fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 115665 | Medlemmar: 184713

Kom ihåg mig
Fiaskot som är Got Event
Redan på ritbordet kritiserades Gamla Ullevi för att vara en omodern arena. De här skisserna påminner mer om renoveringen av Behrn Arena i Örebro än en ny modern arena i landets näst största stad.

Fiaskot som är Got Event

Blåvitt tvingas flytta sin andra match i rad från hemmaarenan Gamla Ullevi till Ullevi en lång utspark bort. Detta sedan gräset på Gamla Ullevi än en gång fått underkänt vid inspektion. Hur hamnade vi här?

Förtroendet för Got Event bland stadens fotbollssupportrar har varit lågt ganska länge men nu bör det vara borta för i princip alla i staden. Det har länge funnits en ovilja att hantera verkligheten som är direkt skrämmande för ett bolag i Got Events sits.
 
Det är svårt att ens hitta någonstans att börja en berättelse där det genomgående temat är konstant utebliven riskanalys, verklighetsförakt och ren inkompetens.  
 
Huvudet i sanden
I januari 2015 säger Got Events VD Lotta Nibell till GP att ”Gamla Ullevi har blivit gammal snabbt”. Ett uttalande som är smått provocerande för alla de som redan i projekteringsfasen för Gamla Ullevi gång på gång påpekade att arenan som tog form inte höll den standard som kan förväntas av en modern arena. Något som hördes från många håll var att ”arenan är omodern från dag ett”. Och så har det även varit. De som ser på fotboll runt i landet noterar också att Gamla Ullevi som arena är mer jämförbar med Guldfågeln Arena i Kalmar, och Behrn Arena i Örebro än Malmö Stadion, Tele 2 Arena eller Friends Arena. Och inget ont om Guldfågeln Arena som är en av de trevligare bortaarenorna i Allsvenskan, men det är en arena byggd i en stad med 35 000 invånare, inte en miljonstad.
 
Att det blev som det blev är idag olycklig historia, den återkommande käftsmällen är istället en ovilja att ta till sig av den kritiken som alltid funnits där. När det till sist kom ett erkännande av att Gamla Ullevi var ett misslyckat skitbygge som ingen är nöjd med, så målades det erkännandet upp som en revolutionerande upptäckt. Som om det inte gick att förutspå. Som om det var en blixt från en klar himmel som Got Event med sina uppmärksamma ögon plockade upp.
 
Rid EM
Ett år senare var det dags igen för nästa Got Event fiasko, och indirekt nästa pungslag i Göteborgsfotbollen.
 
Det är Rid EM som ska avgöras i Göteborg, och glädjekalkyler ersätts snabbt av en verklighet där arrangemanget inte lockar den önskade publiken och kostar betydligt mer än tänkt. Upphandlingar som började för sent blev dyrare än projekterat och TV avtalet blev betydligt sämre än planerat.
 
Under våren 2018 uttalar sig den granskande revisionsbyrån KPMG till GT med slagdängor som "Vi har i denna genomlysning identifierat brister inom samtliga granskningsområden", ”bristande affärsmässig riskbedömning”, och "bristande projektstyrning och ledning  genom hela projektet".
 
GT rapporterar också om hur de två kommunala bolagen Got Event och Göteborg Co istället för att samarbete motarbetar varandra. Begrunda följande citat ,”Vårt intryck är också att det finns viss konkurrens mellan Got Event och Göteborg & Co och att det pågår en positionering mellan bolagen som skapar ineffektivitet”.
 
I slutändan, efter att bland annat glömt budgetera för prispengar (!!!) gick arrangemanget back med över 60 miljoner kronor. En bedrift som blir än mer imponerande när vi tar i beaktning att den ursprungliga budgeten bara låg på 100 miljoner.
 
Men det räckte inte där, under arrangemanget kördes planerna på Heden sönder och all fotboll i Göteborg som normalt sett håller till på Heden tvingades flytta. Detta påverkade inte de Allsvenska lagen nämnvärt, men alla som var aktiva i stadens fotbollsrörelse minns med fasa det kaoset som drabbade serierna där matcher tvingades flytta från Heden under andra halvan av 2016 års säsong.
 
Här blir Got Events oaktsamhet väldigt tydlig igen, och än värre är att Heden inte är en av de anläggningarna som Got Event ansvarar för. De har alltså kört sönder någon annans mark för sitt fiaskoarrangemang.
 
Och nu är Got Event i farten igen.
 
Den nya gräsmattan
Nu har en renovering av planen på Gamla Ullevi gjort att alla matcher som skulle spelats i April tvingas flytta till andra arenor. Trots en mild vinter har den ”nya” gräsmattan inte kunnat sätta sig och förbundet har underkänt mattan. De som såg gräsmattan som godkändes för spel bland annat i Kalmar kan ju bara spekulera i hur dålig Gamla Ullevis matta måste vara då.
 
Anledningen är hybridgräset som Got Event valt att lägga på arenan. Enligt GP är Gamla Ullevi den enda planen av sin typ i Sverige. Det är inte samma typ av hybridgräs som ligger på bland annat Kamratgården. Sedan planen lades 2017 har spelare och publik klagat över att många halkar på planen.
 
Så varför väljer Got Event att lägga ett annat konstgräs? Väldigt oklart, men enligt GP togs ett beslut att aldrig ens ta emot anbud på den vanligare typen av hybridgräs. Ännu ett i en rad av konstiga beslut som tas på konstiga grunder.
 
Är detta ännu ett exempel på Muteborg?

 
Något som blev tydligt i matchen mot Elfsborg är att det inte bara är att flytta hur som helst. Det är personal som inte är bekant med de nya lokalerna. Det är nya system som ska sättas i ordning. Det är säkerhetsarbete som måste läggas om. Det är sämre sittplatser för besökare, sämre sikt, sämre ljudkuliss och andra möjligheter för t ex loger och företagssponsorer. Även om den sista punkten knappast kan bli så mycket sämre än den redan är på Gamla Ullevi.
 
Men det som skrämmer mest är risken för att AIK matchen skulle behöva flyttas. Bara genom att vara o farozonen innebär den matchen en extra belastning för Blåvitt som just nu tvingas förbereda sig för två olika scenarion. För Blåvitt har inte råd att vänta med att börja jobba med en Ullevimatch där. Organisationen klarar inte av att flytta en högriskmatch av den digniteten med kort varsel.
 
Riskanalys, konsekvenstänk och föbreredelse?
Något som de här tre exemplen har gemensamt är att det tas beslut som rör stora belopp med en uppenbart dålig riskanalys, svag planering och undermålig förberedelse.
 
Det är inte okej att bygga en arena för 250 miljoner som är så dåligt planerad att den dels blir nästan dubbelt så dyr, dels är omodern redan när den invigs. Det är inte okej att ha så dålig förståelse för hur det staden bygger används att de blir överrumplade när fotbollspubliken rör på sig under fotbollsmatcher. (Nu ska det för ordningens skull nämnas att det inte var Got Event som stod för den projekteringen, det var deras lika kompetenta systerbolag i kommunen, Higab, som ansvarade för det fiaskot.)
 
Det är inte okej att söka ett EM med så dålig förberedelse att arrangemanget går med förlust redan när avtalen upphandlas. Den upphandlingen ska redan vara klar då! Det är inte okej att vara så dåligt förberedda på vilken påverkan tunga lastbilar har på konstgräsplaner att de tvingar en hel stad att evakuera sin fotbollsverksamhet i ett halvår.
 
Det är inte okej att riva upp en gräsmatta med så dålig förståelse för vad man gör att stadens lag tvingas flytta flera av sina hemmamatcher.
 
Gång på gång tar Got Event egna beslut utan att konsultera sina hyresgäster, utan att göra riskbedömningar, utan att ha förståelse för vad de faktiskt gör. Gång på gång kostar det här staden enormt. Det kostar i förtroende för stadens verksamhet, det kostar i nytta för stadens invånare, och det kostar en förmögenhet i bortslarvade pengar.
 
En gång är ingen gång men det här är ett konsekvent beteende.
 
Got Event slösar konsekvent med stadens pengar. Got Event förstör konsekvent stadens anseende. Got Event förstör konsekvent för Göteborgarna.
 
Det fanns inget förtroende kvar för organisationen redan innan gräsfiaskot på Gamla Ullevi. Nu är finns bara ilska kvar.
 
Vi behöver förändring. Göteborg behöver förändring. Staden förtjänar en organisation som inte konsekvent bajsar på sina invånare. Göteborg förtjänar bättre än Got Event.
 
Sluta skämma ut hela staden. Visa att Göteborg är en stad som vill göra rätt. Som vill vara kompetenta. Som vill fungera.
 
Lägg ner Got Event.


16 KOMMENTARER      7523 VISNINGAR
ADRIAN PIHL SPAHIU
På Twitter: pihlbaoge
2019-04-16 11:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Johan Wetterqvist:
Mycket bra skrivet!
2 Tumme upp 2019-04-17 15:59:39
Niklas:
Bra att matchen mot AIK flyttas så att publiksiffran kan bli närmare 30 000 istället för ynkliga 16 000. Det är dags för det nya blåvitt att få publiksiffror som överstiger kapaciteten på Gamla Ullevi. Det är de nu förtjänta av.
3 Tumme upp 2019-04-17 12:44:24

svdb:
Gräsligt nog är det enda som tycks växa på Gamla just nu, är missnöjet
3 Tumme upp 2019-04-17 10:23:36
Smör:
Det är sedan länge gammalt, att alla har bättre gräs än GotEvent. Hela denna historien är en fars från början till slut. Håller med till fullo.
5 Tumme upp 2019-04-17 03:03:42

Mackan.:
"Allt Staten säger är lögn och allt den har är stulet."

? Friedrich Nietzsche

4 Tumme upp 2019-04-16 15:28:22
Fredrik:
Ett ord: word
6 Tumme upp 2019-04-16 15:26:05

Calle:
Hörde ni att de lyckades ta ett foto av GotEvents ekonomi förra veckan?

https://news.harvard.edu/wp-content/uploads/2019/04/eso1907a.jpg

5 Tumme upp 2019-04-16 15:13:49
Olaus:
Den korrupta staden, josefsson hade rätt, odugliga politiker och tjänstemän.
6 Tumme upp 2019-04-16 14:46:46

Oskkar:
Jejja77 = GotEvents PR-byrå?
11 Tumme upp 2019-04-16 14:26:25
Raul:
Bra skrivet. De skiter i klubbarna i Göteborg.
Postat via SvenskaFans-appen
14 Tumme upp 2019-04-16 11:59:00

Jorgmar:
Jejja77

Vilka är faktafelen i texten? Man får gärna säga vad som är fel och inte bara säg att någon är inkompetent.

Mer kan skriva mer om rid-EM där Heden belastades såpass hårt av trailar att konstgräsplanerna förstördes och var tvingades lägga om för en hög summa pengar. Detta påverkade stadens breddidrott kraftigt som ej kunde nyttja planerna. Ännu ett exempel på ett av GotEvents felbeslut under åren.

17 Tumme upp 2019-04-16 11:51:59
Sarkoni:
Jejja77//

På tal om att ha koll så kan det vara bra att veta att de som skriver på Svenska Fans inte har det som jobb. Det är hela konceptet. Det är supportrar som skriver ideellt. Adrian som skriver texten här t ex är Arkitekt egentligen.

18 Tumme upp 2019-04-16 11:33:19

Högsbo:
Klapp klapp klapp! Kan inte annat än hålla med.
11 Tumme upp 2019-04-16 11:29:42
Jejja77:
Pinsam text av en som bevisligen inte har koll. På vare sig GotEvent eller arrangemangen som bedrivs på GotEvent. Byt jobb eller ta reda på fakta innan du skriver!!
10 Tumme upp 2019-04-16 11:23:45

Nik:
Mycket bra skrivet!
23 Tumme upp 2019-04-16 11:10:52
ANNONS:

Fler artiklar om IFK Göteborg

Inför IFK Göteborg – Helsingborg "Tydlig signal till övriga"
IFK Göteborg Blåvitt får vänta på sin första riktiga hemmamatch när klåparna på Got Event fortsatt inte lyckats få Gamla Ullevis plan spelbar. Istället spelas även årets andra hemmamatch på Ullevi när nykomlingen Helsingborg kommer på besök.
2019-04-21 17:00:00

Fiaskot som är Got Event
IFK Göteborg Blåvitt tvingas flytta sin andra match i rad från hemmaarenan Gamla Ullevi till Ullevi en lång utspark bort. Detta sedan gräset på Gamla Ullevi än en gång fått underkänt vid inspektion. Hur hamnade vi här?
2019-04-16 11:00:00

Sju tankar efter Djurgården - IFK Göteborg "
IFK Göteborg Det finns många känslor, många upplevelser, och en inte oansenlig drös drömmar inombords efter att Blåvitt fullständigt dominerat matchen i det som slutligen blev en förlust mot Djurgårdens IF. Här är sju tankar efter matchen.
2019-04-16 00:05:29

Spelarbetyg efter Djurgården IF – IFK Göteborg (2-1) ”får inte underkänt för att han blir utvisad”
IFK Göteborg Blåvitt inledde piggast och var över den första halvleken det bättre laget där Djurgården inte alls bjöd upp till dans. I andra halvlek pressade Djurgården högre. Efter att Jonatan Ring kommit i två lyckade genombrott så slutade matchen 2-1 till hemmalaget där Benjamin Nygren fick göra sitt 2.a mål i årets allsvenska.
2019-04-15 22:11:01

Inför Djurgårdens IF - IFK Göteborg: Svår bortamatch mot formstarkt motstånd
IFK Göteborg Efter en stark insats mot Elfsborg där Blåvitts akademispelare visade vägen är det dags att ta sig an Djurgården som stod för en stark insats senast mot Örebro.
2019-04-14 20:42:00

Gästkrönika: Poyaboll
IFK Göteborg Alltid Blåvitt tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från supportrar. Den här gången är det Pär, som skrivit för oss förr, som kommer med ett litet paket positivitet
2019-04-13 21:00:00

Sju tankar efter IFK Göteborg - Elfsborg ” Borde cementera honom i startelvan framöver”
IFK Göteborg Blåvitt tar en blytung seger mot ett blekt Elfsborg. Nygren presenterade sig för hemmapubliken genom att göra ett mål och två assist samtidigt som laget fick hålla nollan.
2019-04-07 21:04:10

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – IF Elfsborg (3-0) ”Är överallt”
IFK Göteborg Efter en svag insats i premiären borta mot AFC Väsby Café Opera Djursholms IF i Eskilstuna var det nu dags för hemmapremiär mot Elfsborg. En hemmapremiär där det mesta som kunde gå fel till en början gjorde det. Men likväl stod Blåvitt där som segrare efter 90 minuter.
2019-04-07 18:50:00

Inför IFK Göteborg – IF Elfsborg ”Matchbilden mot Elfsborg kommer se annorlunda ut”
IFK Göteborg Ett namnkunnigt Elfsborg kommer på besök och för Blåvitts del måste prestationen vara positiv för att inledningen av säsongen inte skall bli allt för dyster.
2019-04-06 17:09:09

Gästkrönika: Kollektivet Blåvitt
IFK Göteborg Med jämna och ojämna mellanrum publicerar Alltid Blåvitt gästkrönikor från supportrar. Den här gången är det Johan Wetterqvist som försöker sätta fingret på något vi nog är många som känner att Blåvitt saknar.
2019-04-04 17:00:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IFK GÖTEBORG
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Frölunda knep finalmatch ett
Barcelona närmar sig titeln
”Välbehövligt lugn i Malmö”
Slutspelet står för dörren
Donoso bakom Iquiques vändning
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies