fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 43990 | Inloggade: 408 | Antal medlemmar: 183731
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Intervju angående nya supporterklubben

  Intervju angående nya supporterklubben

  En ny AIK-supporterförening är på gång att dra igång på allvar, nämligen Allmänna Supporterklubben. - Många jag har pratat med berättar att de längtat efter det här, säger ordföranden Fredrik Rylander till Svenska Fans.

  Under våren eller så började det tisslas och tasslas om en ny supporterförening, men planerna hade pågått i flera år. Jag var redan då övertygad om att det kunde bli någonting grymt av det hela, speciellt när gurun Simon Strand hade ett finger med i spelet, och under årets gång har det blivit allt tydligare om att det här är någonting större på gång. Att det är en mycket seriös satsning, även om inte ovan nämnda Strand finns med längre.

  Intresset från min sida har funnits en tid och jag flaggade tidigt för att undertecknad kunde tänka sig att fotografera för dem, men det rann ut i sanden när jag blev redaktör här. Nu har intresset för föreningen dock ökat och eftersom man kallat till ett informationsmöte nu på lördag, i samband med AIK-Västerås på Hovet, tänkte jag att det var läge att kolla upp det här med Allmänna Supporterklubben lite mer.

  Jag har haft lite kontakt med ordföranden Fredrik Rylander och i dagarna hörde jag av mig till honom för en intervju. Tanken var att försöka få lite klarhet i vad som egentligen gäller kring den nya föreningen samtidigt som man inte vill missa när supporterhistoria skrivs.

  Hur ställer sig AIK till en ny supporterförening?

  - Vår målsättning med Allmänna supporterklubben är att fånga upp den stora mängd AIK:are som idag inte är organiserade och fördjupa deras engagemang. Det kommer att gynna AIK både på kort och lång sikt. Vi har träffat representanter från huvudstyrelsen, fotbollen och hockeyn och de är positiva till initiativet, säger Fredrik Rylander till Svenska Fans.

  Och de andra supporterklubbarna?

  - Det är många från de andra supporterföreningarna som varit delaktiga i de workshops och diskussioner som under det senaste året lett fram till Allmänna Supporterklubben. För en månad sedan arrangerades ett möte där vi presenterade våra planer för AIK-Alliansen. Min uppfattning är att man välkomnar en supporterförening som representerar en bredare massa AIK:are. 

  - Jag vill poängtera att Allmänna Supporterklubben inte är ett försök att konkurrera ut befintliga grupperingar. Dessa har varit, är och kommer att vara viktiga för AIK och vår läktarkultur. Vi ser det som positivt om medlemmar i exempelvis Black Army väljer att engagera sig i båda föreningarna.

  Vilka sporter ska ni fokusera på?

  - Vi är en supporterförening till AIK och inte någon specifik sport, det står skrivet i våra stadgar. Men naturligtvis kommer medlemmarnas intresse att styra vad vi ska fokusera mest på. Fotbollen är viktig för många och det kommer att märkas, men vårt första fokus är hockeyn där läget är allvarligt just nu. Det är en av anledningarna till att informationsmötet arrangeras i anslutning till matchen mot Västerås. Om vi kan locka några extra personer till matchen så är det en bra start. De mindre sektionerna hoppas vi kunna stötta framöver men exakt hur det kommer att ske får vi återkomma om. Självklart vänder vi oss även till dam- och ungdomssektionerna.

  Vad är förhoppningarna med den här föreningen?

  - Jag tycker att vårt manifest sammanfattar det på ett bra och övergripande sätt:

  "Allmänna Supporterklubbens främsta syfte är att främja och utveckla supporterkulturen i och kring AIK, och genom detta ligga till grund för att AIK har Skandinaviens starkaste publikstöd; hemma som borta, på alla läktarsektioner.  Allmänna Supporterklubben skall föra AIK:s supportrar närmare varandra, och stärka samhörigheten på och utanför läktarna"

  - Det handlar alltså om att stärka och föra samman oss supportrar på läktarna, i anslutning till matcher men även icke-matchdagar.

  Det känns som att AIK:s supportrar är väldigt splittrade, oavsett om det gäller tränarna, underlaget, arenan eller enskilda spelare. Känner du att ni på något sätt kan få supportrar att dra åt ett och samma håll?

  - Det beror på hur man ser det. Vi kommer inte att peka åt ett specifikt håll och förvänta oss att alla håller med. Alla har rätt till sin åsikt, så fungerar det i AIK. Däremot tror jag att vi som förening kan skapa en känsla av samhörighet och på så sätt bidra till en mer konstruktiv debatt, något som saknas på bred front idag. Ett av våra syften är också att hitta fler gemensamma nämnare än de som syns och finns idag, för visst kan och ska vi vara oense i vissa frågor, men i de allra flesta frågorna tror jag att det finns en samsyn. Dessa blir vår uppgift att lyfta fram och synliggöra för oss alla.

  Jag har tittat lite på personerna som jag antar är aktuella för en styrelsepost. Vilka är ni egentligen?

  - Det är en brokig blandning av människor som varit delaktiga i det arbete som lagt grunden till föreningen. En klar majoritet av styrelsen är inte medlemmar i någon förening idag, medan några är det. I princip alla är uppväxta på ståplats när bara Black Army fanns. Jag tycker det är bäst att alla får presentera sig själva på informationsmötet och framöver i takt med att föreningen lanseras. Men samtliga har spetskompetens inom något av de områden som vi har identifierat som viktiga för en förening som förväntas växa snabbt och täcka upp alla aspekter av supporterkulturen. Utöver det läktarrelaterade handlar det bland annat om ekonomi, IT, kommunikation, resor och produktion. Är man mer nyfiken på någon av styrelsemedlemmarna föreslår jag att man kommer på mötet och passar på att snacka lite mer där.

  Hur mycket kommer ni att satsa på exempelvis bortamatcher och souvenirer?

  - Idag drar sig vissa för att resa organiserat då man inte känner delaktighet. Vi vill erbjuda flera olika resealternativ och kringarrangemang så att alla, oavsett supportertyp, kan hitta någonting som passar. Om vi kan göra det enklare, roligare och billigare att resa kommer det leda till ett bättre bortastöd för AIK, och därmed blir det är en mycket viktig del i vårt arbete.

  - Souvenirer har en viktig roll i att skapa samhörighet men vi kommer att börja i liten skala och låta det växa i takt med efterfrågan. Men souvenirer är inte ett fokusområde vi har.

  Ni vill såvitt jag förstått bli Nordens största supporterförening. Hur ska ni lyckas med det?

  - Först och främst tror jag att det finns en efterfrågan för den här typen av förening. Många jag har pratat med berättar att de längtat efter det här. Sedan är det en stor utmaning i att verkligen bli störst, men om några kan göra det så är det AIK:are.

  - Om vi har ett genuint och attraktivt medlemserbjudande, och kommunicera det på ett tydligt sätt, så tror jag att medlemmarna kommer att strömma till. Men det kommer att krävas mycket från samtliga inblandade, det är vi ödmjuka inför.

  Varför ska man gå med i Allmänna Supporterklubben?

  - Jag ser det i ett stort och ett litet perspektiv. I det stora perspektivet så har Skandinaviens största supporterförening möjligheten att påverka makthavare i de frågor som berör oss. Vi tar kontroll över vårt eget öde. Vi kommer också att ha de organisatoriska och ekonomiska resurser som krävs för att förverkliga idéer och projekt som idag känns omöjliga.

  - I det lilla perspektivet så tror jag vi kommer kunna finnas som stöd till AIK:are som vill säga sin mening om stort och smått, kunna förverkliga idéer och projekt eller bara hitta en gemenskap att prata och utöva sitt supporterskap i. Med billiga och flexibla resealternativ för alla supportertyper och attraktiva erbjudanden från AIK-vänliga företag så kommer det också vara ekonomiskt fördelaktigt att vara medlem.

  Blir det en gruppering som står ihop på läktaren?

  - Ambitionen är att vi ska vara verksamma på alla läktare, alla ska känna sig välkomna att gå med i ASK och känna tillhörighet med föreningen oavsett om du är hardcore från Norra eller du kör sittplats eller familjeläktaren. Så svaret på frågan är båda ja och nej.

  - Styrelsen för exempelvis är folk från Norra, Västra och Östra med alla typer av bakgrunder ur ett supporterperspektiv. Vilket jag tror är viktigt då det ger en trovärdighet för vad vi vill vad ASK ska stå för.

  Jag personligen har inte varit speciellt förtjust i namnet, även om det kanske mest är ovanan. Hur ser gemene man på namnet, har ni kollat upp det?

  - Vi borde inte vara ovana då det finns fina och historiska kopplingar, dels till AIK:s supporterklubb som bildades redan 1951 samt till Smokinglirarna som hette just Allmänna Supporterklubben under en period. Oavsett vad man tycker om namnet så kommunicerar det oerhört tydligt vad vi står för - en bred, inkluderande supporterklubb för stor som liten, gammal som ung. Det får inte underskattas.

  Planerar ni någon form av medlemslokal eller i alla fall samlingsställe?

  - Vi har storslagna planer på det. Vi drömmer om en medlemslokal med bar, AIK-museum och generösa ytor så AIK Tifo slipper arbeta under broar mitt i vintern. Och det är just sådana drömmar som vi kan förverkliga om föreningen blir riktigt stor och sköts ordentligt. Men vi ska börja i rätt ända. Till en början planerar vi att skapa tydligare mötesplatser runt om i Stockholmsområdet - företrädesvis redan existerande barer - där man välkomnas som AIK:are, oavsett om det är matchdag eller ej. Det är en tydlig del i strategin att skapa en starkare samhörighet, avslutar Rylander.

  Jag vill tacka Fredrik Rylander för att han ställde upp på en intervju. Minns att Simon Strand (som haft stor del i AIK:s framgångsrika kampanjer) tidigare pratat om att det ska vara billigt att gå med i ”ASK” - och att det ska vara enkelt att gå med. För att kolla upp det hela hörde jag av min till Rylander på tisdagseftermiddagen och fick följande tillägg:

  - Medlemsavgiften är inte satt ännu, men förmodligen kommer det att bli lite olika nivåer på den. Oavsett vad kommer vi se till att det kommer bli väldigt smidigt att bli medlem, bland annat då genom swish, tillade han.

  När jag för första gången hörde talas om föreningen snackades det om att man skulle bidra till att stärka grupperingar på enskilda orter, att man bildar så kallade "kluster" i kanske Hägersten eller Täby, allt för att också främja sammanhållningen. Nu ser jag fram emot mer information på lördag.

  * * *

  Se till att komma på lördagens möte samt gå på AIK-Västerås. Läs mer om mötet här och anmäl er gärna till eventet på Facebook.

  * * *

  Behövs det en ny förening bland AIK:s splittrade supportrar? Tänker du bidra till att ASK blir störst i Norden? Kommentera gärna nedan.


  20 KOMMENTARER      12188 VISNINGAR
  JOAKIM HALL
  joakim@rasundafc.se
  På Twitter: joakimhall
  2014-11-19 07:10:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  AIKare:
  Har varit medlem i Black Army men aldrig känt tillhörighet. Gillar inte heller jargongen som varit kring BA lokalen. Inte varit högt i tak, och lokalen i sig är ingen hit.

  Trevligare att ha ställen att träffa AIKare på, normala uteställen. Mycket trevligare att åka med AIKare i alla åldrar än ett gäng från BA lokalen på borta match och deras jargong. Jag ser fram emot att åka på borta matcher igen och känns gemenskap med gemene AIKare som inte har rånarluva på sig.

  Ge mig 2015!

  6 Tumme upp 2014-11-19 20:59:37
  Klassehasse:
  Ju mer föreningar i föreningen deso sämre sammanhållning.. Finns ju redan massa olika, lägg ner.
  Tumme upp 2014-11-19 20:38:31

  jörgen a:
  fattar inte vad man har emot maskeringsförbudet, bort med alla drägg som slänger in knallskott och bengaler , så kommer mitt kära aik få tillbaks publiken.

  är inte roligt längre att gå på fotboll med alla så kallade fans som bara förstör

  3 Tumme upp 2014-11-19 20:35:21
  Raketforskaren:
  Black Army hade kunnat bli den förening som ASK aspirerar till att bli, det hade man faktiskt en möjlighet till. Men Black Army gjorde ett misstag under 2000-talet, det var att blint följa tradition, istället för att förnya i takt med att supporterkulturen förändrades. Dagens befintliga supporterföreningar har nischat sig, vilket också förklarar medlemsantalen. Supporterkulturen är dynamisk, om 10 år kommer den vara helt annorlunda än vad den är idag. Om ASK vill bli en förening mer långlivad än de föregående bör man redan nu stadga hur, och det bör vara känt både för nuvarande ledning och de kommande, att hela tiden låta sig förnyas och låta bli att nischa sig.
  5 Tumme upp 2014-11-19 18:01:47

  Carl:
  Äntligen!
  -
  Men det finns ett betydligt bättre namn. SVARTA MASSAN!

  4 Tumme upp 2014-11-19 16:41:33
  Daniel:
  Mycket bra initiativ!!
  7 Tumme upp 2014-11-19 16:38:23

  Frågande:
  Förstår inte vissas gnäll på East End. Han har allt som oftast väldigt bra inlägg med konstruktiva förslag hur man bäst bör utveckla fotbollsverksamheten.
  3 Tumme upp 2014-11-19 16:11:44
  Supporter:
  East End: Att just du skulle gnälla mest är inte ett dugg förvånande. Du klagar på allt som har med AIK att göra och det som är mest underligt är att du faktiskt själv kallar dig för AIK:are.

  Är det inte bättre att gå på mötet på lördag och få all information där, i stället för att sitta här och klaga? Det verkar vara just detta som är signifikativt med AIK idag. Klaga på allt och alla.

  11 Tumme upp 2014-11-19 14:01:54

  Yepp:
  Tycker det låter exakt som när Smokinglirarna bildades och det som var syftet då. Utmaningen för de som startar detta är det långsiktiga. Alla supporterklubbar till AIK har varit framgångsrika till en början, men när eldsjälarna försvinner ska nya träda fram. Frågan är om inte detta borde ha varit de nya som trädde fram i just Smoking snarare än att bilda något nytt?
  Har dock inget emot något nytt, så länge det engagerar nya människor är det bara av godo. Därmed önskas lycka till!

  2 Tumme upp 2014-11-19 13:07:52
  Niklas Wistedt:
  Knugen och Szepanski:

  Näst sista frågan besvaras så här:

  "Vi borde inte vara ovana då det finns fina och historiska kopplingar, dels till AIK:s supporterklubb som bildades redan 1951 samt till Smokinglirarna som hette just Allmänna Supporterklubben under en period. Oavsett vad man tycker om namnet så kommunicerar det oerhört tydligt vad vi står för - en bred, inkluderande supporterklubb för stor som liten, gammal som ung. Det får inte underskattas."

  1 Tumme upp 2014-11-19 12:02:53

  Knugen:
  Hette inte Smokinglirarna 'allmänna supporterklubben' förut - och är inte deras manifest ungefär densamma? Kan man inte lägga energin att ragga "allmäna supporters" dit?

  *förvirrad*

  Tumme upp 2014-11-19 11:46:59
  Szepanski:
  Hette inte Smokinglirarna ASK tidigare?
  2 Tumme upp 2014-11-19 11:42:28

  Calle:
  Mycket bra initiativ som verkligen behövs.
  11 Tumme upp 2014-11-19 11:10:55
  Bolltrollarn:
  Innan man klagar på initiativet kan man ägna ett par sekunder till att reflektera över situationen. Vi kan konstatera att de flesta supportrar, medlemmar, årskortsinnehavare, sympatisörer och lösbiljettsköpare har valt att inte engagera sig i någon av de befintliga supporterföreningarna. Detta trots att föreningarna funnits en tid. Om ASK kan samla upp dessa ”o-organiserade individer”, eller i alla fall några av dem, bör det rimligtvis ses som positivt.

  Om ovan nämnda, befintliga supporterföreningar inte lockat till sig individerna till dags datum lär de heller inte göra det under den närmaste tiden. Så att peka finger och säga ”det är väl bara att gå med i NN” känns ju aningen naivt och verklighetsfrånvänt.

  Tror snarare att möjligheterna till nyrekrytering ökar för BA mfl om och när ASK sjösätts. Det lär i alla fall inte skada dem.

  11 Tumme upp 2014-11-19 10:03:16

  Patrik:
  Joel: För de allra flesta innebär inte att vara aktiv om 0 eller 100 procent. Det är en glidande skala och varierar säkerligen med vart man befinner sig i livet. Om en ny supporterförening kan få de som du lite hånfullt kallar "tröttmössor" att höja sitt engagemang med en procent så är väl det bra? Idag går vi miste om en enorm mängd engagemang för att man inte känner tillhörighet med någon av de befintliga grupperingarna.
  6 Tumme upp 2014-11-19 09:44:52
  Eros sulfinter:
  Haha främsta och största?..säg det till en organiserad apa/vrak så lär du få dej ett par goda skratt tillbaka. Kom in i matchen east end
  Tumme upp 2014-11-19 09:38:17

  Joel:
  Vad är det för fel på nuvarande grupperingar? SI, UN, BA räcker och så får resten gå med i Smokinglirarna. Har svårt att se att alla dessa tröttmössor som inte brytt sig om att gå med i något tidigare nu plötsligt ska bli "aktiva". Det enda som egentligen behöver bli bättre är organiserat bortaresande, men ett nytt Gnaget On Tour skulle ju lösa det.
  Tumme upp 2014-11-19 09:28:18
  Dempa:
  Henke på Norra,

  Problemet är att Black Army inte lockar mer än 3-4% av AIK-publiken. Med den mängden blir vi aldrig störst i Norden. Dessutom är BA för bröliga.

  7 Tumme upp 2014-11-19 09:20:12

  East End:
  Fruktansvärt onödigt och urvattnar ordet support till det yttersta på läktarna. Det är väl okej med undergrupperingar i övriga delar av Sverige men absolut inte okej att bilda en ny med AIK alliansen i åtanke Först och främst är och kommer det alltid vara Black Army,Smokinglirarna och Sol Invictus som dom främsta och största.
  Postat via SvenskaFans-appen
  1 Tumme upp 2014-11-19 09:17:38
  Henke på Norra:
  För många kockar i dagens AIK. Lägg ner allt, endast Black Army behövs. Lägger alla sin energi där så skulle vi bli oslagbara på supporterfronten!
  8 Tumme upp 2014-11-19 08:12:34

  ANNONS:

  Fler artiklar om AIK

  Officiellt: Kristoffer Olsson lämnar AIK
  AIK Krasnodar blir nästa klubbadress för den nyblivne svenske mästaren.
  2019-01-07 10:17:00

  ”Intensiva diskussioner om Haksabanovic”
  AIK AIK vill ha värvningen på plats redan till januari 2019.
  2018-11-30 16:10:00

  Haukur Hauksson lämnar AIK
  AIK Får inte förlängt kontrakt och lämnar klubben vid årsskiftet.
  2018-11-23 12:10:00

  Robin Jansson: ”Det är helt underbart”
  AIK Mittbacken matchhjälte när AIK ordnade SM-guldet 2018.
  2018-11-11 17:05:00

  Inför avgörandet
  AIK Åtta poängs försprång har blivit två. Imorgon avgörs det om guldet kommer hem till huvudstaden eller inte. Ett decimerat AIK möter Kalmar på Guldfågeln Arena, samtidigt som IFK Norrköping tar sig an Häcken på bortaplan.
  2018-11-10 16:46:00

  Norrköping vann mot ÖSK – här är AIK:s startelva
  AIK Över 50 000 biljetter sålda till sista hemmamatchen mot GIF Sundsvall.
  2018-11-04 16:55:00

  Inför AIK-Sundsvall: Det är dags...
  AIK En händelserik vecka är på väg mot sitt slut. AIK tar under söndagen emot Sundsvall i en match där mästare kan krönas.
  2018-11-04 00:42:18

  Spelarbetyg efter segern i Östersund
  AIK Ett heroiskt kämpande AIK höll ut och vann mot ÖFK med 2-1 trots en tidig utvisning. Detta renderar naturligtvis i höga betyg.
  2018-11-01 22:06:16

  Östersund - AIK 1-2: Testa stör!
  AIK Efter en tidig utvisning på Adu var det nog många antagonister som njöt. Men AIK samlade kraft, gjorde en heroisk insats och vann matchen. I och med det leder AIK Allsvenskan med fyra poäng och kan säkra guldet redan på Söndag.
  2018-11-01 21:34:00

  Inför Östersund-AIK: Kan AIK hitta tillbaka till vinnande spår?
  AIK Det blev en händelserik måndag när Sebastian Larsson slog till med en sen kvittering mot Malmö. Blott tre dagar senare väntar ett nytt hinder i jakten på Lennart Johanssons pokal, Östersund på bortaplan.
  2018-10-31 23:21:00

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Inget World Cup 2020
  Tur i oturen för Lakers
  ”AIK siktar på Erdal Rakip” – ”Barcelona vill ha Morata”
  ”Det är ombytta roller – det är de röda från München som ska jaga”
  Upp till bevis i cupen för Barça
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies