fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 64010 | Inloggade: 112 | Antal medlemmar: 180871
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Klacksparkblogg Vi har gjort det till rutin att varna varandra

  Klacksparkblogg: Vi har gjort det till rutin att varna varandra
  De senaste dagarna har de vällt fram – berättelserna. Från kända och okända kvinnor. Unga och äldre. Nya och gamla historier. Alla sociala medier-flöden svämmar över av kvinnor som berättar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier, ofredanden och våldtäkter. Det är skrämmande och överväldigande läsning, men tyvärr inte så förvånande. Nästan alla kvinnor har antingen varit med om någonting själva eller har en (oftast flera) vänner med egna erfarenheter. Vi är inte annorlunda.

  Fotbollen är en mansdominerad värld. Vi har flera gånger pratat om hur det är att vara kvinna den mansdominerade sfären som fotbollen är. Nästan alla kvinnor som rör sig inom fotbollen har någon form av historia på det här temat att berätta.

  I avsnitt 86 av Klackspark pratade vi om anklagelserna mot Malmö FF:s Kingsley Sarfo gällande sexuellt utnyttjande av en 14-årig flicka. Då pratade vi bland annat om hur synen på kvinnor inom fotbollen är en av anledningarna till den här typen av problem. Det finns en syn på kvinnor inom fotbollsvärlden som bara handlar om att vi är där på grund av männen. Att vi vill ragga. Oavsett om det är på andra supportrar eller på spelarna. Man ser på kvinnliga supportrar, och ibland även kvinnliga journalister, på samma sätt som man ser på groupies till ett band. Och den synen på kvinnor gör det enklare för den här typen av situationer att uppstå.
  Den synen på kvinnligt supporterskap gör att ens existensberättigande inom fotbollen hela tiden ses som en invit till någonting annat. Att man aldrig anses vara ”bara en supporter” utan hela tiden bjuder in till någonting mer än så. Det är det som får spelare att efter ett ”fan vad bra du var idag” på Twitter se det som helt normalt att svara via ett tveksamt DM. Det är det som får spelare att inte se några konstigheter i att flirta med kvinnliga journalister som är där för att intervjua dem.

  I princip alla kvinnor inom supportervärlden har en egen historia att berätta. Vi har berättat den, oftast för varandra. Vi har koll på vem som har gjort vad, vilka som betett sig på ett svinigt sätt, vilka man ska akta sig för. Vi varnar varandra. När nya kvinnor kommer in i supportervärlden berättar vi: ”Håll dig borta från den där personen. Och han. Och han. Och han.” I ett försök att skydda och för att undvika att andra kvinnor ska behöva gå i samma fällor som vi redan gått i. Det handlar inte om att hänga ut någon för oftast sker det fort och utan detaljer. Bara den enkla uppmaningen: ”Akta dig”. Som en naturlig del i livet och supporterskapet. Och vi tar emot varningen, och likt alla hundratals varningar vi fått tidigare i livet, arkiverar vi den under Var Försiktig som om det vore det naturligaste i världen. På så sätt hamnar Supporterpolaren, Sportjournalisten och Spelaren på samma hylla som Han Från 9A, Chefen På Första Jobbet, Matteläraren och Äcklet på krogen.

  Lika jobbigt som det är att se alla berättelser som nu väller fram på sociala medier, lika skönt är det att det nu är ute. Det finns där – för alla att se. Det går inte längre att gömma sig bakom ”jag visste inte” eller ”det där är undantagsfall”. Nu vet ni. Nästan alla känner någon som de senaste dagarna har delat med sig av sin historia, eller taggat en post med #metoo. Det betyder att alla också, med största sannolikhet, känner någon som är förövare. I vissa fall kanske ni är det själva. I vissa fall kanske ni har den där gnagande känslan djupt inne som säger att det där var nog inte helt okej ändå eller jag borde nog ha sagt till när jag hörde det där.

  Det är bra. Det betyder att vi nu kan börja jobba på riktigt.

  Länk till Män för Jämställdhet

  Länk till 10 steg till en inkluderande supporterkultur

  Länk till RF:s utbildningsorganisation SISU:s webb för inkluderande idrott:


   


  0 KOMMENTARER      4760 VISNINGAR
  KLACKSPARK PODCAST
  klacksparkpod@gmail.com
  På Twitter: @klacksparkpod
  2017-10-19 12:23:00  Tidigare blogginlägg

  Klacksparkblogg: Vi har gjort det till rutin att varna varandra
  Klackspark

  Klacksparkblogg: Be a part of the change, for a change – en uppmaning till alla privilegierade
  Klackspark Det är tyckarnas tid. Vi i Klackspark är själva tyckare. Vi sitter och tycker varje vecka i en podd som når ut till flera tusentals supportrar, idrottsledare, myndigheter och andra fotbollsintresserade. Det skrivna/uttalade ordet färdas flera gånger runt jordklotet på bara några sekunder i sociala medier. Det är lättare än någonsin att tycka. Det är desto svårare att göra något, uppenbarligen.

  Klacksparkblogg: ENABLE-projektet är det viktigaste projektet inom svensk fotboll
  Klackspark I avsnitt #48 av Klackspark djupdyker vi i projektet ENABLE; det, enligt vårt tycke, viktigaste projektet inom svensk fotboll. Vill du ha en bakgrund till ENABLE och vad projektet innebär så rekommenderar vi att lyssna på det avsnittet samt även avsnitt #25, då vi gjorde en första intervju med en av projektledarna. I den här bloggen förtydligar vi delar av projektet och dess nysläppta rapport.

  Klacksparkblogg: Att äga ett utrymme
  Klackspark Att äga ett utrymme. Att ta det som givet att man alltid har en plats. Att känna sig säker och trygg i sitt största intresse. Att se det som självklart att man har rätt att finnas till. Allt det här är uppenbara saker. Eller det borde vara. Men nu sitter vi här, igen, och försöker återigen förklara varför det inte är så för oss - och vad vi står ut med varje. jäkla. dag.

  Klacksparkblogg: Två fel gör inte ett rätt.
  Klackspark Det spelades en match igår mellan Norrköping och Bajen. Du kanske inte minns vad resultatet blev, eller har tagit del av någon analys av spelet. Kanske inte kan redogöra för vem matchens lirare blev, eller vilka som gjorde målen? I don’t blame you. Mycket mediautrymme har gått åt till att fylla rubrikerna med L Ä K T A R S K A N D A L och att klumpa ihop våld, bengaler och läktarkultur i ett enda stort mish-mash. Men låt mig kort bara redogöra för vad som hände igår i slutet av matchen och det s

  Klacksparkblogg: Klackspark gästade podden Bra snack
  Klackspark I måndags (12 oktober) var vi i Klackspark inbjudna till podden Bra snack för att vara panel och svara på relationsfrågor.

  Klacksparkblogg: Säkra arrangemang borde vara högsta prio
  Klackspark Vi ägnade en stor del av vårt senaste avsnitt av Klackspark (nr 16) åt att diskutera problematiken kring bengaldiskussionen. I den här bloggen vill vi sammanfatta och ytterligare utveckla vårt resonemang. I söndags 20 september kastades ett antal (en?) pyroteknikpjäser mellan IFK Göteborgs sittplatssektion och Hammarbys bortaklack. Detta blev starten på ännu en uppblossad bengaldebatt.

  Klacksparkblogg: Klackspark blir med Blogg!
  Klackspark Vi har under en tid diskuterat att vi, förutom podden, vill ha en plattform för att kunna utveckla vissa resonemang och ämnen som vi tar upp i Klackspark. Sagt och gjort. "Klacksparkblogg" är härmed född.

  ANNONS:

  Fler artiklar om Klackspark

  101. "Ni lever era egna skämt"
  Klackspark Vi är tillbaka med säsong 4 och fokuserar på att summera svenska cupen. I AIK-led har vi sorg efter att Nisse plötsligt avslutat sin fotbollskarriär pga hjärtfel och vi riktar även blickarna och sympatierna till Italien och Fiorentina och Davide Astoris tragiska bortgång. Vi minns känslan efter Ivan Turinas död och pratar om att när sånt här inträffar så är det ett trauma som drabbar hela fotbollsvärlden. Vidare pratar vi om Bajens uttåg ur svenska cupen, om skräll-GAIS, klisterlappar på matc
  2018-03-06 09:25:00

  Klackspark 100. Livepodd del 3 - Katten, Agnes & Emma
  Klackspark Det här är del 3 av vår livepodd på Mest bar i Stockholm den 3 februari. I denna del gästas vi av supportrar: Daniel ”Katten” Andersson (Hammarby), Agnes Gertten (Malmö) och Emma Waara (Djurgården). Vi pratar om känslan inför säsongen i respektive lag, ”Katten” (capo för Bajen) berättar om vilka ramsor som fungerar bäst, om det finns problematiska ramsor eller inte och så pratar vi om hur man tränar in nya ramsor. Vidare pratar vi om vilket tomrum Kim Källström lämnar efter sig i Djurgården o
  2018-02-08 09:26:00

  100. Livepodd del 2 - Therese Strömberg och Patrik Brenning
  Klackspark Det här är den andra delen av 3 i vår livepodd från Mest bar i Stockholm. I denna del med mediafokus gästas vi av Therese Strömberg (Expressen) och Patrik Brenning (Sportbladet). Vi diskuterar hur det egentligen fungerar att vara journalist under SillySeason, vilket ansvar man har att skydda sina källor, hur man kommer fram till vad man kan eller inte kan skriva i ryktesväg och hur ser relationen mellan journalister och supportrar ut egentligen? Therese och Patrik berättar hur det kan gå till
  2018-02-07 10:00:08

  100. Livepodd del 1 - Petter Andersson
  Klackspark Det här är första delen av 3 i vår livepodd på Mest bar i Stockholm den 3 februari. I denna del gästas vi av Petter Andersson, en av de största och mest älskade spelarna i Bajen någonsin. Vi pratar om tiden efter fotbollen, alla skador och pressen att vara en ung, lovande talang. Han berättar öppet om vikten av att lyssna på sin kropp och hur han känt sig pressad att komma tillbaka fortare än vad hans kropp egentligen varit redo för. Vi pratar även om hans nya satsning ”Full potential strategy”,
  2018-02-06 10:34:00

  99. "Du går ju aldrig på curling!"
  Klackspark Avsnittet före vårt 100:e avsnitt och live-podd så tar vi tempen på Silly season och läget i trupperna. Vi har också en hel del att säga om FA:s rekrytering av Phil Neville till förbundskapten för det engelska damlandslaget. Vi följer även upp föregående avsnitt och pratar om reaktionerna efter Annas berättelse och sedan fortsätter vi diskussionen om resursfördelningen mellan dam- och herrfotbollen, diskuterar vem som får och kan kritisera strukturer och det personliga ansvaret för att föränd
  2018-01-30 10:43:00

  Klackspark Avsnitt 98. Om hot och trakasserier i AIK
  Klackspark Veckans specialavsnitt viks helt åt Annas (@radiohuvud) berättelse om de systematiska hot, trakasserier och uthängningar som pågår bakom kulisserna i AIK. Om de anti-demokratiska metoderna som är det kanske enskilt största hotet mot AIK:s framtid och om medlemmarnas engagemang som enda hopp.  I det här avsnittet har vi AIK i fokus men detta problem återfinns även i andra föreningar och är en fråga som berör alla som brinner för föreningsdemokrati och bevarandet av 51%-regeln.  
  2018-01-19 10:03:35

  Klackspark 97. "Det är ett moment 22"
  Klackspark Gäst: Isabelle Widmark (@isabellewidmark), ordförande i Fair Pay (fairpay.nu), en stiftelse som arbetar för jämställd sponsring inom idrotten. Vi diskuterar resursfördelningen mellan dam- och herrfotbollen och varför den måste bli mer rättvis. Vidare konstaterar vi att damfotbollen är fast i ett moment 22 och så ger vi svar på hur förbund, föreningar oc sponsorer bör jobba för att skapa jämlika, inkluderande och hållbara verksamheter. Isabelle berättar även om hur #timeout skapades och så si
  2018-01-15 09:13:31

  96. "Putin är nog lite orolig"
  Klackspark Årets första avsnitt är här och vi avslöjar våra fotbollsrelaterade nyårslöften, pratar årskort, premiärträningar och hur de allsvenska lagen laddar upp på försäsongen. Sedan djupdyker vi i tränarsituationen i Bajen och reflekterar kring anledningarna till att Michelsen fick gå. Klackspark-ordspråken haglar, vi har tappat vår selfie-karma och så följer vi upp vad som händer i Ryssland där Klackspark eventuellt gett eko.
  2018-01-10 10:16:00

  Klackspark 95. "Jag har nog aldrig varit så populär"
  Klackspark 2017 lider mot sitt slut och vi pratar om att sörja något gammalt men ändå välkomna något nytt. Vi har analyserat det svenska Allsvenska spelschemat 2018, pratar sedan med den där "andra" Malin Hägg, som är vice ordförande i Arsenal Sweden, och som berättar om reaktionerna bland Arsenalsupportrar efter att det blev klart att ÖFK ska möta Arsenal i Europa League och vi hittar eventuellt vissa likheter mellan båda lagens supporterkulturer? Och så hyllar vi ett förslag på namnbyte, som nog glädjer
  2017-12-14 10:05:15

  Klackspark 94. "Alla borde vara maktlösa"
  Klackspark Vi utgår från FN:s förklaring av mänskliga rättigheter när vi diskuterar lämpligheten (eller inte) i att Ryssland anordnar fotbolls VM 2018. Var går gränsen för vad som är okej? Bör och kan vi påverka? På ett personligt plan drar vi också paralleller till #metoo.  Vi pratar även om skelett i garderoben och om ÖSK:s supporterkontrakt (!).
  2017-12-07 10:22:26

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
  Växjö segrade - men kan bättre?
  Talleres vann i stökig match
  Specialavsnitt av Valenciapodden
  Säsongen är över för Bajen
  Barcelona tog tre nya enkla poäng
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies