fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 96555 | Medlemmar: 183731

Kom ihåg mig
1985 vs 2005, Del 3
Nej, denna artikel har inget med Silly Season att göra. Billy och Peter spelar inte i den röda tröjan 2006.

1985 vs 2005, Del 3

I den tredje och sista delen av artikelserien 1985 vs 2005 presenterar Billy och Peter sin drömelva baserad på årgångarna -85 och -05. Dessutom siar vi om framtiden och så får vi en inblick i det ljuva proffslivet i Spanien.

Röda Bröder presenterar stolt den sista delen i vår artikelserie 1985 vs 2005.

DEL 3
Vi har tagit ut två som vi tycker är de mest representativa startelvorna för respektive säsong. Spelarna är utvalda främst för antalet matcher de deltagit i och givetvis för antalet mål de bidragit med. För enkelhetens skull har vi valt en 4-4-2 uppställning även om man oftast spelade 3-4-3 under säsongen 1985. Med dessa förutsättningar lämnar vi över uppdraget att presentera en drömelva till de forna skyttekungarna Billy Lansdowne och Peter Karlsson.Målvakt

Leif Friberg eller Petter Wastå? Båda vaktade målet i samtliga seriematcher under sina respektive säsonger. Friberg släppte in 30 mål på 22 matcher vilket ger ett snitt på 1,36 insläppta per match. Wastå i sin tur fick vittja nätet 21 gånger under 2005 och det ger snittet 0,8. Petter lyckades också under säsongen slå Fribergs rekord i antalet minuter utan insläppta mål. Det nya rekordet ligger på 633 minuter vilket gör Wastå till sjunde bäst i allsvenskan genom tiderna. Ett enkelt val således?
BL: Jag har inga problem med Wastå. Vad gäller Friberg så går jag back en jävla massa pengar för han är en stor kund hos mig på hotellet. Men det är bara att konstatera, enligt min bedömning är Wastå en bättre målvakt.
PK: Det tycker jag också, dessutom så spelade ju de fler matcher, vi spelade bara 22. Men det som talar lite för Friberg i det sammanhanget är att om vi jämför uppsättningarna så kunde ju vi bara spela offensivt.

Backlinjen
Valet av målvakt föll alltså på Petter Wastå. När det gäller backlinjen så konkurrerar Håkan och Magnus Arvidsson, Ulf Nordenhem och Peter Rydasp från –85 med Tobbe, Lantz, Bagarn och Robert Stoltz från dagens lag om fyra platser.
- Bagarn är given menar Billy och får direkt medhåll av PK som även plockar med Tobbe. Och sedan ska självklart Håkan vara med, jag menar med tanke på att han spelat ett 20-tal landskamper.
PK: Ja, Håkan var väl ändå på väg tillbaka även om just den här säsongen kanske inte var hans bästa. Men sedan får vi göra oss av med både Magnus Arvidsson och Peter Rydasp om jag ska vara riktigt ärlig. Jag menar, det är ju inte enbart Petters förtjänst att de har släppt in så lite mål i år, de har ju haft en fantastisk backlinje. Det är ju egentligen inget lag som har lyckats se hur man ska spela mot dem, det har inte blivit några stora siffror.
BL: Vi hade några enstaka om jag minns rätt, vi fick stryk med 6-2 mot Blåvitt va?
PK: Jodå, och med 5-0 hemma mot AIK.
BL: Du ser, elva mål på två matcher, plockar man bort dem så blir det ju rätt bra ändå.
PK: Men om man tittar rent meritmässigt så är det väl i så fall Håkan som kan konkurrera med någon i dagens backlinje.

Mittfältet
Platserna i backlinjen tillfaller alltså Håkan Arvidsson, Tobbe Carlsson, Bagarn och Robert Stoltz. Att det blev Stoltz och inte Lantz har sin förklaring i att Billy och PK ville ha med en vänsterback i drömelvan. Till de fyra mittfältsplatserna står följande åtta kandidater till förfogande: Mikael Marko, Peter Nilsson, Martin Holmberg, Johny Erlandsson, Fabio Augusto, Henrik Rydström, Mikael Blomberg och Lasse Johansson.
PK: Här har jag min bestämda uppfattning, den enda som håller på mittfältet ur dagens lag är ju Fabio. Martin Holmberg slår ju Henrik Rydström med hästlängder och både Peter Nilsson och Johny Erlandsson ska ju vara med.
BL: Ja, Peter Nilsson har ju varit proffs och dessutom spelat i landslaget ett antal gånger. Samtliga spelare med få undantag spelade i U-21 eller landslaget, dagens lag har inte haft någon som ens varit i närheten.
RB: Fabio tar Mikael Markos plats alltså?
PK: Ja, om vi ser till de positionerna som ni har satt upp här så blir det så.

Anfallet
Då har vi nått fram till den intressantaste punkten, nämligen anfallet. Tar Billy och PK ut sig själva i konkurrens med Dedé och Cesar?
BL: Ska du ha ett anfallspar så är det inget att diskutera ens. Men om du vill ha två målskyttar så är det Peter och Dedé handlar om, alltså om du vill ha två som förmodligen gör flera mål år efter år, efter år. Men vill du ha ett par som funkar tillsammans, eller i en kombination av framspelare och målskytt, ja då är ju valet självklart. Men det måste man ju givetvis förklara, för annars kommer läsarna inte att fatta någonting om varför vi valde oss före Dedé. Det är bara av den anledningen att vi vill ha ett tvåmannaanfall.
PK: För mig är det inget svårt val, jag väljer ju givetvis Billy. Det samarbete som Billy och jag hade var på sitt sätt ganska unikt i form av nicktouchar och framspelningar. I kombination med Johny Erlandsson måste man väl erkänna. För egentligen så spelade ju vi faktiskt med tre man där uppe, två ganska centralt med Johny antingen till vänster eller höger i en fri roll.

Utnämnandet av lagkapten blir inte så svårt, I Rydström frånvaro går ju kaptensbindeln till Håkan Arvidsson, eller?
PK: Ja visst gör den det, utan tvekan.
BL: Har inte Håkan varit kapten i landslaget någon gång?
PK: Om han har varit kapten vågar jag faktiskt inte svara på. Men det kan han ha varit för Öster hade ju en jäkla massa spelare med under en period, under Labans (Lars ”Laban” Arnesson) tid.
BL: Och Laban var ju absolut en Växjöman, nej jag har för mig att Håkan var kapten.

Drömelvan är således komplett. Med fem spelare ur dagens trupp och sex från –85 får vi följande imponerande uppställning:
P. Wastå 
T. Carlsson – H. Arvidsson – P. Rosengren – R. Stoltz
J. Erlandsson – M. Holmberg – P. Nilsson – F. Augusto 
B. Lansdowne – P. Karlsson 

Slutligen, vem ska leda det här laget? Å ena sidan har vi dansken Allan Hebo-Larsen och å andra sidan har vi Nanne Bergstrand.
PK: Klarar Nanne av att ha ett så här offensivt lag så får han gärna ta det.
BL: Det ligger nog lite sanning i det, Nanne skulle inte kunna hantera det laget som vi hade. Det är emot hans principer och det skulle bli så mycket konflikter och diskussioner. En grej som är viktig att komma ihåg när vi pratar om laget från –85 är att här talar vi om viljestarka människor. Vi talar om att det var nio stycken som kunde be tränaren dra åt helvete om de var på dåligt humör. I dagens lag har du elva stycken som är så snälla att till och med jag skulle kunna vara tränare utan problem. Men det laget som vi hade, jag menar att om Peter någon gång tyckte att träningen var lite besvärlig så sket han i det. Jag sket i det vissa dagar när jag inte tyckte att jag behövde träna så hårt, och vi var inte ensamma. Peter Nilsson var ganska temperamentsfull på sitt sätt och Johny fick sina Kosta-utbrott ibland. Leffe Friberg kunde säga ifrån han också, hade vi chippat honom för många gånger på samma träning kunde han bli vansinnig och verkligen försöka sparka på oss. Så självklart var det en annan mentalitet och jag tror inte att Nanne skulle ha kunnat hantera 85-laget om han inte radikalt hade förändrat vissa saker.
PK: Jämfört med dagens lag så är det ju helt olika förutsättningar. Vi hade ett offensivt lag och vi utnyttjade det till max. Sedan var vi väl ett av lagen som var först i Sverige med att spela med en trebackslinje och tre forwards.

Vi lämnar drömelvan och övergår till att prata om dagens Kalmar FF och den fortsatta utvecklingen inom föreningen. Vad kommer att krävas för att även fortsättningsvis vara med i toppskiktet av allsvenskan?
BL: Ja, de måste ju värva nytt. Jag menar de här killarna med få undantag är på sin topp nu. Det är inte många av de här elva namnen som kommer att bli bättre. De kan hålla samma nivå, men om det går åt något håll så går det åt det sämre. Tobbe, Rosengren, Stoltz och Fabio är inte lastgamla i och för sig, men det är väl Lantz möjligtvis som fortfarande kan utvecklas. Henke blir inte bättre även om han är tillräckligt bra nu, Blomberg blir inte bättre och Lasse blir absolut inte bättre. Dedé? Ja, kan han bli bättre?
PK: Nej, jag tänkte säga det, att när det gäller det här forwardsparet (Dedé och Cesar) så är det frågan om man överhuvudtaget ska behålla dem.
BL: Nej, ska man behålla Dedé så ska man absolut ställa kravet att han kommer i januari, om det inte automatiskt blir så om han spelar i Royal League. Men det beror också mycket på vad han har för agent. Jag menar en agent som har lite sunt förnuft måste ju tala om för honom att han inte kan komma tillbaka fet som en jävla Michelingubbe och tro att du ska kunna göra bra ifrån dig, det är omöjligt. Nu får vi bara hoppas på att han tränat stenhårt och verkligen tagit tag i den biten, men det fattas något för den spelaren ändå.
PK: Ja, det gör det och det är synd för han är en otrolig målskytt som gör mål på minsta lilla. Det är otroliga mål han gör de här när han bara vänder upp och lägger dem invid stolpen. Men man bör ju vara hundraprocentig på honom om man ska behålla honom.

Vi börjar tala om eventuella värvningar och om Billy eller PK har några förslag på sådana. Föga förvånande svara Billy att han har för dålig koll, så vi föreslår Peter Abelsson i Malmö FF.
PK: På den positionen tycker jag inte att det behövs, för där har du redan tre stora och starka mittbackar. Det handlar om ytterbackar i så fall, man kanske skulle önska sig att man hade ytterbackar som var lite mer offensivt lagda och lite bättre fotbollsspelare än de vi har idag. Tittar man på internationella lag så har de fan nästan sina bästa spelare på den positionen.
BL: För Kalmars del, om man ska fortsätta att utvecklas så är det ett måste. Om du tittar på vad som har kommit från ytterbackarna i år så är det noll. Stoltz har kanske någon assist och Tobbe är stark på fasta situationer, men Kaldner har inte haft en assist sedan 1986.
RB: Han var inte med då…
BL: -96 då, men det är alldeles för tamt.
PK: Det jag tycker att vi saknar många gånger är snabbheten på yttermittfältet. Men det är svårt att få tag på sådana spelare, och ännu svårare är det kanske att hitta forwards.
BL: Nej, det är guld värt. Titta på Rodevåg, han gjorde 13 mål för Falkenberg i år men han fick ju ingen speltid i Kalmar. Det missköttes kapitalt. De gånger han kunde ha fått spela från start och verkligen fått chansen då satt han på bänken. Då bevisar du att du inte har något förtroende för killen. Rodevåg är en utpräglad målskytt och han kommer alltid att göra mål, jag tror att han gjorde 43 mål på två år i B-laget. Sedan är det ju inte så att man gör 20 mål i allsvenskan bara för det, det är inte det jag menar. Men en sådan kille skulle man ha tagit bättre hand om och låtit spela med jämna mellanrum. Annars är de viktigt nu att de värvar 2-3 stycken som platsar i A-laget, inte utfyllnad. Jag tycker att Micke Blomberg var ett jävligt bra köp.
PK: Ja, där har du ju också ett ytterbacksalternativ.
BL: Sedan kommer Svante att saknas, säga vad man vill men han har en fantastisk attityd. Han ställer till det för en hel del lag i luften och det måste ersättas på något sätt, men det är inte så jävla lätt.

Peter Karlsson är med och jobbar lite med att plocka fram nya talanger till Kalmar FF så vi undrar så klart hur framtiden ser ut för de yngre spelarna.
- Jag kan väl säga att man har ändrat inställning, problemet har varit att man inte har fått fram några spelare. Man kan inte räkna med att få fram alla spelare till A-truppen, men vad Kalmar FF kan erbjuda är att de får en bra träningsuppbyggnad under den tiden de är här. De grupper som är 16-17 år kommer från och med nästa år att träna fyra dagar i veckan, alltså lika mycket som tipselit. De kraven kommer vi också att ställa från det att de är 15-16 år i fortsättningen. Sedan måste vi bli bättre på ledarsidan för de yngre, i alla fall när elvamannatrupperna börjar. Jag tror att man måste börja på ledarsidan.
BL: Och sedan ska Peter få fram ett par stycken till 2007 som öser in mål, det har han lovat.
PK: Mmm.

I arenafrågan är Peter och Billy rörande överens om att den bästa lösningen vore att bygga en helt ny, och att det inte vore fel att ha den där IKEA ska ligga om möjligheten finns. Tiden för vårt samtal börjar rinna ut så vi ber herrarna att göra en sista jämförelse av de två mest framgångsrika årgångarna av Kalmar FF.
BL: Du kan ju bara jämföra skillnaden på 20 år. Jag menar när vi spelade så levde vi livet, 1985 var en enda stor fest från första till sista matchen. Nu för tiden så firar de ju inte ens, jag tycker att det är trist men det är min personliga åsikt. Du tränar stenhårt vecka in och vecka ut, sedan när du vinner en match så är det klart att man inte går ut och super ner sig, det är inte det jag menar. Men att laget går ut och tar en öl tillsammans, så var det under vår tid. Men jag förstår skillnaden, vi hade jobb allihop med undantag kanske för mig och någon till och ingen tjänade några stora pengar.
RB: Om vi jämför träningsmängden.
BL: Två pass om dagen kan du ju bara glömma.
PK: Nej, det var i stort sett måndag, tisdag, torsdag, fredag och så match på söndagen.
BL: Ja, onsdagar var vi alltid lediga och fredagsträningarna var oftast ganska lätta. Men om man ser ytterligare ett snäpp med dagens lag, nu tror jag inte att någon av de här killarna blir proffs va, men Peter var på väg ett par gånger under vår tid. Okej du blev proffs, jättekul, men du kom inte tillbaka stenrik. Men om någon av de här killarna ska ut i Europa, och då menar jag ut och inte till Norge eller Danmark. Då räcker det med att du hamnar i division 2 och spelar i 2-3 år, du kanske inte blir mångmiljonär men det är bra betalt så jag förstår varför attityden har förändrats.
RB: Peter, du hade väl en proffssejour i Portugal?
PK: Ja, jag var utlånad under en vintersäsong till Leiria, samma lag som Martin Holmberg spelade i.
RB: Var inte Zaragoza intresserade av dig –85?
PK: Jo, Zaragoza visade väl ett riktigt intresse, men det var genom en agent jag hade. Sedan var det ett annat lag; Hercules som låg i spanska högsta ligan och som jag var nere och tränade med. Men det var ju helt fel period för då hade vi varit lediga i två månader. Det var bara frågan om ett lån fram till vår seriestart, men du vet först var vi i London i tre veckor, sedan på Gran Canaria i två veckor och så avslutade vi med åtta dagar i Sälen…
BL: Och så kom han tillbaka i två dagar för att sedan flyga ner till Spanien för att visa upp sig, det är inte att rekommendera.
RB: Lite som att titta på Dedé efter ett par tre månader i Brasilien?
PK: Exakt. Enda fördelen jag hade var att jag inte kunde gå upp i vikt.
BL: Det är inte så konstigt när man inte äter.
PK: Dessutom så försvann ju väskan på vägen dit, så jag fick låna ett par två nummer för stora skor. Men det roliga i det hela är ju faktiskt att den jag skulle ersätta, det var ju Mario Kempes. Han skulle lämna klubben och gå till en Österrikisk klubb så man undrade ju vad fan man gjorde där.
BL: Du hade väl samma eleganta stil?
PK: Men jag fick träna ihop med Mario Kempes, och det var ju kul i och för sig. Men det var också då man förstod att förutsättningarna för att jag skulle kunna rädda dem kvar i högsta ligan i Spanien var ganska begränsade.

Denna sanna anekdot om Peter Karlssons korta proffsäventyr i Spanien får sätta punkt för vår artikelserie 1985 vs 2005. Röda Bröder vill passa på att rikta ett stort tack till legenderna Billy Lansdowne och Peter Karlsson för en mycket trevlig pratstund. Vi vill också passa på att sända ut ett tack till marknadschefen Staffan Roth som såg till att havregryn inte blir någon bristvara i våra skafferier under vintern. Vi vill också tillägga att vi svär oss fria från eventuella faktafel i artikelserien, dessa får vi kanske främst skylla på Billys ”goda” minne.


0 KOMMENTARER      8804 VISNINGAR
STEFAN KAPPERS, MARTIN PETERSSON
2005-11-12 07:00:00


ANNONS:

Fler artiklar om Kalmar

Rasmus Elm förlänger!
Kalmar Idag blev det klart att det blir en fortsättning i Kalmar FF för Rasmus Elm. Kontraktet är skrivet över säsongen 2019.
2019-01-13 21:08:56

Andra nyförvärvet klart. Piotr Johansson till Kalmar FF!
Kalmar Silly season är igång och hittills har det handlat om spelare och ledare som lämnat men också nyförvärv och spelare som förlängt sina kontrakt. Kalmar FF gjorde under torsdagen nyheten om att Piotr Johansson är klar för föreningen och ansluter från Gefle.
2018-12-20 20:38:21

"Någon gång under mina 3 år i Kalmar så kommer jag att göra de flesta supportrarna glada" Intervju med York Rafael!
Kalmar Här kommer en intervju med nyförvärvet York Rafael.
2018-12-20 20:05:00

Silly Season 2019 (Uppdaterad 13/1)
Kalmar Här kommer rykten och klara nyförvärv att publiceras. Dela gärna med er till oss om rykten genom att skicka meddelanden till oss på våra sociala medier.
2018-12-03 10:53:00

Välkommen Magnus Pehrsson!
Kalmar Under tisdagen blev det klart att Magnus Pehrsson tar över efter Nanne Bergstrand och Henrik Rydström. Kontraktet är skrivet över 3 säsonger.
2018-11-27 23:56:31

Tung förlust för KFF mot SM-mästarna.
Kalmar En fullsatt Guldfågeln Arena, Allsvenskan 2018 skulle avgöras. En härlig inramning från båda supportersektionerna mötte spelarna när de klev ut på planen för den sista matchen för säsongen 2018.
2018-11-11 23:29:22

Inför AIK!
Kalmar Guldfågeln Arena är uppdukad för fest, förväntningarna är höga då AIK kan vinna SM-Guldet under söndagen. Vårt Kalmar FF är inte positiva till att hela planen ska fyllas med ett antal tusen supportrar till AIK utan kommer göra allt i sin makt för att sabba festen.
2018-11-10 17:56:35

Till den största ledaren!
Kalmar Han kom som ett yrväder börjar en känd svensk historia. Vi ska sträva mot ständig oupphörlig förbättring börjar en annan. En historia om en man från Markaryd, som älskade visdom, kanelbullar, men framförallt Kalmar FF.
2018-11-07 14:12:13

EXTRA - Nanne lämnar föreningen!
Kalmar Kalmar FF meddelande under morgonen att chefstränaren Nanne Bergstrand lämnar föreningen. -En sån här sjukdom drabbar ju bara andra och inte mig, säger Nanne själv.
2018-11-07 10:44:00

Oavgjort i sista bortamatchen
Kalmar Kalmar FF åkte under måndagen till Uppsala för match i Allsvenskans 29:e omgång mot IK Sirius.
2018-11-05 21:39:57

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM KALMAR FF
ANNONS:

Vilken plats slutar KFF på i Allsvenskan 2018?Just nu har 416 personer röstat.
1 (12%)
2 (1%)
3 (2%)
4 (6%)
5 (5%)
6 (6%)
7-8 (18%)
9-10 (23%)
11-12 (10%)
13-14 (4%)
15-16 (12%)
Kontakta Redaktionen på Röda Bröder
ANNONS:
SERIETABELLEN
1AIK30191013467
2IFK Norrköping3019832465
3Malmö FF3017762858
4Hammarby3017762158
5Häcken3016593153
6Östersund30154111249
7Djurgården301398948
8Sundsvall30128101244
9Örebro309813-635
10Kalmar309714-834
11IFK Göteborg309417-1531
12Elfsborg307914-1230
13Sirius308616-2430
>> Visa hela tabellen
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
Så lottades CL:s åttondelsfinaler
Inget World Cup 2020
Bordeaux knep segern på övertid
Uppdraget utfört i Jeddah
Upp till bevis i cupen för Barça
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies