fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhornan
Besökare: 86510 | Inloggade: 441 | Antal medlemmar: 180149
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Klacksparkblogg Vi har gjort det till rutin att varna varandra

  Klacksparkblogg: Vi har gjort det till rutin att varna varandra
  De senaste dagarna har de vällt fram – berättelserna. Från kända och okända kvinnor. Unga och äldre. Nya och gamla historier. Alla sociala medier-flöden svämmar över av kvinnor som berättar om sina erfarenheter av sexuella trakasserier, ofredanden och våldtäkter. Det är skrämmande och överväldigande läsning, men tyvärr inte så förvånande. Nästan alla kvinnor har antingen varit med om någonting själva eller har en (oftast flera) vänner med egna erfarenheter. Vi är inte annorlunda.

  Fotbollen är en mansdominerad värld. Vi har flera gånger pratat om hur det är att vara kvinna den mansdominerade sfären som fotbollen är. Nästan alla kvinnor som rör sig inom fotbollen har någon form av historia på det här temat att berätta.

  I avsnitt 86 av Klackspark pratade vi om anklagelserna mot Malmö FF:s Kingsley Sarfo gällande sexuellt utnyttjande av en 14-årig flicka. Då pratade vi bland annat om hur synen på kvinnor inom fotbollen är en av anledningarna till den här typen av problem. Det finns en syn på kvinnor inom fotbollsvärlden som bara handlar om att vi är där på grund av männen. Att vi vill ragga. Oavsett om det är på andra supportrar eller på spelarna. Man ser på kvinnliga supportrar, och ibland även kvinnliga journalister, på samma sätt som man ser på groupies till ett band. Och den synen på kvinnor gör det enklare för den här typen av situationer att uppstå.
  Den synen på kvinnligt supporterskap gör att ens existensberättigande inom fotbollen hela tiden ses som en invit till någonting annat. Att man aldrig anses vara ”bara en supporter” utan hela tiden bjuder in till någonting mer än så. Det är det som får spelare att efter ett ”fan vad bra du var idag” på Twitter se det som helt normalt att svara via ett tveksamt DM. Det är det som får spelare att inte se några konstigheter i att flirta med kvinnliga journalister som är där för att intervjua dem.

  I princip alla kvinnor inom supportervärlden har en egen historia att berätta. Vi har berättat den, oftast för varandra. Vi har koll på vem som har gjort vad, vilka som betett sig på ett svinigt sätt, vilka man ska akta sig för. Vi varnar varandra. När nya kvinnor kommer in i supportervärlden berättar vi: ”Håll dig borta från den där personen. Och han. Och han. Och han.” I ett försök att skydda och för att undvika att andra kvinnor ska behöva gå i samma fällor som vi redan gått i. Det handlar inte om att hänga ut någon för oftast sker det fort och utan detaljer. Bara den enkla uppmaningen: ”Akta dig”. Som en naturlig del i livet och supporterskapet. Och vi tar emot varningen, och likt alla hundratals varningar vi fått tidigare i livet, arkiverar vi den under Var Försiktig som om det vore det naturligaste i världen. På så sätt hamnar Supporterpolaren, Sportjournalisten och Spelaren på samma hylla som Han Från 9A, Chefen På Första Jobbet, Matteläraren och Äcklet på krogen.

  Lika jobbigt som det är att se alla berättelser som nu väller fram på sociala medier, lika skönt är det att det nu är ute. Det finns där – för alla att se. Det går inte längre att gömma sig bakom ”jag visste inte” eller ”det där är undantagsfall”. Nu vet ni. Nästan alla känner någon som de senaste dagarna har delat med sig av sin historia, eller taggat en post med #metoo. Det betyder att alla också, med största sannolikhet, känner någon som är förövare. I vissa fall kanske ni är det själva. I vissa fall kanske ni har den där gnagande känslan djupt inne som säger att det där var nog inte helt okej ändå eller jag borde nog ha sagt till när jag hörde det där.

  Det är bra. Det betyder att vi nu kan börja jobba på riktigt.

  Länk till Män för Jämställdhet

  Länk till 10 steg till en inkluderande supporterkultur

  Länk till RF:s utbildningsorganisation SISU:s webb för inkluderande idrott:


   


  0 KOMMENTARER      4564 VISNINGAR
  KLACKSPARK PODCAST
  klacksparkpod@gmail.com
  På Twitter: @klacksparkpod
  2017-10-19 12:23:00  Tidigare blogginlägg

  Klacksparkblogg: Vi har gjort det till rutin att varna varandra
  Klackspark

  Klacksparkblogg: Be a part of the change, for a change – en uppmaning till alla privilegierade
  Klackspark Det är tyckarnas tid. Vi i Klackspark är själva tyckare. Vi sitter och tycker varje vecka i en podd som når ut till flera tusentals supportrar, idrottsledare, myndigheter och andra fotbollsintresserade. Det skrivna/uttalade ordet färdas flera gånger runt jordklotet på bara några sekunder i sociala medier. Det är lättare än någonsin att tycka. Det är desto svårare att göra något, uppenbarligen.

  Klacksparkblogg: ENABLE-projektet är det viktigaste projektet inom svensk fotboll
  Klackspark I avsnitt #48 av Klackspark djupdyker vi i projektet ENABLE; det, enligt vårt tycke, viktigaste projektet inom svensk fotboll. Vill du ha en bakgrund till ENABLE och vad projektet innebär så rekommenderar vi att lyssna på det avsnittet samt även avsnitt #25, då vi gjorde en första intervju med en av projektledarna. I den här bloggen förtydligar vi delar av projektet och dess nysläppta rapport.

  Klacksparkblogg: Att äga ett utrymme
  Klackspark Att äga ett utrymme. Att ta det som givet att man alltid har en plats. Att känna sig säker och trygg i sitt största intresse. Att se det som självklart att man har rätt att finnas till. Allt det här är uppenbara saker. Eller det borde vara. Men nu sitter vi här, igen, och försöker återigen förklara varför det inte är så för oss - och vad vi står ut med varje. jäkla. dag.

  Klacksparkblogg: Två fel gör inte ett rätt.
  Klackspark Det spelades en match igår mellan Norrköping och Bajen. Du kanske inte minns vad resultatet blev, eller har tagit del av någon analys av spelet. Kanske inte kan redogöra för vem matchens lirare blev, eller vilka som gjorde målen? I don’t blame you. Mycket mediautrymme har gått åt till att fylla rubrikerna med L Ä K T A R S K A N D A L och att klumpa ihop våld, bengaler och läktarkultur i ett enda stort mish-mash. Men låt mig kort bara redogöra för vad som hände igår i slutet av matchen och det s

  Klacksparkblogg: Klackspark gästade podden Bra snack
  Klackspark I måndags (12 oktober) var vi i Klackspark inbjudna till podden Bra snack för att vara panel och svara på relationsfrågor.

  Klacksparkblogg: Säkra arrangemang borde vara högsta prio
  Klackspark Vi ägnade en stor del av vårt senaste avsnitt av Klackspark (nr 16) åt att diskutera problematiken kring bengaldiskussionen. I den här bloggen vill vi sammanfatta och ytterligare utveckla vårt resonemang. I söndags 20 september kastades ett antal (en?) pyroteknikpjäser mellan IFK Göteborgs sittplatssektion och Hammarbys bortaklack. Detta blev starten på ännu en uppblossad bengaldebatt.

  Klacksparkblogg: Klackspark blir med Blogg!
  Klackspark Vi har under en tid diskuterat att vi, förutom podden, vill ha en plattform för att kunna utveckla vissa resonemang och ämnen som vi tar upp i Klackspark. Sagt och gjort. "Klacksparkblogg" är härmed född.

  ANNONS:

  Fler artiklar om Klackspark

  Klackspark 97. "Det är ett moment 22"
  Klackspark Gäst: Isabelle Widmark (@isabellewidmark), ordförande i Fair Pay (fairpay.nu), en stiftelse som arbetar för jämställd sponsring inom idrotten. Vi diskuterar resursfördelningen mellan dam- och herrfotbollen och varför den måste bli mer rättvis. Vidare konstaterar vi att damfotbollen är fast i ett moment 22 och så ger vi svar på hur förbund, föreningar oc sponsorer bör jobba för att skapa jämlika, inkluderande och hållbara verksamheter. Isabelle berättar även om hur #timeout skapades och så si
  2018-01-15 09:13:31

  96. "Putin är nog lite orolig"
  Klackspark Årets första avsnitt är här och vi avslöjar våra fotbollsrelaterade nyårslöften, pratar årskort, premiärträningar och hur de allsvenska lagen laddar upp på försäsongen. Sedan djupdyker vi i tränarsituationen i Bajen och reflekterar kring anledningarna till att Michelsen fick gå. Klackspark-ordspråken haglar, vi har tappat vår selfie-karma och så följer vi upp vad som händer i Ryssland där Klackspark eventuellt gett eko.
  2018-01-10 10:16:00

  Klackspark 95. "Jag har nog aldrig varit så populär"
  Klackspark 2017 lider mot sitt slut och vi pratar om att sörja något gammalt men ändå välkomna något nytt. Vi har analyserat det svenska Allsvenska spelschemat 2018, pratar sedan med den där "andra" Malin Hägg, som är vice ordförande i Arsenal Sweden, och som berättar om reaktionerna bland Arsenalsupportrar efter att det blev klart att ÖFK ska möta Arsenal i Europa League och vi hittar eventuellt vissa likheter mellan båda lagens supporterkulturer? Och så hyllar vi ett förslag på namnbyte, som nog glädjer
  2017-12-14 10:05:15

  Klackspark 94. "Alla borde vara maktlösa"
  Klackspark Vi utgår från FN:s förklaring av mänskliga rättigheter när vi diskuterar lämpligheten (eller inte) i att Ryssland anordnar fotbolls VM 2018. Var går gränsen för vad som är okej? Bör och kan vi påverka? På ett personligt plan drar vi också paralleller till #metoo.  Vi pratar även om skelett i garderoben och om ÖSK:s supporterkontrakt (!).
  2017-12-07 10:22:26

  Klackspark 93. "Det finns ingen konspiration mot supportrar"
  Klackspark Vi har deltagit på SFSUs årsmöteshelg och här får du veta ALLT om vad som sades under helgen. Vi bjuder på intervjuer med omvalde SFSU-ordföranden Sofia Bohlin, Patrik Sundberg från ASK som föreläste om medielogik och PR samt tog ett snack med Niamh O’Mahony från Supporters Direct Europe. Vi snackar självklart också om den rådande tränarkarusellen och avslutar med en hyllning till två kick-ass-tjejer som vågar ta bladet från munnen.
  2017-12-01 12:26:10

  92. Valet var mellan materialare eller sportjournalist
  Klackspark Vi gästas av sportjournalisten Frida Fagerlund (@fagerlundfrida) från Sportbladet och pratar kvalet till Allsvenskan och Trelleborgs FF. Vi diskuterar även #timeout, om att inse att ens drömmar är ouppnåeliga, bussresan från helvetet och Fridas fantastiska reportage om Unite Stockholm, ett lag för personer med invandrarbakgrund. Det blir också lite snack om lottningen i Svenska Cupen och så förundras vi återigen över den icke befintliga rättssäkerheten för supportrar.
  2017-11-24 09:42:00

  91. Maja ska till Ryssland!
  Klackspark Sverige är klart för VM i Ryssland och vi har till och med fascinerats av Camp Sweden de senaste dagarna. Vi har även blivit förbannade på SvFFs gubberier, hanterandet av damernas avtal och vi undrar på vilket sätt jämställdhet inte är lika lön för lika arbete. Dessutom snackar vi tjafset om Lustig och fittor samt att vi diskuterar shame:ing och dubbelbestraffning. Vi delar även ut betygen på AIK och Bajens säsong, avslöjar vinnaren i vårt allsvenska tips och så pratar vi om hur normaliserat
  2017-11-16 09:51:35

  90. Ett känslomässigt utnyttjande av supportrar
  Klackspark Summering av supporteråret 2017 med gästerna Agnes Gertten (MFF) och Helena Avermark (DIF). Vilket betyg får våra klubbar? Vilket tifo var bäst? Vilken spelare älskar vi att hata? Vilken bortaresa var bäst? Vem är årets douchebag? Vad var årets snackis? Detta och mycket mer i veckans avsnitt där vi får eminent hjälp av våra gäster med att summera säsongen 2017 ur ett supporterperspektiv.
  2017-11-08 11:54:50

  Klackspark 89. "Vad händer om regeljäveln bryts?"
  Klackspark Med den sista matchen i Allsvenskan 2017 framför oss kan vi inte hålla oss från att snacka lite om Djurgårdens oväntade kanonsäsong, om Dalkurds identitetskris och så kan Jänet pusta ut lite efter Bajens trendbrott. Malin och Anna reflekterar över Ishizakis avtackning, vi pratar om Källström-gate och så blir vi lite arga över snedfördelningen mellan dam- och herrallsvenskan. Det och mycket mer i veckans avsnitt!
  2017-11-02 08:54:00

  Klackspark 88. "Det är väldigt få föreningar som har beredskap"
  Klackspark I veckans avsnitt ringer vi upp Sveriges just nu mest intressanta och relevanta person inom fotbollen, Jesper Fundberg (@FundbergJesper), etnolog och maskulinitetsforskare som tidigare arbetat kunskapshöjande med Svenska Fotbollsförbundet i frågor kring sexuella trakasserier, mansnormer och strukturer. Han berättar bl a om motståndet hans arbete mötte och om den manskultur som råder. Vi pratar även om Gunilla Axéns berättelser om dickpics från landslagsspelare, hur SvFF har agerat i sammanhan
  2017-10-26 09:32:53

  ANNONS:
  ANNONS:

  Senaste nytt om Svensk Fotboll

  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  ”Grönt ljus för Ronaldos agent” – Forsberg kan ersätta Sanchez
  Vinna eller försvinna för Leicester
  Nässjö tappade både ledning och poäng
  Miraklet i Minneapolis
  USsports:   Miraklet i Minneapolis
  I hjärtat av Las Vegas
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM FSport Prylhörnan Leovegas Leovegas
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies