovics fina sammanfattning i karlskogatidning.se.
   
  6 Och i september får vi se Andreas Grankvist på Stora Valla. Då som Helsingborgsspelare.
  Och Ferhad Ayaz såld till Dalkurd! Får vi några pengar tro?
   
  Avslutning.
  Så blir det Brage nästa gång, Ett svårspelat lag normalt sett. Men med ny målvakt, med kanske ny kontraktad forward i Erik Björndahl, med en Christos G i form, med en ännu  mer säker trebackslinje med Oliver i spetsen, med ännu mer "inspelade spelare" skall det väl kunna gå vägen. Förra året blev det 0-1. Bättre upp i år?
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 10 | "Nygamla Degerfors". 
  1. Kyrkoåret med Septuagesima.
  Veckans aktuella söndag har det något främmande namnet "Septuagesima" som är ett latinskt ord och betyder "den sjuttionde" och syftar på den sjuttionde dagen före Påsk.
  Septuagesima markerar en övergång från Julens eftertid till Påskens förberedelsetid., Fastan. I denna förberedelsetid ingår Fastlagen med Fastlagssöndagen, Blåmåndagen, Fettisdagen och Askonsdagen med starten på den 40 dagar långa Fastan, som egentligen avslutas först på Påskafton.
  Och vi kan också förbereda oss inför en annan händelse, nämligen Superettanstarten "fotbollens Septuagesima".
   
  Vi måste ta till oss det där med Påsk. Snart är det alltså dags. 70 dagar kvar och samtidigt 70 dagar kvar till premiären och första matchen borta mot Öster den 1 april, på själva Påskdagen.
  Nu börjar alltså de 70 dagarnas ljuva tid med förberedelse inför en stor Påskhögtid, kanske vårens sakta nalkande och förberedelse  genom ett antal träningsmatcher och Cupmatcher inför Superettanstarten.
   
  Men varför nu allt detta om Kyrkoåret?
  I förordet till en nyutkommen bok beskrivs Kyrkoårets stora betydelse på ett intressant sätt. Vi citerar:
  "Kyrkoåret är en uråldrig väg att följa genom det dagliga livet, genom nuet. Söndagarna fungerar som viloplatser och riktmärken även för nutidsmänniskan i hennes konkreta tillvaro."
  Någon skrev också "med färgsprakande ämnesrikedom, högstämt allvar och obeskrivlig glädje är kyrkoåret ett allmänkyrkligt arv".
   
  Förre biskopen i Göteborgs stift Bo Giertz skrev en gång - "Kyrkoåret hör till livets dolda rikedomar. Kyrkoåret skänker varje månads särskilda kynne en symbolisk betydelse och väver samman årstidernas växling med kyrkans högtider till en fast fogad rytm" och han poängterar att Kyrkoåret skall upplevas!
  Just detta med symbolisk betydelse tar vi alltså i vårt Degerforssammanhang fasta på och överför Kyrkoårets alla växlingar och symboler till vårt favoritlag Degerfors IF i Superettan.
   
  2. Totalfotboll och Tempo.
  Det är inte bara träningsmetoderna som förändras, utan även spelsystemet genomgår ständigt en förnyelse. Svennis kom på sin tid med "press med understöd" , Johan Cruyff  på sin tid med "totalfotbollen" och i Degerfors idag är det kanske inte fråga om försvarare och anfallare utan alla, även Sargon, har sin förvarsuppgift. Alla deltar i försvarsspelet som Stefan säger.
  Och ett tätt fysiskt spel, med hög press och samtidigt även i zonen markerande försvarsspel kompletterat med ett snabbt tekniskt och offensivt anfallsspel bör kunna visa Degerfors vägen mot toppen.
  Och i själva uppbyggnadsspelet och i anfallsspelet finns ett nyckelord, nämligen "tempo". Flera stora tränare som Åge Hareide, Nanne Bergstrand, Hasse Backe har poängterat vikten av just detta med "tempo" både i speluppbyggnaden och i själva anfallsspelet och det är ingen slump att just hos Sundsvall, FFF, Östersund och J-Södra såg vi tidigt på Stora Valla vad som skiljde dessa framgångsrika lag från de vanliga Superettanlagen, nämligen just fysiskt spel och tempo. Och samtliga av dem hamnade ganska snabbt i Allsvenskan.
  Glädjande i sammanhanget är att även Stefan J tidigt poängterade just att bollhållande i försvarslinjen och i speluppbyggnaden inte får gå till överdrift utan laget måste snabbt komma till anfall, "Tempo" var det!
  "Jag säger inte att det är fel att ta det lugnt med bollen ibland, men vi måste får en slutprodukt med vårt passningsspel, vi måste få en målchans", menar huvudtränare Stefan.
   
  Stefan J  sade redan i december 2016 förståndiga ord som "December är till för att komma i så bra fysisk status som möjligt inför vad som komma skall". Och det köper vi gärna.
  Dessutom ville han redan då se ett större bollinnehav men också ett effektivt sådant.
  "Bollinnehav handlar inte bara om att hålla bollen i egen backlinje. Det gäller att förflytta spelet från egen backlinje fram till mål", säger han. Han menar också att ett större djupledshot är väldigt viktigt.
   
  3. Vågar vi inte tro?
  Skrev förra året inför spelåret 2017 under rubriken "Vågar vi inte tro"..bl a följande:
  "Vågar vi inte tro att den nye tränaren blir en succé.
  Vågar vi inte tro att det nya spelsystemet kommer att slå.
  Vågar vi inte tro att det nya spelsystemet kommer att ge stadga i försvaret.
  Vågar vi inte tro att Sargon Abraham blir en fullträff.
  Vågar vi inte tro att Jonas Olssons återkomst ger stadga åt spelet.
  Vågar vi inte tro att Alexander "Nutt" tar chansen att visa vilken nyttig spelare han är".
  Nu i efterhand vet vi ju hur det gick och visst vågade vi  det!
   
  Luther och den orubbliga tron.
  Vi vill  ha stöd även av Martin Luther och tar till oss hans "orubbliga tro". I vårt fall en orubblig tro på det rödvita laget och dess framgångar.
   
  4. Truppen XII.
  Det blev som vi misstänkte för Erik Sachs som beslutar sig för att lämna Degerfors för att få mer speltid. Det säkra och stabila Degerforsgarnityret i försvaret blev nog för starkt. Jonas O, Oliver E, CW , Marcus deB och Kevin  W är alla mycket bra och svåra att konkurrera med. Vi hoppas att Erik finner en bra klubb på hög nivå och det bör det finnas på ganska nära håll.
  Och snabbt kom svaret. Det blev Carlstad United med nära hem till Degerfors. Bra!
   
  16 små Degerforsare vi hade och så  blev det 17, då 23-årige Andreas Jernarp som vi väntat på, blev klar.
  Degerfors gör det ena goda nyförvärvet efter det andra. Om vi förstår allt rätt så kan  Andreas Jernarp att bli ännu "en  Sargon".
  Tidigare i brevet har vi skrivit och nästan "tjatat om tempo" och så kommer  han den nye.
  "Det är en väldigt, väldigt snabb spelare", säger klubbchefen Patrik W.
  Det är nästan så att han läst brevet i förväg men visst skulle vi har den snabbe Andreas J och nu blev det ett två-årskontrakt. Ibland blir det som man vill!
  "Andreas snabbhet gäller både korta och långa sträckor och det är alltid bra att ha snabbhet framåt, både i kontringsspelet och i vanligt etablerat spel. Vi fastnade för hans fart och skott i första hand", fortsätter Patrik W i Dennis Pavlovics fina rapport i karlskogatidning.se.
   
  Andreas säger som så många andra nykomlingar :
  "Laget och föreningen kändes jättebra när jag var här och provspelade i december. Jag gillade atmosfären och personerna runt omkring föreningen och kände mig välkommen".
  Detta har vi hört förut och detta är  "Degerfors kännemärke". Här känner man sig som nykomling hemma direkt och här utvecklas man som fotbollsspelare.
   
  Sammanfattningsvis tycker klubbchefen att det ser bra ut och det har rullat på helt enligt planerna.
  "Nu har vi en målvakt, en "tia" till och en forward kvar. Och "tian" där är det Mayambela vi vill ha och vi tror att vi har ett besked inom någon vecka", säger Patrik W.
  Det är tydligt att Patrik W är optimist angående "Maya" och Djurgården. "Jag hoppas att vi kan komma överens", säger sportchefen.
  Precis som Patrik säger hade "Maya" en väldigt bra utveckling i Degerfors och vi kommer ihåg hur  "Maya" efter en kort period "fick ordning på fötterna" både i passningsspelet, dribblingarna och i målgörandet. Mot BP hemma var han i högform och skojade med BP-försvaret ute på vänsterkanten.
  Nej "Maya" vill vi ha! Nu är han inspelad i Degerfors och nu kan det bli full fart med en gång.
   
  5. Visioner.
  Vågar vi inte  tro att det som nu har hänt och händer i inom Degerforsfotbollen är början till en uppgång, en framgång. Kan inte det nya spelsystemet leda det rödvita laget rakt  åt rätt håll så att vi nu kan skönja en stabil, positiv period framöver? Om vi räknar från Stefans start sommaren 2016 och fram över spelåret 2017 så har Degerfors nu spelat 1 och en halv säsong mer eller mindre med det nya systemet. Kanske inte hösten 2016 präglades helt av nytänkandet men näst intill. Och all logik talar ju för att spelet och spelarna mer och mer "kommer in i systemet".
  "All vår början bliver svår" heter det ju men nog har Degerforslaget nu kommit över tröskeln och passerat de första hindren. Vi minns hur det gick för Svennis och blåvitt i början med "det nya". Men sedan tag det fart och gick av bara den. Vi minns även Lasse Lagerbäcks och Söderbergs inledning men sedan tog det fart och Lasse Lagerbäck klarade alla VM och EM-hinder och förde landslaget till slutspel.
   
  Men mycket handlar givetvis om "rätta spelare" om att få behålla de  "inspelade" och kunna skaffa nya med den rätta speltypen. Ska vi tro att Patrik och Stefan nu har ersatt både Sebastian O och Hampus med fullvärdiga ersättare i och med Christos Gravius och Oliver Ekroth, så bör det kunna gå åt rätt håll. Det som verkligen talar för att detta kan bli bra är att vi nu har en ung trupp. Intet ont om de gamle som Peter S, Tobias S och Andreas  H, men med ny tränare med nytt spelsystem och unga spelare med  kanske en högre ambitionsnivå och  med ett högre speltempo kanske möjligheten och rimligheten växer och Stabiliteten ökar och den höga-lägsta-nivån stiger..
   
  Just speltempot är nog helt avgörande har vi förstått och kanske de nya, unga, pigga, snabba spelarna kan bidra med detta. Det handlar ju inte om snabblöpare utan om att spela bollen snabbt, bollen ska göra arbetet och redan i uppspelen på egen planhalva skall det gå snabbt, skall det spelas snabbt. Och så kommer beskedet om Andreas Jernarp som ett brev på posten. Nu kommer "den snabbe av de snabba" dessutom med ett utomordentligt skott  så nu är det väl ingen tvekan om att Degerfors kan bli det där laget som gör som de stora lagen med det snabba spelet, helt enligt Åge Hareide, Nanne Bergstrand, och Hasse Backe.
   
  För inte uppstår det några luckor och spelmöjligheter genom ett långsamt "bollandet" i försvarsleden utan snarare tätnar det "där framme" och luckorna "rinner ut". Men detta har ju Stefan tidigt poängterat så det borde vara klart för samtliga.
  Och med ett bättre spel, ett snabbare spel, med bättre resultat ökar tabellplaceringen, ökar intresset och publiken kommer tillbaka, den publik vi hade 2015 i våromgången med mer eller mindre 2500 i varje hemmamatch. Ökad publik ger ökade intäkter till klubben och därmed möjlighet till investeringar och en ännu bättre produkt.
   
  6. "Nygamla Degerfors".
  Man kan inta annat än imponeras av Patrik Werners och Stefan Jacobssons arbete när det gäller att förse Degerfors med främst intressanta men även spännande och  duktiga nya spelare. Och de fyra nya räknat "nerifrån" Oliver Ekroth, Alan Asaad, Christos Gravius och nu senast Andreas Jernarp ger  visioner av ett starkare Degerfors, ett snabbare spelande Degerfors, ett försvarssäkrare Degerfors och ett målfarligare Degerfors. Visserligen försvann  den kanske  bäste i Sebastian Ohlsson, men det vi  i stället fått är ju en ny kvartett "riktiga fotbollsspelare".
  Kan nu Stefan J inplantera sina spelidéer även i de nya och kan han skapa samma "grymma lagmoral" 2018 som 2017 kan det här bli riktigt bra. Inte är det en sämre trupp sportchefen fått ihop i år utan snarare en klart bättre sådan.
   
  Och det fina i kråksången är ju att i de bakre leden finns där samma  redan inspelade "figurer" i Jonas O, Christoffer W, Marcus deB och  wingbackarna Erik L och Kevin W och  nu tillkommer  mera fysisk styrka, och det är aldrig fel, i och med mittbacken Oliver Ekroth. Vi ser Oliver som ett klart komplement till det redan välspelande försvaret, Oliver med sin erkänt tuffa spelstil, sin "fysiska framtoning" och med sina "båda goda fötter" både "i uppspel och i passningsspel. Så inte ser det sämre ut än det goda 2017, då laget minskade antalet insläppta mål från 54 till 38. Utan onekligen ser det ut som om sportchefen Patrik och huvudtränare Stefan lyckats väl i sitt arbete med att  förstärka laget och bygga vidare..
   
  Kompletterar vi nu detta med nye Christos Gravius från AIK, med Alan Asaad och nu senast Andreas Jernarp i det mera offensiva spelet där vi redan har "den bäste av dem alla förra året, nämligen Sargon Abraham, så verkar det onekligen handla om förstärkningar och förbättringar. Och kommer sedan "Maya" tillbaka kan det bli hur bra som helst. Då är vi kompletta.
  Det är klart att  det handlar om nya spelare, unga spelare, kanske lite orutinerade spelare i en del fall men i Degerforsmiljön med den grymma lagmoralen har alla en stor chans att växa. Se bara på Sebastian Ohlsson.
   
  Avslutning.
  Nu drar det ihop sig. Och i nästa brev kommer det bl a handla om premiärmatchen mot C United. En premiär i vanlig ordning och som slutat 3-0 de två senaste åren.
  Avslutningsvis tackar vi signaturen "rojoblanco" på Forum för de fina orden. "Realskolan i Arvika"- det var väldigt länge sedan det!.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                                          Stefan H.

   

  Veckobrev 9 | Underverk i Degerfors?  
  1. Starten har gått.
  Nu har vi börjat den långa marschen mot slutmålet. Nu har starten gått för Degerfors  träning med endast ett mål, nämligen en "anständig" plats i Superettans sluttabell. Nu börjar tränarnas funderingar på spelsystem och vem som ska spela var. "Rätt man på rätt plats". Nu börjar kampen om platserna i startelvan. Hoppas nu att alla träningsmatcher och de tre cupmatcherna kan ge bra svar och bidra till ett bra slutresultat. Degerfors kör nu igång med  5 dagar i veckan.
   
  2. Kyrkoåret.
  Som vi skrev i förra brevet "Kyrkoåret är inte bara till för att minnas vad som hänt för länge sedan utan också för att göra detta levande och närvarande. Kyrkoåret skall upplevas!"
  Berättelsen om Bröllopet i Kana. Texten om Jesu underverk vid bröllopet i Kana i Gallileén ger andra söndagen efter Trettondedagen dess karaktär. Det handlar om ett underverk. Om vatten som förvandlas till vin på ett bröllop i Kana.
  Men vi kan, som en oss närstående präst förkunnade i sin predikan, inte här se bara  hur  vanligt vatten som förvandlas utan även se berättelsen som en bild, en metafor  av "livets vatten" och människans livssituation. Den aktuelle prästen talar om "livets fest och livets vin" som det till synes centrala för människan men menar att Jesus förvandlar människans "livs vatten" till något mer  och  därmed får hon del av nåden, barmhärtigheten och förlåtelsen. Och i vårt "livs vattenkrukor" finns inte bara vanligt vatten. Jesus bjuder oss på livets "verkliga vatten". Jesus förvandlar människans liv.
   
  Men vi överför det bokstavliga underverket i berättelsen till Degerfors fotboll och ställer oss frågan om kommer det att ske några underverk i Degerfors? Visst låter det en smula hädiskt men det är dock bara ett försök att spinna vidare på vårt aktuellt tema och i vårt sammanhang är det ju om fotbollen i Degerfors det handlar om.
   Vad kan vi förvänta oss? Blir det "vardagliga" eller kan vi  hoppas på något underverk som egentligen segrarna i Cupen 2017 borta mot Djurgården och HIF på sätt och vis var. Speciellt med tanke på Djurgårdens topplacering i Allsvenskan säsongen 2017 kan vi förklara Degerfors seger på bortaplan som ett "underverk".
  Vi kräver dock inga sådana i årets nya serie, Vi kräver bara Stabilitet, en hög-lägsta-nivå och kontinuitet Och då kanske det inte behöver handla om "direkta underverk".
   
  3.. Truppen XI
  13 små Degerforsare vi hade och så kom Alexander "Nutt"" och så blev det 14.
  Det blev som vi trodde när Shptetim Hasani försvann att Alexander skulle vara given och nu är han åter med där framme på toppen och gör förhoppningsvis sina mål även i år, 7 mål gjorde han förra året trots en "splittrad" säsong som startspelare. Vi vet vad denne forward kan. Vi känner till hans målfarlighet. Vi har sett hans arbetskapacitet, så det känns bra att han åter är med i '"leken". Sportchefen Patrik W lämnar beskedet att man nu har "stort fokus på att hitta ytterligare en forward och kommer inom kort med fler nyheter".
   
  14 små Degerforsare vi hade och så kom Christos Gravius från AIK  och så blev det 15. 
  Det handlar om ännu ett lån från de större klubbarna och det är helt tydligt att namnet Degerfors och fotboll står hög i kurs.. Nu har vi haft och har lån från Norrköping, nu har vi haft lån från Djurgården och nu har vi ännu ett lån, denna gång från AIK, där tydligen Daniel Sundgren gjort en insats. Kanske inte lika stor som den han gjorde när han spelade defensiv mittfältare i Degerfors mot BP för några år sedan för "det var det bästa någonsin gjort", men om vi ska tro rapporterna har Patrik och Stefan nu fått Sebastian Ohlssons ersättare och det säger mycket. "Christos är en ung och väldigt talangfull spelare som AIK tror hårt på och vi är väldigt glada att ha honom här. Han stämmer exakt in på den profil vi sökt och vi tror att vi han kommer att blomma ut hos oss och bli en av profilerna i Superettan 2018," säger sportchefen Patrik,som tillägger att Christos kommer att passa perfekt in i Degerfors miljö.
   
  Än en gång ser vi nu detta med att Stefan har skapat en klar spelmodell, en klar spelprofil och en klar spelidé. När man måste värva nya spelare  efter tappade spelare vet man helt klart vad man vill ha och detta har tydligen styrt Patrik och Stefan i valet av Christos G. Vi vet ju att den Sebastian som lämnade Degerfors inte var densamma som en gång kom till Degerfors utan nu en utvecklad talang som blivit en fullfjädrad spelmotor. Detta vet och förstår flera lovande spelare och  att man utvecklas i Degerfors och detta gör det lättare för Degerfors att "få det man vill ha och behöver" även om det kan handla om lån.
   
  Christos Gravius säger själv:
  "Sen är det ett stort plus att Degerfors vill  spela en bra fotboll och inte bara tjonga långbollar. Jag ser verkligen fram emot att ansluta till laget  på måndag nästa vecka då jag troligtvis gör mitt första träningspass. Han beskriver sig själv som  en passningsstark spelare och det är ju det vi behöver där på mitten i Sebastians tomrum. Hans styrka är som han själv säger  hans "touch" i både det långa och det korta spelet och han tror att han kommer att få ut sina kvalitéer på ett bra sätt i Degerfors.
   
  15 små Degerforsare vi hade och så kom Oliver Ekroth från Kristianstad och så blev det 16.
  Mittbacken som vi länge hört talas om är nu klar. Det handlar om Oliver Ekroth 25 år, "en kraftfull mittback som är bra fysiskt , bra i luften, men även har bra fötter". Kontrakt på 2 år innebär kontinuitet. Bra. Nu kanske Degerfors har fått den där spelartypen som tar för sig, som medför kraft och styrka i backlinjen. Vi tänker genast på Djordje Mrdjanin, han som inte behövde provvspela, enligt Mille.
  Ett lag behöver alla spelartyper och även det "fintekniska" Degerfors behöver en kraftfull spelare som visar vägen och kanske ser vi detta nu. I varje fall har Degerfors enligt Patrik W länge "scoutat"  denne spelare då han ett par år spelade i Västerås. Det säger mycket om både Oliver E och om Degerfors att man har "koll" en spelare under en så lång tid. Mittbacklinjen förefaller nu helt komplett med Jonas O, Marcus deB, Christoffer W och nye Oliver Ekroth där Marcus givetvis även kan spela wingback. "Jäkligt kul att hoppa upp en nivå och få spela i Superettan", säger Oliver  som gillade atmosfären, personerna runt föreningen när han var och provspelade i november. och beskriver Degerfors som en anrik förening som spelar fin fotboll. Men 16 man räcker inte och Patrik har fler på gång, en målvakt, en central mittfältare, en offensiv mittfältare och en forward. Då skulle vi hamna på 20 som låter mera lagom. "Överlag känns det bra. Det känns som att vi är på väg mot en brader trupp än förra året, säger Patrik.
  Det låter betryggande, säger vi.
   
  4. Försvarsspelet.
  Mille, Svennis, Lasse Lagerbäck, Pontus Kåmark, Jörgen Wåhlemark, Roland Nilsson, Hasse Backe, Bob Houghton, Conny Karlsson- Många kända röster har prioriterat  försvarsspelet och nu kan vi nog lägga även Stefan Jacobsson till gänget.
   
  Milenko Vukcevic:" Försvaret är grunden i mina tankar".
  Jörgen Wåhlemark: "Varje man i försvaret skall  veta sin uppgift även i ett mera rörligt zonförsvar".
  Pontus Kåmark: "Varför ska man ligga 10 m från sin motståndare"?
  Svennis: "Ett zonspel där spelarna är ansvariga för en bestämd zon och markerar motståndarna som dyker upp i zonen".
  Pia Sundhage: "Sök inte bara boll utan även kropp".
  Pontus Kåmark: "Varför ska man vänta med att sätta press på bollhållaren tills den sista tredjedelen av planen?"
  Hasse Backe: "Man måste ligga tätare och även om vi låter dem spela utvändigt ute på kanten, får vi inte ligga för långt ifrån, utan måste hinna med att täcka upp för inläggen".
   
  Sammanfattning:
  1. Ett kliv framåt. 2 Opp i rygg. 3. Hög press. 4. Press på bollhållaren. 5. Tätt försvarsspel. 6. Sätt till med hela kroppen.
   
  Stefan J presterade 2017 en minskning från  54 till 38 i antal insläppta mål. Vad skall det bli i år? Kan han fortsätta trenden? Ja,visst kan han det!
  Vi bygger detta delvis på uttalandet angående de insläppta målen i slutet av en del matcher:
  "Självklart så är konditionen en parameter som påverkar resultatet och vi kan inte bortse från detta. OCH vi kommer inte att göra det heller". Kloka ord!
   Vad som ytterligare talar för ett minskat antal insläppta mål är att vi nu är inne på årgång 2 och att spelarna främst i backlinjen i stort sett är desamma som förra året och därmed normalt sett "inspelade" i försvarssystemet. Så Jonas, Marcus och Christoffer  som mittbackar och Erik och Kevin som wingbackar borde borga för ett bra resultat och normalt sett ännu bättre än 2017, alltså "1 nivå bättre" än 2017. Och kompletterar vi nu detta gäng med nye Oliver Ekroth så blir det ännu bättre.
   
  Stefan presenterade redan hösten 2016 sin"försvarsidé  i  bl a följande  punkter;
  1. Alla deltar i försvarsspelet.
  2, Degerfors spelar ett "kombinationsförsvar" med blandning av positions- och markeringsförsvar.
  I positionsförsvarsdelen styr medspelare och boll "spelarens position" och
  i zonmarkeringsdelen styr motståndare och boll  spelarens postion.
  3. Man försöker styra motståndarnas press utåt för att försöka undvika spel genom egna lagdelar.
  4. I Fasta situationer gäller markering + zon.
   
  Man kan på sätt och vis säga att det handlar om nödvändigheten att "ha en funktion i sin position". (Vår egen sammanfattning).
   
  Sammanfattningsvis menar Stefan att "Utmaningen är att värdera När vi ska "gå i press" på motståndaren/bollhållaren
  och Hur högt vi ska pressa utan att tappa kompaktheten i vårt försvarsspel".
  Denna modell lanserade han redan på hösten 2016 och det är ju tydligt att spelåret 2017 präglades av framgång och att systemet "höll". Nu kommer 2018 och normalt sett skall detta andra år innebära en ännu större säkerhet och "en ännu större bekantskap" för spelarna med det "nya spelmönstret". För visst tar det tid att lära in ett helt nytt tänkande. Sedan kan ju en och annan ny spelare behöva lite mer tid för att komma in i systemet.
   
  Avslutning.
  Så har första träningsveckan gått. Degerforslaget håller på att fullbordas men än är inte allt klart. Några spelare till väntar vi på!
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 8 | Vise män i Degerfors
  1. Kyrkoåret.
  Kyrkoåret är inte bara till för att minnas vad som hänt för länge sedan, utan också för att göra detta närvarande och levande. Kyrkoåret skall upplevas!
   
  Den 6 januari, Trettondedagen handlar om "vise män från Österns länder".Antalet vet vi egentligen ej, men det heliga tretalet har kommit att dominera. Enligt legenden var de vise männen stjärntydare som på 200-talet blev tre vise män. Deras  kunskap om stjärnor hade  lett dem till det heliga landet för att ge en hyllning till "den nyfödde judakoningen". Nu var det de "lärde" som kom. På julnatten var det hedarna, vanliga enkla människor. Tretalet kom in i den kristna traditionen på grund av de tre olika gåvor som de hade med sig, guld, rökelse och myrra, där guld stod för Jesu konungsliga ämbete, rökelse för Jesu överpästerliga ämbete och myrra hänvisar till att Jesus har ett profetiskt uppdrag. Gåvorna hade alltså en innebörd som  talade om vem de kom för att hylla. På 500-talet blev de vise männen också konungar varför högtiden också ´kallas "heliga tre konungars dag". Så småningom fick de  också sina namn Caspar, Melchior och Balthazar. Trettondedagen blev en av  kyrkans äldsta helgdagar och har firats alltsedan 300-talet. I gamla tider räknade man dagen efter trettondedagen som julens sista dag.
   
  De vise männen hade sett "den nyfödde judakonungens stjärna i öster" och kom nu för att bringa honom sin hyllning. Men vad kan de i verkligen ha sett? Bibeln är ingen historiebok, men skildrar ändå historiska händelser, kanske  inte alltid i exakt tidsordning. Bibeln är en religiös  och litterär bok som behandlar historiska händelsers religiösa betydelse. Den tyske professorn Ethelbert Stauffer har presenterat en mycket intressant och faktiskt vetenskaplig teori bakom "stjärnan över Betlehem" i boken  "den historiska Jesus i ny belysning". Vi vet att de visste . Borta i Babylonien , vid floden Eufrats strand, var stjärntydarkonsten en stor vetenskap. Och vi vet genom funna planetkalendrar från både Babylonien och Egypten att man kände till stjärnhimlens förändringar och gång.
   
  Vad hade man då sett? Man var helt medveten om att år 7 f K inträffade en mycket ovanlig konstellation på stjärnhimlen mellan planeterna Jupiter och Saturnus vars banor sammanföll i Fiskarnas stjärnbild. Detta sker blott vart 794:e år. Denna konstellation finns i förväg noterad inte mindre än fem gånger med exakta data. Men vad hade detta med Jesu födelse att göra? Jo, planeten Jupiter ansågs vara världshärskarens tecken och Fiskarnas stjärnbild stod för "den yttersta tiden". Planeten Saturnus i sin tur sades vara Palestinas tecken. Alltså hade "den yttersta tidens härskare" fötts i Palestina. Detta har de vise männen registrerat på sin stjärnhimmel och detta inträffade år 7 före Kristus och sker blott vart 794:e år.
   
  Men räknas inte Jesu födelse som "nollpunkten" i tideräkningen och därmed starten för den moderna tideräkningen? Romarna i sin tur räknade med en nollpunkt "ab urbe conditam" från stadens (Roms ) grundläggning ca 750 f Kr.
  Jo, men det där med att "börja om" och sätta en ny nollpunkt i tideräkningen var nog inte så enkelt och det blev lite fel, minst 4 år fel. Vi vet nämligen att Herodes den store, härskaren över Palestina dog år 4 f Kr. och han är ju huvudpersonen i berättelsen om "barnamorden i Betlehem". Alltså minst 4 år fel och skall vi gå efter de vise männens uppdykande bör det handla om en felmarginal på 7 år. Men att det skulle vara "fel i tideräkningen" ändrar ju inget. Förhållandet och avståndet mellan olika historiska händelser rubbas ju inte av denna "felräkning".
   
  Lite kuriosa lring "de heliga männen" kanske? Enligt legenden fann man på 300-talet kvarlevorna efter de vise männen och dessa hamnade i Köln och där byggdes den stora Kölnerdomen över deras gravplats och makthavarna i staden placerade tre kungakronor i sitt stadvapen. Sedan kom de "tre kronorna" genom Albrecht av Mecklenburg, tysk men också svensk konung 1364, från Köln till Sverige och kom att pryda vårt riksvapen, enligt en teori.
  I vår moderna tid är det bl a ishockeylaget Tre Kronor som fört dessa tecken vidare. Med andra ord skulle de tre kronorna på ishockeylandslagets dräkt, de tre kronorna på Stockholms stadshus och det tre kronorna i riksvapnet kunna vara en symbol för de "tre vise männen".
   
  2. "Vise män i Degerfors".
  I det praktiska livet  är trettondedagen en tid då vi vilar  ut efter helgerna och inför arbetet. Och samma sak gäller även Degerfors fotbollslag, för nu startar träningen igen,  den 8 januari?? Dagen efter den 6 januari räknades förr som julens sista dag och Degerforsledningen följer det schemat och nu startar allvaret. Nu är det dags. Nu är de lugna dagarna förbi och nu börjar det. Hur det blir med "vise män" i Degerfors är ovisst. Några nya namn kan det dock handla om. Kanske inga konungar och inte frågar de efter någon nyfödd judakonung utan snarare efter vägen till Stora Valla och inte har de kommit från Österns länder utan det kan snarare handla om  andra orter och fotbollslag som AIK, kanske Torslanda, Skövde eller Örebro.. För den här gången handlar det inte om vise män utan om fotbollsspelare som ska förstärka Degerforslaget. Om dessa "vise män" har gåvor med sig vet vi ej, för det de skall bidra med är deras förmåga att spela bra fotboll. Och kan de bidra med att detta innebär en massa poäng till Degerfors i seriespelet är det ju gåvor minst lika bra som något annat. Men Degerfors har ju redan tre "vise män" i sina led nämligen Stefan Jacobsson, Tobias Solberg och Andreas Holmberg men deras "vishet" ligger kanske på ett annat plan, nämligen fotbollskunnandet.
   
  3. Dåtid, Nutid och Framtid.
  I gamla tider  var det nya året en viktig tid då man försökte ta reda på vad som skulle hända under året. Man tog spådomar utifrån nyåret och mycket som hände på nyåret var vägledande för resten av året. Och vi för över detta till vår egen tid. Nu handlar det ju om Framtiden för Degerfors IF och fotbollen. Och vad ser vi i kristallkulan inför  spelåret 2018? Kan vi läsa ut något så här i januari månad om hur det skall gå under det kommande spelåret?  Hur det ska  gå med det nya spelsystemet och med de nya spelarna i detta system? Säkert hänger mycket på vad som nu händer  i januari. Vilka nya spelare vi får. Vilka förstärkningar som kommer och hur de passar in i spelsystemet.
   
  Där bak ser  det stabilt och inspelat ut. Vi ser Dario i målet och han har redan "provat på". Och med det kontrakt han nu fick med Degerfors och detta i konkurrens med både Jesse och Oskar förstår vi att Degerfors har en bra målvakt. Mittbackstrion är garvad. Vi räknar med Jonas O, Marcus deB och CW. Dessutom är ju en ny mittback "så gott som klar". Jonas och Christoffer är rätt man på rätt plats. Den tredje mannen , Marcus deB kanske ska ses som en  alternerande mittback och wingback. Marcus klarar nu det mesta. Dessutom gör han mål. Vi har även två inskolade wingbackar i Erik L och Kevin W. Alla har sina roller! Alla är inskolade och vi har helt klart nu rätt man på rätt plats i hela försvarssystemet. Så långt allt väl!
   
  Men sedan blir det värre. Sedan finns vissa luckor. Sebastian O är borta, Shpetim Hasani är borta, Gowend Haidar är borta Mayambela är kanske borta. Onekligen känns det tomt. Endast Nikola Ladan och Sargon Abraham är kvar. Alan Asaad har tillkommit på mittfältet. Men det räcker ju inte! Den närmaste tiden får utvisa "åt vilket håll" det går. Men att ersätta Sebastian och Shpetim kan inte vara lätt och försvinner "Maya" därtill så kan det bli kris. Att Marcus Astvald inte hamnade i Degerfors utan i Brage ser vi som ett exempel på att Stefan J utgår från sitt spelsystem och söker spelare som passar in. Och det tror vi är helt rätt även om Marcus A verkligen fyllde sin plats ute på kanten. Och kanske även Govend Haidar anade sig till "läget" eftersom han lämnade Degerfors. Och så får vi möta ännu en "Degerforsare" i Superettan, nämligen duktige Jonathan Azulay som nu ska spela för Norrby.
   
  4.Vinterträning då och nu. .
  Förr, före alla inomhuslokaler och uppvärmda konstgräsplaner i samband med fotbollsträning på vintern, var det en enahanda typ av träning som blev starten för året. Det handlade enbart om att skaffa sig kondition. Och likt en boxare  inför den viktiga matchen  var det "roadwork" som gällde. Och det gällde på vår egen tid och i olika  nivåer och serier. Vi sprang och vi sprang utomhus , långa sträckor. Ett slags evigt malande. Trist men "nyttigt". Och någon boll såg vi inte till. Det handlade enbart om grundkondition och vi vet att även två stora tränare i Degerfors bedrev detta i högsta grad. Håkan Höglander och Ulf Ottosson har båda vittnat om hur först  Gunnar Nordahl som slavdrivare drev laget ut på landsvägen och  själv övervakade  det hela per bil. Sedan kom Ulf Ottosson och berättar om hur "vi sprang så vi spydde" efter Sören Cratz "hårda tag".
  Men observera! Det gav resultat. Gunnar förde laget till Stora Silver 1963 och Sören nådde "ända fram" till Allsvenskan 1992. Hoppas nu att nya tränartrion kan fortsätta denna trend även om dagens träningsmöjligheter givetvis ser helt annorlunda ut med möjligheter till inomhusträning på vintern och uppvärmda konstgräsplaner utomhus dessutom. Men kondition är grunden! Utan den håller det inte, så fysisk träning bör vara huvudmomentet i starten av säsongen. Det ska inte vara för lätt. Det gör inget om det tar emot. Det får göra ont!
   
  Föregångarna Gunnar Nordahl, 1963  och Sören Cratz, 1992  visste detta och de hade heller ingen möjlighet att "spela kvadraten"  på  små ytor inomhus. Och inte hade de någon uppvärmd konstgräsplan heller.
  Just "för mycket spel med kvadraten inomhus" var  Alexander "Nutts" förklaring till en stor förlust mot Sirius i en match på försäsongen för ett antal år sedan på "den gamla goda tiden". Inget fel på inomhus men en lagom blandning  bör det vara. Bollen måste naturligtvis vara med i träningen  så mycket som möjligt men för att klara av att utföra det som skall göras med bollen krävs i längden just kondition. Många mål görs i matchernas slutskede då tröttheten sätter in. Och just där kan ett lag verkligen "vinna matcher" genom lite extra kondition.
   
  Men dagens fotbollsträning i Degerfors vintertid ser helt annorlunda ut. Nu finns andra möjligheter. Nu har även Degerfors IF uppvärmd konstgräsplan nu har vi Stora Halla därtill. och nu gäller snarare ett nytt tänkesätt. Bollen skall vara med så mycket som möjligt. Allt som sker skall vara "verklighet". Det handlar om det som det skall handla om, nämligen att spela fotboll på en fullstor plan med alla vanligt normala ingredienser. Med andra ord vinterns träning skiljer sig inte mycket från "säsongens träning".
   
  Stefan Jacobsson har välviligt ställt upp med en del information kring vad som kommer att ske  i "vinterns Degerfors fotbollsträning".
  Han säger att skillnaden mellan försäongens träning och tävlingssäsongens inte är nämnvärt stor men menar att självklart ligger det ett "större fokus" på vad han kallar "fotbollskondition". Det handlar om att skapa en balans mellan kondition och vad han kallar "fitness freshness" och hålla spelarna skadefria. Det gäller att ha vad som han uttrycker det  "en progression" under hela året och  "bygga på" och  försöka vara 1 nivå bättre "året efter". Detta låter väldigt förnuftigt, väldigt positivt och handlar om det vi ofta framhållit att laget och olika spelare är "inkörda", inspelade i systemet och kan "gå vidare" och behöver inte börja om på nytt. Men som Stefan påpekar handlar det om att helst ha samma spelare kvar i laget, vilket tyvärr inte alltid är så givet och vi vet ju att Degerfors redan är drabbat genom förlusten av "motorn" Sebastian Olsson och målgöraren Shpetim Hasani.
   
  När det gäller fjolårets problem med "sena insläppta mål" är Stefan helt klart införstådd med vad som hände i slutet av en del matcher och att konditionen kan ha haft en viss betydelse och påpekar också att "vi kan inte bortse från detta och vi kommer inte att göra det heller".
  Kloka ord! Och nyckelordet bör vara "uthållighet".
   
  På frågan om han lägger huvudvikten på teknik, snabbhet med bollen även under januari-februariperioden, säger Stefan 
  "Vi har ett normalt upplägg och arbetssätt i i försvarsvarsspelet och i anfallsspelet, utifrån vår spelidé och fys/styrka, som löper på hela året" och som han menar "utifrån tid på året och yttre förutsättningar".
  Han tillägger också de kloka orden "det är ju sedan långt tidigare bevisat att pulsen är densamma om du jobbar med boll som utan". Och tillägger sedan  att "detta går att kombinera".
  Stefan säger också att "det gäller att ha alla spelare tillgängliga hela året. Då  har man chans att prestera ett bra resultat och ha en långsiktig progression i den fysiska statusen".
   
  Träningen inleds med fem pass i veckan, måndag till fredag.
  "Vi kommer inte att köra två veckor med stenhård träning utan vi kommer att balansera belastningen för att hålla spelarna skadefria", säger Stefan,  helt enligt de "träningsintentioner" han presenterat.
  "Vi har ingen chans att öka till fler pass i veckan men däremot har vi gjort en justering på längden", menar han.
  Nu inför Stefan  mer variation i träningsmängden och längden för att se vilken effekt det kan ha.
   
  Med andra ord så är det tydligt att Degerfors har en tränare som dels är kompetent, som kan sitt jobb och dels har en tydlig idé om hur det hela ska förberedas och sedan genomföras.
  Hoppas nu verkligen att sportchefen Patrik W och tränare Stefan kan få möjlighet att ersätta de spelarförluster som laget "drabbats av" så att det blir möjligt att fortsätta, bygga vidare på fjolårets lyckade resultat och att laget har en möjlighet att  uppnå "1 nivå bättre" 2018.
   
  Avslutning.
  "Nu blir dagarna längre. Nu viker de grå decemberdimmorna för januarikölden och snart kommer februari  med sina vita snöveckor. Och  solskenet glittrar i snöfältens iskristaller, röken stiger rakt mot himmelen", som biskop Giertz skriver med sina hoppfulla ord i sin beskrivning av denna kommande, allt ljusare tid.
  Heja Rövitt!
   
  Veckobrev 7 | Nyårstider 
  1. Det nya året nalkas, det gamla har snart tagit slut. Nytt år. Nya tider. Nya spelare. Kanske nya idéer.
  Med förhoppningar inför en ny, spännande och löftesrik säsong. Nu kör vi på!
   
  I våra tider är det självklart med ett nytt år den 1 januari, men så har det inte alltid varit. Gustav Vasa styrde och ställde lite som han ville och vi får nog "skylla" på honom när det gäller 1 januari som årets första dag och därmed nyårsdag.
  Tidigare gällde ganska logiskt den 25 december som årets första dag. Den nya Tideräkningen började med Kristi födelse varför det var naturligt att det nya årets första dag blev dagen efter födelsen, alltså den 25 december. Detta gällde ända till år 1529 då den enväldige kungen bestämde att årsskiftet skulle förläggas till den 1 januari och där är vi fortfarande  och någon ny Gustav Vasa skall vi nog inte räkna med.
   
  2. Vad skall vi då tro om det nya året?
  Vad skall vi tro om det nya Degerforsåret och Superettanåret 2018? Har vi inte anledning att ha vissa förhoppningar? Har vi inte anledning att förvänta oss en fortsättning på det goda 2017, som ju blev synnerligt angenämt?
  Skrev inför 2017 i Veckobrev nr 6 ett citat från Marcus deBruin om tidigt sade:
  "Efter att det blev klart med tränartrion  har det känts väldigt bra. Där har jag ett stort förtroende och deras upplägg kommer att bli bra. Personligen känns det mycket inspirerande att se vad vi kan åstadkomma".
  Sedan kom Emil med ännu ett yttrande  och han sade:
  "Jag har en bra känsla. Stefan gjorde det bra i höstas när han kom in och är en väldigt duktig tränare. Tobbe och Adde känner jag sedan tidigare och vet vilket fotbollskunnande de har".
  "Jag ser fram emot säsongen" avslutade Emil,
   
  Tänk vad de rätt de båda fick  och vi vet alla hur bra det gick. Och hur bra det gick för att vara första säsongen med ett helt nytt spelsystem. Och normalt sett bör det betyda att säsong nummer 2 med detta nya spelsystem inte ska behöva bli sämre utan snarare tvärsom. Men mycket hänger förstås på vilka spelare vi får behålla, vilka spelare som lämnar  och vilka nya som kommer.
  Vad skall vi tro om det nya årets serie? Vilka lag "sticker ut" i 2018 års Superettan?
  Svar: Egentligen inga!
  Men finns det inga bra lag? Jovisst, men inget som direkt kan tippas som seriesegrare och i serietopp.
  Vi finner flera nyligen nedflyttade lag från Allsvenskan och lag som vi rätt nyligen sett, mött i Superettan och slagit. Lag som Jönköpings Södra, Halmstad BK, AFC Eskilstuna, Falkenbergs FF, Gefle IF,  Helsingborgs IF. Men inte avskräcker något av dessa! Och lag som åker ur en serie brukar tappa spelare.
   
  Varken Helsingborg, Falkenberg eller Gefle lyckades särskilt väl i 201- års serie, där i stället Dalkurd och nykomlingen BP tillsammans med Trelleborg gick upp i Allsvenskan.. Så nog borde ett Degerfors, som håller stilen från årets säsong och som kan ersätta Sebastian O med rätt typ av spelare, kunna klara sig bra även 2018. Och normalt sett är nu de flesta inspelade i systemet och kan man "täta till" det som inte helt höll i årets säsong så bör slutresultatet kunna bli bra. Och att det blir en  väldigt jämn serie 2018 kan vi nog förutspå. De tidigare uppräknade lagen samt kanske även Öster, kommer nog att bilda en stomme på övre halvan, förhoppningsvis tillsammans med Degerfors.
   
  Bottenkandidater är det svårt att sia om, men de lag som hade det svårt 2017 får  det nog  inte lättare 2018. Lag som Frej, Varberg, ÖIS, Norrby samt nykomlingarna Landskrona och Brage får det nog tufft 2018. Och en jämn serie med en massa bra och jämna lag gör att det nog blir svårt att plocka poäng för de sämre lagen. Men samtidigt som sagt kanske inga direkta topplag. Och hur ska det går för Varberg och försvarsspelet när Jörgen Wåhlemark är borta efter 4 år som tränare? Det ryktas om att Jörgen W tar över J-Södra efter Thelin-brodern som går till Elfsborg.
  Det är alltid en risk och en stor avvägning med ett tränarbyte. Se på Ljungskile efter Tor-Arne Bredheim. Det blev pannkaka, Se på Degerfors en gång med Stahre efter Milenko .Det blev verkligen pannkaka. Men se även på Degerfors med Stefan J det blev absolut ingen pannkaka. Eller se på Degerfors 2009 med Patrik Werner och Jonas Lindskog som 2010 ledde Superettan den 29 Juni och även 2011 samma sak. Vad ska man nu dra för slutsats av detta. Jo, ett tränarbyte är givetvis ibland nödvändigt men då måste föreningen verkligen har "scoutat" marknaden och plockat fram rätt man med fingertoppskänsla.
  Spännande kommer det i varje fall att bli. Och inte minst spännande att se hur Stefan Jacobssons skapelse kan klara sig spelår nr 2 med Tobias, Andreas och inte minst Stisse i huvudrollerna. Vi hoppas verkligen på det bästa och ser med största intresse och stor spänning fram emot den kommande säsongen 2018
   
  3.Träningsmatcher.
  Det nya året inleds med träningsmatch hemma mot Carlstad United i vanlig ordning sista helgen i januari, sedan kommer match mot Brage hemma den 3 februari och helgen därefter den 10 februari match mot ÖSK borta. Sedan har vi de tre Cupmatcherna på programmet:
  Djurgården -Degerfors 19 februari
  J-Södra-Degerfors den 24 februari
  Degerfors-Frej den 3 mars
   
  4. Shpetim Hasani..
  Så kom det sorgliga budskapet att vi har förlorat en av "de stora", Shpetim Hasani, en kosovoalban som blev en Degerforsare och varit här i omgångar alltsedan 2005. Vi vet att Degerfors erbjöd honom en fortsättning i klubben Och det känns väldigt bra att han inte blev ratad av Degerfors för en sådan spelare sparkar man inte. Och Degerfors försökte verkligen men Nora BK "bjöd över och vann".  Nora ville tydligen absolut ha Shpetim och med hjälp av externa sponsorer erbjöd man även ett civilt jobb till Shpetim som inte kunde tacka nej till detta "i karriärens slutskede". Vi gratulerar Shpetim Hasani trots att han lämnar Degerfors.
   
  "Jag vill tacka för den här tiden och det har varit väldigt roliga år. Jag vill också  säga att det har varit väldigt kul att jobba med Stefan, Tobbe och Adde samt alla spelare. Jag vill verkligen tacka för den här tiden.", säger Shpetim Hasani.
  Så talar en gentleman och en sportsman.
  Men det är vi som ska tacka dig Shpteim för allt du gjort för Degerfors. Alla mål, inte minst med det förträffliga huvudet", alla fina straffar, alla sologenombrott m m .
   
  Vi minns hans debut i Degerfors i Superettan 2005, Han kom från Kalmar FF i Allsvenskan med ett helt annat tempo i kroppen och satte fart. Han var sedan en av de tongivande 2007 i Milles MMM och hjälpte Degerfors tillsammans med Andreas Drugge och Mano Garcia upp på en 8:e plats i Superettan efter ha ha legat "kloss i botten" . Sedan fick han tyvärr vara med om säsongen 2008 då ¨han lämnade ett nedflyttat Degerfors.
   
  Shpetim säger även:
  "Det är tråkigt att lämna Degerfors IF  men jag ser verkligen fram emot att spela med Nora BK och hjälpa laget med den erfarenhet jag har, det ska bli spännande. Jag vill avsluta med att säga tack till alla supporter, ni är grymma. Jag önskar Degerfors IF lycka till nästa år och tror på en stark säsong.".
  Det är nästan med tårar i ögonen vi läser detta och ingen kan mer än vi önska lycka till i fortsättningen och än en gånga tacka för ALLT. En stor Degerforsare lämnar oss.
  Nu önskar vi Shpetim Hasani lycka till med avslutningen på karriären i Nora BK som verkligen är att gratulera! De får en spelare som fortfarande håller högsta Superettanklass.
   
  5.Degerfors- Nora BK.
  Sedan kan man ju undra vad Degerfors IF och Nora BK har gemensamt?
  Först Kevin Gustavsson-Stolpe på lån, sedan Oliver Nilsson på lån, därefter Oskar Klassons övergång och nu Shpetim H. Tydligen kan man fixa fram lite ekonomiska muskler när det gäller fotbollen i Nora. Hoppas även Degerfors kan "ragga upp"  några "externa sponsorer" till spelarköpen.
  Enligt Patrik W behöver vi en målvakt, en mittback, en innermittfältare och en forward innan vi är färdiga.
  Mittbacken skall tydligen vara på gång. Mayambela och Djurgården bearbetas på forwardssidan  och ännu en forward tittar man på.och "Sebastian måste naturligtvis ersättas" som Patrik säger.
   
  Så kommer förklaringen någon dag senare. "Degerfors och Nora BK har  tecknat ett låneavtal".
  Detta avtal innebär att Nora under hela säsongen kan låna spelare från Degerfors.
  Avtalet gäller högst fem spelare som är under 23 år och spelaren kan representera båda klubbarna i tävlingsmatcher.
  Bra för båda parter! Och det blir  inte bara Shpetim Hasani och Oskar Klason som  representerar Nora BK. Smidigt!
   
  6. Truppen X,
  Hur ser det ut? Vad har vi? Vad behöver vi?
  Egentligen ser det ju ganska "futtigt" ut. Vi har inte mycket- Endast 13 klara spelare och det räcker ju inte långt.
  Sportchefen Patrik Werner har säkert haft ett julfirande med en massa fotbollstankar i huvudet och vad vi förstår handlar det om "en massa" spelare på prov. Men vilka blir det?
   
  Förra spelåret hade vi minst dubbelt så många i omlopp. Kanske inte alla på en gång men ändå. Det måste till flera nya namn, men vilka blir det? Blir det Alexander? Blir det Mayambela? av "de gamle" eller blir det helt nya namn? Och räcker pengarna?
  En mittback från div. 1 som är nära, en målvakt, en ny Sebastian Ohlsson ( om det finns någon), "två tior" , säger Patrik W.
  Men det räcker ju inte! Det måste mera till! Men vilka? Finns de bland alla provtränande förhoppningsfulla spelare som inget hellre vill än att få komma till Degerfors.
  Många lovord ströddes över  futsalspelaren och Torslandaprodukten Andreas Jernarp? Blir det Ladan Muhammed och Joel Daniel som ju länge varit med på träningarna? Blir det Erik Björndal från BK Forward eller Adam Molin från Karlslund som båda har imponerat? Annars finns namn som Alassani Muhammed Moktar från Örebro Syrianska, Gustav Granath,  Rasmus Örqvist från Skövde AIK eller kommer det någon "gubben i lådan"? Det kan inte vara lätt att välja, men Patrik och Stefan har ju nu sett vad som finns och vet vad de vill ha för att det ska passa in i det nya systemet, På så vis är också ett "tydligt spelsystem" en fördel för då vet man ju lite mer vad son saknas,  vad som behövs och hur "de ska se ut på planen"
   
  7. Svaren på julenötterna- Det heliga tretalet:
  1. Jesse Öst, Oskar Klasson, Dario Miscic.
  2. Stefan Jacobsson, Tobias Solberg och Andreas Holmberg.
  3. Shpetim Hasani, "Maya" Mayambela, och Alexander Andersson.
  4. Mayambela, Kevin Wright,och Erik Lindell.
  5. Sebastian Olsson, Marcus deBruin. och Erik Lindell
  6. Sargon A, Mayambela och Erik Lindell.
  7. Jonas O, Hampus Z och Christoffer Wiktorsson,
  8. Andreas Andersson, Johan Bertilsson och Sebastian Olsson.
  9. Shpetim Hasani.
  10 Marcus deBruin, Kevin Wright, Erik Lindell.
   
  8. Allvaret.
  Klockan 14:00 den 7 april 2018 smäller det på Stora Valla. Första hemmamatchen 2018 nu  mot Halmstad BK Dessförinnan seriestart den 1 april borta mot Öster. Sedan rullar det på med Gefle borta och Landskrona BoIS hemma. En ganska svår öppning verkar det som. Men alla lag skall mötas.
  Medlemskorten för Degerfors IF  2018 är utskickade.
  "Vi är laddade för en ny säsong i Superettan tillsammans med dig som medlem", skriver man i "uppropet". Och avslutar med:
  "Vi vill bli fler! Känner du någon som inte är medlem än? Tipsa om att teckna medlemskap. Enkelt på Degerforsif.se".
   
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                          Stefan H

  Veckobrev 6.
  Ljusare tider.

  .
  1. Vintersolståndet.
  Äntligen kan vi se framåt igen.  Vintersolståndet den 21 december är aktuellt. Denna dag markerar något psykologiskt viktigt och är för många  en avslutning på en lång mörk och kanske dyster period och samtidigt inledningen på en ljusare och hoppfullare tid som människan nu går till mötes. I år sker denna  "enorma vändpunkt" klockan 17:21 torsdagen den 21 december.
  Poeten Gabriel Jönsson har i dikten "Vintersolstånd" fångat denna "dramatiska vändning".
   
      Nu vänder jordens halva klot
      sig sakta mot vår sol igen.
      Omärkligt ljusnar dagen mot
      vår svala vår och sommaren.
   
  Man kan inte annat än bli optimist av sådana rader. Tankarna om  ljusare tid måste vi ta till oss, oavsett om det handlar om Kalenderår, Kyrkoår eller Fotbollsår. Vi kan alltid hoppas på och önska oss ljusare tider inte bara bokstavligen..
   
  2.Degerforsoptimismen.
  Skrev förra året:
  "Hur är det med Degerforsoptimismen? Finns den? Har vi inte anledning att vara optimister med tanke på  den intressanta förändring som skett i tränarleden"?
  Och tänk vad rätt vi fick! Det nya optimistiska Degerfors klev fram ur "bottenskikten". Steg upp som en Fågel Fenix ur askan i en ny gestalt och fram kom ett lag  med stabilitet. Med styrka. Med effektivitet och placerade sig på den övre halvan i tabellen.
  Hur skall det nu bli nästa år, 2018? Har vi anledning att förvänta oss något liknande? Kan vi begära att Stefan, Andreas och Tobias skall kunna fortsätta på den inslagna vägen och nå ännu längre fram och högre upp?
  Mycket beror givetvis på den trupp som sportchefen Patrik får ihop och kanske vi står och  faller med Sebastians avgång. Det vore grymt!
   
  3. Truppen. VIII
  Nu är Alexander "Nutt"på tapeten. Även han är utan kontrakt och undrar givetvis hur Degerfors tänkt sig i hans fall
  Alexander lämnar  väldigt positiva ord om årets slutresultat.
  "Det kändes positivt rent lag- och spelmässigt. Vi gjorde det bra men samtidigt känns det som ett sådant där år där vi borde ha räcker lite längre., säger han. Och så lägger han till:
  "Jag tycker nog att vi kunde ha varit med och nosat mer på en tredjeplats". Inte illa, säger vi.
  Det är verkligen  upplyftande när en spelare "mitt inne i laget" säger så. Då förstår man hur laget självt värderar sin säsong och känner vilka resurser som finns i truppen.
  "Jag vill spela vidare Degerfors- Det är nummer ett för mig och jag känner att jag har mer att ge, menar Alexander som är van att inte ha kontrakt efter hösten och känner ingen större oro. Men han väntar på att Degerfors skall höra av sig.
  Det är verkligen tålmodiga, garvade  killar det handlar om i den här branschen för det måste ändå vara lite påfrestande och osäkert att inte veta direkt hur det kommer att bli. Och som Stefan J säger -"vi måste föryngra truppen".
   
  Är det en ännu en  Sargon på gång? Andreas Jernarp är en av provspelarna i Degerfors just nu och han har tydligen imponerat stort. Andreas har ett meritregister ungefär som Sargon, alltså med en massa mål i futsalfotbollen.
   Men nu är han beredd på ett kliv ytterligare precis som Sargon och hoppas nu på Degerfors.
  "Han motsvarar de  beskrivningar vi har hört om honom. Han är väldigt kvick och har ett väldigt bra skott. Han har den där målfarligheten som vi letar efter  i de här offensiva mittfältsrollerna intill forwarden. Det kommer att bli en värdering och utvärdering av allt men han har varit rn mycket trevlig bekantskap hittills", säger tränare Stefan.
  Det här låter ju väldigt bra, säger vi och med Sargon och Nikola redan i laget borde det kunna bli en snabb anpassning till Degerfors och Superettanspelet.
  "Så som Degerfors spelar vill jag också spela- med  mycket boll, snabbt spel och allt det där", säger  Andreas Jernarp i karlskogatidning.se.
  Utan tvekan låter detta som en "riktig fotbollsspelare". Futsalspelarna har just det där som Degerfors vill ha, teknik och snabbhet med bollen. Och visst kan Andreas J spela även ute på stor plan. 18 mål för Torslanda i division 2, 2017.
   
  4. Truppen IX.
  Så kom beskedet om det som vi egentligen redan visste, nämligen att Kevin Wright är klar för Degerfors ännu en period och nu hela 2 år. Det säger allt om Kevin. Han passar in i Degersfors spelstil. Nu är båda lånewingbackarna klara för ytterligare en period och därmed bör Degerforsspelet också vara klart för ytterligare en period. Det bådar gott.
  "Kevin har gjort det väldigt bra under hösten och imponerade mer och mer och passar in i spelsystermet. En intressant spelare och vi vill satsa på honom, Det finns mycket potential",  säger Patrik W
  Vi tackar än en gång för en två-årsperiod. Det ger stadga och kontiniutet och betyder att det nu är bara för Stefan att bygga vidare.
  Frågan är om inte "försvarskonstellationen" med Jonas, Marcus och CW som mittlås och Erik L och Kevin som wingbackar nu är mer eller mindre "inspelad", så att , precis som det skall vara, varje man vet sin "exakta position" och sin uppgift. Det bör ge ökad stadga, säkerhet och stabilitet i zonförsvarsspelet.
   
  Angående provspelaren Mayambela från Djurgården har sportchefen inte gett upp. Men det kan ta sin tid. Förra året kom inte Mayambela förrän i mars månad. Men han är ju nu ingen obekant spelare för Degefors utan alla vet vem och vad det handlar om. Dessutom trivdes "Maya" som fisken i vattnet i Degerfors.
  I övrigt säger PW att det rör sig om "en eller två tior, samt en ersättare till Sebastian och en målvakt".
   
  5. Saxat ut jubileumsskriften "Degerfors 110 år".
  Stefan Jacobsson säger  angående  bytet av spelsystem:
  "Med facit i hand har det fungerat väldigt bra. Jag, Solberg, Holmberg och Patrik Werner  diskuterade ganska mycket  runt omkring en trebackslinje kontra att ligga i en fembackslinje om så behövs. Vi visste att vi var tvungna att få bort en massa  insläppta mål. Sedan tycker jag att systemet även gynnar oss offensivt. .....Men vi har sett att det fungerar  och vi har varit väldigt noga med rollerna i det här systemet och vi fick en väldig push, speciellt när vi lyckades slå Djurgården på Tele 2 Arena".
   
  Sällan har väl ett systemskifte haft sådan effekt på ett lags, speciellt försvarsspel som det byte som gjordes 2017. Det slutresultat som vi såg efter säsongen 2017  är ju bara ett stort bevis  på hur väl Degerforsgruppen lyckades med sin förändring och samtidigt ett klart bevis för den kompetens som finns i klubben när det gäller "det gröna fältets schack".
  Speciellt det där med "rollerna i systemet" menar vi ofta är avgörande. I synnerhet i ett försvarssystem och förvarsspel. Och dessutom menar vi att det också är extra viktigt i det s k  zonförsvarsspelet där mycket hänger på att varje man vet sin  uppgift och sin "rätta plats".
  Detta blev  också Jörgen Wåhlemarks recept då han tog ner  Varbegs antal insläppta mål från 65 till 27 på två år. Och Jörgen gav som förklaring just detta att varje man i försvarssystemet skall veta sin plats och sin uppgift även i ett zonförsvar.
   
  Att Stefan J är en analytisk tränare har vi påpekat tidigare och i Jubileumsskriften  säger han följande kloka ord:
  "Det är kanske en av de viktigaste detaljerna att kunna analysera sitt eget spel. Mycket tid går  till att se på gamla matcher".
  Helt klart är det också bra för en enskild spelare att få se "gamla matcher" och få en chans att reparera och förbättra det som gåttt fel. För att verkligen komma framåt och ta ytterligare steg mot "högre höjder" krävs just detta med analys. "Man lär av misstagen " är inte bara en klyscha. Och får man se misstagen i repris så inser man snabbt vad som var fel och vad som kan göras bättre. Och "det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret". Det har vi hört förut men det stämmer fortfarande. Så med den här metoden tänds det många ljus.
   
  6. Julenötter -2017
  Det heliga tretalet!
   
  1. Degerfors har haft tre olika målvakter "i spel" säsongen 2017. Vilka?
   
  .................................................................................................................................................................................
  2. Degerfors har haft en tränartrojka under 2017. Vilka tre?
   
  ......................................................................................................................................................................................
  3. Förutom Sargon Abraham med 12 mål har Degerfors haft ytterligare tre målskyttar med vardera 7 mål. Vilka?
   
  ....................................................................................................................................................................................
  4. I avslutningen av säsongen hade Degerfors i truppen tre st "lånespelare"., Vilka?
   
  .........................................................................................................................................................................................
  5. Vilka tre spelare drog på sig flest varningar säsongen 2017?
   
  ......................................................................................................................................................................................
  6. Vilka tre spelare stod för de flesta assisten under säsongen 2017?
   
  ....................................................................................................................................................................................
  7. Vilka tre spelare bildade oftast "mittbackslåset" under säsongen 2017?
   
  ....................................................................................................................................................................................
  8. Tre stora spelare från Hova i Västergötland har spelat i Degerfors och nu lämnar den "siste" av dem.  Vilka?
   
  ......................................................................................................................................................................................
  9. Vilken nuvarande utländsk Degerforsspelare spelare har varit Degerforsare i tre olika perioder sedan 2005?
   
  .................................................................................................................................................................................
  10. Tre wingbackar  har vi nu klara till nästa år. Två av dem är f d lånespelare och den tredje blir nog mittback istället. Vilka tre?
   
  ......................................................................................................................................................................................
   
  Vi avslutar med förhoppningen om att åter få uppleva ett stort år för Degerfors IF. Vi önskar att tränartrojkan och sportchefen nu lyckas i sitt arbete och att vi får gå ett bra spelår 2018 till mötes.
  God Jul önskas alla läsare alla spelare, tränare och ledare, ordföranden och hela styrelsen, alla på kansliet, alla matchfunktionärer och alla som jobbar på frivillig basis i den bästa av fotbollsklubbar, Degerfors IF.
  Heja Rövitt
   
  Midvinternattens köld är hård,
  stjärnorna gnistra och glimma.
  Alla sova  i enslig gård,
  djupt under midnattstimma.
  Månen vandrar sin tysta ban,
  snön lyser vit på fur och gran,
  snön lyser vit på taken,
  endast tomten är vaken.
  / Viktor Rydberg/.
   
   
                                                                                                                      Stefan H

  Veckobrev 5
  Vägröjaren.

   
  1. Kyrkoåret.
  Tredje söndagen i Advent närmar sig. Dagen har som har som firningsämne "Vägröjaren".
  Det är Johannes Döparens verksamhet det handlar om. Han som går före och visar vägen, förkunnar profetiornas uppfyllelse och förberedelsen till Messias, konungens ankomst till jorden.
   
  2. Vägröjaren i Degerfors.
  Vem blir nu Degerfors "vägröjare"? Vem går före i Degerfors och visar vägen och då menar vi vägen till fortsatt framgång och vägen till det raka och snabba spelet med tätt försvar, med aggressivitet och  med hög press. Vem skulle det kunna vara?
  När vi skrev om detta för ett år sedan fanns tre tänkbara svar på frågan om Vem, nämligen Sebastian, Ludvig Fritzon och Admir Catovic!
  Idag vet vi hur det gick. Det blev SEBASTIAN med stora bokstäver. Admir kom aldrig in i bilden och Ludvig försvann till Östersund.
  Hur går det i år. Får vi behålla Sebastian eller försvinner även han? Vem ska i så fall vara "Vägröjaren"?
   
  Men egentligen har vi redan ett svar. Vägröjaren har redan kommit. Han kom redan 2016 i juli månad.och tog över det hela. Gick före och visade vägen. Visade vart skåpet skall stå. Och det har han fortsatt med hela 2017. Och den, det handlat om och resultatet av "vägröjningen" såg vi i Superettans sluttabell för 2017. Det handlar om Degerfors nye tränare Stefan Jacobsson som nu verkligen röjt väg och berett plats åt allt det nya. Sällan har vi väl haft en sådan "vägröjare" och sällan har vi väl haft en sådan "vägvisare".  Och i hela två år till, minst, kommer han att fortsätta sitt verk. Kursen är nu utstakad!
   
  Men det är klart att vi säger inte nej till ytterligare en som visar vägen, en som röjer mark för det nya spelet och nu bokstavligen ute på planen. Och då skulle det kunna handla om den där rivige, slitstarke mittfältaren som går i spetsen ute på planen och går före och visar vägen, "hur man gör" och bidrar till att skapa en ännu högre-lägsta-nivå. Och nu handlar det inte om en spelare typ Sebastian, en spelmotor, en spelfördelare , en bollhållare, en passningsläggare utan snarare en "kompletterings- spelare" och en  ledare på planen. Som Agne Bergvall säger, varje lag behöver en spelare som går i bräschen, en spelare som pushar på både de övriga och visar vägen på det sättet, speciellt i kritiska lägen, speciellt i de sista 10 minuterna.
  Det behöver inte handla om teknik, finess, bollhållare och spelfördelare utan den där "katalysatorn" som sätter fart på det hela. Driver på, pushar på .väcker till liv. Den drivande kraften med andra ord. Varje lag behöver en "vägröjare", en som går före och visar vägen. Och det skulle alltså kunna handla om den där rivige, slitstarke mittfältaren, fysiskt starke, kanske lite "ful i spelet", en "jordfrässpelare" med andra ord. som går i spetsen och "drar de andra med sig och skapar en hög-lägsta-nivå.
   
  Har sökt i minnet efter tidigare "pådrivare" i Degerfors men haft svårt att finna någon direkt. Har dock fått hjälp av en spelare i 1963 års lag som framhåller  Göran Kummelstedt som en spelare som drev på både på träningar och i matcher. Och det vet ju många vilken bra fotbollsspelare Göran K var och tydligen också den där "pådrivaren, den rivige, slitstarke ytterhalven i Silverlaget. Även Sven Bergstens namn nämndes i sammanhanget. Sven B var ju den slitstarke vänsterhalvan bredvid Olle Åhlund, den store högerhalven. Olle var ju eleganten och Sven tydligen ett bra komplement den gången,.men då handlade det om början på 1950-talet. Såg min första match 1951.
   
  3. Lucia.
  I veckan handlar det också om Luciatider med "Ljusdrottningens" firande. Lucia kommer ju med ljus, hopp och värme. Positiva tider med andra ord. Men nog är det lite bedrägligt. För egentligen handlade det ursprungligen om mörker och "den längsta natten". Men det stämmer ju inte för den längsta natten inträffar i år natten mot  21 december i och med att "Vintersolståndet" sker klockan 17:21 den 21 december. Den "symboliska dagen" då ljuset besegrar mörkret.
  Har man räknat fel? Nej egentligen inte, för det handlar om en gammal och en ny kalender. Det handlar  ursprungligen om den Julianska kalendern som styrde i gamla tider och våra förfäder hade rätt då de räknade Lucianatten som den längsta. Men den Julianska kalendern ersattes 1753 av den Gregorianska som fortfarande styr  vårt kalenderår och då flyttades den längsta och mörkaste natten från mellan 12-13 december till 20-21 december.
  Folk hade förr ganska dimmiga begrepp om vem kristendomens Lucia egentligen var. Genom ljudlikheten kom hon att jämföras med Lucifer-fan själv och det kunde bli Lucia-Lusse-Lucifer och då handlade det mer om mörkrets makter, om årets mörkaste, kanske farligaste natt än om ljusets drottning.
   
  Att sedan en italiensk flickmartyr från Syracusa på Sicilien och 300-talet, i våra dagar mer eller mindre blivit omgestaltad till en sorts modern "skönhetsdrottning" och att en gammal venetiansk sjömanssång  blivit en känd Luciamelodi kan kanske vara svårare att förklara. Klart är dock att dagens Luciafirande egentligen är en sammansmältning av gamla folkseder med moderna påhitt och lite religiöst innehåll med ett katolskt helgonfirande av flickmartyren  Lucia.
  Och den stora spridningen av Luciaseden är en modern företeelse, där kanske rädslan för ondskan och mörkrets makter har bytts ut mot ljusdrottningens glädjebudskap i den mörka vinternatten. Lussebruden med ljuskrans i håret kan nog också symbolisera den annalkande ljusare tiden.
  Att Luciafirandet idag till stor del består av hopplockade delar från olika kulturer gör förstås inte seden sämre. Den tillfredsställer vårt behov av ljus, skönhet och värme under vinterns dystraste och mörkaste tid.
   
  4. "Degerforsljuset".
  Vem kommer med "Degerforsljuset"? Kommer det någon  med ljuset och lyser upp de rödvita färgerna? Blir det en ny stjärna eller får vi lita på de gamla med Sargon i spetsen?  Och någon Lucifer vill vi absolut inte se. Nej vi vill se ljusa. glada, optimistiska, skrattande Degerfors som "spelar fotboll på skoj" med samma tränare som nu varit vägröjaren, vägvisaren och fört laget in på "den rätta vägen" och i rätt riktning och mot det rätta målet
   
  5. Truppen VII.
  Oroväckande rubriker om kosovoalbanen Shpetim Hasani. Han är föremål för visat intresse lite varstans.
  Han vill spela ett par år till och känner att kroppen håller och nu måste Degerfors ta vara på denne lättränade, smidige, målfarlige, nickspecialist, Shpetim Hasani..
  Själv säger han att han först vill ge Degerfors chansen och då hoppas vi att Degerfors tar chansen.
  "Degerfors känns lite som hemma för mig, säger Shpetim.
  Och visst håller han ännu i superettan. Gör hela sju mål trots långa skador förra säsongen. Och så kan han en del som inte alla andra kan. T ex hoppa högt och nicka in inlägg, lägga straffar och det på ett mästerligt sätt, slita åt sig bollen i trängda lägen inne i straffområdet, spela lite "småfult" men  effektivt. Det är en internationell spelartyp det handlar om.
   
  Shpetim gjorde två mål för Degerfors i första halvlek hemma mot Trelleborg som inte var vilket lag som helst, utan ett lag som gick upp i allsvenskan. 2 mål gjorde han utan att vara helt frisk utan spelade med  bihåleinflammation.
  Som vi förstår handlar det inte om vilken spelare som helst.
  Vi vill se Shpetim Hasani i rödvitt ännu en säsong och hur många mål skulle han inte göra i en säsong utan skador!. Vi glömmer inte nickmålet mot självaste Djurgården i Cupen då han tyvärr skallade ihop med Djurgårdens Jakob Une Larsson,
  Hedra nu trotjänaren Shpetim Hasani med ett nytt kontrakt med Degerfors, en klubb där han gjort så väldigt mycket nytta. Betänk att det är tredje perioden  han spelar för Degerfors, alltsedan 2005. Och hemma för Shpetim är  Degerfors, Karlskoga och Örebro. Spelar fotboll i Degerfors. Har en fru från Karlskoga och bor i Örebro så en sådan spelare måste vi ta vara på!
  Förhandlingar pågår och som Patrik W säger får vi se vart det tar vägen.
  "Han är inte avslutad och eller klar. Allt hänger på helheten.", menar PW.
  Senare kommer beskedet att Degerfors, meddelat Shpetim att klubben vill ha honom kvar och då återstår "bara"  att komma överens i en löneförhandling..
   
  Så blev det klart det vi så länge fruktat och misstänkt. Sebastian Ohlsson lämnar Degerfors. Hova-Häcken-Degerfors blir nu Trelleborg. Så är det för en liten klubb. Så är det för en klubb med små resurser. Goda spelare utvecklar vi men vi kan inte behålla dem. Det/De  kostar de pengar vi inte har. Det är orättvist.
  Men som Stefan J säger "Man får börja om hela tiden. Men det är så det är. Det är hårt och noggrant jobb som gäller".
   
  Men vi är sportsliga och lyckönskar Sebastian där ner i Skåne på Vångavallen och i staden Trelleborg med sin  utgrävda "Trelleborg". Och vi säger som räven om de sura rönnbären, "Han gjorde bara ett mål". Nu behövs Shpetim än mer!
   
  Så kom rubriken  "tidigare nyckelspelare tränar med Degerfors" och då handlade det om "assistkungen" Marcus Astvald. Honom minns vi med välbehag. Tänk när Castro-Tello slog sin genomskärare ut på högerkanten och där kom Marcus Astvald i full fart, tog sig fram längs sidlinjen och slog sedan in ett lågt inlägg till Peter Samuelsson som satte dit den. Det var tider det.
  Det var ungefär som med Tord Grip, Leif Aronsson och Lasse Heineman en gång i tiden.
  Marcus Astvald tar vi emot med öppna  armar om nu Stefan har någon plats i systemet.
  "Problemet är  att vi inte längre har hans position i vårt spelsystem, säger  PW
   
   Det var bara synd att Marcus försvann 2015 i "turbulensen" efter den för laget misslyckade höstsäsongen.
  "Jag kommer alltid att lyssna på vad Degerfors har att säga", säger den snabbe kantspringaren.
  "Det är alltid en go känsla att gå ut och träna på Valla, säger Marcus A. "Jag har bara positiva minnen härifrån, fortsätter Marcus.
  Vi vet vad han går för, det är inget vi behöver kolla". Det är ingen provträning, säger Patrik W.
  De orden påminner starkt om en annan Degerforstränare som sade justa detta, närmare bestämt hösten 2007 och då handlade det om ingen mindre än Milenko Vukcevic som anlände till Degerfors i sällskap med en ny spelare.
  "Han behöver inte provträna", sade Mille och det stämde verkligen.
  Sällan har en helt ny spelare dominerat så på sin post som Djordje Mrdjanin gjorde i serieslutet 2007. Degerfors vann som bekant 6 raka matcher och slog topplagen som Häcken, Sundsvall. Öster och Norrköping. "Han behöver inte provträna" blev ett bevingat ord, tack vara Milles näsa för fotbollsspelare. Vi tackar även så här långt i efterhand och hösten 2007 myntades det idag bekanta MMM = Milles Mäktiga Mirakel av Bo Hylander. Vilka tider!
   
  Degerfors ångar på. Så var det klart med ett nyförvärv, nämligen Alan Asaad, en 19-årig  mittfältare, som tidigare var och provtränade i Degerfors och imponerade såpass mycket att han nu har skrivit på ett 2-årskontrakt och just det där med två år säger att det handlar om en spelare som Degerfors tror på.
  "Alan är en mycket spännande spelare som visade fina takter under sitt provspel och vi är mycket nöjda", säger Patrik W.
  "Men det är  inte Sebastian Ohlssons ersättare Degerfors  värvat nu", säger Patrik W
  Och med Patriks erkänt fina näsa för nya spelare till Degerfors som bl a Johan Bertilsson, Castro Tello, Marcus Astvald och Ludvig Fritzon  förstår vi att vi här kan ha fått ett värdefullt nyförvärv.
  "Det är en bra passningsspelare både i det långa och korta spelet och han kan även slå avgörande bollar. Han är en allround aggressiv mittfältare", säger Patrik W. 
  "Han är bäst som balansspelare eller defensiv mittfältare med bra tillslag och speluppfattning", tillägger Patrik
  Det där med aggressiv gillar vi verkligen. Kanske vi här har fått den där lite pådrivande spelaren som drar de andra med sig  som vi efterlyst. Det låter nog inte som någon "jordfrässpelare" direkt, men det låter istället som en spelare som verkligen passar in i Degerforsspelet.
   
  "Vi tror naturligtvis på alla spelare vi har i truppen. Men det tar olika lång tid, i vissa fall går det snabbt och i vissa fall behövs det mer tid för att anpassa sig. Men vi ser stor potential i honom och tror att han ska kunna vara med på allvar redan när träningsmatcherna drar i gång i slutet av januari", säger Patrik W.
  De orden säger en hel del om den nye Alan Asaad.
   
  8. Provspelarna.
  Ladan Mohammed och Joel Daniel fortsätter med sitt provspel fram till juluppehållet medan Erik Björndal, Eddie Tran och Adam Molin har avslutat sitt provspel.
  "De har gjort bra i från sig. Vi ska ta en sittning i helgen om vi ska vidare med någon av dem", säger PW.
  Men det kommer nya provspelare i veckan.
  Anfallaren Alassani Mohammed Moktar 22 år från Örebro Syrianska och Andreas Jernarp från Torslanda.
  Dessutom ytterligare två nya namn från Skövde AIK nästa vecka. Gustav Granath 20 år och Rasmus Örqvist 19.
  Så tydligen rör det på sig i Degerfors i julbrådskan. Hoppas nu att någon av alla dessa kan bli en fullträff.
   
  9. Spelåret 2018.
  Och så är spelprogrammet ute. Degerfors börjar borta mot Öster och som nwt skriver blir det ett "klassikermöte" direkt, mötet mellan Öster och Degerfors. Degerfors möter i nästa match Halmstad BK hemma och i tredje matchen Gefle borta, så inte blir det någon lätt öppning. Men Stefan, Tobias och Andreas får ta tjuren vid hornen direkt. Och Degerfors spelar bevisligen bättre mot bättre lag.
  Men innan dess blir det tre cupmatcher,  19/2 mot Djurgården, 25/2 mot Jönköpings Södra och 3/3 mot Frej.
  Så vi har mycket att se fram emot 2018.
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                  Stefan H.

  Veckobrev 4.
  Glada budskap.
   
  1.Kyrkoåret.
  Andra söndagen i Advent  har som tema "Riket som kommer" och självklart är det Guds rike eller "Himmelriket" det handlar om. Söndagens evangelietext handlar just om detta som är grunden i Jesu förkunnelse, en förkunnelse  som man enklast kan sammanfatta i fyra punkter.
   
      Tiden är fullbordad.
      Guds rike är nära.
      Gör bättring!
      Tro evangelium!
   
  Alltså två upplysningar och två uppmaningar till människan.
  Som säkert många vet betyder "evangelium" glatt budskap och detta ska vi Tro på = "Lita på", nämligen att det onda ska besegras och Guds rike ska komma.
  Men hur går det då med vårt eget "rödvita himmelrike", Degerfors i Superettans rike nästa år? Får vi något glatt budskap?
  Lite beror det nog på hur det går för Patrik och Stefan i deras kontraktsarbete med olika spelare. Och tyvärr är det nog något så världsligt som pengar som styr. Men vi hoppas på det bästa! Men tyvärr är det nog så att små klubbar som ska försöka vara en del i stora sammanhang där stora ekonomiska krav ställs inte har det så lätt att konkurrera. Men det finns även något som heter klubbkänsla och det får vi hoppas att många Degerforsspelare känner efter den lyckade gångna säsongen.
  Och vi får aldrig ge upp! Vi måste ha visioner!  Även vi måste satsa och se framåt.
   
  2. Det glada budskapet.
  Andreas Holmberg sade inför  2017 års säsong:
  "Kommer den här gruppen att få det att studsa rätt nästa säsong kan det bli riktigt bra".
  Tänk vad rätt han fick! Hoppas nu att Andreas kan säga detsamma inför 2018 så att vi kan få ett "glatt budskap" än en gång.
   
  3. Att se fram emot.
  Nu kan vi se fram emot att "Ökenvandringen är över" och träningen  åter är igång även om inte så många kunde delta i starten. Degerforslaget har i alla fall startat marschen på vägen mot ett nytt spelår. Ett normalt sett spännande spelår med först tre Cupmatcher mot tre bra lag och senare ett nytt Superettanår med start den 1 april.
  Måndagen den 4 december startar det på allvar Det blir 4 pass i veckan i tre veckor fram till jul och sedan återsamling 3 januari., säger Stefan J som då hoppas att truppen skall vara lite mer fullständig.
  Degerfors kommer också att testa en del spelare nu i december och "lyfta upp" flera juniorer.
  Träningsupplägget i december innebär att man förbereder sig fysiskt inför januaristarten med träningspass både inne och ute..
   
  Hur 2018 års trupp kommer att se ut vet vi inte riktigt än men förhoppningsvis handlar det om de gamla goda märkena som Sargon, Shpetim och "Maya" där framme, Jonas där bak nu klar tillsammans med  CW och Marcus deB.
  Och vi hoppas innerligt att Sebastian finns kvar på mitten tillsammans med Nikola L.. Och vilka står där i målet? Vem står där med handskarna på bredvid redan klara Dario och  tar hand den platsen och bollen nu när Oskar har lämnat. Jesse?
   
  Nu kan vi se fram emot att träningsmatcherna snart börjar,
  Nu kan vi se fram emot Cupmatcherna i februari-mars.
  Nu kan vi se fram emot att snart kommer spelprogrammet för Superettan.
   
  4. Stabilitet.
  Nu kan man i laget satsa på två huvudpunkter i uppbyggnadsträningen inför seriestarten i april 2018.
  Stefan Jacobssons första hela säsong med eget ansvar blev en succé. För en gångs skull slapp vi berg-och dalbaneåkandet.
  Laget höll en väldigt stabil plats på övre halvan  och slutar också just där. Och märk väl  att det till slut skiljde hela 7 poäng mellan plats nummer 8 på övre halvan och plats 9 överst på nedre halvan. En klar och tydlig gränsdragningen mellan de åtta bästa lagen och de övriga!
   
  En ny spelidé och"det nya arbetssättet i försvarsspelet och i anfallsspelet" gav frukt. Degerfors klarade av målsättningen och tätade till där bak. Släppte in hela 16 mål färre jämfört med året innan. En prestation i sig.
   
  Det gäller nu att fortsätta på den inslagna trenden och renodla och finslipa det lyckade spelsystemet och skapa en ny hög-lägsta-nivå, precis på samma sätt som 2017, en säsong utan berg-och -dal-bana. Med andra ord med en riktig bra Stabilitet i laget och i spelet och med denna positiva utveckling kan vi enbart sikta åt rätt håll, nämligen uppåt.
  "Men vi skall aldrig tala därom men alltid tänka därpå", för alla vet vad det handlar om om precis som i Frankrike när det gällde att förvandla det tyska landskapet Elsass till det franska Alsace och det tyska Lothringen till det franska Lorraine. Vilket man också lyckades med.
  Stefan får nu en två-årsperiod och då ska vi nog kunna få se en utveckling hela tiden som ger oss visioner om en positiv framtid och glada budskap.
   
  5. Mental beredskap.
  Om Stabilitet är det första nyckelordet i uppbyggnadsträningen så blir " mental beredskap" det andra.
  Vi lånar än en gång Hasse Berghs broder Robert Bergh i "det mentala sammanhanget". Ni kommer väl ihåg Hasse Bergh? Kom till Degerfors från Hammarby i slutet på  den allsvenska perioden på 1990-talet.En typisk kantspringare var han Hasse. Men nu var det hans broder travtränaren Robert det skulle handla om.
  Robert Berg säger angående mental träning:
  "I grund och botten handlar det om att utveckla ett positivt tänkande. Generellt sett tror jag att det är bra för alla att träffa någon som man kan prata med och speciellt för oss som håller på med idrott på en hög nivå.
  Det är viktigt att inte fokusera på det som är dåligt. Bland annat brukar jag få skriva ner olika saker som jag tycker att jag gör bra", säger Robert Berg.
  Visst handlar det om ett positivt tänkande. Man skall självklart analysera misstagen men "det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret".
   
  Och för Degerfors del handlar det speciellt, tror vi, om att kunna bemästra de där sista 10 minuterna av matcherna. Att arbeta in en strategi för att vara förberedd och "tänka rätt". Det kan vara så enkelt som ett "mantra!", en fras, ett ord eller en mening som upprepas för att påminna om vad det handlar om. ..
   
  6. Truppen VI.
  F n verkar det som om vi har 8 man klara för startelvan, Dario i mål. Jonas, Marcus, CW i backlinjen. Erik ute till höger och kanske Kevin ute till vänster. Nikola på mitten, Sargon framför,.
  Återstår Sebastian? Shpetim, "Maya" stort frågetecken och  Alexander.
  Förhandlingarna angående Sebastian går trögt. Pengar! Pengar handlar det om. Hoppas PW och Stefan har någon ersättare i "garderoben". Tänk om vi kunde få ett glatt budskap.
  Målvaktsfrågan är heller ej löst. Dario klar, Jesse?. Framåt handlar det väl om Shpetim eller Alexander eller bägge. Stort frågetecken för "Maya".
   
  En del spelare i truppen bl a Erik Sachs vars kontrakt går ut i år börjar nu bli lite oroliga om fortsättningen då de inget hört.
  PW säger dock "Vi håller på och går igenom truppen med tränarna och ska gå igenom alla spelare inom kort".
  Erik har tränat med Kongsvinger i två veckor och är tydligen ute efter att i första hand få speltid i någon bra klubb.
  "Speltiden är viktig i min ålder  och det gäller att få spela så mycket som möjligt", säger Erik och markerar dessutom att han strävar efter att inte bara var en "backup" i laget. Erik har ambitioner.
   
  Kanske ändå en hund begraven i Karlstadmålvaktsspåret eller hur tänker man i Degerfors. Hur ser huvudspåret ut. Nu kommer nämligen besked angående Jesse Öst. Han lämnar Degerfors (som vi länge har misstänkt). Först hade vi tre bra målvakter. Sedan blev de två. Och nu är det endast en enda kvar nämligen Dario Miskic.
  Men vilken är tanken bakom det hela.
  Nog för att vi vet att Dario är bra, men  vi måste ju ha en andremålvakt! Skador inträffar tyvärr. Men  det är ju klart att alla vill vara förstemålvakt.
  Men helt klart nu är att klubben söker en andremålvakt!
   
  Truppen är tunn men provspelare på gång i Degerfors i december, därav två bekanta sedan i höstas. Nigerianerna Joel Daniel och Ladan Mohammed.
   "Joel är mer en offensiv mittfältare som kan spela i Sargons och "Mayas" positioner. Ladan -är en central mittfältare, även användbar på kanten", säger sportchefen PW.
  Dessutom har vi två provspelare från nära håll. Erik Björndahl från BK Forward och Adam Molin från Karlslund. Två stora målgörare med 24 resp 22 mål senaste säsongen. Erik en hårt jobbande anfallare enligt PW. De båda kommer att träna med Degerfors i december månad före juluppehållet.
  Den femte spelaren är Eddie Tran en ung och utvecklingsbar mittfältare från division 1 klubben Rosengård.
   
  Om nu Sebastian försvinner kanske någon av nigerianerna kan fylla platsen.
  Tyvärr är det pengarna som styr för en klubb som Degerfors IF och Stefan J menar att klubben är helt beroende  av detta och måste söka sig ut på "den lägre" marknaden med billigare priser. Stefan menar också att man ibland mer eller mindre får börja om, men i år lyckades man skapa en mycket duglig trupp. Vi hoppas på detsamma inför 2018.
   
  Nu är vi igång. Träningen har börjat på allvar!
  Heja Rövitt!
   
                                                                                                                          Stefan H.  Veckobrev 3 | Vem kommer? 
  1. Nytt Kyrkoår.
  "När vintermörkret kring oss står,
  då gryr på nytt vårt Kyrkoår".
   
  Den gamla adventpsalmen är en naturlig inledning på det nya Kyrkoåret som nu nalkas.
  Vi har ju olika år. Vi har Kyrkoår  med start första Advent. Vi har Kalenderår med start första januari. Vi har kanske Bondepraktikans väderår och gamla jordbruksår. Och så har vi förstås Fotbollsår och frågan är om inte detta känns som det viktigaste i vårt sammanhang.
  Första Advent inleder som sagt Kyrkoåret och ordet Advent betyder ju "ankomst" och ger med allt ljus en föraning om vad det handlar om. Första Advent är inte bara kyrkans nyårsdag utan även en dag som ger förhoppningar inför det kommande året både i kyrkligt och världsligt sammanhang och kanske även i Degerfors -sammanhang.
  Vi hänger upp våra Adventstjärnor, vi tar fram Adventstaken och ser fram mot ett förhoppningsfullt Kyrkoår, Kalenderår och Fotbollsår.
   
  "Ett kyrkoår begynner,
  vi tänder väntans vita ljus.
  Nu ljuder glädjesånger
  i helgat rum till orgelbrus."
   
  Men vem kommer? Vems ankomst är det vi firar? Första söndagen i Advent hyllas Jesus Kristus som konungen av Davids hus som rider in i Jerusalem. Adventus Domini betyder Herrens ankomst. Det är kyrkans stora jubeldag. Det är kyrkans nyårsdag. Traditionen har här tagit påskens texter, Palmsöndagens berättelse om Jesu intåg i Jerusalem och ställt den här vid kyrkoårets början.
  Meningen förstår vi. Han som red in i Jerusalem kommer på nytt. Det som skedde vid Jesu intåg i Jerusalem sker igen. Här kommer Kristus själv för att begynna sitt verk på nytt.
  "Kristus drar framgenom decembermörkret, fram över de höstblanka isarna och de svarta åkrarna och möts av församlingens lovsång, Hosianna David son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn! På Kyrkoårets första dag får Jesus Kristus den hyllning som är honom värdig," skriver biskop Giertz
   
  2.Truppen IV
  Har vi månne någon Degerforsares ankomst att fira? Finns det någon som vi vill ha men som ännu inte är klar?
  Får vår del vill vi se namnet Sebastian Olsson dyka upp och även ett namn  som Shpetim Hasani. Deras ankomst till Degerfors truppen vill vi gärna fira.
   
  En något underlig rubrik dyker upp i pressen, "Degerfors spanar in Karlstadkillar". Läser man sedan vidare så handlar det bl a a om en målvakt av alla spelare. Patrik Werner  säger att han sett United flera gånger och han /målvakten/ har haft ett bra år. Men någon kontakt är inte tagen". Istället säger PW att av Degerfors redan tre olika målvakter är ingen avskriven än. Men Degerfors har nu kommit fram till hur de ska gå vidare och man har ett huvudspår som klubben kommer att gå vidare på.
  Att då börja prata om ytterligare en målvakt utifrån rimmar ganska illa med "det sannolika", snarare är det obegripligt / en höna av en fjäder/. Eller ligger det en hund begraven?
  Men av tidningen att döma handlar det om rykten och det är naturligtvis inte Degerfors och PW som står för dessa!
  Annars säger PW  att "vi tar ett steg i taget och det finns vissa som vi har kommit  lite längre med. Vi är nära några påskrifter och det känns som att vi ska kunna presentera något i veckan".
  Samma dag kommer nyheten om Jesse Öst till Kongsvinger så där kanske Degerfors huvudspår ligger, Dario och Oskar om det nu skulle vara så att man bestämt sig  för 2 målvakter av tre, för tre st kan det ju inte handla om. "någon måste lämna båten" som Karl Asplund skrev i sin dikt "Hjältarna". Och egentligen är alla tre målvakterna mycket bra målvakter och att Dario stod i de två sista matcherna var nog ingen slump.
  Och inte behöver man väl en målvakt från Karlstad?
   
  3. Svenska Cupen.
  Nog blev det en skaplig lottning. Endast Djurgården ser ju mer eller mindre svårslagna ut även om vi klådde dem senast med 2-1 i en psykologiskt sett mycket betydelsefull match där, som Stefan säger, "det var en väldigt bra start för vad vi hoppades åstadkomma med vår egen spelidé och vårt arbetssätt i försvarssspelet och i anfallsspelet".
  Sedan höll ju detta även i andra cupmatchen mot HIF borta och dessutom blev det en mycket fin spelöppning i Superettan med två raka vinster och en oavgjord borta mot FFF. En kanonstart med andra ord!
  Stefan säger även att "Svenska Cupen är en garanti för bra matcher. Det blir lite tävlingskaraktär över dem och det gör bara att det spetsas till. Jag tycker att Svenska Cupen-upplägget som det är har blivit väldigt bra".
  Vi instämmer och det måste ju för en tränare vara väldigt bra  att få ett kvitto på vad som gäller och duger inför seriestarten.
  Men ingen kan begära att det ska gå lika bra 2018 som i år. Bara det blir bra och lärorika matcher!
   
  4. Ekonomi.
  SEF har ju träffat fina avtal angående ersättning till klubbarna för all TV-sändning av matcher i Allsvenskan och Superettan. F n är det CMore som gäller med ca 370 miljoner i potten med vissa avdrag, men från 2020´, som tidigare sagts, handlar det om Discovery, Eurosport och kanal 5 med ca 540 miljoner brutto att fördela till de 32 klubbarna i SEF. Så framtiden ser egentligen ganska ljus ut bara nu Degerfors kan "hänga med" fram till dess.75 procent till Allsvenskan och 25 procent till Superettan och som sagt ju högre upp i tabellen desto mera ersättning.
  Degerfors hade för 2017 budgeterat en 12:e plats i tabellen och vi alla vet ju hur det gick. Det blev en 8:e plats istället. Vad betyder det? Jo,mera pengar. Större ersättning till klubben i kronor räknat än det budgeterade. Och därmed normalt sett ett bättre förhandlingsläge inför kontrakten  för 2018.
  Det går inte att få exakt grepp på hur stora summor det handlar om då det egentligen är "klubbarna som äger pengarna".
  Och det är kanske mest "döda siffror " då vi inte vet direkt vad mycket det kan handla om i kronor mellan olika placeringar även om vi vet de olika procentsatserna. Men bruttosumman för 2017 handlar om 370 miljoner. Av dessa går som sagt 75 procent till Allsvenska klubbarna och 25 procent till Superettan.
   
  Men genom ett räkneexempel av följande typ där vi vet att ettan i Allsvenska tabellen 2016 fick ca 17-miljoner av "kakan" till de allsvenska lagen och det är lika med 10 procent av hela "potten" kan vi räkna  ut att det rörde sig om  totalt 170 miljoner till Allsvenskan. Samtidigt vet vi då att dessa 170 miljoner är 75 procent av "det totala" och att 25 procent av den totala summan går till Superettan. Och då går det att räkna ut hur mycket som totalt sett hamnade hos Superettanlagen den gången.
  Men det var 2016 och nu 2017 rör det sig om helt andra siffror nu med en bruttosumma på ca 370 miljoner i stället för 240 och för 2020 rör det sig om ännu mer, nämligen ca 540 miljoner tack vare SEF:s skickliga förhandlare med Mats Enqvist i spetsen.
  Och visst handlar en 8:e plats om bra mycket mer än en budgeterad 12:e. Flera 100 000-tals  kronor i skillnad! Och totalt sett för Degerfors rör det sig om helt andra siffror.
   
  5.. Nya Superettan.
  Kvalet mellan Allsvenska J-Södra och Superettantrean Trelleborg slutade med att Trelleborg blir nya allsvenskar. Senast Trelle spelade i allsvenskan var säsongen 2011 och därefter direkt ur Superettan 2012 och då vet vi vilka som skickade ner laget i division 1, nämligen Degerfors IF med Brandeborn, Erik Nilsson och Rennie i spetsen den gången. Denna match 2012 nere i "Trelleborgen" på Vångavallen är en av de absoluta bästa matcher Degerfors spelat i Superettan. Och detta spel togs fram när det gällde som mest. En prestation av samtliga då inblandade tränare och spelare.
   
  SVT:s expert säger om dagens Trelleborg:
  "De har en tydlig spelidé och har klarat sig väldigt bra. Bygger man vidare utan att ändra  för mycket går det att klara sig" / underförstått i allsvenskan/.
  Vi minns matchen på Stora Valla då Degerfors ledde med 2-0 i paus men Trelle kom ut och vände på matchen med ett "systematiskt spel" där man inte spelade snett bakåt för att hålla bollen utan snarare mer rakare bollar både framåt och bakåt.
  Och detta med en tydlig spelidé är ju precis det som Degerfors och Stefan just  har påbörjat.
   
  Kvalmatchen var en  jämn match i högt tempo och med ett tätt försvarsspel av båda lagen. Speciellt ytterbackarna tog hand om sin motståndare och lämnade aldrig 10 m som man ibland kan få se, även i landslaget.
  Och nu får vi se J-Södra med Smylie, Thelin, Gojani, Fendrich och Fredrik Olsson igen. Men vi slog dem i dubbla möten 2015 det året de gick upp i Allsvenskan. Så det ska vi väl kunna göra igen.
   
   
  Nya Superettan:
  Nedflyttade från Allsvenskan
  1. Halmstad BK
  2. Athletic U
  3. J-Södra
  Kvarvarande lag:
  4. Falkenberg
  5. Öster
  6  Värnamo
  7. Helsingborg
  8. Degerfors
  9. GAIS
  10.Norrby
  11.Varberg
  12.Gefle
  13.ÖIS
  14.Frej.
  Uppflyttade:
  15.Brage
  16.LBoIS.
   
  6. Träningsmatcherna är spikade.
  Vi börjar sista veckan i januari med hemmamatch mot Carlstad U i vanlig ordning. Sedan kommer Brage hemma den 3/2 och helgen därefter ÖSK borta  Sedan kommer minst 3 st mycket spännande cupmatcher.
   
  7. Truppen V
  Det fanns tre st kandidater till målvaktsposten. Nu har vi en klar och en kommer att lämna.
  Det blev Dario Miskic som skrivit på ett tvåårskontrakt. Vi gratulerar. En lång, reslig, spänstig, greppsäker målvakt som PW tror väldigt mycket på .
  "En ung och och utvecklingsbar målvakt som vi tror stenhårt på", säger sportchefen PW.
  Det var som vi trodde att de där två sista seriematcherna i höstas var en fingervisning åt vilket håll det lutade.
  Den som lämnar är Oskar  Klasson som efter sin långa skada nu  vill söka sig vidare. Och det är klart att Darios två-årskontrakt kanske gör att Oskar förstår vartåt det lutar och vill lämna.
  Och nu är givetvis frågan om Jesse stannar och vem som blir förstemålvakt i så fall- 2 år för Dario visar  ju Degerfors förtroende för honom. Eller är det en verklighet bakom "Karlstadryktet"?
   
  Ytterligare en spelare är nu klar. Det blir ännu ett år för lånet från Norrköping  Erik Lindell. Vi tackar!
  Erik är den moderna  ytterbackstypen med de härliga inläggen utifrån högerkanten av vilka Shpetim Hasani nickat in ett flertal. Så nu väntar vi bara på Shpetims förlängning av kontraktet. Erik tränar f n  med Norrköping men kommer att ansluta till truppen i Degerfors den 1 januari. Bra!
   
  Mittbacken Jonas Olsson blir  nästa man "till rakning". Och nu måste vi tacka än en gång. Det fina i kråksången är att nu handlar det igen om ett 2-årskontrakt precis som med Dario. Det är tydligt att Degerfors  ekonomi år tillåter lite mer och det är väldigt bra och stabiliserande. Nu vet Stefan J vad han har att räkna med framöver.
   
  "Det har alltid varit givet för mig  att förlänga så jag är nöjd. Jag har känt mig väldigt fräsch i kroppen i år", säger Jonas.
  Och så tillägger han det bästa av allt och det viktigaste för hela klubben och truppen:
  "Stämningen som vi har haft i laget är den bästa jag upplevt på seniornivå. Alla har dragit år samma håll och det känns som att vi har nåt stort på gång. Det är mycket därför jag vill fortsätta och jag ser verkligen fram emot nästa säsong".
  Där tror vi att Jonas pekar på det som "ligger i luften".
  Först fick Stefan J ett förlängt tvåårskontrakt. Sedan fick Dario i målet detsamma och nu även Jonas. Detta tyder på att Degerfors IF dels nu satsar lite mer i år och dels har en bättre ekonomisk situation är fjolåret och vill ha kontinuitet..
   
  Här har vi ytterligare ett exempel på hur viktigt det är i ett lag att alla drar åt samma håll. Vi har inte bara svenska landslaget i Janne Anderssons tappning utan vi har även Östersunds frammarsch som ett mycket bra exempel och nu kommer även Degerfors IF "dragande" med samma framgångsrecept." En för alla , alla för en".
  Det skall inte vara några divor, det skall inte vara några särskilda stjärnor utan det ska handla om ett lag. Ett enda lag med 11 spelare på plan och en trupp på ungefär det dubbla. Får man sedan en social, ödmjuk, positiv, kompetent  och analytisk tränare till ett sådant lag blir det bara bra!
   
  "Patrik Werner är nöjd", skriver VF och tacka för det. Han måste dels vara nöjd med sig själv och sitt arbete och han måste dessutom vara nöjd med de spelare det nu handlar om.
  Men det är nog inte slut än. PW säger:
  "Det känns verkligen jättebra och vi har fler på gång också".,
  "Det blev en rödvit fredag det här", säger PW med ett skratt, enligt karlskogatidning.
  Så det är bara för oss att vänta in nästa rapport och går den i samma durskala som det här så blir vi ännu nöjdare.
   
  Men allt är inte frid och fröjd Hampus Z har bestämt sig för att lämna efter 3 år och ett skadefyllt slut. Hampus ger de bästa lovord för Degerfors men känner att han vill vidare
  ,
  Nu börjar laget växa fram. Nu har vi en stomme redan klar i Dario/ Jesse?, CW, Marcus, Jonas, Erik L, Nikola, Sargon  och väntar nu bara på att alla de övriga ska "komma"- Vi vill samma spelstyrka som 2017 och behöver även Kevin  där bak. Sebastian på mitten och Shpetim, Maya, Alexander där framme.
  Dessa spelare är redan inspelade. Dessa spelare vet nu hur "valserna"  går. Dessa spelare bör nu  få  chansen att fortsätta det redan påbörjade och blir därmed ännu bättre.
   
  AVSLUTNING.
  Visst vågar vi väl tro:
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors ekonomi nu är bättre än förra året.
  Visst vågar vi väl tro att Patrik W och Stefan J kan sy ihop ett slagkraftigt lag  även till nästa år
  Visst vågar vi väl tro att Stefan J fortsätter sitt arbete med att "stänga till försvaret".
  Visst vågar vi väl tro att kung Sargon III gör 12 mål ytterligare en gång.
  Visst vågar vi väl tro att Shpetim Hasani får nytt kontrakt och fullt frisk och i full form gör en massa mål nästa säsong.
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors fortsätter sitt spel med tätt försvarsspel och  hög press
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors  "får ordning på bortaspelet".
  Visst vågar vi väl tro att Degerfors utvecklar en mental beredskap för de sista 10 minuterna av matcherna.
  Visst vågar vi väl tro att Jonas, Marcus och Christopher W bildar den nya "Nallevallen"/.
  Visst vågar vi väl det
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 2 | Silly season
  1. Kyrkoåret
  DOMSÖNDAG
  Novembermörkret sänker sig allt djupare. Den långa Trefaldighetstiden är slut. Kyrkoåret går mot sin avslutning och den sista söndagen i Kyrkoåret, Domsöndagen, är aktuell. Denna dag har sitt speciella tema. Det handlar om "den yttersta domen"  med Människosonen som domare, men det handlar också om Hopp och Seger och Kristi återkomst med den slutliga segern över det onda.
  Denna kombination med den yttersta domens till synes hårda innebörd med domens allvar och samtidigt med samma dags firande av Kristi återkomst och segerns glädje, kan sägas återspegla kristendomens förlåtande huvudtanke.
   
  Sedan binds också söndagen vid Kyrkoårets slut, Domsöndagen,  temamässigt ihop med söndagarna vid Kyrkoårets början- Advent. För bakom  Domsöndagen  skymtar redan Första Advent. På Kyrkoårets första söndag, Första Advent, rider Jesus in i Jerusalem och på Kyrkoårets sista söndag, Domsöndagen, kommer han tillbaka "på himmelens skyar" för att återupprätta sitt rike.
   
  Psalm 314 vers 4 med orden "Den ljusaste dag som i världen grytt" markerar Domsöndagens betydelse och framhäver att det är Ljuset och Hoppet och kärlekens seger det handlar om mera än om Domen. På något vis är det harmoni i indelningen av vårt Kyrkoår. Året som inleddes med den förväntansfulla Adventstiden med ljus, värme och förhoppningar, får nu sin naturliga avslutning genom höstens tid för vila och återhämtning. Människan har "gjort ett varv" och kan förhoppningsvis se tillbaka på det gångna med tacksamhet, men är samtidigt beredd på det nya som ska komma.
   
  Degerfors har också gjort sitt varv fast då handlade det om 30 hårda matcher i Superettan och vi kan se tillbaka på den gångna säsongen med stor tacksamhet och en rejäl positiv känsla. Vi sammanfattar det gångna spelåret och tar till oss Domsöndagens nyckelord Hopp och Seger inför det nya året och nästa säsong  Domsöndagens något  paradoxala tema handlar alltså förutom om Domen även om ett glädjebudskap, nämligen Kristi återkomst.
   
  Vi har nu slutat vår vandring genom Kyrkans heliga år. "De sken som  Kyrkoåret kastar över tidens skiften, är inte till för att ge människan en glansfull effekt över vardagen utan det är det fladdrande skenet från "flammorna på den stora valplatsen", där Gud och ondskan drabbar samman, där den hårda kampen står om människosjälarna", skriver biskop Giertz. Vi har använt denna kamp  i olika tider för en annan, på sätt och vis en egen kamp, nämligen Degerfors IF:s hårda kamp i Superettan, men syftet har alltid varit gott. Människan är kropp och själ, ande och materia och båda delar skall tillgodoses.
   
  2. Truppen II
  Den största värvningen på länge!
  Sargon Abraham är otvivelaktigt Degerfors och Patrik Werners bästa värvning på år och dag. Och med ett 2- årskontrakt.12 mål blev  det.
  Vi för vår del föredrar nu att kalla honom kung Sargon III. Vilka var då kung Sargon I och kung Sargon II ?
  Sargon I var kung i Mesopotamien på 2300-talet f Kr. Han startade Semiternas maktperiod i Babylonien  genom att störta Sumerernas rike, det äldsta i Mesopotamien.Kung Sargon II var kung i Assyrien 721-705 f Kr även detta rike i Mesopotamien. Men nu har vi i Degerfors ännu en kung Sargon, nu den tredje. Och vi tackar.
   
  "Jag tycker att det har gått mycket bra för både mig och laget", säger han "den store".
  Hela 12 mål och ofta inte vilka mål som helst utan många snarare spektakulära. Bäst minns vi avgörande målet mot BP i 89:e minuten, en veritabel finess av en mästare.
  "Jag blev väldigt väl mottagen i Degerfors av både spelare och ledare. Det var bra stämning i laget och jag kände mig hemma väldigt snabbt", säger kung Sargon III.
  Och tänk att vi får glädja oss åt denne komplette spelare ytterligare minst ett år. Då kan han än en gång få göra 12 mål på en säsong. För en komplett spelare är han. Inte bara en målgörare utan en spelfördelare,  en spelare som själv springer i luckor och som  han själv säger nu  fått jobba mer med det defensiva spelet.
   
  "Jag tycker att vårt spelsystem i Degerfors med mycket boll i laget och mycket spel centralt passar mig men ska vi kunna bli ett topplag måste vi prestera bättre på bortaplan än vi gjort. Men det är bara att jobba på för att det så ska bli," säger Saigon III.
   
  3. Bortaspelet.
  Där tar han upp något viktigt inför nästa spelår kung Sargon III. Bortaspelet!
  Degerfors har spelat 15 matcher hemma och vunnit hela 9 st. På bortaplan har vi spelat 15 matcher men vunnit bara 3 och där har vi något att förbättra för att kunna fortsätta på vår resa.
  Hur förklarar vi detta? Vad kan det bero på? Vad ligger bakom?
  Självklart känner ett lag sig speciellt hemma på hemmaplan, med hemmapublik och hemmastöd och givetvis är statistiken normalt  för dessa matcher klart bättre än bortafacit. Men måste det vara så stor skillnad? Går det inte och "träna in", en medveten taktik, ett medvetet system att tillämpa på bortaplan?
   
  Den goda säsongen 2015 då vi inledde förträffligt och efter två rejäla missar, Utsikten borta och GAIS hemma, kom rödvitt verkligen igång. Och vi slog först Mjällby borta med 2-1 , sedan Värnamo på bortaplan  vinst 3-1 och BP på bortaplan  med 2-0. Alltså 3 raka bortavinster. Kanske PW kan ge någon komplettering och förklaring till Stefan J varför och  hur det gick till.. Men vi ser att det går. Det är inte omöjligt. Det gäller bara att hitta dit. Att lägga upp ett matchsystem en kanske lite annorlunda speltyp eller är Degerfors av idag så bra att vi kan spela samma spel borta som hemma? Knappast än.  Men vi kanske blir?
   
  4. Truppen III
  "Många spelare  kan lämna Degerfors" är rubriken i nwt.
  Men Patrik Werner ser det hela mer som en utmaning och han är egentligen väldigt van en sådan situation även om det i år är fler än vanligt det handlar om.
  Tyvärr har vi redan hört oroväckande nyheter om Sebastian O och i viss mån om Erik L, två mycket viktiga spelare. Angående Seb säger PW att man gjort allt man kan för att kunna behålla honom. Dessutom handlar det om Hampus, Jonas O, Shpetim H,  Alexander, "Maya", all tre målvakterna och Kevin W bland de viktigaste spelarna. "Vi kommer inte ha exakt samma trupp, så blir det aldrig. Några kommer att lämna  och andra kommer vi välja att inte gå vidare med. Det är ett pussel," säger PW. Men vi vill ha kvar Shpetim, vi vill ha kvar Hampus, Jonas där bak, vill ha kvar Seb och Erik L, vi vill ha kvar minst två målvakter, vilka det nu blir.
  Den enda som säkert är borta redan nu är Govend Haidar som själv valt att gå vidare.
   
  Men det verkar nu som om Degerfors i första hand fokuserar på två spelare och två väldigt viktiga spelare nämligen Sebastian O förstås men även Jonas O. "De två Ohlssons" vill vi ha kvar och klarar Patrik W och Stefan J den biten är mycket vunnet och det kan nog ha inverkan på övriga spelare då man förstår att Degerfors satsar!
   
  Det finns en spelare i truppen som haft en väldigt jobbig säsong, som redan i Cupmatchen mot Djurgården tidigt på säsongen då han nickade ihop med Jakob Une Larsson i Djurgården, drabbades av hjärnskakning och sedan fick ytterligare ett långvarigt problem med bihåleinflammation men trots detta finns han med i toppen av skytteligan i klubben och det är Shpetim Hasani. Sargon vinner förstås med sina 13 mål men sedan kommer Shpetim, "Maya" och Alexander med 7 mål vardera. Hur många mål skulle inte en frisk och vältränad Shpetim ha kunnat göra i årets matcher? Nu gör han ändå hela 7 st och det är en beundransvärd prestation. Men vi känner honom sedan tidigare, Vi känner honom väl efter två tidigare sejourer i Degerfors. Han är en målgörare och den bäste nickspecialisten vi har i laget. Se nu till att vi får behålla Shpetim H ytterligare en säsong så att han får en chans att fullfölja sin strålande Degerforskarriär med en "frisk säsong". Där har vi ett sparkapital till nästa säsong.   
   
  5. Framtiden och Förbättringar av spelet:
  De eländiga matchsluten.
  Sedan har vi de eländiga matchsluten som drabbat Degerfors ett antal gånger under spelåret.Det där med insläppta mål de sista 10 minuterna. Det är frestande att räkna in alla de där missade poängen de sista 10 i ett antal matcher och alla förstår vart vi hade hamnat utan dessa.
  Och kan nu Stefan et Consortes klara av den här "lilla biten" nästa spelår så kan det bli riktigt trevligt. Och ska vi gå efter Geflematchen så kan det inte enbart handla om något så enkelt som kondition, då vi kunde kvittera i 89:e med 10 man på plan. Detta om något bör har stärkt hela truppen.
  Men det kan ändå inte vara fel att lägga på några extra kol under vintern. Gunnar Nordahl och Sören Cratz är två ypperligt goda exempel på hur långt man kan komma med fysisk träning, styrka och kondition. Inte för att Degerfors "sprang hem" ett Stora Silver 1963 och en allsvensk plats 1992,för det fanns ju duktiga fotbollsspelare i laget, men att de sedan hade god kondition gjorde inte saken sämre. Och nog har väl Degerfors av idag en Fys-tränare, någon som jagar på  och driver truppen framåt mot uthållighet och god kondition. Det är nu under försäsongen detta ska grundläggas hos spelarna.
   
  Vi tar Agne Bergvall som exempel. Vem är då Agne Bergvall? Jo, inte vem som helst utan en tränare som utöver Klüft och Kallur varit Fystränare  i MFF, Mjällby och Kalmar FF. Agne betonar hur viktig tränaren är för att få fart på det hela. Och dessutom vikten av att ha spelare som pushar på de andra.
  När man leder en träning skall det aldrig finnas någon stiltje och som ledare skall man se till att alla spelarna en eller flera gånger får höra sitt namn, menar Agne B. Träningen skall vara med en större belastning än matchen- då minimeras felen i matchsituationerna, säger han. När en spelare säger att det är tuffare på träningen än på  matcherna har man kommit långt, enligt Agne B.
   
  Men visst bör det kunna gå att minimera de där förargliga baklängesmålen. Stefan sade vid något tillfälle att han inte hade något svar på problemet, men är det inte så att mycket sitter i huvudet?
  Skulle man inte genom någon form av markering "väcka hela laget" till liv" genom att "signalera" att nu är det dags för de sista 10 minuterna?
  Time out finns inte i fotboll. då hade det varit en enkel match. Men nog skulle det gå att inom laget på något sätt markera och betona att "just nu gäller det". Kanske genom tränarna eller genom lagkaptenen eller liknande skapa och ge en signal att "nu är det dags". Det händer att lag simulerar skador för att få ett spelavbrott och därmed en möjlighet till "samling", men det kan bli för genomskinligt kanske. I varje fall måste det gå att minimera dessa s k plumpar till nästa säsong. eller är det kanske så att den sena kvitteringen med 10 man borta mot Gefle spolade bort detta komplex och att vi nu är befriade från "fenomenet"  och har rensat bort eländet? Men det gäller  att skapa mental  beredskap inför matchernas sista 10 minuter.
   
  6. Superettan 2017.
  Studerar man tabellen för 2017, för dels våromgången före sommaruppehållet och jämför med höstomgången efter sommaruppehållet, då med fördelningen 14 matcher på våren och 16 på hösten så fram kommer vissa skillnader:
  För Degerfors del har vi en femteplats i tabellen efter våren med 21 poäng. Men det är tätt. Öster har 21 p på 4:e plats, ÖIS har 21 p på 6 plats och Trelleborg bara 20 medan HIF har hela 24 p. I botten Gefle med 8 p.
  Men förändringar inträder under höstomgången då speciellt Trelleborg och Gefle spurtar. Trelleborg vinner faktiskt höstomgången med 32 poäng efter att ha legat på 7:e plats efter våren och Gefle spelar hem 28 p och hamnar på 5:e plats på hösten efter att ha legat sist i tabellen efter våren.
  Degerfors uppvisar en jämn och stabil formkurva med 21+23 poäng. även om vi förlorar vår 5:e plats som till slut ju blir en 8:e.
  Den gamla klyschan om Degerfors som ett höstlag stämmer nog inte så bra längre. Tänk på att vi ledde serien i slutet av juni 2010 och likadant 2011 och gjorde en väldigt bra våromgång 2015. 2014 däremot var vi ett bra höstlag.
   
  Även  lag som BP, Dalkurd, Öster, FFF visar upp en jämn fin kurva och är stabila på övre halvan.
  Lag som HIF och ÖIS visar en "bakvänd kurva". HIF låg 3:a i vårtabellen men endast 10:a på hösten. ÖIS låg 6:a i vårtabellen men endast 14 i hösttabellen.
  Vi tackar Jonas Brännmyr på Nerikes Allehanda för siffrorna.
   
  7.Andreas Jansson, en 18-årig Karlskogabördig spelare får nu kontrakt på 3 år med Degerfors. Hart tidigare spelat i juniorlaget men tränat med A-laget. En offensiv spelare som säger att han ska träna, slita och kämpa för sin utveckling i Degerfors. Det verkar vara gott virke i denne 18-åring.
  "Jag har utvecklats väldigt bra  i A-laget, det är mycket mer fysiskt och spelet är betydligt snabbare än i juniorlaget", säger Andreas J.
  "En spännande spelare som vi tror mycket på. Vi fortsätter att jobba med truppen och fler nyheter kommer inom kort", säger PW. Och som tidigare sagts är Sebastian O och Jonas O främst på tapeten. Och det skall bli spännande att se hur man löser målvaktsfrågan med tre skickliga alternativ i Jesse, Dario och Oskar.
   
  8. Svenska Cupen.
  Lottningen för Cupmatcherna i februari-mars görs 20 november och det gäller att hamna i en bra grupp. Bland de lottade lagen ser vi främst Tvååker, Åtvidaberg, Syrianska och Oddevold som tacksamma "lottade" lag. "Huvudlagen" är inplacerade  efter i princip Allsvensk placering. Det enda allsvenska lag som inte är kvalificerat är Eskilstuna och där ingår BP istället.
  Hoppas nu bara att vi slipper möta Östersund med Johan Bertilsson och Ludvig Fritzon.
  Årets Cupspel gick ju bra då vi slog både Djurgården och Helsingborg på bortaplan. Men föll sedan hemma mot BP.
   
  Och hur blev det? Jo Degerfors lottades in i grupp C som tidigare innehöll Djurgården och J-Södra. Dessutom lottades även Täbylaget Frej in i samma grupp. Kanske en aning lättare grupp än årets. Och inget Östersund som väl var.
  Men hur blir det då med Mayambela, lånet från Djurgården? 
  Den 18 februari 2018  februari spelas första omgången. Så nu har vi något att se fram emot under vinterns trista dagar.
  Heja Rövitt!

  Veckobrev 1 | "Vi skall aldrig tala därom, men alltid tänka därpå".
  1. Cirkeln sluten.
  Sommartiden slut. Superettan slut. Trefaldighetstiden slut. Allhelgonahelgen har passerat. Våra gravljus har vi tänt. Gustav Adolfbakelsen har vi satt i oss. Fars dag har vi  firat och Kyrkoåret är snart till ända.
  Novembermörkret sänker sig och Domsöndagen närmar sig.
   
  Sedan kommer nya tider. Ett nytt Kyrkoår. En ny säsong. Nya lag. Nya spännande lag. Nya spelare och lugna dagar med förväntan och drömmar inför en ny kommande säsong.
   
  2. Stefan J nöjd med avslutningen.
  "Det känns fantastiskt att vi fick avsluta med seger", säger Stefan.
  Stefan skall dessutom vara mycket nöjd med hela säsongen. Och tänk på att han bara börjat att bygga. Och som han säger:
  "Förhoppningsvis har vi bara börjat lite på vår resa".
  Det känns onekligen bra så här efter en mycket lyckad säsong, där en tränartrio genomförde just den där målsättningen som deklarerades redan i mars månad:
  "Färre insläppta mål är Degerfors melodi", var rubriken i mars månad.
  "Vi har pratat om att skala bort 14 insläppta mål. Max 40, helst färre ska vi ha".
  Detta sade Stefan J på Superettanträffen i slutet av mars månad.
  Nu blev det 16 avskalade baklängesmål och 38 insläppta  istället för 54. Tala om att lyckas med sin målsättning. Det vittnar om kompetens och kvalité.. 
   
  Och så är trion med nestor Tobias Solberg, Andreas Holmberg och Emil Johansson "ett minne blott". Men vilket minne sedan.
  Vi måste få avsluta med göteborgaren och Qvidingspelaren Andreas Holmbergs ord när allt är klart.
  "Jag är evigt tacksam att jag fick komma hit och uppleva den här föreningen och får fortsätta med det".
  Så talar en äkta naturaliserad Degerforsare.
  Emil säger också fina ord:
  "Degerfors är laget i hjärtat, laget som jag slog igenom i och laget som jag alltid hejade på som liten".
  Den störste av dem alla räknat i matcher Tobias Solberg, minns givetvis kvitteringsmålet mot Umeå i kvalet till Superettan 2004.Och trots att fotbollskorna nu definitivt ligger på hyllan säger Tobias:
  "Det ska bli jättekul och jag ser fram emot kommande säsong oerhört mycket".
  Bra då kan vi dra nytta av erfarenheten av  Tobias alla 435 matcher nu när han nu enbart kommer att verka som tränare.
   
  Degerfors har nu avslutat träningen och gör uppehåll till slutet av november.
   
  3.. Programförklaring.
  I vanlig ordning vill vi föra över Kyrkoårets helger, traditioner och lite historiskt perspektiv till våra rödvita favoriter. Så det kan handla om kristendomens grunder, historiska händelser med personer  som t ex Hannibal och Julius Caesar och citat. Ibland om  litterära verk och ibland med lite poetisk anknytning genom någon passande dikt. Men det kan väl inte göra så stor skada. Egentligen handlar det bara om lite allmänbildning .
  Och det är i grund och botten våra rödvita favoriter och deras prestationer som stimulerar fantasin och leder oss till sådana namn som "husguden" Johan Ludvig Runeberg i litteraturen, historiens stora män och händelser och poeter som Gabriel Jönsson, Nils Ferlin och andra.
  Och vi påstår att fotboll är kultur. Om inte annat så leder Superettans Degerforsmatcher oss in i det "kulturella landskapet".
   
  4. Nystart inför 2018 och "Vårt eviga Hopp".
  Nu spänner vi bågen igen och börjar "den nya marschen" fram mot "Vårt eviga hopp". Och alla vet vad det handlar om. 
  Vi måste inte dit just nu men vi ska ständigt ha det i våra tankar. Vi säger som fransmännen efter nederlaget mot Tyskland och Bismarck 1870-1871, då man förlorade landskapen Alsace och Lorraine.
  "Vi skall aldrig tala därom, men alltid tänka därpå".
  All strävan i Degerfors skall hela tiden ha ett och samma mål även om vi inte direkt behöver "skrika ut" det, nämligen en återkomst till den högsta serien där vi tidigare varit i hela 29 säsonger
   
  5. Summering.
  Men hur ska det gå till? Hur ska vi nå målet?  Vad måste bli bättre?
  Vi ser nog en klar tendens i Degerfors Superettanmatcher.
  I stort sett samtliga möten med topplagen i serien har Degerfors nått mycket bra resultat. Undantaget som bekräftar regeln är de dubbla förlusterna mot Trelleborg i år.
  Men om vi utgår från dubbla möten och dubbla vinster mot J-Södra det året de gick upp  i Allsvenskan och en klar bortaseger mot Falkenberg med 4-2 det året de gick upp i Allsvenskan samt en utskåpning av Sundsvall med 4-1 på Stora Valla det året Giffarna gick upp i Allsvenskan. så blir bilden än klarare.
  "Degerfors spelar bättre mot bra lag", den s k klyschan hör vi ofta och med ovanstående som underlag kan vi nog säga att det stämmer och är mer än en "klyscha".
  Eller som Tobias Solberg säger:
  "Vi brukar spela bra mot lag som liknar oss".
  Och hur såg det inte ut i årerts Superetta. Degerfors besegrade båda topplagen på hemmaplan och spelade oavgjort borta mot Dalkurd och gjorde en väldigt bra match borta mot BP.
   
  Finns det då någon enkel förklaring till detta fenomen?
  Svaret ligger nog i det faktum att Degerfors är ett spelande lag, ett bra fotbollslag  som spelar fin och  teknisk fotboll. Degerfors har fotbollskultur med sig i bagaget. Degerfors har lärt sig fotbollens grunder från början genom en icke obekant ungrare en gång i tiden och det sitter kvar.
  Men hur ser det ut när vi möter "bottenlag"? Finns det någon tendens där?
  Bästa och tydligaste exemplet finner vi i spelåret 2015 då Degerfors förlorade i dubbla möten mot Utsikten, ett bottenlag som till slut åkte ur serien. Mest häpnadsväckande är inledningsmatchen borta mot Utsikten med förlusten med 1-4. Där var inte laget förberett! Där hade inte analysen gjorts!
   
  Hur såg det ut i årets matcher? Hade vi några "plumpar" i protokollet" i år?
  Onekligen finns det en klar och tydlig sådan och det är bortamatchen mot Varberg med förlust 0-4. Sådant skall inte behöva hända mot Jörgen Wåhlemarks försvarsbetonade Varbergsspel som bygger på starkt försvar och kontringsspel.
  Ytterligare en plump finner vi i förlustmatchen hemma mot Åtvidaberg som  annars knappt vann några bortamatcher.
  Sedan har vi ett antal matcher med insläppta mål de sista 10 minuterna men där ses nog ingen tendens. Där handlar det om både bra och dåliga lag.
   
  Vad gör man då för att få bort dessa plumpar. Ett lag som är bra mot bättre lag ska egentligen inte "behöva" dessa plumpar. Vad gör vi? Vad saknas? Vad kan "fenomenet" bero på?. Saknar vi någon spelartyp? Är Degerfors ett alltför teknisk och välspelande lag, kanske "ett vekt lag" som får svårt mot "bonkarlagen", mot lagen som spelar defensivt, fysiskt,  slår ifrån sig och bygger på kontringar.
   
  Kanske är det så att de övriga lagen har kartlagt Degerfors spel. Att de övriga lagen vet hur de ska slå ifrån sig när det tekniska, välspelande Degerforslaget kommer? Och är det så att just de sämre lagen vet precis hur de ska spela mot Degerfors. Ett spelförstörande defensivt spel inriktat på ett starkt försvar, kontringar och fysisk fotboll.
  De bättre lagen är ju normalt sett så bra att de spelar "sitt eget spel".
  "Vi brukar spela bra mot lag som liknar  oss" , säger ju Tobias Solberg och han har ju helt rätt i detta.
   
  Men vad ska man nu göra i Degerfors? Hur ska nu denna klara tendens brytas? Hur ska man kunna förbättra situationen?
  Givetvis måste tränartrion veta vad det är för motstånd man möter. Givetvis måste man veta  hur detta lag spelar och givetvis måste man  ha beredskap och lägga upp spelet, speltaktiken, spelsystemet, lite annorlunda när det handlar om lag som t ex Jörgen Wåhlemarks Varberg som gör lite mål och släpper in lite mål, för 0-4 i baken får det ju inte bli.
  Minns några tidigare möten borta mot Trollhättan och då gick det aldrig bra! Inte för att Trollhättan var bra men de hade "läst på"!
  Och för att "spela ut" de där sämre lagen krävs väldigt mycket och det är nog ganska svårt. Det krävs nära nog ett "Barcelonaspel"  till det.
  Men om man möter de där lagen  som spelar det defensiva försvarsbetonade spelet byggt på kontringar med lite av deras egen medicin och kompletterar det klassiska, tekniska, kanske lite smånätta Degerforsspelet med en dos av deras eget vapen och utan att ge avkall på sin egen styrka, sitt eget spel, skulle det säkert kunna ge resultat. Det handlar om en "hög-lägsta-nivå".
   
  Nu tror vi dock att detta första hela år för Stefan J har medfört en hel del lärdomar och helt visst är vi övertygade om att han, Tobias S och Andreas H kommer att "fila på detta" under vinterns övningar. För visst måste ju problemet ligga i dagen även för tränartrojkan. Och som Stefan sade:
  "Förhoppningsvis har vi bara börjat lite på vår resa,"
   
  Sedan har vi ju "vårt eget recept" till framgång, med den höga pressen, det täta spelet med kroppskontakt och som Pia S säger "sök inte bara boll utan även kropp".
  Och dessutom  har vi Åge Hareides, Hasse Backes och Nanne Bergstrands recept för ett bättre spel.
  ÅGe H då i MFF vill se mer  aggressivitet och prespel. Nanne Bergstrand förstärkte knditionsträningen för att kunna nå ett högre tempo i  Hammarby. Hasse Backe menar att tempot i svensk fotboll är för dåligt.
  Sammanfattningsvis: Mera aggressivitet och press. Ökad konditionsträning. Högre tempo i spelet. Nog känns "turerna" igen. Men de har rätt. alla tre!
   
  Utan tvekan skulle  ett tekniskt, bollsäkert, välspelande Degerforslag med god kondition och dessutom en hög press, med ett tätt aggressivt spel med kroppskontakt bli en attraktion i Superettan och en fasa för motståndarna.
  Och guskelov har Stefan Jacobsson redan påbörjat denna process, denna resa detta spelår och som han så hoppfullt säger:
  "Förhoppningsvis har vi bara börjat lite på vår resa".
   
  6. Truppen I.
  Vi ämnar följa upp vad som händer nu på försäsongen och hur laget växer fram med gamla och ev nya spelare. Så det här blir en återkommande punkt.
  Den förste att lämna blir Govend Haidar. Den här säsongen blev inte som han velat. Först en svår skada på våren och sedan sporadiskt med speltid. Kanske främst p g a att Govend kanske inte passar in i det nya spelsystemet. Men vi minns hans match borta m mot Ljungskile förra hösten då han briljerade med två egenhändiga mål. Men vi förstår Govend och menar att i rätt miljö och rätt spelsystem kan han verkligen komma till sin rätt.
  Och så är de och rycker i Sebastian O. Först ryktet om ÖIS men det klan väl inte vara något att ha. De är ju sämre än Degerfors!
  Själv ger han bara medvetet luddiga svar. Mycket hänger tydligen på vilket lag Degerfors för  nästa år  och det kan man ju förstår
  "Vi får se vad som händer" seger han och det låter inte bra.
  Det behöver också förstärkas menar Seb som fått ett kontraktsförslag från Degerfors.och detta gäller självklart mer än ett år.
  Hoppas nu Degerfors IF mobiliserar alla resurser och alla sponsorer och alla rika magnater så att en av lagets viktigaste spelare kan stanna kvar, annars måste ju en ny kraft spelas in och det ger inte direkt underlag för en snabb utveckling av lagets spel om "spindeln inätet" försvinner. Men det begriper förstås även de som bestämmer. 400 000   från kommunen blir det i alla fall nästa år och det är ju en god hjälp. Och dessutom mera pengar för en 8:e placering jämfört med en budgeterad 12:e. Framförhållningen och kontinuitet handlar det om!
   
  Nästa obehagliga nyhet  handlar om Erik Lindell som nu åker tillbaka till Norrköping för att träna i två veckor. Men PW har ju haft kontakt med Peking och bör väl ha kommit fram till något "hit eller dit".
  Hur ser du på en fortsättning i Degerfors blir frågan och Erik svarar:
  "Klart att det vore ett jättebra alternativ. Jag trivs väldigt bra och spelsystemet passar mig perfekt. Vi får se vad som händer helt enkelt", säger Erik.
  Men då så är ju saken klar. Om nu Norrköping inte vill men Erik vill så bör det ju bli Degerfors igen. Men nog börjar det här osa katt. Vi vill behålla de inspelade spelarna annars måste ju Stefan börja om på nytt och det har vi inte råd med.
   
  Jonas Olsson måste opereras . Knäproblem och en mindre operation.Rehabtiden sex till tio veckor.
  "Det är ostabilt och det är brosk i knäet". säger Jonas, som absolut är intresserad av en förlängning av kontraktet även om intresse finnes från andra klubbar.
  "Jag hoppas att det går att lösa för Degerfors är en klubb man har hjärta för. Sen gjorde vi också en så pass bra säsong. Jag hoppas att många spelare stannar och att vi kan få en lika bra trupp nästa år", säger Töckforssonen Jonas.
  Vi minns mycket väl Jonas debut i Degerfors. Underligt nog  tog det hela 10 matcher innan han fick starta, med sedan var han ordinarie. Det syntes direkt vilka defensiva kvalitéer han hade. Ett rakt, rejält och resolut backspel utan krusiduller handlade det om. Och sedan blev det ju "större sammanhang" innan Jonas var tillbaka i Degerfors och där hör han hemma, nästan "hemmaplan."
   
  "Kevin Wright kan bli kvar  i Degerfors" är nästa rubrik
  "Han har en spelstil som passar väldigt bra in i hur vi vill spela", säger PW.
  Kevin 23 år har en gedigen fotbollsbakgrund fostrad i Chelsea som han är.
  "Han blev bättre och bättre under hösten och vi får stämma av med honom och hans agent", säger PW i Johan Ekbergs intervju i VF.
  Även Shpetim Hasani är på tapeten och där säger PW ungefär som vi redan skrivit om Shpetims jobbiga säsong men också att "när han är hel så vet man alltid vad man får av honom".
  Och just så är det ju. Shpetim levererar alltid  7 mål trots allt elände!
  Patrik Werner har egentligen en avundsvärd uppgift när han och tränarstaben nu sitter och lägger pussel inför nästa säsongs spelartrupp. Det vore verkligen "en höjdare" att kunna få vara med i de sammanhangen.
  "Än har vi inte börjat prata med spelarna utan sitter mer och tittar på vilka scenarier det kan bli. Vad kostar det? Hur mycket pengar har vi kvar då? Klara vi oss med den ensam eller behöver vi en backup? Vad finns det underifrån?
  "Det är ett kul pyssel att hålla på med, men det tar lite tid", säger PW. Allt detta i Johan Ekbergs VF.
  Vi får säkert anledning att som sagt återkomma till kapitlet. Spännande!
   
  7.. Superettan 2018
  Uppflyttade:
  LBoIS och Brage, två gamla fina f d  Allsvenska lag.
  Kval: 
  Mjällby-ÖIS  2-1, ÖIS-Mjällby 2-1 vilket innebar förlängning som slutade med ÖIS-seger 3-1 och därmed räddade sig  ÖIS kvar i Superettan.
  Akropolis-Frej 1-1, Frej-Akropolis 0-0
  Vlket betyder att även Täbylaget Frej räddade sig kvar i Superettan genom ett bortamål. Knappare kan det inte bli.
  Så återstår bara Trelleborg eller J-Södra. Sedan är Nya Superettan 2018 klar. Den den nionde raka för Degerfors.
   
  Årets 30 matcher för Degerfors del slutade med en 8:e plats och 44 poäng, den tredje bästa sedan 2011 och 2013.
  Degerfors spelade två jämna "halvor"  Våromgångens 15 matcher slutade med 6 vinster, 3 oavgjorda och 6 förluster= 21 poäng.
  Höstomgången något bättre med 15 matcher, 6 vinster, 5 oavgjorda och 4 förluster = 23 poäng. totalt 44p.
  Degerfors gjorde en mycket bra inledning och en mycket bra avslutning av säsongen med obesegrade i 3 raka matcher.
  Först 2 vinster + 1 oavgjord. Sedan 2 oavgjorda och 1 vinst.
  Det var en jämn säsong utan svackor och Stabilitet är nyckelordet. Och kan sedan tränartrion jobba bort det där som inte fungerade ibland så finns det alla möjligheter!
  Onekligen känns det, som Stefan säger, som  bara början på något som kommer att växa. Men givietvis handlar det om att få behålla viktiga spelare.
   
  Nu ser vi framemot en lyckad förhandling för PW med goda fina kontrakt för goda fina spelare så att vi är rustade för en spännande fortsättning för tränartrion och laget.
  Heja Rövitt!  0 KOMMENTARER      5656 VISNINGAR
  REDAKTIONEN
  2018-02-20 14:25:00


  ANNONS:

  Fler artiklar om Degerfors

  Hectors Veckobrev 14 | Vi ska bygga vidare på det som var bra förra säsongen
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2018-02-20 14:25:00

  DIF notiser: Årsmöte 2018
  Degerfors Här kommer det upp kortare nyheter som handlar om laget eller saker omkring laget som dykt upp.
  2018-02-16 08:10:00

  Förlust mot allsvenskt motstånd
  Degerfors Degerfors förlorade dagens försäsongsderby mot allsvenska Örebro SK med 1-0. Hemmalaget kontrade in vinstmålet i den 32:a minuten.
  2018-02-11 22:30:33

  Veckobrev 53 | Avslutning
  Degerfors I "Veckan summerat" får vi ta del av Stefan Hectors veckobrev. Med utgångspunkt ur hans tidigare karriär som religionslärare utvecklar han sina rödvita funderingar utifrån kyrkoåret och den rödvita veckan som gått.
  2017-11-08 21:16:00

  Dags för årets största publik
  Degerfors Imorgon, lördagen den 23e september, kommer bottenlaget IK Frej på besök till Stora Valla.
  2017-09-22 07:22:35

  Två nyförvärv till DIF
  Degerfors Under höstens transferfönster har DIF hittills gjort klart med två nya spelare, målvakten Dario Miskic och försvararen Kevin Wright.
  2017-08-09 09:51:00

  Inför: DIF - Trelleborgs FF
  Degerfors Uppehållet är över, höstsäsongen drar igång och Degerfors IF ska spela sin 15e match i årets Superetta, denna gång på Stora Vallas fina gräsmatta!
  2017-07-20 10:00:00

  Inför: ÖIS - Degerfors IF
  Degerfors Återigen en västkustmatch, nu gäller det en tripp till Göteborg och kvällsmatch för vårt rödvita lag och förhoppningsvis ett bättre resultat än i den senaste matchen.
  2017-06-21 12:00:00

  Gratisresa till Göteborg!
  Degerfors Dags för årets gratisresa!
  2017-06-20 12:27:23

  Inför: Varbergs BoIS - Degerfors IF
  Degerfors Mot västkusten!
  2017-06-16 10:00:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Petr Mrazek till Philadelphia – Lindblom kallas upp från AHL
  ”Har inget med lagtillhörighet att göra”
  Bayern måste se upp med Besiktas
  ”Behandlas som en charterturist”
  Infekterat när Vetlanda besöker Bajen
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies